keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Blogit portaaleissa: tasokasta vai toivotonta?

Blogiportaalit ovat omiaan herättämään tunteita - hyviä ja huonoja sellaisia. Bloggarit haluavat jonkun portaalin katon alle bloggaamaan vaikka millä hinnalla. Tai sitten he karttavat blogitalleja kuin ruttoa, jotta kukaan ei veisi heiltä yhtään päätösvaltaa blogin suhteen.

Blogiportaaleista voisi kirjoittaa vaikka mitä. Niistä saisi irti herkullisia tarinoita, kuten viime aikojen skandaalinkäryiset uutiset erään portaalin suunnalta ovat tarjonneetkin. Negatiiviset ja bloggareiden riistoon viittaavat uutiset leviävät helpommin kuin sellaiset, joissa blogikotia kehutaan hyväksi ja työkavereita mahtaviksi. Yksi ja sama portaali voi todellisuudessa olla yhden mielestä maailman paras ja toisen mielestä se kaiken pahuuden tiivistymä.

Viime viikolla kyselin teidän mietteitä blogien palkintogaaloista ja palkituista blogeista ja nyt olisi mukava kuulla, miten blogin kuuluminen portaaliin tai yhteisöön vaikuttaa lukupäätökseenne. Rehellisyyden nimissä on sanottava, että olen lukenut vain sellaisia lausuntoja, joissa blogin tason ilmoitetaan laskeneen ja sisällön muuttuneen rutkasti mainospitoisempaan suuntaan. Itse en kuitenkaan lähtisi tätä väitettä allekirjoittamaan.



Miksi portaaliin?
Bloggarin kannalta portaalin jäsenyys voi olla tavoiteltu statussymboli. Oma blogi erottuu heti massasta, kun se on valittu johonkin tiettyyn piiriin. Ja valinnan ovat tehneet vielä jotkin blogialan ammattilaiset, jotka portaalin puikoissa häärivät. Valittuna oleminen voi merkata aivan uutta intoa ja suuntaa bloggauksen suhteen ja blogi kehittyy "ammattimaisempaan" suuntaan. Ehkä apua ja inspiraatiotakin on tarkolla, vertaistuesta puhumattakaan.  Portaalin mahdollistamia juttuja on hankalampi lähteä toteuttamaan itsekseen.

 Lukijakin saattaa päätellä portaalin tarjoavan lähes automaattisesti laatua ja blogit kiinnostavat jo senkin vuoksi. Tai sitten lukija pettyy ja jättää koko blogin jo pelkän portaaliin siirtymisestä kertovan uutisen kuulleessaan ja ennen kuin mistään muutoksesta on varsinaista näyttöä. Joillekin on kunnia-asia lukea vain itsenäiseen toimintaan kykeneviä blogeja ja muiden kelkkaan hyppääminen on merkki petturuudesta. Osa lukijoista ei ole samanlaisia hätähousuja, vaan he katselevat menoa jonkin aikaa ennen päätöksentekoa.


Blogin tason huikea nousu vai sittenkin mahalasku?
Niin kuin jo edellä kirjoitinkin, portaali voi tarjota aivan uusia eväitä bloggaamiseen. Voipi olla, että blogin ulkonäkö muuttuu sliipatumpaan suuntaan bloggarin omien koodailujen ja viritysten kadotessa. Ehkä bloggari petraa tekstien ja kuvien suhteen, jotta hän vaikuttaisi paikkansa ansainneelta, ja voihan siinä samalla ottaa huomiossa tai epähuomiossa mallia portaalin muilta bloggareilta. Ulkoasu ei ole se ainoa juttu, joka saaattaa joutua syyniin: myös juttujen sisällöksi ei enää ehkä kelpaakaan omituiset höpötykset, vaan bloggarille tulee tarve suorittaa (mielestään) timanttisia juttuja joka kerta.

