perjantai 26. joulukuuta 2014

Blogin hieno ja huono hetki

Koska vuosi lähenee loppua, on hyvä aika vähän katsella taaksepäin omaan blogihistoriaan. Sieltä saattaa löytyä sellaisia hetkiä, joista on mahdottoman ylpeä, ja myös niitä sellaisia tapahtumia, joita ei mielellään myöntäisi tapahtuneen. Ilman vuoden loppumiseen liittyvää aasinsiltaa tämä on ajankohtainen aihe, sillä bloggareita kiinnostaa aivan varmasti toisten bloggareiden menestystarinat ja mokat, jotta niitä voisi itse tarvittaessa simuloida tai vältellä.

Siksipä olisi mielenkiintoista, jos jakaisit blogiurasi kohokohdan ja myös sen aallonpohjan. Nyt ei tarvitse maalata isolla pensselillä, vaan olisi mukava kuulla ihan yksityiskohtaista informaatiota. Älä jumiudu mietinnöissäsi tähän vuoteen, vaan voit heittää peliin nippelitietoa myös ihan sieltä blogisi muinaishistorian puolelta, mihin se ikinä sijoittuukaan. Asioiden ei tarvitse olla suuria, mahtavia ja draamaattisia, vaan joskus hyvinkin arkipäiväisen oloiset asiat ovat niitä parhaita tai huonoimpia. Pointtina on, että muut kanssabloggarit voivat ottaa onkeensa sinun kokemuksistasi. Jos pelkäät, että joku pääsee matkimaan sinua, jos paljastelet liikaa, niin älä sitten paljastele. Mutta tuskinpa se on sinulta kauheasti pois, jos jaat viisauttasi myös muille.

Mitä sellaista olet tehnyt blogillesi, mikä on on ollut tosi, tosi, tosi hyvä juttu? Oletko sen myötä saanut paljon ihania uusia lukijoita, uuden suunnan blogillesi, uutta energiaa bloggaamiseen, hetken kuuluisuutta joissakin piireissä, muutoin vain hyvää mieltä, tms.? Oliko kyseessä tietty postaus, joku ulkoasuun liittyvä seikka, aikataulutus, blogin muutto, tms.? Mitä ihmettä siis oikein teit, että tämä positiivinen juttu pääsi tapahtumaan? Esimerkiksi yksi postaus jostain tietystä aiheesta on saattanut saada lukijamääräsi oikein räjähtämään käsiin. Tai jokin muutos ulkoasussa sai ihmiset viihtymään neljä kertaa pidempään blogisi parissa.

Kurkataan vielä sinne kolikon kääntöpuolellekin eli mikäs on blogiisi liittyvä pahin moka? Mitä oikein olet töppäillyt ja millaisia vaikutuksia tällä tapahtumalla oikein oli? Tapahtuman ei tarvitse olla jotain todella dramaattista settiä, vaan joskus ihan pikkuisetkin jutut saattavat aiheuttaa epätoivottavia tuloksia. Esimerkiksi parin viikon yllättävä postaustauko on saattanut karkottaa lähes kaikki lukijasi pois blogisi kimpusta. Tai hieman liian tulisieluinen vastaus jollekin kommentoijalle on saattanut aiheuttaa ikävää tunnelmaa ainakin kommenttiboksin puolelle. Mitä siis toivoisit tekemättömäksi tai tekisit ainakin toisin?

Luonnollisesti jaan seuraavaksi omat hienot ja vähemmän hienot blogihetkeni.

Aloitetaan siitä positiivisesta jutusta, joka tapahtui melko äskettäin. Keksin aloittaa "blogin ulkoasun muokkaaminen" -juttusarjan, joka osoittautui hyvinkin suosituksi tapaukseksi. Suosiota suurempi positiivinen juttu oli se, että sarjan myötä olen päässyt vähemmällä sähköpostittelulla. Katsokaas, usein minusta tuntui, että kirjoitan enemmän sähköpostia, kuin blogia. Saan paljon kysymyksiä ja haluan vastata kaikille parhaani mukaan mutta aikaahan se vie. Tämän juttusarjan myötä olen päässyt vastaamaan kysyjille ja samalla saanut kirjoitettua juttuja blogiin! Nykyään vastaan melkein kaikille teknisten juttujen kysyjille, että odota hetki, niin teen jutun tästä aiheesta.

