tiistai 7. tammikuuta 2014

Tyylikäs uutiskirje blogille: näin teet kirjeen

Blogin oman uutiskirjeen tekemisessä on päästyy jo itse kirjeen kirjoittamiseen ja lähettämiseen. Aikaisemmassa postauksessa rakensimme kaavakkeen, jolla saa kerättyä omalle kirjeelle tilaajia. Yllättävän moni siellä olikin innostunut uutiskirjeen väsäämisestä ja teillä on varmaan jo tilaajia odottamassa postia, joten tehdään nyt siis sitä kirjettä.

Jatkamme siis Mailchimpillä ja tässä ohjeen kohdassa oletan, että olet käynyt läpi tuon aikaisemman jutun. Jos et ole ja kirje kiinnostaa, kipin kapin sinne opiskelemaan alkeet ja keräämään niitä tilaajia. Muuten kirjettä on turha lähetellä.

Huomaa muuten, että sinun Mailchimpisi saattaa näyttää ulkoisesti hieman erilaiselta mutta sisällön pitäisi olla sama. Minulla on useampia tilejä ja niiden käyttöliittymät eroavat aina välillä toisistaan. Mikä lie juttu... Eli ollessasi kirjautuneena Mailchimpiin löydät sieltä Campaigns, josta taasen löytyy Create Campaign.

Sellaista hieman hienompaa mutta hyvin helposti väsättävää kirjettä tehdäksesi, valikoi Regular ol' Campaign -vaihtoehto.
Seuraavalla näytöllä sinulta kysytään, haluatko lähettää kirjeen koko tilaajaryhmälle vai vain osalle siitä. Oletan, että lähetätte kaikille, joten pallura siihen ja rohkeasti eteenpäin. Kirje ei vielä karkaa kenellekään. Next!

Nyt saat nimetä kirjeesi (eli kampanjan) ja se jää vain omaan käyttöösi. Email subject onkin jo nimensä mukaisesti viestin otsikko ja sen miettimiseen kannattaa jo käyttää hetki. Kirjoita myös keneltä viesti tulee (From name) ja lähettäjän sähköposti (From email address), joka voi olla vaikka blogisi julkinen osoite. Älä sorki muuta ja Next!

Nyt saat jo valita, millaisen viestin teet. Ensin näet isolla seuraavat vaihtoehdot:


Ja heti alla vähän pienemmällä:Vaikka Email Designer näyttää ja kuulostaa houkuttelevalta, itse olen onnistunut parhaiten ja helpoiten Predesigned ja Classic Templates -vaihtoehdoilla. Niistä kerronkin lisää. Tässä vaiheessa kannattaa viimeistään mietiskellä, mitä kirjeeseen tulisi ja miten sen sisällön siellä sopisi olla. Sommittelu on sitten huomattavasti helpompaa.

Predesigned -kirje

Tämän vaihtoehdon valitessasi saat eteesi suuren määrän aika pitkälle valmiita kirjepohjia. Niissä on paikkoja tekstille ja kuville. Tausta ja yleinen olemus on valmiiksi määritelty. Tässä osa yhdestä esimerkkipohjasta:


Niin kuin huomaat, pohjassa on jo valmiiksi horinaa ystävänpäivästä ja kiva bannerikin. Tässä esimerkissä voit mm. poistaa tai vaihtaa bannerin omaksesi tai korvata sen tekstillä, sekä kirjoittaa kaikki tekstit uusiksi taustan sydämiä lukuun ottamatta. Kun viet hiiren tekstiosion tai kuvan päälle, näet mitä vaihtoehtoja sinulla on sen osion suhteen (edit, remove, change). Saat valita fonttia, väriä, asettelua ja laittaa linkkiä sun muuta.

Jos et jotain osiota tarvitse, voit piilottaa sen näkyvistä, jos viedessäsi hiiren osion päälle saat näkyviin silmän, jonka päältä on vedetty viiva:

Piilotettu alue muuttuu sitten harmaaksi ja näet sen vielä mutta itse kirjeessä se ei näy ollenkaan.

Osioita voi poistaa tai lisätä - ja + -merkeistä, jotka tulevat oleellisissa kohdissa näkyviin.

Voit myös kesken leikin ottaa ja vaihtaa pohjaa, jos se ei sinua miellytä tai siinä on vaikka liikaa osioita, joita tulisi täytellä. Vasemmasta yläkulmasta löytyy Change Template, jota klikkaamalla pääsee vaihtamaan pohjaa. Jo kirjoitettu teksti ja kuvat siirtyvät halutessasi enemmän tai vähemmän nätisti uuteen pohjaan.

