sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Kuukauden blogi maaliskuu 2015: Kaninpäiviä

Maaliskuun blogin kaltaista blogia ei olla vielä tässä juttusarjassa nähty: Kaninpäiviä-blogi kertoo nimensä mukaisesti kaneista! Nyt ei kannata pistää päätä pensaaseen, vaan tutustua rohkeasti kaniblogien mielenkiintoiseen maailmaan tämän haastattelun siivellä. Olkaa hyvät:


1. Esittelisitkö itsesi ja blogisi, kiitos! 
Olen kaneihin hurahtanut tyttö Keski-Suomesta. Omistan kolme pientä ja yhden vähän isomman pitkäkorvan, joiden kanssa kiertelen satunnaisesti kanitapahtumissa ympäri vuoden. Blogistani löytyy kuvia ja tekstiä siitä, miten minun kanini viettelevät kaninpäiviään. Mukaan mahtuu myös videoita ja vähän erikoisempiakin postauksia.

2. Olet pitänyt blogia jo pitkään. Miten keksit aloittaa sen ja oletko koskaan ajattelut pitää muuta, kuin kaneista kertovaa blogia? 
Aloitin bloggaamisen joulukuussa 2012. Olin sitä ennen nähnyt nettifoorumeilla bloggausaiheisia keskusteluja, joiden kautta tutustuin ensimmäistä kertaa blogeihin. Niiden innostamana päätin kysyä vanhempieni mielipidettä lifestyle-blogin aloittamisesta. Blogin aloittamista he pitivät hyvänä ideana, mutta lifestyle-genreä he vastustivat. Itse taas en tykännyt muista ideoista ja pidin niitä outoina, koska tuohon aikaan ei muita blogeja oikein ollut, enkä ainakaan minä ollut sellaisia nähnyt. Päätin kuitenkin lopulta (monien erimielisyyksien ja pitkän mietinnän jälkeen) aloittaa bloggaamisen kaneista, jotka olivat jo tuolloin suuri osa elämääni. Näin jälkeenpäin ajatellen on ihan hyvä, että en 10-vuotiaana kirjoitellut, mitä olin päivän aikana tehnyt tai laittanut nettiin naamakuvia, joita olisin voinut jälkeenpäin hävetä.


3. Minkälaisia lukijoita sinulla on? Onko paljon myös sellaisia, jotka eivät itse kania omista? 
 Lukijani ovat pääasiassa 10-20-vuotiaita kaninomistajia, vaikka muitakin eläimistä kiinnostuneita löytyy. Blogiani lukevat myös kanin hankkimista suunnittelevat, joita ajatellen olen tehnyt mm. tämän ja tämän postauksen. Monella lukijallani on joko lifestyle- tai lemmikkiblogi ja erityisesti he ovat aktiivisia kommentoimaan.

4. Onko tämän alan bloggareilla minkälainen yhteishenki? Onko tapaamisia tms.? 
Kanibloggaajilla on erittäin hyvä yhteishenki, jonka uskon johtuvan harvinaisemmasta aiheesta, joka on lähivuosina tosin yleistynyt kovasti. “Me kanibloggaajat olemme kuin yhtä suurta perhettä”, kommentoi blogiini kerran eräs lukijoistani ja tuo on kyllä aivan totta! Mitään erityisiä “kanibloggaajien miittejä” emme ole järjestäneet, mutta kaneille järjestettävissä tapahtumissa jutellaan kyllä muiden bloggaajien kanssa.


5. Mikä on mielestäsi parasta bloggaamisessa ja mikä vaikeinta tai vähiten mukavaa? 
Parasta bloggaamisessa on muistojen säilyttäminen kuvien kera ja niiden lukeminen myöhemmin. Jos tahdon tietää, mitkä olivat ensivaikutelmani neljännestä kanista, voin tarkastaa sen blogistani. Tai jos etsin viime kevään näyttelyiden tuloksia tai Pyry-kanin 9-vuotiskuvaa, löydän myös ne. Ilman blogia en varmasti laittaisi muistiin, milloin Raimo hyppi ensimmäistä kertaa esteitä tai milloin kanini muuttivat vapaiksi aitaukseen. En varmasti valokuvaisikaan kanejani näin paljon, jolloin monet hauskat hetket unohtuisivat myöhemmin. Nyt löydän kaikki kätevästi samasta paikasta. Blogi on myös hyvä varmuuskopioija. Jos vaihdan tietokonetta, kaikki parhaat kuvat löydän blogistani.

Bloggaamisessa on ehdottomasti vaikeinta tekstien otsikointi. Joskus saatan miettiä jopa päiviä, miten tiivistän postauksen vain muutamaan sanaan. Otsikon olisi hyvä olla myös mielenkiintoinen ja vetävä ja siksi en mielelläni anna kuvapostaukselle otsikoksi “Kuvapostaus” tai “Kuvia”. Voinkin paljastaa, että monet blogissani nähtävät otsikot ovat siskoni keksimiä juuri tämän takia!


