sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Arviossa arvonnat

Äskettäin havahduin erääseen merkkittävään tapahtumaan: Pink Bubble on ollut pystyssä tasan vuoden. Tällaisesta vuosien täyttämisestähän käytetään usein nimitystä blogisynttärit. Juhlapostauksen tai -postausten teemana on usein katsaus menneeseen vuoteen tai koko blogin elämänkaareen. Sitten kiitellään vuolaasti lukijoita. Koko komeus kruunataan usein jollakin arvonnalla.

Satuitte ehkä huomaamaan, että täällä ei blogisynttäreitä näkynyt. Bileiden puuttuminen ei kuitenkaan tarkoittanut sitä, ettenkö haluaisi muistaa lukijoita. Tietenkin haluan muistaa teitä ja nyt sanonkin vuolaat kiitokset kaikille aktiivisille ja vähemmän aktiivisille kävijöille, kommentoijille ja tuppisuille! Minä kuulun siihen sakkiin, joka ei kirjoita blogia, jos sillä ei ole lukijoita. Minulle bloggaaminen on ensisijaisesti eräs kommunikaation muoto ja siinä on aktiivinen vastapuoli aika tärkeässä osassa. En siis voisi sanoa, että kirjoittaisin tätä blogia, vaikka sillä olisi vain pari lukijaa. Vain itseäni varten en todellakaan näitä juttuja raapustaisi! Kiitos siis, että teitä on eksynyt tänne suurissa määrin ja sen takia tämä vuoden merkkipaalu on saavutettu.
Tämän juhlapuheen jälkeen pääsemmekin takaisin postauksen varsinaiseen aiheeseen, jota jo liippasin tuossa blogisynttäreiden kuvauksessa. Suurennuslasin alle joutuvat tällä kertaa arvonnat. Niitä näkee blogeissa vähän väliä ja etenkin kaikenlaisten merkittävien hetkien, kuten vaikka näiden synttäreiden aikaan. Myös joulukalenterikaudella arvonnat olivat viime kuussa jopa päivittäisiä joissakin blogeissa. Bloggari siis arpoo yleensä postaukseen kommentoineiden kesken jonkin tuotteen tai lahjakortin.

Arvonnan järkkääminen blogissa on tuotteen markkinoinnin kannalta jees juttu. Bloggarille arvonnan lisääminen esimerkiksi jonkin tuotearvostelupostauksen päätteeksi on myös tervetullutta: lukijat eivät vain joudu tai saa ihastella, kuinka bloggari on taas päässyt läträämään ihanalla ilmaisrasvalla, vaan he voivat itsekin päästä osalliseksi tästä onnesta. Marina mainospostauksista voi vähentyä, kun yleisö vai saada osuutensa myös muunkin kuin informaation muodossa.

Bloggarit itse ovat aika ahkeria arvontojen järjestäjiä. Joko he ottavat itse yhteyttä sopiviksi katsomiinsa yrityksiin ja ehdottavat, että voisivat suorittaa arvonnan blogissaan. He saattavat toki tehdä edellä mainitulla tavalla muutakin yhteistyötä yrityksen kanssa tai sitten he tosiaan järkkäävät vain pelkän arvonnan. Osaavathan ne yritykset itsekin näitä kilpailuja toki ehdottaa mutta jotenkin minulla on sellainen mielikuva, että bloggari tai sivuston ylläpitäjä on useimmiten se arpapelin ehdottaja.


Arvontaa voidaan siis käyttää, kun halutaan vaikuttaa lukijoiden mielikuvaan bloggarista. Arvontoja järjestävä bloggari nähdään hyvänä tyyppinä. Hän huomioi myös lukijat eikä vain keskity haalimaan itselleen mammonaa ja mainetta. Arpajaisia voidaan pitää ensisijaisesti myös sen takia, että niillä saadaan paljon kävijöitä blogiin. Kaikenlaisiin kisoihin osallistuminen on joillekin suurta huvia ja yhtäkään voittomahdollisuutta ei jätetä välistä. Niinpä arvonnan myötä blogiin voi putkahtaa valtava joukko uusia kävijöitä, jotka tulivat vain ja ainoastaan kisaamaan ja muu blogin sisältö ei kiinnosta heitä tuon taivaallista. Ehkä osa uusista tulokkaista jää myös pitkäaikaisiksi lukijoiksi. Arvontojen ja kisojen avulla bloggari siis laajentaa lukijakuntaansa - ainakin hetkellisesti.

