keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Mikä ihmeen Google+?

Google+ on meille kaikille tuttu mutta siitä ei kuitenkaan tiedä tarpeeksi tai parhaimmassa tapauksessa oikein mitään. Se on kuitenkin viihdyttänyt tai turhauttanut meitä jo vuodesta 2011. Olen itsekin käyttänyt sitä – noin 10 minuutin ajan. En ole kokenut, että sivistyksessäni on aukko tai olen sosiaalinen hylkiö, vaikka piirien ulkopuolelle olenkin jättäytynyt. Ajattelin kuitenkin jorista teille aiheesta kokonaisen postauksen verran, vaikka tietoni Plussasta taitavat olla miinuksen puolella. Tai ne olivat ennen tätä juttua, sillä lähdin tutustumisretkelle Google Plussan ihmeelliseen maailmaan. Jokin aika sitten säädimme täällä kommenttiboksissa Google Plussan parissa ja tunnelma oli kallistunut hieman siihen suuntaan, että koko kapistus on täysin turha riesa.


Tässä jutussa käytän muuten oman ja lukijoiden mielenterveyden vuoksi termejä Google+, Google Plus, Plussa (viittaamatta sillä mitenkään siihen K-Kaupan plussaan), kapistus, ym. ja tarkoitan näillä kaikilla versioilla tuota yhtä ja samaa tapausta. En vain halunnut jankata.

Jos käyttää muita sosiaalisia verkostoja ja on luonut useita profiileja (itsestään, toivottavasti), niin yhä uusista ja ihmeellisistä verkostoista ei jaksa innostua. Eihän sitä jaksa luoda aina uutta profiilia ja ylläpitää sitä niiden facebookkien sun muiden rinnalla. Ei niitä vanhoja viitsisi hylätäkään aina uuden palvelun tullessa tilalle. Valitettavasti Google+ tuntuu tunkevan erinäisiin paikkoihin, vaikka siitä ei olisi kiinnostunut tuon taivaallista. Sen saa mm. Gmailin ja Youtuben tilien kylkiäisenä.Tänne Bloggeriinkin pölähti jokin aika sitten plussat ja yhtäkkiä kaikilla oli sellainen tili profiileineen. Minunkin postauksista on tykätty tätä kautta, mikä on tietenkin vain mukavaa.


No niin. Google+ pitää sisällään ainakin seuraavia ominaisuuksia ja toimintoja:

Yllätys, yllätys: profiili! Olet ehkä käväissyt siellä omassa profiilissasikin ja katsonut, ettei siellä vaan näy mitään merkkejä elämästäsi. Mutta sinnehän saisi oman kuvan tietoineen. Profiilissa näkyy myös kaikki julkaisemasi sisältö.

Tosiaan! Voit julkaista Google+:ssa vaikka blogipostauksiasi, kuvia tai toisten tuottamaa sisältöä. Toiset voivat sitten tykätä julkaisuistasi +1 –painikkeella. Sinäkin voit totta kai tykkäillä kaikesta, mikä tuon painikkeen pitää sisällään. Kommentointi on myös sallittu, niin kuin kaikissa sometouhuissa.

Kuulostaako touhu tutulta? Odotas vaan, kun jatketaan:

Ja sitten siellä saa ja pitää käyttää hashtageja tähän tyyliin: #siistiä. Toisia immeisiä, yrityksiä, brändejä jne. saa myös tägätä @-merkillä. Mitä uutta tässä on? Ei kai mitään. Voit myös liittyä erilaisten aiheiden ympärille perustettuihin ryhmiin.


Omia kontaktejaan voi jaotella piireihin ja nimetä ne osuvasti vaikka kavereiksi. Toisia voi seurata ja he voivat seurata sinua –tai olla seuraamatta. Tämähän on kuin kaveripyyntö. Saat myös päättää, kenelle haluat julkaisemasi sisällön näkyvän. Kun kirjaudut sisään Google+:saasi, näet feedin tai streamin, missä näkyy piireissäsi pyörivien henkilöiden julkaisuja.

