sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Oma mainos blogillesi ja/tai ilmaise kiintymystäsi

Monissa blogeissa on sivupalkissa lista niistä blogeista, joita kirjoittaja tykkää lukea. Lukulistan avulla voi toki itse seurata näitä blogeja tai sitten sillä voi näppärästi viestiä muille, minkälaisista blogeista on kiinnostunut. Siinä voi samalla suositella omille kävijöille luettavaa ja listalle päässeille blogeille se tarkoittaa usein mukavaa liikenteen lähdettä. Pink Bubblekin keikkuu monen blogin blogrollinakin tunnetulla listalla, mikä on tietenkin todella hieno juttu.

Bloggerillahan on ihan oma gadget, jolla tuommoisen listan voi kyhätä ihan muutamassa minuutissa. Ajattelin kuitenkin vinkata eräästä toisesta tavasta, jolla voi viestittää lukevansa jotain blogia. Eli kyseessä on blogin oma "badge" tai "button" (siis mikähän tämä nyt olisi suomeksi). Se on siis kuva, jossa on linkki blogiin. Se on vähän kuin blogin pieni mainos! Lukija voi kopioida lyhyen koodin, jolla hän saa kuvan näkyviin oman bloginsa sivupalkkiin. Tähän malliin:

Oikea koodi löytyy sivupalkista!

Jos esimerkiksi haluaisit laittaa minun blogini badgen omaan blogiisi, minun täytyy ensin semmoinen tehdä. Sehän siis löytyy tuolta sivupalkista. (Tai oikeastihan sitä voi askarrella badgeja toistenkin blogeihin, mutta tämä on se yleisempi käytäntö). Tein viime postauksessa esitellylle kuukauden blogille oman badgen, josta käy ilmi blogin olevan Pink Bubblen kuukauden blogi. Samalla minulle tuli mieleen tämä erityisesti ulkomaisissa blogeissa nähty käytäntö, ja aloin selvittää miten sivupalkkin tehdään sellainen boksi, josta kävijä voi kopioida kuvan koodin. Tuntien epäonnistuneiden koodikokeilujen jälkeen löysin keinon, jolla saat oman kuvasi ja koodiboksin pystyyn muutamissa minuuteissa!

Mutta ensin katsotaan lyhyesti badgen plussat ja miinukset bloggarin ja lukijan näkökulmasta:

+ Badge on persoonallinen, eli se erottuu paremmin kuin blogi, joka on lukulistalla, jossa kaikki on listattu suht identtisesti.
+ Siinä voi olla kuva, tekstiä tai tietenkin molemmat. Blogin nimi ja ehkä sen sisältö muutamalla sanalla       kieteytettynä ovat suositeltavia.
+ Suosittelijan blogiin badget tuovat sivupalkkiin mielenkiintoista sisältöä, jos niitä ei ihan liikaa sinne änge (ja jos ei ole minimalismin ystävä).
+ Suositellulle blogille badge tuo kivasti lisää liikennettä.

Jos suosittelee paljon blogeja badgeilla, ulkoasusta voi tulla sillisalaattia. (Tosin osaa voit edelleen suositella vanhalla tutulla blogrollilla.)
- Joku voi tarjota ihan hirveää badgea blogistaan! (Älä ota sitä sitten tai kysy saisiko toisen.)
- Jos muuttaa oman blogin osoitetta, vanhat badget eivät viekään uuteen osoitteeseen (mutta tämänkin voi     korjata uudelleenohjauksella vanhasta osoitteesta).
- Perinteisessä lukulistassa näkyy usein blogin nimen lisäksi myös viimeisimmän postauksen otsikko, mikä voi olla omiaan houkuttelemaan lukijoita. (Laita badgeen sellainen houkutteleva slogan, että se peittoaa kaikki mahdolliset postaustesi otsikot!)