Arpapelejä tosiaan järjestetään kaikenlaisissa yhteyksissä tai sitten ilman minkäänlaista kummempaa syytä. Synttärit tietenkin ovat oiva arvonnan paikka, samoin kuin juhlapyhät. Myös erilaisiin kampanjoihin osallistuminen antaa aihetta arvontaan. Se on monille luonnollinen lisä tärkeistä aiheista kirjoitettuihin postauksiin. Sillä yritetään lisätä jutun huomioarvoa ja saada mahdollisimman moni kiinnostumaan aiheesta. Joskus arvonnan tunkeminen mukaan postaukseen voi tuntua turhalta lisältä. Esimerkiksi taannoisen Kommentti jättää jälkensä -kampanjan alkuvaiheessa itselläni oli vaikeuksia mieltää, miten yhdistän vakava-aiheisen kampanjan jonkin tavaran tai palvelun arvontaan. Ensinnäkään en keksinyt tarpeeksi aiheeseen sopivaa arvottavaa ja toiseksi ajattelin kisaamisen vievän huomion siltä tärkeimmältä, eli kampanjan ja juttuni sisällöltä. Niinpä jätin arpaosuuden pois. Toisille taas pikku arvonta on luonteva lisä jokaiseen väliin.

Nettihän on pullollaan kaikenlaisia kisoja ja arpajaisia, joista ei todellisuudessa voita yhtikäs mitään. Blogeissa vilunkipeliä tuskin harrastetaan kovinkaan paljoa, jos yhtään. Ainakin niitä voittajia, jotka eivät ole ilmoittautuneet yhteystietoineen, kuulutellaan ahkerasti jälkikäteen. Lukijat osaavat myös huomautella ja kysellä voittajan nimen perään, jos bloggari ei sellaista tietoa säädyllisessä ajassa julkaise.

Millaisia arvontoja olette itse järjestäneet blogissanne? Miten olette päätyneet niitä pitämään? Oletteko huomanneet kiinnostuksen blogia kohtaan nousseen arvonnan aikana tai jotain muita vaikutuksia?

Mites lukijat, otatteko herkästi osaa arvontoihin ja millaisiin kaikkein mieluiten? Osallistutteko arvontoihin myös sellaisissa blogeissa, joita ette muuten lue?

Mitä muuta?

Itse olen jotenkin todella huono osallistumaan mihinkään arvontaan, vaikka se olisi ahkerasti lukemassani blogissa. Jos taas Facebookissa pitää tykätä jostakin kuvasta ja samalla osallistuu johonkin kisaan, saatan osallistua. Yksi klikkaus ei ilmeisesti ole liikaa minulle! Voittoja ei ole kyllä koskaan tullut...


33 kommenttia:

 1. Myönnän olevani ahkera arvontoihin osallistuja =D Kun postilaatikossa ei yleensä ole kuin mainoksia ja laskuja, niin pieni voittopaketti silloin tällöin tuntuu ruhtinaalliselta. Kuitenkin osallistun vain niihin arvontoihin, joissa tosiaan on minua miellyttävä palkinto. Käsityöblogeissa se usein onkin jotain käsitöihin liittyvää.
  Viisi vuotta blogattuani olen saanut runsaasti hyviä uusia ystäviä. Tuntuu että tunnen osan heistä paremmin kuin naapurini. Maalla yksin elävänä se on merkittävä asia, muuten tuntisin itseni täällä välillä kovin yksinäiseksi. Koska haluaisin muistaa näitä ystäviäni välillä muutenkin kuin kommentoinnilla, mutta taloudellisesti se ei ole mahdollista minulle, niin arpomallahan se menee. Jos sinne nyt eksyykin jokunen ohikulkijakin osallistumaan, niin eihän se nyt ole niin vaarallista =) Pari kertaa vuodessa olen muistaakseni arponut ja laitankin yleensä pari palkintoa, että ainakin toinen osuisi vakilukijalle =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet selvästikin onnistunut myös voittamaan. Ja blogannut kauan :) Tuo kahden palkinnon taktiikka on muuten aika hyvä. Se innostaa osallistumaan varmasti vielä enemmän, kuin voittaminen on jo huomattavasti todennäköisempää.

   Poista
 2. Kiitos itsellesi mielenkiintoisesta, rehellisestä ja erilaisesta blogista.

  Minä osallistun arvontoihin vain blogeissa, joita luen. Vain arvontoihin, joiden arpajaisvoitot ovat kiinnostavia. Design kiinnostaa aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ilona. Voittojen kiinnostavuus on varmasti merkittävä tekijä. Itse en ole tosin viime aikoina osallistunut edes niihin kiinnostaviin kisoihin. Pitäisi varmasti kokeilla, sillä ehkä se voitto tulee nyt tämän tauon jälkeen!

