sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Tyylikäs uutiskirje blogille: näin keräät tilaajia

Jo aikaa sitten kirjoittelin blogin omasta sähköpostikirjeestä ja siitä, kuinka Bloggerilla on oma gadgetti postien lähettelyyn. Mutta kaikille alkeellinen kapistus ei ole se mieleisin, vaan jos kirjeitä kerran lähetellään, ne halutaan lähettää tyylillä. Ajattelin siis informoida teitä siitä samaisesta ohjelmasta, jolla minä väsään Pink Bubblen kirjeet. Tästä voit käydä kurkkaamassa viimeisintä kirjettä, joka on kovin jouluinen ja hieno ilman, että olen ponnistellut sen eteen juuri ollenkaan. Kirje on tehty Mailchimpillä, joka on hyvin paljon käytetty sähköpostien ja uutiskirjeiden lähetysohjelma niin ammattilaisten kuin vähän amatöörimpienkin keskuudessa. Itse olen käyttänyt tätä sekä töissä että vapaa-ajalla ja pääsääntöisesti olen saanut helpolla lähettettyä sellaisia kirjeitä, kuin olen halunnutkin.

Mailchimpin hyödyt ovat mm. seuraavat:
 • saat tehtyä hyvinkin originellin näköisen kirjeen ja se voi olla erilainen vaikka joka kerta!
 • ohjelmaa on helppo käyttää ja siellä on paljon valmiita pohjia, joita voit hyödyntää.
 • se on ilmainen tiettyyn pisteeseen saakka (olisiko 2000 tilaajaa).
Mailchimpissä on paljon ominaisuuksia ja peripohjainen tutoriaali veisi iän ja terveyden. Niinpä olen oikonut mutkia ja kerron vain oleelliset seikat. Onhan Mailchimpillä myös omat ohjeensa, joihin voit halutessasi tukeutua. Ja leiki ihan rohkeasti eri vaihtoehdoilla ja kokeile, mitä mikäkin nappi tekee. Ihan aluksi tutustumme oleelliseen, eli miten keräät uutiskirjeestäsi kiinnostuneiden ihmisten sähköpostiosoitteet. Seuraavassa osassa voidaan sitten tehdä itse kirjettä.

Kerää uutiskirjeellesi tilaajia

Luo tili ja tee tarvittavat sähköpostivarmentelut.

Ensimmäistä kertaa kirjautuessa annat tietoja itsestäsi. Tässä kannattaa mietiskellä hetki mitä tietoja haluaa antaa. Tämä on suunnattu yrityksille, kuten ehkä huomaat. Ihan omaa kotiosoitetta ei kannata kokonaisuudessaan kenttiin lykätä, sillä tiedot tulevat näkyviin kirjeeseen. Ehkä seuraavat kohdat voivat myös hämätä: kohta, jossa kysytään haluatko siirtää sähköpostilistan Mailchimpiin saa vastaukseksi No, ja kohtaan organisaatio voi laittaa vaikka blogin nimen. Ohjelma kyllä herjaa niin kauan, kunnes olet laittanut jotain pakollisiin kohtiin.

Ihan alkuun sinun tulee siis alkaa kerätä niitä sähköpostiosoitteita, joille kirjettä lähetellä. Pääset alussa sivulle, josta löytyy Create a list (myös vasemmasta sivusta Lists). Pääset luomaan ensimmäistä listaasi ja voit nimetä sen vaikka blogisi mukaan. Annat myös lähettäjän nimen ja s-postin, joka on lähettäjän yhteystieto. Remind people how they got on your list on tärkeä kohta: siihen voi laittaa ohjeen mukaan vaikka "Sait tämän kirjeen, koska tilasit blogin X uutiskirjeen osoitteessa...".

Kun listasi on valmis, sinun tulee tehdä sille signup form, joka löytyy vaikka listan kohdalta oikeasta reunasta pientä nuolta klikkaamalla.


Voit mm. tehdä erillisen sivun, jolla tilaaja täyttää tietonsa tai sitten voit vaikka upottaa blogiisi kaavakkeen, joka näkyy vaikka sivupalkissa koko ajan (tätä kaavaketta en ole tosin saanut kääntymään suomeksi kokonaisuudessaan). Itse käytän erillistä sivua, joka on siis tehty vaihtoehdolla General forms, ja siitä voin kertoa hieman lisää.Eli kun kaavake on valmis, tilaaja antaa sivulla tietonsa, saa s-postiin vahvistusviestin, klikkaa viestissä olevaa linkkiä ja menee vahvistussivulle, ja taitaa saada vielä viestin, että homma onnistui. Sinun tulee nyt määritellä mitä näissä kaikissa viesteissä ja sivuilla lukee ja miten.

 • Valikosta näet kaikki nämä edellä mainitut viestit, joita käyttäjälle lähetetään tilauksen yhteydessä ja sivut, joille hän päätyy viestien linkkejä klikkaamalla. Näistä ainoastaan Final welcome email on vapaaehtoinen, eli voit ruksilla päättää lähetetäänkö se vai ei. Suosittelen ehkä jättämään sen pois, sillä tilaaja saa jo muutenkin pari postia tässä rekisteröitymisen yhteydessä.

 • Ensin kannattaa kääntää automaattisesti kaikki viestit ja sivut suomeksi Translate it -välilehdestä. Sieltä löytyy set default language. Käännökset kannattaa käydä läpi, sillä niissä on joitain virheitä. Saat valittua edellä mainitusta valikosta eri kirjeiden ja sivujen käännökset myös täällä translate it -välilehdellä ja kaikki kannattaa tsekata läpi. 

