torstai 11. heinäkuuta 2013

Paljonko bloggaus vie aikaa?

Bloggaaminen on monelle mukava harrastus. Mutta totuuden nimissä on sanottava, että tämä harrastus voi olla harvinaisen aikaa vievää puuhaa. Jos käy vaikka kahdeksasta neljään töissä ja pitää samalla aktiivisesti blogia, yhtäkkiä voi huomata lähes kaiken vapaa-ajan uppoavan koneella kyhjöttämiseen. Jos ja kun touhu on todella mielekästä, ajan kuluttaminen näin ei haittaa ollenkaan. Voisi ne tunnit huonomminkin käyttää! Sitä ei välttämättä edes huomaa kuinka paljon aikaa bloggaaminen todellisuudessa vie. Tiedätkö sinä kauan kulutat aikaasi blogin parissa? Tiedät tai et, lue juttu loppuun, sillä siellä on haaste sinulle.

Välillä voi tosin tulla hetkiä, jolloin kokee oman aikansa hyvin rajalliseksi ja blogin vievän turhan paljon tunteja. Omalta lähipiiriltäkin voi tulla huomautuksia ainaisesta koneella istumisesta. Edellisen postauksen kommenteissa Mitä Mä Tekisin -blogin Tylsistynyt Perhe miettikin sopivasti sitä, miten bloggarit käyttävät aikansa, kun huomiota vaativat myös mm. mies, lapset, koti, ja kenellä mikäkin. Aihe oli mietittynyt minuakin pitkään ja päätin julkaista tämän jutun jo nyt.Blogittoman silmissä tämä voi vaikuttaa todella simppeliltä ja nopealta harrastukselta mutta sitä tämä harvoin on. Sen kuin vain istuu alas ja kirjoittaa pikkuisen jotain, kopsaa nettikaupasta pari kuvaa ja tällää oman naamakuvan puhelimen kätköistä nopeasti joukon jatkeeksi. Joidenkin on siksi ehkä myös erittäin vaikea sulattaa sitä, että bloggari voi saada näennäisesti täydellisestä hömpästäkin koostuvan bloginsa pitämisestä palkkaa: palkka juoksee kunhan kyhää nopeasti yksi tai kaksi postausta päivässä, niin loppupäivän voikin sitä laiskotella muiden touhujen parissa. Ja kaikista kauheintahan on, jos niitä postauksia tulee harvemmin kuin kerran päivässä! Kuinka bloggari kehtaa! No hyvin kehtaa: blogin pitäminen vie usein  niin pirusti aikaa, että siitä nostaa mielellään jotain palkkaakin. Minusta palkan ja muiden tulojen saaminen blogista on hieno juttu, kun ottaa huomioon minkä siivun ajastaan ja elämästään siihen voi kuluttaa. Minullekin kelpaisi jonkinsortin tuntipalkka tämän blogin pitämisestä mutta koska olen oma työnantajani, palkkaa ei tipu. Monille blogi on kuitenkin se harrastus ja rahan saanti sen pitämisestä muutamia mainoksista tulleita eurosia lukuunottamatta ei ole mikään selvyys -tai edes tavoite. Vähän niin kuin jalkapallo on toisille harrastus ja toisille työ: kaikista ei voi tulla mitään Messejä mutta silti palloa potkitaan useitakin tunteja viikossa. Onhan se niin mukavaa touhua!

Mihin se aika sitten blogatessa kuluu? Tässä lyhykäinen lista ihan perustason blogitoimista, jotka vievät oman aikansa:

