tiistai 6. elokuuta 2013

Varkaita blogissa: näin selvität kuka matkii ja kopioi

Kun yksi bloggari keksii jonkin näennäisen menestyvän tavan tehdä blogia, se ei jää monilta huomaamatta. Toiset tyytyvät ihailemaan vierestä mutta jotkut ottavat ohjat käsiinsä ja suuntaavat samoille apajille. Miksi vaivalla keksiä jotain uutta ja ihmeellistä, joka ei välttämättä edes kiinnosta ketään, kun tarjolla olisi jo valmiiksi menestyksekkäitä tapoja tehdä blogia? Jep, tänään puhutaan inhottavasta matkimisesta ja kopioimisesta.

Yleinen vitsihän on (ainakin miesten suusta), että kaikki muotiblogit ovat ihan samanlaisia ja niitä on mahdotonta erottaa toisistaan. Mutta mehän tiedämme blogeilla olevan hyvinkin paljon eroavaisuuksia keskenään ja osa blogeista on todella persoonallisia. Meidän blogien suurkuluttajien harjaantuneet silmät osaavat kyllä erottaa blogit toisistaan -ja samalla bongata ne blogit, joissa on auttamatta kopioitu jotain toista blogia. Muiden kopioita lukiessa lähinnä huvittaa mutta oman kopionsa löytäessä alkaa jo harmittaa.

Matkimisen kohteena voi olla mikä tahansa: bloggarin pukeutumistyyli, meikkaus, kampaus, kirjoitustyyli, blogin ulkoasu, kuvien muokkaus, aiheet, elämäntapa, jne. jne. Joku nappaaa toiselta bloggarilta yhden elementin ja toinen vie taas koko konseptin. Pienistä pöllimisistä tuskin jää kiinni, sillä kopiointia on vaikea todistaa. Lähes kaiken kopsaaminen ei kuitenkaan ole pidemmän päälle kannattava tapa tehdä blogia, sillä kiinni jäämisen riski alkaa olla jo korkea varsinkin silloin, kun blogi saa paljon lukijoita ja huomiota. Välillä tulee kuitenkin pakostakin julkaistua samanlaista sisältöä yhden tai useamman toisen bloggarin kanssa.  Mutta kaikissa edellä mainituissa tapauksissa samanlaisen sisällön toistuva julkaiseminen on jo epäilyttävää. Huonon kopion paljastaa usein myös blogista huokuva epäaitous: jos yrittää väen väkisin änkeä itsensä johonkin muottiin mihin ei todellisuudessa oikein sovi, lopputulos on vähintäänkin kummallinen.


Välillä on toki vaikea sanoa onko joku blogi ottanut vähän liikaakin vaikutteita jostain toisesta tunnetusta blogista vai onko kyseessä vain niin universaali muoti-ilmiö ja tämä kopioksi epäilty bloggari ei ole koskaan edes törmännyt alkuperäiseen lähteeseen. Näin voi käydä esim. tyylien kanssa, sillä kovin muotivirtausten mukaan pukeutuessa on mahdotonta olla todella originelli. Joku muukin on varmasti vetäissyt päällensä ne Zaran syksyn uutuudet. Myös aiheiden kanssa on vaikea sanoa onko kyseessä matkinta vai johtuuko samat jorinat vain tällä hetkellä pinnalla olevista aiheista (tai mainoskampanjoista). Aina ei myöskään tiedä onko kyseessä tahallinen matkiminen vai onko bloggari tahattomasti imenyt liikaa vaikutteita joltain toiselta bloggaajalta. Jos on esimerkiksi lukenut jotain tiettyä blogia ikuisuuden ja aloittanut bloggaamisen tämän esikuvansa innoittamana, oma blogi voi huomaamattakin muistuttaa kovin paljon sitä inspiraation lähdettä.

