keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Inhottavan ihana blogimainonta ja tienaako klikeillä

Viime aikoina blogimainonnasta on julkaistu bloggarien toimesta useampia postauksia, etenkin taannoisen Kuningaskuluttajan telkkarissakin nähdyn jutun jälkeen. Viimeisimpänä aiheesta postasi Mungolife. Juttu kiteytti myös monta omaa ajatustani. Mainonta on aiheena yksi lempilapsistani, joten otanpa nyt osaa keskusteluun ja katsotaan saanko sekoitettua pakkaa.

Yleensä blogimainontakeskustelussa tuntuu olevan kaksi leiriä: kaikenlaisista mainoksista valittavat kommentoijat sekä bloggarit, jotka puolustelevat ja vähättelevät mainosten merkitystä. Pelkään kyllä suututtavani nyt niin lukijat kuin bloggaritkin, niin räjähdysherkkä tämä aihe on. Ja ainahan löytyy niitä mainonnasta ja tuloista paremmin tietäviä.

Mainonnasta blogeissa voisi puhua niin monesta näkökulmasta ja hyvin kauan. Tämän postaukseni aiheena ei ole niinkään perinteinen liiasta mainonnasta valittaminen, lukijoille mainoksista oikein ilmoittaminen, tai erilaiset bloggarien saamat tuotteet ja lahjukset sekä niistä kirjoittaminen. Nyt tarkastellaan hieman ihan bloggarien omasta aloitteesta toteuttamaa mainontaa ja sen suhdetta tienaamiseen, kuten esimerkiksi niitä monien mielestä viheliäisiä mainoslinkkejä. Suuri osa bloggareista saa toteuttaa mainontaa oman pään mukaan mutta joillakin sitä on rajoitettu, esim. Indiedaysillä, sitä on rajoitettu.

Koska ihmiset altistuvat mainonnalle jatkuvasti, on hieman hölmöä, että juuri kaikenlainen blogimainonta saa sitten veret kiehumaan. On jännä, että hyvin materiapitoisten blogien lukijoiksi ja kommentoijiksi on valikoitunut joukko ihmisiä, jotka ovat hyvin valveutuneita mainonnan ja sen kirojen suhteen. Luulisi heitä kiinnostavan jotkin muut asiat mutta ehkä heissä on jonkin verran masokistia, jonka vuoksi he palaavat yhä uudestaan blogien pariin kiusaamaan itseään seuraamalla tätä kulutusjuhlaa. Epäilen vahvasti, että mainosvalitusten taustalla on vaikuttavana voimana se kuuluisa kateus, jonka suomalaiset niin hyvin taitavat. Blogien aiheuttama kateus on muuten sattumoisin mainonnan kanssa samaan aikaan pinnalla. Aiheesta kiinnostuneille sopii luettavaksi vaikka tämä Me Naisten artikkeli.

Olen aikaisemminkin sanonut, että blogimainonta on todella jees juttu, kun se on toteutettu hyvin. En kuitenkaan pidä jatkuvaa mainospostausten suoltamista hyvänä sisältönä, joten joskus saatan suhtautua mainontaan myös vähemmän iloisesti. Minulle mainonta niin blogeissa kuin muuallakin netissä on tuttua touhua ja voin avoimesti myöntää harrastavani sitä nyt sekä tulevaisuudessa. Jos joku ei ole vielä huomannut, niin sivupalkissa pyörii muutamia mainoksia ja lisää on varmasti tulossa. Voin suoraan sanoa, että blogilla tienaaminen on erittäin tervetullutta mutta se ei todellakaan ole tässä päätarkoitus. Nyt menetin varmasti monia lukijoita mutta minkäs teet. En ole mikään hyväntekijä, joka kieltäytyy suhteellisen helposta ja hyvästä tienausmahdollisuudesta. Kenelle nyt ei raha kelpaisi? Minä ostan sillä mm. ruokaa kaupasta.

Blogit eivät ole ainoa paikka missä näitä affiliate -ohjelmien mainoksia esiintyy, joten minullakin on mainostuloja muualta kuin blogeista. Olet voinut huomaamattasi edesauttaa tienestieni kertymistä klikkaamalla jotain mainosta joskus jossain päin nettiä. Erilaisia mahdollisuuksia tienata eri affiliateverkoissa on lukuisia, eikä toiminnan tarvitse rajoittua edes Suomeen. Moni tienaa ihan uskomattomia summia.

