perjantai 25. huhtikuuta 2014

Blogigenrejen kirjoittamattomat säännöt

Kaikki blogit vaikuttavat nopeasti ihan samoilta: bloggari kirjoittaa omia näkemyksiään jostain asiasta tai selittää tekemisiään – periaatteessa sisältö on sitä, mitä mieleen juolahtaa. Välissä on kuvaa ja videota, ja lopuksi tutut ja tuntemattomat kertovat mielipiteensä jutun sisällöstä tai jakavat omat näkemyksensä ja kokemuksensa. Bloggari on bloginsa valtiatar ja tekee siellä mitä huvittaa.

Mutta mehän tiedämme, että blogit pitävät sisällään paljon enemmän kuin edeltävä kuvaus antaa ymmärtää. Onhan meillä ihan hirveästi erilaisia blogejakin, joten eivät ne voi kaikki olla samasta muotista tehtyjä! On muotiblogia, lifestyleblogia, kosmetiikkablogia, matkablogia, ruokablogia, fitnessblogia, äitiblogia jne. jne. Nehän ovat keskenään kuin eri planeetalta! Mutta onko niissä eroa muuten kuin käsiteltävien aiheiden osalta? Onko niillä jotain ihan omia piirteitä, joiden avulla ne eroavat muista?Olen viime aikoina jotenkin kiinnostunut erilaisista blogigenreistä vähän uudella tasolla. Olen mietiskellyt, millaisia kirjoittamattomia sääntöjä ja käytäntöjä niiden pinnan alla oikein piileksii, ja kuinka tietoisesti ja kuuliaisesti sellaisia noudatetaan. Onko sellaisia ylipäänsä edes olemassa? Ovatko käytänteet jotain suurpiirteisiä linjoja, esim. määräävätkö ne blogin suotavasta aihepiiristä, vai mahtuuko niiden joukkoon myös pieniä ja vivahteikkaita tapoja, kuten että kommentoijille vastataan tietyllä tavalla tai että mihinkään haastepostaushömpötyksiin ei lähdetä koskaan mukaan? Uskoisin, että pienemmissä ja aihepiiriltään melko rajatuissa blogigenreissä on tämmöisiä "käyttäytymiskoodeja". Sehän on keino erottua suuresta massasta ja rakentaa sitä omaa yhteisöä.

Kaikki eivät halua edes mieltää kuuluvansa blogeineen johonkin tiettyyn blogiryhmään. Jos lokerointia ei tee itse, joku sen tekee kuitenkin.Vaikka olisi itsekin luokitellut bloginsa johonkin ryhmään, välttämättä ei huomaa, kuinka paljon ryhmän pinttyneitä tapoja tulee noudatettuakaan. Huomaamatta saattaa ottaa paljonkin mallia toisista samankaltaisista blogeista, ja siinä rytäkässä viimeistään alkaa toimia ryhmän raamien mukaisesti.

Olen pohtinut oman blogigenrenikin ominaisuuksia (tai lähinnä olen yrittänyt paikallistaa itseni kartalta) ja miettinyt, mikä on tyypillistä tällaisille blogeille ja mikä ei. Olen miettinyt, mikä tässä lajikkeessa on mukavaa ja mikä sitten menee jo miinuksen puolelle. Samoja seikkoja olen yrittänyt keksiä muistakin blogigenreistä, mutta kuvitelmien puolellehan ne ajatukset menevät.

