sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Oh shit, anonyymi!

Anonyymi. Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen tästä sanasta? Onko sillä positiivinen vai kenties negatiivinen kaiku?

Taitaa olla niin, että anonyymeillä on ainakin netissä huono maine. Kuinka monen bloggarin pulssi kiihtyy ainakin hitusen, kun hyväksymistä odottavissa kommenteissa näkyy nimimerkkinä anonyymi? Tai kuka hullu enää antaa kirjoittaa kommentteja ilman minkäänlaista suodatusta?

Selvitetään nyt ihan aluksi, että anonyyminä kommentointi ei aina merkitse sitä, että kyseinen henkilö ei todellisuudessa haluaisi/uskaltaisi seistä sanojensa takana. Joillain ei vain oikeasti ole tunnuksia kommentoida ja mielenkiintoa tehdä semmoisia tunnareita, vaikka se oikeasti olisi pirun helppoa. Ja jotkut eivät edes mieti koko asiaa. Ja sitten ne jotkut ovat nimettömiä juuri sen takia, että omalla nimellään tai nimimerkillään he eivät ikinä kommentoisi niin kuin anonyyminä voi tehdä.

Idioottimaisten anonyymien takia kaikkien muiden herttaisten tai täysin neutraalien anonyymien kommentit jäävät yleensä hieman pimentoon. Harvemmin sitä kirjoitellaan "ihanista anonyymeistä". Jos anonyymeistä sanotaan jotain, se on lähes poikkeuksetta inhottavista kommenteista kirjoittelua. Itse olen yrittänyt opetella olemaan ajattelematta heti pahinta, kun näen anonyymin kommentin. Olen saanut niin paljon mukavia nimettömiä kommentteja, että pikaisten johtopäätösten tekeminen kommentin epäilyttävästä sisällöstä voisin melkein unohtaa.


Mutta yleisesti ottaen anonyymeihin ei suhtauduta riemunkiljahduksin. "Inhottavien" anonyymien kommentit tuppaavat kritisoimaan bloggaria jollain tavoin: joko asu on ruma, hiukset huonosti, tekstissä virheitä tai se on kauheaa mainostusta. Lista on loputon. Osasta kommenteista huomaa jo lukutaidotonkin sen, että ne on kirjoitettu provosoivassa mielessä. Ehkä kirjoittaja saa siitä jotain tyydytystä. Perimmäinen syy on mikä lie mutta on olemassa selvästi semmoinen ihmistyyppi, joka saa hetkellistä mielihyvää muiden loukkaamisesta. He myös nauttivat jälkipelin seuraamisesta sen lisäksi, että pääsevät sanomaan loukkauksensa. Näiden kiusaamismielessäkin kirjoitettujen kommenttien rustaajan raukkamaisuudesta kertoo juuri se nimettömänä pysyminen. Esimerkiksi taannoisessa juorublogissa, jossa piipahdin, kommentoijat taisivat olla yksinomaan anonyymejä. Ehkä he itsekin myöntäisivät, että eivät koskaan uskaltaisi sanoa samoja asioita helposti jäljitettävän nimimerkin suulla. Joskus sitä törmää ihan tavallisessakin blogissa inhottavien anonyymien joukkohyökkäykseen: yhteen postaukseen on pölähtänyt parvi nimettömiä ivaajia, jotka melkeinpä kilpailevat eniten loukkaavasta puheenvuorosta. Välillä herääkin kysymys, onko kyseessä sittenkään "parvi" vai kenties yksi mätä omena, joka kuluttaa aikansa suoltamalla solkenaan sontakommentteja.

