torstai 18. heinäkuuta 2013

Miksei bloggari vastaa?

Tänään puhutaan kommenteista. Suurennuslasin alla ei olekaan tällä kertaa kommentteja kirjoittavat lukijat tai itse kommenttien sisältö. Mietiskelläämpä vähän mitä bloggari oikein touhuaa kommenttien kanssa. Kommenttiboksi on joskus vähän aliarvostettu osa blogia. Joissain blogeissa kommenttiboksin vetovoima on huomattu ja se on varmasti osasyy sille miksi jotkut bloggarit julkaisevat sellaisiakin kommentteja, jotka maalaisjärjellä ajateltuna kuuluisivat roskakorin puolelle. Myös varsin älykkäästä keskustelusta koostuvia kommenttilaareja tuppaa näkemään silloin tällöin. Yksi asia kuitenkin saa minulle aina surun puseroon, kun luen kommenttiosioita: bloggari ei vastaa kommentteihin. Erityisen harmillista on, kun bloggarilta kysytään jotain ilman tulosta.

Useimmilla bloggareilla on varmasti vastaamisen jalo taito hyppysissä mutta joillain siinä olisi vähän parannettavaa. Etenkin tuo kysymyksiin vastaaminen on minusta tärkeää. Ymmärrän kyllä, että jos joku kysyy sadatta kertaa "millä värillä olet värjännyt hiuksesi", se voi alkaa jo rasittamaan. Mutta suosittelisin vastaamaan näihin kärsivällisesti tai ohjaamaan linkillä siihen postaukseen, jossa hiusväristä kerrotaan. Jos ignooraa koko kyselyn, lukijat voivat päätellä bloggarin olevan kiinnostunut kommenteistä hyvin vähän. Eikä sellaisia ajatuksia synny vain kommentin jättäneen päässä, vaan moni muukin kommentin ja puuttuvan vastauksen nähnyt voi tehdä pikaisia johtopäätöksiä. Ja sitten joku onneton tulee totta kai kysymään sitä samaa kysymystä muutaman postauksen päästä, kun huomaa ettei bloggari ollut vastannut. Jos hän vaikka nyt huomaisi ja vastaisi! Kierre on valmis.Myös sellaiset vastaukset, että katso Googlesta, ovat vähän kiikun kaakun. Jokainen varmasti tajuaa ja osaa googlata mutta ehkä kysyjä on halunnut kuulla juuri bloggarin vastauksen ja mielipiteen asiasta. On totta, että välillä näihin kysymyksiin ei kyllä haluta juuri sitä bloggarin vastausta, vaan joku vastaus vaan, ja se joku löytyisi yhtä hyvin Googlesta. Mutta jos joku lukija kysyy, että "paljonko postikulut on siitä kaupasta x?", niin aina voi miettiä vastaako "kvg" vai googlaako itse nopeasti ne postikulut ja vastaa sille avuttomalle kyselijälle. Siinä on kaksi erilaista kuvaa bloggarista tarjolla ja siinä voi valita kumman kuvan haluaa antaa. Vaarana on tietysti, että joutuu ryhtymään varsinaiseksi tietotoimistoksi, kun muut huomaavat bloggarin vastailevan kaikenmaailman kysymyksiin auliisti. Onneksi niin moni osaa tosiaan googlata ihan oma-aloitteisesti, että vaara on melko pieni.

Vastaamiseen vaikuttaa toki kommenttien määrä. Jos saa satoja kommentteja päivässä, ihan jokaiseen vastaaminen on epärealistista. Sieltä voi sitten poimia ne selkeästi vastausta kaipaavat kommentit, vaikka ne joissa on kysymysmerkki, ja naputella niihin jotain. Vaikka valikointi voi tuntua epäreilulta, se on lähes pakollista. Valtavan kommenttikasan edessä ei tulisi lannistua niin, että lyö hanskat tiskiin eikä puhu kenellekään. Yksi lukemani suosittu blogi, jossa näkisin mielelläni bloggarin edes joskus vastaavan postauksien keräämiin lukuisiin kommentteihin, on Mariannan. Blogi on muuten hieno ja se voisi olla übersuosittu, jos tälläinen pieni lukijoiden huomiointi olisi paremmin hanskassa.

Joillain on myös tapana julkaista kommentit ja sitten myöhemmin vastata niihin, jos heti ei  ole aikaa. Tässä taktiikassa on vain se huono puoli, että sinä aikana aika monet, jopa tuhannet, silmäparit ehtivät nähdä kaikki ne kommentit, joihin selkeästi voisi vastata mutta sitä ei ole (vielä) tehty. Kaikilla kun ei ehkä ole tiedossa, että bloggarilla on tapana vastata jälkijunassa. Riskipeliä siis.