 • Postausten suunnittelu ja kirjoittaminen. Tämähän on lähes itsestäänselvyys. Suuri osa ajasta menee juttujen kirjoittamiseen. Jos juttu ei oikein luista tai aihetta on vaikea keksiä, kirjoitellessa voi mennä hyvinkin pitkään. Aiheesta riippuen myös taustatyön tekeminen postausta varten voi olla tarpeellista. Siinähän voi kulua tunti jos toinenkin, oli sitten kyse tieteellisen artikkelin lukemisesta ja referoinnista, muiden blogien selailusta, tai sopivien sukkien etsimisestä verkkokaupoista sekä mainoslinkkien liittelystä. Vähän tekstiä sisältävän postauksenhan nyt kirjoittaa nopeammin kuin pitkän romaanin mutta pitkiä juttuja julkaiseva blogi voi postata harvemmin kuin lyhyitä juttuja julkaiseva, jolloin molempien viikottainen kirjoittamiseen kulutettu aika voikin olla yhtä suuri. Jos on taipumusta oikolukuun lopuksi, se vie myös muutaman minuutin mahdollisine korjauksineen.
 • Kuvaaminen ja kuvien käsittely. Laadukkaiden kuvien räpsiminen vie luonnollisesti aikaa: on tilanteen lavastusta, asettelua, kameran asetuksia, kuvakulmia, ym. ym. Ihan yhden räpsäyksen taktiikalla ei aina pärjää. Oma aikansa kuluuu myös sopivien kuvien valitsemiseen, niiden mahdolliseen muokkaamiseen ja ite juttuun lataamiseen ja asetteluun. Myös vähemmän laadukkaisiin otoksiin turvautuvalla blogilla menee jonkin aikaa kuvien nappaamiseen ja lataamisen koneelle. Sellainen blogi, joka ei omia kuvia käytä, kuluttaa aikansa sopivien kuvien etsimiseen netistä. Se ei aina ole mikään nopea temppu.
 • Kommenttien lukeminen ja niihin vastaaminen. Kun juttu on vihdoin ulkona, huomio siirtyy kommentteihin. Jos bloggari lukee itse kaikki kommentit ennen julkaisua, aikaa voi kulua ihan mukavasti. Tietenkin se riippuu kommenttien määrästä. Vaikka kommentit ilmestyisivät automaattisesti postaukseen, oletuksena on, että bloggari käy ne sieltä kuitenkin lukemassa. Ja totta kai niihin vastaamiseen saa upotettua hyvinkin monta minuuttia. Jos vastaa kaikkiin saamiinsa kommentteihin, kello voi olla jo aika paljon. Tämä kommenttirumba ei sitten rajoitu vaan siihen postauksen julkaisuhetkeä seuraaviin tunteihin, vaan se on ikään kuin jatkuvasti taustalla. 
 • Yhteydenottoihin vastaaminen. Kaikki bloggarin ja yleisön kommunikointi ei tapahdu siellä kommenttiboksin puolella. Sähköpostiin voi tulla enemmän tai vähemmän viestejä, joihin vastaamiseen menee oma aikansa. Nämä viestit voivat olla lukijoilta tai sitten muita yhteistyöpyyntöjä, tms. 
 • Muut toimet. Tähän joukkoon voi kuulua mitä vaan blogiin liittyvää toimintaa. Jollain aikaa kuluu erilaisten yhteistöiden suunnitteluun, vierailuihin, tapaamisiin, kekkeröintiin, ym. Bloggaria on ehkä pyydetty tai kutsuttu näihin rientoihin tai sitten ne ovat ihan bloggarin omatoimisia tempauksia. Sellainen voi olla vaikka reissu uuteen vaatekauppaan, jotta voisi tehdä siitä jutun blogiin. Joillain tämmöisiä touhuja osuu useampi yhdelle viikolle, jollekin ei koskaan  -ja kaikkea siltä väliltä. 
Tässäpä siis oli näitä ihan yksinkertaisimpia aikavarkaita. Jokaisella voi olla omat nopeat ja sitten ne hitaat blogitoimet. Itselläni menee joskus parikin tuntia yhden jutun kirjoittamiseen. Harvemmin alle tunnissa on juttua tehty, vaikka siltä voisikin vaikuttaa. Esimerkiksi taannoista banneripostausta tein hieman alle neljä tuntia. Jos innostuu muokkailemaan ulkonäköä tai muuta sellaista, niin siinähän sitten tulee vietettyä yksi jos toinenkin hetki blogin parissa. 

