perjantai 18. huhtikuuta 2014

Kuvien kopioiminen verkkokaupoista

Kuvien kopioiminen netistä on aina hyvin monimutkainen prosessi. Tai siis teknisesti se on lasten leikkiä: klik klik vaan, kuva on tallennettu ja voit asettaa sen näytille vaikka sinne omaan blogiisi. Monimutkainen operaatiosta tulee vasta, kun aletaan miettiä onko toisten ottamien tai tekemien kuvien hyödyntäminen omiin tarkoituksiin sallittua vai ei. Kopiointi kun voi olla toivottua, sallittua, sillä ei ole niin väliä, teoriassa kielletty mutta käytännössä jees, tai sitten ehdottoman väärin. Ota siitä sitten selvää, mihin kategoriaan mikäkin kuva kuuluu, kun merkinnät säännöistä ovat epäselvät tai olemattomat.

Bloggareiden ja verkkokauppojen näkökulmat
Yksi harmaa alue kuvien kopioimisen suhteen on verkkokauppojen kuvat. Ovatko ne vapaata riistaa vai kenties suojelukohteita, joihin ei parane koskea? Verkkokauppojen tuotekuvathan ovat ihan arkipäivää blogeissa: niitä viljellään inspiraatiokollaaseissa ym. jutuissa, joissa esitellään vaikkapa juuri tilattuja tuotteita tai kerätään kasaan kevään muodin kulmakivet. Käyttötarkoituksia on monia ja jos kuvien käyttö olisi kielletty, se olisi monelle materiaan kallistuneelle blogille iso kolhu. Kuvittelepa edellä mainitut postaustyypit ilman verkkokauppojen kuvia. Niiden toteutus vaatisi jo mielikuvitusta. Bloggareiden puolelta olisi siis todella hyvä, jos kuvia voisi ilman suurempia seremonioita hyödyntää vapaasti blogissa.

Verkkokauppojen luulisi olevan innoissaan siitä, että heidän tuotteensa saavat (usein ilmaista) näkyvyyttä blogeissa. Etenkin sellaisten kauppojen, joilla on affiliateohjelma (eli bloggari saa hänen kautta tulleista myynneistä rahaa), luulisi kannustavan bloggareita esittelemään kaupan tuotteita postauksissaan kuvien kera. Nämä kaupathan ovat jo affiohjelman myötä orientoituneet tällaiseen markkinointiin netissä. Kuvien käytön kieltäminen olisi kovin ristiriitaista tässä tilanteessa. Kuva on oleellinen osa postausta, kun jotain tuotetta esitellään tai se mainitaan. Näkyvyys jäisi huomattavasti vähemmälle, jos bloggarilla itsellään pitäisi jo olla se tuote ja hänen tulisi räpsiä omat kuvansa siitä, tai jos tuotetta vain kuvailtaisiin sanallisesti ja se olisi linkin takana kaupan sivuilla.

 (Moni lukija voisi toisaalta huokaista helpotuksesta, jos kauppojen kuvia ei saisi käyttää: enää ei voisi julkaista höpöhöpö-postauksia jonkun nettikaupan ihanista rievuista ja ne kuuluisat Nellykollaasitkin katoaisivat.)

Ohjeita kuvien käyttöön
Lähdin pienelle tutkimusmatkalle verkkokauppakuvien ihmeelliseen maailmaan. Koska kauppojen sivuilla ei välttämättä ole mitään mainintaa kuvien käytöstä tai en ollut varma katsotaanko ohjeiden noudattamista sormien läpi, kyselin muutamilta kaupoilta heidän käytäntöjään. Lyhykäisyydessään kyselin, saako kaupan tuotekuvia käyttää esimerkiksi omassa blogissa jutun kuvituksen, kun esimerkiksi esittelee kaupan tuotteita. Kysyin vielä, miten kuvan tiedot tulisi merkitä, jos niitä saa käyttää. Aloitetaan:


Että sellainen asu. Lähde: Nelly.com
 Nelly 
Ennen Nellyllä on ollut ns. pressikuvia tuotteistaan, joita on voinut käyttää kuvituksena. Nyt niitä ei ole eikä sivuilta löydy selkeitä sääntöjä. Vastaus ei ehkä ollut kellekään yllätys: kuvia saa kopioida omaan blogiin. Mutta blogissa täytyy olla maininta, että kuvat ovat Nelly.comista.