Vastauksia ei kannata pantata sen takia, että "eihän se kommentoija edes tule lukemaan mitä hänelle vastataan". No ei ehkä tulekaan. Mutta sillä ei niinkään ole väliä. Jälleen kerran ne tuhannet muut kommentteja lukevat olisivat lukemassa myös sitä vastausta. Nyt heitä kohtaa vain sen puute. Eli kommentteihin vastatessa tulisi pitää mielessä, että vastaus ei loppujen lopuksi ole osoitettu vain yhdelle ja tietylle henkilölle.

Olette ehkä huomanneet, että minä vastaan lähes kaikkiin kommentteihin tässä blogissa. Välillä vastaukseni ovat aivan tyhjäpäisiä "tosi kivaa, jee, :) :)" ja välillä minulla on selkeästi jotain asiaakin kommentin jättäneelle. Oma näkemykseni on, että tähän blogiin kommentoineet keskustelevat muidenkin lukijoiden eivätkä vain ja ainoastaan minun kanssani. Toivon myös, että joku muu vastaisi jätettyihin kommentteihin minun lisäkseni ja välillä sellaista keskustelunpätkää näyttää syntyvänkin. Tosi kivaa! Jee! :)

Miksi sitten vastailen kommentteihin, vaikka minulla ei kovin syvällistä asiaa olisikaan? No koska vastaaminen on mielestäni ainoa keino viestittää kommentin jättäneelle, että sanomasi on luettu ja rekisteröity. Mielikuva siitä, että en lue kaikkia kommentteja voisi syntyä melko helposti, jos vain painelisin julkaise-nappia sanomatta mitään. Totta kai silloinkin voi lukea kommentit ajatuksella mutta myös vaihtoehto missä kommentteihin ei ole kiinnitetty huomiota tuon taivaallista on varsin mahdollinen.

Olen ollut hyvin otettu siitä kuinka moni bloggari ja blogitonkin lukijani on kirjoittanut hyvin henkilökohtaisiakin kommentteja. Ehkä he kokevat tämän blogin olevan sellainen paikka, jossa omaa itseään ja asioitaan voi tuoda suht rauhallisin mielin esille. Etenkin tämmöisiin kommentteihin vastaamatta jättäminen olisi mielestäni tökeröä. Kuvitelkaa, joku on juuri kirjoitellut ummet ja lammet sydämensä pohjasta ja minä vain julkaisen kommentin ja that's it. Tuleeko se tyyppi toista kertaa kommentoimaan samalla palolla? No ei varmaan tule.


Vastailen kommentteihin myös siksi, että yleensä kysyn postauksessani jotain lukijoilta. Silloin olen luonnollisesti erittäin kiinnostunut heidän vastauksistaankin. Olen tosiaankin huomannut, että monet kommentin jättäjät puhuvat paljon itsestään. Se on täysin sallittua tässä blogissa eikä sitä tule tulkita sietämättömäksi itserakkaudeksi. Juuri tälläisiä minä, minä, minä -kommentteja toivonkin. Ai miksi? Koska minusta monien eri kokemusten ja mielipiteiden lukeminen yhdestä aiheesta on paljon mielenkiintoisempaa ja antoisampaa, kuin että kaikki kommentit liittyisivät ja komppaisivat jotenkin minun ikiomaa näkemystäni asiasta, jonka olen juuri toitottanut kaikille postauksen muodossa. Siis suomeksi sanottuna en haluaisi, että kaikki tulisivat sanomaan vaikka bannerintekopostaukseen "oi kuinka ihana banneri sinulla" tai "hirveän kyhäelmän olet saanut aikaan". Mieluummin kuulen teidän bannereistanne.

Vaikka kaikki kommentit eivät sisältäisi sellaisia mielipiteitä, kokemuksia, sanavalintoja tai muita heittoja, jotka ovat täysin yks yhteen omieni kanssa, yritän antaa silti suunvuoron olematta liian lyttäävä oman kommenttini kanssa. Sellainen vain minun linjani on se ainoa oikea - mentaliteetti kommentteihin vastaamisessa ei myöskään toimi pidemmän päälle.

Nyt kun olen saarnannut vastaamisen tärkeydestä minulle, voin paljastaa ettei minultakaan tipu 100% varmuudella vastausta kommenttiin. En esimerkiksi mene sadatta kertaa hymiöimään Lisää lukijoita: kommentoi ja linkitä oikein -postaukseen, johon on siis jätetty linkkejä lukuisiin blogeihin. Tiedän myös jättäneeni muutamiin muihinkin kommentteihin vastaamatta. Mieleeni muistuu ainakin pari puhelimella julkaistua kommenttia, joihin vastaamiseen ei ole ollut aikaa juuri silloin ja sittenhän ne jäivät. Joihinkin minulla ei ole ollut mitään sanottavaa. Tälläiset pienet lipsumiset eivät mielestäni ole niin vaarallisia kuin että jättäisin vastaamatta kautta linjan. Toki se kommentoija, jonka viestiin en ole vastannut, voi harmistua. Onhan se nyt epäreilua, kun olen muille vastannut.

