tiistai 3. joulukuuta 2013

6 askelta lukijaystävällisempään blogiin

Tällä kertaa kuukauden blogi -osuus meni ihan uusiksi. Jo heti kolmannella kerralla päätin, että vaihtelu saa luvan virkistää. Kahden aikaisemman jutun perusteella jo perinteeksi muodostunut haastattelu sai väistyä vieraskirjoituksen tieltä (ei huolta, perinnettä ei ole kuitenkaan kuopattu!). Tämä onkin kuukauden vieraskirjoittaja/blogi -postaus.

Tekstin takana on Ekojalanjäljillä -blogia kirjoittava Sanna, joka ilmoittautui kuukauden blogi -ehdokkaaksi ja samalla ilmaisi, että hänellä olisi paljon sanottavaa bloggauksesta. Nielaisin syötin ja annoinkin Sannalle vapaat kädet tuoda näkemyksiään esille. Loput tästä postauksesta onkin hänen käsialaansa. Minä kiitän ja vetäydyn taka-alalle juurikin nyt.


6 askelta lukijaystävällisempään blogiin

Blogi on ensisijaisesti lukijoita varten, joten heidät täytyy myös ottaa sen tekemisessä huomioon. Blogien lukijaystävällisyys on ehkä yksi lempiaiheistani, koska siihen (tai sen puutteeseen) törmää jatkuvasti. Ekojalanjäljillä on järjestyksessä viides perustamani blogi, joten paljon on tullut myös opittua myös oman bloggaajauran varrella. Olen koonnut omasta mielestäni hyviä neuvoja, joilla pääsee jo melko pitkälle.

1. Leveä kuljetus?

Aivan viime aikoina muotiblogimaailmassa on alkanut ihmeellinen muotivillitys, superleveät blogit ja jättimäiset bannerit. Tämä liittyy varmasti siihen, että melkein kaikilla on laajakuvanäytöt tietokoneissa ja suuri resoluutio. Kannattaa silti huomioida,ettei vielä ihan kaikilla (mukaan lukien minulla) ole. Harva asia netissä on ärsyttävämpää kuin niin leveä blogi, että jokaisen rivin lukeakseen on scrollattava sivusuunnassa ja takaisin.  Myös blogien logot suurentuvat jatkuvasti, ja monessa blogissa ne täyttävät jo koko näytön. Puhumattakaan logojen yläpuolella leijuvista mainosbannereista... Olisi hienoa, jos blogiin saapuessaan näkisi edes vilauksen sen sisällöstä.

Mitä siis tehdä? Jos blogisi ulkoasu on kiinteä eli se ei veny käyttäjän näytön tai selainikkunan koon mukaan, pidä leveys korkeintaan 1200 pikselissä. Postauksiakin on oikeasti helpompi lukea kun ne ovat sanomalehtimäisessä kapeassa palstassa koko ruudun leveyden sijaan. Älä tee blogisi logosta kovin korkeaa, sen on tarkoitus kertoa lukijalle sivuston nimi eikä täyttää koko kuvaruutua.

2. Blogissa silmä lepää, vai lepääkö

Kun astuu blogiin sisään, bannerin ja leveyden jälkeen heti toisena silmiin iskee blogin yleinen siisteys. Ovatko sivupalkit niin täyteen ammuttuna tavaraa, ettei lukija pysty löytämään sieltä mitään relevanttia? Onko blogin teksti niin saman väristä taustan kanssa tai niin omituista fonttia, ettei sitä pysty helposti lukemaan? Erottuuko linkin väri tekstistä mitenkään? Nykyään linkkejä ei oikeastaan enää alleviivata, joten jos linkin väri on musta ja tekstin väri on musta, lukijalta menee suurin osa niistä sivu suun.

