torstai 4. syyskuuta 2014

Pelastava blogirutiini

Blogirutiini. Miten tylsä sana. Rutiini ei kuulostaa sanana yhtään innostavalta mutta ilman sitä moni asia jäisi tapahtumatta. Ajattelin kuitenkin vinkata teille juuri tästä uhkaavan kuuloisesta rutiinista, sillä siitä voi olla jollekin teistä suurta iloa.

Nimittäin jos sinulla meinaa jäädä blogi päivittämättä tai unohdut vähän väliä jollekin epämääräiselle blogitauolle, saatat tarvita lukujärjestystä. Tämä rutiinitaktiikka sopiikin parhaiten juuri niille, jotka eivät postaa sata kertaa viikossa, sillä silloin koko homma voi vähän kuin unohtua, kun se ei ole koko ajan mielessä. Mikä ettei himopostaajakin voisi rutinoitua, jottei blogi vie kaikkea aikaa ja energiaa.



Rutiini ei siis ole niin kamalaa, miltä se kuulosta! Se on oikeasti hyvä juttu! Blogirutiinin tarkoituksena on olla bloggausta edesauttavaa eikä kaiken ilon vievää pakkopullaa (jos siltä tuntuu vaikka on rutiini tai ei, kannattaa miettiä, onko bloggaus sinun juttusi sittenkään).

Aloita tästä: mieti, mitä kaikkea postauksen tekemiseen kuuluu. Kirjoita koko prosessi ylös paperille. Lista voi sisältää vaikka jotakin tällaista:
 • Aiheen keksiminen 
 • Taustatiedon etsiminen ja siihen tutustuminen, kuvien suunnittelu 
 • Kuvien ottaminen/etsiminen 
 • Postauksen kirjoittaminen 
 • Kuvien lisääminen 
 • Postauksen oikoluku ja muokkaus 
 • Otsikon keksiminen 
 • Postauksen julkaisu 
 • Postauksen jakaminen somessa 
 • Kommentteihin vastaaminen 
Siinä on pääpiirteissään yhdenlainen prosessi tehdä blogipostaus. Koska olet jo muutaman postauksen pyöräyttänyt, osaat varmasti karkeasti arvioida, kuinka kauan kuhunkin juttuun menee aikaa. Yhtenä kertana postauksen kirjoittamiseen voi mennä muutama kymmenen minuuttia ja toisella kerralla se vaatii jo useamman tunnin. Mutta ajattele sellaisia keskivertoja, sillä ajan kanssa sinulla on pelivaraa.

Sitten pääset jo luomaan sitä rutiinia. Kuvitellaan, että julkaiset yhden jutun viikossa (se on kuulkaa paljon, ei vähän!) ja postausprosessi on tuo yllä mainittu. Sunnuntai-iltana otat kalenterin esille ja ripottele postausprosessisi sinne ajallisesti ja ennen kaikkea psyykkisesti hyviin kohtiin. Ihan ensin tietenkin päätät minä päivänä julkaiset juttusi. Sanotaan, että julkaiset postauksesi aina perjantaina. Laitat kalenteriisi, että tiistaiaamuna keksit aiheen ja etsit taustatietoa. Teet sen aamulla, koska silloin aivosi vielä toimivat ja silloin sinulla on aikaa ennen päivän muita pakollisia rientoja. Maanantaiaamulle sitä et laittanut, koska olet aina silloin huonolla tuulella ja ideointi ei onnistuisi.

Seuraavan pointin, eli kuvien ottamisen, laitat keskiviikolle iltapäiväksi klo 17. Silloin on vielä valoisaa ja tiedät jo, mitä alat räpsiä. Siinä ei kauan nokka tuhissut.

Prosessi jatkuu torstaiaamuna, jolloin sinulla on taas hyvin aikaa ja yleensä myös energiaa kirjoittaa ensimmäinen versio postauksesta ja asetella kuvat paikalleen. Torstaina et murehdi blogistasi muuten.

Perjantaina alkuillasta, kun olet jo viikonlopun tunnelmissa, on yleensä sopiva hetki lukaista juttu uudestaan läpi ja tehdä mahdolliset muutokset. Myös otsikko on jo tässä vaiheessa tullut mieleesi. Laitat sen siis paikoilleen ja julkaiset jutun. Samassa rytäkässä jaat postauksen myös kaikissa haluamissasi paikoissa.

Kommenteille annat aikaa heti lauantaina aamulla ja sunnuntaina illalla, kun olet jo suunnittelemassa seuraavan viikon postausta kalenteri kädessä.

Muita huomioita:
Tärkeintä tässä blogirutiinin luomisessa on se, että tiedät mistä osista se juttu syntyy ja milloin sinulla on yleensä aikaa ja sopiva fiilis toimittaa blogiasioita. Kalenteriin kirjoittelu on myös tärkeää, sillä yleensä kaikesta vain omassa päässä suunnitellusta voi luistaa tuosta vaan. Kalenteriin tulee ainakin vedettyä viivoja ja rukseja, kun siellä olevia merkintöjä ei ole toteutettu. Jossain vaiheessa sellainen suttailu ja lusmuilu alkaa ketuttaa.

Todennäköisesti menee muutama kierros ennen kuin palaset loksahtavat oikeille kohdilleen. Esimerkin bloggari voi parin kokeiluviikon jälkeen huomata, että eihän se kuvien otto suju enää iltapäivällä keskiviikkona, vaan se on parempi tehdä aamupäivällä. Kuuntele siis itseäsi, että paras rutiini löytyy. Voit sitten toteuttaa samaa rutiinia vaikka ihan joka viikko, jos aikataulusi on edes suht säännöllinen.

