Oletko sinä se, joka päättää mitä blogissasi tapahtuu? Vai onko jollain muullakin näppinsä pelissä? Tänään puhutaan siitä kuinka blogi ei aina välttämättä ole 100% bloggarin omaa käsialaa aiheiden ja sisällön puolesta.
Juttuni inspiraationa on tämä White Trash Disease -blogin postaus keskusteluineen. Siinä käsiteltiin jossain määrin syitä sille miksi ko. blogi muutti Indiedaysiltä Lilyyn. Ja siis tämä oli vain inspiraation lähde ja en anna nyt mitään lisäinformaatiota kyseiseen asiaan tai käsittele tekstissäni muutenkaan tuota juttua. Huomioni vain kiinnittyi jutussa siihen seikkaan, että bloggaria rohkaistiin kirjoittamaan tietynlaista sisältöä blogiin, ja siitä tämä postaus sitten lähti. Ja nyt ei ole kyse siitä, että kommenteissa kinutaan esittelypostausta bloggarin asunnosta. Nyt puhutaan siitä, että bloggarilla on pomo, joka vaikuttaa blogin sisältöön.
Ihan itsenäisesti bloggaavalla tuskin mitään pomoja on, vaan sitä on itse oman bloginsa herra (tai rouva tai neiti). Mutta jos blogi kuuluu johonkin blogiportaaliin, lehteen tai muuhun sivustoon, bloggarin oma sana ei enää välttämättä ole se viimeinen sana. Laajoja suuntaviivoja tai tarkkoja ohjeita voi tulla ylemmältä taholta. Myös suuri mainostajayhteistyö itsenäisessäkin blogissa voi esittää omia vaatimuksiaan sisällön suhteen. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sanottuna sitä, että kaikki blogin sisältö aiheineen ei välttämättä ole rehellisesti bloggarin omasta sydämestä tullutta tekstiä kuvineen. Joku on voinutkin sanoa bloggarille, että "et nyt saamari soikoon kuvaa taas jotain jugurttiaamupalaa, vaan kerrot nyt jännän jutun siitä kun lompakkosi varastettiin! Jos sitä ei oikeasti viety, niin kerro kuinka luulit sen olevan varastettu!" tms. Ohjeistus ei välttämättä ole ollenkaan näin suorasukaista: se voi liittyä siihen kuinka usein bloggarin tulisi postata tai vaikka milloin tulisi tehdä juttua mistäkin aiheista tai kampanjoista. Taustalla näissä kaikissa tapauksissa on kuitenkin se, että blogia ohjaillaan myös jonkun muun kuin itse bloggarin toimesta -joissain tapauksissa enemmän kuin toisissa.
Sieltä ylemmältä taholta tulee yleensä myös rahaa bloggarille, siis palkkaa bloggaamisesta. Kun maksat jollekin rahaa, saat siitä jotain vastineeksi. Tässä tapauksessa saat blogin omistamallesi sivustolle. On aika päivänselvää, että molemmat osapuolet voivat esittää tässä vaiheessa vaatimuksia. Millaiselle bloggarille itse haluaisit maksaa rahaa bloggaamisesta? Kenties suositulle, usein postaavalle, mielenkiintoiselle, keskustelua herättävälle, monipuoliselle, yhteistyökykyiselle, jne.? Ei kukaan halua maksaa mitään itsepäiselle blogille, joka ei tuota tarpeeksi kävijöitä ja sitä myöten rahaa firmallesi. Jos on käynyt niin, että blogiin uppoaa rahaa enemmän kuin se tuottaa firmalle, pomo varmasti ottaa asian esille bloggarin kanssa ja vaatii tsemppausta tai muuten joku toinen bloggari valitaan tilalle hoitamaan hommat. Niinhän se menee monissa muissakin työpaikoissa: jos esimerkiksi myyjänä myyntitavoitteesi jää tietyn aikaa täyttymättä, pomolla on varmasti asiaa sinulle. Sitten pomo voi antaa sinulle ohjeita miten toimia tulostesi parantamiseksi. Jos et ota neuvoista vaaria ja tsemppaa, potkut eivät varmasti ole yllätys. Kukaan ei varmaa myöskään ihmettele sitä, että pomo ylipäätänsä vaatii tsemppausta ja parempia lukuja -jos ei nyt ihan suojatyöpaikasta ole kyse.
Bloggarista täyden vallan menetys oman blogin suhteen voi tuntua epämiellyttävältä. Jos purkaa postauksiin omia tuntojaan ja omaa elämäänsä kuvineen kaikkineen, ajatus siitä että jollain ullkopuolisella on näppinsä pelissä ei välttämättä innosta. Sitähän voi muiden antamien ohjeiden myötä päätyä esittämään jotain ihan muuta kuin alunperin oli tarkoitus. Kauhuskenaario on, että omasta blogista tulee jonakin päivänä vieras. Ja ei ole varmasti mukavaa, jos joku hengittää niskaan koko ajan, kun itsestä lähinnä tuntuu ettei bloggaaminen oikein maistu ja pieni tauko olisi paikallaan. Toisaalta voi olla hyvinkin houkuttavaa pitää blogia ja saada siitä samalla palkkaakin. Tasapainoilu vallan menetyksen ja mahdollisen menestyksen välillä voi olla hankalaa. Monesti ottamalla pomon saa myös paljon sellaisia mahdollisuuksia tavaroista tapahtumiin, joita ei itsenäisenä bloggarina millään saisi.
