torstai 15. toukokuuta 2014

Kun juttu ei luista: pari postausideaa

Blogien sisältö vaikuttaa usein kevyeltä hömpältä, jota voisi tuottaa vaikka viisivuotias ja vielä silmät sidottuina. Tämä ei kuitenkaan pidä ollenkaan paikkaansa. Blogipostausten kirjoittaminen on monimutkaisempaa ja vaikeampaa, miltä se näyttää. Juttuja kirjoitetaan vielä niin usein, että jossain vaiheessa uusien ja ihmeellisten postausten keksiminen alkaa olla kiven alla. Tuntuu sinustakin joskus siltä, että juttua on vaikea saada luistamaan ja päässä ei pyöri mitään sellaista, jota kehtaisi blogissakin julkaista? Se on hyvin yleinen ongelma, jota varten keräsin taas vähän vinkkejä. Toisaalta joskus tilanne on se, että pää on täynnä loistavia postausideoita tai jo ihan sitä varsinaista blogitekstiä, mutta tietokonetta ei ole mailla halmeilla. Siihenkin tilanteeseen löytyy vinkki tästä jutusta.


Kierrätä. Tämä kikka soveltuu parhaiten jo pidemmän aikaa pyörineille blogeille. Kaivele vähän blogisi historiaa ja etsi sieltä vanhoja juttuja, jotka ovat olleet edes jokseenkin suosittuja. Kirjoita ne uudestaan. Älä tietenkään ala sanasta sanaan kopioimaan, vaan kirjoita uusi juttu samasta aiheesta. Jos esimerkiksi kaksi vuotta sitten kesällä kirjoitit jutun pakkaamisen jalosta taidosta ja jaoit siinä parhaat matkalaukun täyttövinkkisi, tee nyt jälleen pakkausjuttu. Ai miksi? Koska aihe on varmasti ajankohtainen, ihmiset eivät edelleenkään osaa pakata ja siksi lukijasi ovat varmaan kiinnostuneita siitä, sinulle on tullut paljon uusia lukijoita tuon taannoisen postauksen jälkeen, ym. Vaikka blogin vanhojakin juttuja luetaan, niin esimerkiksi vuoden sinua seurannut lukija ei ehkä ole penkonut esiin ensimmäistä pakkauspostausta. Hän ottaa tämän uuden version vastaan ihan uniikkina juttuna. Vanhakaan lukija ei muista sanasta sanaan aikaisempaa juttuasi ja tärkeän asian kertaus on usein tervetullutta. Muista lisätä kierrätysversioon myös uutta näkökulmaa tai sisältöä.Minäkin olen kirjoittanut postausideoista aikaisemminkin.

Vakoile. Olen ennenkin kehottanut selailemaan blogisi aihepiiriin liittyviä lehtiä ja etsimään niistä jutunjuurta. Sinun ei kuitenkaan tarvitse hakea ideoita jo julkaistuista lehdistä, vaan voit olla askeleen edellä. Etsi netistä käsiisi lehtien mediaoppaita. Niistä kun yleensä löytyy koko vuoden osalta lehtien julkaisupäivämäärän lisäksi myös aihealueet. Kurkkaapa vaikka Trendin mediaopasta. Sieltä sivun alkupuolelta löytyy tietoa siitä, mitä mikäkin numero käsittelee. Saat sieltä paljon ideoita - joskin hieman suurpiirteisiä. Tämän kanssa voi kikkailla vähän enemmänkin: esimerkiksi lokakuun 7. päivä ilmestyvässä lehdessä tulee olemaan "Virtaa syksyyn: tärkeät terveys- ja sporttivinkit", ja jos oikein haluat maksimoida hyödyn, julkaiset hieman aikaisemmin jutun samasta aiheesta. Et tietenkään voi tietää, mitä varsinaista sisältöä jutuissa on ja mitä sanoja niissä käytetään, mutta olet ainakin ajankohtainen. Jos hyvä tuuri käy, olet kirjoittanut tässä syksyn terveysvinkki -jutussasi jostain uudesta superhyperpipanasta, jota syömällä saa supervoimat, ja lehtikin mainitsee tämän ihmeen jutussaan. Kun ihmiset lukevat siitä lehdestä, he todennäköisesti googlaavat lisätietoa ja voivat hyvinkin päätyä blogiisi, jos sijoituksesi on kunnossa hakukoneessa. Itse olen ainakin huomannut, että jos yhdellä sivulla, jossa minulla on sormeni pelissä, tulee paljon ihmisiä hakukoneesta johonkin juttuun, samasta aiheesta löytyy yleensä tuore juttu myös Ilta-Sanomista tai jostain vastaavasta painoksesta. Ihmiset lähtevät etsimään lisätietoa ja silloin jutun on hyvä olla jo valmiina.

