lauantai 12. huhtikuuta 2014

Blogityrkky

Eräässä kommentissa jokin aika sitten minua pyydettiin kirjoittamaan juttua siitä, miksi ns. linkkaa blogisi -jutuissa aina lopuksi valitaan tietynlaisia blogeja eikä pienemmillä ja tuntemattomilla blogeilla ole mahdollisuuksia tulla valituksi. Tiedäthän nämä postaukset, joissa bloggari pyytää lukijoita jättämään kommenttiboksiin bloginsa osoitteen. Hän sitten käy "kaikki" blogit lävitse ja valitsee omat suosikkinsa esiteltäväksi erillisisessä postauksessa.

Itse en ole paljoa seurannut, mitä näissä postauksissa on loppujen lopuksi tapahtunut, joten en sinänsä osaa ottaa kantaa valintapolitiikkaan. Sen kuitenkin tiedän, että nämä ovat todella suosittuja juttuja. Ainakin siis suosittuja siinä vaiheessa, kun oman blogin saa käydä ilmoittamassa kilvoitteluun. Siispä en kirjoita linkattujen blogien lopullisista valintaperiaatteista ja -taipumuksista, vaan siitä itse linkkailusta. Ja en tarkoita vain kyseisiin postauksiin linkkailua, vaan blogin puumerkin jättämisestä kaikkialle, missä sitä vähänkin pyydetään. Olen nimittäin ollut huomaavinani, että osa blogeista on hyvinkin aktiivisia jokapaikanilmoittautujia.


Edellä mainitut linkkauspostaukset ovat matalan kynnyksen paikkoja tuoda oma bloginsa esille. Sitähän oikein pyydetään! Esimerkiksi minä pyytelin jokin aika sitten teitä ilmoittamaan bloginne kuukauden blogi -sarjaani. Ilmoittautumisia tuli paljon (kiitos!), sillä minähän oikein pyysin ja olen bloggari itsekin. Hieman enemmän vaatii ilmoittaa bloginsa vaikkapa ehdokkaaksi johonkin kilpailuun, joka ei ole toisen bloggarin järjestämä. Jos vaikkapa jokin portaali hakee blogia, oman blogin ilmoittaminen ehdokkaaksi vaatii ehkä hieman pidemmän miettimisajan kuin tuo linkkaa blogisi, vaikka houkuttelevaa se onkin.

Erinäköisten valintatilaisuuksien lisäksi itsensä bloginsa voi ilmoittaa tietenkin kaikkiin mahdollisiin palveluihin, joissa sitä kysytään. Luonnollisesti blogi tulee ilmoitettua sellaisiin blogilistauksiin kuin esimerkiksi se kuuluisa Blogilista. Esimerkkinä hieman toisenlaisesta oman blogin esiintuomispalvelusta on vaikkapa Costumen yhteisö, jossa voi tavallaan julkaista oman bloginkin juttuja (ja nähtävästi myös spämmääminen onnistuu).

Oletko sinä innokas ilmoittamaan blogisi kaikenlaisiin kisoihin, postauksiin ja muihin esittelyihin sekä palveluihin, joissa sitä kysytään?
Ilmoitatko blogisi tiettyihin paikkoihin vai annatko palaa joka kerta, kun siihen on tilaisuus? Jos blogiaan ilmoittaa joka paikkaan, on vaarana muuttua muiden silmissä vähän turhankin innokkaaksi. Siis ainahan muut eivät edes näe, jos bloginsa johonkin ilmoittaa, mutta usein se touhu on täysin julkista. Oman hännän nostatus koetaan usein jotenkin kielteisenä, vaikka blogille tekisi päin vastoin ihan hyvää saada näkyvyyttä. Jos on ylpeä työstään, niin kyllähän sitä saa hehkutella ja levittää ilosanomaa ympäriinsä. Eri juttu on sitten se, jos blogiin on tullut sutaistua jotain keskinkertaista kaksi kuukautta sitten ja silti kiertää promoamassa sitä joka sivulla. Se on jo vähän kyseenalaista.

Vai oletko sinä kenties kovin pidättyväinen etkä koskaan kirjoita blogisi osoitetta, vaikka sitä kuinka kyseltäisiin?
Odotat kiltisti, että muut löytävät blogiisi ilman, että jätät mitään johdattelevia linkkejä muualle? Paistaako jokaiseen kisaan, palveluun ja palstalle ilmoittautumisesta epätoivo? Vai eikö kyseinen toiminta yksinkertaisesti vain kiinnosta?

