sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Aloittelevan bloggarin muistilista

Blogini on pullollaan vinkkejä, ohjeita, tutoriaaleja ja filosofisia mietiskelyjä koskien blogeja ja bloggareita. En siis yhtään ihmettele, että alkutaipaleella oleva bloggari tai vasta blogin perustamista mietiskelevä vierailija saattaa joutua hieman pyörälle päästään täällä. Siksipä sain muutaman toiveen, joissa pyydettiin kokoamaan muistilista aloittelevalle bloggarille. Loistavia toiveita ja saamanne siis pitää!

Kokosin tähän blogini pohjalta yhdenlaisen muistilistan aloittelevalle bloggarille. Sitä ei toki tarvitse noudattaa kirjaimellisesti ja jos jokin toinen juttu on sinusta parempi tehdä heti alusta, siitä vaan!
Kohdasta viisi eteenpäin (sekä ykkösestä) myös jo blogin omistavat löytävät ehkä hyviä vinkkejä.



1. Rauhoitu
Laitan tämän ykköseksi siksi, että bloggaamiseen tulee asennoitua oikein. Tämän hetken kuumimpia ja myös niitä valjumpiakin blogeja seuratessa omat odotukset blogiuran rakettimaisesta noususta voivat olla kovat. Kaikki mulle heti -mentaliteetti kannattaa unohtaa ja sen sijaan muistella vanhaa sanontaa "hiljaa hyvä tulee". Varaudu siihen, että tulet olemaan itse blogisi ainoa lukija jonkin aikaa ja that's fine. Se ei tarkoita sitä, että blogisi olisi huono tai se ei tulisi koskaan menestymään. Blogisi tulee kasvattamaan lukijakuntaansa ajan myötä - joskus nopeasti, joskus taas vähän hitaammin.

Älä siis luovuta ainakaan ensimmäisten kuukausien aikana. Voit toki tehdä muutoksia blogisi linjaan, jos se ei tunnu toimivalta mutta uutta blogia on turha aloittaa, sillä uusi alku ei ole ratkaisu tähän ongelmaan.

Ennen starttia voit myös lukaista postaukseni siitä, mitä bloggausta harkitsevan kannattaa miettiä.

2. Päätä aihealue
Startatessa on hyvä olla hajua siitä, mikä blogisi aihealue tulee suurinpiirtein olemaan. Sen ei tarvitse olla mikään kiveen hakattu tässä vaiheessa, mutta tärkeintä on, että blogillasi on jokin punainen lanka. Aihealueista ja oman linjan valinnasta voit lukea lisää tästä postauksestani.

3. Päätä nimi
Blogin nimen kanssa ei kannata hötkyillä. Nimen keksimisestä voit lukeaa lisää tästä ja kokeilla vaikka nimigeneraattoreita, jotta saat mielikuvituksen laukkaamaan. Nimen keksimiseen kannattaa panostaa hetki siksi, että blogisi tullaan todennäköisesti muistamaan siitä. Olisi myös hyvä, jos saisit blogisi osoitteen sopimaan blogisi nimeen, jotta lukijat löytävät sinne mahdollisimman hyvin myös suoralla osoitteella. Eli yritä keksiä nimi, jonka kanssa kehtaat elää pidempään ja yritä tunkea se blogisi osoitteeseen.

4. Päätä blogialusta
Osoitehan tulee ajankohtaiseksi siinä vaiheessa, kun päätät, mihin palveluun blogisi pystytät. Olisiko se suosittu Blogger? Vai kenties vähemmän käytetty mutta näpsäkkä Wordpressin ilmaisversio? Vai ehkäpä Lily? Tai tekisitkö ihan omat sivut esimerkiksi Wordpressillä ostamalla domainin, hostingin ja jonkin hienon teeman? Jos viimeinen vaihtoehto kuulosti hyvältä mutta sinulla ei ole hajuakaan miten se tehdään, älä turhaan haukkaa liian isoa palaa, vaan aloita edellä mainituista valmiista paketeista. Myöhemmin, jos kunnianhimoa ja osaamista kertyy ja riittää, voit muuttaa blogisi myös toiseen palveluun.