Vinkkini sinulle on siis se, että jos saat paljon kysymyksiä kommenteissa tai sähköpostilla, vastaa niihin blogipostausten muodossa! Tämä tietenkin vaatii sen, että vastaukset eivät ole ei/juu -tyyppisiä ja kysymykset sekä vastaukset sietävät päivänvalon, eli ne eivät ole hyvin henkilökohtaisia.

Ja sitten se juttu, jonka olisin voinut jättää tekemättä. Mielestäni olisin voinut jättää kirjoittamatta ainakin jutun Vauva-lehden keskustelupalstasta. Juttu on yksi luetuimmista blogin postauksista (nyt toiseksi luetuin) ja näkisin sen tilalla mielelläni jotain muuta. Syy on se, että ilmeisesti monet postauksen kautta blogiini tulevat etsivät oikeita juoruja ja keskustelua a la vauvapalsta. Siitä kertoo myös hakusanat, joilla blogiin tullaan.  Eli moni blogiin tupsahtava luulee ehkä laskeutuneensa mehukkaaseen juorublogiin, millaista kuvaa en todellakaan haluaisi antaa.

Vinkkinä sanoisin, että mieti tarkasti millaisen kuvan haluat blogistasi antaa. Joskus yllättävistä jutuista voi tulla niitä suosituimpia ja blogisi saatetaan muistaa juuri sen yhden, ei niin imartelevan jutun takia.

Sinun vuorosi!

20 kommenttia:

  1. Ehdottomasti positiivisin muutos omaan mieleen oli ulkoasun muutos nykyiseen. Herättänyt paljon positiivista kommenttia ja jäi tosi hyvä fiilis itsellekkin! Samoin jotkut joulukalenteripostaukset (tai joulukalenteri yleisesti ottaen) herättivät positiivisuutta.

    Hevosen rotuun jäi vähän negatiivisena mieleen itselle. Ois pitänyt olla pohjustetumpi, perusteellisempi ja fiksumpi kaikin puolin. Nyt jäi liian tyhjäksi ja "vääränlaiseksi", ihan jo omaankin silmään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulkoasu on kyllä tyylikäs! Ei ole ihan se perinteinen vaalea tausta ja musta teksti mutta silti todella siisti.

      Joskus tulee tosiaan kirjoitettua juttuja vähän heikoin eväin ja myöhemmin niihin keksisi vaikka mitä parannettavaa.

      Poista
    2. Hei, kysymys ylläolevaan aiheeseen liittyen: mikä on blogietiketti julkaistun tekstin muokkaamiselle? Ei siis niinkään kirjoitusvirheiden korjaamiseen, vaan jonkun lauseen tai kappaleen uudelleenkirjoittamiseen jälkikäteen. Onko se "huijausta" lukijaa kohtaan vai onko se yksinkertaisesti sitä, että itse huomaa tekstin kuulostavan paremmalle, jos sitä muuttaa.

      Yritän itse kirjoittaa yhtä postausta niin, että en julkaise sitä samana päivänä. Usein huomaankin yön yli nukkuttuani, että olen saanut lisättävää, paranneltavaa tai uusia ideoita. Tämä tietenkin pitkittää julkaisemista, mutta on usein sen arvoista.

      Mutta miten siis sinun mielestäsi jo julkaistun postauksen muokkaaminen?

      Kiitos!
      (tästä voi tehdä oman postauksen, ellet ole jo niin tehnyt :)

      Poista
    3. Hyvä kysymys! Itse en henk. koht. ne tuota "huijauksena". Joskus sitä vain muuttaa mieltään ja koska blogi on julkinen, joidenkin asioiden muuttaminen voi olla ihan fiksua. Se on sitten eri juttu, jos alkaa väittämään ettei ole mitään muutoksia tehnyt eli ei voi seisoa aikaisempien sanojensa takana. Eli muutokset pitäisi mielestäni reilusti myöntää tai jos kommentteissa jo keskustellaan siitä edioituidusta kohdasta, niin postaukseen on hyvä ainakin laittaa edit-ilmoitus. Mutta tässäpä tosiaan hyvä aihe postaukseen, thanks :)

      Poista
  2. Paras: se, että vihdoin rohkaistuin viemään blogini sosiaaliseen mediaan (Facebook & Twitter). Aluksi arastelin lähteä "mainostamaan" blogia aktiivisesti ulospäin, mutta nykyään tuntui, että päätös oli hyvä, ja olen saanut sitä kautta itsevarmuutta blogaamiseen, kun sosiaalisessa mediassa palaute on ollut positiivista.

