sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Tuppisuut lukijat ja miten saada kommentteja postaukseen

Joskus blogipostausten kommentteja lukiessa törmää sellaisiin puheenvuoroihin, joissa kommentoija kertoo lukeneensa blogia tolkuttoman kauan, jopa vuosia, ja vasta nyt on päättänyt kommentoida jotakin. Kyseisen postauksen aihe on usein ollut erityisen liikuttava tai mielipiteitä herättävä mutta joskus näitä ensikommentteja näkee myös hieman pliisummistakin aiheista tehdyissä jutuissa.  Miksi ihmeessä aktiiviset lukijat ovat sitten niin pirun pidättyväisiä, vaikka blogikommentointi on naurettavan helppoa puuhaa?


Totta on, että blogien lukijoista vain murto-osa kommentoi lukemiaan tekstejä. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö he lukisi tekstejä läpi tarkasti ja ajatuksella. Tiedän, että minunkin blogissani käy paljon lukijoita, jotka lukevat juttujani ja palaavat aina uuden postauksen ilmestyessä mutta eivät kuitenkaan halua jättää mitään merkkiä visiiteistään. Tiedän heidän touhuistaan vaan blogini analytiikkaa tarkastelemalla. Minäkin yritän aina saada lukijoista jotain irti esittämällä kysymyksiä postauksissani mutta usein niihin ei vastata. Tämän postauksen kysymys olisi luonnollisesti miksi et koskaan kommentoi postauksia, vaikka luet blogia ahkerasti? mutta siihen tuskin löytyy yhtään vastaajaa.

Jos lukee monia blogeja, kommenttien jättäminen kaikkiin ei ole kovin realistista. Mutta mietitäänpä nyt niitä lukijoita, jotka eivät milloinkaan tai tuskin koskaan jätä kommentteja sitten niin mihinkään blogiin.

Kommentoimattomuuteen voi olla useita syitä. Ehkä lukijalla ei ole sopivia tunnuksia, joilla kommentin voisi jättää sellaisessa blogissa, jossa anonyyminä kommentointi on estetty. Tunnukset voisi tietysti helposti luoda mutta ehkä eteen ei ole vielä tullut sellaista juttua, jonka kommentointi olisi tunnusten naputtelun arvoista.

Niin, ehkä mikään juttu ei ole vielä herättänyt tarpeeksi sanottavaa lukijassa. Ehkä muut ovat jo ehtineet kommentoida kaikki olennaiset pointit ja lukija ei keksi mitään originellia. Kuka kaipaa kymmenettä ihanat kengät, mistä ne on? -kommenttia samaan juttuun? Itsestäänselvyyksien kommentointi voi tuntua turhalta. Ja sitähän se onkin.




Joku haluaa pysyä visusti tuntemattomana ja kommentin jättäminen tekee lukijasta heti näkyvän. Joku vähemmän tekniikkaan perehtynyt henkilö voi luulla, että kommentin takana oleva henkilö voidaan tarkasti selvittää. Mitenköhän muut reagoivat kommenttiin? Viitsinkö sanoa noin? Mitä jos bloggari loukkaantuu sanoistani ja siitä kehkeytyy varsinainen myrsky kommenttiboksissa? Oma kommentti voidaan ottaa hyvinkin henkilökohtaisella tasolla.

Joissain blogeissa bloggari voi jutustella hyvinkin tuttavalliseen sävyyn vakiokommentoijien kanssa. Lukija voi tuntea itsensä ulkopuoliseksi ja tämän sisäpiirin keskustelua ei uskalla mennä häiritsemään. Paras olla siis hiljaa.

Joku lukee blogia vain ajanvietteeksi eikä syvenny aiheisiin sen kummemmin. Muidenkin kommenttien lukeminen voi olla toissijaista. Blogi on kuin tarina: sieltä luetaan mitä ikinä sinne ilmestyy. Eihän kirjassakaan aleta kirjailijan kanssa keskustelemaan joka luvun jälkeen.

