keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Palkitut blogit

Äänestyksiä ja kaikenlaisia blogien palkintogaaloja tulee joka tuutista. Juuri kun selvisimme Gloria Blog Awardseista, meidän täytyy jo valmistautua Indiedaysin kekkereihin, joissa ojennellaan taas pystejä niitä ansainneille. Mutta miten palkinnot ovat ansaittu? Taidolla, maineella vain seuraajien määrällä?

Itse en jaksa olla tuon taivaallisen kiinnostunut siitä, mitä ja ketä missäkin palkitaan. Valitsen tykkäämäni blogit sen perusteella, mistä... no, tykkään! Oli se sitten palkintopalleja kiertänyt tai ei. Välinpitämättömyyteni gaaloja kohtaan ei suinkaan johdu siitä, että blogini ei niihin ole osallistunut. Helposti voisi kuvitella, että nyt kateus kalvaa. Mikä blogikisoissa sitten tökkii?Blogit ja bloggarit ovat niin kuumaa kamaa, että kaikki haluavat hyötyä niistä ja heistä. Mikäs sen parempi idea, kuin laittaa bloggarit tavoittelemaan mainetta, kunniaa ja näkyvyyttä, ja samalla änkeä oma brändi nimineen sen palkinnon kylkeen. Otetaanpa vaikka Aussie Blog Awards, joka kisataan keväisin. Sehän on siis shampooputelin järjestämä mittelö. Jutun juonessa on mukana myös ainakin Trendi ja Lily. Kun jokainen ehdokas alkaa touhukkaana jakamaan ilosanomaa ehdokkuudestaan, järjestäjätahotkin saavat siinä sivussa sopivasti julkisuutta. Ovelaa ja käytännöllistä! Tai entäs nämä Glorian Blog Awardsit? No, se oli sentään lehti.

Näkyvyys on taattu jo ennen koko gaalaa jännittävän äänestysvaiheen aikana. Oma lukunsa ovat tietenkin kymmenet, jos ei jopa sadat, raportit itse tapahtumasta yksityiskohtaisine selostuksineen ja kuvineen. Vaikutus on siis pitkäaikainen ja sen voi uusia joka vuosi.

Blogikisoissa toistuu lähes aina se sama kuvio: tarjolla on tietyt ehdokkaat mutta onneksi omaakin saa yleensä ehdottaa. Blogit on jaettu lukuisiin kategorioihin, jotta palkintoja päästään ojentamaan mahdollisimman useasti. Ehdokkaissa suositaan jo monessa liemessä keitettyjä blogikonkareita, joilla on kieltämättä taitoa, näköä ja kokoa. Joka kisasta löytyy samat naamat joka vuosi, jos oikein mutkia oikaistaan. Nämä blogit ovat kuitenkin ehdokkaina tylsiä ja liiankin varmoja valintoja. Kehäraakkien käyttö viestii siitä, että palkintojen jakamisen perusteilla ei ole niin suurta merkitystä kuin sillä, että omaa kisaa ja brändiä saadaan pönkitettyä suosittujen blogien siivellä.

Indiedaysin käynnissä olevassa äänestyksessä on onneksi monta vaihtoehtoa (ja kategoriaa), joista valita. Mutta muutama jännä piirre tästäkin löytyy: joka kohdassa voi äänestää vaikka ehdokasta nimeltä "ei valintaa". Luulisi, että sinusta haluttaisiin joku mielipide irti liittyen blogien rankkaamiseen. Blogeista saa eteesi ensin pelkän nimen ja vasta selattuasi sponsoreiden ohi sivun alareunaan, pääset käsiksi siihen oleelliseen, eli blogien varsinaiseen sisältöön.

Noh, ei elämä ihan noin mustavalkoista ole, kuin annoin edellä ymmärtää. Kyllähän Gloriankin kekkereissä palkintoja veivät sellaiset tapaukset, joista en ollut kuullutkaan. Mutta rehellisyyden nimissä on sanottava, että vaikka blogilla oli mitali kaulassa, en silti mennyt sitä lukemaan. Tykkään, jos tykkään, ja minulle on ihan yksi hailee, mistä jotkut tuomarit tykkäävät. Toisaalta, kaikenlaiset sijoitukset ja numeroiden seuraaminen vaikka siellä Blogilistalla taas kiinnostavat. Mutta ne eivät olekaan näennäisen mielivaltaisia järjestyksiä, vaikka Blogilistan toiminnasta voi olla montaa mieltä.

