sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Tarvitsetko koodia?


Minulta on useampaan otteeseen nyt kyselty, voisinko tehdä jutun hyvistä ja blogeissa yleisesti käytetyistä koodeista. Olen sanonut muistaakseni, että no joo. Oikeasti minulla ei kyllä ole mitään pankkia tämmöisistä "luottokoodeista". Katsokaas, laitan koodin tai CSS:n vain silloin, kun minulla on jokin polttava tarve sille. En siis ala huvikseni tai pelkästä muokkaamisen ilosta koodailemaan blogissani. Enkä suosittele sitä hirveästi muillekaan. Jos blogin koodiin tekee paljon muutoksia, jossain vaiheessa koko korttitalo voi kaatua: olet ehkä muokannut tai poistanut jotain tärkeää, etkä muista enää mitä. Lisäksi sinulla ei tietenkään ole varmuuskopiota blogistasi. Siinä vaiheessa vuosien päivän asut voivat kadota tuhkana tuuleen.

Toinen juttu, mitä kyseltiin, oli postauksissa käytettävät yleiset html:t. En oikein keksi, mitä html:ää postausta varten tarvitsisi. Mielestäni tekstin tulisi olla mahdollisimman helposti luettavissa, ja kaikenlainen ylimääräinen kikkailu koodin kanssa tekstin muokkaamiseksi tekee yleensä enemmän hallaa kuin hyötyä. Bloggerissa saa vielä tehtyä napin painalluksella kaikenlaisia muokkauksia tekstiin postauskentän yläreunasta. Sellaisen muokkauksen kohdalla, joka ei ylärivin napeista onnistu, kannattaa kysyä itseltään, onko tämä tosiaan tarpeellista.


Teksin muokkailun sijasta olen tehnyt yhden jutun kuvien asettelusta postauksessa. Siinä laitetaan kuvat vierekkäin. Toisessa jutussa poistetaan kuvista kehykset. Niissä laitetaan sitä koodia. Lisäksi monissa ohjeissani on laitettu jokin pieni koodinpätkä, jotta kokonaisuus saadaan nätisti pakettiin.


Bloggerissahan koodeja voi tunkea pääasiassa kolmeen eri paikkaan:
1. Postauksen HTML-puolelle
2. Koko blogin koodiin (Malli -> Muokkaa HTML-koodia
3. Ja CSS-boksiin (Malli -> Mukauta -> Lisäasetukset -> Lisää CSS)

Postauksen html-puolelle laitettu koodi vaikuttaa vain kyseisiin postaukseen, mutta 2. ja 3. kohdan koodien muokkailu vaikuttaa jo koko blogin olemukseen.Tämä on hyvä pitää mielessä, kun lähtee muokkailemaan.


Koska minullakaan ei ole mitään top-listaa koodeista ja tarpeesi koodille voi olla milloin mikä sattuu, kannattaa suunnata aina johonkin html-tietopankkiin. Sellaisissa minäkin surffailen, kun minulta kysytään jotain koodia, millä saisi sitä ja tätä. Ei minulla ole yleensä etukäteen tietoja mistään toimivista koodeista, vaan etsin niitä siinä kuin muutkin. Koodivinkkien antamisessa on se ongelma, että aina ei voi olla satavarma koodin toimivuudesta. Siihen kun vaikuttaa jo blogissa oleva koodi. Lisäksi Bloggerissa kaikki voi mennä hieman toisin, kuin vaikka Wordpressissä. Netti on myös pullollaan kaikenlaisia koodiohjeita blogeille, joilla saa yksinkertaisia tai monimutkaisiakin muutoksia aikaan.

Ehkä kuitenkin parempi ensin paikantaa blogissa se tarve muutokselle ja sitten etsiä siihen sopiva koodi, kuin että menet koodipankkiin, löydät kaikenlaisia mahdollisuuksia, ja käytät niitä kaikkia blogissasi siitä ilosta, että se on mahdollista.

Koodeja voi etsiä netistä mitä erilaisimmillla aiheeseen liittyvillä hakusanoilla (yleensä englanniksi hakiessa tuloksia saa paremmin). Minä huomaan päätyväni usein tälle sivulle: w3schools.com. Sieltä löytyy ihan hirveästi kaikkea, niin html:ää kuin CSS:kin. Moni teistä on löytänyt jo suomalaisenkin Koodikielellä-blogin, jossa on vino pino hyviä ohjeita, joista varmaan pitäisitte.