   Poista
 3. Aiheen ulkopuolelta: voi olla että olet jo tästä kirjoittanutkin, mutta ehkä voit vielä vastata... miten voin, tai voinko, estää vampirestant-lähteestä tulevat "lukijat" - sehän lienee joku mainoslinkki tai joku vastaava? En haluaisi niitä tilastoihini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, olen kirjoittanut täällä. Pieni kertaus ei haittaa: minulla ei ole mitään kikkaa, jolla tuon liikenteen saa pois mutta siitä ei normaalisti ole kummempaa haittaa. Bloggerin omat kävijätilastot eivät ole tarkkoja ja ne tosiaan laskevat nämä robotitkin. Suosittelen siirtymistä Google Analyticsiin, jos haluaa seurata todellista liikennettä. Se osaa jättää kaikki spämmisivut pois luvuista. Ohjeita siihen löytyy täältä. Tosin ulkoasu ja jotkut ominaisuudet ovat hiukan muuttuneet.

   Poista
 4. Yleensä arvonnat on hyvin järjestetty ja pari kertaa olen itsekin voittanut. Yummy-blogin Jennin arvonnat taas ovat hiukan epämääräisiä, hän vain ilmoittaa että "voittajaan on otettu yhteyttä". Tälläisestä tekstistä on vaikea sanoa onko mitään voittajaa todellisuudessakaan, onko tuote lähtenyt jollekin tutulle tms...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea voittajalle :) Niin, sellaisissa "voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti" -arvonnoissa on aina se mahdollisuus, että mitään voittoa ei ole tai sitä ei arvota ihan kaikkien osallistujien kesken. Sitä näkee paljon muuallakin kuin blogeissa.

   Poista
 5. Ajattelin kysyä tässä, kun et luultavasti näe kommenttiani kyseisessä postauksessa, mutta tein ohjeidesi mukaan tuon nimikirjoituksen aina postauksen perään. Tein sen kyllä tuolla Picmonkeyssä ja homma toimi muuten täydellisesti, paitsi etten saa tätä nimmaria keskelle postausta vaan vääntää sen tuonne oikealle. En tiedä voiko asialle tehdä mitään, olisin kiitollinen vastauksesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Henna, minulla on saattanut mennä kommentti ohi. Sori! Mutta kokeilitko muuttaa sitä margin-left lukua? Ohjeessa oli 250px, eli pienempi luku voisi toimia sinulla, jos se menee liian oikealle.

   Poista
 6. Itse osallistun ahkerasti arvontoihin ympäri nettiä ja voittojakin on tullut, tosin mikään niistä ei blogiarvontojen kautta. Oon tosin vähän nihkeä osallistumaan blogiarvontoihin, koska yleensä ohjeistetaan laittamaan oma sähköposti kommenttiin niin jotenkin tuntuu tympeältä laittaa oma sposti kaikkien pällisteltäväksi. Ja tietenkin pelko persiissä että spämmärit saavat sieltä hyvin otollisia uhreja. Bloggerissa onkin typerää ettei voi kommentoida niin, että nimelle ja spostille olis oma kenttä, että sposti jää vain blogin pitäjän tietoon. Vai voiko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet ihan oikeassa tuosta sähköpostin julkisesti jättämisestä. Pitäisi kehittää joku s-postiosoite vain näitä arvontaosallistumisia varten. Tietäätekseni Bloggerissa ei ole tällaista hienoa ominaisuutta, että s-postin saisi laittaa omaan kenttään vain bloggain nähtäväksi. Wordpressissä olisi!

   Poista
  2. Jos joku tänne eksyy lukemaan, niin vinkkinä tuohon s-postiin: kannattaa kirjoittaa osoite muodossa sähköposti(ät)jotakin(piste)jtkn, näin voi välttää helposto roskapostin. Varsinkin tuo ä:n käyttö kannattaa.Itse en myöskään ikinä osallistuisi s-postilla,jossa näkyy nimeni.

