tiistai 4. kesäkuuta 2013

Parhaimmat ja noloimmat blogisuosikit eli mitä sinä luet?

Monilla lukijoillani on oma blogi mutta yritetään kaikki nyt yhdessä irtautua hetkeksi siitä bloggarin roolista ja leikitään lukijoita. Ja jos sinulla ei ole blogia, ei haittaa ollenkaan. Mietiskele hetki millainen lukija oikein olet: minkälaisia blogeja luet? Miten usein luet tiettyä blogia? Onko jostain entisestä inhokkiblogista tullut nykyinen suosikkisi? Kehtaatko kertoa mitä kaikkia blogeja lukulistallasi oikein on? Jne. jne. Saat pari minuuttia aikaa alkaen NYT.

No niin, toivottavasti päähäsi pälkähti jonkinlaisia ajatuksia. Katsokaas kun lähes jokainen bloggari lukee myös muita blogeja. Olet varmasti nähnyt blogeissa sellaisissa "kysykää, niin minä vastaan" -postauksissa kysyttävän, että mitäköhän blogeja ko. bloggari lukee. Kysymykseen vastataan totta kai vaihtelevasti ja aika usein tässä kohdassa ladellaan joitain ulkomaisia erittäin "korkeatasoisia" ja muodikkaita muotiblogeja. Aina välillä törmää myös näihin "en oikeastaan lue muita blogeja, kun oman pitäminen vie niin paljon aikaa" -vastauksiin. Uskon ja en usko näihin jälkimmäisiin vastauksiin: uskon siis ison blogin pitämisen vievän aikaa mutta sitä en ihan sulata, että muita blogeja ei muka lueta. Bloggari ei voi elää tyhjiössä ja blogata menestyksekkäästi. Sen sijaan uskon kaikkien bloggareiden lukevan muita blogeja edes vähän silmäillen, Mutta aina omista lukumieltymyksistä ei haluta kertoa muunmuassa siksi, että joidenkin blogien lukeminen on noloa ja kolhu uskottavuudelle.

Kenellekään ei varmaan tule yllätyksenä, että minä luen paljon blogeja. Blogien lukeminen on pääosin sidoksissa kahteen asiaan: aikaan ja mielenkiintoon. Minun lukemiseni kulkee suurin piirtein seuraavaa rataa ja uskon sen kuvaavan aika hyvin yleistä blogien lukemisen kiertokulkua.Aloitetaan ajasta. Sehän on nyt selvää, että jos aikaa netissä surffailuun ei ole, niin eipähän tule blogejakaan luettua. Mutta jos aikaa on oman blogin pitämiseen, niin silloin joutuu väen väkisin kosketuksiin myös muiden blogien kanssa. Niiden tutkiskeluun ei välttämättä ole aikaa mutta ne varastavat sitä huomaamattasikin. Ja jo muutamissa minuuteissa ehtii silmäillä useita blogeja, etenkin kuvapainotteisia sellaisia. Väillä julkaistaan semmoisiakin postauksia, joiden lukemiseen huolella ja hartaudella saa kulutettua tuskin edes puolta minuuttia.

Blogeja saattaa siis välillä lukea enemmän ja välillä vähemmän riippuen omasta kiireisyydestään ja netissä vietetystä ajasta. Välillä minulla on paljon luppoaikaa ja saatan surffailla enemmänkin blogeissa ja välillä teen sitä vaikkei mitään aikaa löytyisikään. Silloin minua harmittaa, että käytin 15 minuuttia jonkun tuntemattoman lomakuvien tiirailuun sen sijaan, että olisin sinä aikana tiskannut vaikka kauan odottaneet tiskit.