Tosiaan, minua on pistänyt silmään  useampaan otteeseen se, kuinka bloggaajat vähättelevät mainosten merkitystä sekä niistä saatuja tuloja. Kukaan ei myönnä suoraan, niin kuin minä juuri yritin tehdä. Yleinen argumentti on, että eihän näillä linkeillä ja mainoksilla oikeasti edes tienaa. Mutta kun niillä tienaa. Totuushan on se, että blogilla voi tienata ihan helvetisti. Ja niin jotkut tekeekin. Mikä sitten on helvetisti, niin sen voi jokainen määritellä itse. Mutta jos tulot ovat joinain kuukausina kymppitonnin hujakoilla, niin se on mielestäni aika paljon, sillä ihan joka ammatissa ei sellaisiin summiin päästä.

Epävarmuus tienesteistä ja mainonnasta on johtanut siihen, että moni välttelee tietoisesti mainosten klikkaamista blogissa. Erityisesti linkinkyttääjät ovat ihan oma ryhmänsä. Linkinkyttääjät eivät siis klikkaile blogissa olevia mainoslinkkejä, jotka tunnistaa osoitteen alkuosasta, jos osoitetta ei ole lyhennetty vaikkapa bitlyssä. Semmoista toimintaa nähtiin myös edellä mainitsemassani tv-ohjelmassa ja sehän mainosväkeä "huvitti". Joillain lukijoilla on pelko, että bloggari saa rahaa klikeistä. Moni bloggari onkin vedonnut siihen, että vaikka blogissa näitä mainoslinkkejä onkin, he eivät saa rahaa niiden klikkailusta. No, sehän nyt on totta ja toisaalta tarua. Pelkästä klikistä harvoin enää rahaa ropisee mutta semmoisiakin mainosohjelmia on välillä ollut käynnissä. Joskus harvoin näissä erittäin suosituissa muotiblogeissa on ollut ovelia viritelmiä, joilla lukijat on saatu klikkaamaan näitä linkkejä, joista siis saa rahaa joka kävijästä. Aika moni klikkaa, jos menee kirjoittamaan jotakin sellaista kuin katsokaahan mitä ihmettä täällä oikein on! Houkuttaisi klikata tuota täällä -linkkiä, vai mitä?

Tarua tässä "eihän niistä klikeistä saa rahaa" -argumentissa on se myös se, että kyllä niistä saa rahaa, kun joku ostaa. Ja sitä ostoa ei tarvitse tehdä edes heti vaan vaikkapa viikon päästä. Jos olet mennyt ihastelemaan vaikkapa mekkoa mainoslinkin kautta mutta et kuitenkaan ostanut mitään sen mainoslinkin ja bloggarin mahdollisen rikastumisen pelossa, saatat kuitenkin kerryttää bloggarin pottia (nyt moni sanoo iiiik!). Jos menet samaan kauppaan jonkin ajan kuluttua ja ostat vaikka sukat, bloggari voi saada komission ostoistasi. Kun olet kerran hänen blogissaan klikannut itsesti hänen linkkinsä kautta kauppaan etkä ole tyhjentänyt koneestasi edes välimuistia, saa bloggari komission ostoistasi tietyn ajan sisällä. Tämä aika voi olla vaikkapa 30 päivää. Mitä opimme tästä? Klikeillä voi tienata.


Vaikka jotkut näistä linkinkyttääjistä haluavat sen mainoslinkin takana olevan tuotteen, he eivät sitä bloggarin linkin kautta osta vaan etsivät sen muualta. He itse maksavat siitä saman summan kuin jos olisivat ostaneet suoraan siitä bloggarin linkin kautta. Tavoitteena on vain se, että bloggari ei saa tienata heidän avullaan mitään. Jännittävä asenne. Myönnän itsekin tekeväni joskus niin mutta vain sen vuoksi, että ostankin kyseisen tuotteen oman mainoslinkkini kautta. Mutta jos minulla ei olisi linkkiä kyseiseen ohjelmaan, minulle olisi aivan sama saisiko joku muu bloggari ostostani komission.

