perjantai 13. syyskuuta 2013

Suhde lukijaan

Siinä se taas on. Tuttu nimimerkki on ilmestynyt ruudulle ja siirrät katseesi hitaasti kohti alapuolella odottavaa tekstiä. Ennen yksittäisten sanojen erottamista ehdit huomata tekstin olevan useamman rivin pituinen. Onko sinun pakko lukea se juuri nyt? Mitä jos vain sulkisit koneen vaivihkaa ja palaisit asiaan huomenna? Mutta ilta on jo pilalla, kun et voi olla ajattelematta sinua odottavaa viestiä ja sen mahdollista sisältöä.

Toivon todellakin, että kellään ei ole yllä olevan ylidramatisoidun esimerkin kaltaisia todellisia kokemuksia (teitä löytyy kuitenkin, tiedän!). Siinähän kuvaillaan tietyn lukijan jättämän kommentin aikaansaamia fiiliksiä. Ehkä sinultakin löytyy joku lukija tai lukijoita, joiden kommentteja et odota niin suurella innolla. Jo pelkän nimimerkin näkeminen julkaisua odottavissa kommenteissa saattaa aiheuttaa sinussa reaktion "joko taas!" tai "voi ei, apua! Mitä minä vastaan?!". Aikaisemmin puhuimmekin jo anonyymien kommenttien aiheuttamista tuntemuksista, mutta eivätpä ne nimimerkillisetkään lukijat ole yksiselitteisesti pelkkää herkkua!Bloggarin on parasta olla vain ja ainoastaan ystävällinen lukijoilleen, jos kyseessä ei ole joku nimetön järjettömyyksien laukoja. Siinä tapauksessa on lähes poikkeuksetta oikeutettua vähän napauttaa tai rähjätä itsekin. Mutta mitä jos itse ei yhtään kestä jotain ahkerasti kommentoivaa lukijaa, jolla on ihan oma nimimerkki, johon hän on henkilöitynyt? Hän saattaa käydä vaikkapa jaarittelemassa blogissasi asioista, jotka eivät sinällään jaksa kiinnostaa sinua tuon taivaallista. Saako silloin sanoa, että pää kiinni?

Bloggari voi saada herkästi ylimielisen idiootin leiman, jos hän sanoo jotakin vähemmän diplomaattista ja kaunista lukijoilleen. Silloin hän ei ymmärrä mitä lukijat ja kommenttien jättäjät merkitsevät hänen blogillensa. Koko blogikyhäelmää  ei olisi ilman lukijajoukkoa edes olemassa - tai ei ainakaan samassa mittakaavassa. Yleisen ilmeen ja blogin imagon kannalta positiivinen suhtautuminen kaikkiin kommentin jättäneisiin olisi tärkeää, mutta kaikki eivät siihen pysty tai edes halua sitä.

Ärsyttävä vakkarilukija on saattanut joutua huonoon valoon silmissäsi monestakin syystä. Hän saattaa esimerkiksi aina olla eri mieltä kanssasi tai jaaritella sinun kommenttiboksissa omista asioistaan, ja olettaa sinun olevan ylettömän kiinnostunut niistä. Mietit ehkä pitkään kirjoittaisitko uusista Kiinassa valmistetuista kengistäsi, sillä pelkäät tutun nimimerkin "Maijun" Maailmanparantaja marmattaa -blogista tulevan ja paasaavan epäeettisestä ostoksestasi. Saarnasihan hän jo ummet ja lammet viimeisessä "Mitä söin aamupalaksi" -postauksessa hotkimasi jugurtin terveysriskeistä ja läpimädästä valmistajasta. Ehkä mietit miksi hän edes lukee blogiasi. Saatat myös hakata päätäsi seinään, kun "Yvonne" Ylhäinen yksinäisyys -blogista tulee kertomaan, kuinka serkun kaiman koira jäi melkein auton alle puoli tuntia sitten ja että hän on kolmen viikon päästä lähdössä sinne lomamatkalle, josta hän on kertonut sinulle jo viisi kertaa viikon sisällä. Niin että voisitko nyt suositella jotain bikineitä, jotka sopisivat hyvin niiden yksien läpsyttimien kanssa? Julkisestihan olisi hyvä vain hymyillä ja kiittää kommentista, mutta revitkö sinä kenties pelihoususi salaa?


Mutta eihän tuttujen nimimerkkien jättämien kommenttien aiheuttama suuremman luokan tunnereaktio ole aina negatiivinen! Aloitin vain negistelyllä, koska se vetää aina väkeä. Joistain lukijoista on voinut kehkeytyä oikeita lemppareita, joiden kommentteihin vastataan sydämin, vaikka koko kommentti sisältäisikin jotain yhtä syvällistä kuin "Ihan kiva.". Lempparilukijan asemaan on päästy ehkä jollain bloggarin mieltä oikein paljon lämmittäneellä kommentilla, pitkäaikaisella tai aktiivisella kommentoinnilla, omalla mielenkiintoisella blogilla, tai vaikka statuksella blogipiireissä.

