sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Kuukauden blogi marraskuu 2014: Vivi Vinna

Marraskuun blogina haluan esitellä teille Vivi Vinnan. Pääsette tutustumaan blogiin pienen haastattelun myötä ja tietenkin itse lueskelemalla blogia. Pelkästä haastattelusta ei kuitenkaan ole kyse tällä kertaa, vaan jutun jatkeeksi on lisätty muutama minun kommenttini blogin sisällöstä ja olemuksesta. Uuden ja mielenkiintoisen blogituttavuuden löytämisen lisäksi sinullakin on siis tilaisuus antaa rakentavaa palautetta blogista.1. Esittelisitkö itsesi ja blogisi, kiitos. 
Moi! Kirjoitan Vivi Vinna –blogia samannimisen nimimerkin takaa. Olen kotoisin Pohjois-Karjalasta ja ikää minulla on 28 vuotta. Suurimman osan vuodesta vietän Espanjan ”auringossa”. Kotikonnuille palaan säännöllisesti viimeistään silloin, kun koti-ikävä iskee.

Elämä vei sattuman kautta Espanjaan, kun tapasin poikaystäväni kymmenkunta vuotta sitten. Sillä tiellä ollaan edelleen. Etsin vielä omaa paikkaani maailmassa ja haaveilen tuhannesta ja yhdestä asiasta.

Blogi on minulle arjen pakopaikka, jossa saan jakaa itseäni kiinnostavia juttuja ajankohtaisista tai vähemmän ajankohtaisista aiheista. Sydäntäni lähellä ovat sarjakuvat, matkustelu, historia, hyvä ruoka, elokuvat ja sarjat, sekä tietenkin kirjoittaminen, jota ilman tämä blogi ei olisi koskaan nähnyt päivänvaloa.

Elän tarinoista. Kirjoitan siitä, mitä näen ja koen, pilke silmäkulmassa. Etsin elämän pieniä, suuria iloja ja kerään kokemuksia. Onpahan sitten jotain, mitä muistella vanhana kiikkustuolissa. ;)

Aloitin bloggaamisen parisen vuotta sitten. Sivun katseluja on kertynyt yli 35 000. Bloggerin kautta rekisteröityneitä lukijoita minulla on 34.2. Mikä sai sinut aloittamaan bloggaamisen?
Halusin yksinkertaisesti kirjoittaa ja kehittyä siinä. Olen aina tuntenut kirjoittamisen olevan oma juttu, joten sitä paloa ja kirjoitusvimmaa piti päästä purkamaan muuallekin kuin pöytälaatikkoon. Joskus olin haaveillut toimittajan urasta... Blogi on minulle paikka, jossa tavallaan saan toteuttaa sitä puolta. Kun vaikkapa osallistun elokuvatapahtumiin ja näen julkisuuden henkilöitä, niin olen aina paikalla kamera, kynä ja muistilehtiö mukana.

Bloggaamisessa kiehtoi myös omien vinkkien ja kokemuksien jakaminen. Matkan varrella olen huomannut, että bloggauksen parasta antia on vuorovaikutus lukijoiden kanssa. On kiva kuulla heidän kokemuksiaan ja ajatuksiaan.

Alussa halusin kirjoittaa enemmän vaatteista ja oman tyylin etsimisestä, matkoista, elokuvista ja sarjoista sekä kolumneja. Sitten huomasin, että pystyn kirjoittamaan melkein mistä vaan! Siitä ehkä tuli sellainen sekametelisoppa, mutta ainakin olen aina kirjoittanut itseäni kiinnostavista jutuista satanolla. Jos juttua ei tule, niin ennemmin olen julkaisematta.

En mielelläni kirjoita ”tänään tein sitä ja tätä” –tyylisiä postauksia, ellei se sitten ole aasinsiltana varsinaiseen aiheeseen. Haluan jokaisen kirjoituksen sisältävän jonkin ajatuksen tai tarinan, oli se sitten pinnallinen tai syvällisempi.


