lauantai 11. toukokuuta 2013

Kommentteja ja lukijoita kaupan

Kommenttien ja uusien lukijoiden haaliminen on tärkeintä bloggauksessa. Se on sitten ihan sama lukevatko he  edes kommentoimaansa postausta tai palaavatko he blogiin enää koskaan, vaikka lukijaksi ilmoittautuivatkin.

Semmoisen mielikuvan voi saada, kun vierailee eräillä suosituilla bloggaamiseen liittyvillä keskustelupalstoilla. Olen jo pidempään ihmetellyt tätä keskustelupalstoilla esiintyvää ilmiötä: bloggarit siis tarjoutuvat kommentoimaan jonkun toisen blogiin saadakseen vastapalveluksena kommentin omaansa. Sama homma toimii lukijaksi liittymisen kanssa: lue sinä minun blogia niin minä luen sinun blogiasi. Erityisesti olen seurannut Demi.fi -blogipalstan meininkiä mutta myös Cosmopolitanin keskusteluista löytyy samanlaista kaupantekoa. Palstoilla myös pyydetään linkkejä blogeihin, jotka täyttävät tietyt toivotut kriteerit ja sitten näitä linkattuja blogeja käydään vilkaisemassa samalla ehkä jääden lukijaksi ja/tai kommentoiden. Pyyntöjä tulee kymmeniä, lähemmäs satoja, päivässä ja ne saavat usein kymmeniä vastauksiakin.


Mikä näissä kommentti kommentista ja lukija lukijasta lupauksissa ja toivomuksissa oikein on takana? Onko toiveena vain saada omiin postauksiin paljon kommentteja? Toki 48 kommenttia postauksen perässä näyttää paremmalta kuin vaikka 5 (tai ajatelkaa, 0!). Suuri kommenttien määrä viestittää muille blogin olevan kiinnostava ja suosittu. Sama pätee varmasti lukijoihin: iso lukijalauma on kaikin puolin parempi ja uskottavampi kuin muutaman hassun lukijan rykelmä.

Joillekin on tärkeä kerätä vaikka Facebookissa satoja kavereita, vaikka joitain niistä ei olisi koskaan edes tavannut livenä. Suuri kaverimäärä viestii muille henkilön olevan suosittu ja sosiaalinen ihminen, joka tuntee lähes kaikki. Ehkä blogin lukijoiden määrän kasvattamisessa on samoja piirteitä: lukijoita on oltava satoja tai tuhansia, sillä lukijamäärä  kertoo blogin vetovoimaisuudesta. Ihan sama sitten lukeeko ne todellisuudessa blogia ollenkaan.

Toki liikenteen saaminen omaan blogiin on erittäin tärkeää mutta tämä taktiikka ei ehkä ole se parhain pysyvän liikenteen kannalta. Tällaisesta kommenttien keräilystä tulee helposti sellainen olo, että kommentin sisällöllä ja sen jättäjän motiiveilla ei ole merkitystä. Kommentti on erittäin tervetullut, vaikka se olisi aivan aiheen vierestä, kommentoija ei olisi lukenut koko juttua ja ei enää koskaan palaisi blogiin. Lukijaksi liittyminenkin voi tarkoittaa sitä, että lukija ei koskaan edes lue koko blogia. Tärkeintä on, että hän koristaa tilastoa. Vai tuleeko näistä "ostetuista" kommentoijista ja lukijoista oikeasti aktiivisia kävijöitä?

Kun muutamia vuosia sitten törmäsin kyseiseen keskustelualueeseen, hämmennyin hieman. En voinut kuvitella itse linkkaavani blogiani palstalle kommentteja tai lukijoita kalastellen. Toisaalta, saatan tehdä aivan samaa hommaa jättämällä kommentteja mm. toisiin blogeihin mutta menetelmä ei ole yhtä suorasukainen. Saatan jättää mielenkiintoisen kommentin ja linkin omaan blogiini, minkä toivon houkuttelevan paikalle uusia lukijoita, joilla olisi myös jotain sanottavaa minulle. Toivon myös, että kaikki lukijat ja kommentoijat toimivat omasta aloitteestaan ja aidosta mielenkiinnosta blogiani kohtaan, mikä ei välttämättä todellakaan olisi asian laita, jos jättäisin näitä kommentti kommentista -pyyntöjä sinne tänne.