Miten on sinun laitasi? Onko palkintokinkereillä sinulle merkitystä, jos et ole itse blogeinesi ehdokkaana? Äänestätkö?

20 kommenttia:

 1. Ei ole merkitystä sillä en seuraa noita tahoja jotka moisia blogipalkintoja jakavat. Esim. Gloria-lehti ei kuulu vakilukemistooni, en siis pidä sen järjestämiä blogipalkintojakaan erityisen suuressa arvossa. Miksi äänestäisin niiden valikoimia blogeja aiheista jotka eivät kiinnosta minua?

  Toisaalta mikäli jokin oman mielenkiinnonaihealueeni julkaisu järjestäisi vastaavan kilpailun, kiinnostaisi asia mahdollisesti sillä sitä kautta saattaisin löytää uusia kiinnostavia blogeja itseäni kiinnostavista aiheista.

  Lisäksi jos jostain kautta päätyisin itse ehdolle, olisin ilahtunut mainoksesta joka ohjaisi uusia lukijoita blogiini sillä mitä enemmän kiinnostuneita lukijoita, sen enemmän itsellä motivaatiota kirjoittaa.

  Lisäksi, monet itselleen tai tuotteelleen mainosta hakevat "palkinnonantajat" eivät ole syvällisesti blogimaailmaan perehtyneitä eivätkä osaa asettaa kovin monipuolisesti blogeja edes ehdolle. Niinpä päästään siihen samojen vanhojen konkarien kierrättämiseen mistä mainitsitkin ja niin koko palkinnonjakaminen on pienen piirin juttuja eikä oikeasti kovin monia palvele.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää pohdintaa! Mietin juuri, mikä olisi itselle sellainen taho, jonka järkkäämää kisaa seuraisin... Hmmm... ehkä toisten bloggareiden :) Juurikin tuon takia, että tuomarit ovat harvemmin mitään blogiasiantuntijoita, niin kuin mainitsit. Liikenteen kannalta tuollainen ehdokkuus on blogille tosiaan hyvä juttu.

   Poista
 2. Kiitos hyvästä postauksesta! :)
  Oma blogini on ehdolla mainitsemassasi, tällä hetkellä käynnissä olevassa äänestyksessä.
  Tiedän, etten tule kymmentä ääntä enempää saamaan, mutta on hienoa, että saan olla ehdolla vaikka blogini on niin kovin pieni.
  Hyvän mielen voi saada pienestäkin asiasta, oli se sitten kaupallista tai ei. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä äänestyksessä on tosiaan kivasti huomioitu pienen pienäkin blogeja. Niitä on ripoteltu joukkoon mukavasti mutta mitkä ovat sitten mahikset muiden rinnalla... Mutta eihän se voitto ole tärkeintä :)

   Poista
 3. Eipä jaksa kiinnostaa moiset kekkerit ja palkinnot. En ole ehdokkaana, enkä äänestä.
  Miksi kaikki pitää nykymaailmassa kilpailututtaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämä on yhtä kisaa :) no ei, mutta näitä blogimittelöitä ja rankingeja on kyllä joka lähtöön.

   Poista
 4. Mun mielestä nämä kaikki kilpailut ovat ihan turhia, ei kannata edes osallistua tai äänestää, kun voittajat on aina ne samat. Silti kaikki jaksavat aina vain yrittää ja niitä perkeleen "äänestä mua" -mainoksia on joka paikassa... Hyvällä tuurilla voittajien joukossa on yksi uusi blogi, taktikointiako?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taktikointia se varmaankin juuri on. Pitää palkita taas vanhat tutut, jotta he jaksavat suoltaa näitä äänestysjuttuja ja sitten muutamalle uudellekin tulee antaa pysti, jotta pienemmätkin blogit viitsivät lähteä mukaan, kun mahdollisuuksia saattaa olla.

   Poista
 5. Äänestin Inspiration blog awardsissa ja musta oli ihan hyvä juttu, että jokaisesta gategoriasta ei ollut "pakko" valita suosikkia, en nimittäin lue juurikaan ruokablogeja ja siitä syystä olisin joutunut arpomaan, mitä blogia äänestän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, tuossa mielessä se on hyvä juttu. Katsoin vain, että koko äänestyksestä pääsee läpi äänestämättä yhtään mitään.