Joku miettii, että ketä oikeasti kiinnostaa hänen kommenttinsa. Onko kommentit oikeastaan suunnattu vain bloggarille vai myös muille lukijoille? Joku ei vain yksinkertaisesti halua jutella bloggarin kanssa ja vielä vähemmän niiden tuhansien muiden tuntemattomien kommentoijien ja lukijoiden kanssa, jotka väkisin tulevat näkemään kommentin ja voivat siihen vastatakin.

Usein alussa mainitsemani ensikertalaisen kommentti alkaa vielä olen pitkään lukenut blogiasi mutta nyt vasta kommentoin ekaa kertaa... Koska kommentoija haluaa kertoa tämän seikan, se viestii hetken olevan jotenkin merkityksellinen. Oma ääni kuuluu blogissa ensimmäisen kerran ja pitkään seurattuun sekä ehkä kaukaa ihailtuun bloggariin saa näin yhteyden. Usein näihin ekoihin kertoihin saa bloggarilta vielä vastauksena kiitokset. Pitäisikö bloggarin sitten olla otettu tästä? Blogin lukijamäärästä vähän tietysti riippuu, kuinka merkityksellinen tämä yksittäinen lukija bloggarille on. Jos kävijöitä on tuhansia päivittäin, tämmöinen kommentoija on kuitenkin vain yksi kala meressä. Bloggari saa ainakin olla tyytyväinen, että on saanut nyhdettyä taas jonkinlaisen reaktion yhdestä ihmisestä.



No miten näitä tuppisuita sitten saisi avautumaan kommenttiboksin puolella? Edellä mainitsemieni kysymysten lisäksi bloggari voi tarkistaa, että postaukset kohtaavat ainakin seuraavat vaatimukset:
  • aiheet ovat mielenkiintoisia
  • jutuissa tulee jotenkin ilmi bloggarin persoona, sillä inhimillisellä vivahteella kirjoitettua tekstiä on helpompi kommentoida
  • aiheet eivät ole joka kantilta aivan loppuun asti käsiteltyjä postauksissa, eli juttua voi jatkaa myös kommenttien puolella
  • aiheet  voivat olla myös jokseenkin provosoivia, sillä mikäs keskutelua sen paremmin herättäisi
  • kommenttien jättämisessä on monta vaihtoehtoa, miten kirjautua kommentoimaan
  • bloggari vastaa (lähes) kaikkiin kommentteihin, jotta kommentointi ei tunnu lukijoista turhalta touhulta
  • bloggari ottaa vastaan kommenteissa esiintyviä vinkkejä ja ehdotuksia, eli viestittää myös näin arvostavansa kommentteja
  • kommenttiboksin yhteyteen voi liittää tekstin, jossa rohkaistaan potentiaalista kommentoijaa vielä loppumetreillä kirjoittamaan jotakin
Itse kommentoin muiden blogeja vaihtelevista syistä. Saatan jättää asiapitoisia kommentteja tai sitten näitä aivot narikassa -kommentteja, eli ihanat! söpöä! mistä noi sukat on? Eniten kommentoin kuitenkin silloin, kun voin tarjota jotakin uutta sanottavaa tai vaikkapa linkata johonkin (mielellään omaan) juttuun. Mitä kommenttien lukuun tulee, niin silmäilen postausten kommentit läpit. Joukosta voi löytyä helmiä ja ihan oikeaa keskusteluakin tai sitten näitä anonyyminä jätettyvä ihanaa, mahtavaa, söpöä -kommentteja, jotka ovat muuten myös mielenkiintoinen ilmiö.