Keksin myös hyvän businessidean, mikä saattaisi hyödyttää kommentinkalastelijoita: tarvitaan yritys, joka myy kommentointia ja lukijoita blogeihin. Voit ostaa erilaisia kommenttipaketteja, kuten vaikka "Peruspaketin", joka sisältää kaksi positiivista kommenttia päivässä ja 15 uutta lukijaa kuukaudessa. Joka kolmas päivä saat pidemmän kommentin, jossa esitetään kysymyksiä sinulle ja kaksi kertaa kuukaudessa saat haasteen vastattavaksesi. Hinta olisi semmoinen 50 euroa kuukaudessa ja sen saisi kestotilauksena. Premium-pakettiin kuuluu sitten jo enemmän tavaraa. Yrityksen työntekijä sitten päivätöikseen rustailee kommentteja ja kehittelee uusia lukijaprofiileja. Kysyntää olisi, veikkaan!

Nyt olisikin hauska kuulla mielipiteitä asiasta, etenkin jos täältä löytyisi lukijoita, jotka itse harrastavat tätä kyseistä toimintaa. Jos et ole (vielä) kommentteja ja lukijoita tällä menetelmällä yrittänyt hankkia, niin voisitko kuvitella ryhtyväsi siihen? Ottaisitko mieluummin paljon kommentteja ja vähän oikeasti blogistasi kiinnostuneita kävijöitä vai vähän kommentteja pieneltä joukolta aidosti kiinnostuneilta ihmisiltä?

Keskustelupalstoista kirjoittelu on aina vähän riskialtista hommaa, joten annetaan vielä pieni huomautus väärinymmärrysten minimoimiseksi: tarkoituksenani ei siis ole arvostella ko. keskustelupalstojen väkeä vaan ideana on tarkastella ei-niin-tosissaan ilmiötä, joka on mielenkiintoinen ja hieman hämärän peitossa -ainakin minulle.

Jos haluat jatkaa lukemista niin keskustelupalstoista ja blogeista olen kirjoittanut jo Bloggari saa vauvan ja muita juoruja -postauksessa mutta nämä keskustelut erosivat tämän päiväisistä siinä, että keskustelijat olivat itse blogittomia tai eivät tuoneet omaa blogiaan esille. Kohteeksi joutuivat muut bloggarit ja aika armottomasti.

Seuraa minua   Blogilista   Bloglovin   Twitter

31 kommenttia:

 1. en ymmärrä noita kommentti kommentista -juttuja!
  toki on aika vaikuttavan näköistä jos (uudehkolla) blogilla on monta kymmentä kommenttia, mutta sitten kun näitä kommentteja alkaa katsomaan.... yksi toisensa perään persoonattomia kehuja copy-paste-meinigillä. "oot tosi kaunis ja ihana blogi!" "kaunis oot, kiva blogi, jäin seuraan, käy kattoon mun?" jne.
  tässä vaiheessa totean vaan että tämä blogi ei selvästikään ole seuraamisen arvoinen, ja siirryn eteenpäin.
  olis hienoa jos ihmiset kirjoittais kirjoittamisen ilosta eikä sen "statuksen" vuoksi jonka runsaalla lukijamäärällä saa. se nimittäin laskee tasoa hyyvin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mielipiteestä, Katja! Olet oikeassa,sisältö voi olla erittäin köyhää, jos tärkeimpänä tavoitteena on saada vain lukijoita ja kommentteja. Ja siis jonkin muun kuin sen sisällön kautta.

   Poista
 2. Minulle tuollainen itsetarkoituksellinen kommenttien kalastelu on ihan outo ajatus, olen pyörinyt paljon askartelublogeissa ja siellä on tapana käydä katsomassa kommentoijan blogia ja samalla jättää kommentti johonkin kiinnostavaan postaukseen. Täten olen saanut muutaman blogitutun ja se on ollut oikein mukavaa, kommentti tuttavalta lämmittää mieltä paljon enemmän kuin vieraan ihmisen kommentti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai askartelublogeissa on ihan tämmöinen oma tapansa. Semmoinen voisi olla laajemminkin käytössä. Toisaalta paljon kommentteja saadessa joutuu sitten kommentoimaan takaisin sellaisiinkin blogeihin, joihin ei muuten tulisi sanottua mitään.