Onko sinulle ehkä sellaisia lukijoita, joiden kommentit otat aina ilolla vastaan, ja vastaat heille lähes poikkeuksetta? Millä perusteilla lämmin suhde on syntynyt? Näitä parhaita kavereita ei ole ehkä koskaan edes tavannut, mutta heidän kanssaan on kuitenkin jokin syvä virtuaalinen yhteys. Olette samoilla aaltopituuksilla, tulette hyvin toimeen, tai muuta mukavaa. Käyt ehkä vastavuoroisesti kommentoimassa lempparilukijasi blogiin, jos hänellä sellainen on.

Lempilukijoiden kommentteihin vastatessa voi joutua puntaroimaan myös sitä, paistaako vastauksesta liika innokkuus läpi. Muut voivat tuntea olonsa sorsituksi, jos vaikuttaa siltä että bloggari jaksaa paneutua kunnolla vain tietyn sisäpiirin kommentteihin. Muille saattaa irrota lyhyt töksäytys -tai sitten ei mitään. Oletko kenties huomannut itsessäsi tälläisiä piirteitä?

No niin, odotan innolla kommenttejanne! On varmasti hyvin vaikea sanoa, että pitää erityisen paljon joistain tai inhoaa syvästi joitain lukijoitaan. On huomattavasti helpompi sanoa, että on saanut osansa idioottianonyymien kommenteista. Kommentoikaa vaikka anonyymeina, jos ette halua niiden ärsyttävien tai ihanien lukijoidenne tietävän tunteistanne!


Photo credit 1: ben.timney / Foter / CC BY-NC-ND
Photo credit 2: DaveOnFlickr / Foter / CC BY-SA

12 kommenttia:

 1. Mulla on niin kovin vähän kommentoivia kävijöitä, että tähän ilmiöön en ole vielä ehtinyt törmätä vaan kaikki (asialliset) kommentit otan ilolla vastaan. :)

  Aloin kuitenkin miettimään omaa kommentointiani ja toivon syvästi, etten ole mikään ylilörpöttelevä tylsimys. :D Usein, etenkin muotiblogeissa, kommenteissani ei ole mitään syvällisempää sisältöä, mutta kiva kommentti on tavallaan kuin oma kiitokseni siitä, että bloggari on jaksanut nähdä vaivaa postauksen eteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakaan ei onneksi ole vastaavia kokemuksia tässä blogissa, vaikka tuttuja nimimerkkejä (kuten sinä) on ehtinyt kertyä jo kasapäin :)

   Varmaan lörppökommentitkin ovat tervetulleita, jos ne liittyvät aiheeseen. Joskus vain näkee kommentteja, joissa ko. henkilö selittää omia asioitaan ja bloggari vastaa (varmaan kohteliaisuudesta) ihan lyhyesti.

   Poista
 2. Minä en ole törmännyt mainitsemaasi ilmiöön rasittavista tai muuten ei niin kivoista vakikommentoijista, tosin olen muutenkin joku blogimaailman kummajainen sillä en ole vielä kertaakaan saanut viiden vuoden bloggaamisen aikana yhtäkään negatiivista anonyymikommenttia, vaikken mitenkään erityisesti säästele persoonani ja/tai mielipiteideni tuomista esiin blogissani. (Joten tervetuloa kaikki anonyymi-ilkeilijät blogiini, jos tätä luette♥)

  Minusta on vain ihanaa, kun näe jonkin usein kommentoineen nickin kommenttiosiossa, tulee olo, että on ihmisiä, joita oikeasti kiinnostaa blogini sisältö. Ja vastavuoroisesti vaikken olisikaan heidän mahdollisten blogiensa rekisteröitynyt lukija, käyn aina kurkkimassa heidänkin kuulumisensa blogeistansa. Tosin minä olenkin blogien suurkuluttaja, joten käyn aina katsomassa kaikkien blogger-rekisteröityneiden kommentoijien profiilit blogin toivossa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin minäkin ajattelen (paitsi en toivo ilkeilijöitä :)) ja käyn tosiaan katsomassa kaikkien kommentin jättäneiden blogit, jos sellainen löytyy. Tutun nimimerkin nähdessä tosiaan vain ilostuu, mutta joillain voi olla tuollainen piinaava lukija