Otetaanpa esimerkiksi vaikka ruokablogit. Mikä on tyypillistä toimintaa ja mitkä ovat alan plussat ja miinukset?
 • Niissä nyt on aika yleistä esitellä reseptejä ja kuvailla ruokia valmiina tai valmistusvaiheineen. Joskus tehdään ehkä arvioita elintarvikkeista tai ruoanlaittoon käytettävistä vempaimista. Olisi hieman outoa, jos ruokabloggari kirjoittaisikin jutun itsestään tai esittelisi vaikka kotinsa (keittiö vielä menisi). Myös resepteissä yritetään pitää tasoa yllä eli mitään makaroonilaatikkoa ei julkaista. Kommenteissa näissä blogeissa on sitten tapana kehua, kuinka herkullisen näköistä tai makuista postauksen sörsselit olivatkaan, tai pyydellä tarkennusta ohjeeseen tai lisätä siihen omia sooloja. 
 • Ruokabloggarit varmaan tykkäävät juuri itse kokkailusta ja siitä, että lukijat tykkäävät reseptien tuloksista. (Kaukaisena) unelmana olisi varmaankin jonkun hittireseptin keksiminen ja oman keittokirjan kokoaminen. 
 • Välillä ruokabloggareita ketuttaa, kun annoskuvia pitää asetella niin pirun kauniisti ja kun jotkut kommentoijat vänkäävät jostain leivinjauheen määrästä. Joskus ruokabloggareille iskee myös ruokapula eli he eivät millään jaksaisi tai keksisi kokata mitään blogiin sopivaa.
Sehän oli helppo nakki! Ainakin näin ihan ulkopuolisen silmissä se näyttää tältä mutta todellisuudessa tuo kuvaus on varmasti ihan huuhaata. Jos kysyttäisiin ihan oikealta ruokabloggarilta, vastaus voisi pitää sisällään jotain ihan muuta (tähän saa sitten vastata kommenteissa, kiitos!).


Mitäköhän tästä Pink Bubblen genrestä sitten sanoisi (luulen tämän sijoittuvan jonnekin bloggaus- ja koodailublogien maastoon)? Tässä on tapana siis kirjoittaa bloggaamisesta ja etenkin ulkoasun rukkaamiseen liittyvät ohjeet ja koodit ovat yleisesti hyväksyttyä sisältöä. Bloggarista itsestä kirjoittaminen tai edes omien kuvien julkaisu olisi jo melko erikoinen syrjähyppy. Tämmöinen bloggari varmasti tykkää, kun saa neuvoa muita ja kokea itsensä hyödylliseksi. Miinuksena on varmaan suuri kysymystulva ja jatkuvana it-tukena toimiminen. Mitään erikoisia "sääntöjä" en ole kuitenkaaan huomannut. Tai no ehkä sen, että kysyjille yritetään vastata, vaikka he kysyisivät jotain muuta kuin mistä on kirjoitettu (kunhan se liittyy blogeihin). Ongelmiin vastaamatta jättäminen olisi varmaan jonkinlainen kolaus blogin uskottavuudelle, jos ei osaa tai pysty vastata (olen kolautellut uskottuvuutta kyllä urakalla täällä!).

Tiedetään, että jokaisella bloggarilla on oma uniikki tapansa pyörittää blogia ja kokea niitä ylä- ja alamäkiä. Mutta jos nyt vähän yleistellään, niin miten kuvailisit omaa blogigenreäsi: mitä siellä on tapana tehdä? Onko joitain kirjoittamattomia sääntöjä havaittavissa? Mitkä ovat alasi hyvät ja huonot puolet? Jokaisen omakohtaisen kokemuksen lisäksi yleistyksiä voi olla vaikea tehdä senkin takia, että niihin ei kiinnitä normaalisti mitään huomiota, ja että noudatat oman blogikenttäsi "sääntöjä" ihan huomaamattasi.

Piakkoin ilmestyvässä kuukauden blogi –postauksessa kurkistetaan ainakin minulle vieraaseen blogigenreen esiteltävän blogin siivellä. Siitä sainkin ajatuksen näihin filosofisiin pohdintoihini.

32 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen aihe ! Avaan kommentoinnin omlla näkemykselläni purjehdusblogeista.
  Jakaisin ne kolmeen ryhmään: perhepurjehdus, kilpapurjehdus, sponsoroitu kilpapurjehdus. Perheblogeissa voi olla välilehti kisoista, kisablogeissa välilehti "lomapurjehdukset".

