sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Blogikirja 2015

Lupailin tuossa kuukausikatsauksessa, että luvassa on vähän samanlaista settiä, kuin kiinnostusta herättänyt blogikalenteri. Blogikalenterin takaa löytyvä Ihana Blogi on julkaissut uuden bloggarin kätösiin sopivan tuotteen: se on Blogikirja 2015*. Vaikka nimessä on sana kirja, tämä ei ole bloggaamista käsittelevä kirja, josta luet painavaa sanaa bloggaamisesta tänä vuonna. Tämä on ikään kuin työkirja, jota pääset itse täyttelemään.



Sain itselleni tämän kirjan ja olen nyt tehnyt lähempää tuttavuutta sen kanssa. Vaikka minä maksumuodollisuudet ohitinkin, niin homma toimi samalla tavalla kuin ostettaessa: kirja tuli sähköpostiin pdf:nä, mistä se sitten tulostellaan. Tämä systeemi on kätevä, koska silloin ei tarvitse odotella toimituksia. Se näkyy myös hinnassa eli kirja on todella edullinen (5,60 €). Toiset tietenkin tykkäisivät saada tämän oikeana kirjana ehkä jopa kovine kantineen, mutta minulla ainakin tällaiset workbook-tyyppiset tapaukset toimivat paremmin näin printtiversiona. Ongelmaksi olen joskus kokenut sen, että tämmöiset tulostettavat kirjaset ovat kovin visuaalisia ja kauniisti tehtyjä, mikä sinällään on tietenkin kauhean kiva, mutta se on tulostettaessa sitten vähemmän kiva juttu. Blogikirja 2015 sisältää ripauksen väriä eli et joudu musteiden suhteenkaan vararikkoon. Omani tulostui mustavalkoisena johtuen printteristä, mutta siitä tuli oikein pirtsakka, kun aloin sitä värikynillä täyttelemään. Kirjasen voi tulostaa vaikka kaksi sivua per arkki mutta minulla on ihan suurin mahdollinen koko ja se kulkee kätevästi räväkässä muovitaskussa.

En nyt käy sivu sivulta läpi kirjaa, mutta sisällysluettelon vilautus voisi olla paikallaan. Etsyn sivuilta* saa tarkemman kuvan (väreissä ihan) siitä, miltä mikäkin sivu näyttää.


Kirjassa on paljon tilaisuuksia pistää kävijämäärää ja tilastoja muistiin. Kun täyttää joka kuukausi ylös keskeisiä tietoja, blogin tilannetta on helppo seurata ja mahdollisia syitä muuttuvien lukujen takana on mielenkiintoista spekuloida. Esimerkiksi jokaisen kuukauden kattavan Blogitilastot-sivulla pääsee merkkaamaan lukuja seuraavilta alueilta: vierailut, sivumäärä per vierailu, uudet vierailut, postaukset, ja seuraajat. Tilastoja voi toki seurata netistä mutta paperille kirjoitettuna ne ovat ainakin minulle jotenkin konkreettisempia ja jäävät ehkä paremmin mieleenkin.

Jokaiselle kuukaudelle on myös varattu oma top 3 -postaukset osio, johon siis merkataan kuukauden kolme parasta postausta katseluineen ja kommentteineen. Tästäkin voi jonkin ajan kuluttua huomata, josko suosittujen postausten kohdalla olisi jokin tietty trendi havaittavissa.

Mieleen putkahteleville blogi-ideoillekin on suoto paljon palstatilaa. Postausideoiden lisäksi myös ulkoasulle, mainostukselle ja yhteistöille on omat ideaboksinsa. Jotta ideoista tulisi joskus totta, kirjassa on myös Blogitehtävät to do -lista, josta joku päivä minäkin pääsen toivottavasti jotain ruksimaan.



Syvällisin osuus on ehdottomasti blogin arviontia käsittelevä luku. Siihen kannattaakin paneutua ihan ajatuksen kanssa. Syyniin joutuvat mm. ulkoasu, ensivaikutelma, toiminnallisuus. Myös itse sisältöä pääsee pohtimaan.

