maanantai 13. huhtikuuta 2015

Pieni postaus blogialustoista

Eri blogialustoista on ollut tasaisin väliajoin puhetta tässä blogissa. Kaikista kattavasti kirjoittaminen veisi aika monta postausta, joten pyöräytin teille pikkiriikkisen jutun Bloggerista sekä Wordpress.comista ja .orgista. Muitakin blogialustoja on totta kai olemassa, mutta minun kokemukseni rajoittuu näihin kolmeen.

Helppoa ja ilmaista
Blogger on useimmille bloggausta aloittaville se paikka, johon blogi pystytetään. Se saattaa jopa olla se ainoa, joka tulee edes mieleen. Jo pidemmälle ja monta blogia pyörittäneille blogisankarittarille Blogger on ykkösvaihtoehto. Suosioon vaikuttaa varmasti Bloggerin helppokäyttöisyys etenkin aloittelijan näkökulmasta mutta etenkin se, että siellä on kaikkien muidenkin blogit. Mitä muut edellä, sitä toiset perässä - blogatessakin.

Bloggerin suuri miinus on sen mukautumattomuus. Onhan siitä valmiiksi tarjolla useampia erilaisia teemoja ja muitakin saa ostaa, mutta silti perusrunko on aina sama. Bloggerin blogin tunnistaa sellaiseksi vaikka silmät ummessa. Tämähän ei ole siis ongelma, jos Bloggerin ulkoasusta pitää eikä tunne palavaa tarvetta muokata joka ikistä viivaa ja fonttia.

Blogger on myös osa Google-perhettä, joten se on sotkeutunut ihan rasittavuuteen asti kaikenmaailman Google+:iin. Jos niitä ei muuten käytä, ne aiheuttavat Bloggerissa kummittelevina ominaisuuksina harmaita hiuksia. Myös Blogggerin ns. tukipalvelu on myös aika surkea. Jos sinulla on ongelma Bloggerin kanssa, niin sitten sinulla on ongelma. Apua voi huudella Bloggerin foorumilla, mutta kovin hyvät mahikset siihen, että joku kuulee ja vastaa ei ole.

Kaikesta huolimatta Blogger on edelleen todella vaivaton ja sopiva vaihtoehto harrastelijabloggarille, joka on tyytyväinen tarjolla olevaan ulkoasukirjoon. Sen avulla blogin ympärille myös kehkeytyy omanlainen lukijajoukko Googlen käyttäjäraadin myötä. Tämän porukan hukkaaminen on monelle yksi suuri syy olla siirtymättä pois Bloggerista.


Wordpressistä on kaksi versiota: ilmainen .com -loppuinen ja sitten se maksullinen Wordpress.org. Ilmaisversio ei ole kovin kaukana Bloggerista plussineen ja miinuksineen.

Moni näkee Bloggerin ja Wordpress.comin käyttämisessä yhden pahan uhan: bloggari ei loppujen lopuksi omista itse blogiaan, joten sen ylläpitäjä (Blogger tai WP) voi sulkea blogin periaatteessa milloin tahansa. Kamala ajatus, mutta onneksi erittäin harvinaista. Periaatteessa mille tahansa sivulle voi joskus käydä jokin "selittämätön" juttu, jonka seurauksena koko sivusto katoaa taivaan tuuliin. Eli koskaa ei voi olla täysin turvassa mutta niin kuin todettu, tämmöinen on todella harvinaista. Muita miinuksia Bloggerin ja Wordpressin käyttäjälle ovat kuvien tallennustilan mahdollinen loppuminen jossain vaiheessa, vaikka muutoin blogitekstit saavat olla vaikka kuinka pitkiä ja leveitä.

Vaikka blogi ei olekaan 100 % bloggarin omistuksessa, sekä Bloggeriin että Wordpress.comiin saa asennettua ihan oman osoitteen bogille. Osoite täytyy tietenkin ostaa itse erikseen.

Omien mainosbannereiden ja -linkkien lisääminen Bloggerin blogiin on välillä nähty kielletyksi touhuksi. Itse olen ainakin siinä uskossa, että Bloggerin blogissa saa olla mainoksia, kunhan se ei ole pelkkää mainosspämmiä koko sisällöltään. Yhtenä Bloggerin ominaisuutena on myös gadgetti, jolla saa Googlen Adsense-mainokset pyörimään blogiin.

