sunnuntai 3. elokuuta 2014

Kuukauden blogi elokuu 2014: From London

Kuukauden blogin paikalla elokuussa nähdään jälleen yksi blogihelmi. Minä olen ainakin lukaissut tämän blogin jo alusta loppuun eli ehkä sinäkin löydät uuden tulokkaan lukulistallesi. Elokuun blogina näemme siis blogin nimeltä From London, jota kirjoittaa viehättävä Sanna.

Olkaapa hyvät:


1. Esittelisitkö itsesi ja blogisi, kiitos!
Olen parikymppinen, alun perin Etelä-Pohjanmaalta kotoisin, mutta nyt suoraan Lontoosta bloggaava malli ja tämän syksyn yliopisto-opiskelija. Muutin Lontooseen puolitoista vuotta sitten heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen ja tarkoitus oli palata Suomeen vuoden vaihtumisen jälkeen. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, ja Suomeen muuton sijaan hainkin lontoolaiseen yliopistoon opiskelemaan. Heinäkuun alussa varmistin koulupaikkani, joten ainakin asuinpaikkani seuraavalle kolmelle vuodelle on lyöty lukkoon. Blogini on sekoitus arkea, kulttuurieroja, ulkosuomalaisuutta ja tietenkin Lontoota – niin hyvässä kuin pahassa.

2. Miksi aloit bloggaamaan?
Vaikka suomi tulee luultavasti aina olemaan vahvin kieleni, huomasin jo muutamassa kuukaudessa äidinkieleni rappeutumisen. Ennen muuttoani pidin suomea ja englantia sekoittelevia finglishiä puhuvia ulkosuomalaisia vähän snobeina, aivan kuin heillä olisi tarve todistella omaa kielitaitoaan muille. Ja yhtäkkiä olin yksi heistä; kamppailin pitkien lauserakenteiden kanssa, adjektiiveille oli vaikea löytää vastineita ja englanninkieliset fraasit sekoittivat suomen sanontoja. Olin aikaisemmin pitänyt itseäni melko näppäränä kielenkäyttäjänä, joten tason huononeminen ärsytti. Kavereiden kanssa vaihdetut viestit tai sukulaisille kirjoitetut sähköpostit eivät riittäneet kielen ylläpitoon, joten blogi vaikutti kivalta idealta.

3. Kenelle ensisijaisesti kirjoitat blogiasi? Millaisia lukijoita blogillesi on kertynyt ja mistä asioista he tuntuvat olevan eniten kiinnostuneita?
Ensisijaisesti kirjoitan blogia itselleni. Se on hauska harrastus, joka ylläpitää kielitaitoani ja toimii päiväkirjana, josta voin tarkistaa milloin huoltomies repi ulko-ovemme pois koko aamupäiväksi. Koska blogistani ei löydy kosmetiikka-arvioita tai rakkauslaukkujen metsästystä, suurin osa lukijoista on ulkosuomalaisia tai muuten vain kiinnostuneita Lontoosta ja ulkomailla asumisesta. Olen huomannut, että usein kulttuurierot ja ihan tavallinen arki ovat kaikista kiinnostavimpia aiheita.


4. Mikä on tähän mennessä paras postauksesi ja miksi?
Kirjoitin vähän aikaa sitten vinkkilistan kaikille, jotka suunnittelevat muuttoa Lontooseen tai miksei muuallekin Englantiin. Uskon, että monet suomalaiset haaveilevat asuvansa ulkomailla jossakin elämänsä vaiheessa, mutta sen ensimmäisen askeleen ottaminen voi olla vaikeaa, jos ei tiedä mistä aloittaa. Vaikka EU:n sisällä muuttaminen on loppujen lopuksi aika simppeliä, siihenkin liittyy omat sekavuutensa ja muistamisensa. Lisäksi halusin postauksellani kannustaa kaikkia vähääkään kiinnostuneita pakkaamaan laukut ja lähtemään; se voi olla välivuosi, kielikurssi, vaihto-oppilasvuosi tai vaikka vain pidennetty lomamatka. Vaikka ulkomailla asuminen ei olisi sinun juttusi, Suomeen voi aina palata ja myöhemmin olet luultavasti onnellinen että kokeilit! Vuosien kuluttua ei tarvi mietiskellä, että ”mitä jos”. Omalla kohdallani muutto Lontooseen on ollut yksi elämäni parhaimpia päätöksiä.


5. Mikä bloggaamisessa on vaikeinta ja miksi?
Sanoisin, että ajan löytäminen. Koska urani ulkosuomalaisena on vasta alkutekijöissään, postausideoita tulee mieleen tasaisella syötöllä. Yritän panostaa tekstiin, mutta kun kirjoitettu suomi ei taitukaan yhtä vaivattomasti kuin ennen, saattaa puolikkaan sivun kirjoittamiseen mennä aivan tuhottoman paljon aikaa. Epäsäännöllisen työni vuoksi myös vapaapäivät vaihtelevat miten sattuu. Pitäisi varmaan ruveta kantamaan läppäriä mukana julkisissa, niin tulisi hyödynnettyä pitkät matkustusajat!

6. Millaisia blogeja itse luet? Otatko niistä vaikutteita?
Nautin monesta eri blogigenrestä, mutta eniten huomaan lukevani ulkosuomalaisten tarinoita. Ulkomailla seikkailevien teksteihin pystyy helposti samaistumaan, ja huomaankin ottavani vaikutteita – tiedostamattomasti, mutta myös tietoisesti. Esimerkiksi hauskat postausaiheet kiertävät helposti rinkiä, mikä ei välttämättä ole huono asia. On erittäin mielenkiintoista päästä lukemaan muiden mielipiteitä minua kiinnostavista aiheista!