Puhu. Niin kuin alussa mainitsin, runosuoni alkaa joskus sykkiä ihan väärissä tilanteissa (miten tämä kuulosti nyt jotenkin... oudolta?). Maailmaa mullistavat postausideat saattavat muodostua aivojesi sopukoissa juuri silloin, kun mitään kirjoitusvälineitä ei ole mailla eikä halmeilla, tai olo on muuten vaan todella laiska ja mikään ranneliike ei luonnistu. Varsinkin pidemmän jutun kirjoittaminen muistivihkoon voi viedä aikaa, vaikka olisihan se välillä hyvä käsialaakin treenata. Yleensä vetämättömimmässäkin kunnossa suu käy aina, joten ota puhekykysi avuksi. Esimerkiksi aika monessa puhelimessa on "nauhuri", jonka voit pistää pyörimään ja sitten alkaa paasata vaikka useamman postauksen verran. Sitten kun postauksen kirjoittamisen aika on, pistät vain nauhan pyörimään ja ns. litteroit juttusi, eli kirjoitat puheen puhtaaksi. Kannattaa kuitenkin lukea ajatuksella se teksti, sillä puhe ja kirjoitettu teksti eivät aine mene yks yhteen. Suosittelen tätä kikkaa käytettäväksi kotona tai muissa tiloissa, joissa yksinpuhelu ei aiheuta suurta hämmennystä.

Ole hauska. Tässä mennään siitä, mistä aita on toiseksi matalin, mutta lukija ei ehkä huomaa sitä. Eli kun et oikeasti keksi yhtään mitään sanottavaa ja postauksen aika olisi viimeistään nyt, mietit ehkä jonkin kollaasin kasailua. Oletkin jo ehkä julkaissut useita kymmeniä Nellykollaaseja ja niitä vilahtelee tiuhaan tahtiin muidenkin blogeissa. Älä silti kuvittele, että pääset kuin koira veräjästä niputtamalla kuvaan kasan farkkushortseja ja sandaaleita otsikolla "kesälook 2014" (ai niin, jotain yläosiakin olisi varmaan hyvä olla mukana). Lukijat huomaavat - tai ainakin se kriittisin osa heistä. Mutta kollaasin sijasta voit pyöräyttää blogiin jotain lähes yhtä tyhjänpäiväistä mutta silti viedä pisteet kotiin: tee hauska postaus, josta lukijalle tulee hyvä mieli. Hauskuuden lähde voit olla sinä itse. Repesikö sinulta eilen legginsit koulussa? Kerro siitä, sillä tämän jutun eteen on tehtävä vähän uhrauksia. Jos omaa uskottavuutta ei halua asettaa vaakalaudalle, ilo voi olla peräisin vaikka hullunkurisesta ja yltiösöpöstä kissavideosta. Huvittuneeet tai onnensa kukkuloilla lukijat eivät huomaa sitä, että olet pitänyt julmetun postaustauon eikä sinulla ole vieläkään mitään sanottavaa. Kuvittele nyt mielessäsi Nellykollaasi ja vertaa sitä tähän!

Kirjoittamisen iloa!

14 kommenttia:

 1. Tuttuja tunteita :)
  Väliinsä koko maailma on auki ja pää pursuaa ideoita. Sitten on niitä toisenlaisia päiviä; mitä oikein kuvittelen itsestäni kun näitä juttuja väsäilen - ketä kiinnostaa ja onko tämä nyt edes järkevä vinkki ja joku toinen tekisi homman paljon paremmin...