   Poista
  2. Harrastusblogista yleensä onneksi aina löytää jotain sanottavaa kun kaikilla on yhteiset kiinnostuksenkohteet, ei se välttämättä kaikissa blogityypeissä toimisikaan.

   Poista
  3. Niin se riippunee genrestä ja etiketistä. Olen itse miettinyt lukijoiden tai kommenttien haalimista tietenkin, mutta täytyy sanoa että en saa priorisoitua sille aikaa, jos se on 'itsetarkoitus'. Esim. Harkitsin ottavani osaa erilaiSiin kuva haasteisiin, joista ilmeisimmin lukijoita löytyy, kun alkaa kuulua johonkin joukkoon. Kuitenkin tulin siihen tulokseen etten saa motivoitua itseäni postaamaan kuvahaasteeseen vaan pelkästä lukijoiden kalastelusta. Se on eri asia, jos kuvahaaste on itsessään kiinnostava.

   Poista
 3. Oon täs blogin ensimmäisel viikol pohtinu paljonki, miten saisin näkyvyyttä blogilleni, mut pakko myöntää, et toi ei oo käyny mielessäkään... Oisha se kiva et olis jokunen kommentti pohjalla, koska kuvitteleisin et sit muidenkin rima kommentoida madaltuis, mut tollasee en kyl lähtis... Eli mielummin ottaisin sadoissa laskettavan vakkarilukijakunnan, joka kommentois mielenkiinnosta =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tosiaan yksi vaihtoehto muttei ehkä hyvä sellainen. Vaikka tuollaisen pyynnön jättäisikin niin näkyvyys ei ole taattu, sillä tuommoisia pyyntöjä oli aivan kauheasti. Ei kukaan niitä jaksa käydä läpi. Juu, joillekin se ekana kommentointi voi tosiaan olla vaikeaa...

   Poista
 4. Kyllä mullekin lukijat ja kommentit kelpaisi, muttei toi keskustelupalstalla kysely siltikään oikein tunnu kätevältä pidempiaikaiselta tekniikalta.

  VastaaPoista
 5. Mä en jaksa kommentoida kenenkään blogia siks, että saisin itelleni kommentin. Toki luen paljon muiden blogeja ja kommentoin, mutta vaan vuorovaikutuksen lisäämiseks. En tiedä kannattaisko mun edes mennä mainostamaan omaa mammablogia Demi.fi sivustolle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en myöskään edes oleta saavani vastakommenttia omastani. Kokeile, josko siellä innustuttaisiin aiheesta ;)

   Poista
 6. Mä oon siinä hassu, että kommentti kommentista on ihan jees, mutta lukija lukijasta ei oo, miksi?
  Kun kommentoi toiselle voi kuitenkin itse päättää oma komman sisällöstä ja sinulle kommentoiva päättää myös antamansa kommentin sisällöstä. Jos toinen kommentoi lykyesti/asian vierestä yms. voi itse vastata samalla mitalla.
  Olen käyttänyt tätä taktiikkaa ja saanut ihan kivoja kommentteja. Ajattelen sen myös itsensä viihdyttämisenä, kun voi kommailla muille, mutta ikään kuin "vaivan palkaksi" saa kommentin siitä takaisin.

  Mun mielestä lukija lukijasta on tyhmää, sillä silloin lukijat eivät ole "aitoja". Lukijan pitäisi mielestäni seurata blogia aktiivisesti, mutta lukija lukijasta -tekniikkaa käyttämällä se ei taida olla mahdollista. Muutenkin haluan, että lukijani ovat aidosti kiinnostuneita blogistani. Kommentoiminen on kuitenkin jees, koska siinä on sentään pitänyt miettiä kotain blogistani, kun taas lukijanappia painaessa ei tarvitse edes vilkaista koko blogia.
  Enkä halua lukulistoilleni tyhmiä blogeja vain sen vuoksi, että itse saisin lukijoita.

  Tulipas sekava, mutta näillä mennään :D

  http://www.ruusujaxrusetteja.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Sindy! Ei tämä ollut ollenkaan sekavaa, vaan pikemminkin valaisi asiaa enemmän. Ensimmäinen kommentti kommentista -käyttäjä on siis ilmoittautunut!