Portaaleiden suureksi miinusmerkiksi lasketaan yleensä liiallinen kaupallisuus. Se voi olla rasite lukijalle mutta myös bloggarille, ja se voi ilmetä vaikkapa mainosbannereina tai sitten postauksissa olevana tuotesijoitteluna. Jos blogissa ei sellaista aikaisemmin ole ollut, lukijat sekä bloggari itsekin voivat hämääntyä mainonnasta ja se pistää silmään pienessäkin määrin, sillä onhan se muutos aikaisemmasta. Toisaalta, mikä tahansa mainostempaus voidaan portaalin puolella blogatessa nähdä merkkinä portaalin rappiollisesta vaikutuksesta. Siinä entisessä, villissä ja vapaassa blogissa samainen postaus olisi korkeintaan skipattu.

Mainonta on kuitenkin portaalien elinehto. Mistä raha muuten tulisi portaalille ja bloggarille? Löytyykö vapaaehtoistyöntekijöitä tai lahjoittajia? Kaupallisuus on siis vain hyväksyttävä osana portaaleja. Tietenkin sen voi toteuttaa eri tavoin. Joku portaalipomo on ahne ja haluaa tunkea vilkkuvaloa joka kolkkaan, jotta rahaa tuottavien mainosten näkyvyys maksimoituisi.Toisilla on enemmän pelisilmää ja he sirottelevat mainonnan suht huomaamattomasti blogien joukkoon ja sisältöön. Mainonnan tapa ja määrä eivät vaikuta vain lukijaan, vaan myös bloggariin, sillä hän ei voi kieltäytyä (lähes) kaikista tarjotuista yhteistyöprojekteista ja samalla olettaa saavansa blogata rauhassa portaalin suojissa.

Toisille kaupallisuus on jees juttu, sillä sen avulla he pääsevät mukaan mielenkiintoisiin projekteihin tai saavat sitten niitä kuuluisia ilmaistavaroita käyttöönsä. Myös lukijana mielenkiintoiset teemat ja vaikkapa useassa blogissa eri tavoin toteutetut tuote-esittelyt voivat olla mieluisia inspiraation lähteitä ja oikeita kiinnostuksen kohteita. Kaupallisuus voi siis ilmetä plussankin muodossa!


Oma pää vai tiukat säännöt?
Kukapa bloggari ei olisi ennen portaaliin siirtymistä vakuutellut, että blogi tulee pysymään samana tuttuna tapauksena. Ihan niin ei kuitenkaan taida käydä. Portaali ei ole mikään suojatyöpaikka, johon kerran päässeenä voi sitten blogata miten sattuu ja vaikka löysin rantein. Blogia voisi ajatella portaalin investointina. Blogin täytyy ansaita paikkansa joukossa esimerkiksi postaamalla tarpeeksi usein ja tuomalla kävijöitä. Kaikille yhteistöillekään ei saanut sanoa ei. Toisissa portaaleissa vaatimukset ja toiveet ovat kovemmat kuin toisissa.

Bloggari siis joutuu, tai pääsee, solmimaan sopimuksen portaalin kanssa. Sehän voi sisältää vaikka mitä ehtoja puolin ja toisin. Ehkä bloggari ei saa enää mainostaa oman pään mukaan, tietyistä aiheista ei sopisi kirjoittaa tai juttuja pitäisi tuottaa niin ja niin paljon.

Bloggari ei ehkä osaa huomioida kaikkea oleellista allekirjoitustaan rustatessa. Mitenköhän käy vaikka blogipostausten, kun portaalille sanoo hyvästit? Otetaanpa esimerkiksi linkit ja se mihin ne ohjautuvat, kun joku päivä portaalista lähtee. Ohjataanko kaikki blogiin vievät muualla olevat linkit uuteen osoitteeseen vai menevätkö ne suoraan portaaliin? Esimerkiksi Indiedaysistä viime aikoina lähteneiden blogien linkit menevät vaihtelevasti joko uuteen blogiin tai Indiedaysin etusivulle. Erittäin tärkeä seikka monelta kantilta mutta osaako tällaisia huomioida etukäteen? Minä, hakukoneoptimoinnille altistunut henkilö, olisin heti huolissani tällaisesta seikasta, mikä ei taas jollain toisella soita mitään kelloa.

