torstai 20. helmikuuta 2014

Etusivu uusiksi postausten lyhennelmillä osa 1

Blogin etusivun ulkoasu on äärimmäisen tärkeä: suurella määrällä tekstiä ja kuvia on omat hyvät ja huonot puolensa. Nyt lähdemme muokkaamaan tätä etusivun ilmettä simppelillä ohjeella, jonka avulla voit julkaista postauksistasi etusivulla vain alkuosan kuvan kanssa tai ilman. Lukija voi sitten halutessaan lukaista koko jutun eikä kaikki ole heti silmillä. Tässä postauksessa on yksi ohje, ja toinen hieman erilainen tulee myöhemmin.

 Miksi ja milloin etusivun siistimistä lyhennelmillä kannattaisi miettiä?
No, ensinnäkin blogiin tuleva kävijä näkee aika nopeasti mistä jutuista kirjoittelet. Hänen ei tarvitse skrollata sataa metriä alaspäin nähdääkseen edes kaksi kokonaista postausta kuvineen.

Aikaisemmat postaukset (tai ainakin viimeisimmät) näkee useimmissa blogeissa myös sieltä sivupalkista niitä tarjoilevasta gadgetista. Niistä on kuitenkin näkyvissä vain otsikko, joka ei aina kerro koko totuutta. Eli jos otsikoit pitkiä juttujasi tyyliin "Päivän kuulumiset", kukaan ei saa kunnon käsitystä edes sivupalkin vilkuilulla, vaan juttujesi sisäistäminen vaatii ahkeraa skrollailua. 

Jos harrastat suuria kuvamääriä, sivun latautuminen voi nopeutua huomattavasti, jos jokainen kuva ei siinä etusivulla aina komeile. Ja vielä lopuksi: erotut joukosta, sillä teet erilailla kuin muut.

Pitkien postausten harrastaja voisi siis harkita tuota lyhennelmien käyttämistä etusivulla. Pääasiassa lyhyiden postausten kirjoittaja ei siitä niin hyödy. Ja ainahan on mahdollista, että joukossa on lukijoita, joita ei kiinnosta klikkailla eteen päin lukemaan juttuja. Mutta eipähän kaikkia kiinnosta lukea, vaikka kaikki sisältö läväytetään heti lukijan silmille.
 
Blogin yksi oleelllinen tuntomerkki on se, että jutut ovat sivulla pitkänä pötkönä uusimmasta alkaen. Tämän historiallisen kaavan rikkominen voi joillekin olla suuri vääryys ja sen myötä blogeista menee maku kokonaan. Käytä siis tätä, jos siltä tuntuu (niin kuin muitakin täällä nähtyjä ohjeita).

Miten se tapahtuu?
Bloggerissa insertit voi asentaa taas muutamalla tavalla, joista tässä esittelyssä yksi tapa, jolla on seuraavat ominaisuudet: se ei vaadi koodailua ja se on Bloggerin oma ominaisuus. Sen saa laittaa itse niihin postauksiin, joiden haluaa näkyvän etusivulla vähän lyhyemmässä muodossa. Se ei lyhennä automaattisesti jo julkaistuja juttuja.

Tämä tapaa sopii siis niille, jotka haluavat silloin tällöin julkaista pitkistä jutuistaan inserttejä etusivulla tai joita ei haittaa, ettei kaikista jo julkaistuista postauksista ole inserttiä saatavilla (mikä on sitten omiaan vaikuttamaan yleisilmeeseen). Toisessa vaihtoehtoisessa ohjeessa sitten lisäämme koodin, joka lyhentää jutut automaattisesti ja tekee sen myös jo julkaistuille jutuille! Mutta se tulee myöhemmin.

Eli kun lähdet kirjoittamaan kilometripostausta, tee se ihan normaalisti tähän tapaan:Sitten kun olet valmis, etsi postauskentän yläpalkista sellainen repäistyä paperia muistuttava kuva. Älä vielä klikkaa sitä kuitenkaan.


Klikkaa hiirellä postauksessa siihen kohtaan, johon haluaisit blogin etusivulla näkyvän insertin loppuvan. Sitten klikkaa sitä paperin kuvaa yläpalkissa. Postaukseen ilmestyy harmaa katkoviiva:


Sitten voit julkaista juttusi normaaliin tapaan. Etusivulla näkyy vain valitsemasi pätkä postauksesta sekä sen alla linkki, jossa lukee oletusten mukaan todennäköisesti "Lisätietoja". Voit vaihtaa linkin tekstin esim. "Lue lisää" tai muuksi paremmin sopivaksi lausahdukseksi menemällä blogisi hallintapaneelissa Ulkoasuun. Siellä Blogitekstit -kentässä on alanurkassa pieni Muokkaa -linkki, jota klikkaamalla pääset muuttamaan tämän tekstin haluamaksesi.


Sehän oli helppoa! Piakkoin luvassa myös se lupaamani toinen ohje!

Wordpressissä  tiivistelmien käyttö etusivulla on aika yleistä ja itse harrastan sitä useimmiten. Olen miettinyt sitä tämänkin blogin kohdalla siksi, että minulla on kuvapötköjen sijasta täällä aina hirveästi tekstiä tarjolla ja näitä juttuja kun ei ole mikään pakko lukea aikajärjestyksessä. Etusivulle tuleva voisi sitten otsikoiden perusteella poimia niitä mielenkiintoisia juttuja ilman jännetupintulehduksen aiheuttavaa skrollailua.

P.S. Sain ihan pari päivää sitten kommentin, jossa minua pyydettiin kirjoittamaan blogeissa esiintyvistä ja minusta ärsyttävistä jutuista. Siitä ehkä enemmän toisella kertaa mutta huvittavaa oli se, että kommentoija kertoi, kuinka hän ei pidä blogeissa olevista Lue lisää -nappuloista tai linkeistä. Juuri kun minä aioin sellaisista täällä kirjoitella ja vielä kertoa, mistä niitä tulee ja miten niitä saa! Että sori siihen suntaan!

6 kommenttia:

 1. Tämä oli hyvä info. Minulla on usein pitkiä postauksia ja varsinkin etusivulla on hirveästi skrollattavaa. Eli aion kyllä hyödyntää tätä silläkin uhalla, että kukaan ei tykkää eikä lue enää juttuja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että oli hyödyksi! Tuskinpa ihmiset tuon takia kaikkoaa :)

   Poista
 2. Minua tuo "lue lisää" -ominaisuus on ärsyttänyt lähinnä bloglovinissa, siinä kun täytyy muutenkin "avata" postaus lyhemnelmästä/kuvasta, ja sitten sen joutuu avaamaan vielä toistamiseen. En ennen tämän jutun lukemista ollut edes tietoinen tällaisesta ominaisuudesta, ja nyt kun tiedän syyn tuolle aiemmin ärsyttäneelle ominaisuudelle, joka on ainakin minun mielestäni todella kätevä, ei se enää ärsytäkään niin paljoa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, tuo tuplaklikkailu voi turhauttaa. Netissä kun tulee niin vaativaksi :) Ja kätevähän tämä todellisuudessa onkin.

   Poista
 3. Olen ollut kyllä tietoinen tuosta ominaisuudesta mutta haluaisin saada muakattua sen lue lisää tekstin fontin väriä ja kokoa yms. Osaisitko neuvoa siinä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heipsan. Samassa blogissa, josta ohjeen kakkososaon otettu, löytyy hyviä neuvoja tuon linkin kustomointiin. Löydät ne täältä.

   Poista