6. Millainen on mielestäsi hyvä postaus? Mikä on oma paras postauksesi ja miksi? Mikä taas huonoin ja miksi? 
Hyvässä postauksessa kirjoittajan iloinen fiilis välittyy lukijalle, kuten myös tunne siitä, että blogia ei ole pakko kirjoittaa vaan tämä on hauska harrastus, johon tekee mieli panostaa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että hyvässä postauksessa on aihe. Aiheen ei tarvitse olla kovin suuri , mutta “Moi! Tulin kirjoittamaan tänne koska en oo postannut pariin päivään. Huomenna teen ehkä erikoispostauksen. En nyt jaksa kirjottaa enempää.” -tyylisiä pakolla tehtyjä postauksia en jaksa pitkään lukea. Hyvä postaus sisältää myös muutaman kuvan, koska pelkkää tekstiä on tylsä lukea.

Paras postaus blogissani on katselumäärän perusteella Hermeliini kanirotuna. Suosittuja ovat olleet myös videot sekä arvonnat. Omasta mielestäni onnistuin Ellakairan Dacapo Daco -postauksessa, jossa kerroin perheeni koirasta. Tykkään siitä kovasti kuvien ja erilaisuuden takia (vaihtelu virkistää ja tekee hyvää). Postaus on myös yksi blogini luetuimmista, vaikka julkaisin sen tällä viikolla!

On hankala sanoa omasta blogista huonoa postausta, koska sellaiset poistan jo ennen julkaisua. Pyrin myös tekemään postauksista mahdollisimman paljon itseäni miellyttäviä, ja vaikka lukijani kiinnittäisivät postauksissa eri asioihin huomionsa kuin minä, onhan siinä paljon paremmat mahdollisuudet, että lukija pitäisi postauksesta, josta minäkin pidän kuin sellaisesta, josta en pidä. Tykkään siis enemmän tai vähemmän kaikista postauksistani. Jos nyt kuitenkin pitäisi joku huono valita, se olisi varmasti blogin alkupään postauksissa. Niitäkin olen tosin jälkeen päin poistellut, jonka huomaa esimerkiksi siitä, että ensimmäiset postaukset ovat vuoden 2013 puolella, vaikka julkaisin niitä jo 2012.


7. Miten keksit postausaiheita? Onko inspiraatiota helppo saada? 
Saan inspiraationi lähes aina kaneista: mitä niihin liittyvää tai niiden kanssa olen tehnyt tai olen tekemässä. Lisäksi saan inspiraatiota muista kani- ja lemmikkiblogeista. Myös tuttuni sekä lukijani ehdottavat minulle paljon aiheita! Minulla on siis aina monta postausta muistissa ja niitä toteutan hiljalleen.

8. Sinulla on hyviä videoita hienoilla efekteillä postauksissa. Onko videoiden teko vaikeaa ja mitä vinkkejä voisit antaa niitä varten? 
Editoin videoni nykyään Windowsin Elokuvatyökalulla, joka on tässä kasissa hyvä ja simppeli videoiden tekemiseen. Itseltäni tuo löytyy tosin tanskankielisenä ja jos tahtoisin sen suomeksi, pitäisi koko ohjelma ladata uudestaan. Tuo vieras kieli lisää siis hieman vaikeutta, kun pitää kokeilla mitä tapahtuu mistäkin painamalla… Noin muuten ei videoiden teossa ole juuri mitään haastavaa. Vinkkinä voisin antaa etenkin aloittelijoille, että ei niitä kaikkia efektejä kannata laittaa samaan videoon, jos haluaa siistin ja selkeän lopputuloksen, josta kaikille katsojille ei tule mikreeniä.


9. Mitä blogissasi tullaan näkemään tulevaisuudessa? 
Tulevaisuudessa blogissani nähdään aktiivista postailua aikalailla samoissa merkeissä kuin tälläkin hetkellä. Videoita olisi tarkoitus tehdä useammin ja kuvia ottaa kaneista enemmän, kun kevät tuo tullessaan lisää lämpöä ja valoa. Toivon myös kovasti, että blogissani nähtäisiin kuulumisia hyvin menneistä näyttelyistä sekä myöhemmin estekisoista, jos päätän sellaisiin lähteä.

10. Nyt saat kirjoittaa pienen mainoksen blogillesi eli miksi meidän kannattaisi tulla vierailulle ja lukemaan blogiasi?
Tässä on hyvä blogi eläimistä kiinnostuneille, jotka tahtovat lukea asiaa kanien kanssa elämisestä ilman turhaa mainontaa tai tuotesijoittelua!

Kiitän Veeraa tästä haastattelusta! Toivottavasti se tarjoasi uudenlaista bloginäkökulmaa. Ainakaan näin söpöjä kuvia ei ole tässä blogissa ennen nähty.

Kuvat: Kaninpäiviä

4 kommenttia:

  1. Moikka! Kiitos näistäkin vinkeistä! :) Ajattelin tulla kysymään sinulta neuvoa, miten saisin liitettyä Facebook-boksin blogiini? Olen löytänyt netistä vain vanhentuneita ohjeita joten ajattelin, että ehkä sinulla saattaa olla hieman eksaktimpaa tietoa. :)

    VastaaPoista
  2. Tosi sulonen blogi :) Itsellä ollut kani lemmikkinä ja haaveilen myös, että tulevaisuudessa saatais taas kani tänne. Ne on aivan ihania lemmikkejä !

    VastaaPoista