Kulmani kohoilevat välillä myös bloggareille, jotka julkaisevat selkeästi sensuurin hampaisiin kuuluvia kommentteja. He näkevät jopa vaivaa vastata näihin provosoiviin ilkkumisiin. Sitten välillä he julkaisevat postauksia, joissa puretaan mieltä "viime aikojen tapahtumista kommenttiboksin puolella". Jos tosissaan haluaa välttyä (julkiselta) mielipahalta, kommentit kannattaisi jättää julkaisematta. Ne ehkä kirpaisevat siinä vaiheessa, kun niitä hyväksyntää odottavien kommenttien joukossa joutuu silmäilemään. Tai yksinkertaiseti nimettömänä kommentoinnin voisi estää kokonaan. Ehkä näiden riipustusten julkaisulla halutaan näyttää muille lukijoille, että katsokaa mitä minä saan kestää! Yleensä aina muutama nimellinen lukija ryhtyy puolustamaan bloggariparkaa. Sitä voisi kutsua myös sympatiapisteiden keruuksi. Joissain blogeissa taasen anonyymien vihanpurkaukset kommenttiboksissa ovat blogin varsinainen vetonaula ja sen bloggari tietää hyvin. Jo postauksen tekstissä saatetaan viitata tuleviin kommentteihin tyyliin "ja ennen kuin kukaan anonyymi vetää hernettä nenään niin tämä on sitten tekoturkis". Aina ei ihan tiedä kumpi oli postauksen päätarkoitus: itse teksti vai kommenttiboksin osuus.


Anonyyminä kirjoitetun ja bloggarin linjasta poikkeavan kommentin ei kuitenkaan aina ole tarkoitus provosoida tai pilkata, vaan nimettömyyden syynä voi olla blogissa vallitseva nihkeä ilmapiiri eriäviä mielipiteitä kohtaan. Kaikki bloggarit eivät aina osaa ottaa vastaan hyvinkin neutraaleja mutta poikkeavia mielipiteitä. Lueskelin taannoin erästä blogia, jossa päähenkilö oli ottanut muutamat uudet tatuoinnit varteensa ja kyseli miltäs ne näyttävät. Kun joku raukka erehtyi sanomaan, että ne eivät ole hänen mielestään hienot, bloggari vetäisi heti hernettä nenään. Komppaajat saivat kyllä heti hymynaamaa vastineeksi ihailustaan. Ehkä jollekin tulee sitten yllätyksenä, että kysymykseen "onko tämä hieno?" voi vastata joko kyllä tai ei. Tämmöisessä ilmapiirissä, jossa normaalin kritiikin vastaanottaminen ei oikein onnistu, oman poikkeavan mielipiteensä sanoo ehkä mieluummin nimettömänä -jos nyt viitsii sanoa mitään ylipäätään.

Kun kommentoi nimimerkillä ahkerasti tiettyihin blogeihin, bloggari ja muut vakkarikommentoijat ja -lukijat oppivat tuntemaan nimimerkin äänen. Kaikkia ihan mukaviakin sanomisiaan ei välttämättä haluaisi yhdistettävän omaan nimimerkkiin, jos pelkona on esimerkiksi edellä mainittu kritiikin antaminen väärässä paikassa tai asia on muuten jotenkin arkaluontoinen mutta joka oli kuitenkin päästävä sanomaan. Silloin yksittäisten kommenttien jättäminen anonyyminä voi tulla kyseeseen. Itse mm. kävin jakamassa kokemuksiani eräässä postauksessa, joka käsitteli eräitä "tyttöjen juttuja", enkä halunnut kommenttini linkkaavan suoraan omaan blogiini. Halusin jakaa muiden keskustelijoiden kanssa asiani mutta se oli sen verran henk.koht. linjalla, että en halunnut sitä yhdistettävän tiettyyn bloggariin, eli minuun. Myös oman blogini kohdalla anonyymien rintamalla oli pitkään hiljaista kunnes postaukseeni Parhaimmat ja noloimmat blogisuosikit eli mitä sinä luet? kommentoi kerralla useampikin anonyymi. Ehkä asialla olivat muutenkin ahkerasti kommentoineet lukijani, jotka eivät halunneet nimimerkillään paljastaa totuudenmukaisia mielipiteitään muista blogeista. Tai sitten pienikin mahdollisuus kritisoida suosittuja blogeja herättää myös jotkut anonyymit kommentoimaan.

Omassa blogissani on siis paljon kommentteja anonyymeiltä ja näin saa toki jatkossakin olla. En halua vaatia kaikilta tunnuksia ja välillä anonyymit peittoavat kommenttien sisällön puolesta nimimerkilliset lukijat -ja välillä taas toisin päin. Tämä ei siis ollut arvostelupostaus blogissani kommentoineita anonyymejä kohtaan, vaan pikemmin yleistä pohdintaa aiheesta niin kuin minulla on tapana.

Ja nyt jakoon bloggareiden sekä nimerkkien ja anonyymien kokemuksia ja mietteitä! Kiitän.