Tämän postauksen tarkoitus ei ollut mollata hiljaisia lukijoita vaan lähinnä tarkastella tätä mielenkiintoista ilmiötä. Itse arvostan kaikkia lukijoita yhtä paljon -oli heillä sitten jotain sanottavaa minulle ja muille tai sitten ei.  Ja lopuksi vielä, jos kukaan ei halua vastata tuohon edellä kysyttyyn kysymykseen niin haluaisiko joku jakaa mietteitä vaikkapa siitä miten edellä mainittujen keinojen lisäksi herätellä kommentoijia?


20 kommenttia:

  1. Ajattelin juuri tekeväni blogin, ja etsin blogilleni nimeä kun törmäsin blogiisi ja luettuani kaikki postaukset sait mut ajattelemaan uudelleen blogin tekoa,ei siis negatiivisella tavalla mutta uudesta paremmasta näkökulmasta. Kiva kun joku postaa juurikin bloggareista,sain paljon uutta tietoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Pympe! Kiva, että olet löytänyt blogini ja pidät sitä noinkin hyödyllisenä. Jos päädyt blogin perustamiseen niin tule ihmeessä myöhemmin linkkailemaan sitä tänne.

      Poista
  2. Tervehdys taas! Tosi mielenkiintoinen aihe jalleen. Ma olen lukenut blogeja kauan ja kirjottenut omaanikin noin puolitoista vuotta, mutta kommentointi on usein jaanyt. Ma olen jattanyt noita "olen lukenut kauan..." tyylisia kommentteja. Oon just sellainen hiljainen lukija.

    Ma en jata kommentia kovin usein joko siita syysta, etta joku on jo sanonut saman asian ja musta ei oikein ole mitaan jarkea sanoa samaa uudelleen tai vaihtoehtoisesti vaikka aihe olisi mielenkiintoinen, musta tuntuu ettei mulla ole oikeestaan lisattavaa kirjoitukseen. Jotenkin tuntuu vahan hassulta sanoa "tosi hyvin sanottu, ei lisattavaa".

    Ma olen vasta viime aikoina ruvennut kunnolla jattamaan kommentteja jos osuu kiinnostava aihe kohdalle, vaikka mulla ei aina olisikaan mitaan tosi oleellista sanottavaa. Kai sita itsekin bloggaavana huomaa kuinka ne muiden reaktiot motivoi kirjoittamaan lisaa ja paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa taas! Sinulla on kyllä hyvät perustelut kommentoimattomuuteen. Olen itsekin joskus todennut, että mulla ei ole mitään oleellista lisättävää johonkin postaukseen ja sen kommentteihin ja sitten jättänyt kuitenkin jonkin omasta mielestäni tyhjänpäiväisen kommentin. Sitä voi olla itse tosi kriittinen omia julkaisuja kohtaan, vaikka muiden mielestä voikin sanoa jonkin tosi hyvän pointin. Ja totta, bloggarin on aina mukava saada kommentteja :)

      Poista
  3. Tämähän on hyvä postaus avata tuppisuunsa! Noei, vasta löysin tänne. Onneksesi kirjoitat kyllä niin asiaa ja nähden vaivaa (et vain mitäänsanomattomia pintaraapaisuja), että pakko palata uudelleen paremman ajan kanssa! :)

    Itse olen ehkä vähän laiskansutjakka kommentoimaan. Haluaisin kommentoida oikeasti jotain asiaa, enkä vain pakonomaisia, perusteettomia "kiva postaus!" -juttuja. Jotain, mistä olisi blogin kirjoittajalle hieman pidempää iloa tai hyötyä tulevaisuuteen. Olen myös Katrin kanssa samoilla linjoilla, tottakai on kiva saada kommentteja itsellekin, oli ne sitten lähes mitä tahansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sanoistasi, Hanna! Tuo on myös hyvä periaate kommentointiin. Tälläisiä asiakommentoijia todellakin tarvitaan, että saadaan jonkinlaista syvällisempää keskustelua aikaiseksi kommenttiboksien puolella.

