perjantai 17. lokakuuta 2014

Kirjoja bloggaajille

Viimeisimmässä kuukausikatsauksessa mainitsin yhden uunituoreen blogioppaan ja sen innoittamana päätin pyhittää yhden postauksen bloggareille suunnattuille opuksille. Niitähän on ilmestynyt jo muutama suomeksi ja vino pino englanniksi.

Moni bloggaamisesta kertova kirja on suunnattu hieman muille tahoille, kuin esimerkiksi lifestylebloggareille, jotka eivät ole heti tänään rakentamassa mitään brändiä omasta blogistaan ja itsestään - ainakaan tietoisesti ja näillä termeillä. Mutta onneksi tilanne on muuttunut ja voit lukea myös sellaisia kirjoja, joissa ei höpistä yritysblogeista yhtään mitään. Myös menestyneet bloggarit itse ovat kirjailleet teoksia, joissa he jakavat sukseensa salaisuuksia.


Blogikirjoista voi löytää kaikenlaista tietoa niin blogin rakentamisesta kuin lukijoiden hankkimisesta ja yhteisön rakentamisesta blogin ympärille. Lisäksi blogikirjoissa sivutaan usein myös muita bloggarin tärkeitä työkaluja, kuten Facebookia, Instagramia, ym. somejuttuja. Mutta kun on yhden kirjan lukenut, niin seuraavat tarjoavatkin melko paljon samaa sisältöä. Ei siis kannata odottaa, että jokainen uusi blogiopas tarjoaisi jotain uutta ja mullistavaa. Niistä voi löytyä uusia ja ihmeellisiä pointteja mutta myös paljon samaa vanhaa tietoa. Teknisten tarinoiden kirjoittaminen on aina helppoa mutta se tieto myös vanhenee nopeasti, harmillista kyllä. Siksi sellaiset kirjat, jotka kertovat kuinka asennat sitä sun tätä ja jotka eivät ole uunituoreita painoksia, voivat tuntua jo aikansa eläneiltä. Niistä voi kuitenkin löytyä ihan hyödynettävääkin tietoa, kun skippaa kaiken tekniikan.

Nopeasti vanhenevan tiedon vuoksi blogikirjan kirjoittamisen sijasta blogin pitäminen vastaavista aiheista on helpompi veto. Kirjoja kun suunnitellaan ja kirjoitellaan hyvissä ajoin ennen niiden julkaisua - myös e-kirjoja. Koska paljon samaa tietoa löytyy netistä täysin ilmaiseksi, blogikirjan ostaminen ei ole ehkä ensimmäisenä mielessä.

Kokosin myös tähän muutaman niin suomeksi kuin englanniksikin kirjoitetun bloggareille suunnatun kirjan, joita voi ostaa tai hyvällä tuurilla lainata myös kirjastosta. Tämä ei ole mikään kirja-arvostelu, sillä yhtä lukuunottamatta en ole itse kirjoja lukenut. Jos teistä kuitenkin joku pitää kirjojen lukemisesta, ihan oikeiden ja e-kirjojen, niin tästä postauksesta voi löytyä jokin uusi ja mielenkiintoinen kirjahyllyntäyte pölyä keräämään!

Blogimarkkinointi: Blogilla mainetta ja mammonaa Katleena Kortesuo ja Jarkko Kurvinen 
Kirjan nimi houkuttelee varmasti monia tai sitten se on liian raflaava. Se opastaa ammattimaiseen bloggaamiseen ihan käytännön tasolla, ja ammattimaisuus tässä yhteydessä tarkoittaa nähtävästi mm. sitä, kuinka blogilla voi esimerkiksi tienata rahaa tai muuta mukavaa. Kirjan nettisivuilta voit kurkistaa esimerkiksi sisällysluetteloon, josta saa hyvän käsityksen siitä, mitä luvassa on. Arvio kirjasta löytyy mm. Mari A:n kirjablogista.

