Onko blogin lukijamäärällä sinulle merkitystä? Olemme täällä opetelleet useampaan otteeseen erilaisia toimenpiteitä, joilla oman blogin lukijamäärää voi kasvattaa. Ei siis varmasti ole yllättävää, että lukijaluvuilla on ainakin minulle jotain merkitystä. Aika monille muillekin blogin seuraajamäärä on tärkeä juttu: näitä numeroita tuijottelevat niin bloggarit kuin blogien lukijatkin.
Lukijamäärää voidaan mitata ja arvioida monella tapaa. On eri blogilistauksia, joiden lukuja voidaan tuijotella. Facebookin, Instagramin, Twitterin ym. seuraajamäärät voivat kertoa jotain blogin suosiosta. Erityisen selkeitä mittareita ovat itse blogissa näkyvät lukijagadgetit ja tietenkin kommenttien määrä.
Lähestytään lukijamäärää ensin lukijan kantilta. Minulle jäi mieleen täällä muutamassa kommentissa esiin tullut seikka: jos blogilla on vähän lukijoita, se on jotenkin parempi kuin suuren lukijaluokan blogit. Parempi voi tarkoittaa vaikkapa aidompaa, mielenkiintoisempaa, hauskempaa tai mitä hyvänsä siihen nyt haluaa liittää. Pointti on, että näitä blogeja seuraa mieluummin kuin lukijamäärältään isompia blogeja.
Onko pieni seuraajapiiri sitten merkki laadukkaasta blogista? Mitä sinä ajattelet lukijana lukijamäärältään pienistä tai suurista blogeista?
Lukijana blogin lukijamäärä kiinnostaa minua kahdessa tilanteessa: jos
blogilla on todella paljon lukijoita (puhutaan useista tuhansista) tai
jos lukijoita on todella vähän ja blogi on ollut toiminnassa jo
pidempään (esim. kaksi vuotta vanhalla blogilla on 12 lukijaa vaikka
Bloggerin "käyttäjäraadissa"). Näissä tilanteissa minua kiinnostaa, mitä
ihmettä bloggarit oikein ovat tehneet - hyvässä ja pahassa. Varsinaista luku- tai seuraajapäätöstä tehdessä tutustun totta kai blogin sisältöön tarkemmin, enkä lähde seuraamaan tai hylkäämään blogia pelkän lukijamäärän perusteella. Muissa tapauksissa
tuijottelen ensisijaisesti sisältöä ja luvut saavat tosiaan olla mitä lystää. En näe lukijoiden määrän olevan oleellinen asia blogin "laadun" kannalta.
Bloggarina lukijamäärää katselee todennäköisesti hieman eri silmin, kuin lukijana. Monille blogin pitäjälle lukijamäärän kasvu on erittäin toivottavaa. Onhan oman työn tuloksia mukava esitellä monelle silmäparille, kun kerran julkista blogia on lähtenyt pitämään. Lukijamäärän ei tarvitse olla mikään tajunnan räjäyttävä, vaan melko pienikin ryhmä voi riittää. Paljon riippuu myös siitä, kuinka aktiivista porukkaa blogin ympärille on kerääntynyt. Vähäänkin voi olla hyvin tyytyväinen.
Pikkublogin pitäjä saattaa haaveilla suunnattomasta seuraajalaumasta mutta sitten kun niitä lukijoita ja muita kävijöitä alkaakin tosissaan ilmaantua blogin puolelle, homma alkaakin epäilyttää. Enää ei tunnukaan niin mukavalta kirjoitella aamupuuroista ja tulevaisuuden suunnitelmista, kun ruudun takana tuntuu olevan puoli Suomea. Sisällön kanssa alkaa himmailemaan. Tässä vaiheessa lukijamääräkriittinen kävijä toteaa tämän suositun blogin olevan aivotonta huttua ja siirtyy lukemaan jotain pienemmän piirin blogia.
Blogin lässähdys lukijamäärän nousun myötä ei tietenkään aina johdu siitä, että bloggari on vetänyt hädissään liinat kiinni. Hän saattaa olla hyvinkin innoissaan uusista seuraajistaan ja haluaa palvella tätä monenkirjavaa joukkoa parhaansa mukaan. Siinä vaiheessa hän tekee helposti sen virheen, että alkaa tuottamaan sellaista sisältöä, joka sopii kaikille lukijoille. Kaikille suunnatuilla jutuilla on vain se huono puoli, että ne eivät kiinnosta ketään: ne ovat hajuttomia ja mauttomia. Näinkin lukijamäärä voi siis lässäyttää blogin.
Toisille lukijamäärän kasvu ei aiheuta mitään estoja, vaan kirjoittelu jatkuu samaan tapaan kuin ennenkin. He ajattelevat lukijoiden määrästä, että mitä enemmän, sen parempi. Aina löytyy kuitenkin sellaisia kävijöitä, jotka tuomitsevat blogin pinnalliseksi ja turhanpäiväiseksi vain sen perusteella, että se näyttäisi olevan suosittu. Todellisuudessa blogi on saattanut olla aivan samanlainen silloin, kun sillä oli vain yksi lukija.
Oman blogin pikkuriikkinen lukijakunta saattaa olla arka paikka bloggarille. Jos on tullut blogattua jo vuosi tai pari ja lukijoita on siunaantunut muutama hassu kappale, tilanne voi olla turhauttava. Bloggaamiseen liittyvä hypetys antaa sellaisen kuvan, että tällä touhulla on mahdollista tienata miljoonia ja saada näkyvyyttä ihan käden käänteessä. Itseä vertaa helposti muihin ja ihmettelee, mitä blogin kanssa tekee väärin, kun kukaan ei tunnu olevan kiinnostunut. Tämänhän piti olla helppo nakki! Miksi jonkun toisen aamupuuropostaukset saavat tuhannet ihmiset liikkeelle mutta omaa postausta on käynyt lukemassa vain äiti, ja hänkin vain säälistä. Monille lukijoiden vähäinen määrä ja siitä aiheutuva turhautuminen saattavat olla se syy, miksi bloggaaminen lopetetaan tai aloitetaan kokonaan uusi blogi puhtaalta pöydältä.
Voiko suuri lukijalauma olla bloggarin mielestä myös kirous? Kaipa meiltä sellaisiakin bloggareita löytyy, jotka eivät ole ollenkaan innoissaan bloginsa saamasta huomiosta. Oletko sinä ehkä sellainen?