Mitä mielenkiintoon tulee, niin sen kohde saattaa luonnollisesti vaihdella. Pääsääntöisesti luetaan sellaisia blogeja, joiden sisältö kiinnostaa. Aina ei  jaksa olla kiinnostunut samoista aiheista varsinkin kun netti on täynnä erilaisia ärsykkeitä, jotka kilpailevat huomiostasi. Itse saatan olla pitkän tai pätkän aikaa totaalisesti koukussa johonkin blogiin lukien sen ensin kokonaan ja sitten odotan silmät kiiluen uusia postauksia. Jonkin ajan kuluttua en voisi sietää kyseistä blogia -tai paremminkin minua ei voisi pätkääkään kiinnostaa onko siellä nyt julkaistu joku juttu uusista aurinkolaseista. Joskus sattuu vielä niinkin, että alun hulluuskohtaus tekee paluun ja  innostun uudestaan tästä hylkäämästäni blogista. Blogi voi olla vähän kuin hyvä biisi -aluksi se on loistava mutta liian usein kuunneltuna se kuluu. Toiset kestää kulutusta enemmän, toiset vähemmän.

Kaikki lukulistan blogit eivät kuitenkaan saa edellämainittua mielenkiintoannosta. Sitä saattaa aktiivisesti lukea sellaista blogia, jota ei edes tajua lukevansa. Minullakin on muutamia sellaisia "suosikki"blogeja, jotka eivät ole koukuttaneet minua täysin mutta jotka eivät ärsytäkään. Kun nyt tarkemmin mietin asiaa, en edes tiedä miksi luen niitä. Voisin yhtä hyvin elää ilman tietoa niiden uusimmista julkaisuista. Taustalla on todennäköisesti  muiden mukana meneminen, eli suosittuja blogeja tulee luettua sen takia, että ne ovat suosittuja. Omia syitä lukemiseen ei tule mietittyä sen kummemmin. Haluan kuitenkin uskoa, että näissä blogeissa joita luen lähes tiedostamattani,on kuitenkin jotain minua suuresti miellyttävää. Enhän muuten palaisi niiden pariin päivästä toiseen. Tämä on ehkä meidän paljon blogeja kuluttavien ongelma. Jos lukee vain muutamia blogeja, ne ovat varmasti huolella valitut.

Blogien lukemiseen liittyy usein myös ahkera uuden luettavan etsiminen. Harva on tyytyväinen nykyiseen lukupakettiinsa. Uusiin blogeihin vilkuillaan jatkuvasti uuden suosikin toivossa. Netti on niin pohjaton, että helposti kuvittelee löytävänsä jostain vielä parempia postauksia.Nyt kun aika ja mielenkiinto on pikaisesti käsitelty, voimme siirtyä siihen salaiseen lukulistaan. Blogien lukemisessa pätee aivan varmasti sama sääntö kuin siinä mitä kirjoja pitää esillä omassa kirjahyllyssään. Henkilö, joka haluaa antaa itsestään fiksun ja filmaattisen kuvan, ei laita hyllyynsä esille joitain chiclit-pokkareita. Ne ovat laatikossa sängyn alla. Kirjahyllyn paraatipaikan ovat vieneet suuret maailmankirjallisuuden klassikot ja muutama uusi Finlandia-palkinnon pokannut teos. Tämän ylipitkän vertauksen jälkeen pääsen sanomaan, että sama homma toimii blogien kanssa: meillä kaikilla on aivan varmasti jokin blogi, minkä lukeminen ei kestä päivänvaloa. En nyt tarkoita, että meillä olisi niin surkeita ja kauheita blogeja, että niiden seuraamisesta ei kehtaisi puhua ääneen. Tarkoitan sitä, että tietynlaisen ihmisen voi olettaa seuraavan tietynlaisia blogeja. Esimerkiksi bloggari, jonka omassa blogissa käsitellään vain kirpparilta ostettuja vaatteita ja käytetään vain luonnonkosmetiikkaa, saattaa seurata ahkerasti puolta nuoremman pakkelinaaman blogia, jossa esitellään jatkuvasti Nellyltä tilattuja ihqui kesäshortsei ja kaikkee. Ja sama toisin päin. Vastakohdat saattavat salaisesti viehättää hyvinkin paljon. Olen enennenkin (kai) maininnut, että blogeissa pääsee helposti tirkistelemään toisten elämää ja jonkin täysin erilaisen seuraaminen voi olla virkistävää ja hyvin mielenkiintoista. Tämän lisäksi taustalla voi olla monia syitä aina salaiseen halveksuntaan tai ihailuun asti.