Tätä kirjaa olen itsekin hieman lueskellut lähinnä sen helpon saatavuuden vuoksi. Sen voi toki ostaa tai sitten lainata kirjastosta. Ainakin pääkaupunkiseudun kirjastoista sen saa kätevänä e-kirjana. Oma lukureissuni tyssäsi alkuvaiheessa siihen, että tämän tason kirja alkoi blogin perustamiseen liittyvillä neuvoilla. Itse näkisin ja toivoisin, että blogimarkkinoinnista oppimaan kiinnostunut lukija olisi sen bloginsa jo saanut pystyyn eikä olisi ihan ummikko blogin pystyttämiseen liittyvisssä toimenpiteissä. Suosittelen siis skippaamaan alun itsestäänselvyydet, jos kirjaan tartut. Kirjassa on myös asiaa mm. organisaatiobloggaamisesta, mikä voi olla hieman off-topic. Senkin vuoksi kirjaston kirja on suositeltava.

***

Blog by the Book Miki Toikkanen ja Noora Kananen
Tämä on se uusi kirja, josta siis jo mainitsin. Se saa pointseja siitä, että ääneen on päästetty alan varsinaiset asiantuntijat, eli bloggarit itse. No mitä he sitten kertovat? He jakavat vinkkejä vasta blogista haaveileville tai jo pitkälle ehtineille. Bloggareita on 17 eli vinkkejäkin uskoisi olevan laidasta laitaan.

Kovin paljoa tietoa ei kirjan sisällöstä löydy googlaamalla, sillä mukana olleet bloggarit ovat kirjoitelleet lähinnä julkkaribileistä tai ihmetelleet oman osuutensa kuvasaldoa. Se nyt on ihan, että juonta ei paljasteta, koska kirjaa halutaan myydä. Mutta esimerkiksi Focus on Fashion -blogissa on sanottu muutama ihan mielenkiintoinen sananen kirjasta ja sen sisällöstä. Kirjaa saa kirjastoista (varaudu jonottamaan) tai ihan tekemällä ostoksia kirjakaupassa.

***

Ihan hyvä ja ilmaiseksi ladattava blogiopas oli myös Bloggaajat ja sosiaalinen media -opas, jonka minäkin lukaisin.

***

Sitten kun siirrytään kansainvälisille vesille, blogikirjojen tarjonta suoranaisesti räjähtää. Jos "blogilla mainetta ja mammonaa" kuulostaa sinusta jotenkin lennokkaalta tai epäilyttävältä, huomaat pian olevan hyvin kesy Ameriikan kirjojen nimien rinnalla. Niissä yleisenä teemana on se, kuinka voit ovelasti myydä blogillasi ja tienata kuusinumeroisen summan voudessa kirjoittajan tapaan.

Tässä muutamia nimen perusteella mielenkiintoisia poimintoja Amazonin valtavasta blogikirjojen valikoimasta:

Blog, Inc.: Blogging for Passion, Profit, and to Create Community Joy Deangdeelert Cho
Everything But the Posts: Tips, Advice, and Templates from a Blogger Who Has Been in Your Shoes Becca Ludlum
How to Blog for Profit: Without Selling Your Soul Ruth Soukup
How to Find a Profitable Blog Topic Idea Steve Scott
Write Blog Posts Readers Love: A Step-By-Step Guide Henri Junttila
The Ultimate Guide to Blogging: What to Write About, How to Promote Your Blog, & How to Make Money Blogging Mike Fishbein

Amazonissa on hyvä tutustua englannin kielisiin blogikirjoihin, koska niistä on yleensä kirjoitettu paljon arvioita. Näiden arvioiden perusteella voi sitten miettiä, onko kirja tilaamisen arvoinen. Monet niistä ovat todella halpoja, joten tuskin sitä itku pääsee, vaikka huonon kirjan olisi tilannutkin.

Oletko sinä lukenut blogikirjoja? Mitä suosittelisit ja miksi?