Ne, jotka tekevät kaikkensa linkkien klikkailun ja bloggarin rikastumisen estämiseksi omalta osaltaan, saavat varmasti halvauksen kuullessaan, että bloggari voi tienata myös sillä, että olet vain nähnyt mainosbannerin hänen sivullaan. Kolikot siis kilisevät vaikka et olisi klikannut banneria mutta menet kuitenkin kauppaan ostoksille jotain toista kautta. Toisaalta hc-mainosfoobikot tämän varmaan jo tiesivätkin. Tämmöiset imyynnit ovat kuitenkin nykyään käytössä aika harvassa mainosohjelmassa.

Joskus näkee bloggarien mainostulovähättelyissä sellaisia heittoja, että myynneistä maksetut komissiot ovat todella pieniä, ei niillä pääse rikastumaan. Joku pääsee, joku ei. Mutta vaikka komissio olisi vain 2-10% välillä ostoksen loppusummasta, pienistäkin ostosummista kasvaa iso komissiopotti, kun ostoja tulee useita satoja tai tuhansia kuussa. Aina komissio ei ole jokin prosenttiosuus, vaan se voi olla tietty summa. Mainostaja voi myös saada tietyn summan esimerkiksi jokaisesta hänen kauttaan tulleesta uudesta asiakkaasta, joka vaikkapa rekisteröityy mainostettavan yrityksen kanta-asiakkaaksi.

Mainoksilla ja mainoslinkeillä tienaamisen puolesta puhuu myös se, että kollaasien ja muiden tuotepoimintojen kohteeksi valikoituu hyvin usein jokin affiliateohjelman omaava kauppa. Jos kerran mainonnalla ei tienaa kivasti, miksi sitten inspiraatiota asuihin ym. on niin usein haettu juuri Nellystä? Miksi juuri Yves Rocherin rasvat on huippuja? Netti olisi pullollaan kauppoja mistä valita tuotteita kollaaseihin.

Itse vierastan blogimainontajutuissa usein käytettyä termiä yhteistyö. Esimerkiksi joku kollaasi on toteutettu yhteistyössä Nellyn kanssa. Yhteistyö -sanallahan on vieno positiivinen kaiku ja se on melko neutraali termi, joten ymmärrän sen suosion -ja osittainhan onkin kyse siitä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että bloggari mainostaa yritystä X, joka maksaa bloggarille jonkin summan hänen kautta tulleista myynneistä tms. välikädessä olevan yrityksen kautta. Mutta kun lähden tekemään esimerkiksi nellykollaasia, niin minulle ei tule ensimmäisenä mieleen tekeväni yhteistyötä esim. tuon Nellyn kanssa. Olen joskus rekisteröitynyt heidän mainosohjelmaansa ja käytän linkkejä milloin ja miten haluan, ja saan maksuja jos ja kun joku minun kautta jotain ostaa. Kai se sitten on yhteistyötä, vaikka kommunikointi meidän kahden yhteistyöläisen välillä on olematonta. Mutta eihän kukaan sano, että "päätin tänään sitten väsätä nellykollaasin", vaan "tämä postaus on toteutettu yhteistyössä Nelly kanssa". Näillä kahdella ilmaisulla on huikea ero.

No niin, kuka tunnustaa olevansa mainostaja, mainosten välttelijä, tai sitten hyvinkin välinpitämätön tämän kaiken suhteen?

Jos joku ei huomannut, juttuni on hieman kärjistetysti kirjoitettu, niin kuin minulla saatta olla tapana. Uskaltaisin väittää, että suurin osa blogien lukijoista viis veisaa mainonnasta ja he pysyvätkin tästä keskustelusta yleensä erossa.

Blogimainonnasta ja sitämyötä tietysti tienesteistä ei yleensä tykätä puhuta suoraan. Ajattelin hieman oikoa mutkia ja jatkaa tulevaisuudessa lisääkin aiheesta kuinka paljon bloggarit tienaavat. Pysyhän kuulolla, jos kiinnostaa.

15 kommenttia:

 1. Hyviä pointteja tuosta yhteistyöstä. Lukijana mainostus ärsyttää mutta bloggarina lisätienestit toki houkuttelisivat :D ristiriitaista.

  (En muuten ollut huomannut mainoksiasi koska käytän AdBlockia. Kun laitoin sen pois päältä ja katsoin, blogisi mainosti minulle ensimmäisenä deittipalvelua :D Niinpä niin.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo AdBlock on hyvä keksintö ja harmillisen monet sitä selvästi kaipaavat eivät käytä sitä. Voisi tehdä jutun siitä.

