tiistai 20. elokuuta 2013

Ruma bloggari

Bloggarit ovat herkeämättä arvostelun kohteena. Heitä moititaan, mittailaan ja vertaillaan niin blogeissa, keskustelupalstoilla, kuin kavereiden keskenkin. Välillä tuntuu siltä, että julkisesta henkilöstä saa sanoa mitä vaan, missä vaan. Kaikki varmaan tiedämme, että se ei pidä paikkaansa, mutta osa ei vain voi pitää kielenkantojaan kurissa. Houkutus heitellä ilmoille kaikenlaisia lausahduksia voi olla suuri, kun sen voi vielä tehdä ilman omaa nimeä ja naamaa. Varmasti jokainen bloggari saa uransa aikana joitakin itseään koskevia arvosteluja kommenttiboksiinsa tai niitä ilmestyy jonnekin muualle netin syövereihin.

Bloggareita voidaan arvostella lukemattomien seikkojen perusteella, mutta tänään paneudutaan ehkä siihen inhottavimpaan arvostelun muotoon: ulkonäön arvosteluun. Ulkonäkö on paljon henkilökohtaisempi asia kuin vaikkapa viikon uudet ostokset. Ulkonäköön osuva pilkka sattuu aivan varmasti. Ja valitettavasti sellaista pilkkaa meillä blogimaailmassa on olemassa. Havahduin asiaan muunmuassa siksi, koska blogiini eksyy paljon muista bloggareista tietoa etsiviä ihmisiä, ja olen siinä samalla pannut merkille erään tietyn tiedonhaun tyypin: siinä naputellaan Googleen bloggarin nimi ja sen kanssa sana ruma. Näiden hakusanojen näkeminen saa minut aina jotenkin apeaksi. Ajattelin siis kirjoittaa aiheesta, vaikka en tarkalleen tiedä mitä tähän nyt sanoisi.

Ruma on voimakas sana - varsinkin silloin, kun sitä käytetään jostain ihmisestä. Eikös tuo otsikkokin ollut aika pysäyttävä? Semmoinen on helpompi sulattaa, jos joku tulee ja sanoo vaikkapa bloggarin kenkiä rumiksi tai pitää hänen uutta kynsilakkasävyään rumana. Näissäkin tapauksissa olisi toki voinut käyttää jotain muuta adjektiivia tai ilmaista asian täysin toisin. Mutta sitä on vaikea sivuuttaa olankohautuksella, jos itse bloggaria sanotaan rumaksi joko blogissa tai jollain muulla areenalla.


Suurennuslasin alle ja arvostelun kohteeksi voivat joutua kasvojen piirteet, hiusten väri ja malli, sekä kropan muoto ja koko. Nämä kaikki ovat sellaisia ominaisuuksia, joihin ei voi itse vaikuttaa niin paljon kuin vaikkapa siihen kynsilakan sävyyn. Jos joku haukkuu nenääsi potuksi, sinulla ei ole pahemmin muuta vaihtoehtoa kuin esitellä sitä pottunenääsi jatkossakin arvostelujen uhalla. Sen lytätyn kynsilakan voit sentään eliminoida blogistasi, jos huomaat ettei siitä oikein digata.

Näistä edellä mainituista piirteistä ehkä se viimeisin, eli bloggarin näennäinen lihavuus tai laihuus, on yleisin arvostelun kohde. Painoon liittyvät kommentit ovat netin ulkopuolellakin toisten mielestä täysin sallittuja, joten omia mielipiteitä jaellaan myös netissä. Jollekin bloggarin naamataulun arvostelu voi olla täysin no-no, mutta samainen henkilö voi aivan hyvin huomauttaa "kauheista jenkkakahvoista" tai "hirveistä tikkujaloista". Ehkä painoa ei pidetä niin henkilökohtaisena asiana, sillä siihen voi jotenkuten vaikuttaakin.