   Poista
 7. Mä olen järjestänyt Leluteekissä yhden arvonnan: osallistuin lihattomaan lokakuuhun ja samaan syssyyn tarjottiin lasten kasviskeittokirjaa arvosteltavaksi ja arvottavaksi. Totesin, että nyt osui aiheet niin nappiin ja arvonta tuki tärkeäksi kokemaani asiaa, että järjestin sen. En tiedä, tuliko uusia lukijoita, mutta uusia kommentoijia kyllä. ;) Lisäarvan sai myös oman kasvisreseptin jakamalla, mikä toimi tosi kivasti, sain itsekin (ja lukijat siinä samassa) pari uutta kivaa reseptiä kokeiltaviksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä ollut hyvin aiheeseen liittyvä arvonta ja kivasti olet kehitellyt osallistumista vähän pidemmälle. Arvontapostausten kommenteissa ei yleensä ole mitään lukemisen arvoista mutta tuolla reseptinjaolla on varmasti ollut positiivinen vaikutus sisältöön :)

   Poista
 8. Mulla on ollut arvonta kun blogi täytti vuoden ja kaksi. Joulun alla meni 200 lukijaa rikki ja sen kunniaksi pidin arvonnan, joten kolmevuotisarvonnan varmaan jätän välistä. Palkintona on metri kangasta (osittain ompelupainotteinen blogi) tai minun ompelemat pipo ja tuubihuivi voittajan valitsemasta kankaasta. Muulloinkin palkintona on ollut jotain itse tehtyä. Nyt halusin muistaa lukijoitani arvonnalla ja se on oikeutettu vain lukijoille. Liittyä toki saa arvonnankin aikana. Yleensä yksi tai kaksi lukijaa on poistunut arvonnan päätyttyä, mutta muuten arvonnan aikana tulleet lukijat ovat kyllä jääneetkin lukijoiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo itse tehty palkinto kuulostaa oikein hyvältä ja siltä, että haluat muistaa lukijoita vähän henkilökohtaisemmin. Ompeluun kallellaan olevassa blogissa kangas ja käsityöt ovat oleellisia palkintoja mutta yritin kovasti miettiä, mikä olisi tämän blogin kohdalla sellainen aiheeseen liittyvä palkinto... Vaikea keksiä. Tietokone? Lisää koodia? :D

   Poista
 9. Päätinpäs näin blogisynttäreiden kunniaksi avata sanaisen arkkuni ja jättää käynnistäni muunkin kuin anonyymin Google Analytics-merkinnän. Pidän kovasti blogistasi, sen myötä olen rohkaistunut ja tehnyt päätöksen vihdoinkin jossain vaiheessa (sitten tulevaisuudessa) perustaa oman blogin! Tässä vaiheessa voisin sortua näihin samaisiin "olen lukenut blogiasi jo vuosia, mutta kommentoin vasta nyt" -kertomuksiin, sillä kuulun juuri siihen porukkaan joka lukee ahkerasti mutta kommentoi tuskin koskaan. Hihittelin itsekseni kun luin aikoinaan asiasta kirjoittamasi postauksen. Tosin sen luettuani olen jo muutaman kerran kokeillut kommentointia ja mikäs sen mukavampaa kun blogin kirjoittajalta saa vastauksen! Siitä tulee oikein lämmin mieli, kun näkee että meidät lukijatkin huomioidaan. Kiitos paljon kun jaksat jakaa meille muille tietämättömille blogitietouttasi, toivottavasti blogi on pystyssä vielä pitkään! Ja oikein mukavaa alkanutta vuotta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Noora! Todella mukava kuulla, että olet ollut siellä lukijana! Siitä aina ilahtuu, kun kuulee jonkun lukeneen blogia jo pitkään. Kommentoinnin hohto säilyy, kun sitä ei harrasta turhan usein :D Sitten kun perustat sen blogin, niin tule linkkaamaan tänne jonnekin sen osoite.

   Poista
 10. Mä olen osallistunut seuraamieni blogien arvontoihin tai jos joku on vinkannut, että jossain on arvonta niin käyn ainakin kurkistamassa. Luen paljon käsityöaiheisia blogeja ja palkintona on ollut joko jotain itse tehtyä tai tarvikkeita tekemiseen. Kerran voitinkin. :) Pidin itse myös arvonnan ja siihen osallistui paljon sellaisia, jotka eivät yleensä kommentoi tekstejäni. Palkintona oli tekemiäni koruja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinullakin oma tekemä palkinto! Se taitaa olla yleistä käsityöblogipiireissä? Tai sitten tietty käsityöaiheinen palkinto.