Hangout on ehkä se erikoisempi juttu: se on korkeintaan 10 ihmisen chatti mutta videoyhteydellä höystettynä. Onhan siellä myös Hangout on Air, mitä voit seurata livenä tai katsoa myöhemmin. Olen joskus istunut joissain Googlen järkkäämissä tilaisuuksissa, missä on tätä HOA:ta harrastettu ja muutenkin meuhkattu Plussan puolesta. Tuhannet tai miksei miljoonat ihmiset ovat siis saattaneet seurata livenä, kuinka muunmuassa minä selaan kännykästä keskittyneesti FB-päivityksiä enkä ota kuuleviin korviini mitään plushöpinöitä (ja nyt Google rankaisee blogiani ja tämä varmaan tuhotaan kokonaan). No eivät ne oikeasti minua ole kuvanneet, vaan sitä esiintyjää. Harmi.

Ai niin, olen tuon ensimmäisen ja viimeisen kymmenminuuttisen ja tilaisuuksissa Plussalle altistumisen jälkeen kiinnostunut kapistuksesta yhden toisenkin kerran: halusin tietää, miten Googlen hakutuloksiin saa kirjoittajan naaman näkyviin sivun yhteyteen. Ihmisillä on katsokaas taipumus hakutuloslistasta klikkailla niitä kuvallisia linkkejä. No, kuvan näkymiseen vaikuttaa juurikin Google+ ja kaiken maailman piirit ja kontaktit. Google Plussan pitäisi olla siis kaikkien hakukonesijoituksistaan kiinnostuneiden ihmisten mielessä jatkuvalla syötöllä. Sinunkin hakiessasi Googlesta jotain tuloksesi kuulemma määräytyvät sen perusteella, mitä piireissäsi olevat ihmiset ovat jakaneet Google+:n kautta. Njaa, mutta kun minulla ei ole niitä piirejä... Tämähän se suuri houkutin palvelun käyttöön onkin monille. Voit kehittää itsestäsi varsinaisen asiantuntijan ja arvosi mitataan juuri mm. hakutuloksissa.Google+:n käyttö tuntuu kuitenkin olevan kasvamaan päin,vaikka yleinen vitsi on ettei sitä kukaan käytä. Näin ole ainakin päätellyt sen perusteella, että yhä useampi Gmail-kontaktini on liittänyt pärstänsä viesteihinsä ja sitä kautta olen päätynyt heidän profiiliinsa. Google yrittää selvästi saada minustakin käyttäjän, sillä profiilikuvakseni oli tässä taannoin ilmestynyt jokin kaktusta muistuttava kasvi tai ehkä jopa otus. Näytän siis pahalta, jos en pystytä profiilia. Erittäin voimakasta painostusta!

Olen siellä sun täällä törmännyt väitteisiin ja huhuihin siitä, että Google ajaisi alas kaikki muut sosiaaliset palvelunsa pönkittääkseen Plussan asemaa. Esimerkiksi taannoinen Google Readerin alasajo oli varsinainen maailmanlopun merkki monelle. Myös Bloggerin kuihtumisesta on luotu uhkakuvia muun muassa sen perusteella, että Bloggerin tukipalvelu on hiipunut tai sitä ei ole ollenkaan. Googlen katsotaan ajavan ihmiset pakostakin Plussan puolelle.


Jos olet kiinnostunut oppimaan lisää Google Plussasta ja hihkut innostu kuullessasi, että voit katsoa aiheesta vaikkapa puolentoista tunnin verran videomateriaalia, niin suosittelen suuntaamaan sellaisen herran kuin Martin Shervingtonin sivustolle. Siellä asiasta on innostuttu suurissa määrin ja luulin jo hetken, että kyseessä on jokin uskonto. Jos taas haluat koko hiivatun kiusasta eroon, tämän postaukseni kommenttiloorassa oli jotain mainintaa asiasta.

Nyt saa muuten päteä: mitä Google+ -ominaisuuksia sinä käytät? Miksi meidän pitäisi käyttää sitä tai miksi ei?

P.S. Tiedättekö mikä tässä on kaikista huvittavinta? No se, että jonkin ajan kuluttua me kaikki olemme varmasti Google+:sassa ja nauramme tämän postauksen takapajuisuudelle. 

27 kommenttia:

 1. Mä poistin koko plussan käytöstä, koska en vaan yksinkertaisesti käyttänyt sitä koskaan. Mulle riittää ne sosiaaliset verkostot, joissa olen nyt. En tietenkään poissulje sitä, että jos plussasta tuleekin siistein juttu ikinä koskaan missään, ettenkö voisi siihen uudelleen liittyä. Vähän pelotti, että noinkohan blogista häviää kaikki kuvat ja sähköpostista kaikki viestit, mutta mitä vielä, kaikki on ennallaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohduttavaa kuulla, että koko maailma ei romahtanut vaikka sen deletoi! Siis meinaan, että muut Googletilit eivät kadonneet.