Omasta lukijamäärähistoriastani voisin kertoa sen verran, että Pink Bubblen lukijamäärä lähti kasvuun aikalailla yhtenä päivänä, kun blogia suositeltiin edesmenneessä Cava-blogissa. Yhtäkkisen yleisöryntäyksen jälkeen kasvu on ollut tasaisen tappavaa. Itse olen nyt huomannut, että oman blogini lukijamäärän suuruus on menettänyt merkityksensä tässä jossain vaiheessa. Ehkä vielä jossain parin sadan tienoilla jaksoin intoilla asiasta mutta nyt nämä numerot ovat minulle vähemmän merkityksellisiä. Totta kai niitä vilkuilen ja uudet lukijat ovat aina tervetulleita mutta en tee mitään tavoitteellisia suunnitelmia lukemien kasvattamisen suhteen. Jos lukijoita alkaisi yhtäkkiä kadota, huolestuisin ja kehittelisin varmasti toimenpiteitä uusien hankkimiseksi.
Lukijoilla on merkitystä. Itselleen ei kukaan jaksa pidemmän päälle kirjoitella. Mutta parikin(kymmentä) innokasta lukijaa riittää vallan mainiosti. Totta kai sitä jokainen haluaa, että oma blogi on kiinnostava, ja että sillä olisi mahdollisimman paljon lukijoita, mutta tuhansien lukijoiden saavuttaminen vaatii kyllä jo sitä kuuluisaa säkääkin.
VastaaPoistaLukijaton mutta julkinen blogi ei varmaan ole kovin pitkäikäinen. Varmasti todella turhauttavaa, jos kukaan ei kuuntele sen vertaa, että jäisi lukijaksi asti. Säkääkin tarvitaan, totta.
PoistaHyvä kirjoitus.
VastaaPoistaYhden pontin lisäisin vielä kuitenkin mahdolliseen lässähtämiseen; henkilökohtaisen ja paatoksellisen blogin pitäminen on rankkaa. Olen itse huomannut tämän kun vaihdoin vakavan ja syvällisen kirjoittelun kevyempään ja tarkoituksellisesti positiivisempaan suuntaan, jos tätä siis haluaa kutsua lässähtämiseksi :) Suunniteltu pannukakku.
Parasta oli siis aloittaa puhtaalta pöydältä. Lukijamääriä ajatellen huono veto, mutta oman fiiliksen kannalta ainakin mun tapauksessani erittäin tervetullut.
Hyvä lisäpointti tämä suunniteltu pannukakku (ja mikä ihana termi!). Suunnanmuutos on hyvin ymmärrettävä, varsinkin jos haluaa pitää blogin mukavana harrastuksena tai "rentoutumispaikkana".
PoistaHei, minulla olisi muutama kysymystä liittyen blogin ulkoasuun.
VastaaPoista1, Miten saan tuon nimi + kuva + vähän infoa kohdan -mikä sinulla on oikean sivupalkin ylimpänä siis- lisättyä? (bloggerin gadget-valikosta löydän ainoastaan lisää kuva kohdan ja google+ tietokohdan).
2, jos käyttäisin netistä otettuja kuvia, miten saisin lisättyä linkin muotoon "kuva täältä"?
3, minne voin laittaa omat yhteystietoni, koska en jostain syystä löydä tuolta bloggerin gadget -valikosta yhtään gadgettia, johon voisi lisätä pelkkää tekstiä?
Anteeksi sekava selostus, toivottavasti ymmärsit mitä yritän kysyä :)
Blogini löytyy osoitteesta: haaveenamangopuu.blogspot.com
Hei vaan!
Poista1. Minulla se on gadgetvalikosta löytyvä Profiili. Mutta koska sinulla on Google+ -profiili, et ilmeisesti saa tätä Bloggerin profiilia näkyviin blogiin. Jos olet vastikään luonut Google+ -profiilin tai blogisi, sinulla on 30 päivää vaihtaa takaisin vanhaan Bloggerin profiiliin. Lisätietoja täällä.
2.Hmm, en ole ihan varma mitä tarkoitat. Voit aina kirjoittaa kuvatn alle tai postauksen loppuun "kuva täältä" ja lisätä näiden sanojen taakse linkin kuvan osoitteeseen (linkin merkki sieltä postauskentän yläreunasta).
3. Eikö sinulla ole siellä gadgettia nimeltä "Teksti"? Minulla ainakin on. Voi olla, että jotain uudistuksia on taas tehty. Voit kokeilla myös HTML-gadgetilla.
Toivottavasti tästä oli jotain iloa! Ihana blogin nimi sinulla muuten :)
Hei,
Poistakiitos vinkeistä! :)
Itse kiinnitän tietenkin jonkin verran huomiota lukijamääriin blogeja selaillessani. Sellaisten blogien kohdalla joilla on satoja seuraajia, koitan tutkailla ja miettiä mikä on tehnyt tästä tietystä blogista näin suositun. Jos on aikaa istuskella koneen ääressä aikaa kuluttamassa, saatan tutkailla blogin joidenkin lukijoiden lukulistoja enemmänkin ihan vain uteliaisuuttani, että seuraavatko he muita samantyylisiä blogeja vai tekeekö kyseinen blogi jotenkin poikkeuksen tyyliltään, aiheeltaan tms. Jos näin on, niin on mukava tarkastella, että miksi juuri tämän blogin kohdalla on tehty tuo poikkeus?
VastaaPoistaOman blogin kohdalla en ole jaksanut olla mitenkään huolissani tai turhautunut pienestä lukijamäärästä, enhän alunperinkään aloittanut blogin kirjoittamista suuret lukijaluvut mielessä! Itse asiassa olen miettinyt, että mitä kävisi jos blogiin pärähtäisikin yhtäkkiä valtava joukko lukijoita? Hyppäisikö pupu pöksyyn?
Sinä olet oikea salapoliisi, kun lukulistojakin tutkit ;) No ei, ihmisten lukulistojen tutkailu on todellakin ihan mielenkiintoista puuhaa, jos sieltä löytyy noita poikkeamia. Kyllä se suuri lukijamäärä varmasti aiheuttaisi tuntemuksia. Tai ainakin silloin, jos se tulee yllättäen.
PoistaUskoisin, että jokainen, joka julkista blogia pitää, toivoo sille myös lukijoita. Muutenhan olisi ihan sama laittaa blogi salasanan taakse ja antaa se salasana vain harvalle ja valitulle joukolle. Olen bloggaillut matkailusta vasta muutaman kuukauden ja kyllähän sitä toivoisi lukijoita ja etenkin niitä kommentteja. Bloggaan osittain siksi, että matkakertomukset säilyvät itselle, mutta samalla toivon myös lukijoita. Olisi mukavaa, että blogin kommunikointi olisi kaksisuuntaista ja palautetta omasta tekstistä sekä kuvista on aina kiva saada. Kysymyksetkin olisi tervetulleita.