Mihin tarvitsemme blogiportaaleja?
Kirjoitettuani, että "mainonta on portaalien elinehto", jäin miettimään, mihin me bloggarit oikein loppujen lopuksi  tarvitsemme portaaleja. Eikö jokainen vain voisi jatkaa omin avuin, sillä onnistuuhan se bloggaaminen niinkin. Vastaus taitaa olla se, että olemme sen verran yhteisöllistä porukkaa, että haluamme pörrätä toistemme ympärillä. Yksin touhuaminen ei ole kaikille se mieluisin toimintamuoto. Toisille tietenkin portaalien merkitys piilee tietenkin siinä rahassa.


Nyt olisikin mielenkiintoista kuulla mistä te, portaaleissa bloggaavat tai niissä olevia blogeja lueskelevat, pidätte portaaleissa ja mikä nostaa karvat pystyyn. Selviäisimmekö hyvin ilman niitä? Suosikkisi? Inhokkisi?

Entäs te portaalin alla bloggaavat, haluaisitteko muistuttaa mitä seikkoja sopimuksia tehdessä kannattaisi huomioida?

Itse en ole mitenkään portaaleja vastaan mutta en ole mikään intohimoinen kuluttajakaan. Totta kai luen blogeja, jotka ovat jonkin portaalin alaisuudessa mutta se on sivuseikka. Yhtäkään bogia en ole poistanut lukulistaltani sen takia, että se on siirtynyt jonkin otsikon alle. Portaaleissa on kyllä se hyvä puoli (portaalin, ei minun kannalta), että saatan jäädä sinne pidemmäksi aikaa pyörimään ja löydän ehkä uusia mielenkiintoisia blogeja tai juttuja -siis jos toteutus on tehty käyttäjiä houkuttelevasti.  Mainonnasta en ole kärsinyt, sillä skippaan kaiken mielestäni turhan -oli se mainospostaus tai ei. Joissain blogeissa turha mainossälä on jopa vähentynyt portaaliin siirtymisen myötä, kun omia affilinkkejä ei ole saanut tunkea joka paikkaan tai sitten niille ei ole ollut enää tarvetta, kun bloggaamisesta tulee rahaa muutenkin.

P.S.
Vallan unohdin, että eri portaaleiden turhuudesta ja tarpeellisuudesta olen kirjoittanut jo yhden jutun. Tilanne on elänyt jo tuon jälkeen mutta vilkaise nyt ihmeessä.


Photo credit 1: whiteafrican / Foter.com / CC BY
Photo credit 2: BJ Carter / Foter.com / CC BY-ND
Photo credit 3: clemsonunivlibrary / Foter.com / CC BY-NC

28 kommenttia:

  1. Mä olen ehkä jäävi ottamaan kantaa, koska en ole koskaan blogannut "itsenäisesti" vaan alusta asti portaalissa. Ihan ne ensimmäiset juttuni raapustin Bellan siipien suojassa ja täytyy näin jälkeen päin sanoa että oli rohkea temppu ottaa mukaan täysi ummikko. En ollut aloituspäivään mennessä lukenut blogeja ollenkaan, en tiennyt blogimaailmasta mitään (enkä ehkä kovin paljon vieläkään, heh) ja pienet siivet väpättäen lähdin sitten kokeilemaan mitä syntyy. Tällaiselle aloittelijalle portaalin tuesta on ollut suunnatonta hyötyä, taatusti paljon enemmän kuin minusta heille.