Kaikista suosituksista ja parhaista tavoista huolimatta kommentteihin vastaamisen pitäisi siirappisesti tulla suoraan sydämestä. Sen ei pitäisi olla orjallisesti ohjeen mukaisesti suoritettu toiminto, jossa vastauksen sisällöllä ei niinkään ole merkitystä kunhan se nyt vain kirjoitetaan. Toivottavaa olisi myös, että sydän ei käske olemaan vastaamatta vaikka mitä kysyttäisiin.

Paasattuani omista vastauskäytänteistäni, kuulisin jälleen kerran mielelläni teidän näkemyksiä ja kokemuksia. Vastaatko kaikille vai et? Millä periaatteella valitset vastattavat kommentit? Oletko joskus jättäessäsi kommentin harmistunut, kun vastausta ei kuulu?

 P.S. Jos haikailet vinkkejä oman kommenttiboksisi hoitoon, suosittelen omaa postaustani (kenenkäs muun!) Tuppisuut lukijat ja miten saada kommentteja postaukseen. Sehän nyt on varsinainen romaani mutta loppupuolella on pylpyröillä listattu ihan toimivia vinkkejä.

52 kommenttia:

 1. Hyvä aihe! itse pyrin vastaamaan aina kaikille, mutta aina ei keksi vastattavaa. Itse kyllä vähän ihmettelen sellaisia bloggaajia jotka jättävät tahalteen vastaamatta kysymyksiin, no ehkä aika ei vaan riitä kaikkeen tai sitten kaikki eivät vaan halua ns. keskustella omassa blogissaan muiden kanssa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, joillain voikin olla tarve tuoda vain ja ainoastaan itseään esille blogissa. Lukijoilla ja kommetoijilla ei ole niinkään väliä, kunhan niitä vain on.

   Poista
 2. Kaikista pahin on, kun työkseen bloggaajat eivät kykene vastaamaan. Taannoin eräskin työkseen bloggaaja vetosi siihen, että kommentteja on niin paljon ja muihinkin työtehtäviin kuten sposteihin ja markkinointiin kuluu aikaa. Mun mielestä tosi kehno syy ja todella epäammattimaista. Varsinkin kun kommentteja on postauksissa suunilleen 0-10. Ite en pystyisi varmaan mennä nukkumaan jos en olis vastannut jollekkin tai jonkun kysymykseen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon määärään kommentteja luulisi pystyvän vastaamaan vaikka mikä olisi. Joillain voi tosin prioriteetit mennä niin, että ensin tulee markkinoinnit sun muut viestittelyt ja vasta viimeisenä kommentit.

   Poista
 3. Itse vastaan aina kaikille, koska itseäni ärsyttää kovasti jos omiin kommentteihini ei vastata. Joku kuitenkin näkee sen vaivan, että kommentoi ja kommentteja on kiva saada niin tuntuisi se vähän tyhmältä jättää laittamatta vastaukseksi edes jotain. Toki itse pääsen aika helpolla, koska pieneen blogiini ei ihan kamalasti niitä kommentteja tule :)
  Olen itse joskus kirjoittanut pariin blogiin ihan kunnon kommentit mietittyäni hetken että jaksaisiko sitä, siis muutakin kuin 'ihana paita' sarjaa, en saanut vastausta enkä ole enää sen jälkeen niitä bloge sitten kommentoinutkaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on samanlaisia kokemuksia. Tulee vähän sellainen olo etteikö kommenttiani huomata, kun kukaan ei vastaa. Ei bloggari eikä muutkaan lukijat! Todellisuudessa varmasti aika moni on lukenut nekin kommentit mutta semmoiset kokemukset ovat vähentäneet romaanien kirjoittelua kommenttiboksiin.

   Poista
 4. Niin totta! Tulee hieman tyhmä olo kun kerrankin keräät rohkeuden kommentoida jollekkin ja kommenttisi menee ensin bloggaajalle tarkistettavaksi mutta mitään vastausta et kysymykseen saa. Tulee sellainen olo että kommenttisi on turha ja sitä ei ole haluttu.
  Monien niin tykkäämä Cava jota minäkin pitkään luin ei koskaan vastannut yhteenkään minun kommentoimaan kysymykseeni. Ymmärrän että kommentteja tulee paljon mutta silti..
  toisin kuin esim kaitaliina joka vastaa iloisesti kaikkiin komentteihin ja hänen bloginsa saa kommentteja paljon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillista! Se voi tosiaan vaikuttaa koko lukukokemukseen ja mielipiteeseen blogista. Tuo Kaitaliina onkin uusi tuttavuus. Täytyypä lueskella.

