sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Epäilyttäviä vieraita blogissa

Onko sinun blogissasi käynyt epäilyttäviä vieraita? Tuntuuko sinusta siltä, että blogiisi on linkattu jossain aivan kummallisilla sivuilla? Huolestuttaako? Pelottaako?

Tuskinpa ketään on vielä pelottamaan alkanut mutta ymmärrän kyllä, jos blogissa käyvät oudot vierailijat aiheuttavat pientä huolta. Siksipä niistä onkin hyvä tehdä kokonainen postaus. Alunperin sain aiheeseen liittyvän kyselyn Toinen Jalka Italiassa -blogista, jonka kirjoittaja Taitsi oli pannut merkille blogin kävijätilastoissa näkyvät oudot osoitteet. Taitsin lisäksi varmasti monet muut ovat huomanneet epäilyttävät kävijät, joten pitihän tästä tehdä ihan julkinen juttukin. Jos et ole vielä ihan varma mistä puhun mutta hokemani epäilyttävät kävijät ovat saaneet sinut valpastumaan, jatka ihmeessä lukemista mutta ota samalla rennosti.

Oudot vierailijat löytyvät useimmiten Bloggerin kautta kävijätilastoja seuraamalla. Bloggerissa liikenteen lähteissä voi näkyä entuudestaan tuntemattomia osoitteita kaikenmaailman googlejen ja blogilistojen sekä tuttujen blogien lisäksi. Näistä osoitteista on siis tullut kävijöitä sivuillesi. Tämmöisiä osoitteita voi olla näkyvissä etenkin silloin, kun liikennettä ei tule paljon muista jo tuntemistasi osoitteista tai jos katsot mistä liikennettä tulee juuri nyt tai juuri tämän päivän aikana. Bloggerhan listaa vain kymmenen ensimmäistä osoitetta. Esimerkkejä epäilyttävistä osoitteista on mm. blogsrating.pw, filmhill, flf-course, jne. jne. Tämmöisten osoitteiden ilmaantuessa liikenteen lähteiden listaan ei valitettavasti kannata hihkua iloisena siitä, että oma blogi on vihdoin noteerattu ulkomaita myöten. Siitä ei valitetttavasti ole kyse. Epäilyä ja ihmetystä voivat aiheuttaa myös ihan Googlen kautta tulevat haut, joissa on aina sama hakusana ja ne johtavat aina blogin jollekin tietylle sivulle. Sama haku voi toistua joka päivä ja vierailu kestää vain muutaman sekunnin. Ahkeria vieraita ovat myös Venäjän suurimmasta hakukoneesta Yandexista tulevat mitä kummallisimmat haut.

Miten näiden outojen osoitteiden kanssa sitten tulisi toimia? Voivatko ne aiheuttaa jotain haittaa omalle koneelle tai ottaa vaikka vallan koko blogista? Kukaan ei varmasti halua, että sellaista pääsisi tapahtumaan. Minulla on aina joka sivustolla vastaavia epäilyttäviä vierailijoita ja olen tyynesti jättänyt ne omaan arvoonsa. Eipä minulla ole koskaan mitään ongelmia niiden pohjalta syntynytkään (tietääkseni). Nyt kysyin kuitenkin varmuudeksi itseäni viisaammilta tietokonenörteiltä olenko toiminut väärin antaessani moisten osoitteiden tuoda jonkinlaista liikennettä blogiini. Minulle vastattiin, että voin jatkaa elämääni yhtä huolettomasti. Samalla selvisi vähän muutakin, josta seuraavaksi lisää.


Oudoista osoitteista tulevat vierailijat ovat todennäköisesti robotteja tai muita spammiohjelmia. Kukaan ei siis ole tllut ajatuksella lukemaan juttujasi ja ihailemaan kuviasi. Varsinaisia haittaohjelmia, jotka syövät koko koneesi blogeinesi ne eivät ole. Sellaisen inhottavan tuhoavan haittaohjelman voi saada todennäköisemmin esimerkiksi jonkin blogiin ladattavan pluginin myötä. Jos Bloggerisi ei lähettele sinulle mitään avunhuutoja ja varoituksia hirveistä ongelmista ja kaikki näyttää muutenkin hyvältä, olet selvinnyt ilman mitään haittaohjelman invaasiota. Semmoiset ovat siis todella harvinaisia, jos et lataile ahkerasti kaikenmaailman lisäosia blogiisi.

Kun oudot vierailut eivät siis ole vaaraksi blogille, en ajatellut tehdä syväluotausta niiden todelliseen tarkoitukseen ja sisältöön. Sen kuitenkin tiedän, että niistä tulevien käyntien syy saattaa olla mm. sähköpostiosoitteiden etsiminen blogista tai ne voivat olla hakukoneiden omia robotteja, jotka arvioivat sivuston sijoitettavuutta hakukoneessa. Tai sitten ne yrittävät jättää spammikommenttia blogiisi mutta Bloggerissa sen onnistuminen on todella harvinaista, toisin kuin Wordpresissä.