    Kiitos keskustelevasta blogistasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet ilmeisesti harvinaislaatuinen tapaus, kun heti pääsit mukaan! Sinuun on ilmeisesti luotettu aika paljon. Mielenkiintoista kuulla tämmöisestäkin tapauksesta :)

      Poista
  2. Itse en lue montaakaan portaalin alla asustelevaa blogia, koska ovat niin kaupallisia ja aika saman tyylisiäkin. Myös yksi pitkäaikaisista blogisuosikeistani katosi mun lukulistalta sen siirryttyä Indiedaysiin, sillä blogin tyyli muuttui ja paljon. Nyt se on vaan täynnä sitä kaupallista ja pinnallista huttua, kun ennen sai lukea kunnon syvällisiä juttuja ihan oikeasta, tavallisesta elämästä. Toivottavasti kirjoittajalla ei noussut nesteet päähän..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikävää, että niin on päässyt käymään. Omalle kohdalle ei ole tuollaisia muutoksia tullut. No, onneksi muuta luettavaa, mistä valita :)

      Poista
  3. Kokemuksen SYVÄLLÄ rintaäänellä:
    - lataa kuvat ja videot omalle palvelimelle, jotta ne ovat sinun myös sitten, jos/kun tulee muuton aika
    - anna ammattilaisen (eli vähintäänkin lakia opiskelleen ihmisen) lukea sopimus ennen sen allekirjottaista
    - kuuntele sydäntäsi, edes jättipalkka ei ole vaaditun 50 postauksen kuukausitahdin arvoinen
    - lähde portaaliin vain, jos saat päättää omat yhteistyösi (huomioi myös portaalin myymät bannerit tässä, ne voivat riidellä oman sisältösi kanssa)
    - NAUTI, sillä joku on halunnut juuri sinut mukaan <3

    Tuossa ehkä ne tärkeimmät. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Iina hyvistä vinkeistä! Moni ei varmaan alun huumassa osaa tai edes tahdo pureutua näihin juttuihin.

      Poista
  4. Luen itse sekä itsenäisiä että portaalien alla toimivia blogeja. Tykkään molemmista, joskin portaaleiden alla toimivien blogien joskus älyttömän suuret bannerit häiritsevät omaa lukunautintoani. Toisaalta seuraan yhtä itsenäistä blogia, joka on täynnä tradedoublerin tai vastaavan mainoksia, että sivu latautuu ärsyttävän hitaasti. Että molempia ja kaikkea siltä väliltä mahtuu lukulistalleni. En ole kuitenkaan lopettanut yhdenkään blogin lukemista sen siirryttyä jonkun portaalin alle, vaikka jotain muutoksia tekstin sisällössä onkin ollut havaittavissa. Sitten on taas niitä, joiden blogit ovat oikeasti pysyneet yhtä mukavina siirron jälkeenkin.

    Minä itse miettisin hyvin tarkasti portaaliin siirtymistä ja haluaisin ehdottomasti tietää joka ikisen faktan tarkkaan, ennen siirtymistä. Todellakin luetuttaisin sopparin jollain, joka niiden päälle enemmän ymmärtää. En silti pidä mahdottomuutena, että jos joku päivä minun pikkuruiseen blogiini joku ihastuisi ja haluaisi sen portaalinsa alle, ettenkö suostuisi. Harkitsisin silti tarkkaan, sillä se on selvä, että osa määräysvallasta silloin siirtyy toiselle osapuolelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan, jotkut suuret ja liikkuvat bannerit ovat olleet portaaliblogeja lukiessa riesana joskus. Minulle tulee heti mieleen Valion tai jonkin banneri, jossa blogi otsikon takana oli jokin paistinpannu, jossa tirisi rasva. Kovin paljon ei tainnut edes aiheeseen liittyä ko. mainos.

      Hyvä, että sieltä löytyy joku, joka osaisi olla tarkkana sopimusten kanssa!

      Poista
  5. Portaalissa bloggaamisessa parasta on se, että saan kuukausipalkkaa ja mainostuloja, mutta kaikki asiat hoidetaan puolestani. Minä saan vaan keskittyä kirjoittamiseen. Kuulun hyvään ja suhteellisen pieneen portaaliin, jossa on reilut sopimukset ja maanläheinen meininki :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla! Asioiden hoituminen sutjakkaasti on varmasti suuri plussa ja ettei tarvitse itse ratkoa kaikkia mahdollisia ongelmia.

