perjantai 27. kesäkuuta 2014

Elämä osana blogia

Onko sinulle käynyt koskaan niin, että olet alkanut elää blogiasi varten? Et tee oikeastaan mitään arjesta poikkeavaa ilman, että mietit millaisen jutun siitä saisi blogiisi. Suunnittelet jo etukäteen minkälaisia kuvia aiot ottaa mistäkin kohteesta. Myös ne arkiset asiat saattavat hoitua blogilinssin läpi: puntaroit kaupassa kahden jugurttipurkin välillä ja mietit, kumpi näyttäisikään paremmalta blogisi aamupalapostauksessa. Et tee oikeastaan mitään ilman, että jossain takaraivossasi kolkuttelee blogisi.

Blogi voi vaikuttaa elämääsi monella tavalla: sillä on sormensa pelissä ostoksissasi, valinnoissasi, pukeutumisessasi, suunnitelmissasi, syömisissäsi, jne. jne. Aina blogin maailmasivalloitusta ei edes huomaa. Jos epäilet, että olet antanut sille liikaa valtaa, mieti asioita seuraavalla kaavalla: tekisinkö näin, jos minulla ei olisi blogia?



Kukaan tuskin myöntää tekevänsä esimerkiksi ostoksia puhtaasti siltä pohjalta, että ne näyttävät hyvältä blogissa ja että niistä saa hyvän jutun aikaiseksi. Sellaisen myöntäminen on varmasti vaikeaa. Osa ostoksista tehdään kuitenkin aivan varmasti tältä pohjalta. Ei se mene niin, että muotiblogia pitävä naishenkilö kiertelee alennusmyynneissä ja vasta kotona ostoskasseja purkaessaan muistaa bloginsa olemassa olon ja hihkaisee: "Kappas! Voisinpa tehdä jutun näistä alelegginsseistä! Kas kun ei tullut aikaisemmin mieleen!".

Kyseisestä blogitaktikoinnista ei ole mitään haittaa niin kauan, kun se ei ole elämää eteenpäin vievä voima, joka ei tunnu sinusta itsestäsi hyvältä. Tämä taktikointi ikään kuin kuuluu bloggaamisen luonteeseen mutta joskus se voi ottaa ylivallan.

Blogi ei tunkeudu ainoastaan ostoskäyttäytymiseen, vaan se valtaa alaa myös muualta elämästä. Se voi vaikuttaa siihen, mihin lähdet lomalle, mihin menet opiskelemaan, missä menet naimisiin, jne. jne. Nämä eivät ole niin kepeitä aiheita kuin ostosten tekeminen, joten tässä kohtaa varmaan todella harva myöntää, että blogilla on ollut sananvaltaa näissä asioissa.

Blogi ei vaikuta vain valintoihin, vaan itse tilanteessa elämiseen ja niiden kokemiseen. Sanotaan vaikka, että valitsit kesälomakohteesi sillä perusteella, että Kroatian rannat näyttävät blogissa paremmilta ja antavat sinusta paremman kuvan kuin Kalajoen hiekat. Olet kuitenkin aina halunnut sinne Kalajoelle mutta nyt on niin muodikasta mennä sinne Kroatiaan. Kun olet karauttanut sinne lomapaikalle, blogisi ei vieläkään jätä sinua rauhaan. Näet ja koet kaiken niin, että mietit miltä ne näyttäisivät ja kuulostaisivat blogissasi. Rantaravintolassa syöt ja samalla räpsit kuvia blogiasi varten (ja uskottelet itsellesi ottavasi niitä ihan itseäsi ja lomasta tehtävää kuvakirjaa varten). Kirjoitat ylös myös ravintolan nimen ja osoitteen, että voit suositella sitä blogissasi. Blogisi siipeilee reissussa mukana koko ajan.


Blogi saattaa ottaa helpommin ylivallan, jos kirjoittelee sellaista blogia, jossa kuvataan elämän koko kirjoa ilman minkäänlaisia raja-aitoja aiheiden suhteen. Lähes kaikki tekemiset on siis mahdollista laittaa myös blogiin ja silloin omia tekemisiään useimmiten ajatteleekin myös bloggauksen näkökulmasta. Jos elämän pyöriminen blogin ympärillä alkaa muodostua jo ongelmaksi tai luulet mahdollisesti tulevaisuudessa kehittävän siitä ongelman, blogin aihepiirin rajaus voi olla avuksi. Tee itsellesi selväksi, mistä jutuista kirjoitat blogiisi ja mitkä siitä jäävät ulkopuolelle. Linjaa ei tarvitse kuuluttaa kaikille, eikä poissuljettujen aiheiden tarvitse olla mitään syvällisiä ja henkilökohtaisia. Rajaus voi olla vaikka niin yksinkertainen, että et enää kuvaile syömisiäsi ja lavertele jääkaappinne sisällöstä blogisi puolella. Silloin saat keskittyä syömiseen kaikissa sen olomuodoissa ilman pohdintaa siitä, mitä blogisikin tästä ajattelee.

