keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Blogilistan virheelliset lukemat: kannattaako käyttö?

Etsitkö uusia blogeja tai pidätkö silmällä suosikkejasi Blogilistan kautta? Tai kyttäätkö oman blogisi lukemia ja menestystä? Monille Blogilista on se paikka, josta löytyvät kaikki olemassa olevat blogit ja vielä suosion mukaan järjestettynä. Jos kuulut Blogilistan käyttäjiin, älä ohita tätä juttua.

Blogilistaan kannattaa suhtautua, ainakin tällä hetkellä, hieman varauksella. Osa teistä jo tietääkin Blogilistan "tilastoinnin" heittävän varsinaista häränpyllyä. Sen huomaamiseen ei hirveästi hoksottimia tarvita. Päätin kuitenkin kysyä ihan asianomaisilta itseltään, mikä siellä oikein mättää. Blogilista on kuitenkin Sanoman omistama ja ajattelin heillä olevan homma hallussa, kun niin paljon muutakin siellä on saatu aikaiseksi. Vastauksesta tuonnempana.


Mikä siellä siis oikein on vikana? Tässä hassut luvut ja listat pähkinänkuoressa, jos et ole niitä itse vielä huomannut. Blogilistallahan on nuo kolme listaa: Kuuma lista, Top-lista ja Luetuimmat. Näiden listojen kärkikahinoissa on keikkunut iät ja ajat samat blogit (marisin aiheesta sivumennen jo täällä). Aloitetaan tuosta Luetuimmat -listasta, joka on ehkä se suurin murheenkryyni. Sitä kuvaillaan näin:
"Luetuimmat-listalla blogit on järjestetty lukijamäärän mukaiseen järjestykseen. Lukijoiksi lasketaan ne, jotka ovat siirtyneet blogiin Blogilistan kautta edellisen 7 vuorokauden aikana."
Eli listan ensimmäisenä pitäisi olla se blogi, johon on eniten siirrytty Blogilistalta viimeisen viikon aikana. No katsotaanpa. Siellähän on Xenia's Day ja nähtävästi 856 470 ihmistä on klikannut hänen blogiinsa viimeisen viikon aikana! Selevä. Ja toisena tulee Mungolife, jolla on silläkin 812 925 lukijaa viikossa. Vaikka tuohon laskettaisiinkin yksittäinen, monta kertaa viikossa Blogilistan kautta blogiin menevä kävijä aina erikseen, luku on silti absurdi. Joka viikko lähemmäs miljoona kävijää vain Blogilistalta? Nuo blogit saavat liikennettä paljon muualtakin, mikä tarkoittaisi varmasti useampaa miljoonaa käyntiä viikossa. Ja nuo lukemat ovat joka viikko lähes samat (kyllä, olen tarkkaillut). Olen huomannut tämän oman blogini kanssa. Joka viikko Blogilistalta tulevien kävijöiden määrä muka kasvaa vain muutamalla ja samalla lukemat ovat räikeässä ristiriidassa Google Analyticsini kanssa. Minun ei ole vaikea päättää, keneen luotan numeroiden kanssa. Eli Luetuimmat ei pidä ollenkaan paikkaansa.

Sitten Top-lista:
"Top-listalla blogit on järjestetty tilaajamäärän mukaiseen järjestykseen. Blogin tilaajamäärä tarkoittaa sitä, miten moni blogilistan käyttäjä on merkinnyt blogin suosikikseen."
Tilaajamäärän todenperäisyyttä en osaa epäillä. Itse asiassa se vain todistaa viikottaisen lukijamäärän hulluuden. Tuolla yli 800 000 viikkolukijan Mungolifella on päälle 4000 tilaajaa. Jos blogissa ramppaa viikottain Blogilistan kautta tuollainen lauma ihmisiä, niin luulisi aika monen heistä tilaavan ko. blogin ihan jo käytännön syistä. Mutta ei. Kävijämäärään nähden hyvin harva on päätynyt tilaamaan blogeja. Enkä yhtään ihmettele tätä - olivat luvut totta tai ei. Omien tilausten seurantaa ei ole tehty mitenkään helpoksi käyttäjälle, vaan nopeastikkos sitä päätyy tutuille listoille tai juuri päivittyneihin blogeihin. Omien suosikkien uusimpia postauksia kun saa hetken etsiä.