      Poista
  6. Blogien lukijana minulle on herttisen yhdentekevää minkä alla vaiko minkään boggaaja juttunsa kirjoittaa, sisällön miellyttävyys ratkaisee. En voi sanoa, että mikään seikka jolla olisi suoranaista tekemistä nimenomaa portaalissa bloggaamisen kanssa ärsyttää -ja toisaalta, ei myöskään lisää mielenkiintoani blogia kohtaan. Menen suoraan omista linkkilistoistani blogeihin enkä oikeastaan koskaan käy mahdollisen portaalin etusivulla. Sieltä varmasti löytäisi lisää mielenkiintoista luettavaa, mutta joidenkin portaalien etusivut ovat niin sekavia enkä jaksa alkaa niitä kaivelemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika samoilla linjoilla ollaan! Minäkin eksyn aika harvoin sinne portaalin etusivulle -ainakaan tietoisesti en mene sinne.

      Poista
  7. Luulen, että se ärsyyntyminen johtuu usein myös kateudesta, vaikkei sitä haluttaisi myöntää. Tottakai jokainen kadehtii, edes vähän ja jotain. Itse olen todennut sen siinä mielessä turhaksi, että ymmärrän hyvin miksi joku blogi halutaan portaaliin mutta vaikkapa minun blogiani ei ;)

    Itse en lopeta blogin lukemista siksi että se on päätynyt portaalin huomaan. Kaupallisuutta ja mainostustakin on monenlaista, ja jokainen kirjoittaja käsittelee niitä asioita omalla tavallaan. Jotkut vain osaavat sen paremmin kuin toiset. Yleisesti minulla on kuitenkin sellainen mielikuva, että blogin sisältö muttuu portaalin myötä ikävämpään suuntaan, mutta se saattaa johtua siitäkin, että seuraamani blogien aihepiirit eivät taivu kaupallisiksi ihan samoin kuin muotiblogit, ja mainosten tulo kuvioihin on osattava tehdä taiten ettei se muokkaa blogia niin että se "ei ole enää entisensä".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitäkin se varmaan osaksi on joidenkin kohdalla. Itse olen seurannut sellaisia blogeja, joissa mainoksia on ollut (kai) aina ja ikuisesti, joten niiden ilmestyminen portaalin myötä kuvioihin ei ole hetkauttanut sitten mitenkään. Mutta tuossa kuvailemassasi tapauksessa se on varmasti muutos.

      Eli ikävä muutos voi olla mainosten ilmestyminen sellaisiin blogeihin, joissa niitä ei ennen ole ollut. Olisi kiva kuulla muilta kanssa lisää konkreettisia selityksiä niistä huonoista muutoksista. Mikä sisällössä muuttuu?

      Poista
  8. Itse en ole kuulunut mihinkään portaaliin ja itse tykkään siitä, että voin itse päättää, että mistä postaan, mistä en. Haluanko mainoksia blogiini ja jos haluan, niin mitä mainoksia. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma päätösvalta on tietysti aina plussaa ja harva siitä varmaan haluaisi luopua. Asioissa on puolensa!

      Poista
  9. Itse en ole myöskään yhtään blogia hylännyt siksi, että se on siirtynyt portaaliin. Mutta myönnän, että muutaman lukeminen on ehkä pikkuhiljaa hiipunut kun on alkanut ärsyttää tietyt, selkeästi portaalista johtuneet seikat kuten älyttömät bannerit ja portaalin yleinen sekavuus. Mutta portaalit voivat olla kivojakin, kootessaan yhteen blogeja joihin en ehkä muuten olisi törmännytkään - kuten on käynyt uusimman Re:fashionin kanssa. Alunperin luin ainoastaan Iinan ja Veeran blogeja, mutta nykyään tulee mentyä portaalin etusivulle ja tsekattua läpi muutkin uudet postaukset :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Banneri voi tosiaan olla ärsyttävä ja häiritsevä, jos vielä hidastaa lataamista ja vilkkuu ja välkkyy Re:fashion on siitä harvinainen portaali, että sieltä tulee vilkuiltua melkein kaikki blogit. Sehän tietty johtuu siitä pienestä koosta ja hyvästä kokoonpanosta.