Minun blogilukemistoni on hyvin laaja ja se kasvaa jatkuvasti. Osa putoaa pois kokonaan tai hetkellisesti. Luen kaikenlaisia blogeja mutta pääasiassa muotiblogipainotteisesti. Blogit ovat hyvin erilaisia, joten muuta yhdistävää muoti/lifestyleblogi -tittelin lisäksi on vaikea keksiä. Minullakin on joitain kyseenalaisia suosikkeja, joita en ala tässä nimeämään vaikka mieli tekisi noloudesta huolimatta. Se kun antaisi huonon kuvan ko. blogeista enkä halua leimata niitä, sillä eihän niissä mitään vikaa ole. Minut tuntevat eivät vain ehkä ikinä arvaisi, että kuulun niiden lukijoihin.

Ja nyt olisin kiitollinen, jos jakaisitte kommenttiboksissa alun ajatusleikin tuloksia. Tai itse asiassa mitä vaan mieleenne juolahtaa aiheesta!


Photo credit 1: Swamibu / Foter.com / CC BY-NC
Photo credit 2: _mubblegum_ / Foter.com / CC BY-NC-ND

28 kommenttia:

 1. En kehtaa lukea kaikkia blogeja julkisesti. Tällaisia ovat suuret blogit. Tuntuu ,että ne antavat pinnallisen kuvan.

  VastaaPoista
 2. Luin joskus muinoin PS. I love fashion-blogia ja se oli ehdoton lempparini! Jokaista postausta odotin innolla. Koin että kirjoittajaan Lintuun pystyy samaistumaan hyvin ja tyyli on aivan loistava. Kun blogissa aloitettiin kertomaan lv:n laukuista, ilmaisita ipad:eistä sekä lahjuksena saaduista new yorkin matkoista, lopahti kiinnostukseni välittömästi. On todella vaikea samaistua ihmiseen joka saa ilmaiseksi sen, minkä vuoksi itse joudut rehkimään monta vuotta ja syömään kaurapuuroa päivittäin. Tietysti kaikki eivät hae blogeista sitä että voisivat samaistua bloggaajan, mutta minulle se on ehdoton vaatimus.

  Nykyään myös arvostan sitä että blogi erottuu joukosta, ettei sisältö ole vain sitä lv-zara-fitspiration-rahka-michael kors-yhteistyö-nelly-kamaa, vaan jotain hieman erilaista.
  Vaikka oma tyylini on lähempänä yummy-jenniä tai xeniaa, kuin esim. are you feeling fashionablen nadjaa, niin koen silti jälkimmäisen huomattavasti kiinnostavampana sen erillaisuuden takia. Nykyään tuntuu että todella isolla osalla suosituimmista bloggaajista on täysin identtinen tyyli!

  Kuka nyt haluaisi lukea tasapaksua selitystä päivän rahkaresepteistä....? Tai no kyllä varmaan joku, koska kyllähän noilla massa-blogeilla näyttää lukijoita riittävän :D

  Meni nyt varmaan vähän ohi aiheen, mutta menköön!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla tavoin juuri lempiblogit saattavat muuttua matkan varrella, kun bloggari ja itsekin muuttuu. Ja jos tyylin puolesta seuraa blogeja, niin varmasti on todell inspiroivaa seurata jotain omasta tyylistä hieman poikkeavaa pukeutujaa. Sieltä voi saada yllättäviä mutta käyttökelpoisia ideoita!

   Poista
  2. Itselläni kävi P.S. I love fashionin kanssa samoin!

   Poista
 3. Itsekin lueskelen useita blogeja. Toiset ovat lukulistallani olleet pitkään ja välillä mietin, miksi jaksan käydä näitä lukemassa. Etenkin nyt huomaa helteiden alkamisen ja blogien sisällön on joissakin blogeissa muuttuneen hutaistuiksi. Ymmärtänen tämän kyllä...

