keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Miten keksiä postausaiheita

Etkö keksi mitään sanottavaa, vaikka postattava olisi nyt tai ei koskaan? Haluaisitko blogata mutta et tiedä yhtään mistä? Siis maailmahan on juttuaiheita täynnä mutta yllättäen totaalinen juttukato vaivaa varmasti jokaista bloggaria silloin tällöin. Yleensä syynä on itselleen asettama rima juttujen suhteen. Postauksen kun voisi periaatteessa tehdä vaikka juomastaan teekupposesta (nähty!) tai postiluukusta kolahtaneesta mainoskuvastosta (sekin on nähty!). Tai sitten voisi turvautua pariin vaatekollaasiin (niin nähty!). Mutta joskus on ehkä sellainen fiilis, että mieluummin on postaamatta kuin julkaisee jotakin väen väkisin väännettyä höttöä, jota ei sitten loppujen lopuksi edes lue kukaan. Tämmöinen itsesensuuri on ihan paikallaan, jos haluaa pitää "tasokasta" blogia yllä. Maailma selviää kyllä ilman yhtä teekuppipostausta ja blogiasikaan ei silloin aleta pitää  mitättömänä ja sisällöttömänä hömppänä.No mistä sitten voisi repiä sitä mielenkiintoista sisältöä, jos omat ideat ovat edellämainittujen aiheiden tasolla tai eivät edes sielläkään? Kokosin tähän muutamia vinkkejä, joita käytän itse ja joiden olen kuullut toimivan. Lopuksi paljastan vielä yhden timanttisen vinkin, millä koko ideapaketin saa pysymään kasassa!
 • Ennakoi ja kysy lukijoiltasi mistä he haluaisivat lukea. Tämähän on tosi yksinkertaisen kuuloista ja helppoa mutta tärkeintä on muistaa tuo ennakointi. Silloinkin kun pää kuhisee ajatuksia, kannattaa muistaa että niitä ideoiden puolesta huonojakin hetkiä on luvassa. Kysele lukijoilta toivepostausten aiheita siis hyvissä ajoin. Tällä tavalla voit saada kasapäin uusia ideoita. 
 • Lue muita blogeja ja kirjoita samoista aiheista. Okei, kuulostaa tosi tylsältä kopioinnilta mutta ihan uniikin sisällön luominen on joskus niin kiven alla. Mikä sattuu olemaan juuri nyt pinnalla muissa blogeissa? Onko blogeissa kohistu uusimmasta hiusväri-innovaatiosta? Sinulla on varmasti mielipide aiheesta. Jos ei satu olemaan, tee postaus johon olet kerännyt linkit kaikkiin löytämiisi aihetta käsitteleviin muihin juttuihin. Ihmiset tykkäävät, kun löytävät paljon infoa yhdestä paikasta. Tässä on sekin hyvä puoli, että voit sitten mennä linkkailemaan muihin samasta aiheesta kirjoittaneisiin blogeihin ja kertoa pohtineesi samaa juttua omassa blogissasi (niin, juuri sillä hyvällä linkkaustaktiikalla). 
 • Käy läpi vanhoja postauksiasi. Vanhoista jorinoista voi löytyä joku juttu, joka kaipaisi kipeästi päivitystä. Postasitko uudesta valkaisevasta hammastahnastasi silloin joskus? Olisikohan aika antaa uusi ja luotettavampi tuomio tuotteesta näin pidemmän käytön jälkeen? Tai ehkä joku lukija esitti sinulle kysymyksen, johon voisi vastata koko postauksen mitalla?
 • Lue lehtiä -oikeita tai verkossa. Lehdissä on paljon kaikkea uutta ja mielenkiintoista ja voit lähestulkoon kopioda sieltä juttuideoita, oli kyse sitten poskipunavertailusta tai kolmen sivun "Näin laihduin viisi kiloa viikossa" -artikkelista. Voisitko kirjoittaa samasta aiheesta mutta tietenkin omakohtaisen versiosi?
 • Tartu haasteisiin. Haasteisiin vastaaminen on helppoa sisältöä ja usein ne myös kiinnostavat lukijoita.  Vastaa siis kaikkiin sinulle heitettyihin haasteisiin. Ai eikö kukaan ole haastanut sinua? Haasta itsesi! Ketään ei kiinnosta mistä suunnasta se haaste oikein ilmestyi, kun se on tarpeeksi mielenkiintoinen. Olen viimeaikoina lueskellut Norjan superbloggarin Fotballfruen 30 päivän haastetta (taipuu Googlen translatorilla ihan kivasti suomeksikin). Siinä on aiheita postauksiin ainakin kuukaudeksi ja pidemmäksikin, jos ei ihan joka päivä postaa. 
 • Älä elä vain nykyhetkeä, vaan katso myös taakse ja tulevaisuuteen. Kuulostaapa hienolta. Tarkoitan kuitenkin sitä, että muoti- ja lifestyleblogeissa postataan melko paljon siitä mitä ollaan juuri nyt tai parin päivän viiveellä tehty. Nehän ovat kuin päiväkirjoja. Jos olet viime päivinä vain maannut verkkareissa sohvalla ja käynyt Siwassa, niin on ymmärrettävää olla postauspulassa. Unohda siis nykyhetki ja mieti mennyttä ja tulevaa. Tekisitkö katsauksen tyylitajusi kehityskaareen aina ala-asteelta tähän päivään? Mikä oli kauheinta 80-luvun muodissa? Ja mikä voisikaan olla trendikästä 2020?

