sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Negatiivista(ko) kommentointia?

Oletko aina saanut äänesi kuuluviin kommentoidessasi blogipostausta? Vai oletko joskus ihmetellyt miksei mielestäsi asiallista kommenttiasi julkaista? Minulle on ainakin käynyt näin muutamaan otteeseen.

Melkein kaikissa blogeissa on nykyään jonkinlainen kommenttien suodatus. Niin on minunkin blogissani. Siihen on yleensä kaksi syytä: epätoivotut kommentit ja roskaposti. Jokainen, jolla on jotain sanottavaa, joutuu yleensä kirjoittamaan nimimerkin ja sähköpostiosoitteen. Anonyymina kirjoittelukin alkaa olla vähenemään päin, ainakin suosituimmissa blogeissa. Nimimerkin ja postin lisäksi kommentoija voi joutua todistamaan oman inhimillisyytensä ottamalla tolkkua kryptisestä sanaparista, jolla pyritään estemään robottien roskakommentteja.

Nämä varotoimenpiteet ovat hyvin ymmärrettäviä, niin kuin ovat myös toiveet kommenttien sisällöstä. Yleensä bloggari toivoo positiivisessa mielessä kirjoitettuja kommentteja. Mutta miten sen voi sitten käytännössä määritellä, mitkä kommentit ovat positiivisia ja ylittävät julkaisukynnyksen ja mitkä eivät sovi blogin tyyliin? Yleensä kahdenlaiset kommentit joutuvat tarkkaan syyniin -jos niitä julkaistaan ollenkaan.

Selkeästi loukkaavassa mielessä kirjoitetut kommentit, esimerkiksi muotiblogeissa ulkonäköön liittyvät kommentit, saattavat jäädä ihan ymmärrettävästi julkaisematta. Jotkut ihmiset haluavat huomiota tai purkaa oma pahaa oloaan loukkaamalla toisia. Nämä kommentit voi mielestäni hyvin deletoida ja kommentoijan ip-osoitteen voi helposti blokata. Myös sellaiset kommentit, jotka paljastavat turhan paljon bloggarin yksityisyydestä (jos sitä halutaan varjella) jäävät loogisesti julkaisematta. Joskus negatiivisia kommenttejakin näkee julkaistavan ja seurauksena on bloggarin oma vastaus sekä muiden lukijoiden hyökkäys inhottavaa kommentoijaa kohtaan. Omanlaista viihdettä sekin.

Toinen turhan kyseenalainen kommenttityyppi on eriävät mielipiteet. Ne voivat helposti jäädä julkaisematta, koska ne eivät siis myötäile bloggarin omia mielipiteitä. Jos joku ei ole samaa mieltä bloggarin kanssa, kommentin tarkoitus ei välttämättä ole loukata tai jotenkin pilata blogin tunnelmaa. Mielipide erot tulkitaan joskus turhankin raskaasti ja sanankäänteitä tai sävyjä ymmärretään herkästi väärin. Eriäviin mielipiteisiin ei aina edes tarvitse vastata selitellen tai kommentoijaa voi kiittää mielipiteestä. Jotkut bloggarit osaavat kyllä vastata todella hienosti tälläisiin kommentteihin. Ehkä siihen vaikuttaa kokemus ja oman herkkänahkaisuuden taso.


Itse olen muutamaan kertaan ihmetellyt, miksi oma kommenttini ei ole mennyt läpi jossain suositussa blogissa. Sellaiset "ihana mekko" kommenttini ovat aina julkaistu mutta jotkin toiset kommentit ovat jääneet rannalle ruikuttamaan. Esimerkiksi kommenttini Xenia´s Dayssa olleeseen juttuun Shoppaajille.com -blogista ei kelvannut julkaistavaksi. Kommentissani totesin löytäneeni blogin (sitä kun kysyttiin onko joku törmännyt kyseiseen blogiin) ja kerroin kiinnittäneeni siihen huomiota hieman toisista syistä. Laitoin vielä linkin juttuuni. No good, ilmeisesti. Myös blogipostausten taustaa valottavia kommenttejani ei ole julkaistu. Nyt on siis kyse niinkin kesyistä kommenteista kuin "nyt on menossa Nellyn kampanja ja bloggareiden toivotaan mainostavan näitä tuotteita" vastauksena jollekin toiselle kommentoijalle, joka on ihmetellyt monissa blogeissa yhtäaikaa pyörivistä Nellykollaaseja. Tämä on tavallaan ollut testi, sillä olen halunnut nähdä kuinka avoimia bloggarit voivat olla esimerkiksi mainosten takana vaikuttavista jutuista. Nähtävästi ei ole sopivaa paljastaa, että nyt on menossa kampanja kyseisellä kaupalla.

Löytyykö teiltä samanlaisia kokemuksia?


Ehkä kommenttien melko herkässä deletoimisessa on taustalla pelko siitä, että ne voivat vaaraantaa blogin antaman kuvan: kiiltokuva menee pilalle, jos joku ei komppaa vaan kyseenalaistaa. Mutta mielipide-eroista johtuvia kommentteja ja loukkaavia kommentteja ei saisi sekoittaa keskenään -muuten blogista katoaa kaikki keskustelevuus lukijoiden kanssa. Olen itsekin joskus hätkähtänyt joidenkin kommenttien kohdalla ja miettinyt miten vastaan vai vastaanko ollenkaan. Paras tapa on aina odottaa hetkinen ennen kuin vastaa tai julkaisee kommentin. Oma ensimmäinen tulkinta kommentista kun ei välttämättä olekaan se oikea. Hätiköityjä johtopäätöksiä ei kannata tehdä.

5 kommenttia:

 1. Onkohan siinä joku vaiva hyväksyä kommentteja ainakin jos niitä tulvii. :) en tiedä. Tällä hetkellä mulla ei ainakaan ole suodatusta.

  http://www.raakels.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen miettinyt tuota samaa. Voisiko olla,että joillain on paljon julkaisemattomia kommentteja roikkumassa ja sitten niitä vain deletoi.

   Poista
 2. Löysin tieni yhteen blogiin, jossa tyttö oli joka kerta käydessään solariumissa ottanut kuvan alavartalostaan pötköttämässä uv-lamppujen alla (unohtamatta inflaation kärsinyttä peace-käsimerkkiä). Mun ajatusmaailmaani ei mahdu miksi _kenenkään_ pitäisi kuvata itseään solariumissa, joten kysyin bloggaajalta, että tunteeko hän olonsa tyhmäksi kuvatessaan jalkojaan solariumissa. Kommenttiani ei julkaistu eli tulkitsin asian niin, että hän tuntee olonsa tyhmäksi, tai ainakin ajattelee sen tunteen mahdollisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollainen solkkukuva on jo klassikko! Olet ehkä osunut asian ytimeen :) Tai sitten sana "tyhmä" on niin negatiivinen, että sen käyttäminen kommentissa on aiheuttanut hylkäyksen.

   Poista
  2. Aivan! Olisi ehkä pitänyt kysyä, tunteeko hän olonsa älykkääksi kuvatessaan siellä ;)

   Poista