5. Aloita bloggaaminen
Vaikka lukijoita ei alussa olisikaan yhtään tai vain muutama, kirjoita säännöllisesti ja mieluiten usein sisältöä blogiisi. Vältä tyhjänpäiväisiä löpinäpostauksia. Kirjoita sellaista asiaa, jonka oikeasti luulet kiinnostavan lukijoita. Mieti, millaisia kiinnostavia juttuja olet lukenut muista blogeista ja hae rohkeasti inspiraatiota muualta. Jos sinulla ei ole oikein mitään postattavaa, älä postaa. Parempi vähän hyvälaatuista juttua, kuin paljon ala-arvoista jorinaa. Trust me tässä asiassa.

Tee blogillesi oma sähköpostiosoite!

Muista panostaa myös kuviin eli älä laita juttuihisi huonolaatuisia pikkukuvia, vaan ota niitä kuvia ajatuksella. Isot kuvat toimivat pieniä paremmin, eli suosi tekstin levyisiä kuvia.

Älä pidä taukoja. Äläkä lannistu, vaikka alku on tahmea (muista kohta 1.)

Älä viilaa ulkoasua turhan paljon, jottet sorru näihin virheisiin. Yksinkertainen on kaunista, nyt ja aina. Jos askartelet blogisi ulkoasun kanssa enemmän kuin postaat (laatujuttuja), keskityt ihan väärään asiaan. Ulkoasu ei kuitenkaan kannata jättää ihan heitteille. Esimerkiksi banneri on hyvä askarrella alkuvaiheessa, sillä se näkyy vierailijoille ihan ensimmäisenä.

Ole avoimesti kiinnostunut myös lukijoista, vaikka tilastot kertoisivat, että siellä ei käy kukaan. Kommunikointi olemattomienkin lukijoiden kanssa (lähinnä kysymysten esittäminen) antaa myöhemmin paikalle tuleville lukijoille sellaisen kuvan, että tänne ovat lukijat oikein tervetulleita ja heistä ollaan kiinnostuneita. Älä siis jää tuijottelemaan omaa napaasi. Lukijoiden aktivoinnista voit lukea ainakin tästä jutusta.

6. Ilmoita blogisi listauksiin
Änge blogisi jo alkuvaiheessa kaikkiin mahdollisiin blogilistauksiin. Esimerkiksi tästä jutusta löydät sopivia paikkoja.

7. Älä hätäile somen kanssa
Sosiaalinen media on tietenkin mahtava paikka saada näkyvyyttä omalle blogille mutta monilla on huoli siitä, millaisen kuvan ihmiset saavat blogista, jolla on esimerkiksi Facebook-sivut mutta ei yhtään seuraajaa siellä. Sellainen blogi ei vaikuta kovin houkuttelevalta, vai kuinka monta kertaa olet törmännyt 0 likes sivuun ja ajattelut, että nyt vasta löysit helmen? Niinpä niin. Sellainen sivu antaa enemmänkin epäilyttävän kuvan blogista ja se ei kerro mitään hyvää blogin laadusta (mikä saattaa kuitenkin olla täysin harhaanjohtavaa tässä vaiheessa).

Sanoisin, että tee mieluummin ensin blogiasi, sillä sehän on päätuotteesi. Kun sillä on seuraajia, perusta haluamasi sometilit yksi kerrallaan. Sitten voit mainostaa niitä blogissasi. Kun sinulla on esimerkiksi 50 lukijaa ja laitat blogillesi Facebook-sivun pystyyn sekä mainitset siitä kerran tai pari blogissasi, saatat saada saman tien useamman tykkääjän sivullesi. Niin voit ohittaa kuumottavan 0 likes -vaiheen kokonaan.

Kaikkia seurattavia sometilejä ei kannata yhdessä rytäkässä perustaa ja esitellä blogissasi, jos lukijajoukkosi ei ole todella fanaattinen. Saat heidät paremmin seuraamaan muita tilejäsi, kun tarjoilet näitä herkkuja vähän kerralla. Jos kaikki esitellään kerralla, harva lähtee kaikkiin tykkääjäksi/seuraajaksi, vaan hän valitsee kasasta yhden itselleen näppärän tavan seurata blogiasi muualla.

Sitten kun haluat tehdä Facebook-sivun, tutustu ohjeisiin.

8. Lue ja kommentoi muita blogeja
Lukemalla muita blogeja saat hyviä ideoita omaan blogiisi. Inspiraatiota voi saada niin aihepiiriin, kuviin, kuin yksittäisiin juttuihin.

Kommentoi ahkerasti ja käytä tätä taktiikkaa.