Plussat voittivat, eli siirrytään badgen askarteluun! Sen tekeminen on todella helppoa, joten olisi typerää olla tarjoamatta tätä tilaisuutta mahdollisille innokkaille lukijoille ja suosittelijoille. Aina voi löytyä joku, joka haluaa napata blogisi badgen omaan blogiinsa. Viritys koostuu siis kahdesta osasta: kuvasta ja koodikentästä, josta kaikki halukkaat voivat poimia koodin blogiinsa, jossa se taas näkyy kuvana.

Badgen ja koodiboksin tekeminen

1.Suunnittele badge. Tuleeko siihen blogin nimi? Slogan? Muutama sana sisällöstä? Onko taustalla joku kuva, kuten oma naamasi? Ym. Ym. Badgesta tulee suht pieni, joten älä tunge siihen kamalasti kaikkea! Vaihtoehtoisesti badge voi olla sisällöltään todella kryptinen; sen ei tarvitse liittyä mitenkään blogiisi. Se voi olla vaikka jokin huomiota herättävä kuva tai sana. Muista kuitenkin, että mitä erikoisemmaksi badgesi menee, sitä vähemmän löytyy halukkaita laittamaan sen blogiinsa, ja todennäköisesti sitä klikkaavat eivät koe tulleensa ihan oikeaan osoitteeseen...

2. Suunnitelmasta kuvaksi. Kuvan voi väsätä monella tavalla. Esimerkiksi banneripostauksessa käytetty Picmonkey sopii tähän hyvin. Jos päädyt Picmonkeyyn, voit tehdä kuvan banneriohjeella mutta kohdassa kolme valitsekin Square Deal, niin homma hoituu helpommin. Kuvan koon täytyy olla pieni, jotta se mahtuu useimpien blogien sivupalkkiin. 150x150 on hyvä. Ennen tallennusta muista valita mahdollinen oma kuvasi taustalle (löytyy banneriohjeesta). Myös taustan kuosin tai värin (väripaletti) valitseminen tulee tehdä tässä vaiheessa. Muuten toimi ohjeen mukaisesti.

3. Lataa kuvasi nettiin. Tarvitset siis kuvallesi URLin. Saat sen näppärästi mm. tuossa banneriohjeessakin mainitsemani Photobucketin avulla. Eli kirjaudut sinne ja lataat tekemäsi kuvan koneeltasi. Saat sieltä kuvallesi mm. suoran osoitteen (http:// -alkuinen Direct link).

4. Seuraavaksi teet elämästäsi helppoa ja menet ohjelmaan nimeltään Grab My Button Code GeneratorSe tekee sinulle kaiken valmiiksi, kun syötät blogisi nimen, osoitteen ja kuvan osoitteen. Lisäksi voit muokata itse koodiboksin ulkonäköön liittyviä seikkoja. Klikkaa lopuksi Preview ja avautuvassa ikkunassa olevaa Get Code -nappulaa. Kopioi saamasi pitkähkö koodi.

5. Siirry Bloggerin ulkoasun muokkaukseen ja valitse lisää gadget. Nappaa HTML/Javascript. Klikkaa tekstikentän oikeassa yläreunassa olevaa Muotoiltu teksti -kohtaa, jotta se muuttuu HTML -puoleksi. Lisää edellisessä kohdassa kopiomasi koodi kenttään. Klikkaa uudelleen Muotoiltu teksti -kohtaa, jotta näet kuvan ja koodiboksin livenä. Tallenna ja siirrä gadget haluaamasi kohtaan blogissa. WP:llä tämä toimii varmasti suht samoin (en tosin käynyt kokeilemassa).


Toisen blogin badgen laittaminen omaan blogiin

Kun olet löytänyt mielenkiintoisesta blogista badgen ja siihen kuuluvan koodin, kopioi koodi kentästä ja lisää se omaan blogiisi HTML/Javascript gadgettina.