Jotkut bloggarit kylläkin sanovat jättävänsä tälläiset ulkonäkökriittiset kommentit omaan arvoonsa ja vähät välittävänsä niistä. Todellisuudessa varmasti harva pystyy olemaan täysin välinpitämätön, kun omaa ulkonäköä arvostellaan julkisesti. Oikeita tuntemuksiaankaan ei silti kannata aina myöntää, sillä siitä arvostelijat voivat saada lisää vettä myllyynsä. He saattavat huomata löytäneensä bloggarin aran paikan, ja silloin piikittelylle ei ehkä tule loppua. Ulkonäköön liittyvät kommentit voivat olla varsinkin nuorelle bloggarille todella kova pala. Myös vanhemmaksi varttuneet bloggarit voivat tuntea piston sydämessään kuulleessaan omasta kauheudestaan, vaikka olisivatkin jo päässeet siihen kuuluisaan tilaan, jossa ei enää välitetä toisten mielipiteistä.

Blogeissa on totuttu näkemään myös kiiltokuvamaista elämää ja kaunisteltuja kuvia, ja kaunista katseltavaa uskon monien ihmisten blogeista etsivänkin. Siksi on ehkä vaikea kuvitella, että joidenkin mielestä bloggareita voisi kutsua myös rumiksi. Ulkonäön haukkuminen onkin usein pelkkää provokaatiota, jolla yritetään pahoittaa toisten mieltä ja samalla saada itse jotakin kummaa tyydytystä. On bloggari sitten minkä näköinen tahansa, joku kiero voi haluta haukkua häntä rumaksi. Väitetyllä rumuudella ja todellisuudella tuskin on mitään yhteistä, ja oikeastihan se kauneus on katsojan silmässä. Tuskin kukaan järkevä blogin lukija ilmoittaa sitä ääneen, jos hän ei pidäkään bloggarin pärstästä.

Olen yrittänyt miettiä, mitä nuo rumaa bloggaria googlettavat ihmiset oikein toivovat löytävänsä hauillansa. Uskovatko he löytävänsä jonkin vahvistuksen sille, onko bloggari ruma vai ei? Todennäköisesti he etsivät hengenheimolaisiaan, jotka analysoivat samaa aihetta vaikkapa jollain keskustelupalstalla. Oli miten oli, minusta nämä ruman bloggarin metsästäjät ovat jotenkin outoa sakkia. Oletko sinä ehkä törmännyt heihin, eli onko sinun ulkonäköäsi arvosteltu? Mitä ajatuksia se herätti?

P.S.
Loppukevennyksenä ilmoitan, että Pink Bubble on nyt myös Facebookissa. Askartelin hetki sitten sinne sivut ja tuttuun tapaan tästäkin aiheesta on tulossa postausta, eli miten sivut tehdään ym., jos jollain ei semmoisia vielä omalle blogille ole. Lupaan jaaritella myös muita fb-juttuja, sillä monilla varmaan on jo sivut pystyssä ja semmoinen peruskaura ei voisi vähempää kiinnostaa. Kiintymystäsi voit osoittaa siis täällä!

35 kommenttia:

 1. Koska olen ihan selkeästi plussakokoinen bloggari, olisi pienoinen ihme, jos ulkonäköäni ei olisi koskaan arvosteltu. Suurimmaksi osaksi nämä haukut pystyy ohittamaan joko nauraen tai mitään ajattelematta, jos kyse on kommenteista tyyliin "ootpa läski" tai "näytät Jope Ruonansuulta" (Tolle repesin ihan totaalisesti).

  Sit taas on ne ärsyttävät kommentit. Tiedostanko kokoani (kyllä, peili löytyy, vaaka löytyy ja tiedän vaatekokoni); miten kukaan mies haluaa mun kanssa parisuhteen koska olen läski (pitäis varmaan kysyä tätä tolta mun mieheltä...); olen itsekäs, tyhmä ja haitta kaikille ympärilläni; mun ei pitäisi juoda appelsiinimehua tai syödä banaania koska ne lihottaa... ja niin edelleen. Ne loukkaavat, mutta ajan myötä olen oppinut käsittelemään niiden herättämiä tunteita. En näitä törkeitä kommentteja juuri julkaise, sillä en halua tuoda sellaisia juttuja blogiini. Jos niitä julkaisisi, alkaisivat ne varmasti ruokkia itseään.