      Hauska huomata, että tämä postaus on saanut ihmiset kommentoimaan, vaikka etukäteen pelkäsin hieman toisenlaista lopputulosta :)

      Poista
  4. Jaahans, hieno aihe tosiaankin! Itsekin blogin kirjoittajana ihmettelen aina että kävijöitä on kuitenkin jonkin verran käynyt mut kommentteja on tyyliin kaks koko blogin pito aikana ilmestynyt, noei vaineskaan, on niitä muutama enemmän :D Itse käyn kommentoimassa myös välillä tuollaisia "aivotnarikassa"-kommentteja, mutta toivoisin että omaankin blogiinin tulisi sellaisia, jokainen kommentti piristää ainakin minun päivääni :) Itse ajattelen, että tee niinkuin itsellesi toivoisit tehtävän, eli kommentointi postauksiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvinhän sinua on käyty kommentoimassa :) Se on myös jännä juttu, että joihinkin postauksiin niitä kommentteja kertyy ja toisiin taas ei tule mitään. Epäilen, että aiheen lisäksi siihen vaikuttaa se, että on helpompi kommentoida joukon jatkeena kuin olla se ensimmäinen kommentin jättäjä. Tuli mieleen blogiasi lukiessa ja omassanikin olen pistänyt merkille saman :)

      Poista
  5. Mua harmittaa kun mä näen, että mun blogia käy kattomassa satoja (joskus oli jotain 1200) ihmistä päivässä ja silti kukaan ei kommentoi. Paitsi jotkut tutut harvoin. En tiedä johtuuko se sitten siitä, että pidän blogia lähinnä päiväkirjana itselleni. Eipä taida sen kummempia juttuja sitten olla...

    Terveisin, Heli

    Olon juhlaa (Toimikoohan toi linkki, otin sulta neuvot!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toimiihan se! Voi olla, että juuri päiväkirjamaisuus ei innosta kommentoimaan. Luulen, että esimerkiksi minun blogissa kommentoidaan sen takia, että täällä voi kommenteissa tuoda itseään esille. Omista jutuista on helpompi kirjoittaa.

      Poista
  6. Tutustuin tänään blogiisi ja olenkin sitten käytännössä koko päivän lueskellut blogiasi läpi. Erittäin mielenkiintoista, asiapitoista ja ajatuksia herättävää tekstiä!
    Itse kuulun näihin harvakseltaan kommentoijiin, yleensä miulla ei ole minkäänlaista järkevää sanottavaa enkä jaksa joka kerta kommentoida jotain "ihanat! kauniit! kivat!"-tyyppistä juttua.
    Itse saan blogiini pääasiassa tälläistä kommenttia, mutta tiedostan turhankin hyvin miksi. Kirjoitan aivan liian vähän ja varmaan vähän 'väärinkin' tai epäkiinnostavasti - pääasiassa blogstani löytyy kuvia. Ihmettelenkin että blogillani on jopa nykyiset +100 lukijaa ._.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, kiitos! Hyvä, että sinulla on jonkinlaista hajua syistä niin voit aina muuttaa tilannetta. Helpointa kokeilla irtoaako lukijoilta kommentteja on aina lopettaa tai aloittaa postaus kysymällä heiltä jotain :)

      Poista
  7. Hyvää pohdintaa.

    Itse kommentoin aika herkästi ilman, että olen välttämättä lukenut kuin kyseessä olevan postauksen (kuten nyt). Voi olla, että vaikutan typerältäkin sanoessani jotain mitä en sanoisi jos olisin lukenut edellisen kuun postaukset tms. huolella läpi.

    Jos postaus herättää ajatuksia, ne on kiva antaa ilmi. Kommentoin suoraan bloggarille.