22 kommenttia:

  1. Itse mainitsin myös yhdessä postauksessa bongaamastani blogi kirjasta juuri tuosta Blog by the book. En ollut sitä vielä sillon lukenut, mutta olin sitä hieman selaillut ja se vaikutti oikein mielenkiintoiselta. Nyt sain sen lainattua ja melkein kokonaan lukaistua ja oli kyllä hyvä kirja, että tosiaa suosittelen lukemaan:)

    smalldreamsinkku.blogspot.fi

    VastaaPoista
  2. Voisi käydä tuolla pikkukaupungin kirjastossa katsomassa oisko siellä mitään. :)
    Oon muutenkin saanu täältä tosi paljon hyviä vinkkejä omaa blogia varten, sulla on tosi kiva ja hyödyllinen blogi!
    Terveisin bloggaamista aloittava... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa käydä tarkistamassa tilanne. Tai ainakin netistä tutkia. Uusimpaan kirjaan on piiitkä jono :)

      Poista
  3. Kyllä tuosta markkinointikirjasta ihan hyviä juttuja irtosi, vaikkei mulla olekaan tarkoituksena tulla maailman suosituimmaksi bloggaajaksi. Tää uusi Blog by the book kiinnostaa, odottelen sitä kirjaston jonossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kuulla. Tuollaiset lennokkaat otsikot vaan saattavat pelästyttää sellaisetkin lukijat pois, jotka voisivat oikeastikin hyötyä kirjasta. Siis ajatellaan, että tienaaminen on jotenkin paha juttu ja jätetään siksi kirja lukematta.

      Poista
  4. Hei! Yhden haksahdin tilaamaan Amazonilta: Blogging - The essential guide. Lukaisin sen noin 100-sivuisen läpyskän yhdeltä istumalta. Onneksi ei maksanut montaa euroa, asiat olivat jo kutakuinkin tuttuja, vaikka ei se mitenkään huono ollut. Niin kuin sanotkin, saman tiedon saat netistä ilmaiseksi ja ajantasaisena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla kokemuksia! Tuollainen yleisluontoinen essential guide ei varmaan juu kauhean uniikkeja pointteja tarjoa, ainakaan satasivuisena.

      Poista
  5. Hei osaatko auttaa miten saa tuon postauksen yläpuolella olevan päivämääräotsikon ja sivupalkin gadgetien otsikon eri kokoisiksi? Kun haluaisin gadgetit (siis tuolla sivussa blogiarkisto, aiheita jne...) isolla ja päivämääräotsikon pienellä, mutta bloggerissa niitä ei voi muuttaa erikseen? :(
    Olen googlettanut varmaan tunteja mutta en löydä ohjetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haluatko siis vain päivämäärätiedot sieltä otsikosta suurennettua vai myös itse otsikon?

      Mene Malli -> Mukauta -> Lisäasetukset -> Lisää CSS

      Pvm suurenee/pienenee lisäämällä seuraava koodi:

      h2.date-header{
      font-size: 15px !important;
      }

      -> muutat siis tuon 15px haluamaksesi luvuksi

      Otsikon kokohan muuttuu sieltä samoista lisäasetuksista tekstin otsikosta.

      Gadgetin otsikko muuttuu samassa lisää CSS-paikassa tällä:

      .sidebar h2 {
      font-size: 20px;
      }

      ja taas 20px muutat haluamaksesi.

      Kokeilin mun testiblogilla ja siinä ainakin pelitti.

      Poista
    2. Huomasin vasta nyt että olet vastannut tähän, mutta oli vielä pakko tulla kiittämään! En tosin ole vielä kokeillut, täytyy huomenna, mutta tuo vaikuttaa lupaavalta. Luulisi että tuo on ihan yleisesti kaivattu ohje, mutta en vaan löytänyt googlettamalla. Eli vielä kerran, suuri kiitos!:)

      Poista
    3. Minulla meni vähän vastauksessa, kun en päässyt nettiin :) Mutta kokeile ihmeessä ja kerro mielellään vielä, miten meni.