  Bloggaaminen on kuitenkin noin yleensä sellainen harrastus, että itseään tulee väkisinkin tuotua esille. Siksi bloggarilla täytyy mun mielestä olle tietynlainen toleranssi sille, ettei anna haukkujen vaikuttaa itseensä konkreettisemmalla tasolla. Jos bloggaamisesta alkaa tulla jatkuvasti paha mieli, on ehdottomasti parempi lopettaa, ihan vain oman mielenterveyden takia. Haukkuminen on väärin, mutta nykypäivänä kaikilla on kuitnekin tiedossa, että sitä tapahtuu netissä mielinmäärin, ja on todennäköistä, että julkista blogia pitäessä saa jossain vaiheessa paskakommenttejakin. Niiden kanssa vain täytyy punnita, kumpi on isompi asia, blogiharrastuksen tuoma ilo vai haukkujen aiheuttama mielipaha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaatii kyllä taitoa ja tietynlaista luonnetta, että noille kommenteille oppuu nauramaan tai olemaan välittämättä. Tai ehkä niihin sitten tottuu. Minusta nuo kuulostavat aika kauheilta

   Nykyään luulisi aika monen aloittavankin bloggarin tietävän, että kritiikkia saattaa sataa ja lujaa. Toista se oli joskus ennen. Tuntuu siltä, että nykyään haukut on aika normaali osa bloggausta.

   Poista
  2. Mulla tollaisille yksinkertaisille haukuille nauramaan oppiminen vaati ala-asteelta lukioon kestäneen koulukiusaamisen käsittelyn ja pari vuotta terapiaa. Helppoa se ei ole ollut, mutta nykyään ei tosiaan pelkkä ulkomuotooni puuttuminen juuri hetkauta. Ne kommentit, joissa minut tai muut tuomitaan ulkonäön vuoksi huonommiksi ihmiseksi ovat sitten hankalampia käsitellä. Toisaalta on kyllä aika surullinen ajatus, että haukkuihin tottuu.

   Poista
  3. Todella ikävä kuulla mutta hienoa, että olet päässyt tuohon pisteeseen.

   Poista
 2. Aivan loistava kirjoitus! Itseeni ei ole vielä kohdistunut tälläistä mutta voin kuvitella että sellaistakin tulee joskus olemaan. Ei ole kuin viikko sitten kun huomasin yhdessä lukemistani blogeista juuri tälläistä, ulkonäköön kohdistuvaa halveksuntaa ja siitä kuinka kirjoittajan täytyisi käydä salilla enemmän. Mielestäni tälläinen käytös on todella paheksuttavaa ja kenenkään ei pitäisi joutua tuollaisen käytöksen kohteeksi. Olisi mielenkiintoista tietää mitä näitä ihmisiä jotka sillä tutulla ja turvallisella ''anonyymi'' nimimerkillä vaivaa. Useimmat meistä kuitenkin nauttivat blogien luvusta ja pahimmassa tapauksessa toullainen haukkuminen voi johtaa blogin lakkauttamiseen. Jotkut eivät näytä ymmärtävän että bloggaajatkin ovat vain ihmisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kiitos :) Aiheesta oli jotenkin vaikea kirjoittaa. Niin, olisi mielenkiintoista tietää millaisia "kohteliaisuuksia" nämä ihmiset laukovat tosielämässä. Ovatkohan he sitten saaneet osakseen samanlaista kohtelua ja sitten purkavat ketutustaan netissä muille.

   Poista
 3. Tää postaus oli jotenki vielä enemmän tunteita herättävä kun sun muut. Itselläkin aina jonkun esim. kalliimman ostoksen esittelyn jälkeen joku anonyymi laukaisee ilmoille jonkin "oot ruma" tms. kommentin. Varsinkin hevosblogeissa näkyy mitä kummallisimpia kommentteja, nimittäin: "näytät pululta", "oot ku sirittävä pikkulintu" "näytät ihan kituvalta kalalta" yms, mutta jokainen tekee itse sen valinnan aloittaessaan bloggaamista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista! Siellä on ainakin oltu luovia haukkumasanojen suhteen. Tuollaisiin en ole törmännyt vielä. Muistaisin kyllä, jos olisin.