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua tyhjäpäisyyden iskiessä -tai siis tietenkin jo sitä ennen! Lista voisi olla loputon, joten voimme ottaa saman aiheen uusiksi tulevaisuudessa (kas, postausidea minulle!). Niin kuin mainitsin, juttuja tulee varastoida. Kaikki hyvät ideat tulee kirjoittaa muistiin. Niin minäkin teen. Tässä tulee se lupaamani loppuhuipennusvinkki:

Minun salainen aseeni on.... vihko! Kirjoitan siihen kaikki päähäni pälkähtäneet aiheet ja ideat. Saatan jopa luonnostella postausta hieman ranskalaisin viivoin tai mindmapilla, jotta kaikki oleellinen muistuisi mieleen sitten kirjoittaessa. Saatan kirjoittaa juttuja blogiinikin luonnoksina. Pidän myös julkaisukalenteria, eli suunnittelen minkä postauksen julkaisen minäkin päivänä. Tässä kohdassa vihkoa on yleensä paljon suttua, sillä haluan usein muuttaa postausten julkaisujärjestystä. Esimerkiksi viimeaikaisissa kommenteissa on tullut sellaisia aiheideoita, joista haluan kirjoittaa piakkoin, joten suttasin vihkoa oikein urakalla. Joskus vedän myös ässän hihasta, eli kirjoitan jostain mikä ei ole vihkoani nähnytkään.

Kun vihkosta löytyy postausaiheet seuraavalle parille viikolle, niin en voi valittaa kärsiväni aiheiden puutteista! Järjestystä ei ole todellakaan pakko orjallisesti noudattaa. Ja tässä vaiheessa ei sitten saa ilostua liikaa ja ruveta huolettomaksi, vaan uusia juttuja on merkattava kalenteriin ennen kuin kaikki vanhat on jo ulkona. Muuten ollaan taas puilla paljailla! Suosittelen kaikille tälläistä vihkoa, joka kulkee mukana kaikkialle (tai exceliä tai mitä vaan itselle parhaiten sopivaa). 

Oletko sinä aina idearikas vai ajoittain myös ideaköyhä? Mistä löydät isnpiraatiota juttuihisi?

Photo credit: Rennett Stowe / Foter.com / CC BY
Photo credit: Olivander / Foter.com / CC BY-NC-SA

18 kommenttia:

 1. Siis sä olet selvänäkijä: juuri nyt selailin Blogilistaa pikaisen idean toivossa, kun sunnuntaille ajattelemani postaus ei onnistukaan! Ja sun blogiin törmäsin alunperin, kun se oli Blogilistan etusivulla aiheella mihin aikaan kannattaa postata... Meedio mikä meedio :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava yhteensattuma! Toivottavasti sait jonkun inspiksen. Hmmm... pitäisi ehkä perustaa vielä jokin ennustajablogi. Voisi olla kysyntää!

   Poista
 2. Hyvä postaus, itse olen vasta aloitellut blogin pitoa, mutta varmasti tulee aikoja ettei keksi mitään kirjoitettavaa. Kiitos

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan! Alussa ideoita onneksi yleensä riittää mutta kyllä se suvantovaihekin jossain vaiheessa iskee, valitettavasti.