   Poista
  2. Heippa sekä Susanna, että Onnenetsijä! Vastaankin teille molemmille tässä samalla :)

   Ensin Susannalle: itse koen juurikin tuon kommentteihin vastaamisen olevan kehittämistä vailla omalla kohdallani, mulla on tapana julkaista puhelimella kommentteja jos olen esim. asioilla tms. ja sitten tosi usein unohtuu vastata niihin jatkossa. Mua harmittaa, että bloggerissa ei ole sellaista, että ennen julkaisua, voi kirjoittaa jo vastauksenkin valmiiksi. Täytyisi ehkä siis ottaa käyttöön tuo, että julkaisee vasta sitten kun on aikaa vastata saman tien. Mä teen aina triljoonaa asiaa samaan aikaan koneella, että monesti siksikin jää vastaamatta. Pitää yrittää järjestää asiat siten, että tekee vain minimimäärää asioita kerrallaan :) Musta on tosi hienoa, jos joku vastaa kaikkiin kommnetteihin - arvostan! :)

   Onnenetsijä: löysin sinulta kaksi kommenttia, toiseen olin vastannut juurikin viiveellä (joka on huono asia) ja toiseen en ollenkaan, kuten en muihinkaan loppuihin sen postauksen kommenteista. Mulla käy tosi usein niin, että saan vastattua vaan osaan postauksen kysymyksistä. Nykyään pyrin vastaamaan kysymyksiin ja musta on kiva, että moni lukija esittää uudelleen kysymyksen, jos olen ollut taas huolimaton ja osa laittaa jopa meiliä, jos haluaa vastauksen, se on kiva, sillä moni tietääkin että vastaaminen ei ole vahvuuteni! :) Tässä vielä linkki kysymykseen, johon olin vastannu sinulle: http://www.cavablogi.com/2013/05/odottelua.html - sieltä siis löytyy :) Pahoittelen mielipahaa!

   Poista
  3. Olen harmitellut aivan samaa, että kommentti pitää ensin julkaista ja sitten vasta pääsee vastailemaan. Kun julkaisee kasan kommentteja kerralla niin sitten joskus tulee kauhea kiire naputella niihin vastauksia. Oma haasteensa on vielä siinä, kun ne voivat olla eri postauksissa, jolloin epähuomiossa joku jo julkaistu voi jäädä välistä. Tässä postauksessa kokeilin julkaista kommentit aina yksitellen ja vastasin niihin saman tien. Semmoinen olisi kyllä todella työlästä esim. sinun blogissasi, kun kommentteja tulee niin paljon. Mutta sinulla riittää selkeästi mielenkiintoa kommentoijia kohtaan, niin kuin tuosta vastauksestasi Onnenetsijälle voi päätellä.

   Poista
  4. En missään nimessä haluaisi laiminlyödä kommentoijia/lukijoita, mutta myönnän heikkouteni tässä asiassa. Huomaan myös, että joskus mulla on ns. hyviä kausia vastailun suhteen ja joskus huonompia. Voi kun löytäisi sen kultaisen keskitien (tässäkin) asiassa ;) Bloggerissa on muuten muutamia muitakin kehityskohtia, ja mietin miksei tätä kehitetä kun esim. wordpressiä tunnutaan kehittävän kokoajan..täytyykin laittaa palautetta! :)

   Poista
 5. Itse pyrin aina siihen, että vastaan kaikille. Itselleni tulee tosi hyvä mieli, kun joku on vastannut johonkin omaan kommenttiini toisessa blogissa, joten siksi haluan jakaa sitä samaa hyvää mieltä myös omassa blogissani. Ja muo kyllä ärsyttää juuri sellaiset bloggaajat, jotka ei vastaa edes niihin kysymyksiin. Kuinka monta kertaa olenkaan törmännyt joihinkin tosi hyviin kysymyksiin, joihin olisin itsekin toivonut vastausta, mutta bloggari ei ole vastannut. Ja tietty se on voinut käydä vastaamassa siihen myöhemmin, mutta harva muistaa käydä kyttäämässä, että joko on vastattu.

  Ja kyllä itselläkin jää välillä vastaamatta, jos postaus on ollut oikein suosittu ja tosi moni on käynyt kommentoimassa melko samanlaisia vastauksia tai esim. jotain onnitteluja. Mutta silti pyrin usein vastaamaan vaikka hymiöllä, sillä kommenteista tulee aina niin hyvä mieli. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, vastaukset aiheuttavat usein hyvää mieltä vaikkeivat no mitenkään ihmeellisiä olisikaan. Käyn itsekin kurkimassa yleensä onko sinne sun tänne jättämiini kommentteihin vastattu jotain.

   Joskus muuten näkee sellaisiakin kommenttiketjuja, joissa on kysytty yhtä ja samaa kysymystä monta kertaa eri henkilöiden toimesta eikä yhteenkään ole vastattu. Voisihan sitä edes yhteen vastata... Usein kyseessä on vielä joku sellainen "mistä kaupasta tuo paita on" minkä ei luulisi vaativan kovin pitkää vastausta, jollei kaupan nimi ole jotenkin poikkeuksellisen pitkä...