Ja lopuksi Kuuma lista:


"Kuumalle listalle on koottu blogeja, jotka ovat juuri nyt pinnalla. Blogin kuumuusasteeseen vaikuttavat blogin tuoreus, päivitykset, tilaajat, lukijat ja linkit. Korkeimpia astemääriä keräävät yleisöä kiinnostavat uudet blogit."
Yleisöä kiinnostavia uusia blogeja ovat nähtävästi mm. Xenia's Day, Strictly Style ja Mungolife.  Mielenkiintoista! Näyttää siis siltä, että Kuumalla listalla sijoittumiseen ei vaikuta suuresti ainakaan tuoreus (paitsi jos viisi vuotta pystyssä ollut blogi lasketaan tuoreeksi), ja jos viikottaisen lukijamäärän mittaus on päin prinkkalaa, lukijoiden vaikutus sijoitukseen on virheellinen. Päivitystahdilla voi toki olla jonkin verran merkitystä mutta listan ykköseksi näyttää pääsevän, vaikka pitäisi kevyesti yli viikon taukoja. Tilaajat voivat vaikuttaa sijoitukseen ja tietenkin linkit, ja mikäs näiden blogien linkkivoimaa kasvattaisi kuin se, että ne ovat jatkuvasti listan kärjessä ja siten alttiita esiintymään muissakin yhteyksissä, kun blogeista kirjoitellaan ja niihin linkataan. Tosi kuumaa kamaa siis.

Sitten siihen viralliseen vastaukseen. Kysäisin siis Blogistalta asiasta, kun vihdoin löysin jonkinlaisen sähköpostiosoitteen. Kysyin lyhyesti sanottuna asiallisesti (muutenhan minulla on taipumusta tähän sarkasmiin), onko Blogilista mahdollisesti ollut epäkunnossa jo hyvinkin pitkään, sillä sen antamat lukemat ovat monissa kohdin hyvin epäloogisia. Sain viikon odottelun jälkeen vastauksen, että siellä selvitetään tilastointia ja pyritään korjaamaan mahdolliset epäselvyydet. Jee, sanon minä, jos näin tehdään! Jotenkin vain pelkään, että operaatio voi olla liian iso toteutettavaksi.

Blogilistan numerot voisivat olla ihan yksi hailee mutta todella moni kuitenkin käyttää listaa sen kummemmin miettimättä. Juttelin taannoin blogien maailmaan vastikään löytäneen ystäväni kanssa, joka ihmetteli mistä muualta kuin Blogilistalta hän muka löytää luettavaa. Taisipa hän samaan hengenvetoon todeta Xenia's Dayn olevan Suomen suosituin blogi. Mutta eikös sen pitänyt olla Mungolife? Tälläisiä päätelmiä voi helposti tehdä, jos tuijottelee Blogilistan lukuja ja listoja. Mutta minä en tuijottelisi niitä sitten yhtään. Uusien blogien löytäminen ja pinnalle nousu olisi tärkeää, ja tälläisten samojen vanhojen dinosaurusten (älkää ottako henkilökohtaisesti) pönkittäminen joka välissä ei auta asiaa.

Mitä luulette, tullaanko Blogilistaa korjaamaan parempaan suuntaan? Häiritsevätkö sen virheelliset lukemat sinua yhtään?

34 kommenttia:

 1. Mä tykkään kovasti tuosta Blogilistan kävijälaskennasta, koska se väittää että blogillani on paljon enemmän lukijoita kuin oikeasti, ja se kasvaa koko ajan kunhan päivittää säännöllisesti:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli korjaustoimenpiteet seis ja heti :D

   Poista
  2. Kun ei tykkäys-nappia ole, niin tekstimuodossa: tykkään ja komppaan Sannaa! :D

   Poista
 2. Mä selailen Blogilistalta välillä uusia blogeja tai etsin avainsanoilla, ja seuraan sen kautta monia löytämiäni (jostain syyystä en ole siirtynyt seuraamaan kaikkia bloglovinista - milläköhän perusteella ne muuten tekee listansa? seuraajien määrän? klikkausten?). Mutta noi luvut on kyllä ihmetyttäneet, oman blogin tilastoistahan sen tosiaan näkee, että eivät pidä paikkaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogloviniinkin olisi kyllä syytä tehdä samanlainen tarkistuskäynti. Jotenkin siellä listat ja rankkaus ei vaan ole niin silmillä.

