lauantai 21. syyskuuta 2013

Postausten tunnisteiden poistaminen ja uudelleen nimeäminen

Bloggerin postaukset on mahdollista merkitä tunnisteilla eli tageilla eli labeleillä. Käytän tässä jutussa selkeyden vuoksi termiä tunniste -ja paljon käytänkin! Niiden käyttö helpottaa huomattavasti niin lukijan kuin itse bloggarinkin elämää, sillä he voivat etsiä niiden avulla helposti tietystä aiheesta kertovia postauksia ilman, että koko blogi pitäisi kahlata läpi. Tunnisteiden käytössä piilee kuitenkin ainakin yksi ongelma, johon moni törmää: yksi aihe onkin saanut monta tunnistettta kuvaamaan itseään, ja näitä ihan käytetään sattumanvaraisesti. Esimerkiksi hiusjuttuja koskevat postauksesi voivat olla merkitty joillakin tai kaikilla  seuraavista tunnisteista: hiukset, hair, kampaus, letti, fleda.

Hiusasiantuutijuudestasi kiinnostunut lukija haluaa ahmia yhdeltä istumalta kaikki hiusjuttusi, mutta tunnisteisiin tutustuttuaan hän ei tiedä mistä aloittaa ja mihin lopettaa. Hän saattaa valita luettavakseen tunnisteiden hiukset ja hair takana olevat postaukset, ja hän innostuu kokeilemaan suosittelemaasi hiusväriä. Jos hän olisi lukenut myös tunnisteella fleda merkityt postaukset, hänelle olisi selvinnyt ajoissa, että suosittelemasi hiusväri aiheuttaakin tuskallisen allergisen reaktion muutaman päivän kuluttua käytöstä. Tämä ja muut katastrofit sekä hämmingit ovat pelkkää pahaa unta, jos tunnistepuoli olisi kunnossa tai edes hyvin hoidettu. 

Tunnisteiden tilanne kannattaa tarkastaa ajoittain ja siistimistä tulisi tehdä, jos on päästänyt ne rehottamaan.   Vaikka valtava tagilauma antaakin kuvan blogista, jossa on mahdollisimman monipuolisesti juttuja laidasta laitaan, on kuitenkin parempi suosia pientä määrää (jos juttujen aiheet eivät siis todellisuudessa ole niin moninpuolisia). Osuva ja selkeä tunnisteiden käyttö vaikuttaa myös juttujesi näkyvyyteen hakukoneissa.

Bloggerissa tunnisteiden poistaminen tai uudelleen nimeäminen vaikuttaa helpolta ja sitähän se onkin, kunhan huomioi erään seikan. Joka ikisen muutoksen, oli se sitten poisto, uuden tunnisteen lisääminen tai vanhan uudelleen nimeäminen, sinun tulisi kirjautua ulos Bloggerista. Muuten erittäin todennäköisesti tulet lisäämään tunnisteita myös juuri äsken muokkaamiisi teksteihin vaikkei se ehkä siltä vaikuttaisikaan. Vaikka jatkuva kirjautuminen onkin rasittavaa, on se vähemmän turhauttavaa kuin omituisiin paikkoihin ilmestyneiden tunnisteiden metsästys. Voit toki kokeilla olla kirjautumatta, niin huomaat millä oudolla logiikalla Blogger jälleen kerran toimii, ja saat itsesi sotkettua aikamoiseen soppaan. Ja yli 50 postaukselle ei kannata kerralla tehdä mitään tai homma menee taas todennäköisesti pipariksi!

Mutta älkääs pelästykö, muuten tunnisteiden poistaminen ja uudelleen nimeäminen on oikein helppoa!