  Kun ruoka-, muoti- ja sisustusblogit ryhmittyvät yhä isommasssa määrin lehtien ja portaalien alle, purjehduspuolella piirit on pienet ja sponsorointi vähäistä. Perhepurjehtijat joskus mainitsevat saaneensa jonkun tuotteen tai messuliput alennuksella. Kovissa kilpailublogeissakin näkyvyys rajoittuu sponsorin logoon ja linkkiin kotisivulle. Nämä sponsorit sponsoroivat siis itse purjehdusta, näkyvyys blogissa lienee osa pakettia johon liittyy myös purjeissa ja veneessä näkyvät logot.

  Keväällä ja syksyllä kirjoitetaan huoltotoimista, käytetyistä materiaaleista ja tekniikasta. Kynsiblogeissa joitakin näistä sanottaisiin tutoriaaleiksi. Kesällä perheblogeissa kirjoitetaan satamista joissa on käyty, arvioidaan niitä tilanteen ja oman miehistön (lapset ja koirat) näkökulmasta. Kilpapurjehtijat tekevät kisaraportteja. Välillä kirjoitetaan kokemuksia jostain apuvälineestä tai uudesta purjeesta.

  Julkaistut kommentit ovat tosi rakentavia ja kannustavia, jos vertaa vaikka suomi24 lyttäykseen. (En tiedä jätetäänkö ilkeilyitä julkaisematta.) Ainoa negatiivinen jonka muistan oli keskustelu viinilasien näkymisestä perheblogin joka purjehduksella, sekin kääntyi rakentavaksi keskusteluksi. (Alkoholista puheenollen, ei-sponsoroiduissa kisablogeissa taas tuntuu melkein kuuluvan asiaan selitys "kippari oli krapulassa".)

  Itse otettuja kuvia pitää olla. Välillä käytetään myös muiden ottamia kuvia omasta veneestä tai youtubevideoita.

  Bloggaustahti voi olla paljon harvempi kuin muissa genreissä; katselin muutamia seuraamiani blogeja ja sellainen 20-40 postausta vuodessa on ihan normaalia. Tämä on kuitenkin harrastus joka on melkolailla telakalla 5-7 kk vuodesta. Jotkut laittavat väliin "jäidenlähtöä odotellessa leivoin korvapuusteja" -tyyppisiä postauksia, mutta taitaa olla tyypillisempää tehdä toinen blogi niille ja linkata näitä keskenään. Ikinä en ole nähnyt "anteeksi kun on ollut tauko" -tyyppisiä viestejä; joskus sen sijaan välikuva vauvasta, koiranpennusta tai keittiöremontista selittää, mksi juuri nyt on muuta tekemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen avaus näin harvinnaisemman lajin edustajan näkökulmasta! Ihan vierasta aluetta mutta kuitenkin paljon samoja piirteitä. Ihan selkeitä tiettyjä aihepiirejä vuodenajan mukaan. Muotiblogeissa olisi syys- ja kevätmuoti :) Erikoisemman kategorian blogeissa on varmaan aika yleistä, että juttuja ei julkaista kovin kiivaalla tahdilla. Vähempikin riittää.

   Poista
 2. On kyllä niin totta, että jos lokerointia ei tee itse, sen tekee joku muu.
  Itse en ole edes ajatellut, että blogini voisi lokeroida mihinkään tiettyyn kategoriaan. Tai jos voisi, niin kategorian nimi olisi Sillisalaatti. Jossain yhteydessä eräs lukijoista kommentoi blogini olevan piristävä äitiysblogi nuorempien äiten blogien joukossa. Hymyilytti. Olen kyllä äiti (poika täytti tänään 8 vuotta). Ja kun 29-vuotias luokitellaan nuoreksi, niin aaah :)

  Kun ei lokeroi, ei ole rajoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuorempi äitiblogi on selkeästi jokin alalaji. On kai olemassa sitten vanhepikin? :) Kategorisointia olisi hyvä muuten kysyä lukijoilta. Heillä voi joskus olla se parempi käsitys siitä, millaista blogia he oikein lukevatkaan.