Sitten se haaste, jota lupailin tuolla alussa: eli jos sinua yhtään huvittaa (ja aikataulusi antaa myöten), niin kirjaapa viikon ajalta kaikki blogiisi käyttämäsi tunnit ja minuutit ylös. Voit sitten viikon päästä tulla kertomaan tämän postauksen kommenttiosioon, paljonko aikaa kului ja/tai yllättikö tulos sinut. Sillä ei ole mitään väliä milloin tämän mittauksen suoritat, sillä tämä postaus ei vanhene koskaan. Ja totta kai tähän saa heti avata sanaisen arkkunsa ja kertoa vaikka arvioita ajankulusta, tai siitä onko blogissa roikkuminen aiheuttanut suuria perheriitoja, tai olisiko aikaa jakaa enemmänkin, jne. jne.! Itse tein tämän tempun jo jonkin aikaa sitten, kun huomasin istuneeni ehkä turhan paljon koneella. Voin jakaa tulokset tässä:

Sunnuntai 23.6. 
Tämähän oli ns. juhannuslomaa mutta heräsin aamulla pirteänä kuin peipponen ja vastasin kolmeen sähköpostiin, joista pari vaatii suurempaa tutkimusta. Saan jonkin verran henkilökohtaisia pyyntöjä koskien blogeja tai bloggaamista ja vastaan niihin mielelläni. Illalla julkaisin vielä Pinterest-postauksen, joka oli jo puoliksi valmis. Tutkin vielä ennen julkaisua Pinterestiä ja siellä olevia suomalaisia bloggareita. Päivän saldo: 4h 15min.

Maanantai 24.6.
En julkaissut mitään mutta kommenttien ja sähköpostin lukemiseen ja niihin vastailuun meni 20 min. 

Tiistai 25.6. 
Kirjoitin Apua, blogi on muuttunut -postauksen. Etsin siihen illalla liiankin kauan sopivaa kuvaa ja julkaisin tuotoksen. Hoidin kommenttipuolta. Aikaa meni 2h 20min. 

Keskiviikko 26.6.
Noin 5 minuuttia muutaman kommentin kanssa päivän mittaan. Ihmiset ovat lomalla!

Torstai 27.6.
Tälle päivälle osui Google Analytics -postaussarjan hahmottelua mielessä ja ensimmäisen osan kirjoittamisen aloitus. Uuden Analyticstilin luominen ja screenshottien näpsiminen sieltä. Tekstin kirjoittelua ja muokkausta selkeämpään muotoon sekä kuvien asettelua. Seuraavaan osaan ehdottomasti tulevien tekstien kirjoittamista luonnokseen, ettei vaan unohdu sitten. Taisi siellä jokunen kommenttikin tulla katsastettua heti aamulla. Kello löi: 1h 50min. 

Perjantai 28.6.
Eilisen postauksen viimeistely ja julkaisu illalla. Muutamiin kommentteihin vastaaminen siihen perään puhelimella sängyn pohjalta. About 25 min.

Lauantai 29.6. 
Kommenttien lukua ja niihin vastaamista heti aamutuimaan ja pikkaisen päivälläkin, yhteensä noin 10 minuutin verran.

Viikon saldo: 9 tuntia ja 25 minuuttia.

Sehän on aika vähän. Mutta toisaalta se on paljon. Tuossahan oli vain kolme postausta ja nythän on siis paras kesälomasesonki, joten kommenteissa oli ehkä hieman vähemmän puuhaa. Luin myös muita blogeja mutta en laskenut siihen kulunutta aikaa, sillä välillä teen sitä ihan huvikseni ja välillä taka-ajatuksena on tämän blogin pyörittämiseen liittyvät toimet. Tosiaan, toisille tuo aika voi olla todella paljon ja toisille taas hyvin vähän. Sehän riippuu paljon siitä mitä muuta tekee. Vaikka itse inhoan jatkuvaa kiireisen elämäntavan korostamista ja hehkutusta, olen joutunut toteamaan olevani sen verran kiireinen, että joitain asioita on karsittava toisten vuoksi. Tykkään tästä blogista niin paljon ja käytän siihen mielelläni aikaa. Olen täällä vähän maininnut, että minulla on muitakin omia nettiprojekteja, joten aikaa menee niihin muihinkin jonkin verran viikossa. Mutta olen tämän myötä myös todennut parhaaksi luopua joistain toisista projekteista lähes kokonaan tai sitten käyttää niihin huomattavasti vähemmän aikaa, sillä en halua päivieni koostuvan yksinomaan ruudun tuijottelusta. Joihinkin uusimpiin älynväläyksiini en ole edes lähtenyt mukaan: olen oppinut priorisoimaan asioita (hieno sana, hieno taito). Ja ai niin, onhan minulla töitäkin ja muutakin elämää koneen ulkopuolella!