   Poista
 6. Minä vastaan kaikille, mutta mulla onkin vasta viikon vanha blogi, kommenttejakin tullut vasta muutama. :)

  Voisitkohan tehdä postauksen siitä, millä eri tavoin blogeja seurataan? Tarkoitan siis kaikkia Blogilistasta kirjanmerkkeihin. Itseäni kiinnostaisi tietää, montako lukijaa blogillani on, mutten osaa katsoa kuin Blogilistan tilaajat ja sitten ne Google käyttäjäraadin lukijat. Eniten mietityttää se, että mistä löytyy Bloggerin kautta blogia seuraavat lukijat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä alku sinulla ainakin, kun vastaamisen linjalle olet lähtenyt! Kiitos aiheideasta. Juttua tulee!

   Poista
 7. Itse vastaan melkeen jokaiseen kommenttiin, koska niitä tulee aika vähän ja niistä vähistä olen aina iloinen. Joskus tosin ei vaan tule mitään mieleen mitä siihen laittaa vaikka kuinka mietin ja lopulta päätän olla hiljaa.

  Itse oon huomannut, että ne blogit jotka ei vastaa kommentteihin en jaksa enää kommentoida. Joskus mulla on oikeen asiaa, mutta sitten muistankin että se blogi olikin se joka ei vastaa mihinkään kommenttiin joten jätän kommentoimisen siihen.

  Näen siis vastaamisen tärkeänä. On tylsää kun kirjoittaa pitkän tarinan mielipiteestään ja sitten siihen ei vastata.

  Muutama päivä sitten yksi bloggaaja kysyi lukijoidensa puolesta että miten voi lisätä blogin lukulistalle jos ei ole sitä nappia sivupalkissa. Mä käytin aikaa siihen vastaamiseen ja katsoin vaihe vaiheelta että miten se tehdään niin että tyhmäkin tajuaisi. Menin 3-5 päivän päästä katsomaan onko siihen vastattu, mutta sitä ei oltu edes julkaistu. Kyllä siinä hieman harmitti, kun bloggaaja oli kuitenkin kirjoittanut uuden postauksen eli ollut koneella. Voi toki olla että poisti vahingossa sen, en tiedä.

  Heh tulipa multa harvinaisen pitkä kommentti. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikuttaa jo nyt siltä, että aika moni jättää kommentoinnin (tai koko blogin), jos vastauksia ei tipu. Eli pienehköllä vaivalla saisi kommenttimäärän kasvamaan hurjasti, kun vain vastailisi ahkerasti.

   Harmillista tuo, että panostit kommenttiin paljon ja se ei nähnyt päivän valoa. Tosin joskus kommentteja eksyy myös kommenttien roskapostipuolelle mistä niitä ei välttämättä tajua käydä etsimässä. Voi siis olla, että kommenttisi on mennyt jostain kumman syystä sinne. Itselläni on ainakin joitain ihan normaalejakin kommentteja päätynyt roskakorin puolelle.

   Poista
 8. Minä päätin heti perustaessani blogini noin viitisen vuotta sitten, että jos joku jaksaa nähdä vaivan ja kirjoittaa minulle kommentin, aion todellakin vastata siihen. Näin olen jatkanut tähän päivään asti ja kommenttien määrä on vain kasvanut matkan varrella. Toki joskus joku kommentti on saattanut jäädä epähuomiossa vaille vastausta, mutta poikkeushan vahvistaa säännön.

  Vastaan jopa niihin iloisiin "V***N PELLE" -kommentteihin, vaikkeivät ne välttämättä ansaitsisikaan huomiota. Pahaa oloaan blogini kommenttiboksiin purkaville riittää tosin vain "kiitos kommentista" tai "tsemppiä!". Sen enempää en jaksa heihin nähdä vaivaa, mutta koska olen päättänyt vastata kaikille, vastaan myös kaikista urpoimmillekin yksilöille. Ehkä heille tulee siitä hyvä mieli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että toit esiin myös nuo vähemmän mukavat kommentit. Niihin vastaaminen kun ei aina ole itsestäänselvyys. Jotain reaktiota niillä aina haetaan mutta onko paras ratkaisu siis esittää ignooraavansa ne kokonaan (vaikka tietenkin ne on luettu) vai pitäisikö niihinkin vastata. Sinun taktiikkasi vaikuttaa aika hyvältä. Pidempi vastaus tai asiaan paneutuminen vain laittaisi lisää vettä myllyyn.

