sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Kuukauden blogi helmikuu 2015: Karlan

Helmikuun blogina pääsen esittelemään teille blogin nimeltä Karlan. Aloitamme jälleen haastattelulla, jota seuraa pari sanaa blogista minulta. Sinäkin olet tervetullut tietenkin tutustumaan blogiin mutta myös antamaan palautetta kommenteissa!

 Karlan


1. Esittelisitkö itsesi ja blogisi, kiitos!
Olen vuonna 2001 syntynyt tyttö Länsi-Suomesta. Olen blogannut jo melkein kaksi vuotta erinäisissä blogeissa, tämänhetkinen blogi starttasi uudelleen marraskuussa 2014. Harrastan paljon: tanssia, pianonsoittoa, kuoroa, käsityökerhoa ja bloggausta! Tykkään valokuvaamisesta ja omistan Canon EOS 600D järjestelmäkameran, jolla otan kuvat blogiin. Olen kiinnostunut muodista ja kosmetiikasta, joten nämä aihealueet näkyvät paljon blogissani. Haluan pitää blogini tyttöhömppää täynnä olevana positiivisena inspiraationlähteenä!


2. Blogisi on hyvin minimalistinen ulkoasultaan. Miten päädyit tähän ratkaisuun ja oletko huomannut siinä joitain hyviä ja huonoja puolia?
Minimalistisuus näkyy paljon myös elämäni muissa osa-alueissa, esimerkiksi pukeutumisessa. Kokeiltuani paljon kaikenlaisia ulkoasuja, olen aina päätynyt takaisin simppeliin, selkeään ja rauhalliseen tyyliin. Joidenkin mielestä blogini on liian pelkistetty ulkoasultaan, itse olen tosin sitä mieltä, että postausten raikkaat ja mielenkiintoiset kuvat tuovat ulkoasuun väriä ja toimivat osana sitä. Hyvänä puolena pidän nimenomaan sitä, että postausten kuvat korostuvat todella kivasti! Huono taitaa olla se, että jotkut kaipaavat enemmän väriä ja virikettä itse ulkoasuun ja sen takia blogini selaaminen saattaa heillä pysähtyä lyhyeen.

3. Blogisi on kuitenkin hyvin kuvapainotteinen. Mitä vinkkejä sinulla on hyviä kuvia ajatellen ja miten paljon kuvia sisältävän blogin saa pidettyä houkuttelevana?
Kuvaamisessa kannattaa muistaa hyvä valotus, se on mielestäni kaiken A ja O. Itse tykkään laittaa kuvien taustalle kaikenlaista teemaan liittyvää ja kuvata kosmetiikkatuotteita esimerkiksi kirjojen tai lehtien päällä, mikä lisää kuvan mielenkiintoa heti. Houkuttelevuus säilyy muuntelemalla kuvausympäristöä ja -rekvisiittaa, sekä pitämällä kuvien määrän hyvässä suhteessa tekstin määrään.

 

4. Olet kääntänyt tekstit myös englanniksi. Miten päädyit tähän vaihtoehtoon ja onko se työlästä?
Blogini tekstit on käännetty englanniksi, siitä syystä, että olen kaksikielinen ja puhun lisäksi sujuvaa englantia. Minulla on ulkomailla perhettä ja ystäviä, jotka eivät puhu suomea, joten kirjoittamalla englanniksi myös he voivat lukea blogitekstejäni. Tämän lisäksi hyödyn siitä itse niin, että pääsen harjoittamaan englannin kielen taitoani. Toisinaan se tuntuu työläältä ja joudun pitämään taukoja kirjoittaessani, jotta saan järkevää tekstiä aikaiseksi. Suurimmaksi osaksi sen on ihan hauskaa ja mukavaa!

5. Mikä on mielestäsi paras postauksesi ja miksi? Entä huonoin ja miksi?
Onpas hankala kysymys! :-D No, omasta ja ilmeisesti myös lukijoiden mielestä suosituin ja paras tekstini on tuotearvostelu, jonka kirjoitin misellivesistä. Suuren suosion vuoksi aion ehdottomasti kirjoittaa tulevaisuudessa lisää samantyylisiä postauksia! Omasta mielestäni huonoin on puhelinkuvapostaus. Tuskin aion näitä enää tulevaisuudessa toteuttaa, jäi jotenkin nihkeä olo. Muut ovat kyllä pitäneet tästä postauksesta, itseeni ei oikein nappaa.


***

Tässä siis minun sanaseni Karlan blogista. Ihan ensimmäisenä huomioni kiinnittyi tietenkin ulkoasuun. Yleensähän blogin ulkoasun suhteen kehotetaan pysymään selkeässä ja yksinkertaisessa lookissa, joka ei sisällä kauheasti härpäkkeitä, vilkkuvaloja sun muita huomiota vieviä osasia. Klaran blogissa on tätä ohjetta noudatettu hyvin. Minimalistinen ulkoasu varmasti jakaa mielipiteitä: osaa vierailijoista se varmasti houkuttelee mutta osaa tämä tyyli ei kiinnosta. Ulkoasullisesti erilaisia blogeja tarvitaan, joten en lähtisi sanomaan, että tämä olisi nyt muutettava kaikkien muiden blogien kanssa samannäköiseksi. Ennemminkin sanoisin, että pysy samalla linjalla! Ne tykkää, jotka tykkää, ja ne jotka eivät tykkää, saavat olla tykkäämättä. Sivupalkkkiin on kuitenkin laitettu kaikki oleellinen: miten seurata blogia, kuinka saada bloggariin yhteyttä, sekä kalenteri ja tagit blogin lukijaystävällistä selailua varten.

