perjantai 26. huhtikuuta 2013

Suosituimmat blogiportaalit: turhia vai tärkeitä?

Joku on lukenut ajatuksiani. Tai siltä minusta hyvin vahvasti tuntui pari päivää sitten. Nimittäin, olette ehkä huomanneet blogimaailmassa ja ehkäpä myös sen ulkopuolella uuden nuorten naisten trendin: fitness! Habaa on kasvatettu muoti- ja lifestyleblogeissakin kovenevaa vauhtia.

Minä ainakin olen törmännyt enemmän ja vähemmän ammatimaisiin nuorten naisten fitnessaiheisiin blogeihin, joissa treenataan tosissaan kisoja varten tai sitten keskitytään fitspiration -kuvien ja pinkeistä protskushakereista napattujen instagramotosten postaamiseen. Olen itse ollut jo vuosia hyvin ahkera kuntosalitreenaaja ja viime aikoina olen saanut salille seurakseni muitakin nuoria naisia, joiden epäilen vahvasti olevan fitnesskärpäsen puraisemia. Uskon, että minuakin luullaan juuri tämmöiseksi tapaukseksi. Siispä kyykätessäni salilla tyttöjen kanssa aloin vakavasti miettiä, että meiltä puuttuu täysin fitnessaiheinen blogiportaali Suomesta! Siis ei mikään hikeä ja rautaa -portaali, vaan sellainen urheilullisten tyttöjen paikka. Semmoiselle näyttäisi olevan suurta kysyntää tällä hetkellä.

Joku muukin oli ilmeisesti kyykännyt tyttöjen kanssa, sillä semmoinen blogiportaali on nyt perustettu! Fitfashion avaa ovensa toukokuussa! Joukosta löytyy kyllä ainakin yksi mies mutta muuten näyttäisi olevan kovin tyttöpainotteista painonnostoa, joten jäämme mielenkiinnolla odottamaan. Muuten bloggareista löytyy perustreenaajia sekä myös fitnesskisoihin tähtääviä mutta yhteistä on treenauksen suuri näkyvyys blogissa.


Blogiportaaliin kuuluminen on varmasti monen bloggarin unelma. Kyllähän se oman blogin arvoa nostaa, jos tulee valituksi yhteisöön ja täten erottuu selkeästi siitä suuresta blogimassasta. Näkyvyys on parempi, bloggaamisesta voi saada rahaa, uusia yhteistyökuvioita ilmaantuu helposti, saa bloggarikollegoita, ym. mukavaa. Toisaalta, tälläiseen yhteisöön liittyminen myös rajoittaa bloggarin vapauksia: yhteistyöt ja mainonnat voivat olla säädellyt portaalin toimesta, blogin sisältöön voidaan vaikuttaa, ja jotkut aiheet voivat olla jopa kiellettyjä. Jättihän Cavakin liittymättä Rantapalloon, sillä halusi pitää täysin oman päätösvaltansa bloginsa suhteen.