Hei, se on paita eikä pussilakana! © ASOS.com Ltd
Asos 
Asoksen sivuilla on jo kapulakieltä ja pientä pränttiä kuvien käytöstä. Kyselin kuitenkin tarkennusta, sillä selkokieliset ohjeet ovat makuuni. Selvisi, että laki kieltää sellaisten Asoksen kuvien käytön, joissa kuvassa olevan mallin pää näkyy. Asoksen logon käyttö on myös no-no. Jos päädyt kuitenkin kopioimaan päättömiä malleja tai muita kuvia Asoksen sivuilta, sinun tulee mainita niiden yhteydessä "© ASOS.com Ltd", sillä kaikki kuvathan ovat Asoksen omaisuutta.


Omnomnom, suklaata... eikun Tradition De Hammam -saippua Yves Rocherilta.

Yves Rocher
Vaatteiden lisäksi kosmetiikkapurnukat esiintyvät runsaslukuisesti blogeissa. Kysyin kuva-asiaa myös bloggareiden ikisuosikilta Yves Rocherilta. Sieltä sanottiin, että kuvia saa käyttää ja ne voi linkittää takaisin tuotteisiin. Tämä vastaus oli kaikista rennoin kopioimisen suhteen eli tässä ei nyt mainittu selkeästi, onko kuva pakko linkittää takaisin tuotteeseen.Stockmann 
Stockaltahan saa vaikka mitä, joten kuvamateriaalia voidaan tunkea vaikka millaiseen postaukseen. Verkkokaupasta löytyi myös ukaasi verkkokaupan materiaalien luvattomasta kytöstä. Jos kuvien kopsaamisen ei saa "lupaa", näyttäisi siltä, että Stockmannin kuvia ei saa käyttää blogissa ollenkaan. Harmikseni en ole saanut Stockalta mitään vastausta kyselyyni ja tämän takia tämä koko juttu odotti julkaisuaan ihan hävyttömän kauan. Höh! Informoin, jos vastaus joskus tulee.

Kaikkilla edellä mainituilla kaupoilla on affiliateohjelmat eli ne ovat valveutuneita oman bloginäkyvyytensä suhteen ja sitä varmasti kaipaavatkin. Mutta entäs sellainen kauppa, jolla ansaitsemisohjelmaa ei ole?

Monikäyttöinen toppi käy myös hikipannasta kesällä! © www.seppala.fi

Seppälä
Seppälän verkkokaupasta kopsattuihin kuviin en ole kauheasti törmännyt. Liekö syynä affiliateohjelman puute vai joku muu. Mutta laitoinpahan sinnekin viestiä. Sain vastauksen, että kuvia saa kopioida, kunhan mainitsee postauksessa lähteen ja copyrightin www.seppala.fi. Sitä ei ihan määritelty, että ihan kuvanko kohdalla pitää lähde ilmoittaa vai esim. jutun lopussa. Tärkeintä on kuitenkin aina, että vaikka lähde olisi jutun lopussa, sen pystyy yhdistämään tiettyyn kuvaan vaikka numeroinnin avulla.

Lopuksi
Kuten varmaan huomasitte, tämä ei ollut kattava ohjeistus ja jokaisella kaupalla oli vähän omat ohjeensa. Periaatteessa kuvia ei saisi tuosta vaan liittää omaan blogiinsa, vaikka siitä ei mitään mainintaa kaupan sivulta löytäisikään. Asiaa pitäisi siis aina kysyä. Semmoista ei vain tule helposti edes ajatelleeksi, kun kuvien kopioiminen tällä saralla on niin yleistä. Ja tuskin sieltä kukaan tulee oven taakse kolkuttelemaan, jos krediitit eivät ole oikein. Paitsi Stockasta en tiedä...

31 kommenttia:

 1. Hei löysin tän blogin googlen kauta kun etsin apua banneri ongelmaan! haluaisin siis ladata bannerin bloggeriin joka photobucketin tai flickrin yms kautta, sillä bloggerin kautta ladattuna laatu huononee huomattavasti..:/ yritin kuitenkin photobucketista siirtää ylätunnisteeseen koodin ja tallentaa, mutta tämä johti siihe ettei blogissani näkynyt bannerin paikalla yhtään mitään!:o osaisitko siis neuvoa miten sasin bannerin näkyviin ladattuna photobucketin kautta?:) oisin tosi kiitollinen jos vastaisit tähän kommenttiin ja saisin jotain apua ongelmaan !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Selma! Jos otat Photobucketista kuvan suoran urlin ja laitat sen ihan Bloggerin ulkosasussa ylätunnisteeseen, niin kuva latautuu Photobucketin kautta ja on parempilaatuinen. Siellä ylätunnisteessa on kuvan lataamisen vaihtoehtoina joko koneelta lataaminen tai verkko-osoitteesta lataaminen.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus!
  Kiitos ja lisää näitä!
  :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että pidät! Mitäköhän tälläistä seuraavaksi keksisi :)

