tiistai 15. tammikuuta 2013

Haaveena oma blogi? 5 asiaa, jotka tulisi ottaa huomioon ennen kuin aloitat

490 uutta blogia viikossa. Sen verran on Blogilistalle ilmoitettu uutta luettavaa viimeisen seitsemän päivän sisällä. Se tekee 70 blogia per päivä. Omanikin on siinä joukossa, täällä. Ja kuvittele päälle vielä ne blogit, joita ei ole ilmoitettu blogilistalle! Niitä on varmasti satoja.

Kaikilla tuntuu olevan blogi ja bloggaus, tai tarkemmin sanoen muotibloggaus, tuntuu olevan "muotia" nuorten naisten keskuudessa. Onneksi tämä on hyvä muoti-ilmiö, toisin kuin esimerkiksi legginssit! Tällä vauhdilla kuitenkin hukumme blogeihin, joista suurin osa on sisällöltään semmoista turhaa sekamelskaa, että selviäisimme ihan hyvin ilman niitä. Ja suurimman osan olemassaolosta emme onneksi ole edes tietoisia.

Kuva täältä.

Olen koonnut tähän postaukseen eri lähteistä kuulemiani ja itse hyväksi toteamiani vinkkejä siitä, mitä tulisi mietiskellä ennen oman blogin perustamista, jotta siitä saisi mahdollisimman paljon irti mahdollisimman helpolla.
 1. Keksi pointtisi. Mitä oikein haluat sanoa muille blogillasi? Mieti etukäteen millaisia postauksia ja mistä aiheesta tulisit kirjoittamaan. Jonkinlainen aiheen rajaus erottaa sinut muista ja luo oman lukijakuntasi. Muista miettiä myös sitä, kuinka tarkasti rajaat aiheesi. Jos blogisi tarkoitus on esitellä erilaisia kynsitrendejä, niin päivän asujen ottaminen yhtäkkiä mukaan kuvioihin ei ehkä istu kuin nenä päähän.
 2. Kuvittele lukijasi. Tiedetään, että et voi etukäteen tietää kuka blogiasi tulee lukemaan. Ihan tarkkaa kuvaa siitä ei saa myöhemminkään. Mutta lukijoiden kuvittelu auttaa huomattavasti itse blogin kirjoittamisessa. Blogisi linja on paljon yhtenäisempi ja varmasti houkuttelee paikalle juuri niitä unelmalukijoitasi. Jos sinulle ei ole hajuakaan kenelle kirjoitat, tekstit eivät välttämättä ole oikein kenellekään suunnattuja ja tyyli heilahtelee laidasta laitaan. Ja jatkossa kuvitteluleikit voi jättää vähän vähemmälle, kun ihan oikeat lukijat alkavat antaa palautetta ja toiveita blogisi suhteen.
 3. Älä julkaise heti. Tämä vinkki kuulosta erittäin tylsältä, jos on juuri päättänyt perustaa blogin. Pieni kypsyttely on kuitenkin paikallaan. Ensinnäkin, nimen ja blogin rekisteröimisen lisäksi olisi hyvä saada ulkoasu ainakin jonkinlaiseen kuntoon. Myös muutamia postauksia kannattaa kirjoittaa varastoon. Ulkoasua voi muokata myöhemmin ja se tuleekin olemaan yksi blogin ikuisuusprojekteista mutta ihan sillä Bloggerin ensimmäisenä tarjoamalla pohjalla ei kannata lähteä liikenteeseen. Pienellä viilailulla saa heti houkuteltua potentiaalisia lukijoita. Nämä hommat ovat myös semmoisia, että ne voivat jäädä helposti roikkumaan. 
 4. Mieti vielä onko sinulla aikaa? Bloggaaminen voi tuntua lasten leikiltä sellaisesta, joka ei ole vielä omaa blogia perustanut. Mutta niin uskomattomalta kuin se tuntuu, se vie paljon aikaa ja aivokapasiteettia. Haluatko viettää vähintään useamman tunnin viikossa koneen edessä kyhjöttäen? Semmoinen touhu voi alkaa jossain vaiheessa tökkiä, varsinkin jos viettää ensin pitkän työpäivän tietokoneen ääressä, kuten minä teen. 
 5. Onko sinulla resursseja? Usein bloggaukseen vielä tarvitsee muutakin kuin koneen ja netin: onko sinulla tarvittavat välineet, jos olet päättänyt tehdä vaikkapa päivän asu -painoitteista muotiblogia? Hyvä kamera? Hyvä kuvaaja? Tarpeeksi vaatteita? Rahaa hankkia uusia vaatteita?

Nämä kaikki vaiheet voi kyllä skipata ja alkaa tuosta vain pitämään kaikenkattavaa blogia, joka päivittyy silloin kun bloggaria huvittaa. Mutta jos sitä haluaa pitää muidenkin kuin vain omaksi iloksi, niin kaikkiin näihin pointteihin tulisi kiinnittää jonkinlaista huomiota.

Mitä luulette, montako blogia noista 490:stä on sellaisia, joiden perustamisessa ei ehkä mietitty edellämainittuja neljää kohtaa? Ainakin siellä on se yksi, jossa on mietitty, eli minun :)

10 kommenttia:

 1. Asiallista pohdintaa ja annoin siksi blogillesi New Blog Love- tunnustuksen. Juttu tunnustuksesta löytyy omasta blogistani

  http://linnunpesanelamaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia tunnustuksesta! Käyn poimimassa sen sieltä ja lukaisemassa blogiasi muutenkin :)

   Poista
 2. Hyviä pointteja! Itse en ole vielä aloittanut kun pelkään lopettavani kesken. Vaikka mieli tekisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikaahan tämä vie niin paljon, että kesken se helposti jää. Jossain vaiheessahan sitä blogin varmasti lopettaa mutta jos ihan alkuunsa joutuu lopettamaan, niin se ei ole hyvä. Tsemppiä pohdintoihin :)

   Poista
 3. Blogistani löytyy sulle pieni tunnustus :)

  VastaaPoista
 4. Bongasin sut Twitteristä (kiitos että seuraat mua siellä;) ) ja onneksi bongasin sillä tykkään sun kirjoitustyylistä, ja tämän postauksen lukeminen oli tosi mielyttävää! :) xx

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Heidi! Tänään tuleekin Twitter-aiheinen postaus ja olet mainittu siinä :D

   Poista
 5. Kaverini suositteli tätä blogia, jos oman blogin kanssa tarvitsee apua, sillä olen juuri aloittamassa bloggaamista. Tämä postaus oli kuin minulle tehty, sillä juuri näitä asioita mietin. En ole tehnyt vielä postauksia, mutta ulkoasua on tullut mietittyä ja sitä tuossa juuri fiksailinkin. Kiitos vinkeistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno homma, että päädyit tänne ja löysit jotain hyödyllistä :) Onnea uuden blogin kanssa!

   Poista