28 kommenttia:

 1. Hellou taas :)

  Itse olen poistanut anonyymikommentoinnin mahdollisuuden jo aikaa sitten, sillä halusin säästää omaa mielipahaani sillä. Nykyäänns. haukkukommentteja tulee tosi vähän ja voisin jopa harkita anonyymien paluuta, mutta tutulla ja totutulla linjalla mennään.

  Myönnän suoraan, että olen useasti närkästynyt liikaa jonkun anonyymin kommentista tai ymmärtänyt sen väärin ja vastannut kärkkäästi takaisin. Joskus vaan se kamelin selkä napsahtaa ja harmi sille, kenelle se osuu. Se ei ole kiva asia, mutta ihminen on inhimillinen ja joskus tulee räpätettyä turhasta niille rakkaimmillekin, miksei sitten siis myös anonyymeille. Korrektia käytöstä odotetaan kaikilta: niin bloggaajilta, nimimerkillisiltä kuin anonyymeiltäkin, mutta aina välillä jokainen ryhmä ärähtää, joskus syystä, joskus suotta. Usein on tullut paha mieli, jos olen sanonut pahasti takaisin, mutta kaikki tekee virheitä, niistä vain pitäisi yrittää oppia ja uskon että kaikki me siinä kehitymme, osa hitaammin ja osa kerrasta :) Halusin vielä loppuun sanoa, että musta on kiva miten osuvia kuvia löydät netistä aina postauksiisi! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hellou hellou :) Kiitos kokemusten jakamisesta. Ehkä anonyymien palauttaminen toisi vain saman vanhan pelin takaisin. Itsekin keksin usein aika nopeasti kärkkäitä vastauksia mutta olen oppinut pitämään kieltäni kurissa. Usein pieni mietintätauko omien vastausten suhteen on paikallaan.

   Ja kiitos, kuvien löytäminen on minusta se vaikein osuus koko postauksessa, kun ei itse kuvaa. Siinä meneekin aina hetki ja olenkin ehkä turhan valikoiva niiden suhteen mutta hyviä yleensä löytyy, kun tarpeeksi kauan etsii.

   Poista
 2. Itse kommentoin lähes poikkeuksetta anonyyminä. Pitkään se johtui juurikin tunnuksien puuttumisesta, mutta nykyään se on sekä tapa että halu jäädä tunnistamattomaksi. Ihan vain tarkentaakseni en todellakaan(!) laita ilkeitä kommentteja vaan kommentoin sen verran harvoin(paheeni laiskuus), että kommentit ovat yleensä itseäni koskettavia ja henkilökohtaisempaa laatua olevia kommentteja, joista en välttämällä kaikille halua kertoa. Tietysti osa on ihan pelkkiä kehukommenttejakin:) Olisiko mahdollista saada taas joku sellainen graafinen postaus niin kuin se blogimainontaan liittynyt vertailu? Mielestäni se oli erittäin mielenkiintoista luettavaa(niin kuin kaikki tekstisi):D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista kuulla! Tuo aiheen henkilökohtaisuus on minullakin se syy niihin muutamiin nimettömiin kommentteihini. Toivomus vastaanotettu. Onkohan vielä sisällöstä toiveita? Minulla on ollut pari ideaa, jotka voisi toteuttaa hieman samaan tyyliin, että katsotaan.

   Poista
 3. "Tai kuka hullu enää antaa kirjoittaa kommentteja ilman minkäänlaista suodatusta?"

  MinäMinäMinä! *heiluu taas käsi pystyssä ilmottautumassa idioottien joukkoon*

  Ei vaan, mun blogi on niin alkutaipaleella ja vähillä lukijoilla, että voin vielä hetken olla hullu :D

  Viimeksi itse laitoin anonyyminä kommenttia (asiallista ja rakentavaa, mutta hieman poikkiteloin olevaa) niin sitä ei julkaistu. Kyseisen bloggaajan systeemi näyttää olevan se, että hän julkaisee sekä positiiviset, että räikeästi (ja usein provosoivasti) negatiiviset kommentit, jotta voi sitten hamassa tulevaisuudessa vinkua, että aina anonyymit vaan provoilee, eikä koskaan saa mitään rakentavaa ja fiksusti kirjoitettua, joka olisi hänen mielipiteensä vastaista.
  Ja anonyyminä laitoin siksi, että kyseessä on blogi, jota en myönnä lukevani ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehheh, tuo "hullu" oli tahallaan kärjistetty :) Mutta alussa tosiaan tuskin tarvitsee miettiä omituisia kommentteja. Vasta vähän myöhemmin jokunen sinne voi eksyä.