      Poista
  6. Tuo Blog Inc. on nyt tosi "in" englanninkielisten bloggaajien keskuudessa. Kaikki siitä jauhavat blogeissaan. Olen itsekin miettinyt, että tilaisin...

    VastaaPoista
  7. Hei mietin ihan postausideana, että koska netistä löytyy paljon tarjontaa, infoa ja ohjeita lähinnä, bloggaamiseen, niin ois kiva tietää, että millaisia lähteitä sä käytät sun omien postausten tekemiseen? Millasilta nettisivuilta hankit sun omat tiedot? Ja millasista sivuista ois sun mielestä apua meille muillekin? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea, katsotaan jos saisin pyöräytettyä jotain tällaista :) Minulle vaan kaikki ideat ja tiedot tulee lähinnä kiertotietä: muutan töissä tarvitsemiani juttuja tähän blogiin sopiviksi. Ja sitten ihan vaan googlaan, että löydän toimivia ohjeita sellaisiin aiheisiin, joista toivotaan juttua :)

      Poista
  8. Jonotin kirjastosta kirjaa Blog by the book ja nyt olen sitä lueskellut.
    Täytyy kyllä sanoa, että kirja oli itselle hienoinen pettymys.
    Alkuosan lueskelin kokonaan ja otteita bloggajien kirjoituksista. Mitään uutta en sieltä löytänyt, aikalailla itsestäänselvyyksiä mielestäni.
    Bloggajien sivut näyttivät kyllä olevan kauniita ja kuvat hyvälaatuisia, siitä pisteitä.

    Monet kiitokset Susannalle tämän ihanan blogin pitäjälle. Täältä on löytynyt ratkaisu moneen käytännön pulmaan ja muutakin hyödyllistä tietoa. Asiatietoa, jota aina jaksaa lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi juttu, että kirja ei ollut mikään loistotapaus. Mutta tuo nyt oli ehkä odotettavissa.

      Kiitos sanoistasi :)

      Poista
  9. Heips, Mulla taitaa olla nuo kaikkikin tuolla hyllyssä - Blogimakkinoinnin taasen oon tenttiny ja raportoinut koulussa jokin aika sitten ihan vaan kun tein tutkimusta blogimarkkinointiin liittyen. Tuo Blog by the Book - oli alkuun tosi ihanja pidin sen ulkoisesta asusta ja väreistä - asiatietoa oli - vaikkakin aika perus, mutta varmasti kaikille hyvää kerrattavaa - se mietä itse en tykännyt oli tuo bloggaajien esittely ym kirja loppuosasa, koska sinä kävi samoin kuin blogeja lueskellessa että sitä hyppää yli jos joku ei heti miellytä.

    Eniten olen ideoita,neuvoja ja kokonaiskuvaa ajatellen saanut oppia täältä. Tuskin koskaan kommentoin, mutta lueskelen paljon. Ihanaa että jaksat pitää näin aktiivista blogia bloggaamisesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä olet ahkera lukija! Totta muuten, että Blog by the Book on ainakin ulkoisesti houkutteleva opus, jos vertaa sitä vaikka tuohon Blogimarkkinointiin verrattuna. Kääreet ratkaisevat jonkin verran kirjoissakin joskus :)

      Kiitos sanoistasi! Tämän takia juuri on kiva pitää tällaista blogia :)

      Poista
    2. Jep, välillä koko lukuharrastus karkaa vähän käsistäkin :D ja voi kuinka monta kertaa oon päättänyt että " yhtäkään kirjaa ei enää hyllyyn tule, koska tila loppuu" mutta kyllä niitä vaan aina jotenkin ilmaantuu ;)

      Poista
    3. Hehheh, itsellä vähän sama ongelma! Sitten niistä kirjoista on vaikea luopua, koska "niitä saattaa vielä lukea".

      Poista