Mitä siis tehdä? Lukijoilla on kiire ja hyvin vähän kärsivällisyyttä, joten blogin lukeminen täytyy tehdä mahdollisimman vaivattomaksi. Yleensä paras vaihtoehto on musta teksti valkoisella pohjalla, ja netissä suositellaan käytettäväksi selkeää sans-serif fonttia kuten Arial (itse tosin käytän tyylisyistä Garamondia). Valitse korkeintaan pari erilaista fonttia blogiin, niin yleisilme säilyy selkeänä. Varmista, että linkin väri erottuu tekstistä muutenkin kuin jos kursori vahingossa eksyy sen päälle. Järjestä sivupalkkien sälä loogiseen järjestykseen, tärkeimmät (kuten bloggarin esittely, sähköposti ja juttuarkisto) ylös. Harkitse, haluatko laittaa blogiisi mainoksia, koska ne hyvin harvoin parantavat ulkoasua.

3. Sanokaa nyt jotain!

Kun olet uhrannut valtavat määrät aikaa ja vaivaa blogin ylläpitoon, haluat tietenkin saada palautetta työstäsi ja mahdollisesti keskusteluakin aikaan. Koska lukijat ovat edelleenkin mukavuudenhaluisia ja kärsimättömiä, he eivät jaksa kovin kauaa säätää kirjoittaakseen sinulle muutaman sanan. Tee siis asiat helpoiksi!

Mitä siis tehdä? Varsinkin blogiuran alkuvaiheessa poista ihmeessä kommenttien sanavahvistus. Bloggerin kryptiset sanahirviöt ovat todella rasittavia tiirailtavia, kun haluaisi vain napsauttaa kommentin menemään. Suosittelen myös kommentoinnin sallimista anonyymeille (myös fiksujen kommentoijien kynnys madaltuu) sekä kommenttien sallimista ilman erillistä hyväksymistä. Jos hyväksyy kaikki kommentit ennen niiden ilmestymistä, lukijat eivät heti näe aikaisempaa keskustelua eivätkä voi vastata muille tai tuoda esiin uutta pointtia. Kommentointia voi aina rajoittaa myöhemmin, jos roskakommentteja alkaa tulla.

Oma sähköpostiosoite blogille on aika ehdoton - esimerkiksi mahdolliset yhteistyötarjoukset halutaan harvemmin laittaa julkisesti kommenttiboksiin. Kipitä siis heti luomaan osoite ja lisää se sivupalkkiin. Jos et halua kokonaista Gmail-tiliä blogillesi kaikkine kommervenkkeineen, suosittelen simppelimpää Outlook-osoitetta. Itse olen lisännyt blogiini myös Bloggerin widget-valikosta löytyvän viestilomakkeen, jolla voi siis suoraan blogin kautta naputella yksityisviestin, joka saapuu sähköpostiini. Se madaltaa kynnystä antaa palautetta entisestään.

Vaikka lukija tykkäisi postauksesta, aina hänellä ei kuitenkaan ole mitään sanottavaa asiaan liittyen. Postauksiin kannattaakin lisätä keinoja antaa palautetta ilman kommentin kirjoittamiseen vaivaa. Bloggerista löytyy Toiminnot-nimellä kulkeva asetus, jolla postausten loppuun saa pienet ruudut esimerkiksi tekstillä "Tykkää", ja lukijat voivat sitten klikkailla niitä. Minä olen ottanut käyttöön vähän järeämmän työkalun, Five Star Ratingin. Se iskee jokaisen postauksen loppuun tähtirivin, ja lukija voi yhdellä klikkauksella arvioida postauksen skaalalla yhdestä viiteen tähteen.


4. Kuuleeko kukaan?

Onneksi olkoon, olet nyt saanut kommentteja postauksiisi! Älä missään nimessä unohda seuraavaa vaihetta eli niihin vastaamista. Tiedän blogeja, joissa bloggari vieläpä kysyy lukijoiden mielipiteitä postauksissaan, mutta ei vastaa jätettyihin kommentteihin. Siitä jää aika tyhjä fiilis - miksi kommentoisin uudestaan jos bloggaria ei näytä kiinnostavan? Toinen juttu on sitten se, jos joku antaa ihan rakentavaakin kritiikkiä tai kysyy jotain, ja bloggari provosoituu ja vastaa ikävästi.

