perjantai 15. elokuuta 2014

Haasteena haasteet

Tänään tutkiskellaan jälleen yhtä blogimaailman ilmiötä, jolla on tapana levitä kuin tauti, kun oikein sopiva tapaus päästetään valloilleen netissä. Kyseessähän ovat tietenkin haasteet kaikissa olomuodoissaan. Ei mene varmaan viikkoakaan etten eksyisi johonkin blogiin, jossa satutaan ottamaan osaa jonkinlaiseen haasteeseen. Ja minä en edes lue enää mitenkään hirveästi blogeja!

Haasteita on niin monenlaisia, että kärryillä pysyminen on vaikeaa. Niihin voi osallistua yhdellä jutulla, kuvalla tai videolla, tai ne voivat kestää useamman postauksen verran. Haasteeseen voi osallistua päivittäin tai vaikka kerran viikossa tai kuukaudessa. Haasteessa voi olla tiukat ohjeet tai sen tulkinta voi olla hyvinkin vapaata.

Aika moniin haasteisiin saa osallistua kuka vaan haluaa. Usein niihin kuitenkin ryhdytään kutsun saattelemana. Varmasti huomion saaminen toiselta bloggarilta haasteen muodossa lämmittää mieltä: minut on huomattu! Onkohan olemassa haasteita, joihin saa osallistua vain kutsun kanssa?

Periaatteessa kuka vaan voi laittaa haasteen liikeelle. Haasteen keksinyttä bloggaria ei ole aina helppo selvittää, sillä jossain vaiheessa haasteeseen tarttuneilta unohtuu lähteen mainitseminen. Jos haasteesta tulee hitti, lähettäjää voi harmittaa oman nimen puuttuminen haasteen yhteydestä.

Haasteet ovat kiva keino saada vaihtelua blogin postauksiin. Ne tarjoavat valmiin aiheen silloin, kun oma ajatus ei oikein kulje ja keksi postausideoita. Niistä voi olla iloa lukijoille. Toisaalta voi tapahtua niinkin, että ainoastaan bloggari innostuu haasteesta ja lukijat ovat vaarassa nukahtaa seuraavan parinkymmenen postauksen aikana.


Blogihaasteet voidaan jakaa mielestäni karkesti neljään ryhmään:
1. Rasittavat ja turhanpäiväiset
2. Mitäänsanomattomat
3. Mielenkiintoiset
4. Vaikuttavat

Ykköset ja osittain kakkosetkin ovat sellaisia haasteita, joissa ainoastaan niihin osallistuvat bloggarit iloitsevat. Bloggari huokaisee helpotuksesta, kun ei tarvitse seuraavaan 30 päivään miettiä, mitä postaa: kaikkina päivinä voi julkaista kuvan jostain omistamastaan punaisesta tavarasta Punaisen haasteen ohjeen mukaisesti. Lukijat varmaan kiittävät tästä, jos muuta sisältöä ei ole luvassa. Aika moni haaste siis ei tarjoa mitään yllättävää tai oikeasti mielenkiintoista sisältöä.

Joistain ikävystyttävistä haasteista tulee mieleen jonkinlainen ala-asteen kaverikirja: jokainen vastailee kysymyksiin kertoen muka-jännittäviä faktoja itsestään ja laittaa kysymyksiä kiertämään eteenpäin bloggaajakavereilleen. Totta kai tähänkin joukkoon mahtuu ihan helmiäkin haasteita, mutta missä ne ovat, sitä en tiedä. Tai luulen, että haasteen liika kierrätys blogeissa vie terän näppärimmiltäkin kysymysseteiltä.

Mielenkiintoisissa haasteissa on sitä jotakin, mitä ei ihan joka päivä blogeissa nähdä. Tietenkin 1 ja 2 ryhmien haasteetkin ovat voineet olla aluksi tällaisia mielenkiintoisia tapauksia, mutta pikkuhiljaa ne ovat muuttuneet uutuudenviehätyksen kuluessa pois.

Vaikuttavat haasteet ovat sitten sellaisia, joilla saadaan jotain oikeasti aikaan. Enkä nyt tarkoita sitä, että sillä saadaan tuhat bloggaria julkaisemaan päiväni Instagram-kuvina -postauksia neljän viikon ajan. Jotkut blogihaasteet ovat olleet todella osuvia ja saaneet näkyvyyttä ihan lehtiä myöten. Sellainen oli ainakin A Beautiful Body -haaste Mami Go Go -blogista. Haasteeseen ottii osaa sen verran moni ja sen tarjoama sisältö oli ilmeisesti tarpeeksi puhuttelevaa, että haaste ryöpsähti ihan netin rajojen ylitse. Siinä sitten kaupan kassajonossa seisoskellessa sai lukea lööpeistä blogihaasteesta.