VastaaPoistaSeuraan itse sekä suosittuja että pieniä blogeja. Minulle tuolla suosiolla ei sinänsä ole merkitystä. Sisältö ratkaisee!
p.s. Kiitos tästä blogista! Tämä on ihan loistava :)
Indeed. Julkinen blogi, joka ei halua lukijoita, on jotenkin outo tapaus. Olen hyvin samoilla linjoilla kanssasi.
PoistaJa kiitos, täytyy käydä tutustumassa blogiisi. Matkajutut ovat mukavaa luettavaa.
Haluaa lukijoita / ei halua lukijoita -vaihtoehtojen lisäksi on myös Ei ole juurikaan väliä -optio, jolloin salasanat on merkityksettömiä.
PoistaLukijoiden haalimiseen vaikuttaa sekin, haluaako kirjoittaja, että mahdollisimman moni aiheesta kiinnostunut löytää blogin vai haluaako mahdollisimman paljon lukijoita piste. Jälkimmäisessä tapauksessa sisältö kärsii todennäköisemmin.
Kommentit on ihan tervetulleita, mutta ei olla nähty tarpeelliseksi niitä sen erityisemmin kalastella. Kiva bonus, nekin, mutta vailla itseisarvoa.
Mielenkiintoisia ajatuksia, kuten sulla yleensä onkin! :)
VastaaPoistaOlen itse kirjoitellut blogia puoli vuotta, eli tuore blogi on kyseessä ja eri kanavia pitkin blogiani seuraa (minun mielestäni huimat!!) n. 70 lukijaa! :) Käyttäjäraadissa, eli se näkyvin numero blogissa on reilu 40 lukijaa. Kirjoitan kevyttä lifestyle-blogia, jossa pääroolissa on visualistin opintoni, kodin tuleva remontti ja sisustaminen, ruoanlaitto ja matkustus. Eli aika laidasta laitaan kirjoittelen. Luen blogeja, yhtä vanhoja kuin minun, joilla on jo satoja lukijoita. Sitten luen blogeja, joita on kirjoitettu 2 vuotta ja joilla on alle 20 lukijaa. Minua blogien lukijamäärä ei kiinnosta, luen niitä, jos koen ne kiinnostaviksi. Olen myös yrittänyt ihan tosissani lukea paria hyvin suosittua, tuhansia lukijoita keränneitä blogeja, mutta en ole pätkääkään kiinnostunut niistä ja lopetin niiden seuraamisen.
Joskus todellakin mietin, että miksi joku blogi on kerännyt niin valtavasti lukijoita. Joskus jotain pienempää seuratessani mietin, miksei tämä blogi ole suositumpi. Paria blogia en enää seuraa, sillä niiden suosion kasvun myötä sisältö on mennyt pelkäksi mainostamiseksi ja tyhjänpäiväiseksi kollaasikuvien jakeluksi. Eli summa summarum, vähän samoilla linjoilla muiden blogien lukijamäärien kanssa olen kuin sinä. Mitä tulee oman blogin määrään, olen tosiaan positiivisesti haltioissani jokaisesta lukijasta, sillä eihän blogia aloittaessa voi tietää löytääkö se ihmisten lukulistalle. Minusta liki 70 lukijaa on itselleni saavutus! :) Lisää lukijoita toki haluaisin, sillä bloggaamisessa parasta on vuorovaikutus. Olenkin onnellinen lukijoistani, sillä he sattuvat olemaan melko aktiivisia ja postaukset keräävät aina joitain kommentteja. Tietää, että niitä postauksia oikeasti luetaan. Seuraan nimittäin myös yhtä yli 500 lukijan blogia ja en melkein koskaan näe postauksissa yhtäkään kommenttia.
Hyvä, kun juttu herätti ajatuksia :) Olen myös joskus törmännyt näennäisen vähälukijaiseen blogiin ja ihmetellyt, että miksi ihmeessä sillä ei ole enempää lukijoita. Mutta kai blogeja on niin paljon, että millään niihin kaikkiin ei törmää ja sanan levittäminen vaatii aktiivisuutta myös itse bloggarilta. Jotkut tyytyvät vain kirjoittamaan postauksia eivätkä tee itsestään numeroa missään muualla, kuin omassa blogissaan.
PoistaJa on tullut törmättyä noihin lukijamäärältään suuriin mutta kovin hiljaisiinkin blogeihin. Kyseessä saattaa olla se "lukija lukijasta" -taktiikka, josta kirjoittelin täällä.
Mä olen etsimällä etsinyt pienempiä blogeja seurattavaksi, mutta aina törmään siihen, että niissä suosituissa blogeissa nyt vaan on asiat kohdallaan - hyvin kirjoitettuja, kiinnostavia juttuja ja laadukkaita isoja kuvia, joissa näkyy usein koko perhe (kun äitiblogeja seuraan). Minulle on myös väliä sillä, miltä blogi näyttää, millainen fontti on yms. Mutta sitten toisaalta nämä blogit tuntuvat aika paljon toistensa kaltaisilta ja tuntuvat kaikki sitä paitsi olevan kavereita keskenään ja linkkailevan lähinnä toistensa blogeihin. Jos vaihtoehtoisimpia ja vähän uudempia näkökulmia haluaa, on pitänyt etsiä pienempiä blogeja ja sietää vaikka niitä tuhruisia kuvia tai huonosti suunniteltuja ulkoasuja. :)
VastaaPoistaOlen myös miettinyt oman blogini kävijämääriä ja jossain vaiheessa blogini tuntui epäonnistuneelta, kun tein parhaani ja silti lukijoita ei ole ollut erityisen paljon - ainakaan kun vertaa niihin suosittuihin. Mutta toisaalta tiedän vaikuttaneeni joidenkin ihmisten elämään positiivisesti ja koskettaneeni kirjoituksillani, ja iloitsen siitä tosi paljon. Sitten olenkin ajatellut, että ehkä oma näkökulmani on juuri sellainen vaihtoehtoinen näkökulma, joka ehkä ei suureen yleisöön uppoakaan.
Totta. Hyvin usein tilanne on myös tuollainen, mitä kirjoitit.
PoistaJos tietää vaikuttaneensa joidenkin elämään positiivisesti omalla blogillaan, niin se olisi itselleni ainakin merkityksellisempää kuin lukijamäärä. Pidä vain kiinni vaihtoehtoisesta näkökulmastasi! Sellaisten blogien lukijamäärä kasvaa, mutta hitaasti. Ja yleensä lukijat ovat aktiivisempia, koska heitä aihe kiinnostaa tosissaan.