Mitä siis tehdä? Nyrkkisääntönä voisin sanoa, että jos postaukseen tulee alle viisitoista kommenttia, vastaa jokaiseen. Ihan sama vaikka vastauksesi olisi vain "Kiitos kommentista! :)", keksi silti aina jotain vastattavaa koska se on kohteliasta. Parhaassa tapauksessa saat aikaan keskustelua. Jos pidät supersuosittua blogia ja kommentteja ropisee, keskity pisimpiin viesteihin ja kysymyksiin. Ole myös aina asiallinen ja vastaa kritiikkiin ärsyyntymättä. Ole kohtelias lukijoillesi, niin hekin ovat kohteliaita sinulle! Suoranaiset ilkeilykommentit voi tietysti saman tien poistaa, tai vastata niihin jotain nasevaa.

5. Seuratkaa minua

Välillä törmää blogeihin, joista puuttuu kokonaan välineet seurata päivityksiä. Sivupalkissa saattaa olla pieni linkki esimerkiksi Blogloviniin, mutta entä jos et satu käyttämään juuri kyseistä palvelua? Siispä on tärkeää tarjota mahdollisimman monta seuraamiskanavaa, joista lukija voi sitten valita mieleisensä. Ja taas - tee kaikki mahdollisimman helpoksi!

Mitä siis tehdä? Lisää blogisi vähintään Blogilistaan ja Blogloviniin. Jos blogisi on Bloggerissa, tarjoa lukijoillesi myös Google-käyttäjäraati eli tutummin lukijaboksi. Siitä on helppo arvioida nopeasti myös blogisi suosio. Facebook-sivu ja Twitter-tili blogille ovat aika kivoja (vältä kuitenkin postaamasta samoja juttuja molempiin, jos joku seuraa sinua kummassakin), entäpä perustaisitko YouTube-kanavan videopostauksille? Monet lisäävät blogiin myös Instagram- ja Pinterest-tilit. Näihin kaikkiin täytyy tietysti olla linkit blogissa. Blogeihin löytyy myös widgettejä, jotka mahdollistavat blogipostausten tilaamisen sähköpostiin.

6. Tarjoa lisää!

Kun lukija on kerran saatu napattua blogin puolelle, hänet kannattaa yrittää myös pitää siellä mahdollisimman kauan. Lisäksi on tärkeää saada hänet tulemaan uudestaan.

Mitä siis tehdä? Aikajärjestyksessä oleva postausarkisto on tietysti ehdoton sivupalkissa. Lisäksi widgetit pelastavat jälleen kerran päivän. Jos sivupalkkiisi mahtuu, voit lisätä sinne listan luetuimmista postauksistasi tai valikoiman omasta mielestäsi hyviä tekstejä. Uusi lukija pääsee näin saman tien parhaan sisällön äärelle. Hyvä lisä on myös esimerkiksi nRelate-sovellus, jonka itse löysin täältä Pink Bubblen postauksesta. Se lisää postauksen loppuun samaan aiheeseen liittyviä "Lue lisää" -ehdotuksia.

Jotta saat lukijan tulemaan myös uudestaan, hyvä sisältö on tietysti avainasemassa. Tarjoa niin koukuttavaa juttua, että lukijan on pakko palata. Tässä kannattaa hyödyntää esimerkiksi tiettyyn teemaan keskittyviä juttusarjoja, kilpailuja ja muuta koukuttavaa.

Se oli siinä! Herättivätkö vinkit mitään ajatuksia?