Tunnisteen poistaminen kokonaan
 1. Mene hallintapaneelissa Tekstit -kohtaan, jotta saat listan kaikista postauksistasi eteesi. 
 2. Oikeassa yläkulmassa hakukentän vasemmalla puolella on Kaikki tunnisteet (kuva 1). Klikkaa sitä.
 3. Valitse tunniste, jonka haluat poistaa. Suluissa on lukema, kuinka monessa postauksessa tätä tunnistetta on käytetty.
 4. Ruksaa kaikki postaukset, joissa  tätä poistettavaa tunnistetta on käytetty, kun kerran haluat poistaa sen kokonaan. 
 5. Postausten yläpuolella on pieni tunnisteen kuva ja sen vieressä nuoli alaspäin (kuva 2). Klikkaa siitä.
 6. Saat listan tunnisteista, josta sinun tulee taas etsiä poistettava tunniste. Kun viet hiiren tunnisteen nimen päälle, esiin tulee teksti "Lisää tai poista tunniste". Tunniste poistetaan postauksista, kun nyt klikkaat sen nimeä.
Kuva 1

Kuva 2

Tämän operaation jälkeen kun palaat katsomaan kaikkia tekstejäsi, muista valita oikeasta yläkulmasta Kaikki tunnisteet tai et näe yhtä ainutta tekstiä, sillä valintana on edelleen se poistettu tunniste. Et siis vahingossa poistanut kaikkia postauksiasi!

Bloggerilla on joskus ollut ongelmana poistetun tunnisteen jääminen sivupalkin tunniste-gadgettiin. Nykyään sen pitäisi poistua sieltä automaattisesti. Jos se kuitenkin jää näkyviin, kokeile poistaa se lopuksi vielä suoraan gadgetin asetuksista blogisi Ulkonäkö-osuudesta.

Tunnisteen nimeäminen uudestaan

Jos haluat nimetä uudelleen joitakin tunnisteita, sekin on mahdollista. Voit nimetä sen uudelleen täysin uudella tunnisteella tai sitten jo jollain käytössä olevalla tunnisteella. Periaatteessa tässä operaatiossa poistetaan vanha tunniste ja samalla merkataan sitä kantaneet postaukset halutulla, toisella tunnisteella.
 1. Toimi ylemmän ohjeen kohtien 1-5 mukaan, eli valitse kaikki postaukset, jotka sisältävät sen tunnisteen, jonka haluat nimetä uudelleen. 
 2. Nyt et kuitenkaan klikkaa sen muutettavan tunnisteen nimeä, niin kuin kohdassa 6, vaan valitse listalta ensimmäinen Lisää tunniste ja kirjoita ikkunaan uuden tunnisteen nimi ja klikkaa OK, jos siis haluat nimetä tunnisteen täysin uudella nimellä
 3. Jos haluat käyttää jo jotakin olemassa olevaa tunnistetta, klikkaa tämän tunnisteen nimeä listasta, ja se lisätään postauksiin.
 4. Nyt postauksissa on sekä uusi että vanha, poistettava tunniste. Pysy tällä näytöllä (eli tässä välissä ei tarvitse kirjautua ulos) ja katso, että sinulla on kaikki postaukset edelleen ruksittu ja listan päällä lukee "Näytetään tunnisteella X suodatetut viestit" (X=tunniste, jonka haluat poistaa)
 5. Klikkaa jälleen pientä tunnisteen kuvaa, ja valitse listasta nyt sen poistettavan tunnisteen nimi (eli se tunniste, jonka halusit nimetä uudelleen). Klikkaa ja se poistuu postauksista. Tämä kohta on siis sama kuin yllä olevan ohjeen kohta 6.

25 kommenttia:

 1. Entä sitten jos on poistanut koko tunniste gadgetin? Miten sen saa takaisin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen taitaa saada takaisin sieltä ulkoasusta ja klikkaamalla Lisää gadget. Tosin tarvitset varmasti tunnisteita postauksiisi, että se näkyy.

   Poista
 2. KIITOS! Oon ikuisuuden miettinyt milloin jaksaisin siivota tunnisteet-laatikon, mutta luulin tähän asti että koko urakka täytyy tehdä yksitellen jokaisesta postauksesta :D Nyt tuli raivattua tunnisteet uusiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei onneksi yksitellen tarvitse, vaikka vähän säätöä tämäkin toimenpide vaatii :) Minunkin pitäisi jaksaa ryhtyä tuohon urakkaan.