   Poista
 4. Näitä - ja varsinkin edellisen kirjoituksen - kommentteja lukiessa tulee mieleen, että olispa kiva, jos olis sellainen bloggaajien vertaistukiryhmä, jossa voisi kannustaa toinen toistaan. Jos vielä pääsisi sellaiseen luottamukseen, että voisi antaa ja vastaanottaa palautetta, neuvoja ja rakentavaa kritiikkiä, siitä olisi todellista hyötyä. Itse ainakin liittyisin sellaiseen ryhmään. Saamaan palautetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällähän meillä kokoontuu aina tämmöinen avoryhmä :) Mutta ymmärrän kyllä mitä tarkoitat. Tuota asiaa pitää tosiaan miettiä.

   Poista
  2. Vertaistukiryhmästä puheen ollen, vedän Facebookissa ryhmää "Hei me blogataan". Ryhmä on vielä tosi pieni, mutta uudet jäsenet ovat aina tervetulleita, että syntyisi keskustelua. Olisi mahtavaa saada ryhmästä aktiivisempi ja ehkäpä jopa jonkinlainen bloggarien turvasatama. Noh, aina saa haaveilla, mutta tervetuloa mukaan vaan kaikki asiasta kiinnostuneet :)
   Ryhmä löytyy osoitteesta
   https://www.facebook.com/groups/318739204897041/

   Toivottavasti Susanna ei pahastu tämmöisestä mainostamisesta blogissaan.. :)

   Poista
  3. Tuohan kuulostaa hyvältä! Ei haittaa ollenkaan tämmmöinen mainos :)

   Poista
 5. Olen miettinyt oman blogini viemistä Facebookkiin. En kuitenkaan halua liittää blogiani omaan nimeeni. Ilmeisesti Facebook sivu on mahdollista luoda niin ettei se linkity tekijän profiiliin. En ole kuitenkaan löytänyt ohjeita asiaan liittyen ja epäillyttää, että jää joku asetus väärin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma nimi ei tule sivun tiedoissa esille. Minäkin tein tuon Pink Bubblen sivun ihan henk.koht. tililläni ja mistään ei näy kuka se admin on. Tutoriaali aiheesta on tulossa ihan pian, joten sen mukaan voit ainakin tehdä :)

   Poista
  2. Tuo tuleva FB-postaus kiinnostaa minuakin. Olen luonut blogilleni FB-sivuston erillään omasta henk.koht. tilistäni, enkä tiedä johtuuko tuosta vai mistä, mutta kun kirjaudun blogin FB-sivustolle, minulla ei ole lainkaan sitä normaalia hakupalkkia. En siis pääse FB:ssä muualle kuin sille omalle sivustolleni, en esimerkiksi tykkäämään muista FB-sivustoista. Tai sitten olen missannut jotain tosi olennaista, mikä sekään ei tietysti ole lainkaan mahdotonta. ;)

   Kiitos muuten tästä blogista, tosi mielenkiintoinen! :)

   Poista
  3. Jaahas. Outoa. Katsotaan saanko ujutettua jotain tuohon ongelmaan liittyvää postaukseen. Huomenna se tulee ulos.

   Poista
 6. Tämä on niin mahtava blogi ja kiitos sulle tästä! Tää on suorastaan terapiaa blogaajalle ja auttaa ihan oikeesti. Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että tästä on muutakin kuin teknistä hyötyä :)

   Poista
 7. Vaikka mä en kuulukaan nykypäivän kauneusihanteen täyttäviin bloggareihin, niin en siltikään muista että mun ulkonäköä ois haukuttu blogin kommenteissa. Ja muutenkin ne kaikkien rakastamat anonyymit on onnistunu postaileen semmosta mistä en oo ottanu itteeni vaan oon aina sitten keksiny joko nasevan vastauksen tai jopa ihan postausaiheen :D

  Toisaalta, mun blogi täyttää nyt syksyllä 4 vuotta ja ainoastaan 14 lukijaa, joten ei siitä suosituimmasta päästä ja siksi ehkä välttynytkin niiltä loukkaavilta kommenteilta..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on ollut hyvä tuuri, kun blogisi on ollut jo noin kauan pystyssä. Mutta tosiaan, jos liikennettä ei ole ihan hirveästi niin ne haukkujatkin ovat varmasti harvassa. I