Sitten kun blogi tuosta vähän ikääntyy ja sisältää enemmän postauksia, kasvattaisin myös tagien määrää. Se tekee lukemisesta helpompaa ja saa vieraat ehkä viihtymään pidempään, koska blogista puuttuu sivupalkista näitä perinteisiä klikattavia widgettejä, kuten suosituimmat postaukset ym. Postaus postaukselta selaaminen kun ei pidemmän päälle kaikille lukijoille sovi, vaan he haluavat saada nopeasti eteensä itseään kiinnostavaa sisältöä. Jos aihepiirit pyörivät jatkossakin muodin ja kauneustuotteiden sekä arvioiden ympärillä, laittaisin tageihin sitten tarkemmin esimerkiksi lipsticks, bags ym. alakategorioita. Tämä tietenkin tuo lisää tavaraa sivupalkkiin, mutta voi tosiaan saada jotkut vierailijat viihtymään pidempään.


Kaipaisin blogiin jonkinlaista bloggaajan esittelyä, joka olisi helposti saatavilla. Esittely voisi olla vaikka ihan omana sivunaan ja linkin siihen voisi laittaa sivupalkkiin sinne lukijaksi ja contactin joukon jatkeeksi. Uuteen blogiin ja bloggariin kun haluaa usein tutustua jotenkin muutenkin, kuin vain uusimman postauksen perusteella. Tässä vaiheessa, kun postauksia on vielä vähän, sen ensimmäisen postauksen etsiminen on helppoa. Jos bloggaria ei esitellä muuten blogissa, niin minä ainakin suuntaan ihan ensimmäiseen postaukseen etsimään bloggarin esittelyä. Ja sieltähän sen yleensä löytääkin, niin kuin Karlankin kohdalla!

Mietiskelin tovin tätä suomi-englanti-komboa ja kielen vaihtelua kappale kappaleelta. Ensin ajattelin, että englanninkielinen käännös katkaisee pahasti postauksen lukemisen, ja että enkut olisi hyvä heittää postauksen loppuun, niin kuin moni tekee. Mutta hetken mietittyäni tulin siihen tulokseen, että tämä nykyinen käytäntö on oikein hyvä. Koska kappaleet ovat sen verran lyhyitä ja enkut on kursivoitu, lukutaktiikan oppii nopeasti ja jos ei halua treenata omaa kielitaitoaan, tarpeeton teksti on helppo hypätä yli. Jos tekstikappaleet taas pitenevät jossain vaiheessa, miettisin tätä uudestaan ja laittaisin ehkä englannin vasta postauksen loppuun. Toisaalta silloin on hyvä myös miettiä, mikä on blogin pääasiallisen lukijaryhmän ykköskieli, jottei heitä sitä eniten luettua kieltä postauksen hännille. Fonttia kyllä suurentaisin hiukan, sillä vaikka minullakin on supernäkö, pidemmän päälle pikkufontilla lukeminen on puuduttavaa.


Kommentteja on tullut kivasti ja hienoa, että Karla vastaa niihin. Muutoinkin tunnelma on oikein leppoisan positiivinen. Aiheet eivät ole erikoisen mielipiteitä herättäviä sinällään, joten visuaalinen painotus on paikallaan. Kuvat ovat tosiaan oikein ihastuttavia ja jatkaisin ehdottomasti tuota kirjojen ja lehtien päällä kuvailulla. Tämmöisistä otoksista voi kehkeytyä yksi blogin tavaramerkeistä, joista sen tunnistaa helposti. Siitäkin iso plussa, että kuvat ovat samankokoisia ja vaikka niitä on tiiviissä pötkössä, niitä on juuri sopivassa määrin.

Karlan blogi on hyvä esimerkki siitä, että ei tarvitse olla mitään maata mullistavia aiheita tai keksiä pyörää uudelleen, jotta blogi erottuisi joukosta. Joskus vähemmän on tosiaankin enemmän!

Kiitos Karlalle haastattelusta ja kaikille vinkkejä jakaville jo näin etukäteen!

Kuvat: Karlan

10 kommenttia:

 1. Kiitos hurjasti sinulle, että sain osallistua! Palaute oli rakentavaa ja painoin mieleen kaiken mitä sanoit :-)

  VastaaPoista
 2. Kosmetiikkapainotteisen blogin pitäjänä ja amatööri-kuvaajana itse paineskelen lähinnä valotus- ja taustaongelmien kanssa. Pitääpä itsekin kokeilla kuvata jonkun materiaalin päällä :) Kunhan saisi riittävästi päivänvaloa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun pitää ostaa jokin kirkasvalolamppu :) voisi pitää päällä muutoinkin, kuin kuvatessa.

   Poista
 3. Ihana blogi tämä! Inspiroiduin kovasti kun oli väriä riittämiin <3

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoinen haastattelu, näitä on aina kiva lukea :)!

  VastaaPoista
 5. Haastattelu oli kiva lukea ja blogi vaikutti sellaiselta, että voisin jopa liittyä lukijaksi. Pelkistetty ulkoasu pisti todellakin silmään mutta mielestäni tuosta on hyvä lähteä rakentamaan blogia eteenpäin. Itse pohdin (joka päivä), miten blogini ulkoasua muokkaisin, mitä jättäisin pois ja mitä pitäisin jatkossakin...

  Kyllä se varmaan siitä pikkuhiljaa muovautuu minullekin =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkoasun muokkaaminen on ikuisuusprojekti, kun sille tielle lähtee :D

   Poista