Kannattaa huomata, että aivan kirjepohjan yläreunassa on pientä printtiä, joka kaipaa suomennosta. Samoin alareunassa. Alareunassa on myös kryptisen näköistä koodikieltä, jota ei kannata sorkkia.


Esimerkiksi Forward to Friend -kohdan voi suomentaa vaikka "Lähetä ystävälle". Jos teksti on linkki, kannattaa se maalata siniseksi ja kirjoittaa suoraan siihen päälle pyyhkimättä mitään pois, jotta linkki säilyisi.

Voit aina välillä tarkastella työsi tulosta oikein yläkulman Preview & Test -valikosta:


Open a Popup Preview näyttää kirjeen esikatselun. Kun se miellyttää silmää, suosittelen lähettämään testimailin itselle. Joskus on katsokaas niin, että esikatselu ei olekaan se koko totuus. Säästyt ikäviltä yllätyksiltä. Kun olet saanut testimailin ja kaikki on ok, voit siirtyä seuraavaan sivuun nextillä. Tällä Plain-Text -sivulla kopioit viestisi sisällön HTML-muodossa:


Copy vaan ja sitten nextillä viimeiselle sivulle, josta pääset painamaan sitten sitä sendiä!

Classic Template -kirje

Tämän pohjan valitessasi saat taas eteesi kasan valmiita pohjia mutta nyt niissä ei ole mitään hienoja muotoiluja taustoineen. Voit valita, miten kuvat ja tekstit oikein asettuvat pohjassa ja loput suunnittelusta onkin sinun harteillasi.

Näidenkin kirjepohjien kohdalla pätevät samat ohjeet kuin yllä: käännä pienet printit, tee testit, kopioi HTML ja lähetä.

Lopuksi

Kirjeen tekeminen on siis yllättävän helppoa ja hauskaakin puuhaa. Voit tallentaa suosikkipohjasi tai jos haluat tehdä suht samanlaisen kirjeen seuraavallakin kerralla, klikkaat vain Campaigns -sivulta lähetetyn kirjeen perästä pikkunuolta ja valitset Replicate. Tähän vaan sitten täyttelet uutta tietoa vanhan päälle.


Huomaa myös, että voit tarkastella erilaisia raportteja lähetettyjen kirjeiden osalta: näet kuinka moni avasi kirjeen, klikkasi jotain, jne.

Siinäpä se olikin. Toivottelen antoisia postitushetkiä!

11 kommenttia:

 1. Oon jo pitkään lueskellut blogiasi. Täältä on saanut paljon hyviä vinkkejä omaan bloggailuun, kiitos siitä! Sulla on muutenkin todella miellyttävä kirjoitustyyli. Tekstiä jaksaa lukea, vaikka sitä olisi enemmänkin. :)
  Itse en koe ainakaan vielä tarpeelliseksi uutiskirjettä blogille, mutta blogissani on kyllä vielä niin vähän lukijoita, ettei uutiskirjeestä olisi välttämättä mitään hyötyä. Ehkä sitten joskus tulevaisuudessa. :)

  http://onnenpyoraa.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Iida! Kauhulla katselen näitä pitkiä ohjeita, joita kirjoittelen. On siis mukava kuulla, että niitä jaksaa lukea :) Voithan alkaa kerätä niitä tilaajia jo tulevaisuutta varten. Ei niille heti tarvitse mitään lähetellä.

   Poista
 2. Heippa! Tämä on varmaan tosi "turha" kommentti, mutta minua kiinnostaisi mikä fontti ja pixelikoko sinulla on käytössä bogiteksteissäsi? :)

  Kiitos hurjasti jos jaksat vastata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaksanhan minä vastata mutta käytän ihan sitä Simplen oletusfonttia. Mikäkähön se nyt olisi. En löytänyt nopeasti koodista, sori.

   Poista
  2. Ok, täytyy yrittää selvitellä mikä fontti kyseessä :)

   Poista
 3. Kiitos taas ohjeista! Vielä kun saan aikaiseksi toteuttaa...

  VastaaPoista
 4. Hei,
  tämä ei välttämättä kuulu tänne, mutta tein bannerin enkä osaa laittaa sitä blogiin osaatko auttaa kiitos. Ps. sulla on kiva blogi ja ooon ite blogannnu vaan pari kuukautta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oikein onnistu se sanoo näin: Kuva on vioittunut tai sen muotoa ei tunnisteta. Osaatko auttaa Sori

   Poista
  2. Hmm.. Onko se .jpg tai .png?

   Poista