 • Voit itse päättää, mitä tietoja tilaajan tulee antaa, mutta oletuksena oleva s-posti, nimi ja sukunimi ovat ihan käypiä tietoja. Puuttuvat suomennokset voit muuttaa oikeasta reunasta valitsemalla field settings ja tekemällä haluamiisi kohtiin muutoksia. Voit myös lisätä erilaisia kohtia kaavakkeisiin add a field -kohdassa siellä oikealla.  

 • Käy Build it -välilehdellä valikosta läpi vielä kaikki kaavakkeet ja sähköpostit ja muuta niiden sisältöä haluamaksesi. Nehän ovat jo valmiiksi käännetty, joten suuria muutoksia ei välttämättä tarvitse tehdä.  Kaikki isoilla kirjaimilla kirjoitetut sulkeissa ja tähdissä olevat kryptiset merkit tarkoittavat sitä, että niihin kohtiin haetaan automaattisesti tiedot rekisteröimisen ja listan tekemisen yhteydessä antamistasi tiedoista.

 • Design it -välilehdessä voit muuttaa kaavakkeen ja postien ulkonäköä haluamaksesi.  Vaihda vaikka värejä!

 • Koko ajan valikon alapuolella on roikkunut mukana Signup form URL, joka on siis tilauskaavakkeen osoite. Kun olet valmis, kopioi osoite ja laita se blogiisi esim. kuvan taakse, niin kuin minulla tai omalle välilehdelle

Kannattaa käydä itse läpi koko tilausprosessi tilaamalla kirje kaavakkeella omaan postiin. Jos virheitä ilmenee, tee tarvittavat korjaukset esim. käännöksissä, ulkonäössä, tai viestien sisällössä.

Aina kun joku tilaa kirjeesi, voit saada ilmoituksen sähköpostiisi. Näet kaikki tilaajat kirjautumalla Mailchimptilillesi ja tutkailemalla listaa siellä. 

Seuraavassa pian ilmestyvässä osassa tehdään sitten sitä varsinaista kirjettä, jota tilaajille lähetetään!

13 kommenttia:

 1. Täysin asiaan liittymätön kysymys, mutta osaisitko neuvoa mikä mun blogissa on vialla kun jos yritän jakaa blogin sisältöä niin oletuksena se tarjoaa mun sivupalkin sisältöä eli mm. mun pärstää? Esim. yritin pinnata postausta (http://hassutellen.blogspot.fi/2013/12/joulupallojen-askarteua.html) Pinterestiin ja ainoat kuvavaihtoehdot oli mun naama ja blogin seurantanapit. Facebookissa sama ongelma, mutta parin yrityskerran jälkeen se sitten jotenkin hoksaa sen varsinaisen sisällön...

  - Hansu // Hassutellen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa, mikä tuossa mättää. Mulla on ollut sama ongelma, tai siis kuvia ei ole tullut ollenkaan tai jokin tausta/banneri valikoituu, mutta ne on aina itsestään korjaantuneet.

   Poista
 2. Kiitos, otimpa heti käyttöön:)!

  VastaaPoista
 3. Hei, miten oot tehny ton yläpalkin missä sulla lukee kaikki "Facebook, Twitter" yms? :)

  VastaaPoista
 4. Onpa kerrassaan mainio blogi, miten ihmeessä en ole eksynyt tänne aiemmin? On nimittäin tullut kahlattua näitä bloggausvinkkejä kaikenlaisilta sivustoilta ja eilen vasta löysin tänne sinun mainioon blogiisi. Ja luultavasti tulen viettämään täällä rutkasti aikaa tulevaisuudessakin :D

  Mulla on itselläni ollut blogeja tässä vuosien saatossa varmaan lähemmäs kymmenen, mutta aina ne ovat jotenkin kuivuneet kasaan. Suurin syy siihen on ollut että olen kirjoittanut vaan yhden aiheen ympäriltä, mutta minulla kun nuo mielenkiinnon kohteet tuppaa vaihtelemaan melkolailla niin eihän sitä mitenkään jaksa yhden aiheen tiimoilta raapustella. Siitä syystä nykyisen blogin nimikin on Sekametelisoppa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Reetta! Mukavaa, että löysit tänne nyt. Sinulla on ollut kyllä paljon blogeja. Toivottavasti tuo nimi antaa nyt sen verran tilaa jutuille, ettei heti tarvitse taas aloittaa uutta. :)

   Poista
 5. Tämä blogi on kyllä aloittelevalle bloggaajalle superhyödyllinen, kiitos monista vinkeistä! Oletko perehtynyt, kuinka oman Pinterest sivun saisi blogiin, esim sivupalkkiin lisättyä? Ei siis Pin It- nappulaa, vaan onko se nyt profile widget sitten :) Jostain syystä se ei minulla onnistu, vaikka kuinka olen Pinterestin ohjeitä yrittänyt noudattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos! En ole perehtynyt tuohon Pinterestin widgetiin. Vilkaisin sitä nyt. Oletko katsonut, että valitsemasi widget mahtuu leveydeltään sivupalkkiisi? Ja sitten laittanut blogisi koodiin tarjotun javascriptkoodin? Ja sitten sivupalkkiin html/javascript -widgettinä sen toisen tarjotun koodin? Hmmm...

   Poista
 6. kommenttini ei liity tämän postauksen aiheeseen, mutta tiedätkö miten ( esim. mozilla firefox issa) näkyvässä ylä pakissa näkyvän kuvakkeen voi vaihtaa bloggerissa? (bloggerissa näkyy oranssi B
  kiitos jos vastaat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on siellä blogin ulkoasussa heti vasemmassa yläkulmassa nimellä Favicon. Eli sinne voit ladata uuden (pienen) kuvan.

   Poista