   Poista
 3. Itse pidin ennen blogia kauneudenhoitoon liittyvistä jutuista, nyt raskauden myötä teinkin sitten uuden blogin, mutta kyllä sinne on eksynyt hieman kodinlaitto- ja tuunauspostauksia ;) Pidän aihetta kuitenkin yllä, mutta sekoittelen muutakin elämistä joukkoon ja arjen tapahtumia. Siten poikkean massaraskausblogeista, että taustalla harvinainen Polyradikuliitti joka vei puhekyvyn ja halvaannutti jalat. Sairaudesta pikku hiljaa toivuttu, mutta se aiheuttaa ongelmia arjessa vieläkin ja tulevaisuus jännittää jaksaako vauvaa kantaa paikasta toiseen ja saako sitä pilttipurkkia sitten ilman apua auki, jää nähtäväksi :) Mun blogiin voi kurkata tätä kautta -> http://pahkinakuoressa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusi blogi on ollut aiheenvaihdoksen myötä varmasti paras ratkaisu. Ihan perus äitiblogiin et ehkä kategorisoidu tuon ikävän tapahtuman johdosta. Toivottavasti kaikki on paranemaan päin!

   Poista
 4. Kirjoitan blogia, jonka haluaisin osuvan jonnekin käsityö-, äitiys-, kotoilu- ja lifestyleblogien välimaastoon, mutta vuosienkin jälkeen lukijat niputtavat blogini käsityöblogeihin. Tämä on hankalaa minulle, koska lukijat eivät kommentoi muita, kuin tiukasti käsitöihin liittyviä postauksia. Minun pitäisi tuottaa jatkuvasti lisää käsityöideoita, -ohjeita ja -vinkkejä ollakseni vakkarilukijoiden mielestä kiinnostava. Tämä kuitenkin rajaa mielestäni liikaa lukijakuntaa käsitöistä kiinnostuneisiin ihmisiin, jolloin vähemmän käsitöistä kiinnostuneet eivät jää blogini lukijoiksi.

  Käsityöblogeissa blogataan yleensä vain käsitöistä. Joillain mukana saattaa pyöriä joku remonttiprojekti, pari lemmikkiä, joista otetaan hauskoja kuvia, tai leipomisharrastus. Näille sivupoluille ei saa kuitenkaan liiaksi eksyä, etteivät blogin lukijat kyllästy. "Hyvässä käsityöblogissa" on paljon, paino sanalla paljon, käsityökuvia ja valmiita käsitöitä. Blogin pitäminen perustuu oikeastaan jatkuvaan käsitöiden tuottamiseen! Minulle tämä on ollut viime aikoina hankalaa, koska elämäntilanteeni ei ole sallinut jatkuvaa neulepuikkojen heiluttelua (vaikka olisin sitä itsekin halunnut harrastaa...). Valmiiden töiden tulisi olla kauniita ja kuvien hyvin tarkasti valmista työtä esitteleviä. Eli turha fiilistely ja kikkailu jätetään surutta pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm.. tuo on juuri harmillista siinä, että kategorisoituu selkeästi johonkin tiettyyn lajiin. Sitten on vaikea lähteä tekemään muuta, vaikka mieli tekisi. Miten olisi toinen blogi? Kuulostaa työläältä mutta voisi toimia parhaiten. Käsityöt omassa ja sitten ne muut haluamasi jutut toisessa. Voisit saada innokkaita lukijoita molempiin (tai no käsitöissä sinulla on jo). Näistä muista aihesita kiinnostuneet taas eivät ehkä jäisi lukijoiksi, jos he pitävät blogiasi käsittyöpainotteisena. Minä tekisin toisen blogin kyllä. Ei niitä tarvitse joka päivä molempia päivittää, että ei se työmäärä mikään valtava olisi.

