torstai 16. tammikuuta 2014

Hyvä info blogille: mistä kaikessa oikein on kyse?


Blogista löytyy yleensä nopealla silmäyksellä joku tiedonmuru sen kirjoittajasta. Se voi olla yksinkertaisuudessaan ihan pelkkä nimimerkki. Usein äkkiseltään on myös helppo selvittää, mistä touhussa on kyse. Kaikki tämä löytyy blogin sivupalkista, yleensä heti oikealta ylhäältä: siellä on blogin info tai kuvaus. Joku kyselikin, millainen olisi hyvä info blogille. Otamme asiasta selvää nyt.

Infon kirjoittaminen ei ole helppoa puuhaa: tila on pieni ja sinne pitäisi saada mahtumaan sekä elämäntarina että blogin juoni. Useimmiten siellä infoissa näkee jotain tällaista väkerrystä:
  • nimi
  • ikä
  • kotipaikka
  • kenen kanssa asuu ja onko lapsia tai lemmikkejä
  • harrastukset
  • mistä blogissa kirjoitellaan
Blogin infoon voi siis tunkea kaiken oleellisen bloggarista. Mutta onko tuo kaikki todella se oleellinen tieto, jonka lukija haluaa saada selville heti kun hän päätyy uuteen ja ihmeelliseen blogiin?
Bloggarikeskeisessä blogissa, jossa juttujen sisältö on kakkososassa ja tärkeintä on että niissä seikkailee päähenkilönä tämä bloggari, yllä listattu informaatio voi olla ihan aiheellinen.


 

Helpostihan sitä olettaa, että lukijoita kiinnostavat juuri nämä asiat. Lukijat ovat kyllä sellaista sakkia, että useimmille kelpaisi vähän enemmäkin infoa, kuin pelkkä nimi. He myös osaavat kysellä ja udella, jos tietoa ei muuten heru. Moni onkin ratkaissut teidonnälkäisten lukijoiden kysymystulvan sillä, että sivupalkissa on infon lisäksi lueteltu vastaukset niihin yleisimpiin kysymyksiin, kuten kuinka pitkä bloggari on tai millä muotoilijalla ne kutrit nyt on käherretty.

Mutta haluavatko lukijat siis tietää nämä asiat heti kättelyssä? Onko esimerkiksi iällä ja kotipaikalla kauheasti merkitystä sen suhteen, jääkö blogia lukemaan? Tai sillä onko siellä huushollissa ihan mies vai kenties avomies? Olisiko hyvä sittenkin kertoa jotain muuta ja jättää nämä jutut toiseen kertaan?

Niinpä, blogin info ei aina tarkoita sitä, että siinä kerrotaan kaikenlaista bloggarista. Onhan siinä nyt jotain sanottava myös itse blogin sisällöstä! Jos jaarittelee vain itsestään, blogiin päätynyt vierailija ei infon perusteella tolkkua mitään siitä, mitä blogilla olisi hänelle tarjota. Sen sijaan hänen on tutustuttava blogiin vaikka selailemalla juttuja ja tutkimalla tageja. Ihan kaikilla ei kuitenkaan ole tähän aikaa, vaan ihmiset siirtyvät netissä herkästi jo seuraavaan juttuun, jos eivät heti näe ja koe jotain itseään kiinnostavaa. Jos olet suht varma siitä, että pelkästään sinä saat kävijät koukuttumaan blogiisi, mikäs siinä jos pidät infon puhtaasti itsesi esittelynä.

Infon kohdalla ei siis kannata olla mitenkään hirveän salaperäinen ja ajatella, että "enpä kerro oikein mitään, niin sittenpähän ihmiset jäävät lukemaan ja ottamaan selvää. Jos kerron, mistä täällä postaillaan, niin kukaan ei jää lukemaan juttuja." Ei se kuulkaa niin mene. Niin kuin totesin, kävijät ovat jo seuraavalla sivustolla, jos panttaat tietoja.