   Poista
 2. Jossain luki että Google + liittyminen tuo lisää seuraajia blogille? Miten tämä selittyy? Ja poissulkevatko Google + ja blogger toisensa? Eli jos otan Google + tilin häviääkö blogger tili ja kaikki vanhat lukijat? Mitä hyötyä Google plussasta on blogille ylipäätänsä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne sanat ovat varmasti tulleet Googlen suusta :) Mikä tahansa jakamispalvelu tuo lisää lukijoita blogille. Googlella näyttää olevan aika kattava ohje Bloggerin muuttamisesta Google Plussaksi mutta se on vähän biased, Googlen kun on. Ymmärsin, että Bloggerin tili blogeineen ei häviä mutta ainakin profiili muuttuu (jos tarkoitit tilillä tätä). Luulisi, että seuraajat pysyvät, sillä he seuraavat blogiasi eivätkä profiiliasi.

   Mitä hyötyihin tulee, niin kaipa se on pääasiassa näkyvyys. Juttuja voi jakaa. Mutta sitähän voi tehdä muuallakin. Jos omissa piireissä ei ole kaudeasti väkeä, niin en tiedä onko jakamisestakaan niin hirveästi iloa.

   Poista
 3. Pyh, turhuuksia nuo plussat, sanon minä. sekin tässä on hauskaa, että about viikon välein youtubessa vieraillessani google yrittää kovasti vaihtaa kanavan nimeä omaksi nimeksi (joka on jonnekin plussaan tungettu) ja tehdä yt-kanavalleni omaa google+ sivua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän on sinnikäs tapaus! Ei saa edes videoita katsoa rauhassa :)

   Poista
 4. Heh viimeiselle! ;D Noin tässä varmaan käy! Mutta tällä hetkellä mä en vaan jaksa tutustua tuohon plussaan. Mä oon vähän aina semmoinen alkukankea kaikkea uutta kohtaan ja lämpenen vähän hitaasti ja ryhdyn, vasta kun ihan kaikki muutkin. Eli nähdään joskus sitten plussassa, mutta nyt viihdyn vain bloggerissa, lovinissa, listalla ja naamakirjassa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli meidän muiden on nyt liityttävä, että sinäkin voit jossain vaiheessa liittyä seuraan :) No ei, ihan tarpeeksi monessa paikassa viihdyt jo nyt.

   Poista
 5. Kävin tässä juuri vähän aikaa sitten kurkkaamassa omaa Google Plussaani ja harmikseni huomasin, että siellä oli valokuvissa vaikka mitä materiaalia, jota en ole sinne koskaan tietoisesti laittanut >:/ Tosi ärsyttävää tuollainen. Ei tullut kyllä kovin hyvä ensivaikutelma siinä kyseisestä palvelusta, jota en siis ole juurikaan käyttänyt tilin luomista enempää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin Bloggerin kuvat tosiaan päätyvät sinne. Tuosta aikaisemmasta jutustani löytyy ohjeet kuvien poistamiseksi ja yksityisyysasetusten muuttamiseen.

   Poista
 6. Käytän google+:aa opinnoissani. Olemme luoneet sinne ryhmän, jossa jaamme materiaalia tietyn piirin kesken, hengaamme puhelinneuvottelussa (asumme kaikki kaukana toisistamme), jaamme hengauksen "tilaisuus-kutsuja". Siellä myös voi julkaista palautteet toistemme töistä. Tavallaan vältetään sähköpostin käyttö sen saralta. On toiminut ihan mukavasti eli suosittelen linkittämään opintoihin, jos esimerkiksi opiskelee verkkopainotteisella linjalla :) Itsekin jouduin sen tuossa tilanteessa opettelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tässä yhteydessä sen käyttö alkoi kuulostamaan järkevältä! Tosin samantyyppistä toimintaa on tullut harrastettua Google Drivella ja kalenterikutsuilla ilman tuota hengailua. Mutta sittenhän meillä on Skype.