   Poista
 6. "Blogikisoissa toistuu lähes aina se sama kuvio: tarjolla on tietyt ehdokkaat mutta onneksi omaakin saa yleensä ehdottaa. Blogit on jaettu lukuisiin kategorioihin, jotta palkintoja päästään ojentamaan mahdollisimman useasti. Ehdokkaissa suositaan jo monessa liemessä keitettyjä blogikonkareita, joilla on kieltämättä taitoa, näköä ja kokoa. Joka kisasta löytyy samat naamat joka vuosi, jos oikein mutkia oikaistaan. Nämä blogit ovat kuitenkin ehdokkaina tylsiä ja liiankin varmoja valintoja. Kehäraakkien käyttö viestii siitä, että palkintojen jakamisen perusteilla ei ole niin suurta merkitystä kuin sillä, että omaa kisaa ja brändiä saadaan pönkitettyä suosittujen blogien siivellä."

  Tämä oli kyllä todella hyvin sanottu ja olen pitkälti samaa mieltä. Vähän kyllästyttää nähdä aina ne samat naamat noissa pippaloissa ja kilpailijoissa, vaikka juuri tuon näkyvyyden takiahan ne varmaan valitaan, koska heillä on jo lähtökohtaisesti kaikkein laajin lukijakunta. Uusia ihania blogituttavuuksia noista kilpailuista harvoin löytää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista löytäneeni yhtään lukulistalle jäänyttä blogia noista voittajista ainakaan. Mutta nyt jos tutustuisi tuohon ID:n pitkään ehdokaslistaan, niin sieltä voisi joku mukaan tarttua.

   Poista
 7. Piskuinen blogini ei todellakaan ole ehdolla missään, enkä totta puhuen ole ajatellut bloggaamisella koskaan sensorttista mainetta saavuttavanikaan. Itse asiassa olen vähän hämmentynyt siitä, miten joissain blogeissa tuodaan esiin sitä, kuinka työlästä ja aikaavievää bloggaaminen on, ja siksi siitä ikään kuin "kuuluu" saada palkkiota tai palkintoja. Etenkin, kun tähän vaiheeseen edetessään niiden blogien terä tahtoo taittua ja sisältö muuttua enemmän ja vähemmän mainoshutuksi ja bileraportoinniksi. Mutta tämä meni jo vähän asian viereen :) Glorian kilpailu iski tietoisuuteeni vasta viime vuonna, kun ehdokkaana oli pari blogia, joita seuraan. Silloin äänestin. Nyt ei vois vähempää kiinnostaa. Syy on se, että seuraamistani blogeista ehdokkaana ovat ne samat blogit kuin viime vuonnakin. Asioiden rankkaaminen paremmuusjärjestykseen on minusta ylipäätään hieman vastenmielistä, koska siitä seuraa yleensä enemmän mielipahaa kuin hyvää mieltä. Ja kun siellä pääsääntöisesti pyörii ne samat suositut tulee väkisinkin mieleen tarkoitushakuisuus mainosmielessä. Ja sekin on minusta vastenmielistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut, että paremmuusjärjestys ei hirveästi iloa aiheuta. Tietenkin se paras ja jonkin palkinnon voittaneet äänestäjät iloitsevat varmasti. Tuli tästä mieleen, että kuinkakohan tarkasti näitä ehdokasblogeja oikein tarkastellaan ja syynätään. Esim. palkitun tyyliblogin kohdalla lukee Glorian sivuilla näin: "Tämän blogin eheä kokonaisuus syntyy mielenkiintoisista fonttivalinnoista ja isoista, selkeistä sekä muotikuvamaisista kuvista, jotka huokuvat bloggaajan itsevarmaa ja klassista tyyliä. Blogilla on hyvä rytmi ja blogin asettelu on ilmava. Blogissa yhdistyy kansainvälinen skandinaavisuus, ripauksella slaavilaisuutta." Tulee sellainen mielikuva, että blogia on kerran vilkaistu ja siellä on ollut kivat fontit ja palikat aseteltu ilmavasti kohdalleen. En meinaa mitenkään, että ko. blogi ei olisi palkintoa ansainnut, vaan sitä, että perustelut voitoille yleensä ovat varmaan aika nopeasti keksitty.