  Seuraan myös erästä suosittua blogia, josta mietin monesti miksi käyn siellä. Kuitenkin blogi tarjoaa joitakin inspiraatioita itselleni vaikkakin blogin kirjoittaja antaa itsestään välillä hyvinkin ylimielisen kuvan sekä ottaa lukijoiden neuvoja antavat kommentit "loukkaantuneena" ja ärtyneenä vastaan. Toisessa postauksessa kuitenkin antaa itsestään taas lempeän kuvan.... tällainen persoona itsessään ei niin houkuta blogin pariin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen melko samaa mieltä kanssasi. Minäkin luen yhtä aika suosittua kynsiblogia. Ennen se oli lempiblogini, koska siellä oli niin ihanan persoonallisia lakkauksia. Nyt se keskittyy enimmäkseen uusien lakkakokoelmien esittelemiseen, eikä vaivalla koristeltuja kynsiä olekkaan enää läheskään joka postauksessa. Ymmärrän kyllä, jos ei jaksa tai ole aikaa koristella kynsiä, mutta välillä minäkin mietin, miksi luen sitä blogia. Kai sitä vaan haluaa pysyä perillä jostain.

   Sitten, kun jonkun postauksen kommenttiboksissa jotkut keskustelivat tästä, niin blogin pitäjä ottikin tämän loukkauksena ja valituksina.

   Poista
 4. Mäkin seuraan joitain isompia ja kaupallisempia (äitiys)blogeja vähän puolella silmällä, toisaalta jatkuvat tuote-esittelyt tai pelkät neuvolakuulumiset ei jaksa kiinnostaa, mutta toisaalta haluan kuitenkin nähdä, mistä siellä puhutaan. Ne omat lempiblogit taas muistuttaa sisällön (ja kirjoittajan puolesta) omaa blogia, ja niitä lukee yleensä mielihyvästä hyristen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä itsekin tulee seurattua joitain blogeja ihan varmuuden vuoksi. Jos sitä vaikka jäisi paitsi jostain suuresta ja mahtavasta. Mutta aikamoista nopeaa vilkuilua se on joskus.

   Poista
  2. Luultavasti kirjoitan itse juuri tuollaista leluteekin puolella silmällä luettavaa enemmän kaupallista pakko lukea-äitiysblogia ;) Luulen kuitenkin, omassa pienessä mielessäni, että osa vähemmän lukijamäärän äitiblogeista kopsaa aikalailla suoraa mun juttujani ja ottavat yhteyttä omiin yhteistyökumppaneihini jonkin ilmaisen t-paidan toivossa. Tai näin mä olen kyllä ihan kuullutkin. Siksi luen mielenkiinnolla joitakin itseäni todella ärsyttäviä lastenvaateblogeja, joilla on n. 20 googlenaamalukijaa (mikä sen jutun nimi on?!) ja saman verran yksityisten firmojen mainosbannereita (vaihdettu kamaan) ja joka toinen postaus joku trikoopipotestaus. Tätä en todellakaan julista blogissani tai linkkaa heidän blogeihinsa, koska oikeasti se lukemisen syy on ihan tyhmä itsensä nostaminen ja toisille naureskelu. Tosin luen tällaisia blogeja myös ihan siksi, että mietin jatkuvasti millaiset postaukset on ärsyttäviä ja millaiseen tyyliin en halua testipostauksia/mainoksia kirjoittaa. Kun kuitenkin osa elannostani tulee blogin kautta, haluan ettei ne kaupalliset postaukset nostata kovin paljon karvoja pystyyn lukijoilla.

   En muuten ymmärrä, miten mä täällä kehtaan kertoa tällaisista jutuista! Aina kun luen sun jutun, tekisi mieli vaan avautua "luottamuksellisesti".