    Aallonpohja: Jälkeenpäin ajateltuna oli virhe nimetä ulkosuomalaisblogini asuinpaikan mukaan, ja vielä suurempi virhe asuinpaikan muuttuessa laittaa seuraavakin nimi asuinpaikan mukaiseksi. Nimimuutokset sekoittivat monen lukijan päät. Onneksi kolmannella kerralla tajusin jo, ettei asuinpaikan mukaan nimeämisessä ole mitään järkeä, kun muutan jatkuvasti maasta toiseen ja muutenkin blogi on nykyään vahvemmin matkablogi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HIenoa, että uskalsit lähteä blogilla someen :) Tästä asuinpaikasta nimessä on ollut ennenkin keskustelua. Ettei vain juuri sinun kanssa... Mutta siis se on varmaan yleinen "moka".

      Poista
  3. Tähän vastaan kyllä ihan postauksen muodossa, jos meinaisin tähän kommentissa vastata niin siitä tulisi ihan liian pitkä lista :D Ja olen kiitollinen tuosta blogin ulkoasun muokkaamiseen liittyvästä juttusarjasta, se kiinnostaa suurta osaa bloggareista jotka eivät tiedä leiskoje tekemisestä mitään! :)

    hanna
    www.hannamariav.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odotan mielenkiinnolla postausta :) Joo, itselläkin teki vähän tiukkaa saada omat pointit mahtumaan noinkin tiiviseen pakettiin.

      Poista
  4. Parasta mitä tänä vuonna on blogilleni tapahtunut on ihan se, että aloin kirjoittaa sitä enemmän tosissani. Säännöllisesti, rajaten aiheita sekä seuraten ja kommentoiden muiden samoista aiheista kirjoittavien blogeja. Facebook-sivutkin tein ja liitin Instagramini blogiin.

    Juttu, minkä olisin voinut alusta asti tehdä toisin, olisi eri blogipohjan valinta. Kun vuosi sitten aloitin nykyisen blogini, en laiskuuttani jaksanut opetella Wordpressin käyttöä, vaan jatkoin vanhaan malliin Bloggerilla. Harmittaa nyt. En saa ulkoasusta sellaista kuin toivoisin ja mielelläni jättäisin blogin otsikosta blogspot-osan pois. Mutta näillä mennään nyt toistaiseksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et ole ainoa, jota Bloggerin valinta on harmittanut :)

      Poista
  5. moi! osaatko neuvoa miten saan muokattua blogin tietoja minusta kohtaa? jos menen ulkoasun muokkaus kohtaan siellä on tietoja minusta-gadget ja kun painan muokkaa voin ainoastaan muuttaa otsikko ja ruksittaa kohdat "näytä tietoja minusta" ja "näytä sijainti". jostain luin että tämä johtuisi siitä et blogi on yhdistetty google+-tiliin mutta ei mulla oo yhdistetty siihen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos sinulla on ihan normi vanha Blogger-profiili, niin pääset muuttamaan sitä kohtaa oikeasta yläkulmasta Blogger-profiilista (siis kun olet kirjautunut sisään tilillesi). Siellä näkyy sama teksti ja muokkaa profiilia -vaihtoehto.

      Poista
  6. Kiitos tosi mielenkiintoisesta ja hyödyllisestä blogista! Tuntuu tyhmältä kertoa, mutta minusta tuntuu, etten voi paljoakaan vaikuttaa blogini kävijämääriin. En osaa myöskään nostaa esiin mokaa tai onnistumista. Toki postaustahti, tekstin sisältö, kuvien laatu ja se, miten muut linkittävät postauksiani vaikuttavat. Joskus mielestäni ei-niin-massasta-poikkeavat postaukset keräävät lukijoita, kun taas minun suosikkini saattavat jäädä tosi vähälle katselulle. Kirjautuneita lukijoita tulee lisää blogiin sekä FB-sivulle tasaiseen tahtiin. En yhtään tiedä, mistä he löytävät blogini FB-sivun. Käsityöohjeet ovat kestosuosikkeja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Se on ihan normaalia, ettei lukijamääriin pysty vaikuttamaan tai siltä se ainakin tuntuu. Joitain asioita voi tietenkin tehdä mutta paljon siitä on aika "tuuria" tai pitkän työn tulosta.

