lauantai 16. helmikuuta 2013

Instagram: blogien tuho?

Jos luet blogeja, olet varmasti törmännyt sanaan Instagram. Lähes joka bloggarilla alkaa olla jo oma Instagram -tili, jota lukijat voivat seurata tai nähdä sen sisältöä viimeistään blogissa tai Facebookissa. Jos olet onnistunut välttymään taudin lailla levinneeltä villitykseltä tai et ole ihan varma mikä juttu Instagram on niin sehän on kuvienjakopalvelu, jonka voi ladata Applen laitteille ja Android -älypuhelimille. Kuvia voi katsella joko itse palvelussa tai jakaa myös muihin kanaviin. Jos et ole ladannut Instagramia App Storesta tai Google Playsta ja sinulla ei ole siihen tarvittavia laitteita (esim. iPhone), et pääse myöskään välttämättä tutustumaan muiden kuviin kokonaisuudessaan. Instagram -kuvat tunnistat siitä, että ne ovat neliön mallisia ja melko suttuisia sekä mahdollisesti joillain efekteillä koristettuja.Instagramin suosio on ihan ymmärrettävää, sillä sen avulla voi vangita lukijoille sellaisia hetkiä elämästään, jotka eivät ole niin tekemällä tehtyjä kuin blogipostaukset kuvineen. Instagramin kautta pääsee ikään kuin hieman syvemmälle ja henkilökohtaisemmalle tasolle bloggarin elämässä. Mutta onko Instagram blogien näkökulmasta hyöty vai uhka? Seuraavaksi listaan muutamia Instagramin vaikutuksia, jotka voi tulkita joko haitoiksi tai hyödyiksi. Lopuksi tulee muutama vinkki hyvine esimerkkeineen Instagramin käytöstä.

Vie sisältöä blogista
Koska Instagram on luonteeltaan erittäin koukuttava ja sillä saa nopeasti taltioitua tärkeitä hetkiä, se on nopeampi ja helppohoitoisempi tapa tuoda itseään esille kuin blogipostausten tekeminen. Jos ostaa uuden laukun voi joko napata siitä heti ihan hyväksytysti rakeisen kuvan ja hehkuttaa sitä samalla, tai sitten voi rakentaa kokonaisen postauksen laukun ympärille kuvaamalla sitä ensin oikeissa olosuhteissa ja jaaritella sen ihanuudesta useita kymmeniä rivejä.

Nostaa blogin sisällön julkaisukynnystä
Tämä voi olla huono tai hyvä juttu. Kun ennen blogiin pystyi helposti kehittelemään juttuja vaikkapa kahvikupillisen juomisesta kaupungilla, nyt siitä otetaan kuva Instagramiin. Eli mitkä aiheet ovat sitten tarpaaksi erikoisia ja laajoja postausta varten? Enää blogipostaukset eivät olekaan se media, jossa voi julkaista kaikenlaista huttua, vaan sen voi tehdä helpommin Instagramissa.


Liikaa samaa sisältöä
Olen muutamaan kertaan törmännyt kommentteihin, joissa todetaan Instagram -kuvien jakamisen blogissa olevan suoranaista laiskuutta, sillä monille potretit voivat olla jo entuudestaan tuttuja. Tottahan se on, että ihan joka kanavalla ei kannattaisi niitä samoja juttuja (siis kuvia tässä tapauksessa) julkaista, sillä aktiiviset seuraajat ovat vaarassa saada yliannostuksen aiheesta. Ja meissä jokaisessa bloggarissa asuva pieni narsisti haluaa jakaa parhaat kuvat itsestään mahdollisimman monelle. Eli jos olet viikolla seurannut tiiviisti bloggarin Instagramia, kuinka innoissasi olet sunnuntain "viikko Instagram -kuvina" -postauksesta? Ahaa -elämystä on varmasti turha odottaa. Esimerkiksi No Fashion Victims -blogissa on viimeaikoina sunnuntain postaus kuitattu viikko Instagram -kuvina postauksella.

Osa lukijoista tuntee itsensä ulkopuolisiksi
Koska kaikilla lukijoilla ei kuitenkaan ole sitä Instagramia, niin osa näistä hyvistä otoksista jaetaan blogissa. Ei ole hyvä, jos osalle lukijoista tulee ulkopuolinen olo, kun eivät pääse ollenkaan kurkistamaan tähän salaisempaan puoleen. Vaihtoehtona olisi siis jakaa kuvat myös blogin puolella mutta sitten törmää edellä mainittuun ongelmaan. Esimerkiksi Mungolifen taannoisessa postauksessa ilmoitettiin bloggarin lähtevän matkalle ja tunnelmia reissusta sai seurata Instagramin kautta.