36 kommenttia:

 1. "Jos on taipumusta oikolukuun"

  Olen luullut, että oikoluku on itsestäänselvyys. Onko oikeasti ihmisiä, jotka truuttaa julkisen tekstin ilmoille ilman minkäänlaista tarkistusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ehkä halua enää elää.

   Poista
  2. On. Heti osaisin nimetä yhden :D

   Tänään meni kuvankäsittelyyn ja postauksen kirjoittamiseen reilut 2 tuntia, tuskin uskallan viikkokohtaista saldoa edes arvailla.. Tällä hetkellä olen muutenkin kesätyölomalla, joten blogi on jäänyt vähemmälle huomiolle. Pitääpä palata haasteen pariin sitten, kun syksy tulee ja olen palannut sivistyksen pariin!

   Poista
  3. Juu, palaa ihmeessä. Mielenkiintoista kuulla! Ja onnittelut Inspirationista :)

   Poista
 2. Bloggaamiseen menee todellakin aikaa, se käy mielestäni jopa toisesta työstä. Itse teen välillä sitä, että bloggaan vaikka yhtenä päivänä viikosta koko illan ja kasaan postauksia. Sitten voikin pitää vaikka muutaman blogiteksti- vapaan päivän, käy vaan julkaisemassa valmiit postaukset tai jopa ajastaa ne. Toki kommentteja tulee käytyä valvomassa tästä huolimatta.

  Niin ja kröhöm, täällä ilmoittautuu yksi, joka ei oikolue tekstejään, välillä sen varmasti sitten huomaakin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, työstähän se käy. Käytin tekstissä sanaa harrastus, koska työ -sanalla on joskus jotenkin negatiivinen kaiku :) Kätevä järjestely muuten tuo bloggausilta!

   Poista
 3. Mulla aikaa menee esim ruuan laittoon (torstaisin) kun mä lauantaina postaan aina helpon kasvisruokareseptin tai muun helpon reseptin (yleensä kalaa). Käsitöihin ja askarteluihin käytettyä aikaa en laske blogiin, sillä tekisin ne joka tapauksessa, tosin blogi innoittaa pysymään aikataulussa niiden kanssa.

  Kuvaukset hoidan yleensä kerran viikossa viikonloppuna, jos aurinko paistaa keittiööni ja Panua kuvaan silloin kun se tekee jotain huomionarvoista. Toivottavasti minun lukijani pitävät kissakuvista yhtä paljon kuin minä pidän muiden kissakuvista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on selkeä aikataulu. Ainakin siis tuon ruoanlaiton suhteen. Kissakuvat ovat yleensä varma nakki: kaikki pitävät niistä!

   Poista
 4. Totta! Yllättävän paljon bloggaamiseen saa kulumaan aikaa, varsinkin jos tahtoo pitää (ainakin suht) laadukasta blogia. Poikaystävä kirjoitti päälle viikko sitten blogiini postauksen ja päivitteli sitä kuinka yllättävän vaikeaa koko homma onkin! Harva sitä tajuaa kuinka monta vaihetta yhden postauksen kirjoittamiseen kuuluukaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskan postauksen poikaystäväsi on kuitenkin saanut aikaan! Vaivan arvoista siis :)