   Poista
 7. Olen noista kommentinkalasteiluista samaa mieltä kuin sinä - melko epätoivoista hommaa. Mutta on kyllä aika loistava bisnesidea! Varmasti kysyntää löytyisi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en jaksa (jostain ihmeen syystä) tuollaista yritystä perustaa mutta joku voisi kyllä lähteä kokeilemaan ;)

   Poista
 8. Hymyilyttää. Vaikka taannoiseen postaukseesi voivottelinkin kommentoimattomuutta ja olen-varmaan-epätoivoinen, niin en sentään tämmöistä ole keksinytkään! Nyt kun tästä luin, niin enhän mie niin epätoivoinen taidakkaan olla. :D

  VastaaPoista
 9. No huhhuh, ei ole tullut kyllä mieleenkään! Mutta voisin kuvitella, jos itse olisin muutaman vuoden nuorempi ja pyörisin Demin sivuilla, että tuokin voisi siinä tapauksessa olla mahdollista. Vähän sama ilmiö, mikä oli IRC-galleriassa muutama vuosi sitten, kun siellä tuli teininä aikaa vietettyä. Omia kuvia mainosteltiin, että saataisiin kävijöitä ja kommentteja lisää. Voi niitä aikoja..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epäilen myös, että tämä on jotenkin ikään liittyvää. En tiennytkään, että IRC-galleriassa puuhataan tuommoista. Periaatteessa sama juttu, eri kanava vaan.

   Poista
 10. Twitteriin voi ostaa 250000 seuraajaa 450 dollarilla ja Facebookiin saa tykkääjiä myös ostamalla, 20000 tykkäystä maksaa 699 dollaria. Samoin YouTubeen ja Pinterestiin voi ostaa erilaisilta some-firmoilta seuraajia, kommentteja ja katselukertoja. Esim. Lady Gagan miljoonista Twitter-seuraajista noin puolet on feikkitilejä. En tiedä, onko blogeihin saatavilla vastaavaa, mutta tunnetusti rahalla saa ja hevosella pääsee! Kyllähän sitä kommentoimalla toivoo, että joku vilkaisisi omaakin blogia, mutta kommentoin oikeasti vain silloin, kun on asiaa tai jotain lisättävää itse postaukseen. Muutaman kerran olen linkannut Demissä ja kyllähän sieltä on muutamia lukijoita tullut, täytyy myöntää :D En todellakaan ryhtyisi spämmäämään oman blogin osoitetta joka keskustelussa tai blogissa, mikä eteen sattuu tulemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, rahalla saa mitä vaan mutta ei varmaan vielä tämmöistä suomalaisille nuorille bloggaajille kustomoitua kommentointipalvelua :) Minunkin blogini oli siellä hieman eri yhteyteen linkattu ja kivasti liikennettä tulee mutta en tiedä tulisiko, jos linkki olisi siellä kaikkien noiden pyyntöjen seassa. Käyköhän? joku niitä todella läpi vai onko kävijät vain sattumalta valikoineet blogin niiden kymmenien linkkien joukosta.
   Onko "muutamia lukijoita" alle 10 vai jopa useampia kymmeniä? :)

   Poista
  2. Muutamia lukijoita on mun tapauksessa ehdottomasti alle 10! Oma blogini on sen verran marginaalikamaa eli siis opiskelu ulkomailla- sekä ulkosuomalaisjuttuja suomalaisille vähemmän tutusta/kiinnostavasta maasta, eli se ei välttämättä kiinnosta kovinkaan laajaa lukijakuntaa muuta kuin nopean vilkaisun verran. Yritän tietysti kirjoittaa mahdollisimman kiinnostavasti ja kattavasti omaperäisistä aiheista, ehkä jopa liiankin ja niinpä tarttumapinta lukijoihin on aika vähäistä, eivätkä he helposti samaistu kirjoittajaan.

   Poista
 11. No jopas, tää oli aivan uutta juttua mulle! (välilehdissä odottavat demi.fi ja cosmopolitan.fi, jotta pääsen ihan "livenä" seuraamaan vaihdokkaita)
  Mä jotenkin luotan siihen, että lukijoita kertyy sitä mukaa kun historiaa bloggaajana kertyy. Toki seuraan kävijämääriä, mutten stressaa niistä kummemmin. Kommentoin blogeja kommentoimisen ilosta, en pakosta. Joskus on myös kiva jättää joku hölynpöly-kommentti ikään kuin teininä kirjoiteltiin vessan seinään "nadis was here"-tyylillä ja sekin vain siksi, että tekisi mieli jotai kommentoida, mutta pää lyö tyhjää.