Houkuttelee lukijoita seuraamaan tiiviimmin
Niin kuin jo mainitsin, osaa lukijoista ei pitäisi jättää ulkopuolisiksi tästä ilosta mutta Instagramin pitäminen ihan blogista erillisenä kanavana voi olla myös fiksu veto. Jos bloggari viestittää julkaisevansa Instagramissa hieman jotain extraa ja henkilökohtaista ja pitävänsä Instagram-kuvansa vain siellä minne ne kuuluvatkin, hän saa vangittua lukijoita tiiviimmin. Enää ei siis riitä, että lukija käy blogissa silloin tällöin vilkaisemassa postauksia ja saa selville siten kaiken mahdollisen. Hänen täytyy olla tarkkana bloggarin liikkeistä myös täysin toisella kanavalla, eli siellä Instassa: siellähän voi olla vaikka mitä kuvia!

No mitä sitten sen Instagramin kanssa sitten pitäisi tehdä? Hmmm...


Kuvien jakamista tuskin kannattaa lopettaa mutta Instagramissa julkaistujen kuvien ja blogijuttujen välille voi tehdä jonkinlaisen eron. Jos minä joskus perustan tällle blogille Instagram -tilin, julkaisen siellä täysin blogistani poikkeavia kuvia. Esimerkiksi minun kuvani voisivat olla melko henkilökohtaisia, koska blogini ei niinkään käsittele minua itseäni. Molemmissa kanavissa olisi siis ihan eri jutut.

Blogipostausten tasoa voisi ihan tosissaan nostaa Instagramin käytön myötä. Sen uuden kynsilakan kuvan voi julkaista siellä Instagramissa ja blogiin voi sitten keksiä jotain hieman syvällisempää. Ei ainakaan enää sitä samaa kynsilakkaa!

Instagramia ei kuitenkaan kannata pitää täysin irrallisena mutta ei myöskään hoitaa blogin kuvitusta sitä kautta. Erittäin kätevä ratkaisu löytyy mm. Cavan blogista, jossa on sivupalkissa linkki Cavan Instagram -profiiliin, jonne pääsevät myös kaikki ei-rekisteröityneet tiirailemaan. Kukaan ei siis tunne jäävänsä jostain paitsi. Näin minäkin tekisin! Toinen hyvä esimerkki on Too Fast for Love -blogissa, jossa on sivupalkissa myös Instagram -widget, jossa näkyvät ilmeisesti uusimmat kuvat. Se on siellä, kuin yksi widget muiden joukossa.

Mielenkiinnolla jään odottamaan, mihin suuntaan tämä villitys kehittyy lähitulevaisuudessa. Ihan otsikon kaltaista tuhoa tuskin on tulossa. Seuraavassa jutussa tarkastellaankin vähän lähemmin muutamien bloggarien Instagram -käyttäytymistä. Hyvää viikonloppua!
2 kommenttia:

 1. Moikka!

  Osuin sattumalta tanne sun blogiin ja piti jattaa kommentti kun on sen verran mielenkiintoista pohdintaa. Taa Instagram on ilmiona viela sen verran nuori, etta viela menee varmaan jonkin aikaa ennen kuin se kaytantona vakiintuu. Itse toivoisin ainakin, etta instagram (tai muut vastaavat) toisivat lisaa lihaa luiden paalle. Ma luen tosi monia blogeja ja usein tuntuu, etta se instagram tuo jotain lisaa eika niinkaan toista samoja juttuja.

  Itse kaytan instagrammia just tahan. Paljon juttuja joita ei mun mielesta tarvitse jakaa koko kirjotuksen vertaa, mutta jotakuta saattaa kuitenkin kiinnostaa. Ja ma muuten itse luen ihan mielellani sellasia 'kuukausi instagrammissa' juttuja.

  Ma jaan mielenkiinnolla seuraamaan sun kirjoituksia. Tosi virkistava poikkeus niin moneen muuhun verrattuna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja mukavista sanoista, Katri!

   Tosiaan, Instagramin käyttö blogeissa hakee vielä hyvin paljon muotoaan. Se on mielenkiintoinen ilmiö ja hyvin koukuttava tapaus. Kävin katsomassa sinun blogia ja Instagramia ja täytyy sanoa, että hienosti toteutetut molemmat. Ei paljon päällekkäisyyksiä näkynyt, eli molemmat vaikuttivat mielenkiintoisilta seurattavilta.

   "Kuukausi Instagramissa" -postaukset vielä menisivät täälläkin läpi mutta viikko on niin lyhyt aika, että siinä muistaa vielä hyvin nähneensä ne kuvat kommentteineen :)

   Tänäänhän uutisoitiin Twitterin tappaneen blogit Hesarin artikkelissa eli ehkä se ei olekaan Instagram. Tosin uskoo tätä ken tahtoo...

   Poista