Lukijoilla voi olla monta näkökulmaa tähän "tilattuun sisältöön". Yksi pitää sitä ihan oleellisena ja luonnollisena osana niitä blogeja, joissa liikkuu rahaa. Toinen on epäileväinen juttujen aitouden suhteen. Kolmas on järkyttynyt siitä, että bloggari ei kerrokaan paljasta totuutta elämästään ja että blogin takana on varsinainen salajuoni! Tämä sama tyyppi on järkyttynyt kuullessaan, että tosi-tv:täkin on käsikirjoitettu. Meillä on totuttu pääsääntöisesti siihen, että bloggari pitää itse blogiaan ja tekee sisällön. Mutta mitäköhän sitten sanotaan, kun meilläkin alkaa näkyä suosittuja muotiblogeja, joissa bloggari keskittyykin poseerauksiin ja muihin kuvioihin pätevän copywriterin kirjoittaessa bloggarin suuhun sopivia tekstejä blogia varten?
Bloggareidenkin kohdalla suhtautuminen pomon toiveisiin vaihtelee, luonnollisesti. Osaa kokee tekevänsä businesstä niin, että hän tekee mitä pyydetään, kun hänelle siitä tarpeeksi maksetaan. Osa taas mielellään ottaisi palkkaa vastaan muttei kestä, jos hänen blogiaan tullaan sorkkimaan. Osa neuvottelee hyvinkin tarkkaan, ennen kuin sotkeutuu mihinkään suhteisiin bloginsa kautta.
Olisitko sinä valmis ottamaan pomon ja mitä haluaisit vastineeksi blogin täydellisen hallintavallan menetyksestä? Entä pitäisikö bloggarin siis tsempata ja myötäillä vai kokea oman itsemääräämisoikeutensa blogin suhteen tulleen loukatuksi, kun häneltä vaaditaan tai hänelle vihjataan erinäisistä toivottavista toimenpiteistä blogin suhteen?
En ole itse koskaan ajatellut, että jollakin olisi sanavaltaa blogini sisältöön neuvoteltavissa olevien yhteistöiden sekä portaalin kautta tulevien mainosbannereiden lisäksi. Bannereihin en puutu, mutta kaikki yhteistyö ei sovellu blogiini ja siitä onneksi päätän minä itse, ei pomo.
VastaaPoistaJoskus melkein toivoisin, että pomo antaisi palautetta vaikkapa siitä, millaiset postaukset erottavat oman blogini toisista ja mitkä ovat postausvalttini. Tosin en ole itse sitä kysellytkään, homma rullaa mallikkaasti näinkin ja olen tyytyväinen. Mutta jos mulle alettaisiin ladella tollaisia ei tätä ja enemmän tätä tyyppistä palautetta, saattaisin suhtautua siihen nihkeästi ihan siksi, että minä tiedän mihin blogiani ja sen sisältöä vien ja jos siihen ei kuulu tietyt jutut enää, en sellaisia taatusti postaisi vain siksi että "bloggarit ovat uusiutuva luonnonvara". Onneksi tuon kaltainen vihjailu ei kuulu työnkuvaan omassa johtoportaassa.
Kiva, että joku jolla oikeasti on pomo kommentoi! Olet selkeästi hyvässä seurassa. Paljonkohan muuten tuollaista käytännön opastusta tulee yleisellä tasolla pomojen puolesta vai onkohan se suurimmaksi osaksi vain "vaatimuksia". Vai voiko niitä edes erottaa selkeästi toisistaan...
PoistaMinä tykkään olla oma pomoni enkä huolisi muuta pomoa, mutta toisaalta ei mulle kukaan mitään maksaisikaan :)
VastaaPoistaSe on varmaan vaikea tasapaino rahan ja vallan välillä, joskus blogitekstistä huomaa että kirjoitetaan hampaat irvessä siitä mistä maksetaan ja toisaalta joskus on kiva huomata, että bloggari on aidosti innostunut jostain pikkumerkistä ja tuo sitä esille blogissaan.
Tämän eron kieltämättä aina joskus huomaa!
PoistaMä voisin kyllä blogata työkseni, että saisi rahaa ja olis joku pomo. Se vaan on sitten toinen juttu, että kuinka paljon antaisin sen pomon puuttua blogin sisältöön (en varmaan ollenkaan).
VastaaPoistaLöytyisiköhän jostain sellaisia pomoja, jotka antavat vapaat kädet ja palkkaa...?
Poista