   Poista
 8. Olen aktiivisesti lukenut blogeja jo vuosia. Ensimmäistä aloin seuraamaan joskus v. 2006. En ole kiinnittänyt huomiota näihin blogigaaloihin kuin vasta parin vuoden ajan. Tänä vuonna äänestin ekan kerran, sillä yksi seuraamistani blogeista on oikeasti inspiroiva ja olisi mukava, jos hän saisi tunnustusta kirjoittamastaan blogista. Olen itse niin tuore bloggari ja pikkuisella lukijamäärällä varustettu, ettei tällaiset gaalat ole omalla kohdallani millään lailla pinnalla oleva asia:) Toisaalta mä pidän näistä blogigaaloista, ne on vähän kuin blogimaailman venlat tai jussit ja miksipä ei voisi palkita yleisön kiinnostuksesta ja hyvin toteutetusta kirjoittelemisesta ja valokuvauksesta. Kyllä siinä tuntee varmasti saavansa tunnustusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei näitä vissiin kovin kauaa ole järjestettykään. Vasta sitten, kun blogeista tuli todella suosittuja. Onhan sellainen yleisön kiinnostuksesta palkitseminen varmaan mukavaa mutta jos joku blogeista ilmeisesti hyvin vähän perustava tuomaristo päättää voittajat, niin sitten voi miettiä onko palkinnoissa kuinka paljon perää. Mutta voittajalle sellainen vähän tuulesta temmattu palkintokin on varmasti mieluinen tunnustus :)

   Poista
 9. Seuraan facebook-ryhmää nimeltään "Edes yhtenä päivänä maailman tärkein". Ryhmän perustajalla on jalo ajatus kiusattujen lasten ja nuorten huomioimisesta ym. Ryhmään kuuluu yli 17000 jäsentä ja siihen porukkaan mahtuu monenlaista "yrittäjää" - apua pyydetään jos jonkinlaiseen tilanteeseen. Osa ihan tärkeitä, mutta tämäkin sai minut ärtymään -> Äiti kirjoittaa, että hänen tyttärensä pitää blogia, joka osallistuu nyt meneillään olevaan kilpailuun. Hän pyytää ryhmän jäseniä käymään äänestämässä tytön blogia, jotta tämä saavuttaisi unelmansa pienellä blogillaan ja tälle "tulisi hyvä mieli"

  Tottahan sen olen aina tiennyt, ettei nuo kaikki annetut äänet ihan vakkarilukijoilta tule, mutta kyllä tuollainen ääntenkalastelu käy yli ymmärrykseni. Ihmiset, jotka eivät ehkä edes tiedä, mikä on blogi saati että käyvät niitä lukemassa, menevät antamaan äänensä, kun joku älyää heidän tunteisiinsa vedota. Plääh! Poikkeuksellisesti kirjoitan anonyyminä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ryhmän aihe on sellainen, että tähän on vaikea mennä sanomaan mitään poikketeloi olevaa. Ymmärrän kyllä pointtisi hyvin. Kaikkihan niitä ääniä kalastelee mutta omassa blogissa mainostamisessa on tosiaan se ero, että silloin äänestäjät ovat erittäin todennäköisesti tutustuneet blogiisi tai edes vilkaisseet sitä. Tämä oli taas yksi esimerkki siitä, kuinka hatarin perustein blogeja sitten palkitaan ansioistaan.

   Poista
 10. Itse en myöskään välitä tuon taivaallista blogipalkinnoista. Yleisesti olen sitä mieltä, että mitä suositumpi blogi kaikin puolin (liikaa lukijoita, lehden/yhteisön alla, palkintoja) niin jätän suosiolla lukematta. Varmasti tuollakin on hyviä blogeja joukossa, mutta omat henkilökohtaiset valinnat niitä estävät lukemasta :) Omalta lukulistaltani löytyy melkolailla vain pieniä ja tuntemattomia blogeja, jotka jollain tavalla muistuttavat itseäni joko kirjoittajan tai muussa muodossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisi luulla, että palkinnon saadessaan blogi keräisi lisää yleisöä, mutta näiden kommenttien perusteella asia onkin ihan toisin päin :)

   Poista