Päällekäyvän blogin voi laittaa ruotuun myös pitämällä pienen blogiloman. Etäisyyden ottaminen koko blogitouhuun voi olla ihan tervettä aina silloin tällöin. Tietysti taukoilun kääntöpuolena on se, että lukijasi katoavat paremmille apajille. Mutta tuskinpa se on yhtä kohtalokasta, kuin blogin kuristusotteessa oleminen.

Yhdessä tilanteessa blogin etusijalle laittamiselle naureskellaan: oletko nähnyt kuvia bloggareista, jotka kuvaavat ensin kaikki ruoat ennen kuin pääsevät itse syömään niitä? Viimeksi tänään näin yhden kuvan suomalaisesta bloggarista, joka zoomaili lautasensa ennen kuin kävi sen sisältöön käsiksi. Vaikka olisi kuinka nälkä, blogin etu menee edelle! Aina vastaavalla toiminnalle ei kuitenkaan voi naureskella. Jossain vaiheessa tällaista bloggaamiselle elämistä ei enää jaksa, ja sen hetken tietää vain bloggari itse. Onneksi tunne on varmasti vain hetkellistä.


Miten on sinun kohdallasi? Oletko huomannut, että olet joissain tilanteissa ajattelut blogiasi ensin ja vasta sitten itseäsi? Oletko tehnyt joitain asioita vain sen takia, että ne sopivat blogiisi? Kerro vain, täällä ei tuomita!

Itselläni ei vastaavaa ongelmaa ole, sillä blogini on aiheeltaan varsin rajattu. Voin huidella alennusmyynneissä ja lomamatkoilla ihan vapaasti vailla mietteitä siitä, miltä tämäkin hame tai tämäkin maisema näyttäisi blogissani. Mietin kuitenkin usein sitä, että näin asiat varmaan on monien kohdalla. Tai oikeastaan muistan itsekin, kun joskus aikoinaan pidin jonkinlaista lifestyleblogia, että saatoin miettiä ostoksiani blogin kautta. En koskaan ostanut mitään vain blogia varten (ainakaan tietoisesti) mutta kävin lähes kaikki ostokseni läpi ja mietin, voisiko tästä tehdä postauksen...


Kuva 1 Mike Licht, NotionsCapital.com / Foter /(CC BY 2.0)
Kuva 2 Mike Licht, NotionsCapital.com / Foter /(CC BY 2.0)
Kuva 3 Mike Licht, NotionsCapital.com / Foter /(CC BY 2.0)

24 kommenttia:

  1. Tää oli aivan mahtava postaus! Itse blogi ei hirveästi rajoita elämääni, mutta joitakin ruokavalintoja teen ajatellen blogia, esim. miten asettelen hedelmät lautaselle vai heitänkö ne vaan kippoon ja syön. Ostoksia en tee blogin kannalta, mutta monesti jonkun jutun ostettuani mietin miten tästä saisi hyvän kuvan blogiin. Myös välillä huomaan ajattelevani, että miten meinaan kuvailla tätä tunnetta tai hetkeä blogissani :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee :) Tuommoinen ulkonäköasioiden miettiminen juuri esim. sommittelussa on varmaan todella yleistä. Mutta onko ne hedelmät ostettu blogi mielessä? ;) Mielenkiintoista kuulla näitä kokemuksiasi.

      Poista
  2. aivan liian totta tosin ostokseni teen mistä itse oikeasti tykkään :)

    VastaaPoista
  3. Toi ruokajuttu kuulostaa erittäin tutulta :D Muuten blogi ei vaikuta päätöksen tekoon, joskus hieman suunnittelen miten otan kuvan jostakin maisemasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös kuulosta! Kuvien suunnittelu onkin varmaan yksi näistä yleisimmistä jutuista.

      Poista
  4. Tämä on niin totta! Se on myös ahdistavaa kun esim lomamatkalla tulee stressi instagram kuvista :( pitäisi olla niin mageeta ja ruskettunut jne. Toista se oli ennen kun lähetettiin vaan postikortti :) heh

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tätä instgrammailua olen kanssa miettinyt. Sekin vie varmaan yhtä paljon energiaa, jos ei enemmän. Koko ajan pitäisi livenä suoltaa täydellisiä kuvia. Ja eikös tästä selfie-kulttuurin kääntöpuolesta ja vaikutuksista nuoriin ole nyt ollut paljon puhetta...