Matkimista ikävämpi juttu on sitten se, kun bloggarin koko identiteetti kopioidaan ja sitä aletaan käyttää ties missä yhteyksissä. Olen yhden jos toisen kerran törmännyt esimerkiksi Lookbookissa ja Chictopiassa tyylikkäiden ihmisten tileihin, joiden kuvat ovat kuitenkin kopioitu jostain hyvinkin tutusta suomalaisesta blogista. Ettäs kehtaavat... Tälläiset kuvavarkaudet ovat erittäin yleisiä ja niille ei oikein mahda mitään. Kun kuviansa nettiin laittaa, saa varautua siihen, että niitä pulpahtelee esiin ties missä. Lookbookin ja Chictopian kaltaisilla muotisivuilla omiin pöllittyihin kuviin törmääminen ei varmasti haittaa yhtä paljon kuin jos kuvia esiintyykiin jollain sivulla missä muotia, tai lähinnä vaatteen vaatetta, ei ole nähtykään. Joillekin bloggareille on päässyt käymään niinkin (naamakuvilla tosin, tietääkseni) Myös kaikenmaailman Facebookissa, Twitterissä sun muualla bloggarin nimellä ja naamalla tehdyt valetilit ovat ikäviä sattumia. Silloin voidaan jo kirjoitella toisen nimellä jotain eikä vain liittää kuvia johonkin ihan toiseen yhteyteen.

Toisen muotibloggarin kuvien kopsaaminen omaan muotiblogiin ei tule oikein kuuloon mutta tekstien kopioiminen on sitäkin helpompaa. Tekstin yhdistäminen heti johonkin toiseen tekstiin ei ole niin varmaa kuin kuvan tunnistaminen. Totta kai sitä voi tulla sellainen olo, että hetkinen, ihan kuin olisin lukenut tämän ennenkin. Kopioteksti voi paljastua myös silloin, kun se on tyyliltään kovin erilainen kuin blogin muu teksti. Niin minäkin tunnistin jokin aika sitten kopiotekstin eräästä blogista. Tyyli muuttui yhtäkkiä hieman erilaiseksi ja kas vain, luinkin omaa tekstiäni.

Nyt kun jutun tässä vaiheessa jokainen lukija on varmasti tullut vainoharhaiseksi sen suhteen missä kaikkialla omaa blogia on matkittu, kopioitu ja apinoitu, on parasta tarjota pari työkalua salapoliisityön tueksi.

Googlen kuvahaku

Jos epäilet jonkin kuvasi karanneen ties minne netin ihmeelliseen maailmaan, Googlen kuvahaku voi auttaa sinua paikallistamaan sen ilmentymät. Toimi vaikkapa näin näppärästi: avaa kuvahaku uuteen välilehteen. Mene sille sivulle missä on se kuva, jota haluat tutkia. Nappaa kiinni kuvasta ja rahaa se kuvahaun välilehden puolelle: eli pidät hiiren vasenta näppäintä alhaalla ja samalla raahaat kuvan kohti toista välilehteä selaimen yläreunassa. Edelleen pitäen vasenta näppäintä alhaalla, pysähdy hetkeksi välilehden otsikon päälle, jotta sivu vaihtuu, ja sitten rahaa kuva kohti kuvahaun hakukenttää. Nyt saat vasta päästää irti. Tuloksissa näet sivut, joilla sama kuva on sekä muita hyvin samankaltaisia kuvia.

Tekstin kopioinnin paljastin

Netti on pullollaan kaikenlaisia kopion kyttäämiseen tarkoitettuja kapistuksia, joilla voi etsiä toisten tekemiä kopioita tai katsoa onko itse kirjoittanut vaikka kaksi liiankin samantyyppistä tekstiä jotain nettisivua varten. Mehän tietenkin etsimme niillä toisten tekemiä kopioita. Valitsin aika summan mutikassa tähän esimerkiksi Copyscapen, jolla voi etsiä samanlaista sisältöä kahdella tapaa:

1. Voit syöttää blogisi osoitteen sille varattuun kenttään ja klikkaamalla Go saat eteesi listan sivuista, joilta löytyy samanlaista tekstinpätkää. Näet siis missä on kirjoitettu sanasta sanaan samoin kuin sinä. Homma toimii myös toisin päin, eli näet keneltä olet itse kopioinut. Huomioi kuitenkin, että syöttäessäsi blogisi osoitteen ohjelma käy läpi vain sillä hetkellä ensimmäisellä sivulla olevat tekstit eikä blogiasi kokonaisuudessaan. Syötä siis aina sen sivun tai postauksen osoite, jonka kopioita haluat etsiä. Yksi mainittava miinus on se, että jos blogisi on jonkun toisen blogin blogrollissa ja siitä näytetään otsikon lisäksi pieni insertti, niin tämä ohjelmaa näyttää sinulle myös ne osoitteet.
Työkaluun pääset tästä.

2. Voit tutkia myös kuinka paljon jossain toisessa tekstissä on samaa sisältöä kuin sinun tekstissäsi. Voit syöttää molempien tekstien urlit tai sitten copypasteta molemmat tekstit omiin kenttiinsä. Ohjelma laskee kuinka monta prosenttia teksteissä on samaa. Lisäksi näet mitkä kohdat tekstistä ovat identttiset. Jos laitat kaksi urlia, esimerkiksi postausten osoitteita, kannattaa muistaa, että kommentit lasketaan tässä mukaan ja ne varmasti pienentävät prosenttimäärää hyvinkin samanlaisessa tekstissä, sillä kommentit ovat tuskin samanlaisia. Kannattaa siis ehkä suosia tuota haluttujen tekstinpätkien kopioimista kenttiin.
Tähän työkaluun pääset tästä.

Oletko sinä kenties joutunut matkinnan tai kopioinnin kohteeksi? Miten, missä ja milloin? Olitko imarreltu vai sapettiko pirusti? Ja löytyisikö joku joka tunnustaa matkineensa jotain toista blogia?


Photo credit: Will Lion / Foter / CC BY-NC-ND

29 kommenttia:

 1. Sun postaukset on todella mielenkiintoisia! Sun blogi on noussut hetkessä yhdeksi suosikiksi ja postauksia odottelen aina innolla. Olen myös miettinyt, että mistä ihmeestä keksit aiheet näihin postauksiin? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, kiva kuulla! Aiheita keksii aika helposti, kun lukee paljon blogeja ja on sellaista pohdiskelevaa sorttia. Lukijoilta tulee myös todella paljon hyviä toiveita ja vinkkejä.

   Poista
 2. Sori, megapitkä kommentti tulossa :D

  Mä olen sinänsä tosi vapaamielinen "Matkimisen" suhteen, että mua ei haittaa ollenkaan, jos joku innostuu samoista vaatteista tai postaamaan samoista aiheista kuin mä, kunhan homma ei mene sellaiseksi, että matkiminen on jatkuvaa. Mun puolesta mun tekstejäkin saa lainata, kunhan lähteet on merkitty kunnolla, ja jos keksin jotain todella originaalia (ei varmaan ihan heti tapahdu :D), niin olisi kiva saada siitä kunnia. Kukaan meistä kun ei kuitenkaan ole niiiin originelli, etteikö koskaan saisi vaikutteita muualta.

  Yksi mun oma postaus on kuitenkin kopioitu mun blogista lähes suoraan. Kävi itseasiassa niin hassusti, että silloin kun mulla vielä oli demitunnarit, tylsyyksissäni perustin ketjun, jossa arvostelin muiden blogeja. Kopioija sitten itse linkkasi bloginsa mulle arvosteltavaksi, ja siellähän oli eka teksti kopioitu multa. Huomautin asiasta niin arvostelussa kuin blogin puolella kommenttina. Demissä tyyppi väitti pokkana, että ei ole kopioinut, blogin puolella ei julkaissut asiaa koskevia kommentteja lainkaan, mutta poisti aika äkkiä postauksen, kun asiaa alettiin puida enemmän. Vapautuksen Miia teki asiasta postauksen omaan blogiinsa, sen voi käydä lukemassa TÄÄLTÄ.