Kuva: Chris Greene / Stock.XCHNG

19 kommenttia:

  1. Hyviä selkeitä vinkkejä :) Mulla vaan on se ongelma, että blogini on Wordpressillä ja mun ainoa kone on iPad ja kun olen tälläinen turvelo en osaa laittaa kaikkia noita käteviä juttuja :(

    Tuo mainittu viestilomake on minusta pelkkää meiliosoitetta näppärämpi, esim käytin Sannan viestilomaketta kun oli asiaa, siinä pääsee helposti ja saman tien laittamaan postia eikä tarvi puljata meiliosoitteen ja sähköpostiohjelman kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tämä postaus on tosiaan valitettavasti aika Blogger-keskeinen! Oon joskus yrittänyt jotain näpertää WordPressilläkin, mutta olen aina päätynyt takaisin Bloggeriin jota osaan venyttää ja vanuttaa miten haluan :D Tuntuu että täällä on justiinsa enemmän muokkausmahdollisuuksia ja kaiken maailman widgettejä, ihan ilmaiseksi.

      Ja kiva kuulla! Ajattelin itsekin että jos minulla tulisi joku pieni idea tai ajatus jonka haluaisin bloggarille lähettää, viestilomake sivupalkissa olisi kätevä ja nopea.

      Poista
  2. Tykkäsin! Paljon hyviä pointteja Sanna ja Susanna -tämä oli paras "kuukauden blogi" -postaus :)

    VastaaPoista
  3. Hyviä ohjeita! Mulla on tällä hetkellä sellainen blogipohja käytössä, joka skaalaantuu tosi hyvin automaattisesti vastaamaan sen näytön kokoa jolta sitä katselee. Eli näyttää törkyhyvältä sekä isolla että pienemmällä näytöllä, eikä tarvitse ikinä scrollata. Mobiilinäkymä on vielä vähän kökkö, mutta sille en toistaiseksi oikein osaa vielä tehdä mitään erityistä. Tärkeintä lienee silti että mobiiliversio kuitenkin toimii. Se mulle tosin on mysteeri että miksi mobiiliversio on erinäköinen tabletissa ja puhelimessa? No, kuitenkin. Allekirjoitan kaikki kohdat. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, sulla on tosiaan tuommoinen dynaaminen pohja, ja hyvältähän se näyttää vaikka selainikkunaa säätää miten! Mobiiliversiot taitaa yleensäkin olla vähän mystisiä, eikä Bloggerin blogeissakaan ilmeisesti pysty niitä sen pahemmin muokkailemaan. Mutta kuten sanoit, tärkeintä on että ne toimii :D

      Poista
  4. Juu, herätti ajatuksia.

    Ensinnäkin, miksi lukijoita pitää kalastella...? En henk.koht. tykkää yhtään siitä, että pitäisi alkaa jotenkin miellyttämään lukijoita ja kalastella heitä keinolla millä hyvänsä... Itselläni on se linja, että se tulee joka tulee, ja joka kenties tykkää, se saattaa jopa jäädä. En esimerkiksi pyynnöstä huolimatta lähtenyt mukaan Indiedaysiin, koska olen edelleen sitä mieltä, että jos joku blogini löytää ja siitä tykkää niin sitten niin käy, en halua saada saatikka kalastella lisää lukijoita menemällä johonkin portaaliin... etenkään kun sitten pitäis toimia heidän ehdoillaan ja ottaa ne kamalat mainokset blogiin...

    Mun blogi on mun blogi, kirjoitan mitä tykkään ja millon tykkään, teen ulkoasusta just sellasen kun haluan - toki kun itse tykkään selkeydestä, on blogini myös sellanen, selkeä ja mainokseton ja sälätön. Mutta en kyllä suostu tekemään siitä jonkunlaista siksi, että saisin lisää lukijoita, en aio edelleenkään kysellä "mistä te haluaisitte mun kirjoittavan" - ihan kuin olisin joku hemmetin maailman napa jonka juttuja kaikki suorastaan kilvan ja kirkuen oottaa... niin kuin jotkut bloggarit kyllä kieltämättä omista aikaansaannoksistaan tuntuu ajattelevan (enkä tarkoita teitä kumpaakaan nyt siis tällä!!).