Mutta palataan nyt takaisin siihen, että bloggarin lisäksi blogistakin olisi hyvä sanoa jotain informoivaa tuossa tietopaketissa. Mitähän se voisi olla?
  •  No ainakin olisi hyvä kertoa se blogin teema, jonka ympärillä se suurimmaksi osaksi pyörii. Onko kyseessä muoti-, ruoka- vai kenties käsityöblogi? Nimi kun ei joskus kerro yhtään mitään.
  • Jos voit jotenkin spesifioida blogin aihealuetta, se kannattaa tehdä: jos blogissasi neulotaan lähinnä lapasia, kerro mieluummin lapastenneulomis- kuin käsityöblogista. 
  • Voisitko tiivistää lyhyesti sen, mitä blogin lukija saa blogista irti? Mitä annettavaa blogillasi on lukijalle? Esimerkin lapasblogi voisi kertoa blogista löytyvän helppoja ohjeita satoihin erilaisiin lapasmalleihin. 
  • Ja viimeisenä ehkä se tärkein: onko blogissasi jotain uniikkia, jolla se erottuisi joukosta? Kertomalla pelkästään, että tämä minä olen se ja se ja tämä on muotiblogi, on ihan tusinatavaraa. Miten voisit säväyttää tai yllättää infopläjäyksesi lukijan?  Tämä lapasblogin kirjoittaja saa toimia esimerkkinä nytkin: hän voisi kertoa blogin olevan tunnettu mm. kaksipeukaloisten lapasten ohjeista. Sellaista ei ehkä ihan joka toisen eikä kolmannenkaan blogin infosta löydy. 

Tuo viimeinen erikoistumiskohta voi tuntua haastavalta mutta jos vilkaiset jo aikaisemmin kirjoittamaani juttua blogin esittelyn omaperäisyyden tarpeellisuudesta, saat ehkä vauhtia mietintämyssyysi ja keksit sen sinun blogisi outouden (siis ei sen tarvitse olla mitään friikkiä!).

Jos sitä kuitenkin niin kovasti haluaisi kertoa kaiken itsestään ja vähän enemmän siitä bloginkin sisällöstä, ei kannata jumiutua sivupalkin pikku infogadgettiin. Sen lisäksi voi askarrella ihan oman sivun, eli välilehden, laajempaa informaatiopakettia varten. Näin minäkin tämän ratkaisin: info-välilehdeltä löytyy sellaista asiaa, joka ei koskaan mahtuisi sivupalkkiin.

Tässä siis joitakin mietintöjä hyvästä infosta. Niin kuin huomaat, on hyvin vaikea sanoa mitä siellä juuri pitäisi olla. Mitä sinä olet laittanut infoosi vai oletko vain sutaissut sinne jotain (niin kuin allekirjoittanut tuon pikkuinfon kohdalla)?  Millaisia elementtejä hyvästä infosta mielestäsi löytyy?


21 kommenttia:

  1. Blogin infoa on varmasti helppo kirjoittaa, jos tosiaan blogilla on jokin tosi selkeä teema. Omassa blogissani ei ole mitään selkeää yksittäistä teemaa (vaikka häät nyt lasketaan sellaiseksi, mutta blogini ei ole pelkästään siis hääblogi), koska se, mistä kirjoitan, riippuu sen hetkisestä elämäntilanteesta ja fiiliksestä. Välillä pureudun arkielämän yksittäisiin ja satunnaisiin yksityiskohtiin, jotka mahdollisesti voivat herättää keskustelua, välillä kirjoittelen runoja ja välillä tosiaan suunnittelen omaa elämääni (häitä nyt tällä hetkellä siis). Olenkin toistaiseksi siis jättänyt infon kirjoittamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Häät on kyllä aika selkeä aihe ja senhän voi mainita yhtenä niistä. Monilla blogeilla on varmasti juuri tämä ongelma, että aiheskaala on niin laaja ja vaihtelee koko ajan, että mitään punaista lankaa on vaikea keksiä.

      Poista
  2. Kyllä nuo ehdottamasi perusjutut on hyvä olla. Jos kirjoittajalla on ikää vaikkapa 17 vuotta, jätän selaamisen siihen, koska teen olettamuksen, että ollaan niin eri ikäisiä ja eri elämäntilanteissa, ettei yhteistä löydy. Paikkakunta jos sattuu olla kanssani sama tai jostain yhteydestä tuttu, niin herättäähän se uteliaisuuden. Kaikki kiinnitetään eri asioihin toki huomiota, mutta kyllä jokin muu saa minut yleensä jäämään selailemaan, ei niinkään se sivupalkin teksti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se varmaan on, että iän ilmoittaminen voi joissain tapauksissa karkottaa (tai sitten houkutella) kävijät. Itse en ole huomannut paikkakunnalla olevan sen kummempaa merkitystä itselleni paitsi silloin, jos se on jossain ulkomailla.