Sinunkaan ei kannata mennä sen tarkemmin tutkimaan osoitteiden alkuperää, eli mihin ne oikein vievät. Kaikella todennäköisyydellä sivustolla ei ole näkyvää mainintaa blogistasi tai mitään siihen viittaavaakaan. Siellä on suuremmalla todennäköisyydellä tissikuvia. Ei siis kannata mennä klikkailemaan näitä tilastojen osoitteita, jos haluat pelata varman päälle ja välttyä ikäviltä pöpöiltä. Vaikka monissa "miten välttyä spammiliikenteeltä" -ohjeissa sanotaankin, että olet todennäköisesti itse käynyt linkkaamassa blogisi osoitteen ko. sivustolle ja voit pyytää, että se poistetaan sieltä, tästä harvoin on kyse. Ensinnäkin, et varmasti ole käynyt linkkaamassa blogiasi näille sivustoille ja kukaan tuskin vastaa tai toimii, jos anelet osoitteesi poistamista sivulta. Osoitteesi on varmasti poimittu jotain ihan muuta kautta.

Kerroin jo Google Analytics -sarjan ensimmäisessä postauksessa, että Bloggerin ja Analyticsin ilmoittamat määrät kävijöistä voivat erota aika radikaalistikin Bloggerin näyttäessä aina enemmän. Taustalla ovat tosiaan nämä oudot kävijät, jotka Blogger laskee mutta jotka Google Analytics osaa jättää pois tuloksista. Toivottavasti tämä pieni infopläjäys rauhoitti niitä, jotka ovat ajatuksia näille oudoille kävijöille suoneet. Toimenpiteisiin siis on syytä ryhtyä vasta sitten, kun huomaa tai epäilee kävijöiden oikeasti aiheuttavan jotakin häikkää.

16 kommenttia:

 1. Itsekin olen ihemtellyt näitä outoja osotteita, vaikka arvelinkin niiden olevan jotain hämärää. Kerran kumminkin klikkasin erästä tuollaista osoitetta ja alastonkuviahan sieltä pompsahti silmille. Äkkiä vaan raksia painamaan ja pelkäsinkin joidenkin viirusten vallanneen koneeni. Nyt tämän postauksen myötä epäilyni vahvistui näiden osoitteiden suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika samanlainen kokemus on itselläni. Mutta tosiaan rauhassa saisi kuitenkin ottaa.

   Poista
  2. Samanlainen kokemus täälläkin...onneksi ei ollut lapset vieressä...!

   Poista
 2. Huomasin ton blograting sivuston kanssa oman blogin kävijöissä. Klikkasin kerran sinne sisään ja mietin, et tolta sivulta ei oo voinut kukaan elävä ihminen tulla :'DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne voivat olla todella hämääviä, jos uskoo oikeiden kävijöiden tulevan sieltä. Sitä miettii, että mitä minun blogistani on puhuttu jollain sivulla :)

   Poista
 3. Taasen hyvä juttu! Noin olen itsekin päätellyt asian olevan ja jättänyt oudot osoitteet huomiotta. Analyticsin asennettuani olen muuten ollut tyrmistynyt tulosten erilaisuudesta verrattuna bloggerin lukemiin. Mun blogi taitaa olla robottien suosikkikohde :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ero on tosiaan aika suuri ja niin on järkytyskin, jos on pidempään seurannut kävijöitä vain Bloggerin kautta. Kaikilla taitaa onneksi niitä botteja olla :)

   Poista
 4. Noita hämmentäviä osoitteita kyllä omassa blogissakin riittää, lisäksi Instagramiin tulee päivittäin ihan selkeitä tykkäys/seurantabotteja niin että alkaa jo vähän käpy palaa :D Kaikenlaista yrittäjää sitä kyllä nettiin mahtuu, mutta tosiaan paras vaan jättää huomiotta. Paria osoitetta tullut joskus klikattua, ja kaikenlaista turhaa spämmiähän siellä takana vaan on. Osa boteista varmaan ihan tietoisesti vaan tahtoo näkyä blogien statistiikassa että saisivat klikkauksia blogien omistajilta ja myytyä laihdutuslääkkeitä tms. turhaa :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai semmoisia löytyy Instagramistakin... Itselle ei ole bottien merkitys aina oikein auennut, eli myykö, ostaako vai viekö ne jotain :) en toisaalta edes halua tietää, jos ne eivät minua sen kummemmin häiriköi.

   Poista
 5. Olen itse aina miettinyt niitä, mutte en ole ikinä uskaltanut linkata:D Arvelinkin niiden olevan jotain "robotteja", mutta onneksi sain varmistuksen asiaan nyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän moni on niitä nähtävästi miettinyt. Hyvä tosiaan, että tuli tehtyä tästä pieni juttukin muille eikä vain vastattua Taitsille.

   Poista
 6. Iso kiitos Susanna mahtavasta tutkimustyöstä ja jutusta!

  ..puhumattakaan tuosta loistavasta kuvituskuvasta, joka voisi olla suoraan tämän bloggarin elämästä..!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi hyvästä kysymyksestä! Kieltämättä kuva herätti minussakin sympatiaa tai ehkä jopa samaistuin siihen :)

   Poista
 7. Huh helpottavaa tietää että näitä on muillakin. Mielenkiintoinen blogi sulla, löysin tämän eilen ja jäin heti koukkuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Hansu! Kiva kun löysit tänne. Noita vierailijoita taitaa olla ihan kaikilla blogeilla ja sivustoilla.

   Poista
 8. Kiitos paljon tästä tekstistä!

  VastaaPoista