maanantai 27. lokakuuta 2014

Blogin Facebook-sivu aktiiviseksi pienellä vaivalla

Oman blogin päivittäminen, kommenttien julkaisu ja niihin vastaaminen, sähköpostien lukeminen ja niiden kirjoittelu, kuvien räpsiminen ja julkaisu esimerkiksi Instagramissa, blogin Facebookin päivittäminen ym. ym. vievät tuhottomasti aikaa etenkin sellaisen bloggarin kohdalla, joka ei bloggaa kokopäivä- tai edes osapäivätyökseen, mutta joka haluaisi tehdä nämä hommat mahdollisimman hyvin. Jos ja kun aika ei riitä aina jokaiselle asialle, jotkut edellä mainituista blogin osa-alueista jäävät helposti hunningolle. Vaikka sen tietää itse, asialle on vaikea tehdä mitään, jos se aika ei tosiaan tahdo riittää.

Joku tokaisisi nyt tähän väliin, että sehän on vain järjestelykysymys. Ja niinhän se onkin!

En nyt tule kertomaan miten saatte mystisesti lisää minuutteja päiviinne, vaan lähinnä siitä, kuinka voitte käyttää ne nykyiset minuutit ehkä hieman fiksummin. Fokuksessa on ajankäytön lisäksi Facebook - tuo ehkä pahin aikavaras, jossa tulee roikuttua ihan liian monta minuuttia (tai tuntia) päivässä ilman sen suurempaa hyötyä.


Jos päivität blogisi Facebookia muillakin kuin uusilla postauksilla, olet ehkä huomannut seuraavan tapahtumaketjun:

Kirjaudut Facebookiin ja silmiesi eteen ilmaantuu päivityksiä ala-asteen luokkakaverin terveydentilasta, söpö kissavideo, jonka katsomisen jälkeen klikkaatkin jo entisen työkaverisi linkkaamaan lehtijuttuun turhan julkkiksen vieläkin turhemmasta gaala-asusta (katso kuvat! ja se oli menoa sinun osaltasi). Sen luettuasi heräät siihen, että jäit surffailemaan lehden sivuille "hetkeksi". Palaat takaisin Facebookiin ja vilkuilet sillä aikaa tulleet päivitykset, tykkäät siellä ja kommentoit tuolla. Kun olet aikeissa kirjautua ulos, muistat vihdoin miksi tulit koko Facebookin: sinunhan piti julkaista jotain blogin sivulla!

Siirryt sukkelaan blogisi sivulle sormet valmiina näppäilemäään napakan päivityksen. Mutta sitten päässäsi lyö tyhjää. Mitä ihmettä sitä sivulle kirjoittaisi? Vai pitäisikö laittaa jokin linkki johonkin fiksuun artikkeliin? Mutta mistäs sellaisen löytäisi tähän hätään? Tuskailet hetken ja yrität etsiä mielenkiintoista juttua linkattavaksi sivulla. Pian huomaatkin unohtuneesi lukemaan artikkelia ensi kevään sukkamuodista ja kiroat lepsun luonteesi. Ei kuin takaisin Facebookin puolelle ja uusi yritys. Nyt olet kuitenkin jo niin tympääntynyt koko päivitystouhuun ja sinulla alkaa olla jo kiire muihin menoihin. Meinaat jättää leikin kesken mutta sitten sinua harmittaa se, että viime päivityksestä on kulunut ihan liian kauan aikaa. Pakko laittaa nyt jotain! Päädyt kirjoittamaan vain "ihanaa viikonloppua, kultamurmelit!" Kaunis ajatus muttei ehkä juuri sellainen päivitys, kuin oisit toivonut.

Aavistus siitä, että todennäköisesti tilanne olisi tämä, saa monet pidättäytymään blogin Facebookin aktiiviselta päivittelyltä.

Tilanteen ei kuitenkaan tarvitse olla ollenkaan tämän näköinen! Voit saada blogillesi hyvinkin tiheään tahtiin päivittyvän Facebook-sivun ilman, että homma menee ollenkaan yllä kuvatun kaltaiseksi. Kaikessa yksinkertaisuudessaan homma menee näin: käytät esimerkiksi kerran viikossa, kerran kahdessa viikossa tai vaikka kerran kuukaudessa esimerkiksi puoli tuntia, tunnin päivitysten suunnitteluun. Samassa sessiossa myös ajastat päivitykset niin, että sinun ei tarvitse edes vilkaista blogisi Facebookia ennen seuraavaa suunnittelukertaa (no tietenkin kannattaa vilkaista saadut kommentit sun muut jaot).

Suunnitelma
Suunnittelussa auttaa, jos teet kerran vaikka ihan paperille tai Exceliin suunnitelman siitä, minkälaisia päivityksiä blogisi sivuilla nähdään minäkin päivänä. Esimerkiksi maanantaisin linkkaat aina jonkin vanhan postauksen arkistojen kätköistä. Tiistaisin julkaiset aamupäivällä blogisi aihepiiriä läheisesti liippaavan ajankohtaisen uutisen meiltä tai maailmalta. Illalla on vuorossa uusimman postauksen linkkaus. Keskiviikkona jaat hauskan kuvan ja päivän toisena päivityksenä linkkaat vielä sen saman uuden postauksen kuin tiistainakin. Torstaina esität seuraajillesi kysymyksen. Tajusitte varmaan jo pointin.