Haasteet ovat minulle ainakin melko vieras juttu osallistujan kannalta, jos ei nyt puhuta sellaisesta haasteesta, kuin Kommentti jättää jälkensä -kampanjan teksti. Tai ei se kai ollut haaste - ainakaan minulle itselle mutta haastoin kirjoituksellani muita ottamaan osaa. Lisäksi olen saanut yhden tunnustuksen ihan blogin alkuaikoina, ja se oli ehkä haaste. Ja ai niin, haastoin teitä pitämään kirjaa bloggaamiseen kuluvasta ajasta!

Siksipä olisi kiinnostavaa kuulla etenkin teidän haastehirmujen kokemuksia ja näkemyksiä asiasta ja siitä, mikä niissä oikein viehättää. Ei haittaa ollenkaan, jos laitat linkkiä lempihaasteeseesi! Otatko osaa vain, jos sinut haastetaan vai poimitko itsenäisesti parhaat päältä? Onko alkuperäisen haastajan mainitseminen tärkeää? Oletko keksinyt jonkin haasteen?

Entäs blogin lukijan näkökulma? Millainen haaste on mielenkiintoista luettavaa ja mikä tulee korvista ulos? Millaisia haasteita haluaisit nähdä?

14 kommenttia:

 1. Minulle on blogiini muutamia haasteita tullut. Taitavat mennä tuohon 1 ja 2s luokkaan. Sellaisia joissa pyydetään kertomaan vaikka viisi erikoista asiaa itsestä jne. Tykkään kyllä vastata haasteisiin, mutta aika harvoin viitsin niitä eteenpäin jakaa.

  Ehkä itselle vaikuttavia haasteita ovat sellaiset, joissa sanan mukaisesti voi "haastaa itsensä"vielä ei ole kovin montaa tullut vastaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, itsensä haastaminen puuttuu monesta haasteesta. Se haaste on lähinnä siinä muiden haastamisessa tekemään sama temppu perässä.

   Poista
 2. Puolensa ja puolensa. Olen jättänyt vastaamatta joihinkin kysymyshaasteisiin, jos koen että mielenkiintoista sisältöä ei annettujen raamien pohjalta synny. Toisaalta olen laittanut liikkeelle useammankin haasteen, mutta ehkä ne ovat kompastuneet liikaan yrittämiseen, sillä vastakaikua ei ole tuntunut heruvan. Yksi esimerkki täällä: http://viilankantolupa.bellablogit.fi/2014/01/13/kolme-parasta-puhdistusoljyt/ . Omasta mielestäni ihan pätevä yritys, mutta ei ole toistaiseksi ottanut tuulta alleen.

  Kauneusblogien piiri on sillä tavalla hauskasti tiivis, että vikkelän ex tempore FB-kyselyn saa kasaan yhdessä illassa ja se tuottaa esimerkiksi tällaista kulissimateriaalia: http://viilankantolupa.bellablogit.fi/2013/10/18/kuka-bloggaa-taalla/ .

  Tämä oli ihan mielenkiintoinen avaus, jään seuraamaan syntyykö aiheesta keskustelua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisi, että tuo ideasi kolmesta parhaasta olisi toiminut! Minunkin paljonko bloggaus vie aikaa -haaste ei ollut suosittu. Se voi osaltaan johtua siitä, miten nämä haasteasiat on esitetty. Haasteella pitäisi varmaan olla napakka nimi ja sen jutun otsikkona. Sitten koko haaste pitäisi selittää yhdessä postauksessa selkeästi ilman turhaa rönsyilyä. Näin ainakin ajattelin omalla kohdallani (tosin en asialle kauheasti ajatuksia suonut).

   Kyllä oli piristävää kuvamateriaalia tämän viimeisen linkin takana :D

   Poista
 3. Hei! Minusta haasteita on usein kiva lukea, tosin kymmenennellä lukemisella alkaa ehkä jo vähän puutua. Persoonalliset vastaukset piristävät. Itse olisin ihan otettu, jos joku haastaisi, sillä blogini on vasta kuusi päivää nuori. Blogissa on otettu opiksi monista sinun vinkeistäsi, tällainen siitä tuli:
  The Lucky Traveller blogi . Postailen sekä suomeksi että englanniksi matkailuasioista. Kehitysideoita otetaan ilolla vastaan! Merja /MrsMK

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos haastajia ei kuulu, niin rohkeasti vain itse tarttumaan niihin. Sitten voi haastaa muita ja samalla he tutustuvat ehkä blogiisi. Tuore blogisi näyttää hyvältä. Jos kehitysidean saa tosiaan antaa, niin leventäisin tekstikenttää reilusti ja tekisin kuvista isoja ja tekstin levyisiä. Kuvat ovat mielenkiintoisia ja nyt ne ovat kovin pieniä.