    Enkä aio jatkossakaan mennä blogini kanssa faceen, ja niistä muista nyt en mitään ees tajua... ;) Olen kyllä joskus katsonut, että joku tulee blogiini bloglovinin kautta, en vaan tiiä miten?? Ite en ole ilmottanu blogiani yhtään mihinkään (en ees osais).

    Juu, että siis en ymmärrä, miksi blogin pitää olla ensisijaisesti lukijoita varten. Kyllä mä ajattelen että se on ensisijaisesti mun oma juttu, päiväkirja tms. ja lisäbonuksena on sitten kiva lukijakunta, jonka kanssa voi asioita jakaa. Harmi, että ihan kaikkea ei kuitenkaan voi jakaa, vaikka välillä tekiskin mieli todella päästellä höyryjä... tiedän, että lukijanikin siitä tykkäis, siellä on monta samanlaista ihmistä kuin itsekin olen, mutta joku raja kuitenkin mitä julkisesti kirjottelee ja kun hitsi vieköön olen työssä, jonka takia koko tienoo tuntee mut ja siellä on myös niitä lukijoitanikin... pitää ees jotain kulissia pitää yllä työn takia. ;)

    Hyvä tekstihän tämä muuten oli, mutta olen vaan useimmista asioista eri mieltä. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Ymmärrän pointtisi, ja ajattelinkin että tästä saattaa herätä keskustelua. Bloggaajat taitavat jakautua kahteen näkökulmaan blogin suhteen - osa on juurikin sitä mieltä että blogi on henkilökohtainen päiväkirja, jota kirjoitetaan lähinnä itselle. Mulla on ollut jotenkin aina semmoinen lähestymistapa, että kirjoitan blogia juuri lukijoille. Totta kai käsittelen vain itseäni kiinnostavia aiheita ja teen asiat just niin kuin tykkään, mutta ilman lukijoita joutuisin höpisemään itsekseni ja se olisi vähän tylsää :D

      Vierastan myös ajatusta lukijoiden "kalastelemista" vain kalastelemisen vuoksi. Lähinnä tässä onkin ajatuksena helpottaa lukijoiden löytämistä ja jäämistä blogeihin sekä parantaa lukukokemusta. Lähtökohtana on, että sisältö on niin kiinnostavaa, että lukijat seuraisivat blogia jollakin tapaa muutenkin :)

      PS. Joku muu on näemmä kuitenkin ilmoittanut blogisi Blogloviniin, ja sillä on siellä 25 seuraajaa :D https://www.bloglovin.com/blog/1211609/kotoisaa-arkea

      Poista
    2. Oho, en tosiaan tuosta bloglovinista tajua mitään, olen aivan hämmästynyt että löydyn sieltä!!

      Ja joo, olis tietenkin tylsää yksinään pulista blogissa, kyllä aina on tosi kiva saada kommentteja ja mikä ettei uusia lukijoitakin. Mutta sitten on tosiaan myös niitä blogeja, jotka ihan hirveesti kauheesti vaan kaipaa sitä huomiota ja esittelee vaan omaa naamaansa ja vaatteitansa ja sit kyselee että mitä mä kirjottaisin, kertokaa kertokaa... sellanen on minusta aivan karmivaa. Ihan niin kuin ihmiset vaan kieli pitkällä odottais sen tietyn ihmisen juttuja...

      Mä jotenkin vierastan sitäkin, että pidetään arpajaisia ja sitten niihin saa osallistua vain jos on lukija - katson senkin lukijoiden kalasteluksi... (olen itekin joskus liittynyt johonkin lukijaksi vain hyvän arvonnan takia, ja sitten saattanut lähteä pois kun arvonta on ohi...)