Totta. Niin moni sanasi.
VastaaPoistaMinä en tavoittele hurjia lukijamääriä, varmaan juurikin pelästyisin ja alkaisin himmailemaan. Toisaalta mikäli lukijoita ei olisi ollenkaan, en kyllä jaksaisi nähdä vaivaa blogin eteen. Ei se ihan pelkkänä "päiväkirjana" minua tyydyttäisi. Varmasti riippuu hyvin paljon siitä, mikä on ollut ajatus blogia perustettaessa.. suosio, raha, yhteistyökuviot, tiedonjako, vertaistuki, vaikuttaminen...
Toisissa blogeissa, joiden lukijamäärä alkaa olla jo tuhat/tuhansia huomaa sen valitettavan seikan, että blogi on saattanut muuttua kokonaan mainoskanavaksi. Jotenkin omaan silmään ärsyttävää vielä on, jos bloggari häärää kaikenlaisissa yhteistyökuvioissa, joiden kautta hän saa massiiviset hyödyt.. ja lukijoille tarjotaan sitten näitä ¨"saat - 10% edun mainitessasi alennuskoodin BLOGI****.." tai te lukijat saatte valita, mihin kasvohoitoon minä bloggaaja menen ja kerron sitten teille millainen hoito oli..
Ei siinä mitään, mutta jos näitä postauksia alkaa olla 95% blogin sisällöstä, niin se on heihei.
Suosion varjopuolia ovat tietenkin nuo mainitsemasi jutut. Se on harmillista, sillä ei suuren lukijamäärän tarvitsisi aina tarkoittaa tuota. Jotkut eivät osaa vain valita niitä oikeita yhteistyö- ym. kuvioita, vaan laittavat blogiinsa kaiken tarjotun. Muu sisältö jää kakkoseksi.
PoistaIhana tämä "lukijat saa valita, mihin kasvohoitoon menen" :) Minäkin laitan kohta, että lukijat saa valita mitä jäätelöä kohta kipaisen hakemaan kaupasta. Kerron sitten, miltä maistui :D
Mielenkiintoisia pointteja! Aloittaessani joskus kauan sitten ensimmäistä blogia odotin kuin kuuta taivaalta lukijoita. Aika hiljalleen niitä lukijoita tuli ja päätin lopettaa blogin melko nopeasti. Eipä se oikein minun juttuni ollutkaan höpistä aamupaloista tai uusista farkuista. Eli yritin tehdä blogia saman kaavan mukaan kuin millaisia monet menestyvät blogit ovat, mutta eihän siitä mitään tullut. Sittemmin aloitin valokuvausblogin jonka pitäminen onkin paljon luontevampaa. En oikeastaan enää välitä lukijamääristä, sillä enemmänhän tuo blogini onkin galleria, jota seuraavat toisaalla asuvat ystävät ja perheeni.
VastaaPoistaTäytyy sanoa, että joidenkin blogien lukijamääriä ihmettelen kovasti, kun sisältö saattaa olla ainakin minun mielestäni ihan kuraa. Eli ei ne suuret lukijamäärät aina kerro onko blogi hyvä. Toisaalta voi myös löytyä blogeja joilla ei ole paljoa lukijoita ja ne ovat silti loistavia, kaikki vain eivät markkinoi blogejaan ja niitä voi olla siksi vaikea löytää.
Suosittuja blogeja on helppo löytää ja alkaa seuraamaan kun ne ovat niin monessa paikassa esillä. Nuo suuret lukijamäärät tavallaan ruokkivat entisestään blogin kasvua. Ehkä olen itse nykyisin tykästynyt lukemaan hieman pienempiä blogeja jo siitä syystä, että ne ovat aidompia, eikä pelkkä mainoskanava. Silti joskus tulee tosiaan ihmeteltyä joitain kauan toimineita blogeja jos lukijoita on vain muutama hassu. Se lienee todistaa, että jotkin tekevät blogia ihan omaksikin ilokseen.
Hyviä pointteja sinullakin Maarit! Tuo kuvaamasi blogin aloitus, lopetus ja uuden aloitus kuulostaa hyvin tutulta ja varmasti monet ovat saman kokeneet.
PoistaTuntuu tosiaan siltä, että suositut blogit ovat joka paikassa esillä. Aina sitä päätyy niihin samoihin. Onhan se vähän omaa mielikuvituksettomuutta, kun ei lähde etsimään blogeja uusista paikoista. Mutta kyllä minusta blogeja saisi kierrättää esim. kaikenlaisissa portaaleissa vähän paremmin. No mutta se onkin jo toinen juttu..
Ainakin lukijamäärää olisi kiva seurata. Perustamani uuden blogin kanssa tuli sellainen "ongelma" vastaan, etten löydä bloggerista enää gadgetia, millä saan tuon "liity tähän sivustoon" liitettyä blogiin. Onko se poistunut valikoimista?
VastaaPoistaNo nyt on tullut jo aika paljon kommentteja (siis yksi kommentti tuolla aikaisemmin), missä on ihmetelty Bloggerin gadgettien katoamista. Ilmeisesti näin on sitten. Google+ yrittää taas jyrätä kaikki.
PoistaSe löytyy itseasiassa kohdasta Ulkoasu>Lisää gadget>Muita laajennuksia, ja lukijagadgetin pitäisi näkyä heti ensimmäisenä! Ja siitä puheen ollen... Oletko miettinyt Google+ -aiheisen postauksen tekemistä?
PoistaTämä olikin jäänyt välistä, vaikka muistin lukeneeni s-postista tämän kommentin. Kiitos tiedoista! Google+:ssaa olen taivastellut jo kerran täällä.
PoistaMinua ainakin stressaa, että minulla on vain 10 lukijaa "käyttäjäraadissa". Toki olen vasta blogannut kaksi kuukautta, mutta pelkään, että kun ihmiset eksyvät lukemaan blogiani, niin katsovat ensimmäisenä "jaa tällä on vaan 10 lukijaa, taitaa olla surkee tyyppi" ;)
VastaaPoistaEn tiedä milloin pitää olla oikeasti huolissaan, jos määrä ei nouse?
Kaksi kuukautta on vasta todella lyhyt aika. Älä vielä huoli. Kokeile vaikka tätä linkitystaktiikkaa.
PoistaOlen ehkä vain malttamaton… Ja haluan vielä sanoa, että olen todella kiitollinen noista kymmenestä, en missään nimessä halua luoda kuvaa etten olisi.