En koskaan ole ilmoittanut blogiani mihinkään kilvoitteluun ja toivonut sen tulevan valituksi. Mutta mutta... Minun blogini ei varmastikaan olisi näissä lukijamäärissä, jos sitä ei olisi linkattu Cavan blogissa. Minäkin sain siis valtavaa vetoapua siitä, että blogini oli linkattu jossain tosin muutoin kuin omasta toimestani. Jos näin ei olisi käynyt, olisin varmasti linkannut vähän siellä ja vähän täällä. Ahkera linkkailu ja blogin esiintyminen omien rajojensa ulkopuolella on tärkeä osa sen kasvamista. En siis tarkoita, että bloginsa joka paikkaan ilmoittava olisi joku pahainen blogityrkky - muutoin kuin positiivisessa mielessä!

22 kommenttia:

 1. Mutta sitten on näitäkin blogityrkkyjä, jotka linkkailee blogiaan joka paikkaan, moniin blogeihin, aina samalla tekstillä. "Sulla on ihana blogi! Käy tsekkaamassa mun oma Www.munblogiontässä.blogspot.com"
  Mm, derya on tällainen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu se on rasittavaa, jos harrastaa semmoista jatkuvaa linkitystä, kun blogista ei edes kysytä mitään, siis ilman merkityksellistä kommenttia.

   Poista
 2. Mua on alkanut vituttamaan turhanpäiväinen linkkailu. Ei siinä, että haluaa olla aktiivinen mutta jos tietty bloggaaja kommentoi joka jumalan juttua kaikissa blogeissa linkaten omaan blogiinsa erikseen ja sen lisäksi osallistuu kaikkiin mahdollisiin nettikeskusteluihin linkaten oman bloginsa ja kenties aiheeseen liittyvän jutun (tai nopeasti kirjoittaa sen että saa sit linkata johonkin päivän polttavaan keskusteluun oman bloginsa) se alkaa vaikuttamaan TEENNÄISELTÄ. Ylenpalttisesta linkkailusta ja jokapaikan tietotoimistona olemisesta tulee fiilis, ettei toi tyyppi oikeasti halua kommentoida mua tai ketään muutakaan, se vaan haluaa kalastella itselleen lukijoita noiden linkkiensä kautta.

  Lukijoiden kasvattamisessa ei tietenkään oo mitään väärää, pysyyhän se blogikin hauskempana kun siellä lukijoita käy ja kommentointia tapahtuu. Oon vaan huomannut, että usein samat linkkailija-nimimerkit kommentoivat hervotonta määrää paljon luettuja blogeja keksien tikusta asiaa, jotta sen linkin saa sinne loppuun laittaa.

  Ja mähän oon tällainen maailmassa on virhe tyyppinen ihminen, eli mua ärsyttää tosi paljon jos kommenttiboksiini tullaan selkeästi vain linkittämään, ei kommentoimaan aihetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä on jo rasittavaa, niin kuin edellisen kommentoijan kanssa myös totesimme. Pelkästä linkittämisen ilosta joka paikkaan tunkeva kommentoija on jo maanvaiva, kun blogin osoitetta ei edes kysytä. Sitten alkaa jo kallistua vahvasti tyrkyn puolelle.

   Poista
 3. Vitsit miten tämä postaus tulikin sopivaan saumaan, sillä olen miettinyt näitä juttuja viime aikoina kovastikin. Jos silmiini osuu jotain tällaisia linkitä blogisi -postauksia, niin olen monesti kärppänä paikalla ja jätän itsestäni jonkin jäljen kommenttiboksiin. Mutta noin muuten olenkin sitten suhteellisen surkea mainostamaan blogiani, mutta olen kyllä yrittänyt petrata tässä asiassa. Mieheni viimeksi tänään rohkaisi minua lisäämään muiden blogeihin kirjoittamieni kommenttien perään suoran linkin (tai ns. allekirjoituksen) blogiini, mutta jotenkin se ei tunnu yhtään omalta. Tai siis se tuntuu jotenkin liian mainostamiselta. Huoh.

  Minusta on kuitenkin loppujen lopuksi ihan ok mainostaa omaa blogiaan, etenkin jos tarkoituksena on erottua jatkuvasti kasvavasta blogimassasta. Ehkä itse vielä harjoittelen tätä tyrkyttämistä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo linkitä blgoisi -jutut ovat turvallinen valinta, jos "allekirjoituksen" jättäminen muuten tuntuu vieraalta. Vaikka tuossa ylemmissä kommenteissa ollaan ylenpalttisesta linkkauksesta jupistu, niin esim. tähän kommenttiisi olisi hyvin voinut lisätä linkkiallekirjoituksen. Se oli pitkä sisältörikas :)

   Poista
 4. jos ei haluu et blogissa näkyy sun oma nimi nii miten voi tehä "peitenimen" jos sellast ees voi tehä. Kiitos jo etukäteen jos voit vastata tähän

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin sinulla on Google+ -blogissasi profiilina ja se näyttää koko nimen. Eli se pitäisi saada pois blogista. Tässä ohjetta miten Google+:n voi vaihtaa Bloggerin profiiliin (ihan lopussa) ja miten se muutenkin käyttäytyy Bloggerissa.