      Poista
  5. Juu-u. Ei voi kun yhtyä. Tuntuu tosiaan välillä joitain blogeja seuratessa, että asioita tehdään ihan vaan blogin vuoksi. Paljon vähempikin varmasti riittäisi jos tekemisiään ei olisi tarve esitellä suurelle yleisölle. Pidin itse aiemmin Lifestyle blogia, muttei siitä oikein tullut mitään. En osannut tehdä asioita, jotka olisi näyttäneet hauskoilta blogissa, tai jos tein, en halunnut kaikkea näyttää blogissa. Seinä tuli siis ihan itseni vuoksi vastaan. En kuitenkaan halunnut lopettaa bloggausta, vaan avasin uuden harrastukseeni valokuvaukseen liittyvän blogin, jota päivitän rentoon tahtiin. Enemmänkin valokuvablogi, jossa kerron myös ajatuksiani valokuvauksesta ja siihen liittyvästä. En enää koe tekeväni asioita vain blogin vuoksi. Enemmänkin niin, että harrastan kuvaamista, ja jos esille kelpaavia kuvia ja ajatuksia tulee, niin julkaisen ne. Näin on hyvä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista! Sinun kohdalla teoria siitä, että rajattu aihe auttaa, näyttäisi siis pitävän paikkansa. Se on paljon vapauttavampaa vaikka kuulostaa ensin kahlitsevalta, kun pitää siitä yhdestä aiheesta koko ajan repiä juttua. Kiva, kun jaoit tämän!

      Poista
  6. Mielenkiintoinen kirjoitus, eikä ollenkaan kaukaa haettua. Kun pidin aihealueeltaan hyvin tarkasti määriteltyä blogia, niin se vasta johdattelikin. Oli pakko tehdä sen alan juttuja enemmän kuin olisi luonnostaan tehnyt, sillä muuten ei olisi ollut mitään blogattavaa. Tajusin, että vaihtamalla blogini aihealuita hieman laajemmaksi, vapaudun samalla "väkisin vääntämisestä". Joskus blogin ajatteleminen on hyväkin asia. Tulee esimerkiksi nähtyä enemmän vaivaa vaikka siivoamisen, tai jonkin leipomuksen viimeistelyn eteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämkin on mielenkiintoista! Täysin erilainen kokemus esim. ylempään verrattuna. Toiselle sopii yksi tapa, toiselle toinen. Ja joo, blogilla voi olla tuollaisia positiivisia vaikutuksiakin. Meilläkin saattaisi nyt olla pikkuisen siistimpää, jos olisi toisenlainen blogi :D

      Poista
  7. Minulta olisi varmaan moni ihana asia jäänyt tekemättä.. siis oma blogi on myös innoittaja :)

    VastaaPoista
  8. Tosi hyvä postaus! Olen itseasiassa monessa blogissa lukijana huomannut tämmöistä elämistä ja sitä, kuinka kaikesta pitää saada niin hienon näköistä blogia varten. Näitä pohdiskellen olen erittäin tyytyväinen että voin lähtä vaikka koiran kanssa ulos ihan minkänäköisenä vain, kun ei tarvitse blogia varten ottaa asukuvia tai näyttää lukijoille missä koiran kanssa kuljetaan tai että ylipäänsä koiran kanssa kuljetaan tai kuinka söpöjä selfieitä koiran kanssa saakaan... Eikä tarvitse raahata kameraansa mukaan joka paikkaan ja voi keskittyä ihan vaan ystävien kanssa olemiseen kun joka lasia ja annosta ei tarvitse ensin asetella ja kuvailla ja pyytää vielä lisäksi ystävää ottamaan niitä asukuvia blogiin.

    Itse kirjoittelen hääblogia, jossa taas tämän blogielämisen olen kokenut positiivisuuden kautta. Kaikkia juttuja jaksaa näpertää huolellisemmin ja panostaa aina ihan pikkuisen enemmän, koska tietää että aikoo esitellä niitä myös blogissaan monille muille. Myös asioita tulee tehtyä enemmin ja nopeammalla aikataululla, että saisi juttua aikaiseksi lukijoillekin. Blogin kirjoittamisesta saa siis inspiraatiota järjestää entistä paremmat häät ja motivaatio olla jättämättä kaikkea tapansa mukaisesti ihan viime tippaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää pohdintaa! Itsekin olen miettinyt sitä, että miltä tuntuisi kantaa jotain järkkäriä joka paikkaan. Siis kun ne puhelimen kuvat ei aina kelpaa. Raahaan jo nyt ihan liikaa tavaraa laukussa. Onneksi ei ole sellaista kuvauspakkoa :)

      Ja totta, blogi saa aikaan myös tuollaista positiivista painetta ja inpiraatiota.