PoistaKommentteja odotan kovasti, ja onhan se kova harmitus, kun kerta toisensa jälkeen menee kurkistamaan, eikä kukaan sano mitään ;). Ja haluaisi niin kovasti vastata niihin, mutta mihin vastata?
Ja kun itse on kommentoinut jotain blogia, niin bloggaaja ei jaksa vastata. Tasan ei mene...
Mielestäni lukijamäärä ei kerro juuri mitään blogin laadusta. Lukijoita voi olla paljon mm. kiinnostavuuden/ helppouden/ informaation/ juorujen takia. Pienuus taas voi johtua esim. siitä, että blogi on vasta aluillaan, se on erikoistunut tai sitten ihan siitä että se on paska. Laatukriteerit on niin jotain muuta kuin lukijamäärät, vaikka ne joskus korreloivatkin.
VastaaPoistaMeidän blogi ei edes teoriassa voi kasvaa kovin suureksi, sektori on sen verran kapea. Kun lasketaan ne ihmiset, joita kiinnostaa samantyyppiset kengät kuin meitä, poukkoilevat näkökulmat ja "laatu"huumori, niin jäljelle jää noin puolitoista lukijaa, jossa on jo äiti mukana. Me ajatellaan enemmän sitä, mistä tänään huvittaisi kirjoittaa kuin sitä, mistä ihmiset ehkä haluaisivat lukea. Eli ei, lukijamäärillä ei ole juurikaan merkitystä kirjoituksiin, niiden nousu on enemmänkin kiva bonus. Meillä ei myöskään avauduta henkilökohtaisuuksista, joten ei ole mitään, mistä himmailla jos lukijamäärä joskus räjähtää.
Muutaman kerran on käynyt niin, että seuraamani blogi on suosion myötä siirtynyt terävistä ja ajatelluista kirjoituksista päivän asut & aamupuurot -linjalle. Kenties kirjoittajalle on tullut paineita postata useammin. Sääli.
Asiaa kirjoittelet! Tavallaan jo erikoisempaa aihetta ja näkökulmaa valitessa tiedostaa sen, että lukijamääräennätystä ei tulla rikkomaan. Molempia kun ei erittäin suurella todennäköisyydellä tule saamaan. Parempi niin. Itsekin ajattelin tätä perustaessa, että kovin suuria lukemia ei tulla näkemään. Että tuo nykyinen määrä on jo ihan yli odotusteni ja siksi olen varmaan lukujen seuraamisen lopettanutkin.
PoistaNyt kun sanoit, niin kyllä siinä joku taika taitaa olla, että ne vähemmän seuratut blogit kiinnostaa enemmän... Ellei muuta, niin niissä ei ainakaan vilise Nellyn mainoksia. :D Bloggaamisen aloitettua ajattelin että kirjoitan enimmäkseen itselle ja muutamille kavereille, että ei niillä lukijatilastoilla ole mitään väliä. Eipä kuitenkaan pitkään mennyt kun niitäkin alkoi tuijottaa ja pian seuraajien vähyys alkoikin masentaa... En kyllä haluaisikaan että puoli Suomea mun höpinöitä lukisi, mutta kummasti uusi lukija tai kommentti silloin tällöin tuo uutta puhtia ja jotain järkeä koko touhuun. :)
VastaaPoista- Hansu // Hassutellen
Kolahti. Minulla ei ole montaa lukijaa, mutta olen iloinen niistä jokaisesta! Kuvat minulla ainakin voisivat olla parempia, sen tunnustan heti, mutta jotenkin olen tumpelo sen kameran kanssa. Olen parantanut alkuaikojen kuvista ja jutuista, mutta eiköhän sitä kehitettävääkin aina ole. Olen miettinyt, että ehkä blogini jalat maassa-asenne ei niin houkuttele, mutta en halua teeskennellä jotain muuta kuin mitä olen. Harrastuksena tämä on kivaa ja lukijoita toivoisi enemmän, mutta jos niitä ei tule, niin ei tule. En uutta blogia laittaisi pystyyn kuitenkaan useamman lukijan toivossa.
VastaaPoistahttp://satutalo.blogspot.com
Teeskentely ei missään nimessä kannata. Vaikka se alussa toimisikin lukijoiden saamisen kannalta, niin jossain vaiheessa se kostautuu. Vähintään sitä kyllästyy itse.
PoistaKun joskus puolisen vuotta sitten blogia aloin kirjoittaa, odotin alkuun lukijamäärän kasvan nopeammin. Noh niin ei käynyt, mutta jotenkin on silti mukavaa bloggailla ja kaikki uudet kommentit piristävät hurjasti! Seuraan todella montaa blogia ja omasta mielestäni lukijamäärä on sivuseikka, jos sisältö kolahtaa. Joskus kuitenkin mietin, miksi mielestäni hyvällä blogilla on niin vähän lukijoita ja tavallaan toivoisin niitä kyseisille bloggajille enemmän, etteivät he lopettaisi. Ymmärrän kyllä että jos vuosien kirjoittelun jälkeen lukijoita on vain pari, alkaa homma turhauttaa.
VastaaPoistaKiitos sinulle hyvästä blogista täältä on saanut paljon apuja omaan blogiin! :)
Alun hitaus voi tulla aikaimoisena järkytyksenäkin. Niin kuin joku tuolla jo kirjoittikin, niin tuurilla on myös merkitystä lukijamäärän kasvussa. Minullakin oli!
PoistaKiitos itsellesi, kun olet täällä kommentoimassa :)
Heh, olen kieltäytynyt seuraamasta blogini kävijälukuja. Mies niitä innostui jo aikaa sitten seuraamaan ja alussa jakoi aktiivisesti tietoa minulle kunnes totesin, että ehkä on parempi, ettei kerro, ellei tapahdu jotain merkittävää muutosta (on kuitenkin ihan hauska peilata mistä on tullut kirjoitettua tai missä mainittu jos piikkejä tai pysyvää selkeää muutosta tulee).
VastaaPoistaPitkälti syy tuohon lukujen tietoiseen välttelyyn on se, että tiedostan itsessäni herkästi yltyvän itsekritiikin omaa sisältöä kohtaan, minkä lisääntymisestä taas saattaa seurata mainitsemaasi arkailua. On jotenkin paljon helpompaa kun sulkee vaikeasti hahmotettavat numerot pois, pitäytyy itseä innostavassa sisällössä ja keskittyy lukujen sijaan ajattelemaan niitä lukijoita, jotka eivä ole "vain" käviijätilastoa vaan palanen koko blogin tuomaa ilahduttavaa vuorovaikutusta.