Jos et itse ole kovin näppärä koodien kanssa etkä osaa niitä pahemmin käyttää, saatat luulla jääväsi jostain paitsi. Oikeasti selviät ihan hyvin ilman mitään koodeja Bloggerin kanssa. Sehän on tehty niin helpoksi ja vaivattomaksi blogialustaksi, että koodailun voi periaatteessa unohtaa ihan kokonaan. Älä siis ota paineita siitä, että et tule toimeen koodin kanssa!



Kuva Noah Sussman / Foter /(CC BY 2.0)

10 kommenttia:

  1. Koodikielellä on aivan loistava, kunhan ei tosiaan tunge jokaista mahdollista koodia blogiinsa. Saa tehtyä monenlaisia ulkoasuja ja myös niitä selkeitä, jos osaa valita "oikeat" muokkaukset. :) Unohdit muuten tästä vielä, että myös Javascriptin kautta pystyy lisäämään jotain.

    Mun mielestä ehkä ärsyttävimpiä juttuja blogeissa on se, ettei voi klikata hiiren oikealla ollenkaan, kuvat on haaleita ja normaaliksi ne saa vaan laittamalla hiiren päälle, laajenevat linkit ja joku erikoinen hiiri, josta vaikka tippuu jotain ärsyttäviä hileitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ei todellakaan kannata kaikkea lisätä :) Monesti se vaan lähtee käsistä ja itse tulee muokkauksilla sokeaksi. Joo, javascriptilla saa jotain mutta pääasiassa noilla kolmella, jos ei oikein velhoksi ala.

      Poista
  2. Tiedätkä mikä mun bloggerissa on ongelma, kun se näyttää vaan yhden postauksen blogeista keiden lukija olen, eli nään bloggerin etusivulla vain yhden uusimman postauksen mitä on tullut ja vaikka painan näytälisää-nappulaa, niin se vain näyttää lataa, mutta ei tee silti mitään? :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kun asiasta mainitsit, niin samma här. En tiedä, mikä siinä on vikana. Ehkä joku hetkellinen häiriö...

      Poista
    2. Mullakin on ollut sama jo pari päivää, ihan outo... Rasittavaa selata kaikki lukemansa blogit ulkoa, onneksi on Bloglovin! ;D

      Poista
    3. Myös minulla sama ongelma on ollut jo muutaman päivän.. Raivostuttavaa, jospa pian toimisi normaalisti!

      Poista
  3. Osaisitkohan auttaa fontin metsästyksessä...? Eli tarkoitan fonttia, jolla tämän blogin banneri on kirjoitettu: http://karoliinaslittleblog.blogspot.fi/
    Olen koittanut kysellä bloggarilta itseltään ilman vastausta ja olen kahlannut monia fonttisivustoja läpi, mutta en vaan löydä. Toki en oleta, että nyt sä alat istumaan päivät pitkät ja etsimään tätä, mutta jos esim satut tietämään ko. fontin nimen tms, niin olisi kiva :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuttu fontti :) siis siinä mielessä, että tuota näkee usein. Nimeä en tiedä. Kävin Google fonstin handwriting-fontit läpi mutta mielestäni sieltä ei löytynyt. Jos törmään, ilmoittelen tähän!

      Poista
  4. Tää ei varmaan liity tähän.. Mut miten mä saan laitettuu johonkin tietyn kirjaimen sisälle kuvan? Niinku jos esim blogin nimi on ''Entinen Omena'' nii miten saan O:on sisälle laitettuu jonkun tietyn kuvan? :) Ja sit otsikon alle jonkun tietyn kuvan? Sekä kaikenlisäksi niin että yläbanneri on keskellä! :D Toivottavasti ymmärsit mitä ajan takaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole ihan varma, tajusinko :) Eikös ihan itse tekemällä koko bannerin
      saa tuon tehtyä? Vaatii tietysti vähän hommia. Vai tarkoitatko, että muualla tekstissä kirjaimen sisällä on kuva.

      Poista