   Poista
 5. Hui, en edes uskalla ajatella kuinka monta tuntia viikossa kulutan blogiin. Vaikka sitä ei välttämättä heti uskoisi. Yhden postauksen tekemiseen voi tosiaan joskus mennä useampiakin tunteja. Lisäksi olen tosi tarkka oikolukemisesta. Vaikken mikään huippukirjoittaja ole, en itse kestä lukea kirjoitusvirheitä sisältävää tekstiä sitten ollenkaan. Jos vaikka yksi sama "täyte" -sana esiintyy samassa kappaleessa kahteen kertaan, menee multa huomio heti kieleen eikä niin sisältöön. Aina "esikatselen" jokaista postausta kymmeneen kertaan, että menevät rivit ja kuvat ja tekstit siististi. En nimittäin myöskään kestä mitään extravälejä keskellä tekstiä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikoluku ja muu tarkistelu voi viedä paljonkin aikaa ja sen takia varmaan moni jättää sen vaiheen tekemättä. Postauksen loppupuolella on jo niin poikki, että haluaa vaan jutun pois käsistä mahdollisimman nopeasti :) Itse yritän ainakin silmäillä kaiken läpi.

   Poista
 6. Pitääpä toteuttaa tuo haaste jollakin viikolla! Tosi vaikea näin äkkiseltään sanoa, paljonko blogin parissa kuluu aikaa, kun kaikki blogiin liittyvä tekeminen ei ole sellaista aktiivista kuvaamista, kirjoittamista ja niin edelleen, vaan myös asioiden pyörittelyä päässä, ohikiitäviä ideoita, joita kirjaa ylös työmuistiinpanojen kulmaan ja niin edelleen. Ja blogger mulla on joka tapauksessa auki melkein aina, kun koneella olen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toteuta ihmeessä! Juuri tuommoisiin näennäisen pienistä bloggauspätkistä voi kertyä yllättävän paljon minuutteja viikossa.

   Poista
 7. Pitääpä itsekkin toteuttaa toi jos vaan muistann..:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti muistuu mieleen!

   Poista
  2. Muistin toteuttaa, teen varmaan blogiinkin asiasta postausta. Mutta laittelen tähän vielä näitä tarkkoja aikoja parilta päivältä.

   12.7
   kuvien lajittelu, muokkaus, kuvapainnotteisen postauksen kirjottaminen 1h
   kommentteihin vastaaminen 20min
   yht: 1h 2min

   13.7
   Valmiiksi kirjoitetun postauksen julkaiseminen, kommentteihin vastaaminen, videon editoiminen ja lataaminen tubeen. 1h
   sponsorituotteiden valitseminen ja muiden sponsorijuttujen hoitaminen (englanniksi... jossa olen surkein ja hitain) 1h
   "fanipostiin vastaaminen" 1h
   kuukauden blogi postauksen tekeminen 40min
   3h 40min

   14.7
   kommentteihin vastaus ja videon julkaiseminen 30min
   kommentteihin vastaaminen 10min
   yht: 40min

   15.7
   Kuvien muokkaaminen 15min
   Postauksen kirjottaminen 20min
   kommentteihin vastaaminen 15min
   yht: 1h

   Poista
  3. Kiva, että toteutit näinkin pian! Todella mielenkiintoista kuulla miten ja kuinka paljon muut käyttävät aikaa blogiin. Tuostakin huomaa, että aikaa menee todella paljon myös muuhun kuin pelkän jutun kirjoittamiseen.

   Poista
 8. Tämä on aivan totta. Itsekin saatan kuluttaa jopa niiden pahamaineisten kollaasipostausten tekemiseen tunteja ja taas tunteja, selaten eri nettikauppoja, muokaten kollaaseja, kirjoitellen niihin tekstejä, jne. (Vaikka itse en näitä mainostusmielessä teekään enkä saa niistä rahaa.)