   Poista
 3. Tällaista postausta on kaivattu! Ylipäätään kuvien lähteiden merkitseminen tuntuu olevan pahasti hakusessa monella bloggaajalla, ei ole ihan kerran tai kaksi kun olen törmännyt ihan ns. vakavasti otettavissakin blogeissa merkintään "kuvat googlesta" tai "lähde: google.com"...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi sentään Google eikä vaan "netistä" :D Lähteet ovat aina monimutkainen juttu, vaikka niihin vähän perehtyisikin.

   Poista
 4. Mä oon törmännyt moniin bloggareihin, joilla ei oo mitään tietoa tekijänoikeuksista muutenkaan! Monet tuntuvat esimerkiksi olettavan, että jos esiinnyt kuvissa, omistat tekijänoikeudet. Sitä mietiskelin, että kuinkahan usein kuvien väärinkäytöstä tulee jonkinlaista sanktiota esim. jos Stockmannin sivuilta nappaat kuvan johonkin kollaasiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko, että kovin todennäköistä on saada jotain sanktioita. Esim. Stockmannin kuvien+tuotelinkkien käyttö blogeissa tuo Stockmannille todennäkösesti paljon uusia asiakkaita, mikä on sille vain eduksi, joten siitä tuskin noottia tulee. Ehkä kuvien käyttö kuitenkin kielletään, koska muuten niitä voisi alkaa ilmaantua myös epätoivotuissa yhteyksissä. Mutta tämä on vain spekulaatiota, kun tietoa ei ole... Täytyy olla huono tuuri, jos "jää kiinni".

   Poista
 5. Aiheesta on hyvä kirjoittaa. Herätellä vähän ihmisiä. Voisin väittää, ettei monella edes käy mielessä se, voisiko kuvia käyttää vai ei. Pitäisikö mahdollisesti kysyä lupia vai ei. Sama juttu Pinterestistä napattujen kuvien kanssa. Villi Länsi.

  Itse olen valinnut helpon linjan. Käytän blogissani vain itse ottamiani valokuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on hyvä linja! Ehkä joku herää tämän myötä miettimään näitä juttuja. Se on sitten eri asia, ottaako tästä onkeensa :)

   Poista
 6. Mites kun Hullujen Päivien aikaan monissa blogeissa on ollut nimenomaan Stockan tuotteita erinäisissä kollaaseissa sun muissa? Mikäli tuon ukaasin ihan oikein ymmärsin, niin silloinhan moni voisi olla kivassa liemessä kuvien luvattoman käytön takia. Tai en ainakaan usko, että kaikki bloggaajat ovat kuvien käyttöön mitään lupia kyselleet. Apua. Nämä kuva-asiat ovat mulle vähän hämäriä asioita, vaikka media-alan opiskelijana pitäisi näistä tietää pikkuisen paremmin..heh heh. Suutarin lapset ja sitä rataa.

  Mietin muuten, että miten on sitten print screenien laita? Jos otan kuvakaappauksen Stockan sivuilla näkyvistä tuotteista, niin onko tämä kuva tekijänoikeuden alaista materiaalia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Niin kuin tuolla aikaisemmin kommentoinkin, niin Stockalla tämä näkyvyys blogeissa on tietysti suuri plussa ja ketään tuskin nirhataan kuvien käytöstä. Mutta ehkä sitä ei haluta julkisesti hyväksyäkään, jotta kuvia ei aleta ihan villisti kopioimaan.

   Tuo print screen on mielenkiintoinen pointti. En osaa sanoa mutta veikkaan, että samat säännöt koskee kuin kuvia. Ainahan kuvaa ja print screeniä ei edes erota toisistaan.

   Poista
 7. Moi! Kommenttini ei liity tähän juttuun, vaan Google+ kommentteihin. Olen kolme päivää yrittänyt löytää mistä ja miten poistan Google+ kommenttit käytöstä. Enkä löydä enkä osaa! Haluan tällaisen kommenttiboxin kuin tässä! Ihan tavallisen, ei mitään google+ juttuja. Osaisitko auttaa selkokielellä miten poistaminen tapahtuu? En halua poistaa koko google+ profiilia vain ottaa kommentit pois käytöstä. Kiitos tuhannestimiljoonasti avusta! Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Sanna! En tiedä toimiiko tämä mutta löysin monta ohjetta, jos kehoitettiin menemään Bloggerin hallintapaneelissa Google+ -kohtaan (siinä vasemmassa reunassa kun on niitä vaihtoehtoja) ja siinä pitäisi näkyä Google+ profiilisi. Oletettavasti sinulla on sellainen. Samassa näkymässä on ruksittava vaihtoehto "käytä Goole+ kommentointia tässä blogissa" tai jotain vastaavaa. Siitä kun ottaa ruksin pois, niin muukin kommentointi pitäisi onnistua. Kerro, toimiko ja oliko sinulla ylipäänsä tuollaista vaihtoehtoa siellä.