   Poista
 3. Itse olen huomannut juuri tuon empimisen tiettyjen postausten suunnittelussa: viitsinkö kirjoittaa tästä, kun edellisellä kerralla samaa aihetta sivutessani se ja se antoi tulla täyslaidallisen kuraa niskaan... Mutta sitten muistaa ne kivat kommentit, ja tietää, että ei haukku haavaa tee, joten postaan juuri siitä mistä haluan (ainakin useimmiten) ;)

  VastaaPoista
 4. Hyvä aihe, itse pyrin siihen että vastaan kaikille kommentteihin. Ymmärrän kyllä jos osa bloggaajista ei ehdi vastata kaikille lukijoille, mutta itse en pidä sellaisesta käytöksestä että tarkasti valitaan se kenelle vastataan ja kenelle ei. Etenkin jos pitää julkista blogia joka on avoin kaikkien luettavaksi joten tuntee sitten ettei ole tervetullut lukijaksi kun ei vastata kommenttiin ja kaikille muille vastataan, itse myös bloggaajana oon joskus kokenut vastaavaa toisten blogeissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, valikoiva vastaaminen voi herättää epäilyksiä lukijoissa. Voihan olla ettei vain ehdi vastata kaikille, jos kommentteja on todella paljon, mutta tuleehan siitä vähän epäreilun näköistä jälkeä.

   Poista
 5. Blogissani ei ole vielä ollut yhtään kommenttia keneltäkään, jota en tunne. Kertoo varmaan blogini pienuudesta ;) Olen aina lapsellisen riemuissani, jos joku vaivautuu kommentoimaan tekstiäni. Joihinkin blogeihin kommentointi on jäänyt vähemmälle ulkopuolisuuden vuoksi. Monella bloggaajalla on se oma, tiivis porukkansa, joiden kommentteihin paneudutaan. Ymärrän toki, ettei bloggaajan aika ja into riitä kaikkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvä saavutus, kun blogisi on ollut kuitenkin jo hyvän aikaa pystyssä. Ehkä se on pieni tai sitten sinulle on osunut hiljaisia lukijoita :)

   Poista
 6. Mulla taisi käydä vähän aikaa sitten pieni moka kommenttiin vastaamisessa.. Taustaa: blogin aiheisessa harrastajapiirissä mennyt irl sukset ristiin ja musta on p**kan puhumisen takia tullut kaikkien kaverin sijaan ulkopuolelle jätetty. Tiedän että eräs henkilö yli kaikkien lietsoo sitä vihaa ja yrittää olla esteenä saavutuksilleni tahallaan (siis uhraa oikein aikaansa siihen että minä en saisi juuri tiettyjä juttuja). Tyyppi on aiemmin kommentoinut anona sellaisia muille täysin viattoman näköisiä asiaan kuuluvia kommentteja,jotka me molemmat tiedämme **ttuiluksi ja vihjailuksi.

  No nyt sitten blogiin oli taas tullut samankaltainen kommentti, ja menin vastaamaan siihen kyllä asiallisesti, mutta lukiessani sen uudelleen huomasin että se saattaa hyvinkin kuulostaa veemäiseltä ja jopa sellaiselta "puolustautuvalta"/ vihamieliseltä kommentilta. Kommentoijan vastatessa uudelleen, tuli mieleen skenaario ettei se välttämättä olekaan ko. henkilö, vaan ihan perus lukija. Tulipa moka.. siis jos se on oikeasti joku muu kuin tämä tyyppi tai muut ko. harrastuspiiristä (sen aktiivisesta porukasta). Enkä ikävä kyllä voi edes vastata kommentoijan kysymykseen, sillä tämä edellämainittu henkilö sitten pilaisi koko asian, kun saisi vihdoinkin tietää, sitä pitkään yritettyään selvittää, mistä olen mitäkin hankkimassa. Tosi hankalan kuuloinen selitys varmaan, kun en voi puhua asioista oikeilla nimillä.. no se hankittava asia on rotukoira. Ja ihan ulkomaille asti on mennyt minusta sitä peetä jauhamaan.
  (Ja vaikka kommentoija olisikin ollut ko. henkilö niin muiden lukijoiden silmiin se vain näyttää siltä että olen vastannut töykeästi lukijan kommenttiin vaikken ikinä tee niin)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa todella inhottavalta tilanteelta! Aina jaksaa ihmetellä, miten joku näkee vaivaa toisen kiusaamiseksi. Kommentteihin vastaaminen on todella taitolaji, kun kaikki voidaan tulkita toisin ja juuri halutulla tavalla. Vastaamatta jättäminen on vaikeaa, jos kommentoija onkin joku muu kuin miksi häntä luulet ja vastaaminen aiheuttaa taas uusia ongelmia. Ehkä epäselvissä tilanteissa kannattaa olla todella niukkasanainen eikä provosoitua yhtään mistään, vaikka mieli tekisi :)

   Poista