  Mietin tässä, että arviolta keskimäärin yksi postaus vie aikaa ehkä kaksi tuntia (nopeimmat ehkä tunnin, jos kyse on vaikka pelkästä sen päivän kynsilakan esittelystä kuvin, mutta siis hitaammat voivat viedä vaikka kuusikin tuntia). Toisaalta se on yleensä mielekästä ja rentouttavaa aikaa, eikä ole vielä kertaakaan tuntunut pakkopullalta. Jos ei huvita bloggailla, aina voi pitää yhden lomapäivän. Ainakaan minun blogini lukijat eivät siitä tunnu hermostuvan.

  Välillä on kyllä käynyt mielessä, että voisinkohan saada kaikesta tästä vaivannäöstä hieman taskurahojakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kaksi tuntia on jotenkin niin vakio vaikka mitä tekisi! Mutta kuudesta tunnista voisi jo jotain muutakin kuin hyvää mieltä saada. Tosin omia valintojahan nämä ovat.

   Poista
 9. Mulla lähenee kyllä normi viikkotyötunnit jos miettii et päivittäin tulee käytettyä n. 3h bloggailuun ilman vapaapäiviä viikossa oikeastaan koskaan. Esim vaikka eilen, milloin siivosin 18 000 kuvaa koneelta ulkoiseen muistiin (jotta blogikuvat mahtuvat), tein jalkakylpypostauksen, otin kuvat 2 muuhun postaukseen, vastasin kommentteihin ja luin mitä "skenessä" tapahtuu. Tänään olen vain meilaillut yhteistyökysymyksiin ja sopinut muuta aikataulua syksyksi. Jos tekisin enemmän harrastuspohjalta olisin vain ja ainoastaan iloinen päässessäni esim blogin kautta tanskaan syksyllä, mutta nyt mietin miten jostakin töistä saisi matkan ja ylläpidon lisäksi päivärahat ja palkan.

  Sen lisäksi kyllä alun innostus esimerkiksi vaatteiden testaukseen lapsella on vaihtunut aika kiihkottomaan suhtautumiseen, eli mulla on tietty aika milloin olen koneella meilissä ja vastaan kerralla kaikkiin viesteihin. Samoin aikataulutan bloggaamista tarkoituksella, koska muuten istuisin blogissa päivän. Vuosien saatossa tietty bloggaamisen tarvittava suunnittelu on alkanut tulla sentään selkärangasta, en välttämättä tarvitse kynää ja paperia enää huomatakseni millainen postaus seuraavaksi kannattaa laittaa että tasapaino sisällössä pysyy. kuulostaapa mun elämä ankealta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tämä ankealta kuulosta, vaan todella mielenkiintoiselta! Tästä voi muut ottaa mallia ajankäytön suunnitteluun ja saada esimakua siitä mitä ison blogin pitäminen noin ajallisesti voi vaatia.

   Poista
 10. Tää on niin huikee blogi! Sulla on mahtava tyyli kirjoittaa, hymyilinkin hieman joillekin kohdille joissain postauksissa täällä ruudun toisella puolen lukiessani näitä tekstejä! :3 Pakko varmaanki liittyy tänne..! Mulle aukee tän kanssa pikku hiljaa mikä omassa blogissani mättää, kun lukijoita vain 34.... ._.

  http://raastaviapostauksiapikku-citysta.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 11. Tää sun blogisi on aivan mahtava, perustin juuri uuden blogin ja sain täältä paljon vinkkejä ja apua! Sun tekstejäs on tosi mukava lukea ja niissä on paljon asiaa :DD

  VastaaPoista
 12. Erittäin hyvä&hyödyllinen postaus. Itsekin voisin joskus katsoa kuinka paljon aikaa blogiin menee. Mitenköhän lasketaan muiden blogien lukeminen? Itselläni sekin on semmoista inspiksen hakua toisinaan, niin onko se silloin myös sitä omaa blogiaikaa :D?
  Haluan myö tuoda ilmi, että paljon aikaa on mennyt myös blogin ulkoasun muokkaamiseen. Jos päätän tehdä vähän suurempaa muutosta (esim. bannerin ja fonttien vaihdot yms.) niin html-koodien yms. kanssa taistellessa on voinut helposti vierähtää se 10 tuntia, niin että homma on toki jatkunut seuraavana päivänä. Ulkoasun muokkaaminen ei tietenkään ole jokapäiväistä, mutta niin aikaa vievää, että halusin senkin otettavan huomioon;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en laskenut muiden blogien lukemista vaikka se minullakin kuuluu usein tämän blogin pyörittämiseen. Toisaalta luen niitä myös täysin omaksi ilokseni. Muita blogeja luen myös todella pienissä pätkissä, joten niihin kulunutta aikaa on vaikea arvioida tai edes laskea. Saatan harhautua johonkin blogiin esimerkiksi Facebookista, kun tarkoituksenani on ollut toimittaa jotain ihan muuta. Saat päättää lasketko sen :) Ulkonäön muokkaus on tosiaan vie paljon aikaa ja sen joutuu tekemään melkeimpä kerralla.