   Poista
 3. Mä oon niin fossiili, et käytän pääasiassa blogilistaa lukemiseen. Liitän sinne myös ulkolaiset lempiblogini, vaikka sitä ei saisi tehdä - ketään kun ei tunnu kiinnostavan mitä siellä tapahtuu :D

  Johonkin (mutta mihin??) Ne luvut perustuu, kun oma sijoitukseni laski lähes viikon postaamattomuudella sijalt 51. Sijalle 54. Eli jotain havaintoja listaus tekee, mutta eihän ne luvut todellaakaan voi pitää paikkaansa. Kuumuuslista on tosiaan aina sama hämmentäviä poikkeuksia lukuunottamatta. Tosin tällaselle blogivanhukselle luo turvan tunnetta kun mikään ei ole muuttunut sitten 2006 vuoden, novin on kotoisa olo :D

  Pitäs varmaan tsekata ne bloglovininkin luvut, jossain vaihees hokasin et siellä on enemmän tilaajia ku listalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luvut tosiaan liikkuvat hitaasti mutta varmasti johonkin suuntaan. Mutta eivät ainakaan niin, miten niiden on ilmoitettu laskettavan. Bloglovinissa on tosiaan paljon enemmän seuraajia. Eihän se ole ihme, kun siellä on tajuttu päivittää palvelua nykyaikaan sopivaksi.

   Poista
  2. No joo, ja blogilistalta on todellinen ihme vastata sun viestiin. Oon meilannut sinne aika useinkin jostain epäkohdasta, ja mulle ei ainakaan ole vastattu yhtään mitään.

   Sitä paitsi mietin, et jos blogilistan kautta käy miljuunittain ihmisiä blogeissa, miksi blogilista ei ole Suomen vierailluin sivusto ja täynnä mainoksia? (en siis himoa sinne mainoksia, vaan järkikin sanoo että jos sielläkäy noin tuhottomasti jengiä, mainostettas siellämuutakin kuin hesaria)

   Poista
  3. Totta muuten! Niillähän pitäisi olla ihan tuhottoman paljon kävijöitä itsellään. Ehkä siksi sähköposteihin ei vastata tai kestää kauan ennen kuin saa parin lauseen vastauksen :) Minä sain vastauken varmaan sen takia, että sanoin tekeväni jutun aiheesta enkä haluaisi ihan itsekseni spekuloida.

   Poista
 4. Hmmm. Nuo listojen kärjessä keikkujat taitavat olla melko kaupallisia blogeja, vai olenko väärässä? Sanoma taas on kaupallinen mediayritys, jonka intresseissä voisi kuvitella olevan markkinointikanavien auki pitämisen, ei niinkään vielä läpilyömättömien ehkä potentiaalisten tapausten tukemisen. Uusi kiinnostava blogi voi olla myös epäkaupallinen ja väärällä tavalla kriittinen, tai ainakin mun mielestä sellaiset blogit ovat kiinnostavampia :) Joten kyyninen minäni sanoisi, ettei korjaamiseen ehkä ole tarvetta. (Itse en löydä blogilistalta koskaan mitään luettavaa, joten mun mielestä siellä sopisi päivittää katsantokantaa.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan ne kaupallisia mutta en usko, että Sanomalla on edes käyty katsomassa mitä ne sisältävät (ainakaan tarkoituksella) ja nähty näiden blogien tukeminen jostain syystä kannattavaksi toiminnaksi. Ne ovat vain laiminlyöneet koko Blogilistan ylläpitämisen. Sähköpostiakaan ei ilmeisesti lueta kovin usein siellä.

   Poista
  2. No luultavasti joo. Mutta mä tykkään salaliittoteorioista ;) Kivempi ajatella että tässä on joku juju, kuin että ketään ei taas kiinnosta eikä tälläkään ole mitään väliä.

   Poista
  3. Niinhän se kyllä on. Jos tuo teoria olisi tottta, niin ainakin tietäisi että listaa ylläpidetään jossain muodossa :)

   Poista
 5. Vastaus viikossa, oooohhh! Mulle kesti kaksi kuukautta. Niillä taitaa olla yksi vastauspäivä vuodessa, jolloin joku menee siivouskomeroon, jossa serverit sijaitsee, pyyhkii pölyt, kerää rotanraadot ja tsekkaa mailit. Se joku ei ole nörtti, sillä viimeinen sellainen jätti komeron jo vuosia sitten, eikä kukaan ole sen koommin tarkistellut koodin toimivuutta.