   Poista
 5. Mä linkkailen yksittäisiä posteja IFB (Independent Fashion Bloggers) - sivustolle jos sattuu olemaan joku hyvä tai hauska posti tehtynä. He valitsee sitten niistä parhaat palat ja se tuo jonkun verran liikennettä jos tulee valituksi. Stumbleuponiin voi myös linkata jos on sellanen posti minkä uskoo kiinnostavan monia.
  Muiden blogeihin linkkailen jos muistan / jaksan ja jos koen että bloggaajaa saattaisi kiinnostaa mun jutut. Jotkut tosin *kieltää* omien blogien linkkaamisen kommenttikentässään, ulkomaalaiset bloggaajat etenkin, kai jotkut suomalaisetkin, toisaalta ymmärrettävää kun sitä spämmiä tulee niin paljon tyyliin "Nice blog! ja sit miljuuna linkkiä". Mua ei haittaa muiden linkkailu mun kommikentässä, ennen ärsytti se suoranainen spämmi mutta eipä sekään enää. Laitan myös hyviä blogeja, varsinkin pienempiä, julkiseen blogiluettelooni niin autan ainakin vähän omalta osaltani saamaan näkyvyyttä.

  Ja linkkaanpa nyt tännekin - Lara Lizard

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo IFB on kyllä hyvä sivusto. Tuollaisiin paikkoihin linkkailu tuo varmasti vähän vaihtelua niihin kävijöihinkin.

   Moni on tosiaan kieltänyt oman blogin linkkaamisen kommenteissa, ettei blogi menisi ihan toisten mainospaikaksi. Sellaista kommenttiboksia ei kukaan lue, jossa on vain linkkejä muualle eikä mitään sisältöä.

   Poista
 6. Ruokablogien puolella ei taida tällaista tapaa itsensä mainostamiseen ollakaan käytössä, tai en ole vain huomannut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voit aloittaa ja kokeilla, josko sielläkin innostuttaisiin ;)

   Poista
 7. miten saada linkit oikeaan sivupalkkiin vähän niinku täällä ---->>>> http://www.daysofmyway.blogspot.fi/
  ois kiva jos vastaat

  VastaaPoista
 8. Kyllä ajoittain linkkaan blogini jos homma on siihen sopiva. Haluaisin kirjoittaa blogiani hieman enemmän ammattimaisesti, joten kyllä vain lukijoitakin siis tarvitaan :)

  VastaaPoista
 9. Itselläni on joskus ollut blogi, (tällä hetkellä ei) mutta en ole koskaan oikeastaan laittanut sen nimeä mihinkään. Miten sinne sitten ikinä eksyisikään ketään, mene ja tiedä, mutta en vain ole löytänyt mukavaa tapaa kertoa blogistani. Jos jossain yhteisössä (esim. Demi.fi:ssä) kertoo blogin osoitteen, tulee samalla paljastaneeksi oman oikean persoonansa. Jos taas kommentoi blogeissa, kertoo lukevansa juuri tuota blogia. Itse oon aina ollu tarkka tällaisissa, joten en ole koskaan kertonut blogistani missään. (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin jos haluaa kovin salaperäinen olla, niin sitten linkkailu voi olla riskialtista. Toisille kynnys on tosiaan korkea, siis ihan omalla mukavuusalueella mitattuna.

   Poista
 10. Mulla on usein tapana jättää linkki omaan blogiini jos kommentoin johonkin blogiin ensimmäistä kertaa. Se on vähän niin kuin tervetulotoivotus vastavierailulle, vaikken kommentissa mitään erikseen toivottelekaan ;) Mutta joo samaa mieltä, on ärsyttävää jos joku kommentoi jokaiseen blogiin ja aina laittaa linkkiä perään. Menee maku...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti! Tuo on ihan kiva tapa. Siinä ikään kuin esittelee itsensä blogin omistajalle.

   Poista
 11. Löysin tänään sivustosi ja kiitos! Tosi hyviä vinkkejä ja pläräsin läpi jo monta postausta :). Ite oon blogannu vasta 5kk joten vinkit on vielä tarpeen.

  Ite linkitän "linkitä blogiisi" postauksiin ja silloin tällöin blogeihin jätän oman blogin osoitteen ns. allekirjoituksena. Myös jos oon ite kirjottanu vastaavan postauksen, niin linkkaan omaan kirjoitukseeni.

  ja pakko linkkaa nyt sit oma blogi :D.
  http://fitfatmamatiina.fitfashion.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun löysit. Allekirjoitus on hyvä tapa. Kurkkaa vielä tämä postaus (jos et löytänyt jo). Selviää, miten saat tuon linkin vielä klikattavaksi ettei tarvitse kopioida sitä :)

   Poista