sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Monta erillistä blogia yhdellä Bloggertilillä

Monilla teistä on kuulemma enemmän kuin yksi blogi. Joillakuilla olisi mielellään myös enemmän kuin yksi bloggaripersoona. Tänään katsotaan, miten onnistuu useamman toisistaan täysin erillisen blogin pitäminen yhden Bloggertilin avulla.

Yhdellä Bloggerin tilillä voi tosiaan olla jopa 100 blogia, joten tila ei ehkä heti lopu kesken. Ainahan sitä voi kehitellä uuden Googletilin jokaista blogiaan varten mutta yhdelläkin selviää siis hyvinkin pitkälle. Ihmetystä on aiheuttanut kuitenkin se, näkyykö kaikissa blogeissa sitten sama kirjoittaja ja voiko lukija huomata, että blogin A kirjoittajalla on myös blogit B, C, D ja E. Kaikki kun eivät ehkä halua esitellä koko blogikirjoaan maailmalle yhdellä kertaa. Syitä voi olla monia.

Vaikka blogeja voikin olla noin huima määrä yhden tilin alla, sinulla voi kuitenkin olla vain yksi profiili. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jokaisessa uudessa blogissasi komeilisi yksi ja sama profiili. Esimerkiksi niissä minun tälle tilille mahdollisesti tekemässäni 99 muussa blogissa ei välttämättä ole tuota Susannan infopläjäystä ja profiilia, mikä tästä blogista löytyy.

Uuden blogin luominen vanhalle Bloggertilille
Uuden blogin luomisestahan on tehty naurettavan helppoa, jos Bloggerin tilin jo omistaa. Ihan siinä omalla pääsivulla, johon kirjautumisen jälkeen tupsahtaa, on nappula nimeltään Uusi blogi. Se tekee, mitä sanoo, eli siitähän sitä uutta blogia pääsee rakentamaan. Annat vain otsikon sekä osoitteen ja valitset teeman, niin homma on jo hyvin aluillaan. Touhuhan ei ole mitenkään vaikeaa, kun ainakin kerran on jo blogin pyöräyttänyt.

Bloggerin profiilin tiedot
Olessasi sisäänkirjautuneena Bloggerissa, oikeassa yläkulmassa on aina profiilikuvasi ja nimesi. Sitä klikkaamalla pääset asetuksiin ja tarkemmin sanottuna Blogger-profiiliin. Täältä profiilista löytyy oikeasta yläkulmasta Muokkaa profiilia. Sitä kautta pääset vaikuttamaan mm. seuraaviin asioihin:
 • Voit valita, mitkä kaikki blogisi näytetään profiilisi yhteydessä. 
 • Voit valita, mikä sähköpostiosoite profiilissasi näkyy vai näkyykö siellä mikään osoite. Automaattisesti se taitaa olla Googletunnuksesi s-posti mutta voit vaihtaa sen joksikin muuksi sopivammaksi.
 • Myös nimimerkkiä pystyy muuttamaan täällä, jos tarvetta tulee. Se kuitenkin muuttuu kaikissa blogeissasi. 
Eli voit rajoittaa Bloggerprofiilistasi löytyviä tietoja täällä. Profiilista ei tarvitse käydä ilmi kaikki kirjoittamasi blogit. Tämä on hyvin oleellinen paikka uuden blogin tekemisen yhteydessä. 

Profiili pois blogista ja blogi pois profiilista
Kävin itse läpi prosessia tekemällä uuden testiblogin, sillä Bloggerhan on voinut muuttua jo sataan otteeseen siitä, kun viimeksi uutta blogia väsäilin. Alussa kuvatun nimen, osoitteen ja teeman valinnan jälkeen minulla oli siis jo blogi kasassa ja sen nimi oli hyvin yllätyksellisesti testiblogi. Siellä komeili valmiina profiilini kuva ja nimeni sekä tietoja minusta. Nämä kaikki siis lisätään uuteen blogiin automaattisesti. Tietoja minusta -osuuden sai helposti pois vain klikkaamalla edit -nappulaa tietojen kohdalla ja valitsemalla, että tätä osuutta ei näytetä blogissa.Uusi blogi ilmestyy siis automaattisesti Bloggerin profiiliisi. Se täytyy siis käydä poistamassa alussa kuvaamallani tavalla Bloggerin profiilista, jos blogia ei siellä halua näyttää.  Myös testissäni Bloggerin profiiliini oli Pink Bubblen seuraksi ilmestynyt tämä uusi testiblogi ja se katosi sieltä vasta sitten, kun menin edellä kuvatusti valitsemaan profiilini asetuksista, mitkä blogit siellä olisi asiallista näyttää. 