   Poista
 8. Hieno kirjoitus. Itsekään en ymmärrä, että kuka alentuu toisten ihmisten arvostelemiseen? Usein ne kommentit, joilla on tarkoitus "sivaltaa" tulee anonyymeiltä. Musta olisi aina reilumpaa iskeä "puukolla" sitten omalla nimellä, kuin anonyyminä. Onneksi ne anonyymien kommentit voi laskea yhden käden sormilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harva tosiaan alentuu sillä omalla nimellä. Mutta yhtä idioottia se touhu on, teki sen sitten nimellään tai ilman. Onneksi sinäkin olet säästynyt paljolta!

   Poista
 9. Oma blogini on "onneksi" vielä niin pieni, että siellä ei ole kritiikkiä näkynyt. Toisaalta, olin vuosia koulukiusattu, joten olen pakon edessä joutunut oppimaan miten haukut jätetään huomiotta. Blogeissa niistä tekee pahemman se, että sen kaiken kirjoitetun näkee edessään ja tosiaan se, että kuka tahansa voi huudella anonymiteetin suojissa.

  Tuo Facebook-sivun luontiohje on hyvä idea! Ei nimittäin ollutkaan ihan niin yksinkertainen juttu ja omalle sivullekin piti kaivaa ohje eräästä englanninkielisestä blogista.

  Miss J/Ma Petite Vie

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sinne ei mitään ilkeyksiä tulekaan, vaikka oletkin jo varmasti varautunut asiaan jollain tasolla.

   Yritän tehdä ohjeista mahdollisimman selkeät :)

   Poista
 10. Ei minusta ulkonäön arvostelu ole millään muotoa inhottavin arvostelun muoto. Jos rumaksi haukkuminen sattuu enemmän kuin tyhmäksi tai ilkeäksi morkkaaminen, on ehkä syytä mennä itteensä.

  Ei ole kiva saada haukkuja mistään syystä, tai varsinkaan syyttä, mutta toisaalta: Kuinka vakavasti voi ottaa sellaisten ihmisten sanomiset, jotka tuhlaavat aikaansa tuntemattomien turhaan haukkumiseen anonyymeinä intternetseissä? Ei hirveän arvovaltaista raatikantaa, mielestäni. Yhtä hyvin voisi ottaa vastaan neuvoja ydinfysiikasta jälkeenjääneeltä kolmivuotiaalta.

  Aika moni bloggari onneksi osaa ottaa tuollaiset kommentit aikuisesti, mutta sitten on näitä, jotka ihan mitoilla ja valokuvilla ja valaistuksen syyttämisellä alentuvat todistelemaan, että haukkuja on väärässä. Ihan kuin sillä olisi mitään väliä!

  Paljon vähemmällä vaivalla pääsisi kun toteaisi että joo, mulla on/ei ole iso nenä / perä levinnyt / kyynärpäässä pahka, entäs sitten? Tai jättäisi trollin kokonaan ruokkimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, meitä on moneen junaan sen suhteen, mitkä kommentit loukkaa ja mitkä ei. Ja tietysti miten siihen suhtautuu. Mutta minusta se, että loukkaantuu ulkonäkönsä arvostelemisesta ei ole yhtään vähäpätöisempi juttu kuin vaikkapa älykkyyden arvostelemisesta loukkaantuminen.

   Poista
  2. Taisin alunperinkin puhua vähän ohi aiheen, mutta ei se mitään, jatkan samalla linjalla. :-)

   Totta kai eri asiat loukkaa eri ihmisiä, mutta ulkonäön arvostelun nostaminen jotenkin erikoislaatuisen inhottavaksi lienee sentään liioittelua, noin keskimäärin. Ei se "aivan varmasti" kaikkiin edes satu, ainakaan sen kummemmin kuin muukaan anonyymi nettiperseily. Joka on siis kaikinpuolin tyhmää, on aihe mikä tahansa.