   Poista
 5. Oma blogini ei ole täysin hääblogi, mutta kuitenkin hääasioiden ympärillä pyöritään koko ajan nyt, joten siksi se on kait sitten hääblogi. Jossain vaiheessa blogini voi muuttua enemmän vauva-blogiksi, jos / kun lisää lapsia siunaantuu. En osaa pitää yllä sellaista blogia, jossa koko ajan kertoisin arjestani, joten oikeastaan postaan aika harvakseltaan vain silloin, kun on oikeasti asiaa. Mutta jos nyt keskitytään pelkkiin hääblogeihin, niin ne mielestäni erottuvat selvästi blogigenrenä toisista blogeista. Niille tyypillistä on usein se, että keskitytään pelkästään yhteen teemaan vaikka välillä tulee postauksia aiheen vierestäkin. Tärkeää on kertoa paljon itsestään, muuten se ei ole kiinnostavaa. Yleensä postausten kommenteissa saa vertaistukea ja kommentit ovat pääosin positiivisia. Mielenkiintoinen ilmiö on se, että häiden suunnitteluvaihe on yleensä blogeissa se kiinnostavampi, ja sitten varsinaiset häät eivät kiinnosta enää niin paljon. Yleensä sekä bloggaaja että lukijat kyllästyvät siinä vaiheessa, kun kerrotaan varsinaisista häistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahaa, mielenkiintoista! Loppuhuipentuma onkin lässähdys! Mutta niin kai se on, etenkin jos lukijoissa on paljon samassa tilanteessa olevia häitään suunnittelevia, jotka haluavat vain valmisteluvinkkejä. Se onkin mietiskelyn paikka, jatkaako samassa blogissa uusilla aiheilla vai tekeekö uuden blogin häiden jälkeiselle elämälle.

   Poista
 6. Täällä yksi ilmottautuu joka on saanut hyviä vinkkejä! Juuri aloittaneena olen kyllä niin hukassa. Mutta, täytynee tästä sitten ajan kanssa opiskella ja kai sitä oppii koko ajan kun enemmän kirjoittaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä juu tekemällä oppii :) Kirjoittamaan vaan!

   Poista
 7. Itse luettelen oman blogini lifestyle-blogiksi, jossa on viitteitä kosmetiikkablogista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lifestyle on aika varma valinta. Eikä ollenkaan huono! Sen alla voi tehdä vaikka mitä.

   Poista
 8. Tää on mielenkiintoinen aihe, ja itsekin olen miettinyt että onko jotain sääntöjä joita mun pitäisi noudattaa. Mut oon todennut että ei, jokainen voi luoda ne oman bloginsa säännöt itse. Mun blogin sääntö on, että voin kirjoittaa kaikesta joka liittyy jotenkin vanhemmuuteen tai kotiin - ja niihin kuitenkin liittyy tavalla tai toisella suurin osa asioista elämässä, tai niistä voi kirjoittaa äidin näkökulmasta. Eri asia sitten jos haluaa paljon lukijoita, silloin kannattaa vähän enemmän miettiä mitä on tekemässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä, että on mielenkiintoinen. Luulin, ettei kukaan ymmärrä höpinöitäni. Totta kai säännöt voi määrätä itse. Usein vain huomaamatta tekee muiden perässä samoja juttuja.

   Poista
 9. Minulla on sellainen "kirjoittamaton sääntö", että vaikka kirjoitan blogissani pääasiassa lapsista ja perhe-elämästä, niin vältän kertomasta kärkkäitä mielipiteitä esim. kasvatusasioista, päivähoidon aloituksesta yms. Tämä vain siksi, että olen töissä paikassa, jossa minulla oletetaan olevan neutraali suhtautuminen ko. asioihin. Tämä somemaailma on vielä niin tuore, ettei kaikilla välttämättä ole medialukutaito hanskassa ja omat henk.kohtaiset mielipiteeni saattavat sekoittua ammattiminääni ihmisten ajatuksissa. Tämä saattaa johtaa vääriin yleistyksiin; "ai siinä ja siinä kaupungissa ollaan sitä mieltä, että...", vaikka tarkoitukseni olisi ollut vain kertoa, miten ajattelen asioista omien lasteni kohdalla.