   Jännittävä linja julkaisun suhteen tuolla bloggarilla. Minulla on samanlaista kokemusta kommenttien suodatuksesta, kun olen ilmaissut eriävän mielipiteen. Tein sen kyllä omalla nimelläni mutta jonnekin haaviin on jäänyt. Omassa blogissani ne kommentit olisi kyllä mennyt mennen tullen läpi mutta kaikkia suodatuksia en ihan ymmärrä.

   Poista
 4. Itse olen välillä tunnuksillani ja välillä anonyymina ihan sen mukaan haluanko ihmisten tunnistavan minut vai ei.
  En kirjoita mitään paskaa bloggaajista,mutta jos kerron mielipiteeni bloggaajan kertomasta mielipideasiasta(joka tulee esille jossain blogissa) en halua,että moni ihminen pääsee nimeni avulla blogiini arvostelemaan mielipiteitäni.Esimerkiksi jossain blogissa oli alaikäinen nuori juomassa päättäreillään. Kommentoin arvosteluketjuun,että minusta on hyvä ,että nuoret totuttelevat viinaan vähitellen eivätkä yht äkkiä 18.vuotiaana juo itseään teholle.Koska asia herättää tunteita puolesta ja vastaan en halunnut,että joku tulee siis sabotoimaan eriävän mielipiteen takia blogiani.
  Ikinä ei itse ole tullut mieleen kätkeytyä anonyymiuden taakse haukkuakseni jotain. Jos en jostakin pidä, en siitä mitään kommentoi vaan en yksinkertaisesti lue enää blogia (jos asia alkaa minua enemmänkin ärsyttämään).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin muista ketjun kommenteista poikkeavassa puheenvuorossa on juuri tuo vaara. Olen huomannut saman ihan joissain suht tyhjänpäiväisissä mutta muista saman postauksen kommenteista poikkeavassa kommentissani. Nimimerkin kautta tulee sitten hirveä ryntäys uteliaita blogiini.

   Tuo lukematta jättäminen on aina paras keino niin itselle kuin muillekin. Minusta tuntuu, että kukaan haukkumista harrastava nimetön ei tule kommentoimaan tähän postaukseen. Se voi olla sen verran iso asia tunnustaa :)

   Poista
 5. Taidan olla poikkeava yksilö tässä blogosfäärissä mutta minulla on ollut aina käytössä vapaa kommentointi. Vain pari kertaa olen saanut kritiikkiä anonyymeiltä mutta sekään ei ollut mitään varsinaista haukkumista. Toisaalta blogini on aika neutraali ja tuskin aiheuttaa kenessäkään tarvetta avautua joten toistaiseksi ainakin saa olla näin. Jos roskapostia tai muuta schaissea alkaa tulla niin sitten joutuu miettimään asiaa uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melko poikkeava kyllä, kun sinulla on kuitenkin niin paljon lukijoita :) Mutta ehkä ilkeilyä tasoittaa juuri tuo mainitsemasi neutraalius tai pikemminkin puute henkilökohtaisen elämän tilityksestä kuvineen kaikkineen. Sitä paitsi ei noin hienoista kynsistä voi sanoa mitään pahaa paitsi jos on kateellinen. Olen edelleen ihan pyörryksissä niiden hienoudesta!

   Poista
 6. Mulle on voinut aina anonyymitkin kommentoida, mutta tosi harvoin, jos koskaan, tulee mitään negatiivista kommenttia. Kommenttien valvonta on silti päällä, koska roskapostia tulee jonkun verran enkä halua kommenttikenttien täyttyvän roskapostilla. Ehkä mullakin on Sissin tapaan niin neutraali blogi, ettei kukaan keksi mitään vastaansanottavaa. Sen sijaan oon ihmetellyt, mikseivät anonyymit kommentoi esimerkiksi omalla etunimellään, koska kommentoinnissa on kuitenkin vaihtoehto nimi/url-osoite. Mun mielestä olisi hivenen mukavampaa lukea esimerkiksi "Heidiltä" tullutta kommenttia kuin "anonyymiltä" tullutta kommenttia, vaikka periaatteessa enhän mä kummassakaan tapauksessa tiedä keneltä se on tullut.