      Poista
  9. Voisitko tehdä postausta liittyen someen ja blogiin? Miten yhdistää twitter, google+ ja facebook blogiin ja mikä on mielestäsi paras tapa? Missä vaiheessa esim. FB-sivu kannattaa luoda? Onko siinä järkeä, jos ei ole yhtään lukijaa?

    Oma blogini ei ole millään lailla suosittu, mutta haluaisin silti luoda fb-sivut sille. Kaipaan paikkaa, johon voisin kirjoittaa lyhyempiä mietteitä (joista ei saa postausta aikaan), jotka voisin sitten linkittää esim. blogin sivupalkkiin niin, että sieltä näkyisi uusimmat jutut. Mä en vaan kehtaa luoda fb-sivua, vaikka se täyttäisi kaikki tarpeet, koska olisi ehkä vähän hölmöä, että on sivut, muttei yhtään seuraajaa niillä. Entä olisiko tälle jotain vaihtoehtoista keinoa?

    Eli jos voisit pohtia yleisimpiä some-juttuja blogiin yhdistettynä. Miten tehdään, missä vaiheessa, hyvät ja huonot puolet tai vaihtoehtoisia tapoja noille yleisimmille sivuille jne. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan! Olen tehnyt näistä jotain juttuja. Löytyy tunnisteista vastaavilla nimillä. Osassa ohjeista on käyty läpi jotain yleisluontoisempaakin asiaa kuin vain asennusta.

      Tuo on aika yleinen ongelma, että fb-sivut tekisi mieli tehdä mutta seuraajien puuttuessa ei kehtaa. Kieltämättä se on aika latistavaa ja voi joillekin antaa blogista/sivusta oudon kuvan, jos fb-sivuilla on sisältöä mutta kukaan ei sitä seuraa. Jos sinun kovasti tekee mieli ne sivut tehdä ja sinulla on oikesti ideoita, mitä sinne laittaa, niin tee ne. Jos sisältö on mahdollisia lukijoitasi kiinnostavaa, niin kyllä he alkavat seurata sinua fb:ssä. Ja voit mainita sivustasi esim. jokaisen uuden postauksen lopussa ainakin alkuvaiheessa.

      Voisin kyllä tehdä jutunkin aiheesta, sillä tätä on kyselty ennenkin.

      Poista
  10. Hei! Tarvitsen apua! Miten saa Youtube-videoihin lisättyä sen kuvan siihen alkuun...? Jos ymmärrät? Sain vain selville että pitää asentaa joku adsensea tai joku tällanen? :o voisitko auttaa mua :|?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Nyt en kyllä valitettavasti tiedä, mistä puhut. En muutenkaan tiedä kauheasti Youtubesta. Lähinnä joskus katselen jotain sieltä :)

      Poista
  11. Kiinnostava aihe, ja varmaan monelle totta. Itsekin huomaan välillä tekeväni asioita, jotta saisin hassutusta blogiini. Minulla aihe on rajattu tiukasti, eli kirjoitan vain kissoistani. Tämän takia on hyvä, että kehitän aktiivisesti kirjoittamisen aiheita: kissoista on hauskaa, kun "emo" touhuaa niiden kanssa. Blogin pitäminen ei ainakaan vielä hallitse elämää liikaa, sillä miellän sen eräänlaisena julkisena "vauvakirjana", jossa saan kirjoittaa lempiaiheestani. :-) Näin ollen ei tarvitse tuutata kissakamaa Facebookiin tai kyllästää sillä viattomia työkavereita. Jokainen lukija on sitten vain bonusta. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kissoillasi on varmasti kissanpäivät blogisi vuoksi :) Sinullakin aihe on niin rajattu, että blogi pysyy varmasti aisoissa ja juuri tuollaisena yhden elämänalueen toteuttamisen kanavana.

      Poista
  12. Rajattu aihepiiri on varmasti toimiva. Minulla itselläni on kaksi melko tuoretta blogia, joiden molempien punainen lanka on joku tavoite (lankadieetti ja toisessa kuukauden mittainen ruokavaliodieetti). Jotenkin en edes osaa kirjoittaa mistään ellei minulla ole jotain tavoitetta, jonka etenemisestä "raportoin", ja tästä syystä arvelisin että aihepiiri pysyy melko hyvin kurissa. Kirjoittaminen itsessään on kuitenkin myös harrastus, ja panostan siihenkin, en välttämättä rahallisesti, mutta esim. tekemällä iltakävelyjä jonnekin jossa voi kuvata viimeisimmän käsityön. Ainakin tällä hetkellä tuntuu että blogien pitäminen antaa minulle enemmän kuin ottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielinkiintoinen dieetti tuo lankadieetti! Rajattu aihepiiri ja sen yhdistyminen ihan real life harrastukseen ovat varmasti tosi antoisa yhdistelmä. Tsemppiä molempien blogien kanssa!

      Poista