   Tuo Adsensen mainos näyttää nyt mullekin Eliittikumppanin mainosta :) Yleensä se on suht aiheen tasalla. Tästä mainoksesta nyt en ainakaan viitsisi puhua yhteistyönä :)

   Poista
 2. Itse en näe mitään väärää siinä, jos bloggaaja haluaa tienatakin julkaisuillaan. Klikkailen mielelläni hyviä mainoksia, paljon mielummin kuin esim. katson telkusta tulevia. Mitä haittaa niistä on jos määrä pysyy kohtuullisena?

  Pidät todella hyvää ja mielekästä blogia, oli ihan pakko lukea miltein jokainen postaus heti! Mahtavia aiheita, joista on mielenkiintoista lukea. Jään ehdottomasti seurailemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Jonna! Tervetuloa seurailemaan ja todella mukava kuulla, että pidät aiheista :)

   Blogimainokset ovat usein parempia tv-mainoksiin verrattuna siinäkin mielessä, että niistä voi saada enemmän irti -siis silloin, jos bloggarilla on omaa kokemusta mainostamastaan jutusta.

   Poista
 3. Oon nyt aika pitkään miettiny, että alanko vai enkö ala bloggaamaan :D Rahapuoli kiinnostaisi tottakai mutta ei se mulle pääasia olisi.
  Mutta miten se raha sitten käytännössä kilahtaa sinne pankkitilille? :D
  Sulla on täällä ihan mielettömän hyviä ja kivalukuisia postauksia! Kenties saat musta lukijan jos uskaltaudun aloittamaan, heh :p :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskaltaudu vaan aloittamaan :) Rahaa voi tulla monin tavoin mutta ehkä se yksinkertaisin keino on rekisteröityä affiliateverkkoihin, kuten Tradedoubleriin ja vaikka Tradetrackeriin ja käyttämällä heidän mainoksia blogissasi. Näitä varten sinun tulee siis ensin perustaa se blogi. Voisin joskus tehdä vähän syvällisempää juttuakin noista mainosverkoista ja niiden käytöstä.

   Poista
 4. Mielenkiintoinen aihe , josta kuulisi lisääkin :) ! Juuri näiden affiliaverkkojen käytöstä , mainosten liittämisestä blogiin käytännössä miten se tapahtuisi ja mihin niitä voisikaan vielä hyödyntää ?
  Mitä MUUTA tulisi huomioida rekisteröityessä näihin verkkoihin ? Kirjoita ihmeessä näistä !
  - Sehän on vain positiivista jos blogi antaa myös tienestiä - .
  Voisiko mainoslinkit aiheuttaa myös epävarmuutta mitä tietoja bloggarille jääkään linkittäjästä joka käy linkin osoittamalla sivulla ja liikkuu anonyyminä tai ilman VAI jääkö mitään tarkkaa tietoa ? Nämäkin seikat voivat pohdituttaa . Vinkki aiheesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hyvä aiheidea, josta olenkin ajatellut kirjoittaa. Siis ihan basicit siitä mitä tuo mainoslinkkien käyttö käytänössä on ja miten sitä harrastetaan. Monilla on huono kuva tästä varmaan senkin takia, että kaikki eivät tiedä miten homma toimii. Täytyy pian julkaista juttu!

   Poista
 5. Blogi unelmissa pohdin tätä sivutulopuoltakin ja kysynkin vielä missä vaiheessa esim Adsensen käyttöönotto onnistuu , onko blogi oltava jo julkaistu yleisölle vaiko voiko mainosasioita jotenkin valmistella etukäteen ? Esim affiliate verkot , minkähänlainen käytäntö niissä on ? Tarkastavatko he blogimme jotenkin ennenkuin homma alkaa luistamaan , jos alkaa :D ? Apua , et varmasti ennätä kaikkeen vastata , mutta jos sinun onnistuu näitäkin kysymyksiä hyödyntää mahdollisen tälläisen aihepiirin postauksissa , ISOkiitos minun ja meidän puolesta , joille nämä asiat ovat iso kysymysmerkki - -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. AdSensessä ja affiverkoissa sinulla tulee tosiaan olla jo blogi/sivusto valmiina ja siellä tulee olla jo jotain sisältöäkin. Hyviä kysymyksiä, huomenna saan jutun ulos tästä aiheesta!