  Itse taas kommentoin melkein aina omalla tunnuksellani, vaan silloin jos pelkään bloggaajan vetävän herneen nenään tai käsittävän tahallaan väärin (sellaisiakin on) niin kommentoin anonyymina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet onnekas, kun et ole saanut ilkeitä kommentteja. Toivottavasti et saa niitä jatkossakaan! Olet kuitenkin näkyvästi itsekin esillä blogissasi ja sellaisissa blogeissa ne ilkeilyt yleensä tapahtuvatkin. Se on muuten totta, että tuota nimi-vaihtoehtoa käytetään todella harvoin. Ehkä siitä luulee, että pitää olla sekä nimi että url.

   Poista
 7. Suurin osa anonyymeista kommentoijista on oikein asiallisia ja ihan yhtä mukavia, kuin tunnuksillakin kommentoijat. Sen takia en haluaisikaan kokonaan estää anonyymikommentointia, mutta muutamaan otteeseen on ollut pakko harkita sitä. Ja vain yksittäisten, sinnikkäiden idioottien takia.

  Edellisessä blogissani sain yhteisen anonyymin haukkujan erään toisen bloggarin kanssa. Tämä tpaaus haukkui meitä molempia, ja yritti saada välillemme jonkin sortin riitaa aikaan esimerkiksi sillä, että kauhisteli sitä, että mä olin tämän toisen blogin julkinen lukija ja tämä toinen taas ei ollut mun julkinen lukija, vaikak silloin tällöin kommentoikin. No, eipä onnistunut, nyt neljä vuotta myöhemmin ollaan tän toisen bloggarin kanssa ystäviä ja anonyymi on kadonnut maisemista.

  Viime aikoina olen taas joutunut harkitsemaan anokommentoinnin estämistä, ja oli pakko kirjoittaa aiheesta postauskin, kun häiriköinti alkoi pikkuhiljaa vaikuttaa postaustahtiinkin. Noin vuosi sitten kirjoitin postauksen, joka herätti paljon keskustelua ja varmasti negatiivisiakin fiiliksiä, kun kirjoitin siitä, miten keskustelupalstoilla ja erityisesti paljon parjatussa Demi.fi:ssä on ihan aidosti sen paskan lisäksi fiksujakin keskusteluita ja käyttäjiä, eikä kaikkia demittäjiä tulisi leimata katkeriksi teineiksi, kuten tällä hetkellä monet bloggarit tekevät. Sen jälkeen olen saanut reilusti tavallista enemmän paskakommentteja anonyymeilta, tai paremminkin yhdeltä tyypiltä (sama kaava kaikissa kommenteissa). Suurin osa kommenteista jää luonnollisesti julkaisematta, vaikka en kaikkein tiukin sensuroija olekaan. Tämän lisäksi sama tyyppi kuitenkin tehtailee aloituksia mm. vauva.fi-palstalle, joissa on pohtinut mm. miten joku voi olla näin järkyttävän läski, käynkö oikeasti kuntosalilla ja mitä siellä teen, pitäisikö koirastani tehdä eläinsuojeluilmoitus, kenen bloggarin kanssa olen ystävystynyt vain siksi, että tämä on suositumpi kuin minä ja haluan hyötyä siitä ja niin edelleen. Kirjoitin asiasta hiljattain postauksen, jotta saisin selitettyä lukijoilleni sitä, miksi into on kateissa, ja sitä, miksi saattaisin jossain vaiheessa estää anokommentoinnin kokonaan. Tuo anokommentoinnin esto ei kuitenkaan ole lopullinen vastaus, sillä se ei auta tuohon keskustelupalstatörkyyn, jota tulee kuulemma eri ip-osoitteista (otin yhteyttä ylläpitoon).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kokemusten jakamisesta mutta ikävä kuulla mitä olet saanut kestää. Jos oisit kirjoittanut tuon Demi-postauksesi täysin vastakkaisesta näkökulmasta, niin luulisi sen herättäneen ennemminkin närää. Todella älytöntä ja ikävää. Mutta ehkä kyseessä on aihe, joka aiheuttaa ihmisissä reaktioita, kirjoittaa siitä sitten mistä näkökulmasta tahansa.