Tämän suunnitelman perusteella voit sitten helpommin valita päivitysten sisällön, kun sinulla on jo tiedossa, mitä päivitykset käsittelevät. Sinun ei tarvitse joka suunnittelusessiossa miettiä, minkä tyyppistä juttua laitat ulos milloinkin. Kun joskus netissä surffailessa löydät jutun, kuvan tms., jonka voisit blogisi Facebookissa julkaista, tallennat sen vaikka kirjanmerkkeihin. Näin sinun ei tarvitse aina saman tien painella Facebookiin julkaisemaan hyvää juttua ja jättää kesken sitä, mitä ikinä olitkaan tekemässä. Lisäksi päivitysten tekemisen hetkellä sinulla on varasto, josta voit ammentaa sisältöä.

Ajastus
Voit tehdä päivitykset kerralla suoraan Facebookiin, kunhan muistat ajastaa ne. Teet päivityksen aivan normaaliin tapaan mutta julkaisun sijasta ajastat ne ilmestymään tiettynä päivänä tiettyyn kellonaikaan. Tämä tapa sopii hyvin silloin, kun sinulla ei ole hirveää määrää päivityksiä tulossa. Ajastuksen saat asetettua tästä.



Tai tästä:

Vasemman alareunan kellokuvakkeesta klikkaamalla saa näkyviin päivämäärä- ja kellonaika-asetukset. Niistä muutoin normaalisti tehty päivitys ajastetaan myöhemmäksi. Lopuksi painat oikeasta reunasta sinistä ajastusnappia (tässä schedule).

Toinen vaihtoehto on käyttää jotakin tätä varten suunniteltua työkalua, joita saa ilmaiseksi ja etenkin maksusta. Yhtenä esimerkkinä mainittakoon vaikka suosittu Hootsuite. Kaikki työkalut toimivat suht samalla periaatteella: teet päivitykset valmiiksi työkalua käyttäen, ajastat ne ja sitten homma hoituukin automaattisesti.

Muuta huomioitavaa:
  • Jos sinulla on muitakin kuin Suomessa tai lähialueilla asuvia seuraajia, päivityksiä ei kannata julkaista vain Suomen aikaan säädylliseen aikaan. Välillä kannatta ajastaa päivityksiä myös yölle, sillä ne voivat tupsahtaa kaukofanisi Facebook-feediin keskellä kirkasta päivää.
  • Julkaise rohkeasti uudestaan jo aikaisemminkin julkaistuja päivityksiä. Jälleen kerran, ihmisten muisti on lyhyt. Lisäksi päivitysten valtavassa tulvassa sinun julkaisusi on todennäköisesti mennyt aika monelta seuraajaltasi täysin ohi.
  • Jos käytät edellä kuvattua viikkosuunnitelmaa päivitysten sisällöstä, älä turhaan murehdi sitä, että ihmiset pitävät sinua ja blogisi Facebookia jotenkin ennalta- arvattavina. Kukaan ei oikeasti huomaa rytmiäsi, tai vaikka huomaisikin, niin Facebookin "informaatiotulvassa" sillä ei ole mitään merkitystä. 
  •  Jos et jo sitä keksinyt, niin tällä taktiikalla päivittelet huolettomasti myös muut sometilit! Ohje toimii siis muuhunkin kuin Facebookiin. 
Tämä tyyli on minulle tuttu (ja toimiva) monista työprojekteista. Oman kirjoitukseni innoittamana taidan ottaa myös tälle blogille vastaavan päivitystavan käyttöön, sillä Facebook on jäänyt ihan hunningolle tuon alussa kuvatun tapahtumaketjun mukaisesti!

12 kommenttia:

  1. Tosi hyviä vinkkejä, kiitokset! :D

    VastaaPoista
  2. Kiitos näistä vinkeistä! Avasin juuri mun blogille FB-sivun, koska kärsin valon määrän vähenemisen aiheuttamasta väsymyksestä niin etten jaksa kerta kaikkiaan kirjoittaa blogiin yhtä monta postausta viikossa, kuin ennen. Ajattelin, että Faceen on helpompi päivittää pieniä juttuja usein. Tätä sun viikkorytmivinkkiä aion todellakin soveltaa!

    VastaaPoista

  3. :: Jos et jo sitä keksinyt, niin tällä taktiikalla päivittelet huolettomasti myös muut sometilit! Ohje toimii siis muuhunkin kuin Facebookiin.

    Mistä kohti Twitteristä löytyy ajastus ? En helposti löytänyt ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aa, normikäyttäjä ei siellä kai voi ajastaa. Meinasin tuota Hootsuitea tai vastaavaa, jolla voi ajastaa myös Twitterin.

      Poista
  4. Kiitos postauksestasi! Pitäisiköhän avata omalle blogille FB sivut, itse en kyllä enää ole ollut siellä pitkään aikaan, joten en tiedä onko järkeä. Kirjoituksesi sai pohtimaan <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tykkäsit. Aina voit kokeilla blogille Fb:tä, vaikka et itse siellä olisikaan. Ehkä parempikin niin, ettei tule yliannostusta :)

      Poista
  5. Löysin sun blogiin tänään ekaa kertaa ja jään lukijaksi:) Mielenkiintoisia ja samaan aikaan hauskoja postauksia!

    VastaaPoista
  6. Itsellä ei ainakaan löydy mahdollisuutta ajastaa fb-sivuilla, mutta kiitti kuitenkin vinkeistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saattaa olla, että ajastus on hieman toisessa kohtaa! Päivitin juttuun uuden myös toisen mahdollisen paikan, mistä ajastus löytyy. Mulla ainakin vaihtelee sivuittain, missä ajastus on.

      Poista