Mutta niin, mielestäni kävijätilastojen ei pitäisi olla mittari siihen onko blogi kiinnostava/laadukas (molemmat subjektiivisia määritelmiä) vai ei, lukijakunta on nykyään niin laaja ja tarjontaa valtavasti, että joukossa on vähän jokaiselle jotain ja hyvä niin. Välillä tuntuu, että luetuimpia tarkastellaan ankarampien lasien läpi, mutta toisaalta, niissä kehityksen suunta juuri saattaakin sattua enemmän silmään. Jos on pitänyt pitkään blogia tai aloittanut sen oman elämänsä murrosvaiheessa, olisi hassua jos mikään ei muuttuisi. Sitten mennäänkin mielipidekysymyksiin, että elääkö blogi juuri tietyn lukijan mielestä parempaan vai huonompaan suuntaan, bloggaaja ja lukija saattavat kasvaa eri suuntiin. :)
Itse lisään nopeasti kirjanmerkkeihin kiinnostavanoloisen blogin välittämättä sen koosta, mutta ehkä suuremmat saattavat herkemmin tipahtaa eteen toisin kuin ihan pienet.
Hui, anteeksi, pitkä kommentti ja yritin vielä typistää! :D
Ei haittaa ollenkaan kommentin pituus. Sinäkin kirjoitat asiaa. Juuri tätä olen mietiskellyt, että joutuvatko suuret blogit hieman automaattisesti "tyhjäpäisten" listalle. Pienempi blogi saa olla millainen vaan ja se on jotenkin autenttinen ja teeskentelemätön tapaus, koska lukijoita on vähän. Mutta niin kuin sanoit, koolla ei todellisuudessa ole väliä :)
PoistaMinua viehättää blogeissa tietty kotikutoisuus, en pidä liian ammattimaisesta otteesta ja ulkoasusta. Joskus vielä, kun luin enemmän tyyli/lifestyle-blogeja, niitä tippui lukulistalta blogien kasvamisen myötä. Eniten seuraan nykyään kosmetiikka- ja kirjablogeja, tässä genressä yhdellekään seuraamalleni blogille ei ole käynyt noin. Muutamaa ammattimaisempaa olen alkanut seurata vasta kun olivat jo isoja, ja näitäkin siksi, etten ihan pihalla siitä, mistä muut puhuvat. Mutta omien mieltymysteni mukaan blogi ei saa muistuttaa liikaa ammattitaidolla toimitettua ja taitettua naistenlehteä, vaan persoonallinen ote on paikallaan.
VastaaPoistaOma blogini on jäänyt aika pieneksi, vaikka olen jo muutamia vuosia sitä väsäillyt. Luulen, että tässä kiikastaa se, etten varmaan persoonaani riittävästi esiin enkä laita koko-kasvokuvia (haluan pysyä niin tunnistamattomana kuin mahdollista), enkä osaa varmaan riittävästi asettua lukijoiden asemaan. Nautin silti bloggaamisesta todella paljon, vaikka tuntuuhan se välillä työläältä. Toisaalta pienet blogit välttyvät helpommin bloggaamisen varjopuolilta (ilkeät anonyymit, epämääräiset yhteistyötarjoukset yms.).
Toisia ihmisiä blogeissa viehättää juuri se kotikutoisuus. Ymmärrän hyvin. Naistenlehtityyppisiä sivuja (ja oikeita lehtiä) kun näkee tarpeeksi ihan muutenkin.
PoistaKasvottomuus on se mahdollinen ikuisuusongelma, vaikka sinunkaan blogisi ei sinällään edes tarvitsisi mitään kasvoja, koska keskityt kosmetiikkan. Olen monesti miettinyt, paljonko se vaikuttaa minunkin blogin lukijamäärään ym.
Osui ja upposi - olen pitänyt blogia muutaman vuoden, mutta käyttäjäraadin kautta lukijoita on vain kymmenkunta. Muutaman tiedän kyllä kurkkailevan blogiani ainakin niiden maiden perusteella, josta liikennettä välillä tulee. Sen lisäksi säännöllisistä kommentoijista moni ei ole lukijana ainakaan käyttäjäraadin kautta. Olisihan se ihan mahtavaa, jos lukijoita olisi enemmänkin, sillä yleisöä vartenhan minä blogia kirjoittelen! (Tai ainakin näin uskottelen itselleni.)
VastaaPoistaTiedän kyllä, miksi tilanne on tämä: pidin selittämättömän kuukausien mittaisen tauon viime vuoden puolella, joten todennäköisesti luottamus meni ja momentum kärsi. ;) Toisaalta oppimiskokemus sekin oli, ja aika monellahan tuntuu olevan takanaan blogin dumppaaminen ja uudelleen aktiivisemmin aloittaminen kenties ihan uudessa blogissa.
Itse jatkoin siis kuitenkin vanhaa blogiani. Olisin tietty voinut aloittaa uudenkin, mutta kun aihepiiri olisi joka tapauksessa ollut ihan sama, niin uuden blogin starttaaminen olisi tuntunut vain keinotekoiselta. Postauksiakin teen nykyään 1-2 kertaa viikossa, en siis suinkaan kovin usein. Voisin myös kommentoida enemmän muiden blogeihin lukijoita saadakseni, mutta toisaalta haluan paneutua ja jättää kiitokseksi epäitsekkään ja taka-ajatuksettoman kommentin vain niihin, joita myös luen, joita taas ei ole montaa. Jos blogin sisältö ei iske, en viitsi vääntää tikusta asiaa saadakseni mahdollista liikennettä kommentin kautta. Kuten varmaan kaikki muutkin, haluaisin mieluummin aidosti aiheesta ja postauksista kiinnostuneita lukijoita kuin pelkkiä kurkistusklikkauksia, joten suurin hyöty tulisi kai saman aihepiirin suosituimpiin blogeihin kommentoimalla. En silti halua sitä tehdä, jos ei ole ihan oikeasti asiaakin. Olen muutenkin myös IRL aika huono mainostamaan itseäni (tai laittamaan itseäni likoon – haluankohan sisimmässäni ylipäätään, että kovin moni löytäisi blogini?). Ja kirjoitan helposti paljon, mutta olen huono avaamaan suutani ”uusissa ympyröissä”, kuten minulle vieraissa blogeissa...
Apua, nyt introvertti bloginpitäjä alkaa kyseenalaistaa itsensä! Voikohan netissäkin kärsiä sosiaalisista peloista, vaikka ei edes esiintyisi omalla naamallaan?