   Sitä mitä keskustelupalstoilla tapahtuu on sitten tosi vaikea kontrolloida. Melkein pitäisi rikosilmoitusta tehdä, jos palstan itsensä puolesta ei harrasteta mitään kummempaa sensuuria.

   Poista
  2. Aika tehokkaasti tuolla vauva.fi:ssä on kyllä poistettu ne asiattomat ketjut sitä mukaan, kun niitä ilmiannan, mutta kun törkyä tulee aina eri ip-osoitteesta, niin ei bannitkaan oikein auta estämään niiden tehtailua kokonaan ja toisaalta tekijää on sitten poliisinkin hankala selvittää. Mulla on valitettavasti kokemusta tästäkin (muusta yhteydestä tosin).

   Poista
  3. No lohdullista kuulla, että siellä edes poistetaan niitä.

   Poista
 8. Minulla on tähän mennessä oman blogini puolelta oikeastaan vain positiivisia kokemuksia anonyymeistä. Kommentit ovat olleet ihan vain paria satunnaista tapausta lukuunottamatta todella asiallisia - joko positiivisia, neutraaleja tai asiallisen kriittisiä :) Tässä kohti täytyy kuitenkin koputtaa puuta, sillä seuraan paljon muita blogeja, joista osassa esiintyy aivan järkyttävää ja asiatonta kommentointia nimenomaan anonyymien kommentoijien taholta. On aika huolestuttavaa, miten pieni kynnys joillakin ihmisillä on huudella netissä nimettömänä todella törkeitä asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Ehkä jotkut eivät vain tiedä sitä kuinka heidät voitaisiin tarpeen tullen jäljittää ip:n perusteella. Jos siis kirjoittelee aina kotikoneelta ja on tietty ip.. Toivottavasti saat jatkossakin vain normaaleja anonyymikommentteja!

   Poista
 9. Itse kommentoin lähes aina näin "anonyyminimimerkillä". Minulla on tunnukset, mutta niistä näkyy koko nimeni, enkä halua että esimerkiksi nimeäni googlaamalla pomppaisi hakutuloksissa esiin joitakin kommentteja blogeissa. Ja tietenkään en myöskään halua tunnustaa lukevani kaikkia blogeja joita luen :D Ikinä en kuitenkaan mitään ilkeitä kommentteja kirjoita ja kommentoinkin todella harvoin. Silloin kun päädyn kommentoimaan, niin joko minulla on jotakin todella painavaa sanottavaa, positiivista sanottavaa tai jokin kysymys.

  En halua olla täysin anonyymi ja kommentoinkin aina kuitenkin omalla etunimellä, joskin kaipa tämäkin määritellään anonyymiksi :D Syy tunnuksettomaan kommentointiin on kuitenkin juuri tuo, että tunnuksillani kommentoidessa näkyy etu- ja sukunimeni, jolloin kommentit löytyvät myös googlaamalla. Ja en tosiaan tähä osaa muuttaa, joten näillä mennään :D

  Vielä pakko lisätä, että sinulla on todella kiva blogi! Vaikkei itselläni blogia enää olekaan, niin tätä on silti kiinnostavaa lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oma oikea kokonimi kommenteissa ei tosiaan ole se kivoin juttu, vaikka ihan painokelpoista asiaa puhuisikin. Ymmärrän kyllä valintasi. Tosin jotkuthan käyttävät omaa nimeäänkin.

   Kiitos, yritän kirjoitella niin, että blogittomatkin viihtyisivät!

   Poista
 10. Täällä myös yksi hullu, jonka kommenttilaatikko on avoin Anonyymeille. Ensisijaisesti syynä oli alkujaan se, että tasapuolisuuden vuoksi, koska kirjoitam itsekin nimimerkillä, en halunnut rajoittaa kommentointia. Pahimmat töryt kun voi poistaa vielä jälkikäteenkin.

  Olen myös blogannut melkoisen kauan ja useammalla blogilla, joista ensimmäiset ovat hiipuneet pois ja koskaan en ole saanut niin järkkyä kommenttia, joka olisi järisyttänyt mielenrauhaani. Sen verran kärkevästi olen aina osannut halutessani vastata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin annan anonyymien kommentoida. Mutta luen ensin itse kaikki kommentit. Hulluksi meinasin sitä, joka ei itse hyväksy kommenttejaan vaan ne julkaistaan automaattisesti :)

   Onneksi meitä hirveiltä kommenteilta säästyneitä on näin monia!