  Totta myös tuo huomiosi, että pidemmän postaustauon jälkeen tulee suorituspaineita. Mainitsemasi kevyt heitto taitaa olla paras tapa päästä siitä kynnyksestä yli.

  Itse otin aikoinaan käyttöön ruutuvihkon, johon raapustin ylös niitä "loistavia ideoita". Hankaluus on, että en nyt kuolemaksenikaan ymmärrä, mikä ajatus on ollut "kukkapurkki" tai "vihreä maali" tai "uuni" muistisanojen takana :D

  Kiitos sinulle mainiosta blogista - se piti oikeastaan vaan sanomani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ketä tämäkin nyt kiinnostaa on tuttua minullekin. Ja juuri ne jutut sitten tuntuvat kiinnostavan. Jännää tämä maailman meno. Tai sitten minä ajattelen ihan eri tavalla, kuin lukijani :)

   Ja hei kiitos!

   Poista
 2. Radikaali idea: Jos tuntuu siltä, ettei kirjoitettavaa ole, niin voi myös olla kirjoittamatta mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä mä aina sanon! Mutta ei ihan postausideasta mennyt :)

   Poista
 3. Nämä oli hyviä, varsinkin tuo kierrätysvinkki. ;) Mulla ongelma on yleensä, että aiheita on valmiina vaikka kuinka (kerään niitä itselleni systemaattisesti muistiin), mutta ei vain yhtään tee mieli kirjoittaa mistään niistä. Sitten täytyy vain saada se runosuoni sykkimään jostain ihan uudesta aiheesta. Mutta toimii joskus sekin, että tartun vain luonnoksissa pyörivään puolivalmiiseen postaukseen ja päätän, että nyt tämä on nakuteltava valmiiksi, innosti tai ei, ja siitä voi loppujen lopuksi tullakin kiva juttu, josta itsekin innostuu uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnoksista voi joskus löytyä sellaisia juttuja, joita ei edes muista. Niistä voi tosiaan tulla hyviäkin postauksia. Ja joskus ne eivät suju tästä uudesta yrityksestä huolimatta ja silloin yleensä luovutan niiden kanssa.

   Poista
 4. Vau, onpa hyviä ideoita! Muutenkin ihanan perusteellinen ja paneutuva tämän sinun blogisi.

  VastaaPoista
 5. Minut pelastaa näissä tilanteissa Panu-kissa, sillä kuvaan sitä muutenkin lähes päivittäin ja aina löytyy puhelimesta joku kiva kuva :) Normaalistihan mun blogissa perjantai on Panupäivä, mutta ei kissankuvia koskaan ole liikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Panu on niin hyödyllinen! Toiset joutuvat etsimään youtubesta kissavideoita :)

   Poista
 6. Vitsit miten mukavaa että päädyin tänne! Tuntuu että nykyään monet blogit ovat pelkkää kuvaa, kuvaa ja kuvaa (missä ei sinänsä ole vikaa), mutta se varsinainen asia jää aina hieman vaisuksi. Joskus on toki mukava katsella kuvia ja lukea pari kappaletta hömppää, eikä aina tarvita tiukkaa faktaa. Sun teksteissä tuntuu olevan aina joku pieni oivallus. Olisi tehnyt mieli kommentoida moneenkin postaukseen, mutta ehkä säästän nyt kaikki kommenttitulvalta. :)

  Kiva että olet osannut, jaksanut ja viitsinyt pukea sanoiksi niin monta juttua, jotka koskettavat kaikkia bloggaajia, niin myös minua ja omaa pikkuista blogiharrastustani. Jatkan kahlaamista !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Marika! Todella mukava kuulla, että olet viihtynyt. Yritän olla kovin oivaltava tai jätän postaamatta :) Ja saa kommentoida enemmänkin, jos mieli tekee.

   Poista
 7. Tämä postaus oli erittäin hyödyllinen ainakin minulle, sillä ennen tämän lukemista mun pää löi pelkkää tyhjää :)

  VastaaPoista