Todella mielenkiintoista pohdintaa! Mitä tuohon taukoon tulee, niin aika moni (minä myös) mainitsi tuolla ärsytyspostauksessa, että tauot (tai lähinnä niiden jälkeinen pahoittelu) ovat oikeaa myrkkyä lukijoille. Eli voipi olla, että epävakaa bloginpäivitys on tehnyt tuhojaan lukijakunnassasi. Mutta mielenkiintoinen tämä tasapainoilu uusien lukijoiden ja tietynlaisen "itsensä mainostamisen" välttelemisen välillä...
PoistaOma blogini on yksi niistä, joilla on vähän lukijoita vaikka olen blogannut jo pitkään. Onneksi tiedän syytkin siihen. Suurin syy lukijoiden vähyyteen on se, etten ole aiemmin sitoutunut bloggaamiseen kunnolla, vaan olen sortunut eripituisiin blogitaukoihin. Toinen syy on varmaankin se, että blogini ei käsittele muotia tai sisustusta tai muita suosittuja aiheita.
VastaaPoistaJep, juuri niin kuin edellisessä kommentissa tuli mainittua, taukoilu on todella pahasta blogille. Ja se yhdistettynä marginaaliaiheiseen ei lupaile mitään huikeita lukijamääriä ainakaan kovin nopeasti :)
PoistaItse en tuijota kovinkaan paljoa lukijamäärää jos blogi täyttää muuten kaikki kriteerit. Sinänsä on harmi kun näkee linkkaa blogisi -postauksia, että postausten laatijat ovat kehuneet vain vähintään satoja lukijoita omaavia blogeja, eikä muutenkaan ns. "pikkublogeilla" ole enää melkein mitään mahdollisuutta "tulla valituksi". Siinäpä muuten minua kiinnostava aihe, luuletko että sinulla irtoisi siitä jotain postattavaa?
VastaaPoistaLinkkaa blogisi on ainakin otsikkotasolla tuttua tavaraa. Saatanpa vinkistäsi innostuneena tehdä lähempää tutkimusta ja postata :)
PoistaMinusta tuntuu, että lukijamäärää/käyntimäärää oleellisempaa on keskustelu jota syntyy kommenteissa. Oma "blogigenre" on sen verran pienehkö, että jokaisesta lukijasta/kommentoijasta on tullut itselle merkityksellinen yksilö. :)
VastaaPoistaKyllä, kommentit ovat oleellisia mutta toisaalta hiljaisia ja samalla aktiivisia lukijoitakin on aika paljon.
PoistaLuen blogeja laidasta laitaan, niin niitä pieniä kuin suurempiakin. Blogin lukijamääriä tsekkailen usein (okei, aina), mutta olen tullut siihen tulokseen, että ne eivät kerro vielä kovinkaan paljon blogin laadusta. Usein mietin, että mitenköhän tälläkin voi olla näin paljon lukijoita, vaikka sisältö on mitä sattuu. Ehkä minun makuni ja käsitykseni hyvästä blogista ei sitten yksinkertaisesti vastaa massan käsitystä mielenkiintoisesta sisällöstä. :D
VastaaPoistaMuistan aika elävästi edelleen, kun WTD Nata mainosti blogiani postauksessaan ja olin aivan hemmetin paniikissa siitä kävijätulvasta ja uusista lukijoita, joita blogiini valui. Hyvä, etten lopettanut siihen paikkaan kirjoittamista.
Massa menee massan perässä eli kaikki eivät välttämättä edes lue niitä lukulistallaan olevia blogeja. Siksi varmaan moni "heikkolaatuinenkin" blogi on saanut tuhottomasti seuraajia. Kävijätulvalla voi tosiaan olla tuollaisia vaikutuksia :)
PoistaItse en ole niinkään kiinnittänyt huomiota laadun ja lukijamäärän suhteen, kun puhutaan jo lähemmäs sadan lukijan blogeista ja siitä ylöspäin. MUTTA! Se mihin itse olen kiinnittänyt huomiota on se, että alkaako lukija janota lisää lukijoita ja millä tavalla hän niitä tavoittelee. Jotkut bloggaajat motivoituvat ja alkavat tuottaa entistä parempaa sisältöä, panostavat kuviin yms, kun taas osa lähtee linjalle "pitää postata mahdollisimman paljon", laatu heikkenee ja sitten koko homma lässähtää :/ Tällaisia blogeja löytyy ihan siis jo näistä sadan lukijan blogeista aina tuhansienkin lukijoiden blogeihin. Noiden isompien kohdalla sitä jo miettii, että mitä nämä kaikki lukijat tekevät täällä? :D
VastaaPoistaTuo liinat kiinni -ilmiö on myös tuttu ja mielestäni täysin ymmärrettävä. Jotenkin ajattelen kuitenkin, että se on siinä vaiheessa jo vähän myöhäistä, kun tieto on jo esillä ja monien muistissa. Itse olen sen takia jarrutellut vähän alusta alkaen. Tottakai se näkyy lukijamäärässä, mutta ai että miten helpottavaa on tietää, että yksityisyys säilyy bloggaamisesta huolimatta :)
Pakko vielä nostaa hattua ja kiittää, kun jaksat jakaa kaikkia näitä vinkkejä muille! Itsekin sain vähän aikaa sitten ulkoasun uuteen uskoon ja juuri mieleisekseni. Helppoakin se oli! Muita "koodaus"-blogeja lukiessa tulee helposti sellainen olo, että pitäisi opetella kokonaan uusi kieli, jotta voisi ymmärtää mitä pitää tehdä :D
Totta, alusta alkaen olisi pidettävä kiinni omasta julkinen/yksityinen-linjasta blogin kanssa. Eihän se auta, jos alussa paljastelee ja myöhemmin sitä vähentää tiedonjakoa.