  Muita sääntöjä en ainakaan tunnusta noudattavani ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on ilmeisesti aihetta miettiä tuollaisia juttuja ja hyvä, että olet lähtenyt heti sille linjalle. Tuo medialukutaidon puute on varsinainen kansantauti :)

   Poista
 10. Tämä oli mielenkiintoinen postaus. :) Itse koen kirjoittavan lifestyleblogia, koska höpöttelen vähän kaikesta. En kuitenkaan koe noudattavani minkäänlaisia "sääntöjä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noudatat selkeästi lifestyleblogien sääntöä, jonka mukaan kaikista aiheista saa höpöttää :)

   Poista
 11. Olen ihan varma, että kirjoitin tähän pitkän sepustuksen, mutta ehkä se katosi johonkin bittisuohon, koska muutkaan kännykkäkommentit eivät näytä tulleen läpi.

  Kauneusblogit ovat yleensä suoraselkäisiä tiedonvälitysblogeja. Kukkamaljakko pöydällä -tyyppiset jutut puuttuvat kokonaan ja tekstien tarkoituksena on yleensä joko kertoa valitun tuotteen ominaisuuksista tai opastaa johonkin tekniikkaan. Rohkea kärjistys:

  Lifestylebloggaaja saa kynsilakan. Hän kuvaa sen terälehtien keskellä tai naistenlehtien päällä ja otsikoi postauksen "Ihana kevät". Juttelee kevään ja värien tulon piristävästä vaikutuksesta ja sivumennen mainitsee kivan uutuussävyn.

  Kauneusbloggaaja saa kynsilakan. Hän kuvaa sen ensin pahveineen, sitten pullossa monesta suunnasta, kynsillä luonnonvalossa ja salamalla eri kallistuskulmissa sekä erikseen päällyslakalla. Kirjaa itselleen ylös lakan levittyyvyyden ja peittävyyden, testaa lakan keston kynsillä sekä aluslakalla että ilman ja vertaa vielä lopuksi muihin keksimiinsä verrokkeihin. Käy postauksessaan läpi valmistajan eettiset arvot ja aiemmat kokemukset brändin tuotteista, esittelee inci-listan, ruotii pullon ulkonäön ja siveltimen toimivuuden, tuumii hintaluokan oikeutuksen sekä listaa ostopaikat ja mainitsee vielä erikseen, ettei hyödy linkeistä.

  Toistan: Kärjistäen. :D

  En ota kantaa siihen onko jompikumpi tyyleistä parempi tai lukijaystävällisempi ja kuten aina, poikkeuksia tietysti löytyy. Mutta noin niin kuin kärjistäen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vertaus! Näinhän se näyttäisi menevän. Olen huomannut tämän kauneusblogeissa ja usein en niitä luekaan, paitsi jos etsin tietoa jostain asiasta :)

   Ei ole muuten näkynyt muita kommenttejasi. Onkohan näissä jotain vikaa.

   Poista
 12. Luulen, että kirjoitan lifestyleblogia. Yritin kovasti miettiä, onko jotain sellaista aihealuetta, josta en voisi kirjoittaa, mutta enpä tiedä. Ei varmaan. Blogin lukijat ovat nähneet vuosien varrella kaikenlaisia postauksia aivan älyttömistä jutuista, joten ei kukaan varmaan enää edes hämmästy mistään. Myönnän kyllä vähän ärsyyntyneeni, kun kuulin kälyni sanovan jollekin, että "Niina kirjoittaa muotiblogia". Anteeksi kuinka? En todellakaan kirjoita, vaikka välillä asuja blogissa vilahtaakin. Enhän edes tiedä muodista mitään. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut sanovat kaikkia naisten kirjoittamia blogeja muotiblogeiksi :) Varmaankin kirjoitat lifestyleblogia, jos mikään tietty aihealue ei tunnu omalta, vaan kaikki menee. Selkeä tuntomerkki :)

