Melko yleinen trendihän on se, että blogin aikaisempia postauksia mennään piilottamaan tai poistamaan kokonaan. Ehkä tyyli on muuttunut noista päivistä jo niin paljon, että silloisten asukuvien katseleminen sattuu bloggaria itseään silmiin. Joitakin parhaita paloja saatetaan jättää näkyville. Joitakin lukijoita vanhan kaman poistaminen saattaa harmittaa, koska blogeja on hauska lukea ihan alusta alkaen ja vuosien saatossa tapahtunut muodonmuutos muistuttaa taas siitä, että bloggari onkin ihminen, eikä nykyisessä blogissa esitelty täydellisyyden ruumiillistuma.
Tuskin kukaan vastustelee, jos bloggari haluaa korjata jo julkaisemastaan jutusta kirjoitusvirheet. Sehän on vallan suotavaa, vai mitä? Sisältö ja sanoma eivät siinä muutu mihinkään suuntaan, vaan sen saman tarinan vain voi lukea entistä paremmin. Oikoluvun puolesta liputetaan - tapahtui se sitten ennen tai jälkeen postauksen julkaisemisen.
Postausten poistaminen kokonaan on selkeä juttu mutta mitenkäs on sitten sen laita, kun postauksesta muutellaan joitakin osia hieman toisiksi tai poistetaan lause sieltä ja toinen tuolta? Entäs sitten, kun väärien tai puuttuvien kirjainten sijasta mennäänkin sörkkimään kokonaisia sanoja, lauseita ja tekstikappaleita? Onko se enää "sallittua"?
Blogiteksti ei ole mitenkään kiveen hakattu, joten mielestäni editointi jälkikäteen on sallittua, jos sitä itse niin kovasti haluaa. Jos tulee toisiin ajatuksiin, turha sitä on itseään kiusata pitämällä esillä jotain sellaista tekstiä tai kuvaa, minkä ei haluaisi olevan kaikkien katsottavissa netissä. Jos muutettavaa olisi kovin paljon, ehkä on parasta deletoida koko juttu ja kirjoittaa uusi uudesta näkökulmasta. Uudessa jutussa voi sitten mainita päivityksestä ja mielenmuutoksesta koskien postauksen aihetta, jos aikaisempi juttu on ollut suosittu. Jos kukaan ei ole sitä todennäköisesti edes lukenut, tarvitseekohan siitä edes ilmoitella vai meneekö kuviot vain liian sekaviksi?
Siitä päästäänkiin sopivasti siihen, että jos tekstiä menee muuttelemaan, alkuperäiset kirjoitukset pitäisi silti pystyä myöntämään omikseen. Sehän nyt olisi hullua, jos editoisi yhtä sun toista asiaa blogiteksteistä ja alkaisi väittää, ettei ole koskaan mitään muutoksia tehnyt tai että ei siellä koskaan "mitään sellaista" ole lukenutkaan, mitä siellä tosiasiassa aikaisemmin luki. Sehän on valehtelua ja se ei ole toivottavaa missään piireissä.
Postauksen editoinnissa kannattaa kiinnittää huomiota myös kommentteihin. Ottaako niistä enää tolkkua, jos juttu on muokattu toisenlaiseksi? Kommentoijille ei tietenkään kannata aiheuttaa sellaista tilannetta, että heidän sanomisensa nähdään muokkauksen myötä aivan erilaisessa valossa, kuin alkuperäinen tarkoitus oli.
Muokkaus ei ehkä aiheuta minkäänlaisia mielipiteitä niin kauan, kunhan se ei koske postauksia, jotka ovat kirjoitettu jostakin mielipiteitä herättävästä aiheesta tai jotka ovat herättäneet paljon keskustelua. Tuskin kovin montaa kiinnostaa, jos menee ja editoi joitakin kohtia tänään tein sitä ja tätä -postauksesta. Mutta jos muuttaa keskeisiä argumentteja muotibloggaajien rahavirroista kertovasta postauksesta, kiinnostuksen määrä saattapi olla jo huomattava.
Ei ole helppo sanoa, mitä saa muuttaa ja mitä ei. Raja voi olla aika häilyvä. Mitä mieltä sinä olet? Saako mitä vaan mennä editoimaan? Onko jotain mitä ei saa muuttaa? Vai pitääkö kirjoitetun blogipostauksen kanssa elää aina ja ikuisesti?