      Poista
  5. oletkohan tehnyt joskus postausta siitä, miten saisi itse tehtyä semmoiset seurantamahdollisuuspainikkeet sivupalkkiin. Siis, että ne napit ois kaikki samannäköisiä omalla valitsemallaan kuvalla/fontilla. Tarkoitan noita bloglovin, blogilista jne nappeja. Löysin jostain ohjeen mutta en saanut niitä toimimaan ja kun kaikki on erinäköisiä, tekee se blogistakin sekavan näköisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole tehnyt vielä sellaista. Täytyy ilmeisesti tehdä. Joo, aikamoinen sillisalaattihan siitä tulee, jos käyttää niitä alkuperäisiä painikkeita ja logoja.

      Poista
    2. Minä kaipaisin myös tällaista ohjetta kansantajuisesti, kiitos:)

      Poista
  6. Kiitos todella paljon tästä postauksesta! Aloitin tänään ihka ensimmäisen blogini ja koko tämä maailma on minulle aivan uusi. Yritetään pikku hiljaa muokata blogia omannäköiseksi :)

    Tässä vielä linkki uuteen blogiini:

    Less To Love

    VastaaPoista
  7. Tulee ehkä hieman jälkijunassa tämä kysymys, mutta jos sattuisit vastaamaan niin olisin kiitollinen! Ongelmani siis on, että en saa tuota "toiminnot" kohtaa toimimaan, tai ylipäätänsä pysty muokkaamaan blogin tekstin alatunnistetta. Uskoisin, että kyse on jostain bloggerin omasta virheestä, jonka takia muutokset eivät jostain syystä päivity blogiin, mutta oletko kuullut tällaisesta ongelmasta ja tiedätkö siihen ratkaisua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanna ei ehkä tätä kommenttia huomaa, niin minä vastailen täällä. Varmistan ensin, että oletko mennyt kokeilemaan muokkausta ulkoasu -> blogitekstit ja muokkaa? Sieltä löytyy se toiminnot, jota voi muokata. Jos olet, niin etkö pääse ollenkaan muokkaamaan siellä mitään? Kuulostaa oudolta.

      Poista
    2. olen tehnyt juurikin näin.. Muokkaukset näkyvät oikein ilmestyvässä "muokkausikkunassa", mutta minkä tahansa muokkauksen teenkin niin muutokset eivät näy itse blogissa.. Ongelma on raivostuttava ja hyvin omituinen ja siksi olenkin päätynyt siihen että kyseessä on joku bloggerin oma virheasetus.. Koitanpa siis laittaa palautetta jonnekin bloggerin palautelaatikkoon..

      Poista
    3. Okei, kuulostaa joo joltain Bloggerin omalta kiukuttelulta taas. Kannattaa myös kokeilla eri selaimilla.

      Poista
    4. Hei, kiitos avustasi! Valitettavasti ei toiminut myöskään muissa selaimissa (itse käytan firefoxia), mutta sain toiminnot lopulta toimimaan googleteltuani hetken verran englanniksi. Eli siis menin blogin html-koodiin ja klikkasin koodin oikeassa yläreunassa olevaa painiketta "palauta widget-mallit oletusarvoihin". Valitsin kaikki widgetit ja klikkasin ok. Muuta muutosta en blogissani huomannut muuta kuin että toiminnot olivat tulleet näkyviin!

      Vieläkään tekstin alatunniste ei tosin toiminut täysin. "Tunnisteet" kohta ei suostu vaihtamaan paikkaa, eikä sitä pysty poistamaan alatunnisteesta, ja tekstin alatunnisteen kolmas rivi on jostain syystä keskitetty. Mutta joka tapauksessa toimii jotenkin :)
      Ja blogin osoite tässä, jos on utelias näkemään sen alatunnisteeni: http://valoisaelama.blogspot.fi/

      Poista
    5. No hyvä, että sait edes melkein toimimaan sen. Hyvältä se ainakin näyttää nyt.

      Poista