   Poista
  3. Täällä sopiikin avautua. Laitoin blogin esittelyynkin, että täällä on kaikkea mistä "yritetään olla puhumatta" :)

   Mutta että ihan kopsataan toisten juttuja! Ymmärrän kyllä mallin ja esikuvan ottamisen blogitouhuissa mutta tuossa mennään kyllä siitä mistä aita on matalin tai sitä ei ole ollenkaan. Jos itse lukisin oman blogini "kopioita" niin kokisin sen varmaan toisaalta viihteeksi mutta toisaalta en varmaan onnistuisi pitämään suutani kiinni ja menisin linjoja pitkin antamaan vähän palautetta.

   Poista
  4. No siis ei koko blogia tietenkään kopsata, vaan jos mulla on esimerkiksi yhteistyöpostaus kaverini firman kanssa, niin saan kyllä kuulla että tietyt tyypit on ottanut heti sen jälkeen yhteyttä ja halunneet testata täsmälleen samaa tavaraa. Tietyt aihepiirit kuuluvat tiettyyn vuodenaikaan, mutta jos sellaiset omat maneerit alkavat tulemaan vastaan muualla, vaikka hieman erilaisemmat sanat, niin kyllä mä huomaan yhteyden aika helposti. Eikä siinä mitään, jos jaan infoa niin tottakai sen saa jakaa eteenpäin. Enemmän mua ärsyttää sellainen kaupallisuusmatkiminen, etten uskalla enää oikein kirjoittaa suoraan mistä se testituote tuli ettei jossain pienen firman maahantuontiosastolla olla ihan helisemässä leluankka-testipyyntöjen kanssa. Voi olla taas mammablogien omia piirteitä.

   Poista
  5. Mielenkiintoista. En ole kuullut samanlaisesta toiminnasta muissa piireissä. Toisaalta muissakin blogeissa pyörii aika samoja aiheita ja tuotteita, että mistä sitä tietää vaikka kopioinnista olisikin kyse. Onneksi sinulla on tuo kaveri, niin tämäkin piirre tuli päivänvaloon :)

   Poista
 5. Luen aikarajoitteisesti monenlaisia blogeja. Oman blogini lukulistalla on samaan aihepiiriin liittyvät blogit, mutta blogilistan kautta luen paljon muuta alkaen suurista muotiblogeista fitness- ja urheilublogeihin. Luurankona blogikaapissani on pro ana- blogit... Psykologiasta kiinnostuneena ja murkkuikäisen tytön äitinä olen jäänyt miettimään, mikä kaiken sen takana on...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rankkaa luettavaa nio pro ana -blogit. Olen käynyt vilkaisemassa pari kertaa mutta en itse pysty lukemaan, vaikka mielenkiintoinen ilmiö sinällään.

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Aloitin syksyllä kuntosalilla käynnin ja suorastaan hullaannuin treeniblogeihin. Käyn edelleen salilla, mutta useimmat blogit jäävät nykyään lukematta, vaikka moni löytyisikin helposti saman katon alta Fitfashionista. Aluksi etsin (ja löysin) blogeista treenivinkkejä ja motivaatiota, mutta jotenkin blogit tuntuivat jämähtäneen veivaamaan samoja settejä kuukaudesta toiseen, ei kiinnosta enää. Viime viikot olen lukenut innolla arabimaissa asuvien ulkosuomalaisten blogeja, kun luin ensin aiheeseen liittyvän kirjan. Luen "salaa" kahta muotiblogia, en oikein tiedä itsekään miksi luen niitä, kun mielessäni aina päivittelen ko. blogien pinnallisuutta ja tyhmiä juttuja! Kai ne on sitten niin ärsyttävän ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään lukea ihan erilaisissa maissa ja kulttuureisssa asuvien blogeja (suomalaisten tai paikallisten). Se tuo mukavaa vaihtelua ja uutta näkökulmaa. "Ärsyttävän ihana" on muuten oikein tuttu ja hyvin kuvaileva sana :)

   Poista
 8. Tykkään lukea paljon erilaisia blogeja, listallani niitä on kymmeniä. Noloin on silti Tuksun blogi. :D