      Poista
  7. Jos vielä ehtii joulukuun yhteenvetoon tai muistiin ensi vuodeksi: huomasin että neljä blogia oli tehnyt yhteisen joulukalenterin Kani vinossa ja sen kolme kaveria. Mallin soisi yleistyvän, niin ei tule väkinäisiä postauksia joilla on vaan täytetty sitä 24:ää !

    VastaaPoista
  8. Parasta tässä blogivuodessa on kyllä ehdottomasti ollut se, että uskalsin ylipäätään (jälleen kerran) laittaa blogin pystyyn. Kaksi kertaa bloggaamisen lopettaneena uuden yrityksen ottaminen tuntui pelottavalta, mutta nyt on hyvä fiilis, koska homma on oikeasti kivaa ja lähtenyt luistamaan. Ihanaa on myös tutuilta ihmisiltä tullut palaute blogista, joka on ollut siis pääasiassa posiitivista.

    Se ei niin hyvä juttu oli yritys aloittaa viikottain postaussarja, joka kokoaisi muiden bloggareiden kirjoittamia hyviä postauksia linkkilistaksi. Kesän aikana se toimi hyvin, kun aikaa oli vaikka muille jakaa. Syksyn tullen tahti alkoi kumminkin laantumaan ja olisi pitänyt jo ajoissa tajuta lopettaa sarja lyhyeen. Vuoden vaihteeseen se nyt kumminkin päättyi, enkä ole sarjaa jatkamassa! Blogivuosi 2014 on ollut pääpiirteissään hyvä, toivottavasti 2015 on vielä parempi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että vihdoin olet löytänyt toimivan blogin. Ja pointsit siitä, että tajusit lopettaa ei niin toimivan postaussarjan. Joku toinen olisi ehkä jäänyt roikkumaan siihenkin.

      Poista
  9. Mun onnistumisen hetkiä on olleet mm. pieni huulirasvavertailu, joka oli lopulta oikein onnistunut esimerkki hakukoneoptimoinnista. Tällä hetkellä kun Googlesta hakee esimerkiksi hakusanoilla "EOS Suomi", mun blogi on hakutuloksissa heti ekalla sivulla, vähän vaihdellen n. viiden parhaan hakutuloksen joukossa. Kyseinen postaus on muutenkin blogini luetuin postaus, pitäisi varmaan tehdä tän tyyppisiä postauksia enemmänkin, jos vaan olisin enemmänkin kiinnostunut kosmetiikasta. Olin tyytyväinen myös kahteen koulukiusaamista käsitelleeseen postaukseeni, vaikka ne eivät olekaan keränneet niin paljon yleisöä.

    Aallonpohjana taas voisi tietyllä tapaa pitää sitä, että lopetin vanhan blogini ja aloitin muutaman kuukauden kuluttua uuden. Se on luonnollisesti syönyt lukijamääriä, sillä kaikki vanhat lukijat eivät välttämättä ole löytäneet uuteen blogiin, vaikka kerroin sielläkin toki uuden blogin aloittamisesta. Toisaalta tarvitsin tuon tauon ja uuden alun itseäni varten, sillä en vielä kuuden bloggausvuoden aikana kertaakaan pitänyt yhtä pitkää taukoa. Nyt tuntuu muutenkin, että alan vihdoin löytää sitä omaa tyyliäni ja tapaani blogata. Petraamista mulla olisi edelleen myös siinä, että saisin toteutettua suunnittelemani postaukset tehokkaammin. Nyt on paljon ideoita, mutta toteutus jää helposti roikkumaan hamaan tulevaisuuteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä samantyyppisiä juttuja, kuin huulirasvavertailu. Ja voihan ne olla jostain muustakin kuin kosmetiikasta. Et ole ainoa, joka on jäänyt harmittelemaan blogin lopetusta ja uuden aloitusta. Sellaista tehdään aika kevyin perustein ja sitten uudella blogilla ei saakaan sen kummempia ihmeitä aikaan.

      Poista