Kovin monessa suomalaisessa blogissa en ole tähän ilmiöön törmännyt. Ehkä tämä koetaan liialliseksi mainostamiseksi, minkä moni näkee negatiivisessa valossa. Jotkut eivät ollenkaan halua linkata toisiin blogeihin. Tämä on kuitenkiin niin helppo operaatio sekä bloggarin, että blogillisen lukijan kannalta, että kannattaa kokeilla! Jos innostuit askartelemaan, laita vaikka linkki blogiisi niin päästään katsomaan tekelettäsi ja ehkä kopioimaan se koodikin.


13 kommenttia:

 1. Moi, olen blogin satunnaislukija ja tykkään kyllä blogistasi! Tästä on varmasti paljon hyötyä bloggaajille, ja mielenkiintoista asiaa myös tällaiselle vain-lukijalle.

  Mutta, mutta... nyt tulee hiukan kritiikkiä. Minua nimittäin hämmentää, miten tunnut tässä blogissa puhuvan lähinnä vain muoti- ja lifestyleblogeista, aivan kuin ne olisivat kaikki, mitä blogimaailmassa on tarjolla. Tuossa badgessakin mainostat, että "kaikki mitä haluat tietää blogeista", mutta todellisuudessahan keskityt tässä vain muoti- ja lifestyleblogeihin. Lukulistallani on yli 50 blogia, niistä yksikään ei ole muotiblogi, ja lifestyleä on ehkä viidessä. Loput ovat päiväkirjamaisia, laihdutus-, kuntoilu-, mielenterveys-, elämänhallinta- yms. blogeja. Koen ne sisällön puolesta mielenkiintoisemmiksi ja kirjoittajat syvällisemmiksi persooniksi kuin mitä yksikään muotiblogi tarjoaa. Siksi minua hiukan häiritsee, että tässä blogissa tunnutaan julistavan, että blogi = muoti ja lifestyle.

  Kommentillani ei ollut tarkoitus loukata, mutta tuntuu vain hiukan hassulta, miten "kaikki blogeista" -mainoslauseella varustettu blogi käsittelee kuitenkin vain niin pientä osaa blogimaailmasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäät. Tässä blogissa puhutaan muoti- ja lifestyleblogeista siksi, että minä luen niitä ja ne kiinnostavat minua. En voi käsitellä tässä tasapuolisesti kaikkia blogilajeja noista mainitsemistasi lajeista aina yritys-, markkinointi-, kissa-, koira-, ja autoblogeihin. Niin kuin huomataan lista on loputon. Jos en takerru yhtään mihinkään, blogistani tulee hyvin hajuton ja mauton, enkä tavoita teitynlaista lukijaryhmää, kun yrittäisin miellyttää kaikkia. Eikä se ole tarkoituskaan. Kaikilla on omat suosikkinsa ja tässä blogissa painopiste on muoti- ja lifestyleblogeissa mutta niin kuin moni on todennut, täältä saavat muutkin paljon irti. Mitä tuohon badgen sanomaan tulee, niin sitä on turha ottaa täysin kirjaimellisesti. Eihän tämä sisällä kaikkea bloggaamisestakaan! Muutenhan joutuisin laittamaan siihen asiaa muoti ja lifestyleblogeista ja ehkä joskus joistain muistakin ja paljon asiaa bloggaamisesta ja asian vierestä :D

   Poista
 2. Tämä on aika hauska idea! Suomalaisissa blogeissa ei kyllä paljon näitä näe ja se on kai tätä kainoutta ja ujoutta. Itse tykkään siitä, jos huomaan, että jonkun blogissa pyörii linkki omaan blogiini, mutta en ehkä osaisi tuolla lailla mainostaa, että linkittäkää mua. :D Ehkä joskus tämäkin muuttuu, jos näitä alkaa oikein paljon näkyä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kainoutta, ujoutta, mitä lie. Kaikkeen ei tietysti tarvitse lähteä mukaan mutta tähän on yllättävän harva innostunut lähtemään, vaikka muuten kaikenlaisia kuvia sivupalkkeihin tungetaan.