   Poista
 11. Mä osallistun yleensä kaikkiin arvontoihin, jos palkinto on semmonen, jonka voisin käyttää oikeasti. Olen pari kertaa voittanutkin kivoja juttuja:) Ärsyttää myös sellaiset arvonnat, joissa arvontaan voi osallistu vaan blogin lukijat tai saa lisäarpoja olemalla lukija...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä alan kohta myös osallistumaan ahkerasti, kun näitä voittajia on jo ilmoittautunut niin paljon :)

   Poista
 12. Mä osallistun kyllä arvontoihin, mutta vain jos palkinto on oikeasti mieluinen. :) Omassa blogissa mitään arvontoja ei ole vielä ollut ja ihan pelkästään lukijamäärän kasvattamiseksi en ala sellaista järjestämäänkään, muutoin ehkä jossain kohtaa voisinkin.

  Ja hei, hyvää blogisynttäriä! ;)

  VastaaPoista
 13. Arvonnan järjestäminen on ollut mielessä ja palkintona voisi olla jotain aiheeseen liittyvää kuten roskatonta luonnonkosmetiikkaa, palvelulahjakortti tms. Täytyy vain ensin saada ulkoasu kuntoon ja enemmän sisältöä, jotta saisi kävijät myös viihtymään. :)

  Yllätyin siitä, että pinkbubble on ollut pystyssä "vain" vuoden, koska vinkkejä lukiessa on tuntunut, että sisältöä olisi useammankin vuoden edestä. Paljon on tullut uusia tärkeitä asioita esille, etenkin tällaisen blogimaailman untuvikon silmin katseltuna. Onnittelut 1 -vuotiaalle! :)

  Oma blogini löytyy osoitteesta: Roskat.on

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna! Yllätyin itsekin vähän, kun huomasin kirjoittaneeni vuodessa hieman yli 130 postausta. Aiheet ovat kuitenkin sen verran "raskaita", että vähempikin olisi riittänyt :)

   Sinulla on mielenkiintoinen aihe blogissasi. Oikeanlaisia ja aiheesta kiinnostuneita kävijöitä alkaa varmasti ilmestymään pikkuhiljaa.

   Poista
 14. Ootko lukenut blogeja jo silloin kun arvonnat oli vasta alkuvaiheessa: silloin palkintoja oli jotain surullistä krääsää blogaajan hankkimana, muistan kerrankin jonkun arponeen niitä lehtien välissä tulevia ilmaiskosmetiikkanäytteitä XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä jotain vastaavaa muistuu mieleen. Eikä edes kovin kaukaiselta ajalta.

   Poista
  2. Lueskelin näitä juttuja ja olin juuri laittanut arvonnan pystyyn blogissani. Olen itse hankkinut tuotteet, joten tuntuu, ettei tainnut olla riittävän arvokasta, kun ei ole vielä pahemmin ilmaantunut osallistujia. Tai tiedä sitten ovatko lukijapiirilleni väärä arvonta. Olen saanut sen käsityksen, että on ihan jees laittaa niitä osallistu jäsenenä kahdella arvalla jne. mutta ilmeisesti se ärsyttää. En tajunnut myöskään sitä, ettei ihmiset halua sitä s-postia esitellä ja tottahan se on, nyt kun tarkemmin ajattelen. Tämä sinun blogi on antanut meille paljon, ollaan nimittäin blogattu yhtä kauan ja neuvoja sinulta otettu käyttöön. Käy tsekkaamassa meidän blogi ja laita vinkkiä miten kehityttäisi vaikka siihen blogin s-postiin, jos ennätät.

   Poista
  3. Ainakin sinulla on monipuolinen palkinto! Joillekin voi tosiaan olla jees, jos arvonnassa on näitä jäsenehtoja sun muita mutta varmasti aika monelle ei-jäsenelle se on kynnys tai turha vaiva. Mahdollisimman simppelit osallistumisohjeet takaavat varmaan parhaimman osallistumisprosentin. Niin ja jos sitä s-postia ei tarvitse laittaa.

   Käyn katsomassa blogiasi tässä lähiaikoina!

   Poista
 15. Itsellänikin on juuri menossa kilpailu (ei arvonta) blogissa, jossa voi voittaa 30€ lahjakortin vaikka hemmotteluhoitoihin. En tiedä missä on vika kun ketään ei tunnu kiinnostavan osallistua vai onkohan se sitten tuo sähköposti mitä monet pelkäävät? Tai sitten kun joutuu tekemään jotain muuta kuin kommentoimaan "Osallistun :):):):)"

  Itse osallistun kyllä kaikkiin mahdollisiin arvontoihin AINA ja joskus on tullut voitettua jotakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No johan on sielläkin ihmeellistä touhua, jos osallistujia ei löydy. Pistetään sen sähköpostin ja hieman pidemmän osallistumisvastauksen piikkiin tämäkin. Tuon palkinnon luulisi kuitenkin kiinnostavan monia.

   Poista