      Poista
  3. Nämä sinun juttusi ovat aivan mahtavaa luettavaa!
    Pakko myöntää, ettei itselläni ole infossa asiaa muille jaettavaksi kuin nimi ja ikä lähinnä. Tämä postaus kyllä pisti miettimään, että pitäisikö sitä hieman päivitellä..
    Hyvä info on mun mielestä sellainen, jossa on tosiaan se olennainen tiivistettynä, ettei tarvitse kuitenkaan lähteä luettelemaan ala-asteen parhaita frendejä ja lempiruokia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Voisihan sinne jotain tosiaan päivitellä. Mutta toisaalta blogisi näyttää noinkin hyvältä. Vaikeita päätöksiä :)

      Poista
  4. Eräs hyödyllinen tieto olisi postaustahti ja oletettavat postauspäivät, toki nämä oppii suosikkiblogeistaan aika pian, mutta harvoin postaavissa menee jonkin aikaa ennen kuin tajuaa :)

    Tosin ei minulla ole itsellänikään, infossa luvataan vain lyhyesti kotoilua ja ekoilua ja blogikissa Panu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo olisikin hyödyllistä tietoa! Jos sellaisesta onnistuisi pitämään kiinni. Hyviä ideoita kumminkin enkä muista, että olisin missään blogissa vastaavaa nähnyt.

      Panun maininta sinun blogisi infossa on kyllä ihan pakollinen. Panu on niin oleellinen osa koko blogia!

      Poista
  5. Miten saan blogistani ne valkoiset reunat (tai mitkä onkaan) pois niin että bannerin vieressä ei olisi valkoista? Kiitos jos vastaat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa, tuohon en tiedä varmaa keinoa, kun sinulla on tuo tausta. Se ei varmaan auta, että kokeilet leveämmällä bannerilla? Todennäköisesti blogin koodista täytyisi muuttaa headeria leveämmäksi mutta en tiedä auttaako se yksin tuon valkoisen reunuksen poistamiseen.

      Poista
  6. "Raavas kolli keskellä muotia ja sisustusta, pitsiä, tylliä ja kiimoja. Kotinaan BigDaddy's Cat Paradise - puutarhaparatiisi."
    Alla on sitten vielä lainaus pienemmällä fontilla:
    Find your balls and use them!
    - Gordon Ramsey -
    Lyhyt ja napakka, aiheauleet antavat tilaa kirjoittaa mistä vain haluan :)

    Mielestäni jo infosta voi tulkita aika paljon, sieltä rivien välistä. Info kertoo kirjoittajan lahjakkuudesta, persoonallisuudesta, tyylistä. Joskus tavoitteista ja kunnianhimostakin. Halusta herättää huomiota tai sulautua massaan. Kiristääkö pipo. Ja kuinka paljon :)
    Omalla infollani olen pyrkinyt herättämään mielenkiinnon kyllästyttämättä. Infoni lainauksineen antaa tilaa vähän mielikuvituksellekin.
    -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä omalaatuinen info! Mielenkiinnon ja uteliaisuuden voi tosiaan herättää myös sillä, ettei kerro tarkalleen mitä tuleman pitää, vaan laittaa jotakin juuri tällaista omalaatuista. Piti heti käydä katsomassa, että mikä blogi tämä oikein on :)

      Poista
  7. Tää blogin infokohta on vaikea kirjoittaa. Se on ainakin minulla muuttunut jo niin monesti, että olisi varmaan pitänyt laittaa itselleen kaikki ylös ja vertailla niiden muuttumista blogin olemassaolon aikana.