   Poista
 13. Nyt ollaan muuten jännän äärellä! Aloin heti tän postauksen luettuani laskemaan, kuinka paljon mulla menee aikaa :) tän viikon saldoks tuli aika tarkkaan 5 tuntia, joka koostui kuvaamisesta, kuvien valikoinnista, rajaamisesta ja lataamisesta, taustatyöstä, kirjoittamisesta, oikoluvusta ja promootiosta :P

  Olin tosi yllättyny, koska tuntu et aikaa meni paljon enemmän. Toki blogi pyörii mielessä joka päivä miettiessäni ja hahmotellessani postausideoita päässäni. Toinen juttu on valokuvaus, on vaikea määritellä kuinka paljon blogin kuvamateriaalin tuottaminen vie aikaa loppujen lopuksi, koska saatan kuvailla ulkona pari tuntiakin, mutta kaikki ei päädy blogiin. Samoin ruokakuviin ja johonki ennakoimattomiin tilannekuviin voi hurahtaa se 5-10 min päivässä ihan huomaamatta.

  Kiintoisa aihe todellakin. Tulosten perusteella mul ois hyvin varaa kiristää postaustahtia, vaik haluunki pitää blogini vaan harrastuksena niinku tähänki asti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parempi noin päin, että aikaa voisi laittaa enemmänkin. Vielä kun laskisi tuon kuinka paljon ajattelee blogin pitämistä! Siinä tulisi varmasti semmoisia lukemia, että oksat pois.

   Poista
 14. Joo. Haaste otettu vastaan ja tarkkailu suoritettu. Tulos: liikaa (perusteellisen itsereflektion paikka). Kiitos tästä silmiä avaavasta haasteesta :D. Ja puolustuksen sana lopuksi: olen jossain bloggaajien kuuluisassa alkuhuumassa vielä, vai mitä... Kuuluu varmaan asiaa ;D (yksi kiinnostava aihe muuten lisää).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pelkistetystä mutta realistisesta raportoinnista :) Hyvä aiheidea muuten! Täytyy laittaa ylös. Kyllä lukijioilta tulee ne parhaimmet aiheideat.

   Poista
 15. Mulla varsinaisen postauksen kirjoittamiseen ei mene paljon aikaa, koska valmistelen kirjoitustani mielessäni melkoisen ajan. Tuota aikaa taasen on hyvin vaikea mitoittaa, sillä työmeditaatiota saatan tehdä vaikkapa kävellessäni tai kokatessani. Kuvat puolestaan ovat mallia 'elä hetkessä' ja muokkaan ne suoraan kamerassa/kännykässä... Jos silloinkaan. Mun blogillahan ei tulla koskaan tienaamaan mitään, joten hirveitä paineita muuhun, kuin asiasisältöön ei ole. En nimittäin usko, että mikään lakitoimisto tai psykologi missään blogissa haluaa mainostaa ja noilla googlen mainoksilla ei kyllä saa margariinia leivän päälle. Mutta ihan hyvä näin. Toisella blogilla, joka on vielä vauva-asteella on vähän erilaiset tavoitteet ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti lakitoimistot, psykologit sun muutkin löytävät pian blogit mainospaikkoina (Jos eivät ole jo löytäneet). Asiasisältö on onneksi se paras ja tärkein sisältö.

   Poista