  VastaaPoista
 9. tykkään lukea sisustusblogeja, mutta nyt ovat nekin alkaneet ärsyttämään yksitoikkoisuudellaan. muotiblogeja luen harvemmin, varsinkin nuorempien. ostomania ja kuluttaminen ei tunnu vaan enää niin omalta. hyvinvointi- ja fitness blogit kiinnostavat, tosin niissäkin tuo blogin tyyli ratkaisee paljon. en kehtaisi myöntää, että käyn joskus lukemassa Xenian blogia, vaikka se ihan suosittu onkin. en ehkä kuulu kohderyhmään =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä sisustusblogit tekevät myöhemmin taas paluun lukulistallesi. Minulla ei ole ongelmia myöntää lukevani Xenian blogia mutta olenkin ilmeisesti kohderyhmää.

   Poista
  2. Just xenia on sellainen, että maailman tylsin blogi mutta tulee varmuuden vuoksi luettua, varmaan kun tykkään xeniasta ihan itsestään.

   Poista
 10. "Aina välillä törmää myös näihin "en oikeastaan lue muita blogeja, kun oman pitäminen vie niin paljon aikaa" -vastauksiin. Uskon ja en usko näihin jälkimmäisiin vastauksiin: uskon siis ison blogin pitämisen vievän aikaa mutta sitä en ihan sulata, että muita blogeja ei muka lueta. Bloggari ei voi elää tyhjiössä ja blogata menestyksekkäästi. Sen sijaan uskon kaikkien bloggareiden lukevan muita blogeja edes vähän silmäillen, Mutta aina omista lukumieltymyksistä ei haluta kertoa muunmuassa siksi, että joidenkin blogien lukeminen on noloa ja kolhu uskottavuudelle."

  - Tähän pakko sanoa, että täällä yksi, joka ei oikeasti lue paljon blogeja ja myöntää, että se olisi varmaan ihan fiksua! Mä luen vain parin kaverin blogeja päivittäin ja sitten tätä sinun aina muutaman kerran viikossa ja lisäksi seuraan muotiblogi.fista aina otsikon perusteella milloin mitäkin, mikä vaikuttaa kiinnostavalta eli valitettavaa mutta totta: itse luen tosi harvoja blogeja aktiivisesti :) Uskoo ken tahtoo mutta näin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta luet blogeja kuitenkin. Ja seuraat muotiblogi.fi:tä. Eli et ole ihan ummikko muiden blogien suhteen. Tuo aktiivisuustaso vaihtelee itselläkin niin paljon, että niitä aktviisesti luettuja on aika vähän.

   Poista
  2. Ja todella hauska kuulla, että minun blogi on näiden harvojen ja valittujen joukossa :)

   Poista
 11. Luen yleensä blogeja, jotka ovat lähellä mun omaa elämäntilannetta. Tykkäänkin juuri sellaisista blogeista, joissa kerrotaan siitä omasta arjesta ja elämästä eikä hilluta pilvilinnassa ja odoteta sitä unelmien prinssiä joka kylpee rahassa.

  Ajanvietteeksi eksyn välillä "asiablogeihin" joissa saadaan aikaiseksi keskustelua vähän kaikesta. Muiden ihmisten mielipiteitä on todella mielenkiintoista lukea, niin kauan kun se ei mene riitelyksi ja toisten ajatusten mollaamiseksi.

  Pari kertaa viikossa shoppailuinnon ja vaatekappi uusiksi-sekoilun aikaan selaan paljon muotiblogeja ja etsin inspiraatiota. Samoin sisustus- ja laihdutusblogeja tulee selattua silloin tällöin.

  Eli vähän laidasta laitaan enkä mä häpeä kertoa lukemiani blogeja muille. Ainoastaan laihdutusblogeja olen vähän arkaillut kertovani läheisilleni, kun omasta laihduttamisesta olen kuullut niin paljon kommenttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on todella monipuolisen mutta tasapainoisen kuuloinen lukulista. Se on hyvä lukea erilaisia blogeja, varsinkin kun pitää samalla omaa. Saa vähän ideoita aiheisiin ja tyyliin ihan huomaamattakin.

   Poista