  Tai sitten Blogilistalla ole töissä peräti ketään. Olisihan se joku jo ajat sitten huomannut, että kaikki ei nyt ihan toimi. Jos on ja se vielä vastaakin, odotan mielenkiinnolla tietoa, mitä ne numerot oikeasti on. Blogin kirjoittajan nauttima kalorimäärä kertaa kengännumero?

  Sillä välin malttamattomana odotan sitä hetkeä, kun hottiutemme ylittää yhden asteen. Viis siitä, mitä se tarkoittaa, bileet pystyyn!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin helposti kuvitella kuvailemasi tilanteen! Pelkään kyllä, että mitään selvitystä luvuista ei ole tulossa. Täytyy kuitenkin kytätä muuttuvatko ne jotenkin tässä lähiaikoina.

   Toivottavasti saatte bileenne :)

   Poista
 6. Olenkin miettinyt onko omassa päässä vikaa vai missä, kun lukemat näyttävät mitä sattuu. Hyvä, että olet ottant toimenpiteitä tämän asian suhteen! Ja sitten asian vierestä: Säätelin blogini leveyksiä ja jostain syystä oikeassa sivupalkissa olevat itse tekemäni Pinterest, Blogilista jne buttonit eivät skaalaudu 160px levyisiksi kuten kuu tavara samassa palkissa (ovat oikeasti 220px leveydeltään). Kokeilin sitten tehdä uudet buttonit, jotka ovat 160px mutta niitä lisätessäni blogger herjaa, että otsikkokenttää ei voi jättää tyhjäksi! Eihän minulla ole nytkään otsikkoa buttoneiden yläpuolella, olisi turhaa toistoa. Osaatko auttaa miten saisin niistä saman levyiset kuin kaikki muukin samassa palkissa? Aiemmin buttoneiden ollessa vasemmassa palkissa mielestäni skaalautuivat itsekseen. http://ladyblueisinthehouse.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä voi olla taas joku Bloggerissa tapahtunut muutos, jonka seurauksena homma ei enää toimi entiseen malliin. Mutta se, että isot kuvat ei pienene, on ihan yleistä. Tuo otsikon pakollisuus on myös jokin uusi vaatimus. En ole itse kokeillut otsikon poistamista mutta löysin ohjeen, jonka pitäisi toimia. Se vaatii vähän koodin muokkaamista, joten varmuuskopioi ihmeessä. Ja laita siis ensin kuvat otsikkojen kanssa. Sitten menet Malli -> muokkaa HTML-koodia ja siirry widgetiin kohdasta etsit sen haluamasi widgetin (kuva joku tai sitten ctrl+f ja etsit sen antamsi otsikon). Sitten klikkaat vasemmasta reunasta mustia nuolia (yleensä kahta nuolta) niin, että koko koodi on näkyvissä (koodi on useampia rivejä pitkä ja katso reunan numeroista, että kaikki näkyy). Jossain antamasi otsikon alla pitäisi olla tämä koodi:

   <b:if cond='data:title'><h2><data:title/></h2></b:if>

   poista se ja otsikkokin on poissa. En ole tosiaan itse kokeillut, joten satavarma en ole! Tämä kuulostaa kyllä ihan priimalta.

   Poista
  2. Voi itku, en nyt jotenkin onnistu tässä, ihan presiis tuota koodinpätkää ei löydy.

   Poista
  3. Huomasitko ne mustat pienet "nuolet" koodin vasemmassa reunassa? Sieltä klikkaamalla avautuu lisää koodia.

   Poista
  4. No nyt onnistui kun ehdin tähän taas paneutumaan! Hämäsi kun välissä oli jotain " yms niin en ollut varma olinko oikeassa kohdassa. Mutta olin kuin olinkin :) Nyt olin sillä taktiikalla liikenteessä, että varoin visusti tallentamasta mitään muutoksia ennen kuin olin kunnolla esikatsellut ne, en nimittäin muistanut miten varmuuskopio tehdään...?

   Poista
 7. Harmi kyllä KAIKKI Sanomat ylläpitämät nettipalvelut ovat toivottoman retuperällä. Esimerkiksi firman FB-sivut (https://www.facebook.com/pages/Sanoma-Magazines/135923873182999?fref=ts) ovat täynnä käyttäjien valituksia esim. Pelit & Tiede-lehden sivujen ja itse Sanoman asiakaspalvelun toimimattomuudesta.