   Poista
 9. Muutaman vuoden ajalta on ehkä jäänyt muutama kommentti johon en ole omassa blogissani vastannut, sillä ne eivät ole sellaista kaivanneet - eli jotkin kavereiden laittamat heitot, jotka olen voinut kuitata muilla tavoin. En käytä minkäänlaista kommenttien hyväksyntää, joten kommentit näkyvät blogissani heti. En tietenkään ole niihin vastailemassa 24/7, mutta pyrin vastamaan vähintään päivän sisällä ettei kenenkään tarvitse odottaa vastausta viikkokaupalla. Itse olen ainakin sellainen kommenttihaukka, että käyn tarkistelemassa onko mun toisiin blogeihin jättämiini kommentteihin vastattu kuinka nopeasti. :D

  Olen kommentoinut muutaman kerran joihinkin nimeltämainitsemattomiin blogeihin, enkä ole saanut vastausta vaikka muita kommenttejakin olisi ollut alle kymmenen. Sen jälkeen en olekaan sitten enää viitsinyt kommentoida, sillä miksi minä lukijana näkisin sen vaivan jos blogin pitäjä ei viitsi reagoida kommenttiini mitenkään? Ymmärtäisin sen jos kommentteja olisi aina todella paljon, mutta kun ei edes silloin kun on vain muutama. Sen takia itse vastaan kaikille, ettei minun pienelle lukijakunnalleni tulisi sellainen olo etten välittäisi heistä tai heidän mielipiteistään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun tapauksessa, kun kommentit julkaistaan automaattisesti, niin vastaus on tosiaan ainoa keino ilmaista, että ne on luettu. Erittäin tärkeää siis ja hyvä kun vastailet!

   Poista
 10. Jälleen niin hyvä kirjoitus, kiitos!
  Itse pyrin vastaamaan jokaikiseen kommenttiin, koska juuri kuten sanoit, se on ainut tapa ilmaista kommentoijalle että olen viestin lukenut. Musta se on kohteliasta ja tiedän miten ärsyttävää ja turhauttavaa on, kun jollekin kommentoi monet kerrat, eikä koskaan saa vastausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks! Näiden kommenttien ja sinunkin kokemuksen perusteella vastaukset ovat todella tärkeitä. Jopa yllättävän tärkeitä! Tai sitten hälläväliä -tyypit eivät ole vielä avanneet suutaan.

   Poista
 11. Nyt kesällä kun ei ole koulukiireitä niin vastailen kaikkiin kommenteihin kommentteja tulee keskimäärin 100 per postaus ja onhan siinä työtä. Kun koulut alkaa ja aikaa ei ole blogille niin paljon, niin vastailen varmaan vaan juurikin niihin kommentteihin joissa on kysymys :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on kyllä mahtavat määrät kommentteja! Vaikea sanoa ilman omaa vastaavaa kokemusta, olisiko kaikkiin vastaaminen kuinka mahdollista. Hyvä että ne kysymykset poimit kuitenkin.

   Poista
 12. Mä vastaan aina kommentteihin, tai ainakin pyrin siihen kun mulla kuitenkin tulee jokaisesta uudesta kommentista sähköposti-ilmoitus. Ilmoituksen poistan, kun olen kommenttiin ehtinyt vastaamaan ja näin ei useinkaan jää vastaamattomina yksikään kommentti roikkumaan mihinkään. Harmikseni kuitenkin huomasin, että pariin vanhaan postaukseen (kun minulla ei vielä tätä käytäntöä ollut) on jäänyt muutama kommentti vastausta vaille. Vastasin kuitenkin jälkijunassa heillekin, kun tuli jotenkin niin huono omatunto :D

  Yksi esimerkki erittäin työllistetystä mutta silti lukijoille ajatuksella vastaavista bloggaajista on Curiouser&Curiouserin Noora. Hänen blogiaan kommentoin yhtä usein kuin kosmeblogejakin (jotka ovat pääasiallinen kiinnostuksenkohteeni), kun vastaanotto on aina niin ihanan positiivinen ja pidempi kuin vain ":)".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. S-posti ilmoitus on loistokeksintö! Ja siinä tulee ainakin minun kohdallani usein luettua kommenttien sisältö oikein kahteen kertaan: ensin sähköpostista puhelimella ja sitten vielä koneelta kommenttia julkaistessani. Joskus tietysti luen kommentit ekaa kertaa suoraan Bloggerista tai vastailen saman tien puhelimella, jos tilanne sallii.

   Täytyypä mennä lukemaan tuon blogin kommentteja!