PoistaJa kiitos, että tykkäät blogistani! Pelkkä koodaus on tosiaan vähän kuivaa touhua ja luettavaa :)
Hei, pahoittelen ettei kysymykseni liity tähän postaukseen, jonka aihe oli todella mielenkiintoinen. Mutta tosiaan, osaatko kertoa miten bloggerissa postauksen kuvat olisi kenties mahdollista saada aina saman kokoisiksi? Ärsyttää nimittäin jos kuvia joutuu jostain syystä koneella rajaamaan ja sitten niissä onkin eroja siinä kuinka leveitä ne ovat. Haittahan on siis täysin esteettinen, mutta en keksi mitään ratkaisua ongelmaan ja se on todella ärsyttävää... Tietenkin voisin olla rajaamatta kuvia, mutta jos kuva on muuten "täydellinen", mutta siinä on esim. jonkun toisen heilahtanut käsi sielä reunassa, niin sellaiset kun on mukavaa rajata pois ja tuolloin siitä saa ongelman... Ja jos tiedät tähän vastauksen ja siltä tuntuu, niin tietty kokonainen postaus aiheesta olisi todella mielenkiintoinen. =)
VastaaPoistaHei vaan ja no prob. Aihe on sen verran monia liikuttava, että voisin postata siitä pikapuoliin! Kiitos postausvinkistä ;)
PoistaOmalla blogillani on vain pari lukijaa, johtuen varmasti siitä, että blogini alkuaikoina (viime kesänä) viime joulukuuhun asti postaus tahtini oli todella harvaa. Nyt kun olen tihentänyt postaustahtiani, lukijoita ei ole tullut.. Olisiko jotain hyviä vinkkejä blogin mainostamiseen ''Somessa'' ?? :))
VastaaPoistaPostaustahdilla ja -tauoilla on tosiaan suuri vaikutus. Ei saa taukoilla! Minä en muuten ainakaan pääse blogiisi, sillä se näyttäisi olevan yksityinen. Onko tämä joku uusi käänne vai voisiko johtua siitä?
PoistaBlogger-profiilini oli näköjään yksityinen! Nyt olen kuitenkin jakanut sen :) Toivottavasti tämä ja postaustahtini lisääntyminen auttaa saamaan lisää lukijoita :)
PoistaVauhdittaa varmaan huomattavasti lukijamäärän kasvua ;)
PoistaLukijamäärä on todella kaksipiippuinen juttu. Aina, kun joku sattuu liittymään lukijakseni, olen aika innostunut. Sitten, kun kerran menin linkkaamaan erääseen Facebook-ryhmään erään postaukseni, koska se liittyi oleellisesti ryhmän ajatukseen, sain yhtä äkkiä niin paljon lukijoita kyseiselle postaukselle, ja sen mukana ikäviäkin kommentteja, että pelästyin, jos nämä kaikki ventovieraat ihmiset vaan jäävätkin arvostelemaan jokaista ajatustani.
VastaaPoistaLuulen, etten enää yhtä avoimesti uskaltaisi jakaa elämääni, mikäli lukijamäärä oleellisesti lisääntyisi. Tai sitten siihen vain tottuisi, koska muutos tapahtuisi niin hitaasti kuitenkin. Ei osaa sanoa :)
Nopeilla muutoksilla on tapana aiheuttaa pientä paniikkia! Täytyy sanoa, että minäkin olin samalla innoissani mutta toisaalta myös huolissani, kun blogiini pamahti yhtäkkiä ihan hirveästi lukijoita ja kävijöitä ylipäänsä. Nuo ikävät kommentit ovat aina inhottavia ja valitettavasti kuuluvat blogin kasvuun :/
PoistaLukijamäärät ovat kyllä mielenkiintoinen aihe. Itse aloittaessani bloggaamisen olin todella aktiivinen, mutta taitoa ei niinkään löytynyt. Päivitin postauksia usein, mutta ehkäpä hieman "toisella kädellä heitellen". Kyllästyin hieman jossain vaiheessa, kun niitä lukijoita ei vain ilmestynyt, ja postaustahtikin hieman hyytyi. Mietein koko blogin lopettamista muuttuvien elämäntilanteiden takia, mutta jatkoin kuitenkin kirjoittelua aina muutaman kerran kuussa, kun koin vanhat kirjoitukset itselle tärkeiksi "päiväkirja"merkinnöiksi.
VastaaPoistaNyt olen taas aktivoitunut löydettyäni blogisi ja saatuani tosi kivoja vinkkejä ja nyt vain jos löytyisi uusia lukijoita niin into säilyisi. Hassua on myös se, että tosiaan tiedän monen lukevankin blogiani (ihan jo analyticksin perusteella) mutta vain harvat ovat liittyneet lukijaksi.
Kiitos ihanista neuvoista ja blogistasi!
Kaisa / "Kaisa-Sofia
Tosi hienoa, että olet löytänyt tänne! Se on kyllä jännä, että blogissa ravaa vakinaisia lukijoita mutta he eivät sitten tilaile blogia millään kanavalla. Tai lukijamäärän mittarihan Bloggerissa on usein tuo kävijäraati. Ehkä he tilaavat rss:n tai ovat laittaneet blogisi kirjanmerkkeihin... hmm.
PoistaEn ole vielä hieveästi lukenut ,mutta tulin bannerin teko ohjeiden perässä :) (oli muuten hyvät) .Niin kymykseni oli että kannattaako omaa blogia "mainostaa" esim. Somessa tai netissä (muiden blogeissa) ?
VastaaPoistawww.teamanastasia.blogspot.com
Kyllä kannattaa mainostaa omaa blogia mutta tietenkin kannattaa esim. kommentoidessa muiden blogeihin myös sanoa jotain järkevää samalla eikä vain mainostaa sitä omaa blogiaan. Sama somessa ja tietysti omalle blogille kannattaa tehdä oma fb ym. Esim. tuo oman bogin linkki tässä sinun kommentissa on oikein hyvä, kun kommentissasi oli kuitenkin muu pointti, kuin vain linkitys blogiisi. Ja kannattaa lukea tämä ohje, koska siitä löytyy miten tuon linkin saa klikattavaksi.
PoistaAloittelin juuri kolmatta blogiani ja tutulta kuulostaa.. Lukijaraadissani on ollut aina vähän lukijoita mutta tilastollisesti blogiani ilmeisesti luetaan "salaa". Blogissani kommentoi mukava perusporukka. Pidän silti tästä harrastuksestani. Siitä jää itselle dokumenttia esim. remontin vaiheista. Käyn yleensä kommentoimassa blogeja ja lukulistalleni onkin kertynyt suuri määrä eri blogeja luettavaksi. Olen monesti törmännyt siihen että joihinkin suosikkiblogeihin kommentoidessa he eivät tule takaisin vastavierailulle kommentoimaan tai kommenttiin jätetään vastaamatta. Ehkä he ovat niin kiireisiä suurien kommenttimäärien kanssa..
VastaaPoistaAika monella on varmaan tämä perusporukka, mitä kommentoijiin tulee. Se on todella mukava juttu, mutta voi pitää myös nämä "salalukijat" poissa keskusteluista, kun he eivät viitsi häiritä ydinporukkaa. Minä teen ainakin todella harvoin vastavierailuja kenenkään kommentoijan blogiin tai kommentoin enää ylipäänsä mihinkään. Tuo kiire on yksi tekijä. Usein vastaa omassa blogissa moniin kommentteihin yhdellä istumalla, jolloin ei oikein voi lähteä välillä harhailemaan toisten blogeihin :)
Poista