Itse muokkaan kirjoitusvirheitä jälkikäteen tai jos huomaan jonkun lauseen olevan sekava - selkeytän sitä. Sanomisiani en kuitenkaan mene muuttamaan - joko poistan kokonaan tai jätän. Jälkeen on esim. sellaisia, että on tajunnut vasta myöhemmin paljastaneensa tai kertoneensa liikaa ja haluaakin sen sitten pois blogista. Hirveintä on ehkä sellainen muokkailu, että joku käy kommentoimassa jostain selvästä viheestä tai muuten kommentoi jotenkin siten, että kommentti saisi tekstin näyttämään hölmöltä. Sitten kirjoittaja muuttaa tekstiään, mutta jättää kommentin julkaisematta. En ymmärrä.
VastaaPoistaMuistankin lukeneeni joskus kommentteja liittyen tähän viimeiseksi mainitsemaasi seikkaan. Tyyli sekin, ehkä vähän erikoinen.
PoistaKyllä minusta saa muuttaa. Olen joutunutkin muuttamaan koska olen muokkaillut blogini ulkoasua leveämmäksi, jolloin kuvat -jotka ovat blogissani pääosassa, menevät ristiin tekstin kanssa. Eli luetuimmista postauksista olen suurentanut jälkikäteen kuvia tai siirtänyt niitä keskemmälle tms ettei teksti mene sekaisin. Varsinaisesti teksteihin en ole juuri koskenut koska luen ne aina moneen kertaan ennen kuin julkaisen.
VastaaPoistaTuollaisessa tapauksessa muutoksien tekeminen on jo erittäin toivottavaa :)
PoistaEn ole poistanut, editoinut tai muuttanut vanhoja postauksa, mutta ole julkaissut niitä uudestaan uusina postauksina hiukan muutettuna. Syy tähän on se, että blogini syntymäaikoihin ei ollut paljon lukijoita, mutta jotkut postaukset olivat kuitenkin sen verran kivoja omasta mielestäni, että ne ansaitsevat vähän enemmän lukijoita. Nyt kun lukijoita sitten on jonkin verran, niin olen uudelleen julkaissut muutamia juttuja. Ihmiset on yllättävän laiskoja selaamaan vanhoja juttuja. Joissakin jutuissa olen muistanut mainita, että juttu on esiintynyt blogissa aikaisemmin, välillä mainitseminen on unohtunut. Olen sitä mieltä, että kun blogi on minun, teen sillä mitä huvittaa, lukijat huomioiden tietysti.
VastaaPoistaVanhojen ja hyvien juttujen uudelleenjulkaisu on oikein loistava idea. Hyvä, että otit senkin puolen esille tässä.
PoistaMielenkiintoinen postaus! Mielestäni julkaistua tekstiä voi muokata hieman, jos myöhemmin huomaa siinä esimerkiksi kirjoitusvirheen, höhlän lauseen tai muuten vaan mieltä painamaan jäävän asian. Sisältöä en rupeaisi suuremmin muuttamaan, mieluummin poistaisin koko postauksen jos siltä tuntuisi. Se on mielestäni bloggaajan oikeus, mutta toki myöntäisin vanhatkin postaukset omikseni. Tärkeintä ehkä on, että kirjoittajalla säilyy yhtäältä hyvä mieli ja toisaalta kunnioitus lukijoita kohtaan :)
VastaaPoistaKoko postauksen poistaminen on varmasti fiksuinta monessa tapauksessa. Eipähän mene mitenkään epäselväksi touhuksi.
PoistaKirjoitus- ja asiavirheiden korjaaminen on tosiaan ihan ok. Monimutkaisemmaksi homma menee, jos lähtee muokkaamaan esimerkiksi mielipiteitään tai argumenttejaan jälkikäteen tai poistamaan osia postauksista. Jos postauksen sanoma muuttuu merkittävästi, etenkin niin, että kommentit tosiaan muuttaa siinä samalla sävyään ihan täysin, täytyisi mun mielestä muokkauksista selkeästi mainita. Omien tekstien takana täytyy voida seistä silloinkin, kun niitä on muokattu tai poistettu, valehtelemaan ei saa alkaa. Omia tuotoksiaan saa kuitenkin mun puolesta kyllä muokata tai poistaa niin paljon kuin haluaa, kunhan tekee sen "rehellisesti". Taidetaan siis olla sun kanssa aika pitkälti samoilla linjoilla :)
VastaaPoistaTiina, Kissanpäiväkimara
Jes, samalla linjalla ollaan!