3. Millaisia lukijoita sinulla on? Vaikuttaako siltä, että he ovat kiinnostuneita blogistasi juuri Espanja-vivahteen vuoksi vai ehkä myös joistain muista syistä?
En tiedä millaisia lukijoita minulla on. Kävijäliikenteen perusteella suurin osa on Suomesta, mutta sitten on myös Espanjasta, Yhdysvalloista, Italiasta, Iso-Britanniasta jne.

Ne ihanat ihmiset, jotka kommentoivat säännöllisesti, tuntuvat tutuilta, vaikkei ollakaan tavattu. Vaikka bloggaan ennen kaikkea itselleni ja omana harrastuksena, niin täytyy myöntää, että heidän ansiostaan olen jaksanut jatkaa kirjoittamista julkisesti. Iso kiitos heille!  Blogissa on tosi hyvä ilmapiiri ja olen ihan yllättynyt, etten ole koskaan saanut mitään ilkeilykommentteja.

Toivoisin, että minulla olisi myös lukijoita, jotka pitäisivät aidosti kirjoituksistani.

Blogistani on kyllä vaikea pitää, jos Espanja ei kiinnosta yhtään. Espanja on niin vahvasti siinä esillä. Se on osa minua ja elämääni. Toki olen kausittain myös Suomessa ja silloin kyllä huomaa, että kävijämäärät laskevat. Eli varmasti Espanja-vivahde vaikuttaa aika paljon, mutta toisaalta se on yksi niistä, joka erottaa blogini muista.


4. Kirjoitat myös hyvin pohdiskelevia postauksia. Mikä on mielestäsi paras postauksesi ja miksi? Millainen postaus taas on riman alitus?
Apua..! Blogikirjoituksia on kertynyt 430 kappaletta. On todella vaikea valita vain yhtä yksittäistä, parasta postausta.

Kävijämäärän perusteella ”paras” postaus on tämä kirjoitus, jota on luettu yli 1200 kertaa ja määrä vain kasvaa…

Omasta mielestä kaikkein mielenkiintoisimmat kirjoitukseni ovat espanjalaisen vaatesuunnittelijan haastattelu ja vierailu Ecce Homo-freskoa katsomassa. Joskaan noita ei voi luonnehtia pohdiskeleviksi. Olen kovin ihastunut kyseisen suunnittelijan vaatteisiin, ne ovat niin kauniita ja oli todella mielenkiintoista tavata hänet. Ecce Homo puolestaan on sellainen tarina, jota en unohda ikinä.

Jos siis pitäisi valita yksi, pohdiskeleva postaus, niin sanotaan vaikka se, kun kirjoitin ebolasta Espanjassa. Se on ajankohtainen aihe ja halusin antaa erilaisen näkökulman asiaan. Ja jottei menisi pelkästään Espanjaksi höpöttämiseksi, niin siitä esimerkkinä vaikkapa tämä postaus, jossa pohdiskelen petoasiaa.

Aina ei voi tosiaan onnistua. Minulla on useampikin postaus, jotka nyt luettuna vaikuttaa yksinkertaisesti huonoilta, hehe. Yksi esimerkki riman alituksesta on tämä kirjoitus. Sitä on luettu tosi vähän! Puolustuksekseni täytyy sanoa, että se oli Päivän piristys-nimikkeen alla, eli sitä ei tarkoitetukkaan niin vakavasti otettavaksi… ;)

Miusta tuntuu, että erityisesti alkupuolella on montakin huonoa kirjoitusta. Mitään en kuitenkaan halua poistaa, koska ne ovat osa blogihistoriaa ja ilokseni voin todeta, että kehitystä on tapahtunut.


5. Mitä blogissasi tullaan näkemään tulevaisuudessa? Onko sinulla ehkä jotain muutoksiakin mielessä? 
Aion jatkaa samalla linjalla, eli kirjoitan siitä, mikä milloinkin hyvältä tuntuu.