   Poista
 8. Hei, kiitos tästä! En harrasta itse nettikaupoista kuvien kopsimista, mutta siitä huolimatta tämä oli tosi hyödyllinen juttu, kun olen kuitenkin asiaa miettinyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä. Tämä on kyllä mielenkiintoinen minustakin, vaikka minäkään en pahemmin tuota harrasta.

   Poista
 9. Ihmettelin joskus, miksi niin monessa blogissa lukee, että kuvien käyttö kielletty, kun eikös se ole kiellettyä muutenkin, mutta myöhemmin olen tajunnut, ettei se ole ollenkaan itsestään selvää monille.

  Joskus teen kollaaseja, joissa on juuri tuotekuvia, vaikkei minulla niihin lupaa ole. Alussa en uskaltanut käyttää muiden kuvia, mutta jotenkin nykyään, kun niitä on blogeissa niin paljon, niin sitä menee muiden mukana. Tämän postauksen luettuani kyllä poistin hädissäni kaikki Stockan sivuilta kopioidut kuvat. Nyt mietin että uskaltaako Stockalta ostetuja tuotteitakaan kuvata blogiin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä ihan turtuu tuohon kopiointiin, että sitä tekee vaikka tietää olevansa kielletyillä vesillä. Tuommoinen muistutus "kuvien käyttö kielletty" toimii varmaan jonkin verran, sillä silloin bloggari osoittaa olevansa valpas ja kiinnostunut näistä jutuista, ja potentiaalinen kopioija voi pelätä seuraamuksia.

   Toivottavasti sinulla ei ole nyt hirveästi tyhjiä kuvapaikkoja blogissa :)

   Poista
 10. Mielenkiintoinen postaus. :) En ole ennen ajatellutkaan, että verkkokaupat kieltäisivät kokonaan kuvien kopioimien tai rajoittaisivat niitä jotenkin. Itsehän he siitä hyötyvät. Itselläni on yleensä kuitenkin ollut tapana merkitä kuvan alle tai postauksen loppuun mistä kuvat ovat, jos olen jotain kuvia kopioinut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidän sitä vähän hölmönä, jos kauppa kieltää kopioinnin kokonaan. Veikkaan, että kopiointia enemmänkin toivotaan, kun noita sääntöjä ja ohjeita ei laiteta selkeästi näkyviin. Oikeastaan vasta näin kysyessä tuli viralliset vastaukset ja ohjeet.

   Poista
 11. Hyvä, kun teit tämän postauksen. Lähtökohta on, että kuvat ovat toisen omaisuutta, jota ei voi käyttää, jos ei pyydä lupaa. Yrityksen sivulla voi olla merkintä, että kuvia voi käyttää, jos lähde mainitaan. Fiksua on kysyä lupa, jos mainintaa ei ole. Lähde on merkittävä. Itse laittaisin lähteen kuvan yhteyteen kuvatekstiin. Jos minulla olisi yritys, en pitäisi lainkaan siitä, että kuviani käytetään ilman lupaa. Kuvathan voivat päätyä myös sivuille, joille yritys ei halua niiden joutuvan. Yritykselle on tärkeä yrityskuva eli minkä kuvan sidosryhmät muodostavat yrityksestä. Kuvia koskee tekijänoikeus, ja siitä on oltava tietoinen. Jos tekee tieteellistä työtä tai opinnäytetyötä esimerkiksi, sitä koskee sitaattioikeus eli voi lainata kuvaa ja tekstiä ja myös kopioida omaan työhön, jos tekstissä on ASIALLINEN yhteys kuvaan ja merkitään normaalisti lähde. Tietoa näistä asioista saa mm. Kopiostosta ja Teostosta. Itse en käytä muita kuin omia kuvia. Ja jos otat kuvia ja siinä näkyy toinen ihminen, sinun pitää kysyä asianomaiselta lupa, saatko julkaista kuvan. Jos kyseessä on alaikäinen, lupa on kysyttävä huoltajalta. Jos käytät toisen yksityishenkilön lupaa, myös silloin sinun on kysyttävä lupa kuvan käyttöön. Tekijänoikeus on aina kuvan omistajalla ja hän määrää, miten hänen kuvaansa saa käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä tuli kattava infopläjäys. Kiitos siitä! Tuo yrityskuvan vaaliminen on hyvä pointti. Tämän jutun yrityksille perus "muotibloggarin" blogiin päätyminen on varmaan ihan positiivista näkyvyyttä (siis jos sillä blogilla on paljon kävijöitä ja muutenkin ok näköinen tapaus).