9. Seuraa tilastoja
Jos olet kiinnostunut tietämään, kuinka paljon porukkaa blogissasi lappaa, suosittelen asentamaan Google Analyticsin. Jos olet Bloggerissa, sen oma tilastointi heittää häränpyllyä. Täältä löydät ohjeita Analyticsiin. Aloita ykkösosasta. Näkymät ovat muuttuneet hieman ohjeiden kirjoittamisen jälkeen mutta eivät liian radikaalisti.

10. Opettele varmuuskopioimaan
Varmuuskopiointi kannattaa opetella heti alkuvaiheessa, sillä jatkossa varmasti muokkailet blogiasi monin tavoin.

Ohjeita ja vinkkejä riittäisi ihan loputtomiin mutta et oikeasti tarvitse niitä kaikkia starttivaiheessa. Tällä paketilla pääsee hyvin alkuun ja esimerkiksi Analyticsinkin asentaminen ei ole mitenkään oleellista alussa. Toisaalta esimerkiksi kirjoittaminen-tagin alta löytyy vinkkejä sisällön suhteen, eli sekin kannattaa vielä tsekata. Tee siis niin kuin parhaalta tuntuu mutta älä hötkyile.

Tsemppiä bloggaamiseen!

25 kommenttia:

  1. Eksyin vasta tänne ja olen viimepäivät navigoinut täällä aika ahkeraan. Kiitos siis Susanna, blogistasi on ollut paljon hyötyä blogia aloittaessa! Vaikkei sitä ensimmäiseksi niin ajattelisikaan, kuuluu bloggaamiseen yllättävän paljon kaikkea (aikaa ja vaivaa vaativaa) oheisjuttua kuten bannerin väsäystä ja html-koodeja, ja blogistasi on niissä ollut paljon apua.:)

    Tekstejäsi on muuten ilo lukea: niissä on mukava sävy ja myös ihanasti huumoria.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Stacy S! Ilo olla avuksi. Juu, yritän vähän elävöittää näitä juttuja, koska kaikenlaiset ohjeet menee helposti puisevaksi tekstiksi tai sitten ne vaikuttaa pätemiseltä :)

      Poista
  2. Jumaleisson, nyt vasta löysin sun blogiin Iinan (MouMou-blogista) kautta! Kahlasin jo vaikka miten monta postausta lävitse ja sait kyllä taas yhden vakkarilukijan. Etenkin juttusi varmuuskopioinnista sai mut heräämään (vaikka media-alan ihminen olenkin) että hemmetti, miksen ole tuota aikaisemmin tajunnut.. Eikä se vienyt kuin hassun minuutin. Kiitokset etenkin siitä!

    hannamaria
    www.hannamariav.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa Hanna! Ai siellä MouMoussa olikin linkattu tänne päin. Varmuuskopiointi onkin sellainen helposti unohtuva juttu ihan ammattilaisillakin. Kantapään kautta sen yleensä oppii ja sittenkin meinaa unohtaa.

      Poista
  3. Täällä kans yks untuvikkobloggaaja niiaa syvään sulle. Olet kyllä ihan huippu kaikkine hyötyneuvoinesi. Mä oon saanut laitettua kuvani "talteen". Ei toimi hiiren kakkospainike enää kuvieni kohdalla. Kiitos ohjeesta. Samoin varmuuskopioin just mun molemmat blogit. Sain niihin luotua bannerin alle sivut ja viimeisimpänä vielä laitettua ne keskelle. Oh dear, sä ihana! Kaikki sun ohjeilla.
    Noh, ihan julkisesti tässä myönnän tonttuuteni ja kysyisin kuinka saan tekstin ja kuvat saman levyisiksi? Eli mistä näen tekstin leveyden? Vai tuleeko se vain vähennyslaskulla blogin leveys - sivubannerin leveys = tekstin leveys?? Mulla on Bogger.
    Paljon kiitoksia tähän astisesta ja kaikista tulevista neuvoistasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, kiitoksia! Olet saanut paljon aikaiseksi. Tuo tekstin leveys ei kyllä ihan automaattisesti ole tuon laskun tulos. Voin tsekata tätä vähän myöhemmin tänään. Palailen.

      Poista
    2. Kiitos tiedosta. Jään kanavalle :)

      Vaikka varmasti ymmärsit, että Blogger on mun blogi-alusta niin korjaan sen tässä. Siis B-l-o-g-g-e-r. Vielä kun oppis kirjoittamaan, huoh!