Toivottavasti pääsisin jatkossakin mukaan erilaisiin elokuvamaailman tapahtumiin ja näkisin julkisuuden henkilöitä. Olisi myös huippua saada tehdä haastatteluja sekä päästä kulissien taakse katsomaan elokuvan / sarjan kuvauksia. Se olisi unelmien täyttymys, vaikkakin se nyt vaikuttaa olevan mission impossible.

Juuri nyt minusta tuntuu, että minulla on todella paljon annettavaa blogilleni. Aika näyttää, mihin suuntaan se kehittyy.

Olisi kiva saada palautetta ja kehitysehdotuksia. Niin risuja kuin ruusuja, mutta kaikkein mieluiten ottaisin vastaan rakentavaa palautetta.

Tervetuloa tutustumaan blogiini! Kiitokset Susannalle haastattelusta ja arvioinnista.***

Tässäpä minun (Susannan) "arvio" blogista:

Aiheet
Usein ulkosuomalaisten blogit pyörivät hyvin pitkälle ko. maahan liittyvien aiheiden ympärillä - olivat ne sitten kuvauksia bloggarin elämästä tässä maassa tai laajemmin paikallisista ilmiöistä. Jos bloggari sitten vaihtaa maisemaa tai muutta takaisin Suomeen, blogi kuivuu kasaan, koska kantavana teemana ollutta maassa asumista ei enää voi blogiin kuvailla. Vivi Vinnan blogi on mielenkiintoinen tapaus mm. siinä mielessä, että blogi ei ole jämähtänyt Espanjan kuvailuun, vaikka sieltä sitä usein päivitetäänkin.

Vivi Vinnan blogissa Espanja-aiheet ja kaikenlaiset muutkin aluevaltaukset sulautuvat hyvin yhteen sopivaksi sekametelisopaksi. Yleensä korostan sitä, että blogissa pitäisi olla punainen lanka, mutta tämä blogi on hyvä esimerkki siitä, että tuo lanka voi olla vaikka kuinka kiemurainen, kunhan paketti on kasassa. Mikä tekee blogista mielenkiintoista luettavaa myös sellaiselle henkilölle, jolla ei ole sen kummempaa suhdetta Espanjaan, on sen juttujen rakenne: niin kuin Vivi Vinna jo yllä kertoi, postaukset eivät ole sellaisia tänään tein sitä ja tuota -sisältöisiä, vaan vaikka niissä kerrottaisiinkin päivän kuulumiset, ne linkittyvät aina johonkin muuhunkin kokonaisuuteen. Lukija saa siis mielenkiintoisen postauspaketin luettavakseen, eikä vain bloggarin tilitystä päivänsä sisällöstä. Myös hyvin kirjoitetulla ja kirjoitusvirheettömällä tekstillä on suuri merkitys.

Myös Espanja on linkitetty onnistuneesti moniin juttuihin ilman, että jutut sopisivat vain Espanja-fanien silmille. Esimerkkinä tästä postaus e-kirjoista, joissa blogin teeman mukaisesti muistetaan myös Espanjaa ja silti aiheena on jotakin maahan liittymätöntä. Tämmöinen tyyli mahdollistaa monesta eri aiheesta kirjoittamisen eikä rajaa vain tyypillisiin espanjalaisiin aiheisiin.

Halusin vielä nostaa hyvän esimerkin sellaisesta postauksesta, jossa bloggari esittelee omaa uutta hankintaansa (kasvoharjaa) mutta tyyli ei ole ollenkaan sellainen, että "katsokaas mitä ostin!" Juttuun on ympätty myös lukijaa informoiva osio eli se kertoo kasvoharjan käytöstä yleensä.Kuvat
Blogin kuvitus on pääosin hyvälaatuista ja kuvat ovat suuria. Kuvanlaatu on välillä kuitenkin vaihtelevaa, kun lueskelee vanhempia postauksia. Tietenkään aina ei voi onnistua ottamaan täydellisiä otoksia ja jo julkaistuja kuvia on mielestäni turha lähteä enää muokkailemaan, jos ei välttämättä koe sitä tarpeelliseksi. Esimerkiksi hyvään valaistukseen kuvissa kannattaa kiinnittää huomiota.