  Ja miltä tuntui olla kopioinnin kohteena? Todella hämmentävältä. Ensimmäistä kertaa kopioitua tekstiä lukiessani ajattelin, että onpa hyvä, kun muutkin puhuu postauksessa käsittelemästäni aiheesta. Sitten teksti alkoi vaikuttaa liiankin tutulta. Ajattelin, että eihän se nyt VOI olla kopioitu, kuka olisi niin tyhmä? Ja miten se vielä linkkaisi bloginsa itse mulle? Ei sellaista sattumaa olekaan! Sitten alkoi suututtaa, kun tyyppi otti vastaan kehut MUN tekstistä, joka oli suoraan sanottuna pistetty pilalle sillä, että sanajärjestyksiä oli muuteltu ja muutamia lauseita lisäilty väliin. Suututti, että pitää kopioida, ja suututti, että vielä pitää tuhota mun teksti. Vähän samanlainen olo, kuin joku varastaisi mun maalaaman taulun, sotkisi sen ja väittäisi omaksi työkseen. Hommasta jäi todella paha maku suuhun, vaikka tuokin tyyppi olisi vielä voinut jotenkin pelastaa kasvojaan sillä, että olisi julkisesti myöntänyt asian, ja pyytänyt anteeksi.

  Ja mikä tässä on kaikkein huvittavinta? Tää sama tyyppi, joka kopioi mun tekstin, on itse ahkerasti lisäillyt omiin kuviinsa vesileimoja ja varoittelee footereissa siitä, että hänen blogistaan ei muutens aa kopioida mitään... Melko tekopyhää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinultahan löytyy oikein havainnollinen esimerkki! Tuon kopioinnin tunnistamiseen ei tarvita edes mitään ohjelmia, niin selvää se oli. Mikä tuuri myös, että ylipäänsä sait linkin blogiin. Ehkä tämä matkija eli siinä luulossa, että netissä ei kukaan pysty selvittämään mitään ja se on niin suuri paikka ettei paljastumisen varaa voi olla. Netistä löytyy kyllä kaikki ja se on sillä tavalla todella pieni paikka. Olisi edes myöntänyt teon...

   Mutta tosiaan vahingosta oppii (nähtävästi myös vahingontekijä:)), eli vesileimat tuo pientä turvaa vaikkeivat ne mitään takuuvarmoja keinoja ole.

   Poista
 3. Mielenkiintoista! Pitääpä jakaa oman blogin facebookissa:)!

  VastaaPoista
 4. Tää oli tosi kiva ja asiallinen postaus !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mmiilii! Minustakin aihe on mielenkiintoinen.

   Poista
 5. Itse en omassa blogissani ketään matki enkä kopsaa koska eihän se enää llisi minun blogi, mutta tottakai jokaiselle tulee vaikutteita. Jos ja kun muitten blogeja lukee ja sieltä vaikka bongaa mielettömän hienon ja omaa silmää miellyttävän bannerin niin luultavasti siitä voi saada inspistä omaan uuteen ja kun mielessään kuvittelee haluamaansa lopputulosta niin tietenkin siihen liittyy elrmenttejä siitä bannerista josta sen inspiraation sai. Eihän kukaan voi keksiä omasta päästä tehdä jotain mitä ei tiennyt edes olevan mahdollista jos ei nää sitä jossain muualla:)

  Ja itselle tulee joskus semmoinen, että kun lukee jotain seuraamistaan blogeista niin saattaa saada jonkun muun mielipidepostauksesta niin voimakkaita omia mielipiteitä, että menee kirjoittamaan omaan blogiinsa siitä juttua. Näinhän ne ajankohtaiset ja paljon keskustelua herättävät aiheet syntyy.
  Itse kyllä aina kirjoitan näissä tapauksissa postauksen alkuun esim. Luin juuri Bink Bubble blogista paljon ajatuksia herättävän kirjoituksen jonka voitte lukea tästä. Itsekkin ryhdyin asiaa pienen pääni sisällä enemmän pohdiskelemaan ja nyt haluankin esittää oman näkemykseni asiasta...
  Tämähän ei ole kopioimista eikä matkimista:) enemmänkin saisi bloggaaja olla ylpeä kun on saanut tekstillään vaikutettua johon kuhun muuhun näin voimakkaasti.