7. Postauksissasi ei ole paljon kommentteja, vaikka lukijoita niillä varmaan riittää. Haittaako sinua kommenttiboksin hiljaisuus?
Vuorovaikutus bloggarin ja lukijoiden välillä on aina kivaa ja tervetullutta, mutta kliseisesti aion sanoa laadun voittavan määrän. Otan mieluummin ne muutamat aidot ja vilpittömät kommentit kymmenien ”ihana blogi <3  käythän kurkkaamassa mun!!!11 irmelislifestlye123.blogspot.fi” –kommenttien sijaan.

8. Jos aloittaiset nyt uuden blogin, niin mitä tekisit sen kanssa toisin ja mitä samoin, kuin nykyisen blogisi kanssa? 
Luultavasti tekisin kaiken samoin. Vuodessa blogini suunta on muuttunut aika paljon – aloitin nimettömänä ja kasvottomana tarkoituksena vain jakaa ottamiani kuvia ja vinkkejä. Nyt kuitenkin olen päätynyt kertomaan elämästäni paljon enemmän kuin alun perin oli tarkoitus. Näen muutoksen kuitenkin positiivisena, sillä ”virheideni” myötä blogista muotoutui minun näköiseni.


9. Mitä blogissasi tullaan näkemään tulevaisuudessa?
Syyskuussa alkava yliopisto tulee varmasti näkymään paljon bloginkin puolella; juttua on varmasti tulossa itse opiskeluista, yleisestä fiiliksestä, societyistä ja tietenkin railakkaasta opiskelijaelämästä. Ettei homma menisi liian positiiviseksi, mukaan mahtuu luultavasti myös sopivasti stressaamista tenteistä ja ajoittaisia epätoivonhetkiä koulutöiden saralla. Suunnitelmissa on myös perehtyä UCAS-hakuun (vastaa Suomessa yliopistohakua), sillä vuoden alussa hakemusta täyttäessäni yritin löytää mallia tiettyjen asioiden täyttöön.

10. Nyt saat mainostaa omaa blogiasi, eli miksi juuri sinun blogisi tulisi lisätä omalle lukulistalle? 
Tästä blogista ei löydy rakkauslaukkuja tai päivänasuja – jos sen sijaan olet kiinnostunut ja valmis tutustumaan brittikulttuuriin Lontoossa samoilevan blondin näkökulmasta, käy kurkkaamassa blogia!

Kaunis kiitos Sannalle haastattelusta! Toivottavasti tämänkin kertainen kuukauden blogi on teille mieluisa tuttavuus tai uusi blogilöytö.


Kuvat: From London

16 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä! Itse näin ulkosuomalaisena tykkään lukea muiden ulkomailla asuvien kokemuksia. Ja tämä blogi onkin uusi tuttavuus. Plussa että se on höystetty hyvällä huumorilla :)

  /Tiia
  www.plungebytiia.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, hyvän tekstin vuoksi minäkin luin kaiken läpi.

   Poista
 2. Hei tosiaan hauskoja nämä kuukauden blogi -esittelyt löytöjen tekemisen kannalta, kun pääsee kerralla lukemaan vähän ihmisestä ja filosofiasta blogin takana. Ne kuitenkin määräävät, jäänkö blogiin lukijaksi vai jääkö vierailu pariin kertaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on muuten jännä, että harvemmin omaan blogiin tulee kirjoitettua semmoisia juttuja, kuin näissä haastatteluissa selviää. Ihan hyvin voisi kertoa näitä samoja juttuja siellä omassakin blogissa.

   Poista
 3. Tää oli kiva! Luin kans kaikki postaukset yhdeltä istumalta ja lukulistalle meni.. :)

  VastaaPoista
 4. Osaisitko auttaa? Kun klikkaan (ei sisäänkirjautuneena) jossain muussa blogissa "lukijat"-palkista löytämääni tilini kuvaa niin siinä ei tule näkymään mun blogini osoitetta, niinkuin muilla se lukee osiossa linkit.. Jos ymmärrät? Eli miten saisin oman blogini linkin näkymään kun joku klikkaa mun tilini kuvaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko sinulla vanha Blogger-profiili vai Google+ profiili? Jos sinulla on vanha profiili, niin pystyt määrittämään näyttettävät omat blogisi muokkaamalla profiilistasi kohtaa "näytä omat blogit" ja "valitse näytettävät blogit". Siis pääset muokkaamaan profiiliasi, kun olet kirjautunut sisään. Blogisi ei tietenkään saa olla salattu. Tuon pitäisi toimia.

   Poista
  2. Mulla on google+ :/..

   Poista
  3. No voi höh. Tuo Google+ on minullekin ihan arvoitus. En osaa sanoa sitten.

   Poista
  4. Ok, kiitos kuitenkin!

   Poista
 5. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Kiitos vinkistä, olenkin pitkään etsinyt uutta luettavaa! :) Mukavaa vaihtelua ns. mainstreamblogeihin.

  VastaaPoista
 7. Lopultakin Lontoo-blogi, jossa keskitytään kaikkeen kiinnostavaan, eikä laukkuihin ja asusteisiin! Kiitos! :)

  Eija

  VastaaPoista