      Poista
  10. Mielenkiintoisia kommentteja, varsinkin Iinan kommentissa on erinomaisia pointteja! Mulla ei oo kokemusta kuin itsenäisesti bloggaamisesta, mutta luen sekä itsenäisiä että portaaleihin kuuluvia blogeja. Portaaliin kuuluminen tai kuulumattomuus ei määritä sitä luenko blogia vai en, vaan sisältö määrittää sen. Anonyymin tavoin muutama blogi on häipynyt lukulistaltani, sillä niiden siirryttyä portaalin alle sisältö muuttui pelkiksi yhteistöiksi ja se aiemmin viehättänyt sisältö katosi. Toisaalta taas parhaimmillaan portaali voi auttaa blogia parantamaan sen toimivuutta tai vaikka visuaalista ilmettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös olekin! Harvemmin sellaisia asiantuntijan vinkkejä saa mistään lukea.

      Ulkonäkö kieltämättä paranee lähes poikkeuksetta portaaleihin siirryttäessä. Niissä on varmasti mietitty pidempään, miltä kaiken tulisi näyttää (ja käytetty Wordpressiä :)). Eron huomaa ainakin silloin, kun blogi siirtyykin takaisin Bloggeriin.

      Poista
  11. pakko tietenkin vastata tähänkin aiheeseen. musta tää portaaliasia on vähän sama kuin lehtiin kirjoittaminen: sillä minne kirjoittaa on todellakin väliä. ei portaali itsessään ole paha hyväksikäyttävä mörkö, joka vaatii 50 postausta kuussa ja haluaa vaikuttaa tekstisisältöihin, jotkut portaalit on, jotkut ei ole. tottakai siinä vaiheessa kun kaupallista portaalia lukee, teksteissä usein on ainakin joskus mainospostauksia. monille se alkaa olemaan selvää pässinlihaa, jos blogaamisesta haluaa rahaa, kaupallisuus on aikalailla ainoa reitti vielä ainakin nyt.


    oma blogikotini on tällä hetkellä itselleni todella rakas ja niinkuin petra tuossa yllä mainitsi, joukossamme on tosiaankin ihan nollasta aloittaneita, mikä on ainakin minulle merkki, että meihin uskotaan ja meidän puolesta otetaan myös riskejä. mulle ei ole ikinä tultu sanomaan mitä ja millaisia postauksia halutaan ja jos pidän viikon taukoa, se on ihan fine. se mitä hävitään varmasti palkassa osalle isomman kilpailijan bloggaajista kompensoituu kyllä helposti tämän hetkisellä hyvänä olona, minkä bloggaajakollegat ja yhteisö tuo.

    itse luen kaikenlaisia blogeja, suurin osa on jossai määrin kaupallisia mutta kaikki eivät kuulu portaaliin/yhteisöön/lehden alle. olen tietenkin iloinen kaikkien niiden puolesta jotka voivat työkseen, toisaalta mua alkaa jo kyllästyttämään sellainen alleviivaaminen että minä tässä olen niin ammattilainen että. välillä siitä on kyllä pakostikin muistutettava lukijoita, että tähän työhön kuuluu kaupallisuus ja julkisuus, mutta jos blogin sisältö menee metabloggaamiseksi (muussa kuin tässä blogissa!) ja oman brändin pönkitykseksi se ärsyttää mua paljon kaupallisuusmörköä enemmän.

    blogit on niin laaja kokonaisuus, että tällaiset yhteisökysymyksetkään ei ole mustavalkoisia. riippuu bloggaajasta ja lukijasta mitä hakee. yhteisöiltä kuitenkin toivon oikeaa välittämistä kirjoittajistaan, välillä vaan valitettavasti tuntuu etteivät läheskään kaikki saa arvostusta työpanoksestaan, se on tosi kurja juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinun näkemyksesi ovat aina mielenkiitoisia kuultavia, joten onneksi koit pakottavaa tarvetta kommentoida tähänkin :)

      Minusta se, että teidän portaaliin on otettu yksi ja ilmeisesti useampikin vasta-alkaja koko alalla, kertoo todella paljon portaalin fiiliksestä ja toimintatavoista. Hieman on vaikea kuvitella, että näin tehtäisiin joissain toisissa piireissä. En siis ihmettele, että kehutte kotianne.