  Tekstisi oli kyllä hyvä, mutta minusta unohdit kuitenkin liian pieneen arvoon sen, kuinka monta miljoonaa blogia on olemassa ja siihen joukkoon mahtuu väkisinkin satoja täysin samantyylisiä blogeja koska jos yksi muokkaa kuvansa picasalla niin eiköhän se toinenkin sen käyttäjä paina joskus samasta napista;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo mainitsemasi kohdat ovat juurikin sitä inspiraation hakemista ja vaikutteiden ottamista. Sellainen ei toki ole kopiointia ja jokainen tekee sitä. Ei tässä postauksessa ollutkaan tarkoitus kutsua tämmöistä toimintaa kopioinniksi ja mielestäni tässä on ihan tarpeeksi otettu huomioon tuo blogien väistämätön samanlaisuus. Mutta sellaista kopiointi missä otetaan toiselta kuvat tai tekstit sanasta sanaan tai hieman sanajärjestystä ja sanoja muuttamalla löytyy valitettavasti myös. Ja niissä jutuissa ei tietenkään ole mainittu mitään alkuperäistä lähdettä.

   Poista
 6. Olen nähnyt myös monissa blogeissa mm. kopioituja kuvia suoraan esim. weheartit.comista. Myös bloggarit syyllistyvät siis kopiointiin jossain määrin. Tietenkään suositut blogit ei niin useinkaan tätä tee mutta yleistä se on kumminkin (: Varsinkin pikkuteinien blogeissa, mutta uskon että tämä postaus käsittelikin lukijamäärältään laajempia blogeja, joista oikeasti viedään kuvia ja luodaan vaikka niiden avulla jonnekkin palveluun täysin uusi "ihminen".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä postaus käsittelee ihan kaikenkokoisia blogeja :) ei mitään tiettyjä blogeja. Identiteettivarkauksia tapahtuu varmasti suuremmille blogeille useammin mutta ne taas eivät varmaaan mm. kopioi kenenkään toisen tekstejä. Pienemmässä blogissa semmoinen temppu on helpompi tehdä.

   Poista
 7. Tosi mielenkiintoinen postaus, luin koko tekstin sanasta sanaan (ja huomautan tässä välissä että olen todella huono yleensä lukemaan blogien tekstejä!) ja aloin ihan miettimään että jos joskus matkimisen kohteeksi joutuisi niin todellakin alkaisi "sapettamaan pirusti", vaikka oon kyllä blogiini laittanut sellasen No right click koodin ettei pysty kopioimaan, mut eipä kai sekään kaikkea estä... Mutta joo, postaus oli kyllä ihan täyttä asiaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, sain sinut koukkuun :) Tuo right click -esto on ihan kätevä. Ainakin kopiointia yrittävä saa tehdä paljon työtä ennen kuin saa haluamansa!

   Poista
  2. Tuosta right click-estosta täytyy sanoa, että se on ehkä yksi rasittavimmista jutuista ikinä, sillä se vaikeuttaa ihan normaaliakin käyttöä, jos esimerkiksi haluaisi avata yhden postauksen kommentit uudelle välilehdelle tms. :/

   Poista
 8. Tosi mielenkiintoinen kirjoitus ja blogi! Oikeastaan tämä kommentti on enemmänkin koko blogille kuin tälle kirjoitukselle, koska olen seurannut tätä blogia jo jonkun aikaa, mutten ole saanut kommentoiduksi aiemmin. Oma, alun perin matkakertomuksia varten perustamani blogi hakee vielä muotoaan, ja olen saanut täältä tosi paljon ideoita ja mietittävää. Koska blogimaailma oli mulle ennen oman perustamista ihan vieras, postauksistasi on ollut tosi paljon konkreettista hyötyä ja moniin niistä olen palannut uudestaan ja uudestaan. Innolla jään odottamaan tulevia postauksia!