   Poista
 3. Kiitos tästä! Olen joskus poistellut ja muuttanut tunnisteita yksitellen postaus kerrallaan, mikä on todella aikaa vievää. Ehkä nyt voisi taas pitää siivouspäivän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt saat tällä kertaa onneksi enemmän aikaan samassa ajassa!

   Poista
 4. KIITOS <3 Monesti miettinyt mikä olisi yksinkertainen tapa poistaa tunnisteita.... Tämä selkeytti paljon! :)

  VastaaPoista
 5. Hyvään aikaan sulla kyllä tämä postaus ilmeistyi, itse olen nimittäin perjantaista asti oman blogin tunnisteiden kanssa taistellut :D Eniten tosin vaivaa on tuottanut se, että mitkä ostiot nimeäis uusiksi ja mikä se uusi tunniste tulisi olemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sattuipa sopivasti! Postauksia hyvin kuvaavien tunnisteiden keksiminen ei todellakaan ole helppoa.

   Poista
 6. Kiitos tästä! Olen ollut niin autuaan yksinkertainen, että käyn aina läpi avaten postaus kerrallaan tekstin, ja sieltä sitten päivittänyt tunnistelaatikon... Tämä on huomattavasti yksinkertaisempi ja nopeampi tapa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan huomattavasti nopeampi etenkin, kun tehdään muutoksia suuremmille määrille postauksia.

   Poista
 7. Suurkiitos tästä postauksesta!! Yritin itsekseni muuttaa noita tunnisteita mutten tullut hullua hurskaammaksi - ihan loistavaa että neuvoit näin hienosti ja selkeästi. Nyt tulee vähän siistimpi blogi :)

  VastaaPoista
 8. Minä olen vain muokannut postausta, tehnyt tarvittavat muutokset ja päivittänyt postauksen. En tajunnut, että sen voisi tehdä näinkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä vaihtoehto ei ole mitenkään selkeästi esillä missään, että helpommin sitä lähtee niitä yksittäin muuttamaan. Vaikka tämä siis on se helpompi tapa.

   Poista
 9. Mietin vain, että eikös toi koko merkintä poistu, jos sen poistan? kun vien hiiren roskapöntön kohdalle, lukee poista alitut tekstit.. ja en sitä tekstiä halua poistaa, vaan tuon tunnisteen :S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa siltä, että tuolla tavalla ko. postaukset kyllä poistetaan. Teitkö ihan ohjeen mukaan? Haluatko poistaa joitain tunnisteita kokonaan vai muuttaa niitä joksikin toisiksi?

   Poista
 10. Kiitos miljoonasti tästä postauksesta! Helpotti aika paljon, kun sai siivottua ton sotkun:)

  VastaaPoista
 11. Monilla bloggaajilla on muutamakin tunniste-lista blogissaa, esim kysnibloggaajilla saattaa olla yhdessä listassa lakat merkeittäin, sen perässä lista lakkojen koostumuksista ja kolmas lista nyt vaikka sitten niitä ympäripyöreitä tunnisteita. Miten noita useita tagi-listoja pystyy lisäämään?? Lisätäänkö vaan toinen gadget ja homma on sillä selvä? Milläs sen voi määrittää että mitkä tunnisteet tulee sitten kumpaan listaan..? :o Selitinkö liian epäselvästi? :D Esimerkkinä vaikka sonnela-blogi (http://sonnela.blogspot.fi/), jossa on jaoteltuna tunnisteita eri ryhmiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I konw, I know.... Huomasin saman jutun äskettäin jossain blogissa! Tutkin asiaa. Postaus tulee piakkoin jos ja kun asia selviää.

   Poista
  2. Okei, jee kiva :) Peukut pystyyn että ongelma ratkeaa!

   Poista