      Tuo ammattilaiseksi itsensä kutsuminen on myös mielenkiintoinen piirre. Aivan kuin sitä hyppäisi amatööristä ammattilaiseksi, kun joku maksaa tästä touhusta rahaa ja on portaalissa. No, se on jo toinen juttu...

      Poista
    2. Tulin vain toteamaan, että toi mun viesti oli tabilla keskellä yötä kirjoitettu ja juuri sen näköinenkin... ja toinen juttu, että sen photarin saa ilmaiseksi https://www.adobe.com/cfusion/entitlement/index.cfm?e=cs2_downloads täältä, toisiksi tai kolmanneksi alin latauslinkki. Iskin just omalle koneellekin ton, toimii hyvin! T. Elsa

      Poista
    3. Keskityin niin sisältöön, etten edes huomannut mitään erikoista! Kiitos tästä linkistä. Täytyy itsekin ladata.

      Poista
  12. Mie olen kirjotellut blogeja, nykyistä ja entistä, yhteensä 8 vuoden ajan ja ihan itsenäisesti. Joskus olen saattanut ehkä vähän miettiä kuinka upeaa olisi kirjoitella jonkin portaalin alaisuudessa, mutta sitten tullut kuitenkin järkiini ja tajunnut, että kyllä itsenäisenä on paljon mukavampaa. Saa päättää itse postaustahdin, ei tarvitse lokeroittaa itseään mihinkään tiettyyn tyyliin vaan saa kirjoittaa mistä itse haluaa, ei tarvitse viljellä mitään mainoslinkkejä jne.

    Mitä sitten taas tulee portaalien alla olevien blogien lukemiseen, niin luen niitä. Jatkan myös lukemista jos joku aiemmin itsenäinen suosikkiblogi siirtyy jonkin portaalin alle. Toki jos postaukset alkavat olemaan täynnä mainoksia ja blogin tyyli muuttuu huomattavasti, mietin onko järkeä enää jatkaa sen blogin lukemista. Portaalien etusivuilla käyn erittäin erittäin harvoin, tosin poikkeuskin löytyy, nimittäin Re:fashion. Sen etusivulla käyn melkeinpä päivittäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinullakin on jo huikean pitkä blogihistoria! Mainitsemasi seikat ovat kyllä vahvoja itsenäisen bloggaamisen etuja. Ilmeisesti joissain portaaleissa se olisikin suht mahdollista tai ainakin niin voisi päätellä muutamien tässä nähtyjen kommenttien perusteella.

      Poista
  13. Itse bloggaan niin itsenäisesti kuin portaalin alaisuudessa. Portaalille bloggaaminen eroaa toki siten, että täytyy pitää sovitusta postausmäärästä kiinni ja tähän tietenkin kuukausipalkka motivoi. Muuten ei ole kukaan määräilemässä sisällöstä. Hauska ilmiö oli, kun jengi valitti postausten tason laskeneen _heti_ blogin siirryttyä Bellaan, vaikka muutoksia oli siinä vaiheessa mahdotonta havaita. Lisäksi postaamme ihan täysin samaa sisältöä kuin ennen, mutta vain tiheämmällä tahdilla. Toiset vaan karsastavat portaaleja, tai sitten muutoksia yleensä. Itse olen ollut vain tyytyväinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tälläinen kuvaamasi tason muutos -valitus taitaa olla osittain automatisoinut ajattelumalli. Innokkaimmat eivät jaksa odotella sitä, josko se taso tosiaan muuttuisi johonkin suuntaan, vaan pamauttavat tiedon heti kättelyssä.

      Poista