PoistaMun mielipide on, että senkun muuttaa. Oma blogihan se on ja omat tekstit (ainakin pitäisi olla..). Mun mielestä on kuitenkin hyvä lisätä vaikka loppuun joku maininta asiasta, esim. tekstiä päivitetty/muokattu silloin ja silloin. Tekstin poistamisesta ei mielestäni tarvitse mainita. Ja jos mielipide jostain aiheesta, josta aikaisemmin on jo kirjoittanut, muuttuu, niin turha kai sitä vanhaa tekstiä on mennä ronkkimaan. Kirjoittaa vain uuden ja kertoo vaikka siinä muuttuneesta mielipiteestään.
VastaaPoistaHyviä pointteja. Monihän käyttää tätä EDIT -merkkiä.
PoistaEn tiedä, tuntuisi hassulta, että joku ulkopuolinen määrittelisi, mitä saan tehdä blogilleni ja mitä en? Kunhan nyt laillisuuden rajoissa pysytään.. Lukijathan sen toki päättävät, minkälaista blogia haluavat lukea ja minkälaista eivät.
VastaaPoistaMuistan kyllä, että kerran harmitti kovasti, kun eräs bloggaaja poisti suositun postauksensa negakommenttien takia, sillä ko postaus oli mielenkiintoinen, ja olisi ollut kiva palata siihen. Mutta minusta tuo on erittäin ymmärrettävä syy poistaa postaus. Jos bloggaa harrastuksekseen, miksi pitäisi bloggaajan pitäisi asettautua miksikään likasangoksi vastoin tahtoaan.
Tosin, tähän mennessä on ollut tarvetta muokata postauksista jälkikäteen vain unohtuneita juttuja (kuten "saatu blogin kautta" tms.). Yhden postauksen poistin (siinä julkistettiin vain arvonnan voittaja, muuta sisältöä siinä ei ollut) kun siihen tuli yhtäkkiä valtavasti liikennettä joltain suljetulta foorumilta. Alkoi vain ärsyttää sen postauksen keikkuminen tilastojen kärjessä :D.
Niinpä! Olet ihan oikeassa, että loppujen lopuksi bloggari itse päättää, mitä tekee.
PoistaItse olen sitä mieltä, että muokkaaminen pienissä määrin kunhan asian sanoma ei muutu on sallittua. Itse en lähtisi muokkaamaan niin, että sanomisen voisi tulkita muokkauksen jälkeen kokonaan toiseksi.
VastaaPoistaEhkä kannattaisi silloin poistaa koko postaus ja kirjoittaa uusi uudesta näkökulmasta. Jos siis oma mielipide on muuttunut niin paljon, että sanoma olisi täysin toinen.
PoistaItse olen muutaman kerran vanhoja blogipostauksiani hieman editoinut. Varsinkin, jos omaan silmään on hyppinyt kirjoitusvirheet. Sisältöjä en ole kummemmin muuttanut. Itsellä on (yleensä) selvät sävelet mistä kirjoitan ja mistä en. Oma blogini liittyy taiteeseen ja kuvittamiseen niin postaukseni pyörivät enimmäkseen taiteilijaelämän ympärillä. Kyllä se on aina bloggarin henk.koht. päätös muutteleeko postauksiaan vai ei.
VastaaPoistaPrecis!
PoistaMielestäni ei pidä :) Poistaa vaikka kaiken jos siltä tuntuu.
VastaaPoistaSiihenhän moni lopulta päätyy :)
PoistaMoi... laitoin sulle meili jokin aikaa sitten...
VastaaPoistaI know :) Vastailen mailit myöhemmin tänään. On jonoa.
Poista:) Ok.
PoistaAiheesta sen verran, että kirjoitusvirheiden korjaus ok mutta muuten ne minusta näyttää ajan kuvaa ja toivottavasti... kehityksen kaarta.
Itse olen nyt alkuvuodesta muutamia julkaisuja joutunut muuttamaan tunnesyistä, koskien kuollutta lemmikkiäni. Itse en halua vielä nähdä yhtään kuvaa, ehkä palautan ne joskus. Itsessään jutut ei ole käsitellyt juuri tätä eläintä, mutta on voinut tallentua johonkin kuvaan, harvaan kuitenkin, onneksi. Olen kuitenkin nähnyt tarpeelliseksi mainita muutoksesta mahdollisille lukijoille. :)
VastaaPoistaVoi, onpa ollut ikävä tapahtuma sinulla! Tuo on ihan ymmärrettävää syy muokkauksiin. Sellaista ei vain heti tule ajatelleeksi.