Ja jotta et aloittaisi joka viikko ihan tyhjän päältä aiheiden kanssa, kannattaa tehdä kuukausittain suunnitelma siitä, mistä aiheista ainakin tulet postaamaan. Muista huomioida kaikki velvoitteet, kuten yhteistyökumppaneiden kanssa sovitut päivämäärät. Samantyyppisen blogirutiinin voi tietenkin luoda myös tiheämmin postatessa. Silloin voi tehdä useamman pointin kerralla tai esimerkiksi suunnitella useampia postauksia yhtenä ajankohtana.

***
Minulla ei ole toistaiseksi blogin kirjoittamisen kanssa vastaavaa rutiinia, vaikka olen yrittänyt ja onnistunutkin implementoimaan sen työskentelyyni muutoin. Olen yrittäjä ja ilman rutiinihommia ja aikataulutusta homma lähtisi nopeasti lapasesta ja lapanenkin hukkuisi, vaikka sitä yrittäjän vapautta kuinka hehkutetaankin (no, rutiini mahdollistaa sen vapauden tässäkin tapauksessa, muuten olet jatkuvasti työn orja). Tämän kikan poiminkin yhdestä yrittäjäjutusta, ja sovelsin sitä vähän bloggareille sopivaksi. Blogin päivitys on toistaiseksi sellaisessa "sitten, kun ehdin" -kategoriassa mutta ehkä pitäisi ottaa omasta neuvosta vaarin, ja pyöräyttää sillekin ihan oma aikataulunsa!

11 kommenttia:

 1. Minulle syntyi rutiini kuin itsestään parissa viikossa, kun aloitin bloggaamisen, mutta olen muutenkin hyvin suunnitelmallinen tekemisissäni. Hyvin on homma pelittänyt ja nyt lukijat tietävät minä päivinä odottaa postauksia ja jopa minkä tyyppisiä postauksia on tulossa. Kaikille sellainen suunnitelmallisuus ei sovi ja he kokisivat varmaankin, että luovuus kärsii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, toisilla tietynlainen järjestelmällisyys tulee ihan luonnostaan. Toiset taas tarvitsee tietoista tsemppausta. Sinun tyyli kuulostaa oikein tehokkaalta!

   Poista
  2. Onneksi meitä on monenlaisia! Käyn kyllä joka päivä blogissa ja valmistelen postauksiakin lähes päivittäin, mutta isommat hommat olen aikatauluttanut.

   Poista
 2. Minun pitäisi varmaankin miettiä tuota blogirutiinia. Nyt kesällä on ollut aikaa ja intoa postailla yllin kyllin, mutta kun kohta tuo opiskelu jatkuu niin eihän siinä millään sitten aika meinaa riittää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt on hyvä sauma kehittää se rutiini (ja vaikka opiskelurutiini siihen samaan syssyyn :)).

   Poista
 3. Hyvä idea! Minulla oli vajaan vuoden hyvä blogirutiini. Kirjoitin ja luin muiden blogeja aina neidin päiväunien aikaan. Nyt päiväunet ovat lyhentyneet niin, että ehdin juuri juoda kahvit ja lukea päivän lehden. Bloggaaminen on harmittavasti jäänyt viikottaisesta ohjelmasta ja ystävät jo kyselevät, että milloin tulee seuraava kirjoitus. Jospa jätän sen lehden lukematta ja kirjoitan kahvikupin äärellä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun rutiini tarvitsee selkeästi päivitystä nyt! Vuorottelet vaikka aina blogin ja lehden välillä.

   Poista
 4. Sun blogi on mun uus raamattu :) aloitin bloggaamisen pari viikkoa sitten ja löysin tänään sun blogis. Harmi etten löytänyt aiemmin ;) tosi hyviä vinkkejä! Tunnustaudun kuuluvani siihen ryhmään joka haluaa kaiken heti-nyt-kuin-ois-jo ja olenkin jo ehtinyt miettiä mitä vikaa blogissani on kun en saa seuraajia :D no, tää ei nyt varsinaisesti liittynyt tähän postaukseen..

  Mulla on ollut se ongelma, et mulla on kauheasti ideoita postauksiin (tällä hetkellä taitaa 28 postausta odottaa sopivaa hetkeä tulla julkaistuksi) mut ei oo kuvia ja sit mulla on päässä selkeä visio siitä valmiista postauksesta mut kun ei oo kuvaajaa :D kuvista tulee sit harvoin sellaisia mitä halusin ja sit pitääkin muokata tekstiä sopimaan kuvien kanssa. Ehkä mun pitäis alkaa suunnittelee mun postauksia paremmin ennen kuin kirjoitan. Tällä hetkellä kun kirjoitan vähän mitä sylki tuo suuhun!

  kiitos vielä ihanasta blogista! Oot suureksi avuksi noviisille tässä suuressa tuntemattomassa blogi-maailmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei hienoa, että löysit tänne. 28 postausta jonossa on jo huikea saavutus! Sopivat kuvat ovat aina todella vaikea keksiä ja ottaa tai löytää. Kuvaaja varmaan helpottaisia huomattavasti ja tietenkin on varmasti helpompaa, jos on hyvät välineet.

   Poista
 5. Itsellä rutiinit ja tietyt kirjoitus aiheet per päivä. Auttaa kaikkeen! Myös rutiinit normaalissa arjessa takaa kunnollisen ajan bloggaamiselle ja myös perheelle ja sille oikeelle elämälle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo aiheiden jaottelu on kanssa hyvä tapa. Sinä olet hyvin rutinoitunut :)

   Poista