  Itsekin olen lähettänyt blogilistalle sähköpostia, koska oma blogini ei lukuisista yrityksistä huolimatta koskaan ilmestynyt sivulle... En saanut koskaan vastausta viestiini, enkä jaksanut enää tapella sivuston kanssa, vaan päätin boikotoida koko firmaa.

  Tässä olisikin oiva vinkki jollekin innovatiiviselle nettialan yritykselle; toimiva ja helppokäyttöinen blogilistan/bloglovingin tapainen sivusto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikohan Sanomallakin liian paljon kaikkea ja liian vähän tekijöitä... Boikottisi on ihan aiheellinen! Toinen, toimiva blogilista olisi kyllä ihan tarpeellinen.

   Poista
 8. Moikka! Itsekin joskus mietin tuota, mitä tuo "kävijöitä viikossa" -tarkoittaa ja päädyin ihan siihen, että se on ihan selvästi kävijöitä yhteensä blogilistan kautta. Oman (nyt jo lopetetun) blogini tilastoita seurasin ja määrä kasvoi aina postauksen jälkeen. Eli ei lukijoita viikossa, vaan "klikkaukset blogiin blogilistan kautta yhteensä". :)
  Tuo tietenkin haittaa uusien blogien pääsemistä listoilla ylös, ja vanhat blogit pysyvät listoilla korkeana, koska heillä on niitä kävijöitä kerennyt pidempään kertymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa :) Jotain tälläistä minäkin ajattelin ensin mutta joskus lukema nousee vain parilla uuden postauksen jälkeen ja Analytics taas näyttää enemmän tulijoita Blogilistan kautta. Mutta se on selvä, että lukema ei koskaan tule tippumaan!

   Poista
 9. Ihme! Asia on korjattu! Tai ainakin lukemat ovat muuttuneet radikaalisti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä ovat! Eilen eivät vielä olleet. Mielenkiintoista! Ja uskomatonta!

   Poista
 10. Mielenkiintoista! Päädyin lukemaan postaustasi aiheesta, kun yhtäkkiä Happier Endings -blogini (http://happierendings.blogspot.fi/) oli yhdessä yössä hypännyt hullut 1000 sijaa ylöspäin (!). Lukijamäärä oli sen sijaan pudonnut saman yön aikana liki 600:sta 14:ta ja "kuumuus" nollaantunut. Ehheh.

  Itsekin olen kovasti ihmetellyt Blogilistan toimintaa ja lukemia nyt, kun olen aloittanut aktiivisemman kirjoittamisen. Lukemat tuntuvat jumittavan paikoillaan ja nousevan aina muutaman sijan viikoittain – siis ennen eilistä.

  Ehkä meilisi Blogilistan tyypeille on todella saanut jotakin aikaan, onnittelut! Itse olen meilaillut heille muutamaan otteeseen, mutta vastauksia en ole koskaan saanut. "Kiinnostava" palvelu, totta tosiaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tänään meni lukemat ihan uusiksi! Vaikka osa luvuista tipahtikin niin toiset sijoitukset sitten taas nousi ja aika paljon :) Laitan jutun vielä tästä.

   Poista
 11. Hehhehee, ihmettelin blogilistan muuttuneita lukuja (ja olen aiemmin huomannutkin että eivät pidä paikkaansa) ja google löysi tänne tien sitä kautta. Asia harvinaisen selvä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä, että löysit :) Muutama muukin on ihmetellyt asiaa.

   Poista
 12. Vaikka aihe vanha niin ajankohtainen... Itsekkin seurasin oman blogin "kehitystä" blogilistan kautta ja kappas... tänä aamuna lukijoita viikossa on 1??? Täh. Kuumuus 0 ja sitä rataa... sijoitus kyllä noussut. Meni kyllä usko tuon listan toimimattomuuteen. Mutta onkin näköjään ihan yleistä.

  VastaaPoista
 13. Ja nyt pikkaisen myöhemmin blogi on noussut 2000 pykälää ylöspäin... Ihan sekaisin sanon minä :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista liikehdintää. Itse olen enää todella harvakseltaan käynyt tuolla katsomassa lukuja. Ei ole kauhean uskottavaa touhua.

   Poista