   Poista
  2. Kiitos! Niin ja sitten sekin tuli mieleen, että yksi syy, miksi yritykset eivät anna käyttää kuvia: kuvien ottamiseen tarvitaan henkilö, joka on joko yrityksen palkkalistoilla tai ulkopuolinen, ja tästähän on maksettava joko palkkaa tai korvaus. Eli yritys on maksanut niistä kuvista eikä välttämättä halua, että joku käyttää niitä ilmaiseksi, etenkään, jos blogin sisältö ja aihepiiri eivät mitenkään tuo yrityksen yrityskuvaa tai tuotetta. Esim. jos elämäntapablogissani vaikka otan rautakaupan sivulta sementtisäkin tai poran ja lätkäsen blogiini. En kerro ko. asioista blogissani, joten tuotteella ja yrityksellä ei ole yhteistä blogini kanssa enkä todennäköisesti blogini kautta saa asiakkaita rautakaupalle. Voisin kuvitella, että noinikin yritykset ajattelevat.

   Tekijänoikeusasiat pitäisi olla hallussa jokaisella, joka on tehnyt ainakin ammattikorkeakoulutasoisen opinnäytetyön tai joka on osallistunut opinnäytetyöohjaukseen tai opastukseen. Oppareissahan käytetään lähteitä ja myös yrityksen nettisivuilta yleensä lainataan aineistoa.

   Poista
 12. Oon miettiny kans näitä juttuja ja nyt sain niistä vähän (oikeastaan aika paljonkin :D) enemmän tietoa. Kiitos siitä!
  Itseäni ärsyttää tosi paljon nuo kollaasit, varsinkin kun niitä ilmenee tätä nykyä lähes jokaisessa muotiblogissa, huoh.......
  Noh, mieltymyksensä kullakin.

  //ps. uusi lukija ilmoittautuu! Huikeita vinkkejä ja tosi hyvä blogi!! Nyt sitä alkaa tiedostamaan niitä omia virheitään :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän monella on ollut nämä kopiointijutut mielessä. Ehkä se johtuu myös näistä taannoisista uutisoinneista, kun joku sai musiikin lataamisesta hirveitä sanktioita. Tavallaan kuka tahansa voi joutua varoittavaksi esimerkiksi muille ja narahtaa laittomuuksista, mihin nuo kuvien kopioimiset saattavat kuulua.

   Poista
 13. Ihan mahdottoman kiinnostava ja hyödyllinen blogi, iso kiitos siitä! Eksyin tänne Googlen kautta ja jäin heti koukkuun :D. Ennustan ja toivon blogillesi huikeata nousua Blogilistan sun muidenkin listausten kärkeen – olet sen ansainnut.

  Nyt ryhdyn omalta osaltani siivittämään nousua ja liityn lukijoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiva kun eksyit :) Itse en niinkään toivo suurta nousua!

   Poista
 14. Ei liity tähän postaukseen valitettavasti mitenkään, mutta onko blogipostauksiin mahdollista saada sellaista facebookin tykkäysnappia jolla tykkää juuri siitä postauksesta tai vaikkapa sitä että jakaa sen postauksen? Kun olen koittanut etsiä netistä onko sellasta mahdollista saada, mutta joko ei ole tai olen vain todella huono hakusanojen kanssa ja englantikaan ei oikein suju minulta... :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen etsinyt samaa ja Bloggeriin en ole vielä löytänyt sopivaa. Jos sellainen tulee vastaan, teen jutun.

   Poista
 15. Satutko tietämään, miten asia on Ikean kohdalla? Yritän tässä juuri etsiä tietoa heidän ei-niin-selkeiltä sivuiltaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei ole kovin selkeät sivut. En löytänyt mainintaa. Oli siellä joku medialla tarkoitettu osuus, mistä löytyi pressikuvia ja samaisella sivulla kuvista vastaavan henkilön tiedot. Mutta ihan asiakaspalveluun laittamalla postia voi varmaan kysyä. Niin minä ainakin tein.

   Poista