   Poista
 3. Tämä sun blogisi sisältää välillä niin kullanarvoisia tiedon jyväsiä, varsinkin hieman blondihkolle tietokoneen käyttäjälle :) Joku taisikin omassa blogissani vinkata tästä ja tälle tielle sitten jäinkin. Täältä saa vastauksia moneen ongelmaan, ja välillä jopa hörähtelen naurusta :D Sulla on tosi kiva tyyli kirjoittaa ja nautin suuresti seuraamisestasi, keep it going girl !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks! Täällä toinen blondi tietokoneen käyttäjä mutta olen selvinnyt suht hyvin kuitenkin :P

   Poista
 4. Mulle tulee tollasista badgeista mieleen lähinnä vuodatuksen blogit. Ennen oli enemmän kai noita, mutta nyt taitaa linkkilistat korvaavan asian, mikä on visuaalisesti yhdenmukaisempi. Kun monissa blogeissa vilkkuu jo mainosbannerit sivuilla, en itse lähtisi enää lisäämään yhtään erilaista lootaa sivuun. Varsinkaan kun monet lempibloggaajistani, itse mukaan lukien, ei ole kovin koodaustaitoista porukkaa. Näen jo lähinnä järkyttyneenä miltä linkkilistani näyttäisi bloggaajien itse tekemien mainosneliöiden kanssa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se voisi näyttää todella hyvältä :D Ainakin huomio kiinnittyisi niihin. Se on jännä, miten mainoksissa laitetaan kaikenlaista vilkkuvaa ja eriväristä settiä mutta muuten pitäisi olla kaikki yhdenmukaista :)

   Poista
  2. Enemmän se on kai siinä, että mainokset suunnittelee eri henkilöt eikä niille oikein voi mitään ulkonäöllisesti ellei itse suunnittelisi niitä. Mikä esim mulla ei vain ole mahdollista. Niin edes jollain tavalla haluaa rauhottaa sen lopun, minkä voi, eikä pistä lisää sirkusvaloja välkkymään. Oikeastaan tästä postauksesta innostuneena laitoin omat linkkilootat vieläkin yksinkertaisemmiksi, koska ittellä se hulabaloo pistää kyllä silmään välillä. Siksi esim tykkäsin re:fashionin bannerittomasta mainonnasta niin kauan kun sitä se 1.5 viikkoa kesti ;)

   Poista
  3. Jes, hyvä että tämä innosti, vaikkakin ihan päinvastaisessa tarkoituksessa :) Joskus muuten näkee sellaisia mainoksiakin, että tekee mieli vain nauraa. Kai nekin on joku ammattilainen tehnyt. Minulla meni muuten vähän ohi tuo re:fashionin pointti bannerimainonnan suhteen. Luulin jotenkin, ettei sellaista mainontaa tule mutta nyt siellä jotkut nissenit hyppäsikin silmille. Ei niin, että olisin jotenkin allerginen niille mainoksille mutta luulin, ettei sinne tule mitään tuollaista.

   Poista
 5. Saiskos sulta tietoa robottivarmennuksista, tai mitä lienevät? Ärsyttää naputella niitä varmennuksia joka pikkublogissa. Itselläni se on pois käytöstä, muttei silti ole tullut mitään roskapostivyöryä. Olis kiva tietää aiheesta enemmän. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei varsinaisesti ole tietoa noiden robottien sielunelämästä. Yhden postauksen verran niistä kirjoittelin, ja se onkin oikeastaan kaikki, mitä niistä tiedän. Mutta ei se mitään. Laitan tämän aiheen muistiin, jos törmäisin lisäinformaatioon tai vaikka ihan etsisin sitä.

   Poista
 6. https://projektinatulevaisuus.wordpress.com saa laittaa kehitysideoita ja mielipiteitä :)

  VastaaPoista