Mutta uuteen testiblogiin jäi silti näkyville alla olevan kuvan mukaisesti vielä nimeni sekä profiilikuvani. Ne katosivat, kun valitsin tämän profiiligadgetin vaihtoehdoista Poista, jotta sain koko gadgetin poistettua.Jos en olisi poistanut profiiligadgettia kokonaisuudessaan, uudessa testiblogissani komeilisi siis sama profiilikuva kuin tässä ja nimeä klikkaamalla olisi päässyt Bloggerin profiilisivulleni, jossa on pelkästään Pink Bubblen tiedot. Se olisi tasokkaan testiblogini lukijalle varsin hämmentävä kokemus, sillä Bloggerin profiilissa ei olisi mainintaa tästä testiblogistani, kun olin sen jo asetuksissa piilottanut profiilista. Eli Pink Bubblen lukijat eivät löytäisi testiblogiini edes Bloggerprofiilini kautta mutta testiblogin lukijat löytäisivät kyllä Pink Bubbleen, jos jättäisin profiiligadgetin näkyville tähän uuteen blogiin. 

Uuteen blogiin voi kyllä väsätä tekstigadgetin avulla uuden infopläjäyksen kirjoittajasta, joten ihan ilman "profiilia" ei tarvitse jäädä. 

Postauksen lähettäjä piiloon
Bloggerissa jokaisella jutulla on automaattisesti kirjoittaja. Niinpä testiblogini ensimmäisen testipostauksen lähettäjäksi paljastui joku epäilyttävä Susanna!


Kun olin kerran profiiligadgetin poistanut tästä blogista, nimeä ei enää kuitenkaan voinut klikata ja se ei siis vienyt minnekään profiilisivulleni. Jos postauksen lopusta haluaa pois osuuden Lähettäjä: nimimerkkisi niin on syytä suunnistaa hallintapaneelissa seuraavasti: Ulkoasu -> Blogitekstit ja Muokkaa sen oikeasta alareunasta.


Avautuvasta ikkunasta löytyy asetukset, mitä postausten lopusta löytyy. Siellä on joukon jatkeena mahdollista ruksia tai olla ruksimatta kohta Lähettäjä. Kirjoittajan nimeä ei ole täällä mahdollista muuttaa.

Uusi nimimerkki 
Mikä siis avuksi, jos haluat postauksillasi olevan joku kirjoittaja mutta et halua allekirjoituksen olevan Bloggerin profiilissa näkyvä nimesi? Silloin sinun tulisi sorkkia blogisi HTML-koodia ja oikeat kohdat eivät löydy ihan helpolla. Aloita siis taas varmuuskopiolla, jos sattuisit mokaamaan. Sitten siirryt Malliin -> Muokkaa HTML-koodia. Koodikentän yläreunasta valitessa Siirry widgetiin, sinun pitäisi löytää Blog1 ja klikata siitä. Hypähdät koodissa sopivampaan kohtaan, jossa sinun tulee vielä skrollata hieman alas, jotta löydät tämän näköisen rivin:

 <b:includable id='post' var='post'>...</b:includable>

Sitten klikkaat rivin kohdalta vasemmasta reunasta mustaa pientä nuolta, jotta lisää koodia aukeaisi. Tästä uudesta koodista etsit sitten pätkät <data:post.author/> ja korvaat jokaisen esiintymän haluamallasi nimimerkillä. Eli pyyhit nuo koodinpätkät pois ja isket juuri siihen tilalle nimimerkkisi ilman mitään sulkeita tai muita. Tuo pätkä löytyy noin kolme kertaa ja kaikki ilmentymät ovat aika lähekkäin. Esikatsele, että kaikki on ok ja tallenna.


Yhteenveto:

Älä turhaan luo uutta Bloggertiliä uudelle blogillesi
 • jos sinua ei haittaa, että kaikissa blogeissasi on sama kirjoittaja ja lukijat voivat löytää muihin blogeihisi profiilisi kautta, jos jätät sen näkyviin. 
 • tai sinua ei haittaa, että kaikilla blogeilla ei voi olla erilaista profiilisivua kirjoittajalle, vaan tyydyt yhteen Bloggerprofiiliin ja kirjoitat muihin blogeihisi sitten muunlaisen esittelyn. 
 • jos uusilla blogeillasi ei tarvitse olla ollenkaan nimettyä kirjoittajaa tai uskallat ronkkia blogisi koodia asentaaksesi uuden nimimerkin.
 • jos sinua ei haittaa, ettet voi kommentoidessasi muiden blogeihin Bloggerin tunnuksillasi valita, minkä blogisi kirjoittajana esiinnyt milläkin kertaa. Jos et halua näyttää profiiliasi uudessa blogissasi X ja sitä ei löydy Bloggerprofiilistasi, et voi myöskään kommentoida kätevästi Bloggerin tunnuksilla blogin X kirjoittajana. Esiinnyt aina kaikkien niiden blogien kirjoittajana, jotka olet valinnut näkyväksi Bloggerpofiiliissasi. 
Luo uusi Bloggertili, jos
 • haluat, että uudessa blogissasi kirjoittajan nimimerkki on jokin muu kuin muissa blogeissasi
 • ja haluat, että uuden blogin kirjoittajalla on oma Bloggerprofiili. Silloin voit kommentoida Bloggertunnuksilla helposti muiden blogeissa ilman, että uusi blogisi linkittyy muihin blogeihisi. 
 • haluat selvitä helpolla tästä rumbasta. 
Sanottakoon vielä, että Bloggerin profiilin kauttahan blogeihin tulee paljon liikenettä. Kun käyt kommentoimassa muiden blogeihin, sieltä aina joku klikkaa nimimerkkiäsi ja päätyy profiiliisi ja ehkä jopa siinä listattuihin blogeihisi. Jos et ole listannut uutta blogiasi tähän profiiliin ja sillä ei ole omaa Bloggertiliä, menetät jonkin verran potentiaalisia lukijoita. Lisäksi kommentointi useimmissa blogeissa vaatii jonkinlaisia tunnuksia, yleensä niitä Googletunnuksia, joten kommentointi käy profiilittoman blogin kanssa aika vaikeaksi. 