   Poista
 3. Oli pakko tulla sanomaan, että blogisi on kyllä ihan huippu! Löysin tänne vasta ja lukaisin koko blogin läpi, ihan huikeita juttuja ja olet tosiaan nähnyt vaivaa. Keep up the good work! :)

  Ja pakko vielä testata linkin tekemistä, näin! :)

  VastaaPoista
 4. Tietysti näin hyvästä blogista löytyy tietoa tarvitsemastani aiheesta! Minä kun olin kuvankäyttöongelmani kanssa niin tohkeisssani etten ehtinyt selata tekstejäsi kunnolla. Kiitos vaan jälleen hyvästä tekstistä, missä käsittelet kuvien käyttöä blogissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, ettälöysit sen ja sait vielä vastauksia :)

   Poista
 5. Mun on aika helppo keksiä postausaiheita, koska postaan melkein aina samasta aiheesta eli asuista ja yleensä joka päivä on jotain päällä :) mutta tietenkään ei voi joka päivä postata samaa asua eikä aina vaan jaksa ottaa kuvia ja sitä varten pidän yleensä varastossa muita juttuja, mutta tällä hetkellä tuntuu, että ideoita on enemmän kun aikaa.
  Tuo vihko on kyllä hyödyllinen vinkki, koska monesti kaupungilla kierrellessä tulee mieleen vaikka mitä ideoita, joita ei sitten enää muista kotona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parempi ehkä niin päin, että ajasta on pulaa eikä ideoista. Niin, vihkoon voi samantien kirjoittaa ideat, kun sitä kantaa mukana. Mutta jos ei kirjoita tarpeeksi selkeästi voi myöhemmin ihmetellä, että mitäköhän sitä on oikein ajatellutkaan. Joku loistoidea ei olekaan enää ymmärrettävissä!

   Poista
 6. Toistaiseksi olen saanut aina jotain postatuksi, mutta olen harmissani monesti siitä, etten saa lukijoiltani toivomaani vastakaikua. En edes suoriin kysymyksiin. Ehkä sitten olen vain hyökkäävä/tylsä/epätoivoinen tmv jonka vuoksi kukaan ei vaivaudu... Noh, jatkan ysin puhelua! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kommentoimattomuus on tuttua! Mietin sitä täällä. Nyt kun lukijoita on paljon, niin kommentteja tulee todella mukavasti. Loppujen lopuksi aika pieni määrä lukijoista haluaa kommentoida. Mutta pääasia on, että he lukevat.

   Poista
 7. Kännykän muistio on minun tapani varastoida ideat. Bussissakin istuessa on niin helppo näpytellä pari tiiviatettyä lausetta kännykkään, joka mikä parasta: kulkee aina mukana! : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokin on hyvä idea. Minullakin olisi hyvä kännykkä tuohon mutta haluan kirjoittaa edes jotain käsin :)

   Poista
 8. Tulleepa paljon kirjoteltua eri postauksiin, mutta kommentoidaanpa vielä kerran :D
  Voisikko kirjottaa postauksen, missä olis jotain ideaa/vinkkiä, että miten kannattaa aloittaa kirjoittaminen postaukseen taikka miten siitä sais mieltä herättävän?
  Ja sitten, että kannattaako kuvia muokata paljon vaikak nytten PicMonkeylla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän on vain mukavaa, että kommentoit paljon! Laitan nämä aiheet ylös. Ne ovat hyviä, teen varmasti juttua.

   Poista
 9. Voisitkohan joskus kirjoittaa vinkkejä tällaisille vähän nuoremmille bloggaajille? Tuntuu että kaikki postausvinkit liittyvät sisustamiseen tai työelämään... Olisi kiva saada jotain postausideoita jotka sopisi peruskoulu-ikäisille bloggaajille. Meillä kun ei vielä ole omaa asuntoa sisustuspostauksiin tai työtä esiteltäväksi. :D Ja sitten kun nämä perustylsät "videopostaus", "laukun sisältö" ja "meikkipostaus" jutut on niin nähty, niin olisiko jotain erilaisempaa vinkkiä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, en tiedä olenko paras vinkkaamaan peruskouluikäisille postausaiheita. Omasta peruskouluajasta kun on niin paljon aikaa :) Mutta kommenttisi innoittamana teen kyllä uuden postausaihejutun, jossa sivutaan kyllä tätäkin asiaa. Katsotaan mitä siitä tulee!

   Poista