    Itse en tykkää niistä liian simppeleistä infolaatikoista, joissa lukee nimi, ikä, paikkakunta ja aihealueet (yleensä englanniksi). Itse kaipaan kompaktia pakettia, jossa tulee ilmi blogin kirjoitustyyli ja joku minua lukijana iskevä lause tai kaksi, jotta jään vakituiseksi lukijaksi. Tietty blogin sisältö se koukuttaa, mutta on se info kuitenkin tärkeä. :-)

    Tämän postauksesi jälkeen kävin muuttamassa omaa infoani. Sinulta saa hyviä neuvoja ja ajattelemisen aihetta omaan blogiin. Kiitos siitä! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, tuo vertailu olisi mielenkiintoista toteuttaa! Kävin lukaisemassa infosi ja olit saanut siihen paljon mahtumaan kuitenkin pieneen tilaan. Hyvä hyvä! Heti huomio kiinnittyi tähän anti-Mini Rodini -kohtaan. Googlasin, että se on joku vaatemerkki. Onko se kovin mielipiteitä jakava merkki? Huomaatko, infosi toimi, kun kiinnostuin tästä jutusta :D

      Poista
    2. Se on sellainen suht hintava lastenvaatemerkki, jota on näkynyt todella monessa äitysblogissa. Oma blogini on aika realistista pohdiskelua, sellainen vastalääke kaikelle sille hattaramaiselle meiningille, jossa lapset käyttäytyvät aina nätisti ja koti kiiltää. Tietty luen joskus sellaisiakin blogeja ihan oman fiiliksen mukaan. :-) Niissä blogeissa ei mitään vikaa ole, mutta itse en jaksa hypettää lastenvaatteita, jotka maksavat 50 per paita. Heh, siitä se tulee.

      Poista
    3. Ja se pitää vielä tohon merkkiin liittyen lisätä, että toiset yötä myöten odottivat vaatteiden myyntiin tuloa, maksoivat ylihintaa ulkomaita niitä tilatessaan ym. Jotenkin yli oman ymmärrykseni se meno. :-D Onkohan samaa ilmiötä muotiblogeissa, että joitain vaatteita odotetaan yöllä netissä ja maksetaan enempää kuin olisi tarvis?

      Poista
    4. Okei, kuulostaa jotenkin tutulta touhulta. Siis samanlaista hifistelyä näkee muotiblogeissakin silloin tällöin. Ylihinnan maksaminen taitaa olla ihan jokapäiväistä puuhaa :D

      Poista
  8. Todella paljon hyödyllistä tietoa olen löytänyt sun blogin kautta näin aloittelevana bloggarina.
    Viikonloppuna sain tehtyä jo Facebook sivut ja Instagram tilinkin blogille. Vielä kaikenlaista hiomista on kylläkin, mutta jostain se aina alkaa.
    Kiitos hyvistä neuvoista! :)

    http://yksipaivaelamasta.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Tanja! Hiomista on aina :) Itselläkin olisi vaikka mitä tehtävää tämän kanssa. Mutta mukavaa, että olet pitänyt blogistani.

      Poista
  9. Toivottavasti moni löytää tämän blogisi: suomalaisten blogien laatu parantuisi takuulla! Tämäkin info-juttu oli hauska ja hyödyllinen, mutta hirveän vaikeaa se infon kirjoittaminen silti on. Itse tein vaikka kuinka monta luonnosta ja luin malliksi vielä enemmän. Muiden infojen lukemisesta oli ainakin se hyöty, että pois karsiutuivat kaikkein toisteisimmat muotoilut kuten "x-ikäinen tyttö/ nuori nainen kirjoittaa kaikesta maan ja taivaan välillä", "x pitää kaikesta kauniista" jne. Ja miettisin myös kannattaako infoon kirjoittaa "X on kahden ihanan äiti ja yhden vaimo" -tyyppistä esittelyä, jos vaikka pitää sisustusblogia. Parisuhdekriisissä olevat (tai imelyydestä oksennusreaktion saavat...) eivät ehkä koskaan sitten päädy katsomaan kauniita sisustuskuvia. Iän laittamisestahan ja sen vaikutuksista olikin edellisissä kommenteissa puhetta. Ja sitten vielä yksi tärkeä juttu: voisiko edes sen infon oikolukea ja kieliasun tarkistaa? Vaikka blogi olisi kuinka kuvapainotteinen, niin minä en ainakaan tule edes vilkaisemaan, jos jo esittelyssä on enemmän kuin yksi kirjoitus-, yhdyssana- tai muu kielivirhe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on ollut hyvä taktiikka tuon infon kirjoittamisen kanssa. Ja huomiosi kuulostavat harvinaisen tutuilta! Sinulla on ainakin tällä hetkellä napakka info ja ainakin sitruunapuun mainitseminen tehosi positiivisesti minuun :)

      Poista