PoistaBloggaaja tekee omalla tontillaan juuri niin kuin parhaaksi näkee. Toisaalta sitten verkossa on perinne, että kirjoitusvirheet ja kökkölauseet korjataan, mutta muuten teksti jätetään sellaiseksi kuin se oli julkaistaessa. Jos verkkojuttu sisältää vanhentunutta tietoa eikä sillä ole "historiallista arvoa", poistaminen on fiksua. Sen sijaan jos bloggaaja on vaikka raportoinut huhun ja vaahdonnut siitä, blogimerkintä on historiaa ja säilyttämisen arvoinen, vaikka tuntuisi miten typerältä myöhemmin. Edit tai jokin muu selvennys, että huhu oli silkkaa pötyä, voi olla tarpeen. Rohkaisen jättämään vanhat asukuvatkin blogiin, jopa kehnonpuoleiset kännykkäräpsyt. Entisen minänsä, teknisen tasonsa ja mielipiteidensä tunnustaminen on itseluottamuksen merkki. Ja verkossa kehitys on niin supernopeaa, että tyhmiltä tuntuvat vanhat postaukset ovat ehkä vain ajalleen tyypillisiä eli sitä historiaa. - Käyn täällä etsimässä teknisiä neuvoja ja ideoita + pysymässä blogitrendien tasalla. Toisin sanoen yksi blogissa hiiviskelevä tyyppi ilmoittautuu ja kiittää sisällöstä!
VastaaPoistaTästä tulee hyvin ilmi, että ediointi on monipiippuinen juttu. Se on ihan totta, että muutoksia tapahtuu supernopeasti, joten kaikki on auttamatta hyvin pian vanhanaikaista. Kiva kun hiippailet :D
PoistaTää on kyllä tosi hyvä blogi, oot tosi hyvä kirjottamaan ja tykkään sun postauksista kun ne on selkeitä. Luin tän alusta loppuun kun tossa eilen perustin oman blogini! :)
VastaaPoistaKiitos Mimmi ja onnea uuden blogin kanssa!
PoistaMielestäni voi oman harkintansa mukaan poistaa tekstejä. Tämä edellyttää sitä, ettei kommentoijan teksti jää irralliseksi tms.
VastaaPoistaItse olen joutunut poistelemaan kuvia syystä, ettei blogilista ole huomannut viimeisintä postaustani.
Tarkista heti ei auttanut ja en löytänyt mitään omaa virhettä, mistä moinen olisi johtunut.
Keksin tähän keinon, lisäämällä uuden kuvan edellisen postauksen lisäksi, blogilista huomasi tekstini ja ylimääräisen kuvan palautin luonnokseksi. Nykyään tätä ongelmaa ei juurikaan enää esiinny.
Tekstejä en juurikaan ole poistanut. Tosin blogini onkin enemmän painottunut korukuvien esittämiseen.
Tuo Blogilistan toiminta on kyllä niin hämärää. Mutta onneksi keksit silloin tuon kikan!
PoistaKiitos. Sait miettimään ja ymmärtämään asioita. Itsellä taipumusta perfektionismiin ja olisi kiva viilailla tekstejä loputtomiin. Mutta onhan lukijan hyvä nähdä, kuinka kehityn ja opin kirjoittajana. Tai ihmisenä. Tai sitten en opi. Se karumpi vaihtoehto? :) Sitä paitsi blogit eivät nyt onneksi ole mitään jumalan sanaa - joten haittaako näissä pienet typot. Voi seuraavassa blogissa vaikkapa oikaista, jos on tullut kärpäsestä härkänen vahingossa. Tai jotain...? Terkuin Päivi alias HakuAmmu
VastaaPoistaLisää inhimillisyyttä?
Itse on varmasti se pahin kriitikko omien tekstien suhteen. Moni lukija ei varmaan edes huomaa sellaisia muutoksia, mitkä on omasta mielestä räikeitäkin. Liika perfektionismi ei ole hyvästä :)
PoistaKirjoitusvirheet tokikin voi korjata, mutta sisällön kokonaisuuteen en kajoaisi, sillä jokainen postaushan kertoo jo tunnelmallaan sitä sen hetkistä tilannetta. Miksi "historiaa" pitäisi kirjoittaa uudelleen ? :)
VastaaPoistaJoskus pääsee vaan helpommalla, kun sitä kirjoittaa uudelleen :)
Poista