   Poista
 13. Tammikuussa, kun olin aloittelemassa blogia, niin ystävät kyselivät mikä blogi tulee olemaan. Sanoin jo silloin että lifestyle, koska siihen voi ympätä niin paljon kaikkea.
  Rakastan ruoan laittoa, joten voin julkaista reseptejä, tykkään sisustaa, joten blogissa on kodistamme kuvia ja tykkään ihan älyttömän paljon katsella muiden blogeissa asukuvia, joten niitäkin on välillä. Mikään muotiblogin pitäjä en voisi olla, koska tulisi tunne että täytyy ostaa kokoajan uusia vaatteita, ettei toistaisi itseään…
  Blogiini olen ujuttanut myös työni, koska olen lentoemäntä ja talvikaudella olen paljon reissussa, niin luulen että tykätään katsella myös reissukuvia.
  Blogissani mennään siis minun ehdoillani, ja kirjoitan kaikesta mitä rakastan; sisustus, ruoka, leivonta, vaatteet, meikit, hajuvedet, reissaaminen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin lifestyleltä kuulostaa. Alussa se onkin varmaan monille paras ratkaisu. Sitten myöhemmin jokin tietty aihealue saattaa nousta pääosaan ja blogi vähän muuttua sen myötä. Mutta jos ei sellaista suosikkiaihetta aluksi ole, niin lifestyle on parhain.

   Poista
 14. Olen kirjoitellut vuoden verran blogia erityisluokanopettajan arjesta ekaluokkalaisten parissa.
  Kirjoitan havainnoista arjessa ja aika pitkälti itsestäni ja siitä, mitä itsessäni tapahtuu. Paljon on tapahtunut tänä lukuvuonna, eikä se kaikki ole ollut sitä mitä suunnittelin..

  Blogini ei ehkä kerro pelkästään "näkyvästä koulusta" vaan siitä, mitä tapahtuu oppijoiden, opettajien, vanhempien, yhteiskunnan jne. ristipaineessa paikassa nimeltä koulu ja kun siihen vielä lisää open omat odotukset ;)

  Blogistasi on ollut minulle korvaamatonta apua, hyötyä ja iloa käytännön asioihin kirjoittamisessa sekä tämä on ollut väylyä muiden aiheiden blogeihin. Kiitos siitä :)

  Tykkään nimittäin lukea eri aihealueista blogitekstejä, eli ei pelkästään koulumaailmaan littyviä. Eri aiheista saa virkistystä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulosta mielenkiintoiselta blogilta. En ole aikaisemmin törmännyt, joten veikkaisin, että kovin paljoa tuon alan blogeja ei ole. Mukava kuulle, että olet pitänyt blogistani!

   Poista
 15. Tuntuu että kirjoitat nykyään paljon harvemmin kuin ennen.. =/

  VastaaPoista
 16. Mä kirjoitan kulttuuriblogia, mutta pyörin aika paljon kirjablogipiireissä. Monet kirjoittaa lukupäiväkirjaa, mutta sitten taas osa kirjoittaa yleisemminkin kirjajutuista, mutta tosi harvat laittaa sitten muunlaista aineistoa sekaan. Itse kirjoittelen esimerkiksi teatterista ja elokuvista välillä, kun en ole halunnut jumittua pelkkiin kirjoihin eikä perinteinen lifestyle tuntunut aikanaan omalta valinnalta. Muualla (ja välillä myös toisten kommenttibokseissa) on ollut puhetta usein siitä, että heikennetäänkö me jotenkin me kirja- ja kulttuurikriitikoiden asemaa tai että saako kirjoista rehellisen arvion blogeista (osa kirjoittaa pelkistä hyvistä kirjoista ja jättää huonot mainitsematta).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan heikennätte niiden asemaa mutta hyvä niin :D Joku ennenkin kirjoitti, että monet kirjoittavat vain hyvistä kirjoista. Se on jotekin jännä juttu omasta mielestäni. Itse kun lukisin niitä arvioita huonoistakin kirjoista. Mielipiteitä kun on monia.

   Poista