Tullessaan blogii uusi kävijä luo mielipiteen blogista jo muutamien sekunttien kuluessa, jolloin etenkin kuvat ja otsikot ovat tärkeässä roolissa. Bannerin kohdalla voisi miettiä, saisiko siitä jotenkin houkuttelevamman. Tällä hetkellä salamavalolla otettu avainkuva ei kerro ainakaan minulle mitään blogista. Kovin pitkiä kuvaputkia kannattaa myös vältellä, vaikka esimerkiksi matkoilla hienoista paikoista otettuja kuvia haluaakin esitellä. Mieluummin valitsee ne parhaat kuvat päältä ja julkaisee ne. Kun kuvia on paljon peräkanaa, lukeminen menee helposti skrollailuksi tai pahimmassa tapauksessa sivu ei lataudu kunnolla.

Yhden pikkuisen seikan muuttaisin vielä kuvien suhteen: poistaisin kuvista kehykset. Itse kuvissa ne eivät minua niinkään häiritse mutta jokaisen postauksen lopussa oleva allekirjoitus olisi minusta hienompi ilman kehystä. Silloin se vaikuttaisi enemmän allekirjoitukselta eikä kuvalta. Tässä juttu liittyen allekirjoitukseen ja tässä kehysten poistamiseen sekä kuvalla tehtävään allekirjoitukseen.Mitä blogi tarjoaa?
Bloggarin esittely tuleekin jo aika pian vasemmassa reunassa. Siitä kävijät saavat jotain hajua blogin sisällöstä. Minulla tuli tämänkin blogin kohdalla mieleen seuraava idea: laittaisin bannerin alle välilehdet, joilla olisi blogia kuvaavat otsikot. Kävijä saisi siis heti silmäiltyä siitä blogin teemat, ilman että hänen täytyy kahlata läpi tagit tai alkaa lukemaan juttuja, jotta blogista saisi paremman kuvan. Ja ensimmäistä kertaa vierailevat, nopeasti päätöksiä tekevä lukija ei välttämättä edes ala lukuhommiin, vaan poistuu, kun ei heti tajunnut blogin pointteja.

Vivi Vinnan blogissa välilehtien sisällöksi sopisivat hyvin esimerkiksi bloggarin esittely (missä bloggari kertoo itsestään ja blogista), Espanja (missä olisi kaikki Espanja-artikkelit), elokuva-arvostelut (tähän tietenkin kaikki elokuva-arvostelujutut), sekä vaikka hetkiä elämästä -osaston jutut tai matkustus-tagin alla olevat jutut. Nämä katsoin siis tagien määrän perusteella eli bloggari parhaiten tietää, mitkä todellisuudessa ovat hänen bloginsa kantavat aiheet, jotka olisi hyvä heittää kävijän eteen jo heti kättelyssä. Välilehtien sisällön voi tehdä ihan linkkaamalla vain kaikki tietyn tagin alla olevat postaukset välilehden alle.


Toinen, ehkä lukijaystävällisempi vaihtoehto on tehdä jokaisesta välilehdestä ihan oikea sivu, jossa on teksti, mikä pitää sisällään linkkejä oleellisiin postauksiin. Esimerkiksi elokuva-arvostelu-välilehden alla voisi olla tästä harrastuksesta kertova selventävä juttu, jossa on linkkejä erityylisten elokuvien arvosteluun (esim. "täältä löydät kaikki kauhuelokuvia koskevat arvosteluni" ja sitten tässä olisi linkki, jonka alla ovat ko. tagilla varustetut postaukset).

Jos jotakuta kiinnostaa, niin välilehtien tekemiseen löytyy uudet ohjeet täältä. Myös vanhassa ohjeessa on ideoita sisällön suhteen, joten sitäkin kannattaa vilkuilla.