  VastaaPoista
 12. No eipä tolla tyylillä mun mielestä mitään lukijoita saa blogilleen. Ihmettelen, jos jollakulla toiminut?! Itsekin "sorruin" tohon ennen. Olen myöhemmin poistanut kommentit: esim. "oot nätti. tuux mun lukijaks?" "kivoi kuvii. lukase munki blogii!" "kiva blogi. liityn lukijaksi, jos säki mun"

  Nykyään kirjotan blogia, jossa ei ole kuin 12 lukijaa 8DD Kommenttia tulee silloin tällöin yllättäen somen kautta tai toiselta bloggaajalta, jos olen itse käynyt kommentoimassa. Osaan arvostaa niitä harvoja kommentteja ihan törkeesti, kun en niitä usein saa 8) Päätin kuitenkin, että olen mieluummin ilman lukijoita, kuin täynnä "lukija lukijasta" -lukijoita.

  Muuten, opettelin linkittämään tekstillä blogini! Kiitos tuhannesti siitä vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että toinenkin temppua kokeillut ilmoittautuu. Jännä, että vielä siinä julkaistavassa kommentissa pitää tuoda esille tuota kommentoidaan/luetaan toisiamme -sopimusta. Luulisi sen riittävän, jos jo keskustelupalstan puolella on asiasta puhuttu.

   Ole hyvä vaan vinkistä. Toivottavasti löydät sille paljon käyttöä!

   Poista
 13. Tottakai aina on mukavaa saada kommentteja ja lukijoita, mutta toi ei oo ihan mun uttu ollut koskaan. Myönnän että oon mainostanu mun blogia erilaisilla keskustelu palstoilla, mutta en mitään "kommentoin sun blogiin jos säkin mun !!".

  Oon muuten tosi hyväkshavainnu tän sun blogis! Täältähän löytyy vaikka mitä hyviä vinkkejä, joista innostuin uusiin vähän mun ulkoasua paremmaks ja "selkeemmäks" vaikkei se ennenkään mitenkään epäselvä ollut :)

  tässä mun blogi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, parhaimmat ja ne oikeat lukijat saa varmasti silloin, kun lukija on itse omasta vapaasta tahdostaan alkanut seurata blogia eikä se ole minkään vaihtokaupan tulos. Jättämällä tuollaisia linkkejä voi sellaisia lukijoita toki saada.
   Todella selkeän ja siistin ulkoasun olet muuten saanut aikaiseksi.

   Poista
 14. Olen kyllä pari kertaa linkittänyt, ja ihan vain siksi, että olen uusi bloggari ja vähän lukijoita ja kävijöitä. Halusin saada blogiani edes johonkin näkyville ja löysin pientä apua keskustelupalstoilta. Kovaa "työtä" joutuu tekemään sen eteen että kommentti tipahtaa, enkä tiedä eksyvätkö he enään uudestaan blogiini. Pari lukijaa olen myös saanut. Kyllä silti uskon että lukijoita kertyy ajan mittaan:)

  Sulla on muuten mahtava blogi, oon löytänyt jo vaikka mitä tarpeellista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista kuulla, ettei se olekaan niin helppoa saada kommenttia edes tuota kautta. Mutta auttaa tuo linkitys varmaan auttaa alkuun pääsemisessä.

   Kiva kuulla! Toivottavasti olet löytänyt täältä vinkkejä lukijoiden hankintaan :)

   Poista
 15. Mikä tässä blogi systeemissä on ideana ?? Jos lukijat ja kommentit ovat plussaa blogille , niin miksi ?? Onko liikenteessä , lukijoiden määrässä , kommenttien paljoudessa tai vähyydessä jokin juju , muukin kuin suosio , blogissa jossa ei esim mainosteta ?

  Tämä blogisi on valaissut ihan uusia asioita mukavalla tavalla jolla tuot sisältöä ! Blogisi on oikea aarreaitta !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että olet löytänyt täältä uusia juttuja!

   Poista