   Poista
 4. Viittasin postaukseesi, kun vastasin saamaani haasteeseen ja laadin 11 kysymystä seuraaville bloggaajille.

  Vasta reilun puoli vuotta päivittyneenä blogina olin iloinen verkossa kauan pyörineen kysymyslistan saamisesta. Lähettäjä on arjestakin tuttu, ei vain satunnainen bloggaajakollega.

  Joskus tekisi mieli muokata suosittuja verkossa kiertäviä juttuja. Tahtoisin vaihtaa koko haaste-sanan varsinkin, jos teemana on myönteisyys! Onneksi ei ole osunut kohdalle mitään parinkymmenen vuoden takaisia ketjukirjeitä muistuttavia tyyiin lähetä sukkahousut viidelle ystävälle ja menetät ystävän, jos katkaiset ketjun. Jouti sitten mennä moinen, jos yksistä sukista oli kiinni.

  Kiitos pätevistä vinkeistäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viittauksesta. Sopii hyvin, että tämä postaus pääsi haasteeseen :) Kuolen nauruun tuon sukkahousujutun kanssa. Olin ihan unohtanut nuo! Toivottavasti ne eivät tee koskaan comebackia.

   Poista
 5. Heei apuvaa ostaako auttaa minua! Vaihdoin tuossa jonkun aikaa sitten blogini ulkonäköä ja nyt suurimmasta osaa kirjoituksieni kuvista ei enää näy? Mistä se saattaa johtua, varmuuskopioin yms. kyllä kaiken ennen muutoksien tekemistä, mutta nyt kuvat eivät enää näy.... eikä myöskään instagramiini tehnyt linkkikään sivun oikeassa laidassa....

  http://liksomkajsa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saitko toimimaan? Nyt näen ainakin kuvia. En tiedä mikä on mennyt vikaan mutta kannattaa palauttaa se varmuuskopio, jos ongelma on edelleen olemassa.

   Poista
 6. Mä oon saanut just yhden tuollaisen kysymyshaasteen, ja se menee juurikin kategoriaan 1 ja 2 :D Musta sellaiset kysymyshaasteet ovat ihan kivoja silloin tällöin (esim. kerran vuodessa), mutta tosiaan kun niitä näkyy yleensä samoissa blogeissa yhtä aikaa, niin maku menee. Blogihaasteet on joskus kivoja, ja silloin paljon mukavampia kun ne ovat ekstraa eivätkä korvaa blogin tavallista sisältöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet kysymyshaasteet ovat niin pitkiä, että ehkä vain kirjoittaja jaksaa lukea ne. Kerran vuodessa on varmaan ihan hyvä aikataulu niille!

   Poista
 7. Kirjoitan lääkis/opiskelublogia, ja meillä lääkiksessä opiskelevilla ja sinne hakevilla on netissä melko tiivis yhteisö blogien ja keskustelufoorumi Älyvuodon ympärillä. Siinä piirissä ei hirveästi haasteita pyöri, tai ainakaan ääneen sanottuja haasteita, sillä on montakin sellaista tiettyä postausaihetta, johon varmaan kaikki osallistuvat jossain vaiheessa. Esimerkkinä tarina omasta hakuprosessistaan sitten kun pääsee sisään. Jos sitä ei heti tee, lukijat varmasti kyselevät sen perään. Mutta nyt keväällä Tohtori Krabola Lääketiedettä ja laiskottelua -blogista laittoi pystyyn haasteen Miksi minusta tulee lääkäri? ja siihen osallistuikin moni blogi, jopa pari sellaista hyvin suosittuakin blogia, joita kirjoittaa joku lääkäri tai opiskelija, vaikka aiheet käsittelevätkin yleensä muita juttuja (esim Apple a day ja Puolet Jennin elämästä). Sitten hän teki niistä oikein hienot tilastot blogiinsa: http://laaketiedetta.blogspot.fi/2014/06/miksi-minusta-tulee-laakari-kyselyn.html
  Ainakin omasta mielestäni tuo kysely oli todella mielenkiintoinen, toki en tiedä onko se sellaista niille, jotka eivät lääketieteestä ole kiinnostuneita. Minun blogini on tuo Opiskelu-unelmia, eli http://opiskelu-unelmia.blogspot.fi
  Blogistasi on ollut suuri apu töppäilyissäni blogimaailmassa, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai teillä on noin aktiivinen oma yhteisö. Mielenkiintoista! Ehkä haasteet löytävät tiensä teillekin. Mielenkiintoinen myös tuo tutkimus tuloksineen.

   Poista