Lukijoiden aktivointia voisi kokeilla vielä huomioimalla heitä postauksissa esimerkiksi ihan kysymyksillä tai muilla huomionosoituksilla. Jos he vaikka näin innostuisivat kommunikoimaan enemmän kommenttienkin puolella.

Tässäpä minun ideoitani blogin kehittymisen ja nykytilan suhteen. Kiitän Vivi Vinnaa haastattelusta ja suosittelen teille kaikille tutustumista tähän blogiin sekä tietenkin jakamaan kehitysideoitanna!


Kuvat: Vivi Vinna

2 kommenttia:

 1. Kiitos esittelystä, enpä ollutkaan tähän blogiin aiemmin törmännyt, vaikka käyn säännöllisesti kurkkimassa muiden ulkosuomalaisten blogeja Blogilistan kautta. Ja kiitos myös Susannan arviosta: siitä saa moni taas poimittua ideoita myös omaan blogiinsa. Vivi Vinnassa vinkit olikin otettu jo huomioon: blogi on heti jotenkin ammattimaisemman näköinen, kun kuvissa ei ole kehyksiä. Bannerin uudistamistakin on tulossa, kiva! Ehkä siihen voisi laittaa jonkun alaotsikonkin, joka kertoisi ensi silmäyksellä lukijalle, mistä on kyse? Espanjaa, elokuvia, elämää tjs. Kirjasinkoko saisi mun mielestä olla myös isompi, noin pienen tekstin lukeminen on aika rasittavaa. Leveyksiäkin voisi laittaa uusiksi, ainakin tekstikenttää kapeammaksi.
  Kävin lueskelemassa juttuja (haa, Roomastakin oli pari tuoretta juttua, joita voisin kommentoida blogissa!) ja mieleen jäi etenkin se Ecce homo -tarina. Tosi mielenkiintoinen, ihan helmi! Sellaisia voisi olla enemmänkin, siis sellaisia tarinoita ja pientä outoa ja erilaista (Espanjasta tai muista aiheista), josta ihmiset saavat ensimmäistä kertaa lukea juuri tästä blogista. Sen sijaan Ebola-kolumnin kirjoitustyyli ei minuun uponnut, se ei jotenkin kuulostanut omalta ääneltäsi, vaan teennäiseltä ja vähän naiivilta, etenkin loppua kohden. Mutta tiedän, että eri kirjoitustyylejä on kiva kokeilla ja miksipä ei omassa blogissaan. Mutta pohdiskeluita ja omia ajatuksia voi hyvin upottaa myös tarinan muotoon, tarinoiden rakentaminen näyttäisi minusta olevan vahvuutesi kirjoittajana.
  Osa postauksistasi on myös aika pitkiä, esimerkiksi Rooma-matkakertomuksen olisi voinut pätkiä useampaan osaan. Käyn vierailemassa blogissasi myöhemminkin! Ja toivottavasti tähän tulee lisää kommentteja, niistä olisi hyötyä muillekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyödyllisestä palautteesta, Heli! :) Tosi kiva, että piipahdit blogissani. :) Näistä teidän vinkeistä on paljon hyötyä ja pikku hiljaa viilailen blogiani. Miulle on oikeastaan tärkeää ei niinkään, että blogi olisi ammattimaisemman näköinen, vaan että se olisi minun näköinen. Ollen kuitenkin samalla lukijaystävällinen. Itsekin haluaisin tekstin olevan himpun verran isompaa, mutta en osaa säätää sitä. Ehkä Susannalta löytyy tähän neuvo..? :P

   Kolumneissa yleensäkin tykkään kirjoittaa eri tavalla kuin muuten. Sit on kiva kans joskus kirjoittaa siten, että vaan kirjoittaa ns. tajunnanvirtana ja juuri sellainen tuo ebola-kirjoitus oli. :)

   Kiva kuulla, että tykkäsit siitä ecce homo-jutusta, kun se oli yksi miunkin lemppareista. :) Tervetuloa toki uudestaankin vierailulle blogiini! :) Kiitos kommentistasi!

   Poista