Monimutkaisempaa ja maksullista 
Lyhyesti sanottuna, jos olet kiinnostunut viemään blogiasi eteenpäin omalla osoitteella, sellaisella ulkoasulla kuin haluat, omilla ehdoilla ja omilla rahoillasi, maksullinen Wordpress on sinulle sopivin vaihtoehto. Silloin ikään kuin rakennat blogisi Wordpressilla mutta sinun on itse ostettava domain ja hosting blogillesi. Muutoin mitään blogia ei ole olemassakaan. Lisäksi tarvitset hieman tietoa ja taitoa, miten nämä viritykset pystytetään eli miten saat blogin pyörimään tai sitten maksat jollekin, joka tekee kaiken puolestasi. Kun blogi on pystyssä ja teemakin valittu sekä asennettu, apua ulkoasun muokkaamiseen saa usein teeman tekijöiltä, jos se on maksullinen. Näistä jutuista ei pahemmin tarvitse murehtia Bloggerin ja Wordpressin ilmaisversion kanssa.

Bloggari, jolla on vahva ja omaperäinen visio bloginsa ihanteellisesta ulkoasusta, pitää varmasti tästä vaihtoehdosta. Wordpressille on nimittäin tuhansia ja taas tuhansia erilaisia teemoja, joita voi monia muokata todella paljon mielensä mukaan. Osa maksaa, osa ei. Myös kaikenlaisia plugineja, eli Bloggerista tuttuja widgetteja tai gadgetteja, on pilvin pimein. Tässä on kuitenkin vaarana se, että ulkoasumuokkailusta innostuneena blogistaan saattaa tehdä sen näköisen, ettei se enää blogia oikein muistutakkaan. Vain taivas (ja taidot) ovat rajana!

Mitä blogialustoja sinä olet käyttänyt ja mitä suosittelet muille? Itse en ole kauhean paljoa Wordpressiä ilmaiseksi käyttänyt, vaan lähinnä Bloggerilla sitten tehnyt. Mutta jos teen mitä tahansa muuta sivua, joka ei ole edes blogi, niin käytän kyllä Wordpressiä pohjana ja ostan siihen päälle sitten hostingit, domainit, teemat, ym. tarpeelliseet mausteet. Viimeisimmästä kuukauden blogi -postauksestakin löytyi kokemuksia uudesta blogialustasta. Googlaamalla löytyy myös kivasti tietoa, jos etsit tarkempia tietoja eri alustojen eroavaisuuksista.

7 kommenttia:

  1. Olisipa tämä postaus tullut viime vuoden puolella kun pohdin, aloittaisinko bloggauksen Wordpressissä vai Bloggerissa!

    Olen kuitenkin ollut ihan tyytyväinen Bloggeriin ulkoasun suhteen, sillä toistaiseksi ei ainakaan ole ollut tarvetta monimutkaisemmalle ulkoasulle. Tietenkin sitten, jos html ja css -koodeja ei voisi muokata yhtään, harkitsisin jotain toista blogialustaa. :) // Milja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alun valinta on aina vaikea. Ja riippuu aikaisemmasta kokemusta! Onneksi Blogggerille saa kivan näköisiä pohjia vaikka ostettua.

      Poista
  2. Blogger on mulle se ainoa oikea, kuvaongelmakin poistui kuin linkitti blogin google+ profiilin kanssa yhteen ja hyödyntää plussan lähes rajatonta kuvanlatausoikeutta. Ja kyllä tuota bloggerin pohjaa mun tarpeisiin saa muokattua ihan yllin kyllin kun vaan hitusen opiskelee css:koodia tai vaihtoehtoisesti kopioi suoraan ohjeista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että sinulle Blogger toimii. Ai että plussan kanssa pitäisi linkittää. Hyvä tietää.

      Poista
  3. Wordpress. Jos senkin takia, että se ei ole Google-perhettä ja vastusti näyttävästi Actaa ja muita epämääräisiä sopimuksia.

    WP on myös käyttäjäystävällisempi, vaikka .com onkin menossa hurjaa vauhtia kaupalliseen suuntaan. .org on hyvä, mutta vaatii etenkin alkuun työtä, ja varmuuskopiot täytyy muistaa ottaa itse.
    Bloggerin pudotin pois jo vuosia sitten.

    Jos näille kuitenkin tulisi hyvä eurooppalainen haastaja, en epäröisi vaihtaa.

    VastaaPoista
  4. Hei Susanna, ei liity nyt blogialustaan, vaan blogin facebookautomatiikkaan - huomasin, että RSS Graffiti lakkaa olemasta toukokuun alusta lähtien. Olisko sinulla tai muilla lukijoilla vinkkejä, mitä vastaavaa nyt kannattaisi ryhtyä käyttämään? Kiitokset monista vinkeistäsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiennytkään tuosta! Minulla ei siis ainakaan ole tietoa korvaavasta tuotteesta.

      Poista