   Poista
 13. Ainakin minua raivostuttaa, jos bloggaaja ei vastaa kommentteihin. Jos tulee kymmeniä ''olet kaunis'' kommentteja, niin se on ymmärrettävää ettei jokaiselle vastata, mutta voisi jättää yleisen kiitoksen johonkin väliin. Kysymyksiin olisi kumminkin suotavaa vastata, koska mielestäni on röyhkeää olla vastaamatta. Itse kysyin kerran eräältä suht suositulta bloggaajalta hänen koulutukseen liittyviä yleisiä asioita, joita en netistä kumminkaan ollut löytänyt ja parin viikon ajan kävin kyttäämässä oliko vastausta tullut. Komennti julkaistiin, mutta vastausta ei näkynyt. Meni hieman maku koko blogiin :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Semmoinen yhteinen vastaus olisi tosiaan myös hyvä ratkaisu, jos ei jaksa tai pysty kaikille omaa kirjoittamaan. Vaikka juuri tuommoinen "kiitos kaikille" ja jos moni sattuu kysymään samaa asiaa, niin voi vastata kerralla kaikille kyselijöille.

   Poista
 14. Tosi hyvä aihe taas! Onneksi löysin tän blogin, täältä on löytyny tosi paljon kaikkea hyödyllistä ja oon linkannut tän myös serkullenikin, joka luki tätä sitten kun linkkasin! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva, että tykkäät ja laitoit vielä sanan kiertämään :)

   Poista
 15. Hyvä idea tuo Anonyymin klo 0.55 tekemä ehdotus jutun aiheesta. Vastasitkin siihen jo =) .

  Haluaisin kuitenkin vielä lisätä, että voisitko samalla selvittää mitä kautta lukijan kannattaisi tai olisi hyvä esim. bloggaajan kannalta kirjautua lukijaksi ja mitä merkitystä sillä on. On aika työlästä, kun joka paikkaan (muuallekin kuin bloggeihin) vaaditaan aina kirjautumisia ja salasanoja ja s.postiosoitteita ja... ja... On helpointa, kun voi kommentoida anonyyminä heti, jos huvittaa, ilman että muistelee mikäs olikaan tämän jutun tunnukset, kirjautuu jonnekin jne.

  Minulla on koneella kirjanmerkeissä blogit joita seuraan. Niitä on useita ja vaihtelen niitä aina silloin tällöin, kun innostun etsimään uusia tai joku blogi ei jaksakaan enää kiinnostaa. Kirjamerkkien kautta käyn sitten vilkaisemassa onko tullut uusia kirjoituksia. Kuitenkin bloggaajat haluavat ilmeisesti mahd. paljon jotain kautta kirjautuneita lukijoita, kun se on aina arvontojenkin ehto. Miksi? Mitä se minua lukijana hyödyttää?

  Tähän kommenttiaiheeseen liittyen: varsin monet tuntuvat hyppäävän anonyymin kirjoitukset yli, vaikka ne olisivatkin ihan asiallisia ja aiheeseen liittyviä. Se välillä harmittaa, koska olen kuitenkin aktiivinen blogin seuraaja, mutta ilmeisesti jotenkin vähempiarvoinen, kun en ole missään järjestelmässä kirjoilla ;D . Toki jotkut vastaavat myös anonyymeille ja se herättää todella positiiviset fiilikset.

  Kiitos muutenkin mielenkiintoisesta blogista. Seuraan sitä mielenkiinnolla, vaikka minulla ei olekaan blogia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Todella hyviä pointteja tuohon tulevaan juttuun liittyen. Oisikohan tuossa arvontoihin tunnuksilla osallistumisen tarkoituksena eliminoida semmoiset osallistujat, jotka osallistuvat vaikka kymmenen kertaa eri nimellä sitten. Toisaalta semmoinen touhu voi olla mahdollista ihan tunnareidenkin kanssa.

   Anonyymien kommenttien kohdalla voi tosiaan nähdä vähän erilaista käytöstä. Jokaisella on varmasti omat syynsä ja tuo mainitsemasi pointti on varmasti aika totta.

   Poista
 16. Pyrin vastaamaan jokaiseen kommenttiin edes sen hymiön etenkin, jos kommentti ei ns. anna aihetta vastata sen enempää eli siinä ei kysytä mitään tai ehkä odotetakaan vastausta. Vastailen edes jotain, koska haluan, että kommentin jättäjälle tulee fiilis että hänen kommenttinsa on luettu ja ymmärretty:) Joskus kommenttiboksissa syntyy enemmänkin keskustelua mikä kyllä ilahduttaa.

  VastaaPoista
 17. Musta on kunnioitettavaa, että säkin jaksat vastailla kaikkiin kommentteihin!
  Mitä olen seurannnut, niin näitä tulee ilmeisesti aika paljon :D

  Mä vastaan kaikkiin kommentteihin, koska olen aidosti iloinen, että kommentoidaan. Kommentointi tuo lukijat jotenkin paljon realistisemmiksi kuin pelkät tilastot.

  Inhottavaa on, jos omaan kommenttiin ei jossain vastata. Tietenkin jos kommenttini on tyyliä "aivan totta, täyttä asiaa kirjoitat", niin en vastausta odotakkaan, mutta jos siihen sitten vastataan, olen positiivisesti yllättynyt.