   Poista
 7. Mua niin ärsyttää toi Google+. Mulla on nyt nimittäin siellä kaksi eri profiilia, henkilökohtainen ja sitten blogiprofiili! Argh! En halua! Ja sitä blogiprofiilia ei voi deletoida, koska jotenkin maagisesti se on linkittynyt mun youtube-tiliin! Ja en kait mie ny mun youtube-tiliä ala poistamaan kun sinne siirtänyt omia videoita joita ei ole enää missään muualla saatavilla. Argh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varo vaan, kohta se ilmestyy myös sinun pankkitilille :D

   Poista
  2. Minulla on googletili.Samoilla tunnuksilla on gmail. blogit ja youtube,Youtuben puolella kehoitettiin liittymään google+.Liitin, en uskalla sitä poistaa, kun en tiedä, kadotanko omaa materiaalia.Kuka tietää?

   Poista
  3. Hei Marja-Leena! Tässä yksi video, jolla neuvotaan Google+:n poisto. Tärkeintä on klikata delete Google+ content -vaihtoehtoa. Toivottavasti tästä on apua (en ole itse kokeillut).

   Poista
 8. Mä olen vielä pysynyt poissa Google+:sta, kun muutenkin pidän aika matalaa profiilia (heh) somessa, blogeja lukuunottamatta. Pelkään, että joku päivä kaikki Googlen käyttäjät vielä pakotetaan sinne...

  Tuli muuten hauska juttu mieleen tosta Gmail-profiilikuvasta, jota minäkään en halua. Joka kerta jos satun YouTubeen ollessani Googleen kirjautuneena, niin Gmail noutaa mulle profiilikuvaksi screenshotin ainoasta YouTubeen lataamastani videosta eli vuosien takaisesta konserttipätkästä (jossa siis artisti, en minä), argh!! Eikä sitä suinkaan voi poistaa Gmailin kautta vaan sitä varten pitää etsiytyä Picasaan... On se kumma kun ei Googlen mielestä saisi olla kuvaton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todennäköisesti sellainen päivä tulee. Google luulee sinua siksi artistiksi! Parempi sekin kuin kaktus...

   Poista
 9. Mie oon käyttänyt hyödyks siitä valokuva seinaa harrastukseni takia(postikortteilu),mutta muuten en ole nähnyt hyötyä koko hommassa.Siis onhan mulla jo facebook!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen tapa hyödyntää Plussaa! Se on selkeästi kuitenkin monipuolinen väline, jos sitä osaisi hyödyntää.

   Poista
 10. Hei tää ei nyt iity tähän asiaan mutta tarvitsisin apua! Mun lukijagadget ei mystisesti toimi, vaan siinä näkyy tällainen teksti:

  Pahoittelemme...

  Gadget on määritetty väärin. Vihje verkkovastaavalle: Varmista, että Käyttäjäraadin asetuksisssa oleva Etusivun URL-osoite on sama kuin tämän sivuston URL-osoite.

  Olen yrittänyt poistaa gadgetin ja lisätä sitten uudelleen, mutta ei auta. :(

  Osaisistko auttaa?

  ~Veera
  vertseslogic.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on joku yleinen ongelma ilmeisesti. En löytänyt tähän oikein vastausta mutta kannattaa yrittää googlailla enkuksi "We're sorry...This gadget is configured incorrectly. Webmaster hint: Please ensure that "Friend Connect Settings - Home URL" matches the URL of this site." josko sieltä jotain vinkkiä kuiteskin löytyisi.

   Poista
 11. Minäkin haluaisin poistaa google+.Minulla on googletili, jonka tunnuksilla toimii bloggerin blogit, gmail, picasa verkossa ja youtube, jossa on omaa materiaalia.Poistuuko näistä jotain, jos poistan google+profiilin.Haluaisin tietää. Kuka neuvoo minua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en osaa sanoa tähän satavarmaa ohjetta mutta se on mitä ilmeisemmin mahdollista tehdä ilman kaikkien tilien tuhoutumista. Tuossa linkkaamassani kommenttiosiossa sanottiin näin: "Aloitin sillä että vaihdoin Bloggeriin profiiliksi ns. vanhan version, ja sitten jostain löysin juurikin tuon Delete Google Plus account without deleting Gmail." Autttaakohan tämä alkuun? Tosin en tiedä Youtubesta sun muista.

   Poista
 12. Voiko Goohle+:n deletoida ilman, että blogi katoaa taivaan tuuliin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti voi. Tämän postauksen kommenteissa puhutaan asiasta. Ensin pitää vaihtaa Blogger-profiili joksikin vanhaksi versioksi. En ole itse kokeillut!

   Poista