   Jos älykkyys ei tunnu kauneuteen verrattuna tärkeältä, niin otetaanpa toiseksi esimerkiksi vaikka lapset. Onko inhottavampaa arvostella bloggarin ulkonäköä kuin morkata sen (mahdollisia) lapsia? Aivan. Oletan – ja toivon – että monen elämästä löytyy ainakin jotain vielä tärkempää kuin ulkonäkö.

   Omalla tavallaan ulkonäköloukkausten nostaminen erityisen hirveiksi vain kasvattaa niitä paljonpuhuttuja ulkonäköpaineita, mutta nyt mennään jo alkuperäisen aiheen viereiseen universumiin, joten palaan ruotuun.

   Maijan saamat kommentit todistaa sen, mitä aiemmin sanoin: Jotkut kommentoijat on niin vajaavaltaisia, ettei niitä vaan kannata ottaa tosissaan. Ei silti, kyllä minuakin jaksaa ihmetyttää, miksi jotkut tuhlaa energiaa moiseen tyhjätoimintaan. Olisipa jossain elävä kirjasto, jossa esillä olisi nettimollaajia, niin voisin mennä kysymään. Tai eläintarha, jossa kökkökommentoijia voisi tarkkailla niiden luonnollisessa ympäristössä. Kasvaakohan niiden kämmenissä karvaa?

   Omassa blogissamme emme näy kokovartalokuvissa, eikä kukaan ole (vielä?) saanut päähänsä alkaa morkata sääriämme, vaikkeivät ne mitään muotovalioita olekaan. :-)

   Poista
 11. Nä on kyllä tosi kurjia juttuja. Tuntuu aivan käsittämättömältä, että jollain on tarvetta haukkua tuntemattomien ihmisten ulkonäköä. Ei voi kuin kysyä, että missä kotikasvatus..

  Mua ei varsinaisesti ole rumaksi haukuttu blogissani mutta muistan kyllä hyvin elävästi tämän "keskustelun" kommenttiboksissani viime vuoden lopulta: http://donebym.blogspot.fi/2012/12/sunnuntaifiilistelya.html Mua kyseinen juttu lähinnä naurattaa mutta ei voi kuin miettiä, että mitä siellä ihmisten päässä liikkuu..

  http://donebym.blogspot.fi/2012/12/sunnuntaifiilistelya.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas oli keskustelut siellä... Ei tosiaan voi kuin ihmetellä, kuinka jotkut vaivautuu ja alentuu tuohon.

   Poista
  2. Kyllä minäkin olen saanut kuraa niskaani, mutta toi menee kyllä kaikista niistä yli, huoh! Olen jo jonkin aikaa miettinyt, että miten kaikki te nuoret bloggaajat kestätte nämä hyökkäykset, voiko ne olla vaikuttamatta elämään? Kiusaamista aivan selvästi.

   Poista
 12. Osaisitkohan neuvoa tilanteessa: vaihdoin blogini osotteen noin vuosi sitten, mutta blogini ei päivity bloggeriin eikä blogloviniin. Monien on todella vaikeaa seurata blogiani, sillä se ei päivity minnekkään :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm... Yritän selvittää näitä juttuja tarkemmin tulevaan oma domain -postaukseen. Mutta sinä olet ilmeisesti vaihtanut uuden blogspot-osoitteen, mutta onko vanhasta osoitteesta uudelleenohjaus nykyiseen osoitteeseen, eli onko se vielä olemassa? Vai onko vanha on vapautunut muiden käyttöön? Vaihdoitko uuden osoitteen blogloviin?

   Poista
  2. Blogspot osoitteen juurikin vaihdoin. Olen yrittänyt tehdä uudelleen ohjausta mutten ole ilmeisesti löytänyt oikeaa kohtaa. Uuden osoitteen olen vaihtanut blogloviniinkin mutta silti siellä näkyy viimeisimpänä postauksena postaus uudesta blogin osoitteesta.

   Poista
  3. Onpa outoa. Kannattaa varmaan laittaa suoraan Blogloviniin kysymys asiasta. Heillä näyttäisi olevan kaavake tämän sivun alalaidassa.

   Poista
 13. Oi voi, minäkin olen tuohon törmännyt ja ihmettelen valtavasti :/

  VastaaPoista