  Kovasti kaipailisin blogimaailmaan toimintoa (wordpressin tyyliin), jossa s-postiin tulee ilmoitus "kommenttiisi on vastattu". Tai jos sellainen Bloggerissa on, niin en ainakaan osaa sitä käyttää... Nyt tätä kirjoittaessani huomasinkin tuossa "tilaa sähköpostitse"-nappulan :D Mutta se varmaan lähettää postia jok'ikisestä kommentista? Tulee hiukan liikaa postia varsinkin blogeista, joita kommentoidaan valtavasti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun onnekseni lähes kaikissa kommenteissa on sellaista sisältöä, että vastaisin niihin joka tapauksessa niihin on helppo vastata ja vaikkei se mikään "kohteliaisuussääntö" olisikaan. Olisi jotenkin hassua vain olla hiljaa.

   Juu, tuo Bloggerin kommenttien s-postitilaus lähettää sitten kaikki postaukseen tulleet kommentit. Ihan kätevä sinänsä, jos haluaa tiiviisti seurata keskustelua jostain tietystä aiheesta.

   Poista
 18. kiva blogi ja liityin lukijaksi, olis kans kiva jos käyt kattomassa munkin blogin? :)

  http://fromdaytoday-karo.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu Karoliina! Käyn katsomassa sinunkin blogiasi.

   Poista
 19. Olisi kiva jos laittaisit ohjeet miten saada Facebookin Like Box blogin gadgetteihin. Itse osaan sen laittaa, mutta useimmat blogiystäväni kyselevät alituiseen osoitetta miten sen saa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep,laitetaan postausjonoon! Muitakin fb-juttuja on luvassa.

   Poista
 20. Täälläkin yksi joka inhoaa sitä ettei kommentteihin vastata, eikä niitä enää myöhemmin jaksa ruveta tarkistamaan josko se bloggari olisi kiireiltänsä ehtinyt. Itse seuraan monia blogeja ja luen aina jokaisen postauksen mutta en kommentoi mitään ellei tule mitään kysyttävää. Enkä jaksa vain laittaa kehukommenttia kun niitä on kuitenkin jo tullut kymmeniä samanlaisia. Mutta tällä kertaa kommentoin ihan tiedoksi että postaus on luettu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Harva sitä varmaan kovin montaa kertaa menee katsomaan onko vastausta tullut. Minäkään en muuten kommentoi, jos se mitä ajatteli sanoa on jo moneen otteeseen kommentoitu samassa ketjussa.

   Poista
 21. Vastaan kaikille tasapuolisesti :)) Mulle tulee aika paljon kehuja tyyliin "oot nätti" tai "kiva blogi", toivoisin välillä vähän pidempää palautetta, mutta kiitän aina noistakin kommenteista. Olen alkanut miettiä vaikutanko itserakkaalta, kun kiitän ulkonäkökehuista? Vähättely on kuitenkin ärsyttävää, antaa huonon kuvan itsetunnosta ja vaikuttaa huomion hakemiselsta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kyllä kehuihin pitäisi osata suhtautua niin, että niistä voi kiittää eikä aina vähätellä itseään. Tuskin sitä kiittämällä ihan itserakkaan leimaa saa.

   Poista
 22. Minä pidän vuorovaikutusta lukijoiden kanssa todella tärkeänä ja tahdon osoittaa jokaiselle kommentoijalle, että olen tosi iloinen jokaisesta saamastani kommentista ja luen ne kaikki. Siispä puolentoista vuoden ikäisestä blogistani ei löydy varmaan yhtäkään kommenttia, johon en olisi vastannut. Vastaamatta jättäminen antaa mielestäni tökerön ja ehkä jopa ylimielisen kuvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno asenne! Sinullakin riittää postauksiin kommentteja, joten vastaaminen vie varmasti oman aikansa.

   Poista
 23. Moikka! Sori, mut tää aihe ei koske yhtään tätä postausta, mutta voisitko tehä postauksen, tai kertoa, miten mä keskittäisin noi välilehdet? Kun sä oot keskittänyt sun välilehdet ja mä tarttisin apuu välilehtien keskittämisessä :/ Ois kiva jos kertoisit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, voin tehdä välilehtien asentamisesta oman juttunsa ja siinä kertoa myös niiden keskittämisestä.

   Poista
 24. Osaatko muuten sanoa, että onko mitään helppoa tapaa seurata sitä, että oletko saanut omiin kommentteihisi vastauksen? Olen välillä hakenut (jos blogissa on haku... kaikissa ei ole) omalla nimimerkilläni, jotta löydän mahdolliset omat kommenttini. Aina ei nimittäin enää muista, mitä kysyi ja missä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin Bloggerissa on ollut tämä ominaisuus. Nyt minulla näkyy tuossa kommenttiboksin oikeassa alareunassa "ilmoita". Siihen kun laittaa ruksin, niin saat kommentit sähköpostiin.

   Poista