   Poista
 6. Olen pitkään ihmetellyt mitä pahaa siinä on jos bloggaaja mainostaa. Blogin yllä pitäminen vie kuitenkin aikaa ja moni bloggaaja näkee paljon vaivaa bloginsa eteen, joten miksi se olisi väärin saada siitä hieman tienestiä... Toki itseäni ärsyttää lukijana, jos sivusto on täynnä mainoksia eikä tämän takia sivusto toimi kunnolla, mutta jos blogissa on yksi tai kaksi mainosta niin eihän se taida pahemmin vaikuttaa sivuston nopeuteen. Kiitos hyvistä aiheeseen liittyvistä postauksista jälleen! Taidanpa minäkin harkita tuota mainostamista, mutta hieman epäilyttää onko blogillani vielä tarpeeksi liikennettä että mainostuksesta olisi hyötyä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhut ihan totta! Monilla on mennyt maku mainontaan varmaan sen takia, että toisilla on tapana tunkea mainos jokaiseen mahdolliseen väliin ja se taas häiritsee lukijaa. Sitten jo kaikki mainonta nähdään huonossa valossa. Tai sitten ne "tiedot" tienesteistä kuumentaa tunteita, ja toiminta on sen takia niin vastustettua. Liikenteen määrä todellakin vaikuttaa mutta myös se, mitä mainostat ja missä yhteydessä. Yksinkertaistettuna, jos teet hyvän jutun jostain aiheesta ja sinulla on siihen liittyvä mainoslinkki postauksessa, voit saada vähälläkin kävijämäärällä myyntejä. Se voi olla parempi keino, kuin viljellä mainoslinkkejä joka paikkaan. Esimerkiksi minä tein kerran yhdelle sivulle hyvän ja kattavan jutun yhdestä minua kiinnostavasta ja samalla vähän harvinaisemmasta (=vähemmän mainostetusta) tuotteesta, ja Googlen kautta ihmiset löysivät juttuun ja päätyivät usein ostamaan tuotteen. En edes itse omistanut ko. tuotetta! Sain ihan kivat rahat. Mutta keinoja on siis monia!

   Poista
  2. Juu no jos mietin että lukisin blogia mihin joka postauksen väliin olisi tungettu vilkkuva mainos niin en pystyisi kunnolla keskittymään siihen tekstiin kun sivulla on jotain liikettä niin kyllä sinänsä ymmärrän ärtymyksen. Siis rajansa mainostuksessakin :)

   Se on mielestäni hieman hassua kuinka jotkut kiukustuu siitä että bloggari saa rahaa blogistaan kun kyllähän ihmiset saavat töistä yleensä ottaen rahaa ja bloggaaminen vie aikaa ja jollekkin se voi olla jopa sivutyö niin onhan bloggarilla yhtä lailla oikeus palkkaan niin kuin vaikka myyjällä tai kuskilla tms.

   Hmm... Eli jos on tarpeeksi hyvä kirjoittaja, se ei haittaa vaikka blogin liikenne olisikin hieman vähäisempää... Voisihan sitä sitten kokeilla ja jos ei tunnu hyvältä niin voihan sen aina lopettaa. Tämä saattaa olla hieman hölmö kysymys mutta onko muita tapoja mainostaa blogissa kuin tämä tapa mistä saa tuotot sen perusteella paljonko ihmisiä ostaa tuotteita kauttani? Voisitko esitellä lyhyesti muitakin tapoja vaikka tämä mitä olet nyt esitellyt on varmaan se helpoin tapa ja tälläiseen mainostamiseen varmaan riittää vähempikin liikenne..?

   Poista
  3. Ei haittaa, vaikka liikennettä olisi vähän jos tuote, teksti ja kävijät osuvat yksi yhteen. Tietysti silloin kun ihmisiä käy paljon, potentiaalisia ostajiakin eksyy joukkoon suhteessa enemmän, vaikka mainonta ei olisi edes kovin suunniteltua. On muitakin tapoja, kuten vaikka näyttöperusteiset ja sitten tietysti muutkin diilit, joissa ei liiku raha vaan esim. tuotteet. Minulla on esim. Adsensen mainos tässä blogissa ja siitä saa näytöistä ja klikeistä rahaa. Mutta teen tosiaan kattavamman jutun näistä muistakin tavoista!

   Poista
  4. Olisi hienoa jos tekisit! Jään mielenkiinnolla odottelemaan :)

   Poista