Aloimpa tähän samaan hengenvetoon kokoamaan listaa muistakin Suomen blogiportaaleista, joihin kannattaa tutustua, jos et niihin ole vielä törmännyt:
Kaikki tuntevat Indiedaysin, vai mitä? Omien Indiedays – blogien lisäksi joukon jatkeena on 300 Inspiration blogia, jotka ovat hieman löyhemmin kiinnittyneet yhteisöön. Ennen painopiste oli kovasti muodissa mutta nyt noihin 300 blogiin mahtuu niin sisustusta kuin ruokaakin. Tämähän on ihan puhtaasti blogiportaali, josta löytyy myös muuta toimituksellista sisältöä, jota on mielenkiintoista lukea. Oma uutiskirjekin tulee ainakin kerran viikossa.Tietäisitkö Rantapalloa ilman Mungolifea? Täytyy myöntää, että ilman kyseistä blogia vierailisin Rantapallossa erittäin harvoin. Matkanikin etsin jotain muuta kautta. Oikeastaan en vieraile Rantapallon muilla sivuilla lähes koskaan, vaikka Mungolifessa melkein päivittäin piipahdankin. Periaatteessahan Rantapallohan ei ole pelkästään blogiportaali, vaan se on vain pieni osa sitä. Mutta blogien osalta Rantapallo on siis erikoistunut matkablogeihin. Sieltä löytyy vaikka minkälaisia matkakertomuksia ja mikä parasta, sinne voi helpolla perustaa oman matkablogin reissun ajaksi!Bellablogit on vielä melko pieni yhteisö, joka on kuitenkin kasvamaan päin. Blogeja on tällä hetkellä kymmenen ja yksi blogi on Bellablogien oma. Joukkoon mahtuu niin sisustusta, äitiyttä kuin muotiakin. Kaikki vaikuttaa kovin harmooniselta! Kohderyhmä on mielestäni hieman kahta edellistä kypsempi, sellainen kolmekymppinen. Muuta sisältöä näiden blogien lisäksi ei tällä hetkellä ole, paitsi että portaali avaa lähiaikoina oman kaupan, Bellapuodin, josta tulee löytymään sisustus-, kosmetiikka-, koru- ja käsityötuotteita. Stay tuned!Kideblogeista löytyy kymmenen blogia, joita pitävät lapselliset ihmiset. Kyse on siis äitien blogeista -tai tuttavallisemmin mammablogeista. Mammablogit ovat jo pidempään olleet kuumaa kamaa niin lukijoiden kuin mainostajienkin mielestä. Sisältö rajoittuu blogeihin sekä ihan muutamiin etuihin ja vinkkeihin. Suosittelen, jos sinulla on lapsia tai jos vaikkapa haluat kurkata vähän erilaiseen arkeen. Mutta minusta nimivalinta Kideblogit on jotenkin... hassu. Ei siitä tule mieleen mammablogit. Ehkä en vain tajua jotakin hienoa pointtia tässä.Casablogit
Casablogit on sisustusblogien kokoelma. Blogeja näyttäisi olevan 14, joista yksi on Vallila Interiorin oma blogi. Kolmen blogin nimeen on ujutettu sana valkoinen (tai neljän, jos vanilja lasketaan väriksi!) mikä on ymmärrettävää, sillä suositun bloggarin kodin sisustuksen on oltava vaalea, kuten täällä peräänkuulutin. Harmooninen on koko portaalin ulkonäkökin mutta sisältö perustuu vain blogeihin. Portaalin esittelypuheet ovat komeat, joten sisältöä olisi luullut löytyvän enemmänkin. Mutta eipä näissä sisustusblogeissa valittamista ole. Blogirinki
Blogirinki on mielenkiintoinen tapaus. Se on portaali niin ruoka- kuin leivontablogeille kuin mammablogeillekin. Blogeja on niin monta jokaisessa kategoriassa, että menin jo sekaisin laskuissa (30 jotain). Ulkoasu on moderni ja houkuttelee klikkailemaan blogeja. Muuta sisältöä ei jälleen kerran löydy.Lily
Lily on valtava blogiportaali. Lilyllä on ihan oma toimitus ja sillä oma palsta. Sisältöä siis riittää, onhan taustalla A-Lehdet. Kuka tahansa saa perustaa palstan Lilyyn mutta Lily suosittelee -blogit ovat portaalin "omat" blogit. Lisäksi Lilyllä on kaveriblogeja portaalin ulkopuolella. Aihepiiri pyörii niin muodin, kauneuden, suhteiden, hyvinvoinnin, kulttuurin, puheenaiheiden, työn, rahan ja kodin ympärillä. Varsin kirjava joukko blogeja on siis tarjolla. Yleisilmapiiri on hieman vähemmän kaupallinen ja syvällisempi, ehkä jopa hieman hipster. 

Blogiportaalin bloggariksi pääsy ei varmasti ole ainoa tavoite. Lehdillähän on omat bloginsa, joista kirjoittelinkin täällä jo arviota vuoden alussa. Lehden bloggarilla voi olla suurtakin vaikutusvaltaa -tai ehkä paremmin sanottuna näkyvyyttä. 

Mitä mieltä olette tämmöisistä blogiportaaleista? Olisi mielenkiintoista kuulla juuri lukijoiden mielipiteitä siitä, tuleeko portaalia käytettyä, jos seuraa jotakin siihen kuuluvaa blogia.Vai ovatko semmoiset mielestäsi yhdentekeviä, sillä seuraat ensisijaisesti vain ja ainoastaan pelkkää blogia? Blogiportaaleja tuntuisi olevan kahdenlaisia: semmoisia, jotka ovat suunnattu niin bloggareille kuin heidän lukijoilleen ja sitten semmoisia, jotka ovat vain bloggareiden kokoontumis- ja suojapaikkoja. Esimerkiksi Indiedays kuuluu tuohon ensimmäiseen kategoriaan mutta esimerkiksi Blogirinki ei tarjoa lukijoille oikein mitään -paitsi tietysti kasan blogeja. Mutta niihin blogeihin voi löytää muutakin kautta, kuten vaikka toisesta blogista. Kerran blogin löydettyä sinne varmasti singahtaa suoralla urlilla ilman koukkausta portaalin puolelle, jos siellä ei kerran muuta ole.  


4 kommenttia:

  1. puuttuu mm cosmopolitan :)

    VastaaPoista
  2. Päivitys tilanteeseen: CASA blogien nimistä 8 (kahdeksan!) sisältää sanan valkoinen. Ei jestas....

    VastaaPoista