      Poista
    3. Joo, ymmärsin :) En kyllä löydä tuolta oman blogin koodista sitä kohtaa. Hätäratkaisuksi keksin Googlata measure width in pixels ja löysin esim. tämän sivun. Sinne syötät blogisi osoitteen ja pääset mittailemaan.

      Poista
    4. Kiitos Susanna! Näillä mennään :)

      Poista
  4. Kiitos mainiosta blogista! Olen saanut täältä monta hyvää ideaa ja neuvoa, näin aloittelevana bloggaajana. Seuraavaksi ryhdyn väsäämään banneria. :)

    http://pikku-bambin.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  5. Kiitos erinomaisesta postauksesta! Olen tainnut aiemminkin kysellä neuvoa, joten kokeillaan tälläkin kertaa :) Eli ongelma on bloggerin mobiiliversio: 5" tai pienemällä mobiililaitteella avatessa blogissa olevat kuvat ja tekstit heittävät häränpyllyä, esim. kuvien välit saattavat olla kilometrin pituisia vaikka koneella katsoessa ne ovat aivan normaalisti peräkkäin. Osaatko sanoa mistä voisi olla kyse?

    Brita
    haaveena mangopuu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Brita! Nuo mobiilijutut ovat aina vaikeita. Oletko tehnyt jotain muutoksia koodiin? Tai näkyykö postausten html-puolella kuvien alla jotain ylimääräistä koodia? Siellä saattaa olla jotain, vaikka normipuolella kaikki olisi ok.

      Poista
    2. Tälläiseen kiinnitin huomiota:
      ja
      </d i v . Eli noita löytyi niiden postausten HTML-koodeista, joissa kuvien/tekstien ylimääräisiä välejäkin mobiiliversiossa on. Itse en ole muokannut koodeja mitenkään, mutta kävi mielessä että olisiko mahdollista, että kun kirjoittaessa siirtelee kuvien paikkoja, vaihtaa kuvia (eli käyttää paljon välilyöntejä), niin jotenkin ne jäisivät tuonne mobiiliversioon, vaikka normiversiosta niitä ei ole. Kuulostaa oudolta, mutta en kyllä keksi muutakaan syytä :0

      Poista
    3. Voipi olla, että johtuu noista. Olen huomannut, että normiversio näyttää usein ok:lta, vaikka muualla häikkää. Kannattaa ehkä deletoida muutamasta kohdasta nuo ja kokeilla, josko auttaa. Ja se varmuuskopio kannattaa tietenkin ensin tehdä.

      Poista
  6. Tänne sun blogiin kyllä päätyy aina vaan uudestaan ja uudestaan :D!

    VastaaPoista
  7. Hyvä postaus jälleen kerran, kiitos siitä! :) Omalla kohdallani allekirjoitan erityisesti tuon ykköskohdan, sillä huomasin kuinka ennen blogin perustamista on tärkeää pohtia sitä millaista blogia haluaa kirjoittaa ja mistä aiheesta. Kun suuret linjat on selvillä ja tietää mihin asioihin tahtoo blogin ylläpitämisessä keskittyä, sujuu homma paljon helpommin. Tulen varmasti turvautumaan sinun blogisi hyödyllisiin vinkkeihin useasti tässä blogini alkutaipaleella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Suunnitelmien tekeminen on aina jees, vaikka ne sitten vähän muuttuisivat matkan varrella.

      Poista
  8. Kiitoksia paljon, että jaat tietoa bloggaamisesta! Olen vasta aloittelija, joten blogisi osoittautui oikeaksi aarreaitaksi. Arvostan suuresti paljon käyttämääsi aikaa bloggaamisesta kirjoittamiseen! Teet sen vieläpä todella hyvin, selkeästi ja ymmärrettävästi. Varmasti vierailen blogissasi uudestaan ja uudestaan. :)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan ja kiitoksia kehuista! Ja tervetuloa uudestaan :)

      Poista
  9. Aattelin että sä osaisit neuvoo siinä miten saan tekstin saman levyiseksi kuvien kanssa. Oon yrittäny vaikka mitä ja ettiä apua joka paikasta. Mistään en oo kuitenkaan löytäny selkeitä ohjeita tähän.

    VastaaPoista