11 kommenttia:

 1. Heippa! Auttaisitko tyhmää? :)

  Miten saan omaan blogger-blogiini tekstien loppuun nuo pienet neliöt, joilla postauksen voi jakaa eri sosiaalisissa medioissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne saa ainakin tuolta tässäkin postauksessa mainitusta blogitekstin muokkausmahdollisuudesta. Eli ulkoasu -> blogitekstit -> muokkaa, niin sieltä löytyy rakstittava ruutu.

   Poista
  2. Löysinkin sen, muttase ei vaan toiminut. Sitten sain sen toimimaan poistamalla koodista yrityksiäni tykkää-napin lisäämiseksi, mutta samalla katosi lukijapaneeli. Olen ilmeisesti onnistunut sorkkimaan jotain tosi pieleen koodissa.

   Poista
 2. Tämä olikin jo tiedossa, mutta ehkä joillekin uutta. Valitettavasti tämä ei korjaa suurinta ongelmaani: et voi kommentoida blogisi tekstejä omalla googleprofiilillasi, koska siinä näkyy sama profiili kuin muissakin blogeissa. Tietenkin profiilin saa niin, että sitä ei saa kukaan auki, mutta helpostihan sitä tunnistaa silti, jos kahdessa lukemassaan blogissa on sama googleprofiili kommentoijana. Tästä syystä pitäisi aina kommentoida vain nimimerkillä, mikä on ihan typerää. Ja tästä syystä joudun myös pitämään kahta eri tiliä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, onneksi se kahden tilin pitäminen ei ole niin suuri vaiva.

   Poista
  2. No on se kyllä mun mielestä rasittavaa kirjautua koko ajan uusiksi, kun käytän vain toisella tilillä gmailia ja haluaisin olla koko ajan kirjautuneena siinä sisään. Ja periaatteessa tästä tilien yhdistelystä ei ole mitään hyötyä tuon kommentoinnin takia. Tai no riippuu tietysti, että kuinka erillään blogit haluaa pitää toisistaan..

   Poista
 3. Sinulta olen monta hyödyllistä vinkkiä napannut, kiitos blogistasi! :)
  Olisiko sinulla antaa neuvoa, miten voisin tehdä blogiin jonkinlaisen infon itsestäni! Ja mielellään sivupalkkiin! Blogger-profiiliin kun ei viitsisi hirveästi kirjoittaa, mutta mahdolliset uudet lukijat taas eivät saa hirveästi tietoja sitä kautta, varsinkin kun blogini on aikamoinen sillisalaatti! Tässä siis postaustoive! (jos ei ole siis jo toteutettu, en ainakaan löytänyt)

  Mukavaa joulun odotusta sinne! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Nora,

   hyvä vinkki tämä infon kirjoittamispostaus. Laitan sen ehdottomasti muistiin. Teiltä lukijoiltahan ne parhaat vinkit sitten tulevatkin varmaan siihenkin postaukseen :)

   Poista
 4. Onko se mainitsemasi sivublogi sitten jotenkin tästä tavasta poikkeavasti luotu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä sivublogi? Olen pihalla :) Mulla ei ole nyt muita blogeja näin tehty. Mutta tekisin Wordpressillä, kun sillä teen muita sivuja, jotka eivät ole kyllä minun blogeja.

   Poista
  2. Ok, eli mun väärinymmärrystä :) Siinä "Yksi vai useampi blogi" -kirjoituksessa mainitsit, että "Yksi keino päästä kirjoittamaan uudesta aiheesta, joka ei välttämättä innosta kaikkia lukijoita, on perustaa sivublogi. " ja mä siis jotenkin ymmärsin sen olevan tästä nyt esitellystä vielä jotenkin poikkeava kun tässä ei enää sivublogista puhuttu :) Jouluähkyn piikkiin laitan tämän ;))

   Poista