   Poista
 11. Itselläni ei ole mitään tunnuksia, joten jos kommentoin niin kommentoin anonyyminä. Itselleni oli aika yllätys tämä kirjoitus, en ollut ikinä ajatellut, että bloggaajat suhtautuvat heti negatiivisesti (vahva sana, mutta tähän hätään en keksi muuta:) jos näkevät, että anonyymiltä on tullut kommenttia. Itse siis kommentoin positiivisia asioita tai esitän bloggaajalle postaukseen liittyvän kysymyksen. Tunnuksia en ole luomassa ja muutenkin aika vähän kommentoin, joten taidan jättää koko kommentoinnin entistä vähemmälle.

  Sinulla on tosi kiva blogi! Tällainen ei bloggaavakin näköjään oppii paljon uutta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa ja kiitti :)

   Älä ihmeessä jätä kommentointia tämän jutun perusteella! Kaikista anonyymeistä ei ajatella pahasti, sillä kommentin sisältöhän sen ratkaisee. Mutta koska yleensä ne huonoimmat jutut on juuri anonyymien sanomisia, niin herkästi tehdään johtopäätöksiä ja minunkin juttuni käsittelee anonyymejä aika yksipuolisesti. Ja eivät kaikki ajattele heti huonoa.

   Epäilen myös, että anonyymien kommentit otetaan juuri nimettömyyden takia herkemmin ilkeiksi kommenteiksi, vaikka sama juttu jonkun nimimerkin sanomana olisi ihan ookoosti sanottu.

   Poista
 12. Väitän, että bloggaaja pystyy suurimmaksi osaksi itse vaikuttamaan siihen kuinka paljon paskakommentteja anonyymeiltä tulee. Tosin se vaatii tekstin rajaamista sekä myös jonkinlaista blogikentän tuntemusta, että osaa suhtautua kommentteihin tyynesti ja joko olla julkaisematta niitä tai sitten vastata niin onnettoman tylsä vastaus ettei anonyymiä yksinkertaisesti kiinnosta tapella tällaisen daijun kanssa.

  Itse julkaisen aika monia provokommentteja, koska niiden taso on niin avuton. "leikkaa ton sun pojan etuhiukset ettet joudu lastensuojelun kynsiin". Jos vastaukseni on luokkaa "joo, onhan se aika pitkä, mutta me nyt yritetään kasvattaa sitä" se ei hirveänä kerjää lisäavautumista anonyymeiltä :)

  Mutta kuten tekstissäsikin sanottu, osa bloggareista käyttää näitä anonyymikommentteja hyväkseen ja keräävät sillä kiinnostuneita lukijoita. Mikäs siinä, tosin itse en vain enää jaksaisi sellaista mesomista ja mieluummin mulla on vähemmän kivoja lukijoita kuin paljon typerää mesoamista. Ja siihen voin kyllä itse vaikuttaa paljon sanojen asettelulla ja ihan aihepiirirajauksilla. Tää saattaa kuulostaa absurdilta muotiskenelle, mutta äitiblogissa voi saada turpaansa ihan äidinmaidonkorvikkeen mainitsemisesta (been there, done that!) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, asiaan pystyy vaikuttamaan paljon itsekin. Olen myös moneen otteeseen muotoillut tekstejäni etten saisi ketään anonyymiä tai nimimerkkiä nettiraivon valtaan. Jokaisella skenellä on omat ongelmakohtansa :D

   Provoihin on aina mukava vastata todella leimisti. Tuskin niitä kauaa saa, kun lähettelijät huomaavat ettei niihin kauheasti reagoida. Ja sitähän niillä haetaan.

   Poista
 13. ps. Onko joku jo kysynyt, et onks sulla sitten vielä erikseen muotiblogi? Kun tossa kuvauksessa niin lukee, et muotibloggari ja musta tää on enemmän bloggaamisblogi ku muotiblogi. T: utelias

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei ole suoraan kysynyt mutta netistä on kyllä haettu kuka minä oikein olen :D Minulla on kyllää muotiblogia ja muutakin projektia ja kutsuisin itseäni muotibloggariksi mutta tämä blogi on pyhitetty bloggausjutuille. Tuo on kirjoitettu tahallaan noin epäselvästi ;)

   Poista