  -Katja-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Katja! On aina mukava kuulla, että näistä jutuista saa irti jotain todellista hyötyä.

   Poista
 9. Mielenkiintoinen postaus, kopiointia olen huomannut itsekkin. Mikä blogi oli sinua matkinut? Jos siis saa kysyä; )
  Sulla on hyvä blogi!

  VastaaPoista
 10. Mielenkintoinen postaus, kopiointia olen itsekkin huomannut. Jos saa kysyä mikä blogi on sinua matkinut?
  Hyvä, loistavaa apua tarjoava blogi!

  VastaaPoista
 11. http://jackmaterialist.blogspot.fi/
  tuon blogin pitäjän kuva päätyi kirjan kanteen ilman mitään lupia! jutusta tuli iso ja luin siitä iltalehden sivuilta, tietääkseni blogin pitäjälle maksettiin korvauksia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, no siinä on aikaimoista kopiointia tapahtunut...

   Poista
 12. Mielenkiintoinen postaus, varsinkin kun kopiointia olen itsekkin huomannut. Jos saa kysyä, mikä blogi on sinua matkinut?
  Voisitko tehdä postauksen blogin aiheen keksimisestä ja miljoonista muotiblogeista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En viitsi sitä blogia tässä kertoa, kun kyseessä oli todella nuori ja vasta-aloittanut tapaus. Traumatisoituu vielä ja viesti on varmasti mennyt jo perille :)

   Olen kirjoittanut aiheiden keksimisestä ainakin täällä mutta laitan nuo vinkkisi muistiin ja katson josko niistä saisi lisää juttua aikaiseksi.

   Poista
 13. Tä olikin hyvä vinkki tulevaisuuden varalle! :D Itse olen vasta aloittelemassa täällä blogien mailmassa...
  Mietin että voisitko tehdä postauksen/neuvoa miten kuvia poistetaan Bloggerista kokonaan? Itse huomasin että se oli hyvin vaikeaa ja bloggerin oma ohje ei näyttänyt toimivan (ohjeen kuvissa bloggerin ulkoasu oli erilainen, en sitten tiedä kuinka vanha se on).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin tehdä jutun noista Bloggerin kuvista, kun moni muu varmasti miettii samaa asiaa.

   Poista
 14. Hyvä postaus!
  Minun blogini postausideoita kopioidaan jatkuvasti, vaikka olen sen ehdottomasti kieltänyt. Ärsyttää ihan hirveästi, jos on vaivalla keksinyt hyvän idean, ja pam, kaikki vaivannäkö on poissa! :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on tosi harmillista, jos ihan selkeää kopiointia esiintyy.

   Poista
 15. Hyvä postaus ja kiitos työkaluvinkeistä!

  Tällä viikolla sain selville, että blogistani oli tehty kopiosivusto – identtinen sivu, jossa vain blogin ja tekijän nimet oli vaihdettu. Ilmoitin hostille tekijänoikeusrikkomuksesta ja sivu onneksi suljettiin. Kyllä säikäytti, ja nyt voin vain toivoa, ettei tuo ilmesty mistään uudelleen esiin.

  Kuviani olen aiemmin nähnyt luvattomassa käytössä, mutta tämän kokoluokan kopiointia en osannut odottaa. Ja myös varsin järkyttävää, että koko sivuston kopioiminen on ilmeisesti mahdollista ulkoasuineen ja kommentteineen päivineen. Tiliäni ei ollut kuitenkaan hakkeroitu, joten sisältö oli jollakin tapaa kaavittu/imetty käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh, siinä ei olekaan ihan mikään pikku kopiointi kyseessä. Onneksi sait asian kuntoon!

   Poista