    Itsekin joskus mietin, että mistä johtuu harvat kommentit. Omalla kohdallani uskon pääsyyn olevan se, etten erityisesti rohkaise ketään kommentoimaan ja esitän kysymyksiä lukijoille harvoin. Kuitenkin pidän tärkeänä vastata saamiini kommentteihin. Itse koen kommenttiin vastaamatta jättämisen tietoisena tekona (varsinkin jos kommentit täytyy hyväksyä ennen julkaisemista) ja ehkä turhamaisuuttanikin pahastun ignoraamisesta.

    Blogisi vaikuttaa hyvältä työkalulta bloggaajalle. Jään seuraamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa Reija, että löysit tänne ja kommentoit! Tuo mainitsemasi itsensä typeräksi tunteminen voi olla aika yleinen syy. Siis että ei viitsi kommentoida ja etenkään kysyä, jos vastaus vaikka löytyisi niistä aikaisemmista postauksista. Joskus on nähnyt bloggareiltakin sellaisia vastauksia, että viitsitkin kysyä, kun johan tämä juttu on kerrottu viisitoista postausta sitten :) Ei pitäisi olettaa, että jokainen lukija ja kommetoija lukee joka ikisen jutun.

      Kokeile ihmeessä aktivoida lukijoita vaikka kysymyksin!

      Poista
  8. Hyvä postaus! :) Minä itse kommentoin aika tiheästi, jos vain on edes puolittain jotain sanottavaa. Ihan tyhjänpäiväisiä kommentteja en halua jättää. Omaa blogiani olen kirjoittanut vähän yli kuukauden, ja juuri viimeksi pohdin tätä bloggailuakin hyvin yleisellä tasolla. Arvelisin, että tiettyjen blogien sisältö vaikuttaa siihen, että tuleeko kommentteja vai ei. Juurikin päiväkirjamaisiin juttuihin on yleensä vaikea ottaa kantaa. Ja sitten postauksen ikäkin vaikuttaa. Monesti en halua enää kommentoida tosi vanhoihin postauksiin (tämäkin nyt poikkeus ;)), vaikka ne olisivat kuinka hyviä. Jotenkin tuntuu siltä, että "keskustelu" on jo käyty.

    Mielestäni kysymykset postauksen lopussa ovat toimivia. Jos haluaa kommentoida, niin niihin on helppo vastata. Monesti tosin luen useita hyviä postauksia, enkä jätä kommenttia, koska postaus on jo niin hyvä, että kertoo kaiken olennaisen, eikä minulla ole mitään muuta sanottavaa kuin, että olen samaa mieltä ja tosi hyvä postaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen myös huomannut nämä kysymykset toimiviksi. Jätän lähes aina pari kysymystä lukijoille ja tuntuu, että niitä osataan jo olettaa. Saan niihin aina myös vastauksia. Niillä on helppo ohjata vähän keskustelun suuntaa eikä lukijan tarvitse tehdä omaa aloitetta.

      Päiväkirjamaisiin postauksiin on tosiaankin usein vaikea kommentoida jotain mielekästä. "Sinulla taisi olla mukava päivä" korkeintaan :)

      Poista
  9. Miksen pysty kommentoimaan muiden blogeja profiilillani?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minulle oli ainakin tullut monta kommenttia profiilillasi. Huomasitko viiveen, eli kommenttisi hyväksytään ensin?

      Poista
  10. Tämä oli mielenkiintoinen postaus, monta hyvää vinkkiä, Kiitos!
    Tuntuu hassulta että niin moni käy lukemassa blogia mutta ei yhtään kommenttia ja ajatusta mitä se herätti. Itse ainakin ilahdun kun joku käy kommentoimassa raksablogiini. Toisaalta olen vuosia kirjoittanut puutarha blogia ja siellä lukijakunta on superaktiivista myös kommentoimaan. Todella interaktiivista. Eli blogin sisällössä on myös iso ero siihen miten sinne kommentoidaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, totta. Joidenkin aiheiden ympärille kehittyy helpommin sellainen yhteisö, joka on myös aktiivista kommentoimaan.

      Poista