Kirjan loppupuolelta löytyvät ne sivut, joita voi sitten tulostella useamman kappaleen ja lisääkin aina tarpeen vaatiessa. Siellä on varsinainen kalenteri, johon pääset merkkaamaan mikä postaus kuun minäkin päivänä julkaistaan. Sitten on toinen kalenteri viikkotasolla, johon saa merkata päivän postauksen ja missä sitä on mainostettu. Etenkin paljon postailevalle tämä sopii hyvin.

Blogikirja 2015 on oikein hyödyllinen paketti, jos tuntuu siltä, että langat eivät ihan täysin ole käsissä blogin suhteen. Mielestäni se auttaa jäsentelemään blogiin liittyviä ideoita ja asioita, ja ehkä moni vähän vasemmalla kädellä bloggaava saa paremmin otetta blogista. Monilla on jokin ideavihko postauksille mutta kaikki blogin oleellinen tieto ei ole yhdessä paikassa. Harvemmin sitä muuta kirjoitetaankaan ylös, kuin niitä postausideoita. Kirja on siitäkin kätevä, että jos siitä puuttuu jotain, niin sen kuin lisäilee väliin vaikka itse tekemiään sivuja, tai sitten jos ei jotain sivua tarvitse, niin sen kuin ottaa ne pois. Tätä voi siis kivasti muokata omiin tarpeisiin sopivaksi. Itse esimerkiksi haluan laittaa joukon jatkeeksi sellaisen sivun, johon voin laittaa ylös tarpeellisia linkkejä ja työkaluja, joita blogin kanssa tarvitsen. Nekin ovat sitten samassa paketissa muun tiedon kanssa.

Blogikirja 2015 löytyy siis Etsystä täältä*. Ja ehkä muistanette, että Ihana Blogin toisenkin tuotteen eli Blogikalenterin saa vielä tammikuun loppuu 1,50 € koodilla KALENTERI150

*-merkityt linkit ovat mainoslinkkejä.

10 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä, juuri oli tarkoitus ostaa muistivihko blogia varten, mutta ostinkin sitten tämän :)

    VastaaPoista
  2. Hei! Tarvitsisin apua yhdessä sivuihin liittyvässä jutussa! Oon yrittäny jo monesti änkeä yhtä koodia niin html kuin ccskin joko toisi sivuille tälläiset reunat,http://essi-bltn.blogspot.fi mitkä tuossa blogissa on, mutta en saa koodia toimimaan/laitettua oikeaan kohtaan.. Olisko sulla jtn koodia millä tuollaiset viivat saisi html kautta välilehtien ympärille? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Minulla ei valitettavasti ole tuollaista koodia. Oletko kysynyt ko. bloggarilta, miten hän on ne laittanut vai onko hän kenties ostanut jonkin teeman?

      Poista
  3. Itsellä sama juttu =) Pitkään olen miettinyt, että pitäisi rakentaa joku vihko tsydeemi blogia varten kun tuntuu, että postaukset on välillä mitä sattuu. Onneksi bongasin tämän. Ostin ja tykkäsin - molemmista =)

    Kevätterkuin,
    Tiia
    http://unelmaonnellisuudesta.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu, pääsit tuumasta toimeen! Ihana saada jo KEVÄTterkkuja :)

      Poista
  4. osaisitko auttaa? Kirjoitan uutta sivua blogiini ja kirjoittaessa näyttää täysin normaalille tekstille, normaalilla fontilla. Kuitenkin kun käyn blogissa katsomassa uutta sivua, fontti vaihtelee itsestään enkä saa tätä korjattua? Kirjoittaessa olen koittanut laittaa kaikki oikein, mutta aina vaan vaihtaa osan tekstistä. välissä ei ole mitään kuvia tms, jotka häiritsisivät tekstin kulkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletko kurkannut jo postauksen HTML-puolelle ettei siellä olisi mitään koodeja, jotka vaikuttavat fonttiin? Tuommoisissa tapauksissa koodissa on usein jotain. Muutoin kuulostaa hyvin oudolta.

      Poista
  5. Hei, tykkään kovasti blogistasi. Täällä on todella paljon hyödyllistä tietoa, kun olen itsekin oppiva bloggaaja. Tykkään ulkoasun selkeydestä ja ihanan rennosta tavastasi kirjoittaa.
    Jatka samaan malliin, me like :)

    VastaaPoista